Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και η Ελλάδα

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Μεγάλη νίκη σημείωσε στις γερμανικές εκλογές ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), συγκεντρώνοντας ποσοστό 41,5% έναντι 25,7% του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (+2,7%), 8,6% της Αριστεράς (-3,3%), 8,4% των Πρασίνων (-2,3%) και 4,7% του πρωτοεμφανιζόμενου ευρωσκεπτικιστικού κόμματος "Εναλλακτική για τη Γερμανία". Έχοντας αγγίξει την αυτοδυναμία στο Κοινοβούλιο (φαινόμενο σπάνιο στη μεταπολεμική Γερμανία), η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να εισέρχεται πολιτικά ενισχυμένη στην τρίτη θητεία της, αλλά η εντύπωση αυτή ίσως είναι απατηλή.

Ο λόγος είναι ότι όχι μόνο ο συνασπισμός της Μέρκελ (CDU/CSU) δεν πέτυχε τελικά την αυτοδυναμία (κέρδισε 311 έδρες επί συνόλου 630), αλλά και ο "κλασικός" κυβερνητικός εταίρος, των κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), υπέστη πανωλεθρία με ποσοστό 4,8% και έμεινε για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας εκτός κοινοβουλίου. Το γεγονός αυτό αναγκάζει τη Μέρκελ να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο στους Σοσιαλδημοκράτες ή τους Πράσινους και, παρά την μεγάλη πολιτική της ισχύ, να προβεί σε παραχωρήσεις επί της πολιτικής ατζέντας.

Αθροιζόμενες οι έδρες των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς θα μπορούσαν να αποτελέσουν κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ είχε αποκλείσει κάθε μετεκλογική συνεργασία με την Αριστερά. Επομένως το πιθανότερο σενάριο είναι ένας "Μεγάλος Συνασπισμός" Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών, χωρίς να αποκλείεται και συνεργασία των Χριστιανοδημοκρατών με τους Πράσινους.

Για την Ελλάδα το χθεσινό αποτέλεσμα έχει λίγες, αλλά ορατές θετικές πτυχές:

Η πολιτική "εξαφάνιση" των Φιλελευθέρων δε συνεπάγεται μόνο την απαλλαγή από τον εμφανώς εμπαθή, κατά της Ελλάδας, υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ. Συνεπάγεται επίσης πίεση προς την Άνγκελα Μέρκελ να συμβιβαστεί με τους Σοσιαλδημοκράτες ή/και τους Πράσινους αντί των Φιελελυθέρων, και επομένως μετακίνηση της πολιτικής της ατζέντας προς τις δικές τους θέσεις.

Ενώ οι Φιλελεύθεροι του Ρέσλερ ήταν φανατικοί οπαδοί της μείωσης των δημόσιων δαπανών, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι βρίσκονται στον αντίποδα και μάλιστα ο Στάινμπρουκ είχε τονίσει προεκλογικά την ανάγκη να δοθεί στην Ελλάδα "αέρας να ανασάνει". Έτσι, παρ' ότι η ίδια η Μέρκελ δήλωσε χθες ότι η πολιτική λιτότητας για την Ελλάδα δεν θα αλλάξει, οι κυβερνητικοί της εταίροι (όποιοι κι αν είναι) θα βρίσκονται πλέον σε διαφορετικό μήκος κύματος.

Προφανώς, τα πεδία "παζαρέματος" για τη δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού είναι πολλά, και είναι απίθανο οι Σοσιαλδημοκράτες ή οι Πράσινοι να δώσουν προτεραιότητα στην πολιτική έναντι της Ελλάδας. Άλλωστε η διαπραγματευτική ισχύς της Μέρκελ θα είναι αυξημένη μετά την εκλογική νίκη. Επιπλέον, στη γερμανική οικονομική πολιτική επιδρούν καθοριστικά βιομηχανικοί και τραπεζικοί παράγοντες, που δεν αλλάζουν με τις εκλογές... Παρ' όλα αυτά, η εγκατάλειψη της λιτότητας υπέρ της ανάπτυξης δεν είναι μόνο ελληνικό αίτημα, αλλά αφορά το σύνολο του ευρωπαϊκού Νότου και ενδιαφέρει και τις ΗΠΑ. Συνεπώς δεν αποκλείεται μια μετρημένη αλλαγή πλεύσης από την επόμενη γερμανική κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, η εντυπωσιακή πρώτη εμφάνιση της ευρωσκεπτικιστικής "Εναλλακτικής για τη Γερμανία" δείχνει ότι η Μέρκελ είναι αναγκασμένη να φυλάει εφ' εξής τα νώτα της, για να μην κατηγορηθεί για υπερβολικές παραχωρήσεις της Γερμανίας προς τους ευρωπαίους εταίρους της.

Οι συζητήσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης αναμένεται να αρχίσουν σήμερα, με όλες τις πλευρές να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Ίδωμεν...

9 σχόλια:

Μοντγκόμερυ 23 Σεπτεμβρίου 2013 στις 11:21:00 π.μ. EEST  

Δεν υπάρχουν σχηματισμοί, δεν υπάρχουν συμμαχίες, δεν υπάρχουν κόμματα και δημοκρατία πλέον και απο τις δυο πλευρές του ατλαντικού.

Ξεχάστε μεσαία τάξη και λαό, το μόνο που υπάρχει είναι ένας εσμός ολίγων αχόρταγων και πολυδιεφθαρμένων τραπεζιτών και μεγαλοεπιχειρηματιών που θέλουν να γυρίσουν την υφήλιο στην προ Γαλλικής επαναστάσεως εποχή των αριστοκρατών και των πεινασμένων.

Nikos 23 Σεπτεμβρίου 2013 στις 11:35:00 π.μ. EEST  

Είναι γεγονός ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών ήταν το καλύτερο δυνατό για την Ελλάδα. Δεν θα πρέπει όμως να έχουμε ψευδαισθήσεις και να περιμένουμε δραστική μεταβολή της Γερμανικής πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα. Αυτό μας έλειπε τώρα εκεί που θα μας έσωζαν οι Ρώσοι, οι Κινέζοι ή τα ομόλογα κάποιων απατεώνων από τον Καναδά τώρα να δημιουργηθεί άλλη μια φενάκη. Μη ξεχνάμε ότι η γερμανική πολιτική απέναντι μας είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρύτερης στρατηγικής αντιμετώπισης της Ευρωπαϊκής κρίσης, όσο και να μη θέλουμε σαν λαός να το πιστέψουμε ο κόσμος δεν γυρίζει γύρω από εμάς. Επίσης είναι λάθος να νομίζουμε ότι το τέλος των προβλημάτων μας θα έρθει ουρανοκατέβατο μετά από μια εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία, το μέλλον μας είναι στα χέρια μας, δεν θέλουμε και αυτό να το πιστέψουμε αλλά πρέπει. Τέλος, είναι θλιβερό που σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή δεν υπάρχει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα…και να θέλει ο Γερμανός να δώσει κάτι που θα το δώσει…στη χώρα που κόντεψε να πέσει η κυβέρνηση για την ΕΡΤ?

Ανώνυμος 23 Σεπτεμβρίου 2013 στις 3:03:00 μ.μ. EEST  

εμπαθής ή όχι ο ρεστλερ, "θετικά" μηνυματα γα την ελλάδα,
πρέπει να καταλάβουμε ότι στην ευρώπη ειδικά για ΕΜΑΣ, έχει ΗΔΗ διαμορφωθεί η κατάσταση: κάλλιο το μάτι παρά το όνομα.
άπαντες πιστεύουν ότι οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι πληρώνουν για έναν απείθαρχο λαό, που ψηφίζει λαδομένους ποντικούς, για να τους διορίζουν στο δημόσιο, να μην δουλεύουν και να ζούν πλουσιοπάροχα.
συνεπώς, το καρότο και το μαστίγιο θα συνεχιστούν, όποια συνεργασία κι αν κάνει η μέρκελ.

Ανώνυμος 23 Σεπτεμβρίου 2013 στις 8:48:00 μ.μ. EEST  

ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ Η ΜΕΡΚΕΛ ΤΗΝ ΠΕΤΥΧΕ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ "ΗΓΕΤΕΣ" ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΥΠΑΛΛΗΛΙΣΚΟΥΣ ΤΗΣ

Ανώνυμος 24 Σεπτεμβρίου 2013 στις 4:19:00 π.μ. EEST  

Αυτή δουλεύει για τους Αμερικάνους και για την διάλυση της Ευρώπης όπως και ο αμερικονοφερτος Γιωργάκης - αυτοαποκαλούμενος καθότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο της βάφτισης του.
Αλλά στο τέλος οι βλάκες Γερμανοί θα καταλάβουν τι φίδι είναι αυή η Πολωνέζα που ψήφισαν.

«Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις»

Αντισθένης

Angela Merkel=Angela Kasner=Angela Kazmierczak

Πατέρας της ήταν ο Hοrst Kasner, και μητέρα της η Harland Jentzschs.

Προσφάτως, κυκλοφόρησε στην Γερμανία ένα βιβλίο με τον τίτλο:
Άνγκελα Μέρκελ- Η Καγκελλάριος και ο κόσμος της, στο οποίο ο Γερμανός δημοσιογράφος Stefan Kornelius κάνει μια εμπεριστατωμένη έρευνα στο γενεαλογικό δένδρο της Μέρκελ, και αποκαλύπτει ότι ο πατέρας της ήταν Πολωνός και το πραγματικό του όνομα ήταν Kazmierczak . Όταν μετανάστευσε από την Πολωνία στην Γερμανία, το άλλαξε επί το γερμανικότερο σε Kasner.

Ανώνυμος 24 Σεπτεμβρίου 2013 στις 9:41:00 π.μ. EEST  

@24 Σεπτεμβρίου 2013 - 4:19:00 π.μ. EEST

και κινέζος να ήταν ο πατέρας της και τί έγινε;;;; τι κολλήματα είναι αυτά με τα γενεολογικά δέντρα; ο καποδίστριας απο πού ήταν και τί ήταν; κροάτης;, ιταλός; έλληνας εκ των λίγων; μογγόλος μετανάστης; ινδός ιερέας;

τέσπα...είπε μια μλκ ο αντισθένης, θα είχε πιει και τπτ ούζα και πάμε να βγάλουμε ξύγκι απο τη μύγα. οι αρχαίοι έλληνες δεν κράταγαν 'δέντρα' ειδικά όταν είχαν 5-6 δίμετρες (θρακιώτισες, λύδες, ιλλυρικές κτλ) σπίτι για τις 'δουλειές'. μέχρι και οι λακεδαιμόνιοι που κράταγαν χαρτιά για να μοιράζουν μεταξύ τους τα ελάχιστα χωράφια είχαν περισσότερα εξώγαμα απο τα κανονικά τους. τα βάφτιζαν και τα έπαιρναν μαζί και στις εκστρατείες για ψιλούς. μπορεί η μάνα να ήταν μαύρη, με σκιστό μάτι (σκύθες), κόκκινη, πράσινη, πορτοκαλί αλλά όσο πέταγε πέτρες ο γιος στα κεφάλια αθηναίων και περσών ήταν οικογένεια.
κανένας ποτέ και πουθενά δεν είδε 2μετρη ρωσίδα και να πει όχι. η ανθρωπότητα εξελίσσεται βάση ενστίκτων και όχι διαβατηρίου.

η μέρκελ έχει στρώσει μια πανίσχυρη γερμανία με αποθεματικά, άνοιξε την αγορά της στη κίνα, βρήκε φτηνές πρώτες ύλες σε ουκρανία και ασία και διάλυσε τους πολιτικούς της αντιπάλους στην ΕΕ μέσα σε μια 5ετία. άξια του αξιώματος που έχει.

όσον αφορά το πολωνικό αίμα απο την εποχή που η πολωνία ήταν πρωσική και τα στρατεύματά της @@ και έδερναν οι άνθρωποι αυτοί ενσωματώθηκαν και ενσωματώνονται χωρίς να λέει κανείς κουβέντα. δες τους ποδοσφαιριστές τώρα, και τους στρατηγούς στον ΒΠΠ. οι πολωνοί ήταν πάντα οι γερμανοί αρβανίτες.

μηδενιστής

TED 24 Σεπτεμβρίου 2013 στις 10:56:00 π.μ. EEST  

Στις γερμανικές εκολγές μπορεί να μην εξελέγη ούτε ένας υποψήφιος ελληνικής καταγωγής, εξελέγη όμως αυτή .

Με τις υγείες μας.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 24 Σεπτεμβρίου 2013 στις 4:35:00 μ.μ. EEST  

@μηδενιστή
Η Μέρκελ κατέστρεψε την Ευρώπη και διέλυσε πρακτικά την ΕΕ για να φτιάξει το 4ο Ράιχ και να σώσει τα τραπεζικά ζόμπι του βορρά. Άξιος ο μισθός της αλλά με την καφρίλα της θα μείνει στο τέλος με τη λίγκα των γερμανόφωνων να τη στηρίζουν και μόνο. Οι άλλοι θα στραφούν στο θείο Σαμ. Η Ευρώπη πέθανε οριστικά και ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Α, και μέχρι να αρχίσουν οι Κινέζοι να αντιγράφουν Μερσεντές δε μένει και πολύς χρόνος.

Οι αρχαίοι κράταγαν πολύ αυστηρά γενεαλογικά δέντρα και ο νόθος ήταν νόθος. Η κατηγορία ότι κάποιος δεν ήταν γνήσιος πολίτης μπορούσε να τον οδηγήσει ακόμη και σε κατάσταση δούλου. Εξάλλου όλοι στρατεύονταν και οι δούλοι ακόμα. Πάντως για τα πονηρά κολλήματα κάποιων με τα γενεαλογικά δέντρα διαφόρων πολιτικών συμφωνώ απόλυτα. Και για τις Ουκρανέζες συμφωνώ. Λόγω ιδεολογίας βέβαια (γκουχ,γκουχ),να μην παρεξηγούμαι.

Ανώνυμος 25 Σεπτεμβρίου 2013 στις 2:46:00 π.μ. EEST  

@μηδενιστή

Εχεις χάσει την μπάλα προσπάθεια σου να κάνεις αντίλογο και ξέχνας ότι οι Γερμανοί είναι το ίδιο μισητοί για τους Πολωνούς όσο και οι Ρώσοι. Αμφότεροι υπήρξαν κατακτητές τους αλλά οι προστριβές των Πολωνών με τους Γερμανούς για εδάφη είναι αιώνιες.
Ο παππούς της μάλιστα πολέμησε τος Γερμανούς
http://www.onalert.gr/stories/o-papous-tis-merkel-eixe-polemisei-kata-ton-gramnon

Αυτό που κατάφερε είναι η Πολωνή σιγανοπαπαδιά (και άπιστη οχιά) είναι να κάνει τους Γερμανούς το ίδιο μισητούς όσο ήταν μετά τον πόλεμο.
Και αυτό που μετράει στις αγορές που τόσο θέλουν να εξάγουν οι Γερμανοί είναι η ψυχολογία...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP