Έντονες τουρκικές αντιδράσεις για την συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Λύσσαξε στην κυριολεξία η Τουρκία μετά την υπογραφή της συμφωνίας Κύπρου-Ισραήλ, για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ.

Η Άγκυρα, που κατέχει το 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντέδρασε στην υπογραφή της συμφωνίας και κάλεσε στο υπουργείο εξωτερικών τον Gaby Levy, πρέσβη του Ισραήλ στην Άγκυρα για επιδοση νότας διαμαρτυρίας. Η Άγκυρα γνωστοποίησε στον πρέσβη του Ισραήλ ότι η Τουρκία είναι κάθετα αντίθετη με την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας, πριν την εξεύρεση μόνιμης συνολικής λύσης για το θέμα του Κυπριακού. Να σημειωθεί ότι η Κύπρος υπέγραψε αντίστοιχη συμφωνία με την Αίγυπτο και με το Λίβανο.

Όσον αφορά τη γενικότερη πολιτική της Τουρκίας για το θέμα, η Άγκυρα δείχνει φανερά ενοχλημένη από τη διαδικασία οριοθέτησης των ΑΟΖ μεταξύ των χωρών της Αν. Μεσογείου και προσπαθεί να την τορπιλίσει, με το επιχείρημα ότι χωρίς να υπογραφεί μόνιμη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστινίων, Ισραήλ-Λιβάνου και Ισραήλ-Συρίας, δεν είναι δυνατόν να επιχειρείται η ρύθμιση του θέματος των μεταξύ τους ΑΟΖ.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, η Τουρκία, δια του υφυπουργού εξωτερικών Feridun Sinirlioğlu, φέρεται να δήλωσε στον πρέσβη του Ισραήλ ότι είναι αποφασισμένη να επέμβει με στρατιωτικά μέσα σε οποιαδήποτε απόπειρα 'μονομερούς' εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου της Αν. Μεσογείου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η πολιτική της Άγκυρας στο θέμα αυτό!

Με βάση τις εξελίξεις στο θέμα, ίσως να δίνεται μια απάντηση για την αγωνία εμπλοκής της Τουρκίας στο Μεσανατολικό και το Παλαιστινιακό, με πολιτικά ή ανθρωπιστικά μέσα (βλέπε Μαβί Μαρμαρά), αφού η διευθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των χωρών της περιοχής, αποδυναμώνει αισθητά τις θέσεις της Άγκυρας έναντι της Λευκωσίας και της Κύπρου στο καυτό θέμα της διεθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου, Ελλάδος-Αιγύπτου και Ελλάδος-Τουρκίας.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/12/blog-post_9652.html


5 σχόλια:

Ανώνυμος 19 Δεκεμβρίου 2010 στις 2:05:00 μ.μ. EET  

ε και επειδη η τουρκια αντιδρα χεστηκαμε

Ανώνυμος 19 Δεκεμβρίου 2010 στις 2:11:00 μ.μ. EET  

η τουρκια αντιδρα μονο εκει που την περνει οταν βρισκει τα δυσκολα τοτε ειναι ολο λογια και κανει γαργαρα βλεπε ισραηλ ακομα περιμενουμε τον ερντογαν να παει με πλοιο να σπασει τον αποκλεισμο κρατος οπερετα ειναι και πουλαει μουρη σε κατι ((κρατη)) με φοβικα συνδρομα

Ανώνυμος 19 Δεκεμβρίου 2010 στις 3:32:00 μ.μ. EET  

Η Τουρκία αντιδρά για να επηρεάσει εμάς, και μέχρι στιγμης τα καταφέρνει.

Ευστάθιος Παλαιολόγος 19 Δεκεμβρίου 2010 στις 3:40:00 μ.μ. EET  

Όταν ο Τάσσος επεξεργαζόταν την συμφωνία με την Γαλλία για εκμαιτάλλευση των κοιτασμάτων(δυστυχώς δεν τον αφήσαμε να την ολοκληρώσει αφού θέλαμε πρόεδρο λύσης...) είχαν καταλήξει στο εξής σενάριο, η Γαλλία θα έπαιρνε το φυσικό της αέριο σε χαμηλές τιμές και σε αντάλλαγμα θα υπήρχε μόνιμη παρουσία γαλλικού πυρινοκίνητου υποβρυχίου στην περιοχή προς προστασία των εξέδρων, σε συνδιασμο με την ευ΄ρυτερη ναυτική παρουσία της Γαλλίας λόγω του Λιβάνου τότε

ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ 25 Δεκεμβρίου 2010 στις 9:11:00 π.μ. EET  

Η ενδυνάμωση της συμμαχίας με το Ισραήλ είναι η εγγύηση ότι δεν πρέπει να υποχωρήσουμε απέναντι στις απειλές της Τουρκίας και να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό πλούτο του Αρχιπελάγους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP