Τουρκία: Aπόφαση για συμπαραγωγή αντιαεροπορικών συστημάτων FD-2000 από την Κίνα

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSİK) της Τουρκίας αποφάσισε κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση την έναρξη διαπραγματεύσεων με κινεζική εταιρεία CPMIEC για την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς τύπου FD-2000 για το σχετικό πρόγραμμα Τ-LORAMIDS της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΗΚ).

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως η αρμόδια Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) εξουσιοδοτείται για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της σύμβασης, στην οποία θα καθορίζεται το κόστος και ο αριθμός των υπό προμήθεια συστημάτων μέσω συμπαραγωγής. Σημειώνεται ότι το FD-2000 αποτελεί την εξαγωγική έκδοση του HQ-9 (κινεζικό αντίγραφο των S-300V) με βελτιωμένα χαρακτηριστικά κατά στόχων χαμηλής παρατηρησιμότητας χάρη στο παθητικό ραντάρ ΥLC-20 που προσφέρεται προαιρετικά.

Η απόφαση χαρακτηρίζεται ως έκπληξη καθώς η Τουρκία επέλεξε μεν το προσφερόμενο σύστημα με τη χαμηλότερη τιμή ωστόσο έγκριτοι αναλυτές είχαν επισήμανει την αδυναμία διασύνδεσης στο δίκτυο αεράμυνας του ΝΑΤΟ ενώ αξιωματούχοι της Ατλαντικής Συμμαχίας είχαν εφιστήσει επανανειλημμένα την προσοχή στην Άγκυρα για το κίνδυνο διαρροής απορρήτων πληροφοριών σε περίπτωση επιλογής ρωσικών ή κινεζικών συστημάτων.
Με τη συμπαραγωγή του FD-2000, η τουρκική αμυντική βιομηχανία αναμένεται να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνογνωσία κατασκευής βλημάτων, συστημάτων καθοδήγησης και ραντάρ διάταξης φάσης.

Παράλληλα, η SSİK αποφάσισε την ανάθεση σύμβασης στην ΤΑΙ και την τοποθέτηση παραγγελίας για 15 αεροσκάφη βασικής εκπαίδευσης Hürkuş για τις ανάγκες της ΤΗΚ. Η ναυπήγηση των 6 νέων κορβετών κλάσης Αda του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK) τέθηκε επί τάπητος ωστόσο οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για συνέχιση των ναυπηγήσεων του 3ου και 4ου πλοίου από τη Διοίκηση Ναυπηγείων Κωνσταντινούπολης του TDK και τερματισμό του προγράμματος Εθνικού Πλοίου (MİLGEM). Αύριο αναμένεται η παράδοση της δεύτερης κορβέτας, BÜYÜKADA (F512), στο TDK ενώ κατά πληροφορίες, θα τοποθετηθεί η τροπίδα της τρίτης κορβέτας BURGAZADA (F513).

Τέλος, η SSİK ανέβαλε για μελλοντική συνεδρίαση τις όποιες αποφάσεις για το πρόγραμμα εγχώριας ναυπήγησης Αποβατικού Φορέα Δεξαμενής (LPD) ύψους $2,5 δισ., την υπογραφή σύμβασης για 109 ελικόπτερα S-70 με τη Sikorsky και τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard-2A4. Πληροφορίες που ήθελαν να ασκείται το δικαίωμα προαίρεσης (option) για τη ναυπήγηση δύο πρόσθετων υποβρυχίων Τύπου 214ΤΝ δεν επιβεβαιώνονται.

Πηγή



9 σχόλια:

Ανώνυμος 27 Σεπτεμβρίου 2013 στις 4:24:00 μ.μ. EEST  

περαστικα μας....

Ανώνυμος 27 Σεπτεμβρίου 2013 στις 4:47:00 μ.μ. EEST  

λογικό δεν είναι, αφού η χώρα κινδυνευει και θέλει να αυξήσει
το αμυντικό της οπλοστάσιο έναντι των κακών γειτόνων της?
δυστυχώς δεν είναι σαν και μας, που έχουμε μόνο φίλους, δεν κακοκαρδίζουμε κανέναν και διαλύουμε τα οποιαδήποτε ψήγματα αμυντικών βιομηχανιών, αφού προέχουν τα φιλειρηνικά μας αισθήματα και σχέδια.

Ανώνυμος 27 Σεπτεμβρίου 2013 στις 5:32:00 μ.μ. EEST  

Όχι περαστικά μας, μάλλον περαστικά τους.
Οι Τούρκοι αγοράζουν εν γνώσει τους κατώτερο υλικό, για να πάρουν την τεχνογνωσία.
Το πρόβλημα είναι ότι το σύστημα είναι ασύμβατο με τα ΝΑΤΟικά πρωτόκολλα, που σημαίνει ότι η κίνηση αυτή τη βάζει σε τροχιά απόκλισης από το ΝΑΤΟ και τη Δύση.
Το οποίο μάλλον είναι και πολιτικός στόχος του Ταγίπ.
Αλλά τα πρώην χαϊδεμένα παιδιά της Δύσης γίνονται πολύ εύκολα οι επόμενοι στόχοι, αν είναι "απείθαρχα"...
Ο Αλλάχ να σου χαρίζει μακροημέρευση, Ταγίπ...

Ανώνυμος 27 Σεπτεμβρίου 2013 στις 11:36:00 μ.μ. EEST  

Αυτό βλέπω και εγώ...αποκλίνουσες ενέργειες από το άρμα της Δύσης...
Να δούμε που θα βγει αυτό...

Αντωνιος από ΕΛΔΥΚ

AXEΡΩΝ 28 Σεπτεμβρίου 2013 στις 4:56:00 π.μ. EEST  

Ἄς μήν λησμονούμε ὅμως ὅτι ἡ «Δύση» ἔχει συγχωρήσει πολλά στην Τουρκία,και ἔχει ἀνεχθεί πολύ περισσότερα.

Ανώνυμος 28 Σεπτεμβρίου 2013 στις 4:57:00 π.μ. EEST  

http://www.worldwatchmonitor.org/2013/09/article_2724558.html/

Γεράκι 28 Σεπτεμβρίου 2013 στις 8:58:00 π.μ. EEST  

H Δύση δεν αντιμετωπίζει μόνο το πρόβλημα προμήθειας ανατολικών οπλικών από την Τουρκία, αλλά κι ότι τα αντιγράφει με προοπτική μάλιστα να τα πουλάει.

Ανώνυμος 28 Σεπτεμβρίου 2013 στις 7:04:00 μ.μ. EEST  

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.ΤΗΣ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΒΟ,ΕΑΒ.

Ανώνυμος 30 Σεπτεμβρίου 2013 στις 3:06:00 π.μ. EEST  

Δεν πήρες Πάτριοτ ?
Τότε θα πάθεις ότι και ο "κουρασμένος" το 2007.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP