Αφοπλισμός προ των πυλών

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Επανέρχονται σήμερα στον φιλοκυβερνητικό τύπο ρεπορτάζ που προετοιμάζουν το έδαφος για σημαντικές περικοπές στις ΕΔ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι κυοφορούμενες περικοπές σε Στρατό Ξηράς, Αεροπορία και Ναυτικό βαφτίζονται "νοικοκύρεμα" και ο αφοπλισμός χρωματίζεται με το politically-correct "μετατροπή των ΕΔ σε μικρές και ευέλικτες".

Πιο συγκεκριμένα τα δημοσιεύματα φέρουν ανώνυμους.."επιτελείς του Πενταγώνου" να εισηγούνται την μείωση της οροφής αρμάτων μάχης του ΕΣ (από 1700 σε περίπου 1100), μείωση της οροφής των ΤΟΜΠ (σε περίπου 1900), κατάργηση της 1ης Στρατιάς, καθώς και 9-10 βαρέων σχηματισμών μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η 20η ΤΘ Μεραρχία (Καβάλα), η ΜΕΡΥΠ (Λαμία) και η 5η Μεραρχία ΠΖ στην Κρήτη, επιδιώκοντας μια συνολική μείωση σε προσωπικό KAI μέσα της τάξης του 30%!

Σε ότι αφορά την ΠΑ γίνονται "εισηγήσεις" για κατάργηση αρκετών Σμηναρχιών Μάχης (Τυμπάκι, Ηράκλειο, Σαντορίνη, Αγρίνιο) και απόσυρση μαχητικών όπως τα Α-7 , γεγονός που θα σημάνει και την κατακόρυφη πτώση της οροφής μαχητικών πολύ κάτι του ορίου των 300 α/φ, σε περίπου 250 μαχητικά.

Για το ΠΝ επεξεργάζονται την κατάργηση των Ναυτικών Διοικήσεων Αιγαίου,Ιουνίου, Βορείου Ελλάδος καθώς και την μείωση του αριθμού των φρεγατών από 14 σε 12.

Οι αναγνώστες του Εν Κρυπτώ είχαν από νωρίς σχηματίσει εικόνα για τις ιδεοληψίες που χαρακτηρίζουν την ηγετική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος στον τομέα της άμυνας (ακόμα και πριν τις εκλογές), πολύ πριν την προσφυγή στην Τρόικα, στο πρόσωπο της οποίας η κυβέρνηση ανακάλυψε το τέλειο άλλοθι για να δικαιολογήσει (μεταξύ των άλλων) τον αφοπλισμό -κυριολεκτικά- της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αναφερόμαστε στα :
Αναδιοργανώσεις και προσχήματα: Η πορεία προς τον αφοπλισμό της χώρας (9/4/2010)

Η εφαρμογή του "αμυντικού" δόγματος ΓΑΠ ξεκίνησε
(22/2/2010)

Το παχνίδι γνωστό εδώ και μήνες, οι στόχοι της κυβέρνησης επίσης. Ίσως δεν είναι πολύ αργά να αποτραπούν οι προοιωνιζόμενες εξελίξεις, αν η δημοσιοποίησή τους είναι ευρεία και η αντίδρασή του κόσμου έντονη..

66 σχόλια:

Ανώνυμος 5 Δεκεμβρίου 2010 στις 3:26:00 μ.μ. EET  

http://img255.imageshack.us/img255/7228/papandreouthatsall59205.png

ΑΧΕΡΩΝ 5 Δεκεμβρίου 2010 στις 4:14:00 μ.μ. EET  

Ειναι η ωρα που θα πρεπει να κριθουν και οι ανωτατοι Αξιωματικοι.Και δεν εννοω οτι θα κριθουν απο την κυβερνηση,αλλα απο την Ιστορια.

ΑΡΤΑΞΕΡΞΗΣ 5 Δεκεμβρίου 2010 στις 4:26:00 μ.μ. EET  

Ο τίτλος του παραπάνω άρθρου είναι επιεικώς απαράδεκτος για να μην πω τίποτα περισσότερο. Ότι οπλικό σύστημα είναι παλαιό και κοστίζει και δεν χρειάζεται να παροπλιστεί και όσα στρατόπεδα είναι χωρίς αποτελεσματικό ρόλο να κλείσουν, επίσης να μειωθεί και ο αριθμός των ανώτατων αξιωματικών. Επιτέλους πρέπει να αποκτήσουμε ευελιξία και αποτελεσματικότητα τώρα είναι ευκαιρία να πάρουμε μαθήματα από την στρατιωτική οργάνωση του Ισραήλ.

enkripto 5 Δεκεμβρίου 2010 στις 4:33:00 μ.μ. EET  

μια λεπτομερή απαντηση μπορείς να βρείς εδώ :

http://www.enkripto.com/2010/04/blog-post_09.html

Ανώνυμος 5 Δεκεμβρίου 2010 στις 4:44:00 μ.μ. EET  

@Αρταξέρξη,

ταιριαστό το ψευδώνυμο

Ανώνυμος 5 Δεκεμβρίου 2010 στις 5:49:00 μ.μ. EET  

Αρταξέρξη, οτι να'ναι..

Ρε φίλε, τι μας τσαμπουνάς για την στρατωτική οργάνωση του Ισραήλ; είδες κανενας να περικόπτει τον στρατό του στο 50% εκει κάτω;;

D-Mitch 5 Δεκεμβρίου 2010 στις 8:45:00 μ.μ. EET  

΄Έτσι και αλλιως τα ενεργα άρματα μάχης δεν είναι πάνω από 1300. 500 Λεο1, 360 Λεο2 και 400 Μ48 ΜΟΛΦ. Όσο για τις φρεγάτες ισχύει κάτι παρόμοιο. ΤΟΜΠ κ άλλα πολλά μόνο στα χαρτιά έχουμε τόσα. Για τα Α-7 θα ήταν λανθασμένη κίνηση να τα αποσύρουμε χωρίς να έχουμε τον αντικαταστάτη τους. Δυστυχώς ο Στρατός με τα λίγα χρήματα που διαθέτει προσπαθεί με αλχημείες να περισώσει ότι γίνεται κ έτσι δεν είναι σπάνιο φαινόμενο πολλά οχήματα κ τεθωρακισμένα να υπολειτουργούν ή να αχρηστεύονται σύντομα. Τα φορτηγά π.χ.σε μεγάλες διαδρομές μένουν στην άκρη έπειτα από κάποιες ώρες αφού η μηχανή τους έχει ανάψει..

Καλύτερο θα ήταν να μην προσλάβουν πλέον ΕΠΟΠ, να αποστρατεύσουν όσους δεν χρειάζονται και να ξεκινήσουν τη θητεία ξανά στον 1 χρόνο. Ποιος τολμάει όμως.. Πλέον οι ΕΠΟΠ (με εξαίρεση τους ειδικοδυναμίτες κ άλλους κρίσιμους σχηματισμούς που απαιτούν κ ειδίκευση από το στέλεχος) είναι για τα μαγειρία,για σερβιτόροι για τις μπάντες και άλλα τέτοια που μπορεί να τα κάνει κάλλιστα κ καλύτερα αρκετές φορές ο απλός στρατιώτης λόγω καλύτερης εκπαιδευτικής κατάρτισης. Βλέπεις τον ΕΠΟΠ κ απορείς ποια επιτροπή τον επέλεξε(χοντρός, αμόρφωτος κλπ).

308lele 5 Δεκεμβρίου 2010 στις 10:06:00 μ.μ. EET  

πλακα κανουμε, τι να αυξηθει η θητεία; Ενα απολίθωμα είναι, που το διατηρουν για να κανουν τις δημοσιες σχεσεις τους τα βυσματα και για να κονομανε τα σουβλατζιδικα και τα i-net cafe κοντα στα στρατόπεδα. Αν ειναι δυνατόν να πιστευει σοβαρός άνθρωπος ότι έχει καμμία σχεση με την εθνική άμυνα.
Αμορφωτοι και αγυμναστοι εποπ έχουν μπει γιατι τους πηραν βάση βύσματος και όχι προσοντων...

Ανώνυμος 5 Δεκεμβρίου 2010 στις 10:23:00 μ.μ. EET  

καλα εσύ παιδί μου πάνε να φτιάξεις κανενα τζαμί και ασε την θητεία, είναι σοβαρά πράγματα αυτά

Ανώνυμος 5 Δεκεμβρίου 2010 στις 10:25:00 μ.μ. EET  

για την θητεία ρίξτε μια ματιά και σε αυτο

http://www.enkripto.com/2010/06/to-1818-18-18.html

308lele 5 Δεκεμβρίου 2010 στις 10:45:00 μ.μ. EET  

Ανωνυμε @10:23: εσυ πρέπει να έχεις πάει πολύ μπροστά την ανθρώπινη διανοηση.

Ανώνυμε @10:25: το διαβασα, η θητεία σήμερα ειναι μια φάρσα σε βάρος αυτών που την υπηρετούν, αν είναι να γίνει τέτοια αύξηση τότε θα πρέπει
α) να ειναι εθελοντική,
β) να υπάρχουν κίνητρα (αξιοπρεπή αποζημίωση, ένσυμα, κτλ.)

με την σημερινή μορφή της δε δικαιολογεί ούτε καν το μισο της διαρκειας που έχει τώρα.

D-Mitch 5 Δεκεμβρίου 2010 στις 10:53:00 μ.μ. EET  

@308 λελε έχεις απόλυτο δίκιο. Όταν εννοώ να αυξηθεί η θητεία δεν σημαίνει πως πρέπει να μείνει κιόλας όπως είναι. Χρειάζεται μεγάλη βελτίωση αλλά αυτό δεν συνεπάγεται και κόστος. Κόστος συνεπάγεται όταν πληρώνουμε έναν άνθρωπο 1000 ευρώ, για να παίζει μπουζούκι στις μπαντες ή να σερβίρει 2 φορές την εβδομάδα ανωτάτους. Αυτά τα χρήματα το ελληνικό δημόσιο μπορεί να τα σώσει κ δεν το λέω εγώ το λένε και οι ίδιοι οι αξιωματικοί.. Αυτές είναι οι άχρηστες σπατάλες για να τακτοποιηθούν κάποια παιδια που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

Τα τζαμιά που κολλάνε σε αυτό που είπα Ανώνυμε της 10:23:00 μ.μ? Σίγουρα θα είσαι ένας από αυτούς που τους ΕΠΟΠ που ανέφερα ή ακόμη χειρότερα που ονειρεύονται να γίνουν κ δεν μπορούν. Το μορφωτικό σου επίπεδο το καταλαβαίνει κανείς από την απάντηση σου..

Ανώνυμος 5 Δεκεμβρίου 2010 στις 11:03:00 μ.μ. EET  

ωραία ας την αναβαθμίσουν τότε. Να την κάνουν πραγματική ΜΑΧΙΜΗ θητεία.

Αν γίνει κάτι τέτοιο φίλε 308 είμαι σίγουτος ότι θα είσαι ο πρώτος που θα διαμαρτυρηθείς.

Και αυτό γιατι δεν κατανοείς πως σκοπός της θητείας δεν είναι να εξασφαλίσει αβασάνιστες διακοπές στην ύπαιθρο για διάφορους βουτυρομπεμπέδες γιωτάδες, αλλά να εκπαιδεύσει στρατιώτες.

Αφού οι ανάγκες δεν καλύπτονται με το 9μηνο, 2 λύσεις υπάρχουν.

1)αυξάνουμε την θητεία για να επανέλθει η επάνδρωση σε ικανοποιητικά επίπεδα.

2)κατεβάζουμε τα παντελόνια στους Τούρκους και καταργούμε εντελώς το στράτευμα

αν καταλαβα καλά εσύ είσαι της δεύτερης λύσης.

Ανώνυμος 5 Δεκεμβρίου 2010 στις 11:13:00 μ.μ. EET  

Η Πατρίδα, η Άμυνα και οι Ένοπλες Δυνάμεις, είναι πολύ σοβαρά ζητήματα για να αφήνονται στα χέρια ξεπουλημένων πολιτικάντηδων και αξιωματικών..."καριέρας". Α ρε κατακαημένη Ελλάδα τι μας περιμένει!!!!

308lele 5 Δεκεμβρίου 2010 στις 11:29:00 μ.μ. EET  

αν σκεφτεσαι με το δυαδικο σύστημα, ναι, αυτές οι δυο λύσεις υπάρχουν.
Ας κλεισουν πρώτα τις μονάδες που δε χρειάζονται, ακου ταξιαρχία στα χανιά, ας μαζεψουν όλους τους φαντάρους που κάνουν τους σερβιτόρους στα ΚΑΑΥ, στις λέσχες αξ/κών και στα στρατηγεία, ας κοπούν οι ανοιχτές άδειες στα "δικά τους παιδιά" και ας γίνει μια ιση κατανομή κληρωτών σε όλα τα στρατόπεδα να δεις πως φτάνει η επάνδρωση σε ικανοποιητικά επιδεδα...

Ανώνυμος 5 Δεκεμβρίου 2010 στις 11:39:00 μ.μ. EET  

τι λες ρε παιδί μου..

δεν ήξερα ότι έχουμε 20.000 σερβιτόρους στα ΚΑΥΥ. Γιατι σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις η ψαλίδα εκεί κυμαίνεται.

Βλέπω ότι αποφάνθηκες πως στην Κρήτη δεν χρειάζεται στρατός..πάρε ένα τηλέφωνο εκεί στο επιτελείο να τους ξεστραβώσεις γιατί τα χαιβάνια προφανώς έχουν άλλη άποψη.

Νομίζω ότι τα παραπάνω αγγίζουν τα όρια της γραφικότητας, επιπέδου "ομηροι" "σπαρτακος" και λοιπών καμμένων αναρχικών. Σοβαρή κουβέντα έτσι δεν γίνεται.

308lele 5 Δεκεμβρίου 2010 στις 11:51:00 μ.μ. EET  

ο στρατός ειναι εντελώς ανικανος να διαχειριστεί το ανθρώπινο δυναμικό του, όχι 20000 και 100000 να πανε παραπάνω πάλι θα λένε ότι δεν έχουν κόσμο.

Κατα τα άλλα συμφωνώ ότι δεν γίνεται σοβαρή συζήτηση, εσύ έχεις την εντυπωση ότι κληρωτός ειναι δουλος, απλήρωτος που πρέπει να κάνει την δουλειά των μόνιμων, αν δεν σας φτάνουν όσοι έχετε προσαρμοστε ανάλογα τις ανάγκες και τη δουλειά σας...

Ανώνυμος 6 Δεκεμβρίου 2010 στις 12:05:00 π.μ. EET  

"θα λενε ότι δεν έχουν κόσμο";;

είναι πλασματική δηλαδή η λειψανδρία που επικαλούνται ουσιαστικά όλοι έχουν στοιχειώδη γνώση του στρατεύματος;

μάλλον δεν έχεις ιδέα του τι γίνεται μέσα φίλε μου..για ρώτα κόσμο που απολύθηκε προσφατα να σου πουνε πως τους παει

ο κληρωτός υπηρετεί την θητεία του όπως την υπηρετήσαμε όλοι μας, ούτε δούλος είναι, ούτε σερβιτόρος των μονιμων. Αυτές τις διχαστικές παπαριές κρατήστε τες για το ιντιμίντια

D-Mitch 6 Δεκεμβρίου 2010 στις 12:36:00 π.μ. EET  

Ανώνυμε της 11:03:00 και 11:39:00 έχει πλάκα που διαστρεβλώνεις συνεχώς τα λεγόμενα των άλλων. Δεν καταλαβαίνεις γρι από ότι συζητάμε εδώ κ μάλιστα δεν μπορείς να κάνεις κουβέντα σαν ενήλικας. Ο 308 έχει απόλυτο δίκιο και το ξέρουν όλοι όσοι έχουν κάνει θητεία ή υπηρετούν. Μάλλον θα είσαι ο ίδιος που μίλησε για τζαμιά..

Όταν μίλησα για αύξηση θητείας ξέχασα να αναφέρω ότι σαφώς χρειάζεται δραματική βελτίωση το επίπεδο εκπαίδευσης.

Κ φυσικά έιναι σπατάλη να πληρώνεις κάποιον 1000 ευρώ για να παίζει μπουζούκιή να σερβίρει και να φυλά σκοπιά μια φορά το δίμηνο.

Εκτός αν ονειρεύεσαι ένα τέτοιο επάγγελμα για την πάρτη σου!

308lele 6 Δεκεμβρίου 2010 στις 12:39:00 π.μ. EET  

πλασματικότατη, 308 ειναι η σειρά μου, που σημαινει ότι απολύθηκα φέτος το καλοκαίρι, άρα τα έχω πρόσφατα.

Σε όλα λοιπόν τα στρατόπεδα που πέρασα, γινόταν τραγικές αδικίες σε σχέση με τον αριθμό υπηρεσιών των φαντάρων, χαρακτηριστικό ήταν ένα στρατόπεδο κοντά στην Αθήνα που περίππου το 1/3 που δεν έιχαν κανεναν είχαν φάει το όλο το αγγούρι της εμπλοκής μόνοι τους, ένα 1/3 είχε βρει κάποιον τρόπο να βολευτεί σε κάποιο πόστο, ειχαμε γεμίσει αλφαμιτες, καψιμιτζίδες, γραφείς, οδηγούς και υπασπιστές του Δκτη, συνοδηγούς υπηρεσιακων, φορειοφόρων, κηπουρούς, ηλεκτρολογους, διαφορους μάστορες, ακόμη και στα μαγειρία υπήρχε κόσμος που ειχε χωθει βυσματικά. Και το τελευταίο 1/3 ήταν κόσμος που μπορούσε να παίρνει άδειες όποτε γούσταρε, γιατι ήταν παιδιά δημάρχου, παιδιά παπάδων, ανιψια στρατηγών, πολιτικών και πατούσαν το πόδι τους όποτε τους κάπνιζε.

Και παρόμοια είδα στην παραμεθώριο όπου οι μισοί της διμοιρίας μου πήραν απόσπαση για το στρατηγείο και στη λέσχη αξιωματικών του νομού.

Ας φτιάξουν λοιπόν την εσωτερική τους οργάνωση και μετα ας ζητήσουν περισσότερο κόσμο, είναι εντελώς απαράδεκτο να απαξιώνουν έτσι τον χρόνο, τα έξοδα και την κούραση όσων με σκοπό να υπηρετήσουν την πατρίδα.

enkripto 6 Δεκεμβρίου 2010 στις 4:00:00 μ.μ. EET  

@308

Δηλαδή αν καταλαβα καλά επειδή σε "αδικήσανε" εσενα με τις υπηρεσίες, προσπαθείς να μας πείσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα λειψανδρίας στις ΕΔ;

Ανώνυμος 6 Δεκεμβρίου 2010 στις 5:31:00 μ.μ. EET  

308...εμείς που ήμασταν 108...υπηρετήσαμε 28 μήνες χωρίς τηλέφωνα, κινητά κτλ και το κάναμε για την πατρίδα...
Αν τώρα εσένα δεν σ αρέσει αυτή η χώρα...τα σύνορα είναι ανοικτά...
Άντε αγόρι μου να ζητήσεις χρήματα για την θητεία σου και τις πολύτιμες υπηρεσίες σου...εκεί που τα δίνουν...

Ανώνυμος 6 Δεκεμβρίου 2010 στις 5:44:00 μ.μ. EET  

Άμεση αύξηση της θητείας.
Όποιος δεν υπηρετεί να χάνει τα πολιτικά του δικαιώματα και να μη μπορεί να διοριστεί οπουδήποτε στο δημόσιο. Άμεση απόλυση κάθε Δημοσίου Υπαλλήλου που δεν έχει υπηρετήσει.
Επίσης για εξοικονόμηση χρημάτων:
1)Πλήρης κατάργηση των κρατικοδίαιτων ΜΚΟ.
2)Κατάργηση της δωρεάν νοσηλείας λαθρομεταναστών στα νοσοκομεία.
3)Κατάργηση της δωρεάν Παιδείας για τα παιδιά των λαθρομεταναστών
4)Καταργηση της χρηματοδοτησης απο το κράτος, των κομμάτων
5)Κατάργηση των διπλών συντάξεων
6)Κατάργηση των συντάξεων Δημάρχων, κοινοταρχών κτλ.
7)Φορολόγηση στα εμβάσματα των λαθρομεταναστών
8)Ανελεητο κυνήγι του παραεμπορίου
9)Απόλυση των μισών υπαλλήλων της Βουλής και του Καναλιού της Βουλής
10)Συγχώνευση ΕΤ1 & 2 μαζί με απολύσεις των ανθελλήνων δημοσιογράφων

Ανώνυμος 6 Δεκεμβρίου 2010 στις 6:17:00 μ.μ. EET  

Αν είναι δυνατόν, να θεωρείται σοβαρός στρατός αυτός του οποίου τις πάγιες και ζωτικές ανάγκες καλύπτουν οι κληρωτοί! Αντί να προσλαμβάνουν ΕΠ.ΟΠ. με μηδενικά, τυπικά και μη, προσόντα ας διορθώσουν το έλλειμμα επαγγελματισμού που τους ταλανίζει! Εδώ ολόκληρη Ρωσία κάνει downsizing γιατί κατάλαβαν ότι ο μεγάλος στρατός εκστρατείας δεν δουλεύει. Η αντίληψη αυτή ανήκει σε περασμένες δεκαετίες. Η θητεία πρέπει να εξορθολογιστεί και να κατέβει στο 6μηνο.

Ανώνυμος 6 Δεκεμβρίου 2010 στις 6:53:00 μ.μ. EET  

καλά τα λές! σοβαρός στρατός με κληρωτούς;

αυτοί οι Ισραηλινοί δεν ξέρουν τι τους γίνεται!

Ανώνυμος 6 Δεκεμβρίου 2010 στις 6:56:00 μ.μ. EET  

και για να σοβαρευτούμε λίγο (και να μην λέμε ότι μαλακια μας κατεβει) οι Ρώσοι,Γερμανοι κτλ κτλ δεν μειωνουν την οροφή τους επειδή "καταλαβαν οτι δεν δουλευει".

Το κάνουν πρώτον επειδή κοστίζει, και δευτερον επειδή δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο εισβολής απο την Πολωνία και την Γεωργία αντίστοιχα...

Ανώνυμος 6 Δεκεμβρίου 2010 στις 7:14:00 μ.μ. EET  

Εντάξει, αν θέλετε η Ελλάδα ως χώρα γενικότερα να λειτουργήσει όπως το Ισραήλ πάω πάσο. Γιατί αυτή η προσέγγιση της θητείας δε μένει μόνο μέσα στα στρατόπεδα. Εύχομαι να μην το μάθουμε ποτέ, αλλά αν η Τουρκία επιτεθεί ποτέ στην Ελλάδα, τα χαρακτηριστικά μιας ενδεχόμενης σύρραξης θα είναι διαφορετικά από αυτά που νομίζουν μερικοί...

308lele 6 Δεκεμβρίου 2010 στις 7:29:00 μ.μ. EET  

@encrypto. ουτε καν πλησιάσες το νοημα. Με αυτήν την οργανωση και λειτουργία, το να γκρινιάζουν στον στρατό ότι δεν έχουν φαντάρους ειναι σαν να γκρινιάζει ο πρεζάκιας ότι δεν εχει χρηματα να πάρει φαγητό, αλλά όσα χρηματα και να του δώσεις θα τα πάρει πρέζα. Έτσι όσους φανταρους και να τους δώσουν θα τους απασχολουν για να βάφουν το σπίτι του δκτη, να του κάνουν service στο πολιτικό του αυτοκίνητο και άλλα τέτοια όμορφα και μετά θα λένε πάλι ότι δεν έχουν καλή επάνδρωση.
Σε μονάδα στην παραμεθωριο αφότου ήρθε σήμα απο την μεραρχία για όριο υπηρεσιών στους κληρωτούς στις 15 το μήνα και αφότου είχαν φύγει οι μισοι με αποσπάσεις για τα ΚΑΑΥ και τις λέσχες σκέφτηκαν το αδιανόητο, που δεν τους είχε περάσει απο το μυαλό μέχρι τότε, να βάλουν κάμερες και ΤΑΕ και να μειώσουν τις σκοπιές...


@Ανωνυμε: 5:31. Συμφωνοι, αλλά αν φύγουμε όσοι δεν γουστάρουμε, μετά θα μεινετε μόνοι σας 5 γραφικοί με τους Ιρακινούς και τους Πακιστανούς που πολύ τους συμπαθείτε...

Οδυσσέας 6 Δεκεμβρίου 2010 στις 9:22:00 μ.μ. EET  

@ Ανώνυμο 7.14:
Διαπράττεις λογικό άλμα: το να παραδειγματιστεί η Ελλάδα ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ από το Ισραήλ δε σημαίνει να λειτουργήσει ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ όπως το Ισραήλ. Και τέλος πάντων αν δε σ' αρέσει το Ισραήλ πάρε τη Σουηδία ή την Ελβετία που βασίζουν τον (εξαιρετικά αξιόμαχο) στρατό τους σε κληρωτούς.

@ 308λελε:
Δε σε κατηγορώ γι' αυτά που λες, γιατί έχεις πρόσφατα κακά βιώματα από τη θητεία. Αλλά βλέπεις το δέντρο και όχι το δάσος. Υπάρχει μια απαιτούμενη οροφή προσωπικού για να μπορεί ο στρατός να επιτελέσει την αποστολή του, η οποία βγαίνει με αντικειμενικά κριτήρια (τι δύναμη χρειάζεσαι για να υπερασπίσεις δεδομένη περιοχή από δεδομένο αντίπαλο). Από αυτή την οροφή ήμασταν ήδη αρκετά χαμηλότερα όταν υπηρέτησα εγώ το 2000 (με 18 μήνες θητεία). Από τότε η θητεία έπεσε στο μισό, ενώ επιπλέον οι κλάσεις έχουν μικρότερη απόδοση λόγω υπογεννητικότητας. Υποτίθεται ότι το κενό θα το κάλυπταν οι ΕΠΟΠ, αλλά δεν προσλήφθηκαν αρκετοί (και τώρα μάλλον θα απολυθούν πολλοί όπως ακούγεται).
Για να δεις λίγο το δάσος και όχι το δέντρο, σκέψου ότι το 2000 κλήθηκαν για κατάταξη 77.000 άτομα, ενώ το 2010 ο αριθμός έπεσε στις 57.000. Με θητεία 9 μηνών, αυτό σημαίνει ανά πάσα στιγμή τα 3/4, δηλαδή 42.750. Σκέψου τώρα ότι από αυτούς θα πάρουν και το Ναυτικό και η Αεροπορία το μερτικό τους. Σκέψου επίσης ότι μόνο το 35% περίπου κάθε κλάσης πάει στρατό αμέσως, όλοι οι άλλοι παίρνουν αναβολή και ένα σεβαστό ποσοστό δεν υπηρετεί τελικά καθόλου (ανυπότακτοι εξωτερικού και εσωτερικού, αναβολές υγείας κλπ.). Επομένως ας πούμε (πολύ αισιόδοξα) ότι το 2010 θα υπηρετήσουν στον ΕΣ γύρω στους 35.000 κληρωτούς. Βάλε και 15.000 μόνιμους αξιωματικούς / υπαξιωματικούς, βάλε και 15.000 ΕΠΟΠ, και αυτό ήταν. 65.000 νοματαίοι αντί προβλεπόμενης οροφής 93.000 (που μάλιστα κάποτε ήταν 110.000, και η απειλή δεν άλλαξε).
Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι μονάδες είναι αποσκελετωμένες. Και επιπλέον, ότι για να υπάρχουν έστω αυτές οι μονάδες, άλλες μονάδες ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ στο σχεδιασμό έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν, τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά. Υπήρχε ταξιαρχία στον Έβρο που κάποιο σχεδιασμό εξυπηρετούσε, αλλά καταργήθηκε. Υπάρχουν ακτές αποβάσεως στα νησιά που προβλέπεται να καλύπτονται από τάγμα, αλλά το τάγμα καταργήθηκε και η ακτή δεν καλύπτεται. Κι εσύ μας λες ότι το πρόβλημα αυτό θα λυθεί, αν σταματήσουν οι αποσπάσεις στα ΚΑΑΥ; Μιλάς σοβαρά;

Πράγματι υπάρχει ρουσφέτι, βυσματικές αποσπάσεις, άχρηστες υπηρεσίες σε ΚΑΑΥ και λέσχες κλπ.
ΟΜΩΣ και αν καταργούνταν όλα αυτά, πάλι τα νούμερα δε βγαίνουν. Δηλαδή το θέμα δεν είναι μόνο ότι η μισή σου διμοιρία έφυγε με απόσπαση από τη μονάδα, όπως λες. Το θέμα είναι ότι η διμοιρία σου μάλλον είχε το πολύ δέκα άτομα (ενώ προβλέπονται 24), και έμειναν πέντε. Ότι ο λόχος είχε μέγεθος διμοιρίας. Ότι το τάγμα είχε μέγεθος λόχου. Και ακόμα χειρότερα, ότι για να υπάρχει αυτό το τάγμα με μέγεθος λόχου, κάποιο άλλο τάγμα καταργήθηκε εντελώς. Επομένως, έστω κι αν δεν αποσπώνταν τα μισά άτομα της διμοιρίας σου, πάλι λειψή θα ήταν, και αυτή και ο λόχος και το τάγμα και η ταξιαρχία.

Και μια τελευταία λεπτομέρεια επειδή το ανέφερες: Μπορεί οι κάμερες και το ΤΑΕ να σου φαίνονται ως πρόοδος, αλλά στην πραγματικότητα είναι το τελευταίο στάδιο της απελπισίας, όταν πια δε βγαίνουν με τίποτα οι σκοπιές. Γιατί ένα στρατόπεδο ΔΕΝ φυλάγεται με κάμερες που εύκολα εξουδετερώνονται και με ένα ΤΑΕ. Το ΤΑΕ είναι άλλος ένας ευφημισμός για το χάλι μας. Γιατί το κάθε στρατόπεδο έχει σχέδιο ασφαλείας, και αυτό απαιτεί δεδομένο αριθμό ανδρών. Όπως θα θυμάσαι από τη θητεία σου, σε περίπτωση συναγερμού όλη η φρουρά (πέρα από τους σκοπούς που έχουν υπηρεσία) παίρνει συγκεκριμένες θέσεις μάχης. Αν λοιπόν υπάρχει αρκετός κόσμος για να τις επανδρώσει, είναι αρκετός για να φυλάξει όλες τις σκοπιές και να μη χρειάζεται ΤΑΕ. Αν πάλι δεν είναι αρκετός για να φυλάξει τις σκοπιές, τότε μάλλον δε φτάνει για να επανδρώσει και τις θέσεις μάχης. Δηλαδή το ΤΑΕ δεν επαρκεί για να υπερασπίσει το στρατόπεδο.

308lele 7 Δεκεμβρίου 2010 στις 12:26:00 π.μ. EET  

@Οδυσσέα, μου κάνει εντύπωση πως αναφέρεις τη Σουηδία και την Ελβετία και υποστηρίζεις σαν μέτρο ασφαλείας τις σκοπιές... Ίσως να είχαν και αυτοί σκοπιές πριν 50 χρόνια αλλά πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Δεν ξέρω τι δυναμη πυρός πρέπει να έχει ένα ΤΑΕ για να ανταπεξέλθει σε μια επίθεση, πχ. 2 hummer με 50mm, και περιπολα με τζιπ, αλλά σίγουρα ειναι πιο αποτελεσματικό από τους ανεκπαίδευτους σκοπετανθρωπους που έχουμε τώρα...

Το πρόβλημα δεν ειναι η ποσότητα είναι η ποιότητα, με 2 βδομάδες αρπα κόλα ειδικότητα και 3-4 βολές απο θέση πρυμνηδών δεν μπορείς να υπερασπίσεις στρατόπεδο, ούτε να πας στον πόλεμο, ούτε καν σε κυνηγι αγριογουρουνου δε μπορείς να ανταπεξέλθεις.

Οδυσσέας 7 Δεκεμβρίου 2010 στις 12:42:00 μ.μ. EET  

@308λελε:

Θα συμφωνήσω απόλυτα με την τελευταία σου παράγραφο. Αλλά δεν καταλαβαίνεις ότι και η ποιότητα της εκπαίδευσης είναι συνάρτηση της διάρκειας της θητείας; Π.χ. εμείς με θητεία 18 μήνες κάναμε 40 μέρες βασική εκπαίδευση και άλλο τόσο ειδικότητα, τώρα επειδή δεν έχουν κόσμο στις μονάδες σας έστειλαν στο μισό χρόνο.
Και αν ένα τάγμα είναι τόσο υποεπανδρωμένο που ίσα ίσα βγάζει τις υπηρεσίες, ποιος να βγει έξω για εκπαίδευση, τετραήμερα κλπ; Δεν είναι περίεργο που όσοι είναι μέσα νιώθουν σκοπάνθρωποι και αγγαρειομάχοι. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν όμως είναι ότι για να κάνουν εκπαίδευση και να έχει νόημα η θητεία, πρέπει να είναι περισσότεροι - άρα να είναι μεγαλύτερη η θητεία.

Τώρα ως προς τις σκοπιές, εσύ είσαι σίγουρος ότι στη Σουηδία και την Ελβετία δεν έχουν; Και εν πάση περιπτώσει να στο πω κι αλλιώς: αν έχεις π.χ. τα 40 άτομα που χρειάζεται το σχέδιο ασφαλείας του στρατοπέδου και αντί να βγάλεις 7 σκοπιές και 2 περίπολα αποφασίσεις να βάλεις κάμερες, μια σκοπιά πύλης, ένα περίπολο και τους υπόλοιπους (όλους) μέσα ως ΤΑΕ, να πάω πάσο. Αλλά αν ο συνδυασμός κάμερα / ΤΑΕ είναι το πρόσχημα για να φυλάγεται το στρατόπεδο από 20 άτομα και όχι 40, έχουμε πρόβλημα. Γιατί το ολιγομελές ΤΑΕ δεν αρκεί για να υπερασπίσει το στρατόπεδο σε περίπτωση ανάγκης, άρα το στρατόπεδο δε φυλάσσεται εξίσου καλά. Άρα δεν κάναμε πρόοδο, απλά κρύψαμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Και πληρώσαμε και τις κάμερες.

Ανώνυμος 7 Δεκεμβρίου 2010 στις 1:08:00 μ.μ. EET  

Εγώ ήμουν 300 σειρά και υπηρέτησα δωδεκάμηνο. Ούτε τότε φυσικά υπήρχε καμία εκπαίδευση. Μόνο σκοπιές και κουβάλημα στον όρχο. Ανέκαθεν οι φαντάροι ήταν ανεκπαίδευτοι. Χρησιμοποιούνται είτε για αγγαρείες σωματικής φύσεως είτε στα γραφεία είτε στα ΚΕΠΙΚ. Και ξαναρωτάω, θεωρείται σοβαρός στρατός αυτός στον οποίο, για παράδειγμα, στρατιώτες έχουν αρμοδιότητα να χειρίζονται και τα πλέον εμπιστευτικά έγγραφα; Γιατί οι μόνιμοι δεν κάνουν τη δουλειά τους; Γιατί προσλαμβάνονται εθελοντές με μηδενικά προσόντα ή ακατάλληλοι; Το ξαναλέω, εξορθολογισμός της θητείας με αποκλειστικό στόχο την εκπαίδευση σε όπλα και συστήματα και μείωση στο εξάμηνο. Έξι μήνες αρκούν για εκπαίδευση, αν θέλει κανείς σκοπανθρώπους και αγγαρειομάχους εντάξει, τότε χρειάζονται περισσότεροι.

Ανώνυμος 7 Δεκεμβρίου 2010 στις 1:36:00 μ.μ. EET  

Η συζήτηση περί ΤΑΕ γίνεται σε λάθος βάση. Το ΤΑΕ είναι για αντίδραση σε περίπτωση εισβολής στο στρατόπεδο, οι σκοποί είναι κατά κύριο λόγο σύστημα συναγερμού.
Και δεν υπάρχει κανένας απολύτως αισθητήρας καλύτερος από τον Mk1 Eyeball.

enkripto 7 Δεκεμβρίου 2010 στις 2:42:00 μ.μ. EET  

@Ανώνυμε 1.08

Ξεχνάς ότι πρεπει να υπηρετήσουν κιολας.. Με το να τους εκπαιδευσεις και να τους απολύσεις αμέσως κάνεις μια τρύπα στο νερό

Ανώνυμος 7 Δεκεμβρίου 2010 στις 3:48:00 μ.μ. EET  

Εννοείς ότι στο πλαίσιο της θητείας οι στρατιώτες πρέπει να λάβουν μέρος στις διαρκείς δραστηριότητες του στρατού (φύλαξη στρατοπέδων κλπ). Εγώ διαφωνώ, γιατί πιστεύω ότι κόβεις για μεγάλο διάστημα νέους ανθρώπους από την ένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία της χώρας. Αλλά ακόμα και για τις σκοπιές, το 90% κατά τη γνώμη μου είναι ακατάλληλοι, γιατί και ανεκπαίδευτοι είναι, και ψυχολογικά ανώριμοι και ασταθείς. Όπως έλεγε κι ένας λοχαγός όταν υπηρετούσα "κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην έχετε στη διάθεση σας όπλα και πυρομαχικά μαζί, για αυτό σας τα φασκιώνουμε σε τελαμώνες και δε συμμαζεύεται, γιατί είστε ανίκανοι να εκτελέσετε την υπηρεσία που σας αναθέτουμε. Η ανησυχία μας δεν είναι μήπως δεν αποτρέψετε εισβολή στο στρατόπεδο, αλλά να μην αυτοτραυματιστείτε".

Οδυσσέας 7 Δεκεμβρίου 2010 στις 4:09:00 μ.μ. EET  

@ Ανώνυμο 3.48.00:
Ακόμα δεν έχεις καταλάβει. Το πρόβλημα δεν είναι η ανάγκη "να λάβει μέρος στις διαρκείς δραστηριότητες του στρατού (φύλαξη στρατοπέδων κλπ.)". Είναι η ανάγκη να ΥΠΑΡΧΟΥΝ οι συγκεκριμένες μονάδες, πώς να το πούμε αλλιώς; Δηλαδή η ανάγκη να ΥΠΑΡΧΟΥΝ στη Ρόδο Χ τάγματα, στον Έβρο Ψ τάγματα κλπ. Η οποία συνεπάγεται 500 άτομα επί (Χ+Ψ+ όπου αλλού χρειαζόμαστε κάλυψη). Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβεις αυτό;
Δεν είναι μόνο η εκπαίδευσή σου ως στρατιώτη, είναι και η ΠΑΡΟΥΣΙΑ σου σε δεδομένο χώρο που έχει σημασία για την άμυνα της χώρας. Τι να σε κάνω αν απολύθηκες από τη Χίο στο εξάμηνο, καλά εκπαιδευμένος, αλλά όλη τη Χίο έχει μείνει να τη φυλάει μια διμοιρία; Όταν θα κατέβουν οι Τούρκοι στη Χίοι θα τους εμποδίσει η καλή σου εκπαίδευση από το σπιτάκι σου στην Αθήνα που θα βρίσκεσαι;
Πώς να το πούμε πιο απλά ρε φίλε; Με το εξάμηνο θητείας που λες, προτείνεις ο στρατός να μειωθεί χοντρικά κατά 10.000 άνδρες ακόμα, δηλαδή να πέσει στις 50.000-55.000. Ρωτάς πόσες και ποιες μονάδες θα χρειαστεί να καταργηθούν αν γίνει αυτό; Ρωτάς αν κάποια από αυτές προβλέπεται να υπερασπίσει το χωριό σου ή το χωριό μου, τη μάνα σου ή τη μάνα μου;

Και τέλος: αυτός ο λοχαγός που λες, και όσοι σκέφτονται σαν κι αυτόν, πρέπει να πάρουν πόδι από το στρατό το συντομότερο. Είναι αστείο να λέμε ότι το 90% όσων υπηρετούν (δηλαδή όλων των Ελλήνων, αφού όλοι σχεδόν κάποτε υπηρετούν) είναι ψυχολογικά ανώριμοι και ασταθείς. Αυτή η φοβία με τα όπλα είναι φυσιολογικό σύμπτωμα της μηδενικής εκπαίδευσης, και θα φύγει όταν ξαναρχίσει να γίνεται εκπαίδευση. Τόσο απλό.

Ανώνυμος 7 Δεκεμβρίου 2010 στις 4:38:00 μ.μ. EET  

Η φυσική παρουσία πλήρως ανεκπαίδευτων στρατιωτών σχεδόν ισοδυναμεί με την πλήρη απουσία τους. Η ισορροπία των αριθμών είναι υπαρκτό θέμα σε κάθε αναμέτρηση, αλλά σήμερα οι μάχες δεν δίνονται με τα τουφέκια. Δηλαδή, απλά τους θέλουμε να κάτσουν κάτω από τα Apache? Και ειλικρινά θα ήθελα να μου πεις πόσο πίσω στο χρόνο πρέπει να πάμε για να βρούμε πότε γινόταν ουσιαστική εκπαίδευση. Για την ικανότητα του να φέρει κάποιος στρατιώτης όπλο η λύση είναι μια αλλά δεν τολμάει κανείς να την εφαρμόσει: ψυχομετρικά τεστ. Και τότε θα δούμε τα ποσοστά.

enkripto 7 Δεκεμβρίου 2010 στις 4:46:00 μ.μ. EET  

"Η ισορροπία των αριθμών είναι υπαρκτό θέμα σε κάθε αναμέτρηση, αλλά σήμερα οι μάχες δεν δίνονται με τα τουφέκια."

με τι διεξάγονται δλδ; είσαι και εσύ οπαδός της πομφόλυγας που θέλει τους σύγχρονους πολέμους να διεξάγονται
μεσα απο κλιματιζόμενους κλωβούς πατώντας κουμπάκια;

όσοι αγνοούν την σημασία του basic soldiering σε ένα στράτευμα, θα βρεθούν προ πολύ πολύ δυσαρεστων εκπλήξεων αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του..

Ανώνυμος 7 Δεκεμβρίου 2010 στις 4:53:00 μ.μ. EET  

Σου ζητάω ειλικρινά να με παραπέμψεις σε πηγές που υποστηρίζουν την άποψή σου.

D-Mitch 7 Δεκεμβρίου 2010 στις 6:51:00 μ.μ. EET  

Ρε παιδιά συγνώμη αλλά οι πατεράδες μας που υπηρετήσανε τι παραπάνω από εμάς είχαν? Γιατί δεν αντιλαμβάνονται μερικοί ότι πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός στρατιωτών σε κάθε στρατόπεδο και ότι οι κάμερες δεν υποκαθιστούν το σκοπό αλλά αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας. Το να αυξηθεί η θητεία σε συνδυασμό με βελτίωση (κατά πολύ) της εκπαίδευσης (γυμναστική καθημερινή, βολές, εκπαιδεύσεις σε διάφορα όπλα) και σε συνδυασμό με την μη αναννέωση ή τη μη πρόσληψη νέων ΕΠΟΠ θα ωφελήσει τη χώρα. Τα λεφτά για να συντηρείται αυτός ο αριθμόςτων ΕΠΟΠ είναι υπέρογκα κ δεν δικαιολογούνται. Κάλλιστα την υπηρεσία των περισσότερων ειδικοτήτων μπορεί να την κάνει ο απλός φαντάρος. Πόσο μάλλον να κοιτά μια οθόνη, να πάιζει μπουζούκι, να βαρά προσοχή ή να σερβίρει. Ναι, κ αυτά πρέπει να γίνουν. Σαν στρατιώτης είναι η πρώτη κ η τελευταία φορά στη ζωή του Έλληνα που συνεισφέρει άμεσα στην ίδια του τη χώρα.

Το 90% από εμάς είμαστε άχρηστοι δηλαδή? Με το να γίνουμε ΕΠΟΠ είμαστε ικανότεροι? Αντιθέτως πιστεύω είμαστε καλύτεροι σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό. Όσοι έχουν υπηρετήσει θα έχουν δει τους ΕΠΟΠ που πραγματικά απορείς τι θα κάνουν ή θα σκεφτούν σε περίπτωση κρίσης.

12μηνο θητεία, ουσιαστική και ειλικρινής εκπαίδευση κ στράτευση στα 18 για όλους. Ας σταματήσουμε να φερόμαστε σαν βουτυρομπεμπέδες κ να χρησιμοποιούμε την έκφραση "θα πάρω τηλ, θα τη γλιτώσω κλπ".

Ανώνυμος 7 Δεκεμβρίου 2010 στις 7:07:00 μ.μ. EET  

http://www.antinews.gr/?p=74668#comments

308lele 7 Δεκεμβρίου 2010 στις 10:57:00 μ.μ. EET  

@οδυσσέας; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιππου 800 στρατόπεδα στη χώρα και ούτε τα 200 από αυτά δεν ειναι στον Εβρο και στα νησιά του αν. Αιγαίου. Τα υπόλοιπα ειναι διασπαρτα σε διαφορες άσχετες τοποθεσίες που και να γίνει κάτι δεν θα έχουν καν τον χρόνο να ανταποκριθούν στα συνορα.
Είχαν φτιαχτεί άλλες εποχές με τον φόβο μιας εισβολής απο κομμουνιστές, κτλ και παραμένουν ανοιχτά καθαρά ρουσφετολογικά, για να βγάζουν κανα ψιλό οι τοπικές κοινωνίες απο τους απληρωτους φαντάρους και να μη ριμάξουν τα κορακοχώρια.
Και σαν να μην έφτανε όλο αυτό, ένα σημαντικό ποσοστό των κληρωτών αποσπάται σε ΚΑΑΥ, λέσχες και άλλες τέτοιες αηδίες. Πως μπορούν να ζητούν περισσοτερο κόσμο όταν η διαχειριση που κάνουν είναι τόσο άθλια;

@D-Mitch: Συμφωνώ να γίνεται ρεαλιστική εκπαίδευση, αλλά για εκείνους που το επιλέγουν, αν κάποιος δεν ενδιαφερεται δεν προκειτε να του προσφαίρει τίποτα η εκπαιδευση. Αντ' αυτού θα μπορούσε να κάνει εναλλακτική θητεία και να προσφαίρει πραγματικά στη χώρα του.

enkripto 8 Δεκεμβρίου 2010 στις 1:40:00 π.μ. EET  

"Σου ζητάω ειλικρινά να με παραπέμψεις σε πηγές που υποστηρίζουν την άποψή σου."

Ανώνυμε φίλε (4:53), μιας και ζητάς βιβλιογραφία σε παραπέμπω -για αρχή- στο We Were Caught Unprepared: The 2006 Hezbollah-Israeli War του Matt Matthews

U.S. Army Combined Arms Center Combat Studies Institute Press Fort
Leavenworth, Kansas
(διαθέσιμη στο διαδίκτυο).

Μια (σχετικά) σύντομη ανάλυση της Ισραηλινής εμπλοκής στο Λίβανο, και τα
προβλήματα που δημιούργησαν οι ονειρώξεις περί πολεμου από τους
κλωβούς με πατήματα κουμπιών.

Όρεξη να υπάρχει, και αν θές μπορούμε δια μακρών να συζητήσουμε όλες τις πτυχές αυτής της αντίληψης: θεωρητικές, ιστορικές, κοινωνικές
κτλ

Οδυσσέας 8 Δεκεμβρίου 2010 στις 6:04:00 μ.μ. EET  

@308lele:
Και πάλι δε λύνεις το πρόβλημα αν κλείσεις τα στρατόπεδα. Πράγματι υπάρχουν κάποια που είναι άχρηστα και συντηρούνται για ρουσφετολογικούς και τοπικιστικούς λόγους, αλλά όχι τόσα όσα νομίζεις. Κάποια στρατόπεδα στην Αθήνα ή στη Λαμία κλπ είναι αναγκαία για τήν υποστήριξη τυχόν επιστράτευσης, για συγκέντρωση εφέδρων, για αποθέματα υλικού κλπ. Και οι αποθήκες, είτε είναι στον Έβρο είτε στη Λαμία, πρέπει να φυλάγονται, τι να γίνει. Επίσης υπάρχουν μονάδες στη Μακεδονία που ίσως φαίνονται τώρα περιττές, αλλά είναι η στρατηγική εφεδρεία της χώρας και πρέπει να παραμείνουν εκεί (έστω εξ ολοκήρου επιστρατευόμενες), ως ενδεχόμενη ενίσχυση του Έβρου, ή και ως δεύτερη γραμμή άμυνας σε περίπτωση ανάγκης.
Και ασχέτως αυτών, η οικονομία προσωπικού που θα επιτευχθεί με το κλείσιμο στρατοπέδων δεν είναι πολύ σημαντική. Ακόμα και αν πάμε με το κυβερνητικό σχέδιο, δηλαδή να κλείσουν 300 από τα 800 στρατόπεδα και να μείνουν 500, πόσους στρατιώτες νομίζεις ότι εξοικονομεί αυτό; Αν λάβουμε υπόψη ότι δε μιλάμε για ενεργές μονάδες αλλά για φυλάκια, επιστρατευόμενα τάγματα κλπ., είναι ζήτημα αν θα εξοικονομήσεις 20 στρατιώτες ανά στρατόπεδο κατά μέσο όρο. Επί 300 στρατόπεδα, μας κάνει 6.000 άνδρες. Όπως είδες παραπάνω, μόνο η διαφορά απόδοσης κλάσης μεταξύ 2000 και 2010 λόγω υπογεννητικότητας είναι 20.000 άνδρες...

@ Ανώνυμο 4:38

Λες: "Η φυσική παρουσία πλήρως ανεκπαίδευτων στρατιωτών σχεδόν ισοδυναμεί με την πλήρη απουσία τους". Τεράστιο λάθος. Εδώ ακόμα και άτακτοι ένοπλοι ή αντάρτικες ομάδες λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη στους σχεδιασμούς ακόμη και υπερδυνάμεων και ενίοτε προξενούν και σοβαρές απώλειες (βλ. Σομαλία, Κόσοβο, Αφγανιστάν). Και λες ότι είναι αμελητέα μια στρατιωτική δύναμη καλά εξοπλισμένη, με έστω στοιχειώδη εκπαίδευση; Δηλαδή τους ίδιους σχεδιασμούς θα κάνουν οι Τούρκοι αν τη Χίο τη φυλάει ένα φυλάκιο δυνάμεως διμοιρίας, και τους ίδιους αν τη φυλάνε πέντε τάγματα με σύγχρονο εξοπλισμό, έστω κακοεκπαιδευμένα; Τις ίδιες δυνάμεις θα χρειαστεί να αφιερώσουν στην επιχείρησή τους; Τον ίδιο χρόνο θα τους πάρει; Το ίδιο πολιτικό κόστος θα έχουν διεθνώς; Έλεος...

Ανώνυμος 8 Δεκεμβρίου 2010 στις 7:58:00 μ.μ. EET  

Το κατά πόσον είναι καλά εξοπλισμένοι το συζητάμε. Το θέμα είναι ότι δεν έχουν ούτε τη στοιχειώδη εκπαίδευση. Δηλαδή ο εχθρός θα τους φοβηθεί επειδή φοράνε παραλλαγές;

308lele 8 Δεκεμβρίου 2010 στις 11:37:00 μ.μ. EET  

Τις ίδιες δυνάμεις θα χρειαστεί να αφιερώσουν στην επιχείρησή τους; Τον ίδιο χρόνο θα τους πάρει; Το ίδιο πολιτικό κόστος θα έχουν διεθνώς; Έλεος...

βέβαια, αλλο διεθνές πολιτικό κόστος θα έχουν αν σκοτώσουν μια διμοιρία ανεκπαιδευτων και άλλο αν σκοτώσουν ένα τάγμα,...

Ανώνυμος 9 Δεκεμβρίου 2010 στις 12:50:00 π.μ. EET  

"βέβαια, αλλο διεθνές πολιτικό κόστος θα έχουν αν σκοτώσουν μια διμοιρία ανεκπαιδευτων και άλλο αν σκοτώσουν ένα τάγμα"

Ακόμη κι έτσι, απλοϊκά να το δεις, ναι, έτσι είναι.

Δες απλά τι έγινε στα Φώκλαντ - στην κατάληψη και την ανακατάληψή τους. Και θα καταλάβεις πόσο απλό είναι αυτό που λέει ο Οδυσσέας.

Hellas 9 Δεκεμβρίου 2010 στις 12:51:00 π.μ. EET  

Με λιγα λόγια, και για να μη το κουραζουμε.
1. Οτι πληρώνουμε σημερα απολαμβάνουμε αυριο. (νέοι εξοπλισμοί- συντήρηση υπάρχοντος εξοπλισμού - προσωπικό).
2. Απειλή δεν υπάρχει μέχρι να σου χτυπήσει την πόρτα
3. Για να σου χτυπήσει την πόρτα πρέπει να έχει να κερδίσει περισσότερα από αυτά που θα χάσει
4. Μαζί με τον λύκο θα φάνε και τα όρνια.
5. Δε γνωρίζουμε το μέλλον αλλά γνωρίζουμε το παρελθόν το οποίο έχει πολλά παραδείγματα. Είμαστε διατεθιμένοι να μάθουμε?

Ανώνυμος 9 Δεκεμβρίου 2010 στις 1:34:00 π.μ. EET  

Ενδιαφέρουσα, μακρά και πολύ παλιά η συζήτηση.
Τα προβλήματα που είχε ανέκαθεν ο στρατός, με την διαχείριση του έμψυχου υλικού του, (για να το πούμε ευγενικά), τα ξέρουμε όλοι. Ολα ξεκινάνε από τα κόμπλεξ κατωτερότητας και την βλακεία των μονίμων στελεχών, που ανέκαθεν λοξοκοίταζαν τους Αμερικανούς- και καλά επαγγελματίες, και περιφρονούσαν τους εφέδρους..
Οταν υπηρετούσα (σε ΜΚ 215 σειρά -15μηνο) θυμάμαι ότι απορούσα με την βλακεία τους και την αδιαφορία να "εκμεταλλευτούν" παραγωγικά-αξιοποιήσουν-εκπαιδεύσουν μιά δύναμη εθελοντών, με τόσες ειδικότητες και ικανότητες ή αν θέλετε και τυπικά προσόντα (πτυχια,μεταπτυχιακα,διδακτορικά), που ούτε στον ύπνο τους δεν θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν-πληρωσουν αν δεν υπήρχε η "ΘΗΤΕΙΑ".
θυμάμαι ότι ο Ο Υ/Δ της μονάδας δήλωνε ενώπιον όλων "είστε άχρηστοι, τον πόλεμο τον κερδίζουν οι μουλαράδες και οι επαγγελματίες", ενώ την ίδια στιγμή, παιδιά που δούλευαν χρόνια σε συνεργεία συντηρούσαν τα αυτοκίνητα,επαγγελματίες οδηγοί έβγαζαν τα περισσότερο δρομολόγια, ηλεκτρονικοί συντηρούσαν τηλέφωνα& ασυρμάτους (με τις γνωστές πατέντες). Ασε που οι τότε επαγγελματίες (Ο.Π.Υ?) ήταν κατάλληλοι μόνο για στόχοι (έ όχι και σε πόλεμο-σε πεδίο βολής ίσως)

Αποτέλεσμα :Τα ανωτατα στελέχη "τα βρήκαν" με τους πολιτικούς, (που έψαχναν τρόπο να ικανοποιήσουν την εκλογική τους πελατεία, μετά το ΑΣΕΠ, και τον περιορισμό των δυνατοτήτων ρουσφετιού στο υπόλοιπο δημόσιο). Εφτιαξαν τον Επαγγελματικό στρατό που ονειρεύονταν. Μόνο που ξέχασαν ότι μένουμε Ελλάδα.

Από όσα λέει ο 308 φαίνεται ότι επιασε πάτο η υπόθεση (Αφού κατεβαίνει από την εποχή μου).
Ελπίζω να μην γίνει τίποτα γιατί με τόσο λίγους εφέδρους ούτε από τα στρατόπεδα δεν θα μπορέσουν να βγούν οι "επαγγελματίες".
Αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι έχουμε πτωχεύσει, πρώτα ηθικά μετά ψυχικά και τέλος οικονομικά (με αυτή την σειρά).
Τα κεφάλια μέσα λοιπόν και έκαστος "εφ ώ ετάχθη", μπάς και σωθεί τίποτα, εστω για τους επόμενους.
Αύξηση της Θητείας και αξιοποίηση εκ των εφέδρων όσων θέλουν, μπορούν και πιστεύουν.Ετσι δεν γινόταν πάντα?

Tommygun 9 Δεκεμβρίου 2010 στις 10:21:00 μ.μ. EET  

Υπηρετησα ως δοκιμος (ΤΘ) το 2008 (08 Α ΕΣΣΟ). Μετα λοιπον τον φιλο τον 308lele (κοψτε πια αυτο το λελε, ρε παιδια, εχασε την ουσια του) να καταθεσω και εγω την γνωμη μου.

Οσοι μηνες και να ανεβει η θητεια, που εκ των πραγματων θα ανεβει, γιατι τα κουκια δεν βγαινουν, τιποτα δεν προκειται να αλλαξει οσο:

1. Η εκπαιδευση αναλωνεται στην υποδειγματικη αγγαρειομαχια και οχι στον χειρισμο των οπλων που προβλεπονται απο το καθε οπλο.

2. Ο κομπλεξισμος των μονιμων ειναι αναλογος με τα χρονια υπηρεσιας που εχουν (ισχυει κυριως για τα καμαρια της Ευελπιδων.)

3. Πεφτουν λεφτα στο θεαθηναι (αγορα Leopard 2 Hell) και οχι στην ουσια (αγορα Leo 2 Hell ΚΑΙ καταλληλων βυτιοφορων και οπλισμου)

4. Εχει αποφασιστει ο μαρασμος μεχρι διαλυσης της ΕΛΒΟ.

5. Δεν υπαρχουν στεγανα στις διαδικασιες εκδοσης Ι5 και απαλλαγων. Αποτελεσμα να πηγαινουν οι φιλοτιμοι στον στρατο(κοινως και ηλιθιοι της παρεας) και οι υπολοιποι να απολαμβανουν τον καφε τους.

Κατα τα αλλα συμφωνω απολυτα με τον 308 lele και τον τελευταιο ανωνυμο. Τελος για οσους εχουν την ψευδαισθηση οτι μια μοναδα οπλισμενη, εστω και αν ειναι εντελως ανεκπαιδευτη, αποτελει προβλημα για επαγγελματικο στρατο, απλως ας ανατρεξουν στην τελευταια φαση του Β' Παγκοσμιου πολεμου, οταν προελαυναν οι συμμαχοι στην Γερμανια.

Ανώνυμος 10 Δεκεμβρίου 2010 στις 12:14:00 π.μ. EET  

Εμ...
Ποιος ακριβώς επαγγελματικός στρατός προήλαυνε στην τελευταία φάση του Β΄ ΠΠ στη Γερμανία;
Και ποιος ακριβώς επαγγελματικός στρατός θα έρθει να επιτεθεί στις ανεκπαίδευτες μονάδες μας;
Είσαι και δόκιμος...

308lele 10 Δεκεμβρίου 2010 στις 2:41:00 π.μ. EET  

@Τommygun:
5) το Ι5 ειναι μια βαλβίδα ασφαλείας για να κρατούνται τα ποσοστά των ανυπότακτων, των αρνητών στρατευσης και των αποπειρών αυτοκτονίας σε χαμηλό επίπεδο.
Αν την κλεισουν το μόνο σίγουρο ειναι ότι θα γιγαντωθούν τα ποσοστά ανυποταξίας και θα αυξηθούν οι αποπειρες αυτοκτονίας...

Για εμένα να πάρει κάποιος Ι5 ειναι πολύ πιο τίμιο απο το να "υπηρετεί" δια αλληλογραφίας και να κοροιδευει τον κόσμο με τις ευλογίες διοικητών, στρατηγών, πολιτικών, παπάδων, γιατρών, κτλ.

Tommygun 10 Δεκεμβρίου 2010 στις 9:44:00 π.μ. EET  

Προς ανωνυμο του 12.14

Να το αναλυσω: οργανωμενος, πειθαρχημενος και σωστα δομημενος στρατος προελαυνε προς μια ανυπερασπιστη Γερμανια, η οποια εφτασε στο σημειο να δινει οπλα σε πιτσιρικαδες της χιτλερικης νεολαιας, μπας και μπορεσει να καθυστερησει την συμμαχικη προελαση.

Απ' οσο γνωριζω, μεγαλο μερος του τουρκικου στρατου ειναι επαγγελματικος. Εαν σφαλλω, δεν εχω προβλημα να το παραδεχθω.

Δοκιμος δεν ειμαι, ημουν. Και ειδα απο πρωτο χερι την "οργανωση" του Ε.Σ...

308 lele, σωστο και αυτo που λες.

enkripto 10 Δεκεμβρίου 2010 στις 11:56:00 π.μ. EET  

@Τommygun

Σφάλλεις και στα δύο. Το μεγαλύτερο μέρος του Τουρκικού Στρατού ΔΕΝ είναι επαγγελματικό, και στην Γερμανία του Β ΠΠ, ουδέποτε πάτησε το πόδι του επαγγελματικός στρατός.

Τώρα σε ότι αφορά το Ι5 υπάρχει και μια αλλη αναγνωση αυτή που θέλει τους γιωτάδες, που δεν νοσούν πραγματικά, να είναι άχρηστα κοπρόσκυλα που θεωρουν τον δικο τους χρόνο πολυτιμότερο απο αυτόν των καυε λογής "ηλιθιων" που υπηρετούνε.

Ξέρουμε όλοι πως δίνουν τις απαλλαγές, οποτε ας το αφήσουμε καλύτερα..

Ανώνυμος 10 Δεκεμβρίου 2010 στις 1:43:00 μ.μ. EET  

Προφανως δεν εκφραστηκα σωστα, οποτε λογικο ηταν να βγουν λαθος συμπερασματα.

Παραδεχομαι το λαθος μου, οσον αφορα τον τουρκικο στρατο. Ωστοσο σχετικα με το παραδειγμα του συμμαχικου στρατου, εγω προσωπικα το ερμηνευσα ως εξης: οργανωμενος στρατος, αρτια εκπαιδευμενος και καλα εξοπλισμενος (οπως ηταν Αγγλοι-Αμερικανοι-Αμερικανοι) απεναντι σε πιτσιρικαδες της χιτλερικης νεολαιας, που μαθαιναν τα βασικα ενος οπλου και στελνονταν ως τελευταια γραμμη αντιστασης. Αυτος ο στρατος που εχει πολεμικη εμπειρια και πληρη εξοπλισμο κατ' επεκταση δεν αγγιζει επαγγελματικα στανταρτ, εστω και αν αποτελειται απο κληρωτους? Και δεν ειναι μη υπολογισιμος εχθρος ενα τσουρμο νεαροι, εστω και οπλισμενοι?

Ζητω συγγνωμη εαν δεν εξεφρασα εξ αρχης σωστα το σκεπτικο μου και οδηγησα καποιους στην εξαγωγη λαθος συμπερασματων. Ας οψεται η ελλειψη αμεσης επικοινωνιας λογω ιντερνετ.

D-Mitch 10 Δεκεμβρίου 2010 στις 1:57:00 μ.μ. EET  

Σωστός ο enkripto. Άκου να βγάζουμε και καλά πιαδιά και τίμιους τους φυγόπονους και τον κάθε βουτυρομπεμπέ!

Σιγά μην σκεφτώ ότι είμαι κ ηλίθιος που υπηρέτησα. Τουλάχιστον μπορώ να αντικρύσω κατάματα τους άλλους και πόσο μάλλον τους γονείς μου, γιατί αυτό που μου ζήτησε η πατρίδα το έκανα κ δεν κοίταξα να την σκαπουλάρω. Έτσι ξεχωρίζουν οι αληθινοί άντρες!

Πραγματικά τα έχασα στη θητεία μου από τις προσπάθειες πολλών να τη γλιτώσουν με κάθε τρόπο αρκεί να σώσουν τον εαυτό τους. Στις δύσκολες καταστάσεις βλέπεις ποιος είναι αληθινά ο άλλος. Πολλοί κυριολεκτικά μεταμορφώνονται. Αυτά μάθανε από την οικογένειά τους? Να τα χαίρονται τέτοια παλικάρια!

Ανώνυμος 10 Δεκεμβρίου 2010 στις 4:14:00 μ.μ. EET  

Φίλε Ανώνυμε 1:43:00 μ.μ. GMT+02:00
Συγχέουμε ορισμένα πράγματα, που καλό είναι να τα ξεκαθαρίσουμε:
1. Προφανώς ένας καλά "οργανωμένος", "εξοπλισμένος" και "εκπαιδευμένος" στρατός είναι καλύτερος από έναν πλημμελώς "οργανωμένο", "εξοπλισμένο" και "εκπαιδευμένο" στρατό. Το ερώτημα είναι αν αυτό συσχετίζεται με την επαγγελματική σχέση εργασίας των στρατιωτών του. Η ιστορική απάντηση είναι ότι αυτοί είναι ασυσχέτιστοι παράγοντες. Αντιθέτως, υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας του στρατού και της ποιότητας του επαγγελματικού του πυρήνα, που είναι οι αξιωματικοί. (Το πως διαμορφώνεται η δική τους ποιότητα, είναι άλλο θέμα.)
2. Αφού αναφέρεσαι στο ιστορικό δίδαγμα που αντλείται από την τελευταία φάση του Β΄ΠΠ, το συμπέρασμα είναι μάλλον το αντίθετο. Οι Σύμμαχοι προήλαυναν, βέβαια, σταθερά, αφού τα γερμανικά στρατεύματα ήταν θλιβερά αποδεκατισμένα από τις απώλειες, και με ελάχιστο εξοπλισμό. Αυτό που προκαλεί εντύπωση δεν είναι ότι οι γερμανοί έχαναν και υποχωρούσαν. Αλλά ότι ένας στρατός που υφίστατο συντριπτικά πλήγματα επί δύο έτη και υποχωρούσε υπό συντριπτική πίεση για 1500 χιλιόμετα εκατέρωθεν του Βερολίνου, μέχρι τις τελευταίες εβδομάδες του λειτουργούσε σαν εξαιρετικά συγκροτημένος οργανισμός, χωρίς σημάδια διάλυσης.
3. Σχετικά με το αν είναι κρίσιμο να υπάρχει κάποιος όγκος δυνάμεων, ακόμη κι ανεκπαίδευτων, σε κρίσιμες περιοχές, ή δεν κάνει καμία διαφορά: Προφανώς, είναι μεγάλη κατάντια να αποδεχόμαστε να κάνουμε τέτοια συζήτηση (κι επιλογή), αντί για το προφανές (κι επιτακτικό), δηλαδή την ανασυγκρότητηση και βελτίωση των μονάδων. Αλλά επειδή άμεσα, αυτό είναι το πρόβλημα που προκύπτει, να υπενθυμίσω ένα ιστορικό παράδειγμα:
Στην Κύπρο του 1974, η Εθνική Φρουρά είχε υποβαθμιστεί θλιβερά σαν στρατιωτικός οργανισμός, για λόγους που δεν είναι της παρούσης. Παρ΄όλα αυτά, διατηρούσε τα βασικά χαρακτηριστικά οργανωμένου στρατού. Είναι κοινός τόπος μεταξύ όσων έχουν μελετήσει την ιστορία της εισβολής, πως αν αυτές οι υποβαθμισμένες μονάδες ήταν εκεί που έπρεπε την ώρα που έπρεπε, η εισβολή δε θα είχε καμία τύχη. Δεν ήταν (για λόγους που δεν έχουν σχέση με την καλή ή κακή στρατιωτική τους ποιότητα), και σήμερα στην Κύπρο είναι Τούρκοι. Τόσο απλά.

Tommygun 10 Δεκεμβρίου 2010 στις 4:14:00 μ.μ. EET  

Δεν διαφωνω με αυτα που λες D-Mitch, αλλα δεν πιστευω οτι ενδομυχα ισως, δεν σε πιανει ενα παραπονο για το γεγονος οτι οσοι υπηρετουμε θεωρουμαστε κοροιδα απο μεγαλη μεριδα του κοσμου. Και εσυ και εγω και οποιος φορεσε τα χακι, το εκανε πρωτα για λογους προσωπικης αξιοπρεπειας και μετα για οτιδηποτε αλλο. Δεν γινεται ομως να ειναι καποιοι τυπικοι στις υποχρεωσεις τους και καποιοι αλλοι οχι, αλλα να αντιμετωπιζονται ολοι με τον ιδιο τροπο. Και το χειροτερο ειναι οτι πολλοι απο αυτους εκφερουν και αποψη για την δομη του στρατου! Αυτο με ενοχλει ιδιαιτερα και πιστευω οτι ενοχλει και εσενα.

Οδυσσέας 10 Δεκεμβρίου 2010 στις 4:27:00 μ.μ. EET  

@ Tommygun:
Το παράδειγμα της Γερμανίας στο τέλος του Β΄ ΠΠ είναι ατυχές. Κατ' αρχήν, όπως είπαν κι άλλοι, οι Σύμμαχοι δεν είχαν επαγγελματικούς στρατούς, αλλά στρατούς κληρωτών. Και επιπλέον, η οργάνωση, η άρτια εκπαίδευση και ο καλός εξοπλισμός των Ρώσων/Αμερικανών/Άγγλων ήταν αποτέλεσμα της συσσωρευμένης εμπειρίας τεσσάρων χρόνων πολέμου και των διδαγμάτων που πλήρωσαν με άφθονο αίμα. Και πάλι μπόρεσαν να επικρατήσουν των Γερμανών κυρίως λόγω τεράστιας αριθμητικής υπεροχής - οι γερμανικές μονάδες, ακόμα και όσες αποτελούνταν από πιτσιρικάδες που υστερούσαν σε εκπαίδευση, πουλούσαν ακριβά το τομάρι τους.
Αυτό το ιστορικό προηγούμενο δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα και την Τουρκία. Στην περίπτωσή μας ουσιαστικά και οι δύο στρατοί είναι απόλεμοι. Οι Τούρκοι έχουν μεν εμπειρία αντιανταρτικών επιχειρήσεων (ΡΚΚ), αλλά όχι συμβατικού πολέμου μεγάλης κλίμακας. Δηλαδή τα τουρκικά άρματα που ενδεχομένως θα αντιμετώπιζες εσύ, έχουν πληρώματα τόσο απόλεμα όσο και τα δικά μας. Θα δεχτώ ότι έχουν ένα πλεονέκτημα επειδή έχουν πλήρως επανδρωμένες (άρα και καλύτερα εκπαιδευμένες) μονάδες, αλλά δε μιλάμε για χαώδη διαφορά.
Παρεμπιπτόντως ήταν και δική σου δουλειά ως έφεδρος αξιωματικός να διορθώσεις τις παθογένειες που εντόπισες στο στρατό, όσο σου αναλογούσε. Αν π.χ. είχες ουλαμό, η εκπαίδευσή του ήταν πρωτίστως δική σου ευθύνη. Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο με τις συνθήκες που επικρατούν - αλλά εσύ επέλεξες να γίνεις δόκιμος.
Φιλικά, ένας έφεδρος υπολοχαγός (ΠΖ)

Ανώνυμος 10 Δεκεμβρίου 2010 στις 4:54:00 μ.μ. EET  

Σίγουρα το να υπομείνει κανείς δύσκολες συνθήκες κατά τη διάρκεια της θητείας αποτελεί μια ένδειξη δύναμης χαρακτήρα, αλλά οι άντρες δεν φαίνονται μόνο στο στρατό, και στο κάτω-κάτω δεν περιμέναμε τη θητεία για να αποκτήσει νόημα η ζωή μας...

D-Mitch 10 Δεκεμβρίου 2010 στις 7:43:00 μ.μ. EET  

Αγαπητέ Tommygun συμφωνώ με αyτά που λες κ σίγουρα με στεναχώρησε αυτά που είδα στη θητεία μου.

Αλλα δυστυχώς έτσι είναι η ζωή. Επειδή κάποιος κάνει κάτι δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουμε όλοι. Για παράδειγμα κάποιοι πολιτικοί χρηματίζονται, κάποιοι εφοριακοί κ αστυνομικοί το ίδιο. Κάποιοι άλλοι όμως νοιάζονται για την αξιοπρέπεια τους. Δεν νομίζώ ότι αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται κορόιδα ή ηλίθιοι. Απλά τα κριτήριά τους έιναι ηθικά κ δεν κοιτάνε μόνο τον εαυτό τους. Το ίδιο γίνεται με τη θητεία. Όλοι αυτοί που τη σκαπουλάρουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θεωρούν τον εαυτό τους έξυπνους κ μάγκες. Έτσι μάθανε από την οικογένεια τους ή αυτό τον τρόπο ζωής ακολούθησαν, ο εαυτούλης μας πάνω από όλα.

Δε θα γίνουμε όλοι ίδιοι όμως!

Ανώνυμε της 10 Δεκεμβρίου 2010 4:54:00. Ναι, οι άντρες αποδεικνύονται κ εκεί. Ποιος μίλησε για νόημα της ζωής? Εγώ μιλώ καθαρά για προσωπική αξιοπρέπεια.

308lele 10 Δεκεμβρίου 2010 στις 8:13:00 μ.μ. EET  

Ξέρουμε όλοι πως δίνουν τις απαλλαγές, οποτε ας το αφήσουμε καλύτερα..

αναμενόμενο ειναι, για τον στρατό, να ειναι και αυτή η διαδικασία διεφθαρμένη.

@ D-Mitch: Δυο πραγματάκια.
Υπηρέτησα γιατι είχα πιστέψει σε μια ιδέα, ότι θα βοηθούσα την πατρίδα μου, που στην πορεία μου βγήκε κουφια, γιατι στην τελική καταλήγεις να υπηρετείς ότιδήποτε άλλο έκτός από την πατρίδα. Για ποιον λόγο να κατηγορήσω οσους δεν έλαβαν μέρος σε μια τέτοια φάρσα;

Ο στρατός δεν ειναι δυσκολος, μην μπερδέυουμε τις έννοιες, ο στρατός ειναι αποπλικτικός, το να κάνεις το σκιαχτρο μπροστά από κάτι αποθήκες δεν ειναι δύσκολο. Δύσκολο ειναι να πετύχεις τους στόχους που έχεις στη ζωή σου και να γίνεσαι μέρα με τη μέρα καλύτερος, όχι να σβήνεις μέρες απο τη ζωή σου περιμένοντας να απολυθεις...

Ανώνυμος 10 Δεκεμβρίου 2010 στις 8:40:00 μ.μ. EET  

Υπηρετήσαμε τους απαράδεκτους μόνιμους και εθελοντές που βαριούνται να κάνουν τη δουλειά τους, ταλαιπωρηθήκαμε σωματικά και ψυχικά, αποκοπήκαμε από το κοινωνικό μας περιβάλλον και την επαγγελματική μας σταδιοδρομία για να δικαιολογούν την ύπαρξή τους κάποιοι πολιτικάντηδες βο(υ)λευτές και να έχουν δουλειά κάποια σουβλατζίδικα στον Έβρο... μεγάλη υπηρεσία προσφέραμε στην πατρίδα!

Tommygun 10 Δεκεμβρίου 2010 στις 9:19:00 μ.μ. EET  

Αγαπητε Οδυσσεα,

Ετσι οπως εθεσες τις αποψεις σου αναγνωριζω οτι εθεσα το θεμα σε λαθος βαση, συνεπως εχεις δικιο και εχω αδικο. Σε ευχαριστω επισης για την ενημερωση οσον αφορα το αξιομαχο του τουρκικου στρατου, επι του οποιου ειχα εσφαλμενη αποψη. Μαλλον θα πρεπει να ξεσκονισω λιγο τα κιταπια μου, οσον αφορα τον τομεα αυτον.

Εγω θελω να πιστευω οτι ανταποκριθηκα οσο γινοταν καλυτερα στις εκαστοτε υποχρεωσεις μου. Τουλαχιστον αυτο εχουν αφησει να εννοηθει ατομα με τα οποια συνεργαστηκα μαζι τους κατα την διαρκεια της θητειας μου. Τωρα απο εκει και περα, οπως λενε και στο χωριο της μανας μου, "μισο κριμα δικο μου, μισο κριμα δικο τους".

D_Mitch, τελικα καλως η κακως (μαλλον καλως) μεγαλυτερη σημασια για εμας εχει να μπορουμε να κοιταμε τον εαυτο μας στον καθρεφτη χωρις να ντρεπομαστε απο το εκαστοτε βολεμα. Παρηγορητικο ειναι οτι τελικα ειμαστε περισσοτεροι απ' οτι πιστευα.

308 lele, δεν ειναι ακριβως ετσι τα πραγματα. Γιατι καποιοι αλλοι, λιγοτερο τυχεροι απο εμας, εφαγαν (μετα συγχωρησεως) τα σκατα με το κουταλι κατα την διαρκεια αυτης της "φαρσας". Μην τα ισοπεδωνουμε ολα.

Ανώνυμος 11 Δεκεμβρίου 2010 στις 12:14:00 μ.μ. EET  

Το πρόβλημα είναι η νοοτροπία των στελεχών, οι οποίοι θεωρούν ότι εφόσον υπηρετείς τη θητεία σου ο,τιδήποτε σου αναθέτουν περιλαμβάνεται στην εξυπηρέτηση της πατρίδας. Υπηρετεί την πατρίδα ο στρατιώτης που αναπληρώνει τον αρχιλοχία στα καθήκοντά του προκειμένου αυτός να πάει για καφέ στο διπλανό γραφείο για τρεις ώρες; Η γραφειοκρατεία 1ου,2ου,3ου και 4ου γραφείου είναι δυσβάσταχτη για τους επαγγελματίες; Σε μονάδες με τρομακτικό πρόβλημα επάνδρωσης είναι απαραίτητος ο καφετζής; Τις υπηρεσίες είναι απαραίτητο να τις βγάζει φαντάρος; Τις κινήσεις; Γιατί δεν έχουν σχεδόν ποτέ οι ΕΠΟΠ υπηρεσία σκοπού; Γιατί τα ΛΥΒ δεν βγάζουν πλέον έφεδρους λοχίες; Καθημερινά φαινόμενα που συνάντησα κατά τη διάρκεια της θητείας μου...

Ανώνυμος 26 Δεκεμβρίου 2010 στις 12:57:00 μ.μ. EET  

ρε ανωνυμε σε πια ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΔΕΣ ΕΠΟΠ ΝΑ ΒΑΡΑΝΕ ΣΚΟΠΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΑΙ ΛΙΓΟ ΕΙΜΑΙ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΟΠ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΝΩ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP