Περί Θητείας

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Το θέμα της στρατιωτικής θητείας απετέλεσε το τελευταίο διάστημα το αντικείμενο αρκετών αναρτήσεων στο Εν Κρυπτώ, χωρίς να λείψουν οι έντονες αντιπαραθέσεις. (1,2,3). Υποστηρικτές του στρατεύματος κληρωτών, θιασώτες του επαγγελματικού μοντέλου και αμφιταλαντευόμενοι σχολιαστές διασταύρωσαν τα ξίφη τους υπέρ της μιας η της άλλης άποψης.

To ζήτημα της Θητείας έχει διάφορες πτυχές : Ιδεολογική, στρατηγική και στρατιωτική. Και στην περίπτωσή μας, έχει κι ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αναφοράς: την Ελλάδα, και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Με βάση τα παραπάνω και έχοντας ως δεδομένο ότι ο δημόσιος διάλογος για το θέμα είναι πάντα ευπρόσδεκτος αποφασίσαμε να κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα σε τρία μέρη τα οποία και θα δημοσιευτούν τις επόμενες μέρες :

Μέρος πρώτο : Ένα μικρό ιστορικό
Μέρος δεύτερο : Η στρατηγική και στρατιωτική όψη της θητείας
Mέρος τρίτο : Η ελληνική περίπτωση

2 σχόλια:

Unknown 23 Δεκεμβρίου 2010 στις 2:44:00 μ.μ. EET  

Με το μοντέλο του τωρινού στρατού καλύτερα να καταργηθεί τελείως ο Ε.Σ...

Μια σημαντική αλλαγή που θα ανεβάσει τον πήχη της ποιότητας και μαχητικότητας του Ε.Σ. θα είναι να μετατραπεί από αγγαρεία σε πραγματική στρατιωτική εκπαίδευση. Με όλα τα bonus και αποδοχές ακόμα και για τους φαντάρους. Ρωτήστε τους νέους που είναι υποψήφιοι «γιατί δεν θέλετε να πάτε στρατό;» και όλοι θα σας απαντήσουν «χάσιμο χρόνου». Και τα παραπάνω απευθύνονται και για τους επαγγελματίες του στρατού που έχουν γίνει και αυτοί αγγαρειομάχοι...

Ανώνυμος 23 Δεκεμβρίου 2010 στις 4:25:00 μ.μ. EET  

Όταν θα συνειδητοποιήσουμε γιατί πρέπει να "πολεμήσουμε" όταν και όποτε χρειαστεί, τότε θα καταλάβουμε και τα περί θητείας, στρατιωτικής εκπαίδευσης και στρατιωτικού "μοντέλου". Είναι γεγονός πως ουδείς εχέφρων άνθρωπος αγαπάει τον πόλεμο. Αλλά επειδή πάντα υπάρχουν οι "τρελλοί", αν επιθυμείς την ειρήνη, πρέπει να είσαι έτοιμος για πόλεμο (ci vis pacem, para bellum που έλεγαν και οι Ρωμαίοι.). Είναι ο μοναδικός τρόπος για να τον αποφύγεις. Αλλοιώς οι σφαλιάρες πέφτουν βροχή από "φίλους" (Γερμανία, ΗΠΑ, Αγγλία κλπ) και εχθρούς (Τουρκία, Σκόπια Αλβανία Βουλγαρία κ.ο.κ.). Οι εξωνημένοι πολιτικοί και οι ευνουχισμένοι στρατιωτικοί που τους ακολουθούν και τους γλύφουν δεν συνιστούν δικαιολογία για να μας απαλλάσουν από τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην πατρίδα επειδή αυτή είναι το τιμιότερον, το αγιότερον και ιερότερον ΑΠΑΝΤΩΝ. (...παρά θεοίς και ανθρώποις τους νουν έχουσιν).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP