Κατά 15% μειώθηκαν οι γεννήσεις από το 2008

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον αριθμό των γεννήσεων που σημειώνονται στην Ελλάδα, καθώς η μείωση των γεννήσεων σε σύγκριση με το 2008 φτάνει το 15%. Αυτό προκύπτει από στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας ΜΕΡΑς Ι. Κουράκου.

Συγκεκριμένα το 2008 οι γεννήσεις ζώντων νεογνών στην Ελλάδα ήταν 118.302 και έκτοτε ακολούθησαν πτωτική πορεία, φτάνοντας το 2012 στις 100.980:

2008: 118.302
2009: 117.933
2010: 114.766
2011: 107.200
2012: 100.980

Στην απάντησή του ο υπουργός Υγείας συνδέει ευθέως την υπογεννητικότητα με την οικονομική κρίση, δηλώνοντας ότι το πρόβλημα της υπογεννητικότητας «αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες δύο δεκαετίες και επιδεινώνεται σημαντικά την τελευταία περίοδο, λόγω της έντονης οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα».

Ο υπουργός Υγείας μιλάει επίσης για συνεχή μείωση των αριθμών των γεννήσεων, έντονη μείωση των δεικτών γεννητικότητας και αναλογίας γεννήσεων ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας. Επίσης διαπιστώνεται αύξηση του μέσου όρου ηλικίας γάμου (με αποτέλεσμα τη γέννηση παιδιών σε μεγαλύτερες ηλικίες των γονέων) και σημαντική συμμετοχή γεννήσεων από οικογένειες μεταναστών.

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι η αύξηση των γεννήσεων νεκρών εμβρύων, που κατά τον ανεξάρτητο βουλευτή πιθανόν να οφείλεται στην ανεργία και την οικονομική αδυναμία των εγκύων, με αποτέλεσμα να παραλείπουν εξετάσεις και ελέγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο υπουργός Υγείας στην απάντησή του αποδέχεται ότι η ασφαλιστική κάλυψη των εξετάσεων προγεννητικού ελέγχου είναι ανεπαρκής, υποσχόμενος ότι το υπουργείο θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διεύρυνση των προβλεπόμενων εξετάσεων προγεννητικού ελέγχου, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης αυτών από τον ΕΟΠΥΥ και άλλα ταμεία, καθώς και ένταξης της εν λόγω παροχής για τους ανασφάλιστους και οικονομικά αδυνάτους.

11 σχόλια:

Ανώνυμος 13 Σεπτεμβρίου 2013 στις 5:31:00 μ.μ. EEST  

Αὐτοί οἱ ἀριθμοί ἀντιστοιχούν στούς Ἓλληνες Πολίτες μόνο ἢ συμπεριλαμβάνουν και τους ἀλλοδαπούς που διαμένουν στήν ἑλλάδα νομίμως, παρανόμως ἢ και ἐκείνους που ἒχουν νομιμοποιηθεί παρατύπως; Διότι τότε οἱ Ἓλληνες Πολιτες πολύ ἀπλά δέν κάνουν πιά παιδιά.

Ανώνυμος 13 Σεπτεμβρίου 2013 στις 6:03:00 μ.μ. EEST  

Έμα λογικό είναι ρε παιδιά. Εγώ έχω δύο παιδιά και με την γυναίκα μου σκοπεύουμε να κάνουμε άλλα δύο.

Ξέρετε τι συμπεριφορά αντιμετωπίζω από όλους (και προ κρίσεως);

"Είσαι τρελός", "δεν πάτε καλά", "πως θα τα ζήσεις", "τα φροντηστήρια", "ούτε κινητό δεν θα τους πάρεις;"...

Ένα έχω να πω: αντί να το παίζουμε όλοι πατριώτες και να είμαστε έτοιμοι για θυσίες κ.λ.π να κάνουμε και κανά παιδί.

Πόσους και πόσους πατριώτες (έως και ακραία πατριώτες...) έχω γνωρίσει (πάρα πολλούς) οι οποίοι λένε κάντε παιδιά κ.λ.π, κ.λ.π και όταν τους ρωτάω πόσα θα κάνουν μου λένε ένα (!)...

Δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοεί θυσία για την πατρίδα και το έθνος ο νεοέλληνας με τίποτα.

Από καρδιάς.

Polemos

Κ.Γ 13 Σεπτεμβρίου 2013 στις 10:30:00 μ.μ. EEST  

φιλε polemos καλυτερα ενα και να του παρεχεις την εκπαιδευση και την παιδεια που χρειαζεται παρα πολλα στα οποια δεν μπορεις να προσφερεις τα βασικα εφοδια!
Οπως και να χει η μειωση του πληθυσμού δεν ειναι κακη αντιθέτως μερικες φορες ειναι και θετικη το μεγαλο προβλημα εδω εντοπίζεται στο οτι ο πληθυσμός γερνάει!

Κ.Γ

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2013 στις 4:11:00 π.μ. EEST  

Ο κιμ γιονγκ ουν επιθεωρεί τα μαιευτήρια δηλωνοντας ικανοποιημένος απο τον ρυθμο των γεννησεων στη Β. Κορεά

Δημήτρης 14 Σεπτεμβρίου 2013 στις 7:14:00 π.μ. EEST  

@Polemos

Πολύ σωστά τα λες και σου εύχομαι να περάσεις τον στόχο των 4 και να είναι όλα γερά και καλότυχα!

Οπωσδήποτε η κρίση επιδινώνει την κατάσταση, αλλά δυστυχώς το πρόβλημα προϋπήρχε και σχετίζεται με την νοοτροπία του νεοέλληνα των τελευταίων 30 χρόνων.

Όσα δεν κατάφεραν οι εχθροί του Ελληνισμού τόσες χιλιάδες χρόνια, δηλαδή την φυσική εξάλειψή μας, έχουε ξεκινήσει να το κάνουμε εμείς, πανηγυρίζοντας κιόλας!

Ω καιροί, ω ήθη...

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2013 στις 10:20:00 π.μ. EEST  

Αγαπητε ΚΓ, καλα τα λεει ο πολεμος, αλλα με εκπλησεις με την λογικη σου.
Ο πληθυσμος γερναει, ΕΠΕΙΔΗ δεν γενναμε αρκετα παιδια.
CB

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2013 στις 10:26:00 π.μ. EEST  

@ ΚΓ

Το ένα παιδί ανά οικογένεια (που υποστηρίζεις/δέχεσαι) έχει ως άμεση συνέπεια την γήρανση του πληθυσμού (που χαρακτηρίζεις ως το μεγάλο πρόβλημα) καθώς στους δύο γονείς (αναγκαστικά μεγαλύτερης ηλικίας) αντιστοιχεί μόνο ένα παιδί (αναγκαστικά μεγαλύτερης ηλικίας), δηλαδή ο μέσος όρος ηλικίας ανεβαίνει και ο πληθυσμός γερνάει.

AGIA SKEPI 14 Σεπτεμβρίου 2013 στις 11:38:00 π.μ. EEST  

Δεν εχω δει ποτε πολυτεκνες οικογενειες σε ανεχεια. ΑΤεκνους πολλους.....

Κ.Γ 14 Σεπτεμβρίου 2013 στις 2:46:00 μ.μ. EEST  

Ισως να μην εγινα αρκετα κατανοητος απο λαθος μου...
Αυτο που θελω να πω ειναι πως μια μειωση του πληθυσμού ακομα και στο μισο σε απόλυτες τιμες δεν ειναι κακη αντιθέτως μπορει να φανει και θετικη.Στην Ελλαδα ομως υπαρχει πραγματικο προβλημα καθως η μειωση αφορα τη βαση που ειναι οι γεννησεις μ αποτελεσμα να γερναει ο πληθυσμος (κανω αυτη τη μνια γιατι πολλοί νομιζουν οτι πρεπει γινουμε Τουρκια η Ινδια).
Γενικα παντως υπαρχουν εργαλεια με τα οποια μπορεις να καλύψεις τη γήρανση του πληθυσμού και οσα προβλήματα δημιουργεί αλλα αυτα ειναι για σοβαρα κρατη με σοβαρη μεταναστευτικη κι αλλη πολίτικη..

@CB
Δε μπορω να καταλαβω τι σε εκπλησει..Μια μεση οικογένεια σημερα με δυσκολια μπορει ν ανταποκριθεί στην παροχη εστω και των βασικων εφοδιων για τη ζωη...για ενα η δυο παιδια...και δε μιλαω καν για σπουδες σε επαρχια κτλ αλλα για τα βασικα μια ξενη γλωσσα καποιο αθλημα κτλ.Σεπτεμβριος ειναι δε χρειαζεται να ψαξεις και πολυ για να δεις τετοιες περιπτώσεις γυρω σου.

Κ.Γ

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2013 στις 4:41:00 μ.μ. EEST  

Το παιχνίδι είναι χαμένο.

Μην κάνουμε παράπονα μετά για τα προβλήματα αυτής της χώρας. Άμα το παιδί μας δεν έχει κινητό και levis θα μας βγει προβληματικό και κομπλεξαρισμένο...

Δεν θα είναι πολίτης με νιονιό, θα έχει έλλειψη παιδείας και θα είναι ανεκπαίδευτος...

Συγχώρα με Κ.Γ. αλλά η παιδεία του παιδιού είναι η ηθική που του παραδίνεις σαν γονιός. Η εκπαίδευση είναι η όρεξη του να μελετήσει.

Βάλε το παιδί σου στο καλύτερο φροντιστήριο, εάν δεν θέλει, δεν μαθαίνει. Και έτσι ανήθικα που τα μεγαλώνουμε είναι και λίγα και ανεκπαίδευτα και κούτσουρα...

Polemos

Κ.Γ 14 Σεπτεμβρίου 2013 στις 6:45:00 μ.μ. EEST  

νομιζω οτι εχουμε φυγει απο καιρο απ το ''καλο παιδι να ναι...''.
Ναι!Η οικογενεια αποτελει φορεα κοινωνικοποιησης κτλ κτλ αλλα δεν ειναι ο μονος και απο μια ηλικία και μετα παύει να παιζει σημαντικό ρολο...
Δε μίλησε κανεις για κινητά και jeans μιλαμε για τα ''βασικά''!

Κ.Γ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP