Άσκηση "Πυρπολητής 7/13" για το Συγκρότημα Στρατηγικών Μεταφορών

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Aρματοφορέας STEYR 40M60 μεταφέρει
α/κ πυροβόλο M-110Α2
Τις πρωινές ώρες της 12ης Σεπτεμβρίου 2013, με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου και στο πλαίσιο άσκησης «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 7/13», ενεργοποιήθηκε τμήμα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του Βόρειου τομέα με σκοπό την μεταφορά προσωπικού και μέσων (οδικώς) μεταξύ περιοχών της Βόρειας Ελλάδας.

Η εκ νέου ενεργοποίηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του Βόρειο Τομέα εντός 48 ωρών είχε αυτή τη φορά ως αποδέκτη το νευραλγικό Συγκρότημα Στρατηγικών Μεταφορών (ΣΣΜ) που ανέλαβε τη μεταφορά προσωπικού και ΤOMΠ Μ-113 της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού από την Άσσηρο σε παραμεθόριο περιοχή. Το ΣΣΜ εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ» στη Ν. Χαλκηδόνα του ν. Θεσ/νικης, στο σημείο όπου τέμνονται οι δύο άξονες του εθνικού οδικού δικτύου (Εγνατία και ΠΑΘΕ) και έχει ως αποστολή τη συγκέντρωση και προώθηση του οχημάτων, πυρομαχικών και προσωπικού στη ζώνη μάχης εντός στενών χρονικών ορίων. Aποτελείται από το Επιτελείο, τέσσερα Τάγματα Μεταφορών (781, 784, 786, 787 ΤΜΕ), Λόχο Γενικών Μεταφορών (782 ΛΓΜ) και Λόχο Διοίκησης με κάθε Τάγμα Μεταφορών να έχει δυνατότητα μεταφοράς 100 αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων ταυτοχρόνως, δηλαδή το σύνολο σχεδόν μιας Τεθωρακισμένης ή Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας.

Χαρακτηριστικά, το 786 TME απέδειξε τις πραγματικές του δυνατότητες στην Κρίση των Ιμίων, όταν κινητοποιώντας το σύνολο των αρματοφορέων Oshkosh μετέφερε εντός ελαχίστων ωρών όλο το βαρύ υλικό που προέβλεπαν τα Σχέδια. Για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν τα στελέχη και το προσωπικό, το 786 ΤΜΕ τιμήθηκε με εύφημο μνεία από την ηγεσία του ΓΕΣ. Το ΣΣΜ αποτελεί έναν από τους πυλώνες του υπό συγκρότηση Κέντρου Εφοδιασμού Βόρειας Ελλάδας (KEΦΒΕ), μετά και τη μεταφορά της ΜΕΡΥΠ από τη Λαμία στη Θεσσαλονίκη, όπου θα γίνεται σαφώς βέλτιστη εκμετάλλευση του εθνικού δικτύου συγκοινωνιών (οδικού, σιδηροδρομικού και λιμένων).

Θα ήταν παράλειψη να μην γίνει αναφορά στην 34 Μ/Κ Ταξιαρχία, η οποία μαζί με την 33 Μ/Κ Ταξιαρχία αποτελούν τη II Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού του υπό κατάργηση Β΄Σώματος Στρατού. Η απ΄ευθείας υπαγωγή της ΙΙ Μ/Κ Μεραρχίας (33 και 34 Μ/Κ Ταξιαρχίες) αλλά και της ΧΧΙV Tεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (του υπό κατάργηση Α΄Σώματος Στρατού) στην 1η Στρατιά, αναδεικνύουν την τελευταία σε πραγματική στρατηγική εφεδρεία και διασφαλίζουν την ταχύτερη αντίδραση μετά την κατάργηση των ενδιάμεσων επιπέδων διοικήσεως (Επιτελεία Α΄και Β΄ΣΣ).

Η 34 Μ/Κ Ταξιαρχία, ένας από τους ισχυρότερους Σχηματισμούς του Ελληνικού Στρατού, ο οποίος μάλιστα είχε την ευθύνη των ειρηνευτικών αποστολών σε Βοσνία, Κόσοβο και Αφγανιστάν, βρέθηκε στο επίκεντρο τοπικιστικών αντιδράσεων, όταν αποφασίστηκε η μετεγκατάστασή Μονάδων της από το Κιλκίς στο πολυδύναμο Στρατόπεδο «ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ» στην Άσσηρο του ν. Θεσσαλονίκης τα έτη 2010-11. Ας θυμηθούμε τι είχε δηλώσει ο τότε ΥΦΕΘΑ Παναγιώτης Καράμπελας στη Βουλή:

(1) Η μεγάλη διασπορά των Μονάδων της 34 Μ/Κ ΤΑΞ σε 4 διαφορετικά στρατόπεδα, με συνέπεια να έχει υψηλό λειτουργικό κόστος (μετακινήσεις προσωπικού, πολλές υποδομές διοικητικής μέριμνας κλπ) και μεγάλες απαιτήσεις σε προσωπικό, για τη φύλαξη των πολλών στρατοπέδων.

(2) Η δυσχέρεια στη χρήση των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων και των λοιπών υποδομών του πεδίου βολής – ασκήσεων «Ασκού – Προφήτη», λόγω αποστάσεως.

(3) Η σταδιακή υλοποίηση του στρατηγικού στόχου του ΓΕΣ, για τη δημιουργία σύγχρονων πολυδύναμων στρατοπέδων στον Στρατό Ξηράς.

Τα κριτήρια τα οποία λήφθηκαν υπόψη για την υλοποίηση της μεταστάθμευσης είναι:

(1) Επιχειρησιακά – γεωγραφικά, λόγω εγγύτητας του στρατοπέδου «ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ» με την Εγνατία Οδό, το Λιμάνι Θεσσαλονίκης καθώς και των Σιδηροδρομικών Σταθμών Θεσσαλονίκης – Γαλλικού και Κρηστώνης.

(2) Οικονομικά, διότι απενεργοποιήθηκαν τα στρατόπεδα «ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ» στα Γιαννιτσά και «ΔΟΥΜΤΣΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ» στη Σκύδρα, γεγονός που μειώνει σημαντικά το λειτουργικό κόστος.

(3) Διοικητικά, καθώς:

(α) Διευκολύνεται η διοίκηση και ο έλεγχος των Μονάδων της 34 Μ/Κ ΤΑΞ, αφού όλες συγκεντρώθηκαν σε ένα στρατόπεδο, ενώ πριν ήταν διάσπαρτες στους Ν. Πέλλας και Κιλκίς, σε 4 διαφορετικά στρατόπεδα.

(β) Εξοικονομείται προσωπικό, για τη φύλαξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

(γ) Αξιοποιούνται πλήρως οι υποδομές, που υπάρχουν στην Φρουρά Θεσσαλονίκης.

(δ) Βελτιώνεται η διεξαγόμενη εκπαίδευση, λόγω εγγύτητας στους χώρους ασκήσεων (Πεδίο Ασκήσεων «ΑΣΚΟΥ-ΠΡΟΦΗΤΗ») όπου διεξάγεται το σύνολο των ασκήσεων-βολών της 34 Μ/Κ Ταξιαρχίας και της ύπαρξης Πεδίου Βολής Ελαφρών Όπλων Ευθυτενούς Τροχιάς εντός του στρατοπέδου «ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ».

Σχετικό δημοσίευμα: Οι βουλευτές βλάπτουν σοβαρά την Εθνική Άμυνα


Πηγή

3 σχόλια:

TED 12 Σεπτεμβρίου 2013 στις 6:17:00 μ.μ. EEST  

Παρακαλώ τη διαχείρηση να ελεγχθεί η IP του παραπάνω (12 Σεπτεμβρίου 2013 - 5:03:00 μ.μ. EEST). Αποκλείεται ο δικός μας μηδενιστής να έγραψε θετικό σχόλιο.
Πάντως αν είναι γνήσιο, ο ανώνυμος (πλην επίμονος) "αντιμηδενιστής" θα μείνει χωρίς δουλειά.

:-))))))))))))))))))))

Ανώνυμος 13 Σεπτεμβρίου 2013 στις 9:46:00 π.μ. EEST  

Αλήθεια που είναι το σχόλιο μου;;; χαχαχαχα Αν είναι δυνατόν ρε παιδιά να είμαι γκρινιάρης ακόμα και όταν βλέπω κάτι καλό!

Πρώτη φορά είδα άσκηση τα τελευταία χρόνια με νόημα - έστω και απο μέρος ταξιαρχίας προς μεταφορά!!!

Οι αρματοφορείς του ισραήλ κέρδισαν τον πόλεμο το 73 πρώτα μεταφέροντας την 7η ΤΘΤ στο γκολάν απο το σινά λίγες μέρες πριν τον πόλεμο και στην συνέχεια μεταφέροντας το σύνολο της βόρειας διοίκησης στο σινά για να μπορέσουν να περάσουν στην αφρική ο σαρόν και ο αντάν.

Το ΣΣΜ πρώτον δείχνει ότι η 2η ΜΜΠ(βάζω και την 24η ΤΘΤ μέσα) μπορεί να πάει ανατολικά με την μέγιστη ταχύτητα. Δεύτερον δεν χρειάζονται 4-5 ταξιαρχίες για την βόρια "απειλή".

Απίστευτη οικονομία δυνάμεων και χρήματος!!!!!

Τα μπράβο μου ξανά λοιπόν!

μηδενιστής

ΥΓ @TED δεν παίζεσαι με τπτ! χαχαχαχαχα

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2013 στις 9:53:00 π.μ. EEST  

Αληθεια, αυτες οι ασκησεις εξηπηρετουν τιποτα ουσιαστικο, η ειναι για τις καμερες;
Βασιζονται σε οσο το δυνατον ρεαλιστικες συνθηκες η ειναι σαν κατι αλλες ασκησεις οπου την σκοπευση του αρματος ''επιβλεπουν'' απο πανω Δκτης και επιτελαρχες και ο αρματιστης απλα πατα το κουμπι για να δει η ηγεσια πετυχημενη βολη;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP