Εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας-ΠΓΔΜ

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Συμφωνία στρατιωτικοοικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ υπέγραψαν χθες στα Σκόπια οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Vecdi Gonul μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία προβλέπει χορήγηση τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας ύψους $1 εκατ. προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της ΠΓΔΜ (ARM) για το 2011, δήλωσε ότι αυτή αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός στην ήδη πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των χωρών. Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ και η Τουρκία δεν έχουν κοινά σύνορα, ο τουρκικός λαός εκλαμβάνει την ΠΓΔΜ ως τον κοντινότερο γείτονα.
«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη “Μακεδονία” και απέστειλε πρέσβη, αλλά επίσης αναγνώρισε τη χώρα μαζί με το ιστορικό της παρελθόν των 1.000 ετών και όχι με κάποιο αρκτικόλεξο»
ανέφερε ο Gonul. Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ Zoran Konjanovsk δήλωσε ότι η Τουρκία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εταίρους που βοηθούν στην βελτίωση των δυνατοτήτων των Eνόπλων Δυνάμεων της ΠΓΔΜ, προσθέτοντας ότι για την επίτευξη του στόχου για ένταξη στο ΝΑΤΟ «έχουμε ανάγκη από φίλους και η Τουρκία είναι ένας από τους ισχυρότερους εταίρους που υποστηρίζουν τη χώρα στην πορεία της προς τη Συμμαχία».

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης ο Gonul συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Gjorgji Ivanov καθώς και με τον πρωθυπουργό της χώρας Nikola Gruevski. Η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας ξεκίνησε το 1993 και από τότε μέχρι σήμερα, το ύψος της στρατιωτικής βοήθειας που η Τουρκία έχει χορηγήσει στην ΠΓΔΜ, ανέρχεται στα $16 εκατ.

http://www.strategyreport.gr/?p=5662


Βλέπε επίσης :

Η κινητικότητα στα Βόρεια σύνορά μας

Τουρκο-αλβανική στρατιωτική συνεργασία : Πρόκληση για την Ελληνική ασφάλεια

3 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 28 Δεκεμβρίου 2010 στις 4:22:00 π.μ. EET  

16 εκατομμυρια δολλαρια,σε 17 χρονια,ε;
Τρομερο...
Εαν αφησουμε κατα μερος τι τους εχουμε χαρισει εμεις(Λεωνιδας,χιουι,σταγιερ),
ποιος τους εσωσε τους παρδαλοβαρδαριους απο τους ουτσεκαδες το 2001;
Αφου εμεις δεν τους παρουσιασαμε τον λογαριασμο,(ειμαστε αρχοντες εμεις,ειμαστε υπερανω),
αυτοι,ποσο το αποτιμουν;

Ανώνυμος 28 Δεκεμβρίου 2010 στις 8:16:00 π.μ. EET  

1 εκατ. δε φτανει ουτε για τους καφεδες και τα τηλεφωνα.
Απλα "κλεισανε" συμφωνια χωρις εξοδα!
"τζαμπα" που λενε κι οι "φιλοι μας οι Τουρκοι...

Ανώνυμος 28 Δεκεμβρίου 2010 στις 4:37:00 μ.μ. EET  

Μα πως είναι δυνατόν να "κλείνεις" συμφωνίες με κάποιον που δεν υπάρχει;;; (τουλάχιστον νομικώς) Η φαντασιοπληξία και ο άκρατος "ηγεμονισμός" δεν αποτελούν νομικό πλαίσιο. Εξ'ου και το "ύψος" (μάλλον βάθος ήθελαν να πουν) της ....βοήθειας. Αν έπαιζαν ακκορντεόν στους συρμούς του ΗΣΑΠ, πιο πολλά θα μάζευαν. Πάντως στο ανθελληνικό επικοινωνιακό παιχνίδι τους, παίρνουν "άριστα" και οι δυο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP