Νέα συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ προκαλεί τουρκικές αντιδράσεις

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Νέα αντίδραση εκ μέρους της Αγκυρας αναμένεται να προκαλέσει η συμφωνία που ετοιμάζονται να υπογράψουν η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ για τον συντονισμό τους σε θέματα αεροπορικής και ναυτικής έρευνας και διάσωσης. Πρόκειται για τη δεύτερη συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών μετά από αυτή για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους. Ηδη, η τουρκική εφημερίδα «Bugun» έγραψε ότι το Ισραήλ επεκτείνει τις συμμαχίες του εναντίον της Τουρκίας.

Η νέα συμφωνία, την οποία απεκάλυψε χθες η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», χαρακτηρίζεται ως πολύ σημαντική διότι κατοχυρώνει την παρουσία της Κύπρου στις διεθνείς επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και επειδή θα ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει μάλιστα ήδη ολοκληρώσει ανάλογες συμφωνίες τόσο με τον Λίβανο (το 2008) όσο και με τη Συρία (το 2009), ακολουθώντας το μοντέλο που καθιέρωσε στις διαπραγματεύσεις και για την οριοθέτηση των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το θέμα του FIR Λευκωσίας έχει απασχολήσει έντονα και τις συνομιλίες για το Κυπριακό, με τους Τουρκοκυπρίους να έχουν καταθέσει στο παρελθόν πρόταση για δύο FIR.

Η Κύπρος είχε αναλάβει τη διεθνή ευθύνη για παροχή έρευνας και διάσωσης από το 2002. Ωστόσο, ο ανεπαρκής εξοπλισμός της είχε ουσιαστικά επιτρέψει στην Τουρκία να ασκεί de facto το δικαίωμα αυτό. Η Λευκωσία προχώρησε πρόσφατα στην αγορά πέντε ελικοπτέρων για να καλύψει το κενό.


Άγγελος Αθανασόπουλος-ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

Ανώνυμος 30 Δεκεμβρίου 2010 στις 11:13:00 μ.μ. EET  

η Κυπρος παει καλα. εμεις δεν παμε

Ανώνυμος 31 Δεκεμβρίου 2010 στις 4:13:00 μ.μ. EET  

Πάρα πολύ ενδιαφέρον "εύρημα" για το Μακεδονικό. Επιβεβαίωση πόσο ξεφτίλες είναι στην παρούσα κυβέρνηση και τις προηγούμενες.

http://eglimatikotita.blogspot.com/2010/12/blog-post_549.html

ΑΝΤΙΓΟΝΟΣ 1 Ιανουαρίου 2011 στις 7:04:00 μ.μ. EET  

Η Κύπρος φέρθηκε πολύ έξυπνα και ορθά διασφάλισε τα συμφέροντά της έγκαιρα και με τη σωστή πλευρά. Η Ελλάς πρέπει να αποφασίσει σύντομα και ώριμα εάν θα ακολουθήσει την κατεύθυνση της σοβαρότητας και της ανάπτυξης (κάνοντας το αυτονόητο δηλαδή αυτό που έπραξε η Κύπρος) η την άλλη κατεύθυνση της υποχωρητικότητας και της ήττας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP