Γιατί η κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορα στους μετανάστες

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Κρίσιμες στιγμές για το Μεταναστευτικό σε Ελλάδα και Ευρώπη

Δύο σαφείς τάσεις για το μείζον θέμα του Μεταναστευτικού διαμορφώνονται στην Ευρώπη, και ενόψει της προώθησης και επικείμενης ψήφισης του εννιαίου συστήματος ασύλου, στην αρχή του επομένου έτους, αναμένεται ρήξη ανάμεσά τους. Η μια τάση που εκφράζεται από την ίδια την Κομισιόν, θέλει, ουσιαστικά, ανοικτά σύνορα και στη συνέχεια κατανομή των μεταναστών στις διάφορες χώρες της ΕΕ. Κάτι ωστόσο, που δεν σημαίνει ότι αρνείται εντελώς την ανάσχεση του μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη. Στην πραγματικότητα όμως, την βάζει σε δεύτερη μοίρα. Αντίθετα, η δεύτερη τάση, η οποία εκφράζεται κυρίως από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θέλει μεγαλύτερους και αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα, καθώς και στην απόδοση του καθεστώτος του ασύλου. Και βέβαια, δέχεται το «μοίρασμα» μόνον εκείνων των προσφύγων που δικαιούνται άσυλο. Ηδη, οι υπουργοί Εσωτερικών που πρόσκεινται στο ΕΛΚ (Συντηρητικοί) εξέφρασαν τη διαφωνία τους στο προωθούμενο εννιαίο σύστημα ασύλου, το οποίο θα συζητήσει και θα κληθεί να ψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο στην αρχή του επόμενου έτους.

Είναι φανερό ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, και ειδικά στα χερσαία σύνορά της με την Τουρκία, στον Εβρο, απ’όπου το τελευταίο έτος μπήκε το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα εξ’Ανατολών στα δεδομένα της χώρας, στάθηκε μια καλή πρόφαση για να περάσει η Κομμισιόν μια νέα δέσμη μέτρων για το Μεταναστευτικό στην ΕΕ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, Focus online, με τίτλο «Οι Συντηρητικοί τάσσονται κατά ενός ενιαίου Δικαίου Ασύλου», ουσιαστικά «η Κομμισιόν θέλει να υϊοθετηθεί ένα πρόγραμμα, το οποίο θα αποσκοπεί στην κατανομή των εισερχομένων μεταναστών στα κράτη–μέλη της ΕΕ. Στόχος είναι να ελαφρυνθεί προπάντων η Ελλάδα, όπου αυτό το διάστημα αναζητά άσυλο σχεδόν το 90% των εισερχομένων στην Ε.Ε. προσφύγων».



Την Ελλάδα βέβαια, κάτι τέτοιο την βολεύει. Όμως, σπανίως οι Βρυξέλλες νοιάστηκαν μόνον για ένα μέλος της, και μάλιστα για την Ελλάδα. Πόσο μάλλον, όταν το Μεταναστευτικό αποτελεί μείζον πρόβλημα για όλη τη γηραιά ήπειρο. Τι σημαίνει όμως, αυτό; Ότι η Ελλάδα θα γίνει και επίσημα η κύρια εξ’Ανατολών πύλη εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη; Ας περνούν από εδώ, και ας πηγαίνουν όπου θέλουν, θα πεί κανείς. Ας μένουν και εδώ κάποιοι, τους οποίους μπορεί να αντέξει η Ελλάδα, ως κοινωνία.

Ναι, αλλά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε για την Ελλάδα, κυρίως από πέρυσι, οπότε ανέλαβε η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στα βορειοανατολικά χερσαία σύνορά μας, έχει δύο αιτίες:

1.Με τις πιέσεις που δέχθηκε από Βρυξέλλες και ΗΠΑ (διεθνείς Οργανισμοί, ΟΗΕ, αλλά και ΜΚΟ) η Ελλάδα, το μέγαρο Μαξίμου έδωσε εντολή στις συνοριακές μας δυνάμεις να μην κάνουν ανάσχεση μεταναστών και να τους «σπρώχνουν» πίσω, στην Τουρκία, αλλά να τους αφήνουν να περνούν. Ετσι, τα δουλεμπορικά κυκλώματα, και βέβαια η Τουρκία, έστειλαν μήνυμα παγκοσμίως ότι άνοιξαν τα ελληνικά σύνορα, με αποτέλεσμα να καταφθάνει εκεί ένα πρωτοφανές μεταναστευτικό κύμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε μέρα παραδίδονταν στις ελληνικές αρχές περί τους 500 μετανάστες, οι οποίο μέσα σε τρείς ημέρες κράτησης για την καταγραφή τους, στέλνονταν με λεωφορεία του ΚΤΕΛ στο κέντρο της Αθήνας.

2.Οι χώρες που είναι παραδοσιακοί προορισμοί των μεταναστών (Βόρεια Ευρώπη-Γαλλία) έχουν αυστηροποιήσει τα μέτρα. Παράλληλα, οι βασικές ευρωπαϊκές χώρες εισόδου προσφύγων, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν «σφραγίσει» τα σύνορά τους. Αρα, οι πρόσφυγες που κατέφθαναν στην Αθήνα, δεν μπορούσαν να περάσουν εύκολα απέναντι στην Ιταλία, και έτσι έμεναν στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία των γκέτο, τύπου Αγίου Παντελεήμονα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Γιατί τότε η ελληνική κυβέρνηση έδωσε εντολές στις συνοριακές αρχές μας (Ενοπλες Δυνάμεις και Αστυνομία) να σταματήσουν την ανάσχεση των μεταναστών. Η απάντηση δίδεται τώρα από την ίδια την Κομμισιόν:

Α.Διότι η ΕΕ πρέπει να δεχθεί και άλλους μετανάστες-φτηνά εργατικά χέρια.

Β.Επειδή πρέπει να περάσει το νέο, εννιαίο σύστημα ασύλου στην ΕΕ.



Να σημειωθεί, γράφει το Focus, ότι οι Συντηρητικοί, όπως η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Maria Fekter, κατηγορούν έντονα την Ελλάδα για την κατάσταση που δημιουργήθηκε: «Χώρες, που ολιγωρούν, δεν πρέπει να ανταμείβονται», είπε η ίδια αναφερόμενη στη χώρα μας. Που άραγε, όμως, ολιγώρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; «Οι Συντηρητικοί –προσθέτει το περιοδικό- κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν αντιμετωπίζει με τη δέουσα αυστηρότητα και συνέπεια τους πρόσφυγες που δεν δικαιούνται άσυλο, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να έχει οξυνθεί εξαιτίας της. Προτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέσει νέες προτάσεις, θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε η Ελλάδα να εφαρμόσει την ήδη ισχύουσα νομοθεσία, επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας, Tobias Billström». Μπορεί μεν να έχουν δίκιο, ως έναν βαθμό, και σαφέστατα να αφήνουν να εννοηθεί ότι υπήρξαν τουλάχιστον άστοχες μεθοδεύσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, όμως, είναι βέβαιον ότι πολλές ευρωπαϊκές ηγεσίες, αν και γνώριζαν την κατάσταση που επικρατούσε για σχεδόν ένα έτος στα ελληνικά σύνορα (και ειδικά την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας), ουδεμία πρωτοβουλία έλαβαν εγκαίρως.

Όπως όμως, στην περίπτωση της οικονομικής κρίσης, υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες εντός ΕΕ, και έως τώρα περνάει η γραμμή της Γερμανίας, έτσι και στο Μεταναστευτικό τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Σύμφωνα με το Focus, «οι Συντηρητικοί τάσσονται μεν υπέρ μίας κατανομής των αναγνωρισμένων προσφύγων, εάν μία χώρα είναι υπερβολικά επιβαρυμένη, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο σε εθελοντική βάση, όπως αναφέρεται σε έγγραφο, που παρουσιάστηκε χθες». Το «σε εθελοντική βάση», βέβαια, δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως αστείο. Πάντως, το περιοδικό σημειώνει ότι «οι Συντηρητικοί υπουργοί Εσωτερικών είναι μεν σε θέση να αποτρέψουν μία μεταρρύθμιση της πολιτικής σε θέματα ασύλου, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομμισιόν) θα συνεχίσει να προωθεί τις θέσεις της. Πέραν αυτού, η Επιτροπή έχει και τη στήριξη της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Δανίας και της Κύπρου, οι οποίες αναλαμβάνουν την Προεδρία της Ε.Ε. μέχρι το 2012, όπως δήλωσε η αρμόδια Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Cecilia Malmström».

Κατά το Focus, οι Συντηρητικοί «αντί της αποδοχής προσφύγων, προκρίνουν ενισχυμένη συνεργασία των κρατών της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να λαμβάνει μεγαλύτερη βοήθεια στη δημιουργία Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών, καθώς και στη διαχείριση των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου. Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη θέσει στη διάθεση της Αθήνας το ποσό των 250 εκ. Ευρώ για τη φύλαξη των συνόρων και έχουν αποστείλει ομάδα ειδικών για έλεγχο των ελληνοτουρκικών συνόρων. «Οικονομική και τεχνική βοήθεια ναι, αλλά όχι σε μία αυτόματη αναδιάταξη», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Γερμανικού Κοινοβουλίου, Ole Schröder (CDU)». Οι Συντηρητικοί επίσης, επιμένουν σε αυτές τις θέσεις τους, υπογραμμίζοντας ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, έχουν μειωθεί τα περιθώρια για παροχή μεγαλύτερης προστασίας στους πρόσφυγες.

Να σημειωθεί ότι η δημιουργία του ενιαίου συστήματος χορήγησης ασύλου είχε συζητηθεί κατά τη Σουηδική Προεδρία της Ε.Ε. Το επονομαζόμενο Πρόγραμμα της Στοκχόλμης επρόκειτο να εφαρμοστεί το 2012.

http://www.antinews.gr/?p=74527


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP