Ποιούς «έσωσε» άραγε το μνημόνιο;

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Του Ν.Ζ

Η πολιτική του Μνημονίου έχει πλέον αποτύχει!

Το παραδέχονται πλέον, ακόμα κι όσοι ορκίζονταν στο όνομά του, μέχρι πριν λίγους μήνες. Ακόμα και υπουργοί της κυβέρνησης… Ακόμα και γνωστοί «παπαγάλοι» των MME το φωνάζουν κάθε μέρα.
Άλλωστε το λένε και τα νούμερα. Το λένε και οι διεθνείς αγορές. Ετοιμάζεται να το πει και η Standard and Poor που μας πάει για νέα «υποβάθμιση». Και ο ένας διεθνής οίκος μετά τον άλλο – με πρώτο τον Bloomberg – δίνει ως «πιθανότερο σενάριο» τη χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του 2011!

Κι έρχονται όσοι το υπέγραψαν και το ψήφισαν τον περασμένο Μάιο και υποστηρίζουν σήμερα το εξής απλοϊκό:

– Το Μνημόνιο ήταν μια «δανειακή σύμβαση», λένε.

– Το υπογράψαμε για να «πάρουμε τα λεφτά ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις». Αλλιώς «θα κατέρρεε το κράτος».

Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν ισχύει:

* Πρώτον, το Μνημόνιο δεν ήταν απλώς «δανειακή σύμβαση». Μια τέτοια συμφωνία περιέχει τρία πράγματα: Πόσα λεφτά θα σου δώσουν, τι θα τα κάνεις και με ποιους όρους θα τα ξεπληρώσεις. Εδώ δεν υπογράψαμε μόνον – ούτε κυρίως - αυτά…

Υπογράψαμε πολύ λεπτομερές πρόγραμμα για κάθε πτυχή της οικονομικής πολιτικής μας, για τον δημόσιο τομέα, αλλά και για τον ιδιωτικό, σε διαδοχικές φάσεις, ανά τρίμηνο, συνεχώς, για μια τετραετία!

Αυτό που υπογράψαμε με το Μνημόνιο είναι απόλυτη δέσμευση πολιτικής για τέσσερα χρόνια! Κι όπως πάει, με την «επιμήκυνση» αποπληρωμής του, για πολύ περισσότερα: μέχρι 15 χρόνια όπως μας αποκάλυψε ο κ. Σκιόπα προχθές…

Υπογράψαμε δέσμευση πολιτικής, όχι απλώς δανειακή σύμβαση.

Και μάλιστα δέσμευση σε μιαν απολύτως λάθος πολιτική!

Αν είχαμε υπογράψει απλώς «δανειακή σύμβαση», δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να αλλάξουμε πολιτική σήμερα:

Θα είχαμε δεσμευτεί να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 5,5% το χρόνο.

Δεν το καταφέραμε με τον ένα τρόπο, θα δοκιμάζαμε άλλον…

Τώρα, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε με «θρησκευτική ευλάβεια» ένα πρόγραμμα που μας βυθίζει, συνεχώς, σε αδιέξοδο…

Για την ακρίβεια, το Μνημόνιο ακυρώνει τη δυνατότητά μας να τηρήσουμε τη δανειακή σύμβαση:

Δεν μπορούμε να μειώσουμε το έλλειμμα με τέτοια πολιτική.

Δεν μπορούμε να ελέγξουμε το χρέος.

Ούτε τους όρους αποπληρωμής μπορούμε να τηρήσουμε. Κι αυτό το τελευταίο το κατάλαβαν και οι δανειστές μας…

Κι έρχονται αυτοί που το υπέγραψαν και μας λένε σήμερα ότι δεν φταίνε εκείνοι, αλλά φταίνε οι… άλλοι, που δεν το υπέγραψαν!

Και τους προειδοποιούσαν εγκαίρως

* Δεν είναι αλήθεια, επίσης, ότι «αν δεν παίρναμε τα χρήματα δεν θα είχε το κράτος να πληρώσει μισθούς και συντάξεις».

Τα χρήματα που πήραμε ως τώρα δεν πήγαν «σε μισθούς και συντάξεις». Τα τρία τέταρτα περίπου απ’ όσα θα πάρουμε μέσα στο 2010 (μαζί και η τρίτη δόση – σύνολο γύρω στα 40 δισεκατομμύρια) θα πάνε σε πληρωμές παλαιοτέρων χρεών. Μόνο το ένα τέταρτο θα καλύψει τρέχουσες ανάγκες (μαζί και οι τόκοι εξυπηρέτησης του χρέους). Κι αυτές θα μπορούσαν να είχαν καλυφθεί από περικοπές μικρότερες από εκείνες που ήδη κάναμε. Πολύ μικρότερες.

Το Μνημόνιο δεν «έσωσε» την Ελλάδα…

Προσπάθησε να σώσει τους δανειστές της χαντακώνοντας την Ελλάδα!

Η αλήθεια είναι ότι το Μάρτιο είχαμε μεγάλα περιθώρια διαπραγμάτευσης.

Γιατί απλούστατα οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν φορτωμένες με «τοξικά» ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, και δεν είχαν καμία διάθεση να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε (και να γίνουν τα ομόλογα που είχαν στα χέρια τους… «ταπετσαρίες» για τον τοίχο).

Θα δέχονταν διαφορετικούς όρους, γιατί αλλιώς θα πλήρωναν εκείνοι το «μάρμαρο».

Θα στοίχιζε και σε κείνους πολύ ακριβά ενδεχόμενη Ελληνική χρεοκοπία…

Προ ημερών η Ιρλανδία, αγρίως στριμωγμένη από τις ετοιμόρροπες τράπεζές της, διαπραγματεύθηκε σκληρά και διέσωσε το πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή της.

Δέχθηκε να κάνει περικοπές, αλλά όχι να θυσιάσει την πηγή της αναπτυξιακής δυναμικής της.

Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου θυσίασε πρώτη την αναπτυξιακή δυναμικής της: Ανέβασε τους φορολογικούς συντελεστές της, αλλά δεν κατάφερε να αυξήσει αισθητά τα έσοδά της. Και ενώ η Ελλάδα δεν είχε «στρίμωγμα» από τις τράπεζές της, που είναι πολύ υγιέστερες από τις Ιρλανδικές.

Κι έρχονται, σήμερα όσοι δέσμευσαν τη χώρα σε μιαν αδιέξοδη πολιτική χωρίς να διαπραγματευθούν το παραμικρό, να μας πουν ότι… τους χρωστάμε χάρη που μας… χαντάκωσαν!

Για να σωθεί η χώρα χρειάζεται συνολική αναδιαπραγμάτευση.

Κι αυτό δεν μπορούν να το κάνουν όσοι υπέγραψαν το Μνημόνιο.

Η μόνη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν στον τόπο είναι να παραδεχθούν το λάθος τους και να παραιτηθούν.

Να φύγουν!

Ακόμα υπάρχουν αρκετοί που δεν επιθυμούν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα.

Ακόμα υπάρχουν πολλοί που θα χάσουν πολλά αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα.

Μια νέα κυβέρνηση μπορεί ακόμα να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί.

Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου απέτυχε.

Καιρός να παραιτηθεί.

Με το καλό.

Πριν αναγκαστεί να φύγει υπό πολύ πιο δραματικές περιστάσεις.

http://www.antinews.gr/?p=74563

12 σχόλια:

Ανώνυμος 5 Δεκεμβρίου 2010 στις 1:08:00 π.μ. EET  

υπαρχει ενα χασμα λογικης στα παραπανω ... απο τη μια αναφερεται οτι σε μια δανειακη συμβαση πρεπει να προβλεπεται με ποιο τροπο θα αποπληρωθουν τα δανεικα ... αν δηλ πρεπει να μειωθει το ελλειμα κατα 5 % με τον ενα η τον αλλο τροπο ... αυτο ακριβως δεν μπορεσανε οι κυβερνωντες να καταφερουν χρονια τωρα... κ με το μνημονιο με σαφεις στοχους ποσοτικα και χρονικα υποχρεωνομαστε σαν κρατος να τους επιτυχουμε ....

Ανώνυμος 5 Δεκεμβρίου 2010 στις 1:36:00 π.μ. EET  

δεν το διάβασες καλά φαίνεται...

λέει "Πόσα λεφτά θα σου δώσουν, τι θα τα κάνεις και με ποιους όρους θα τα ξεπληρώσεις."

με ποιούς όρους θα ξεπληρώσεις σημαίνει ακριβώς αυτό (πχ πεναλτι, επιτόκια, περιοδος χάριτος κτλ). Δεν σημαίνει με ποιους τρόπους, δλδ με τι μείγμα πολιτικής, δεν κάνουν κουμάντο στο πως.

Όταν παίρνεις δάνειο απο την τράπεζα, δεν σε ρωτάει ο τραπεζίτης που και πως επενδύεις τα κεφάλαια σου, σε ρωτάει μόνο αν έχεις λεφτά να τον πληρώσεις

ΑΧΕΡΩΝ 5 Δεκεμβρίου 2010 στις 8:33:00 π.μ. EET  

''πριν αναγκαστει να φυγει υπο πολυ πιο δραματικες περιστασεις''.
Εγω ομως,αυτο ακριβως ευχομαι,να τον προλαβουν οι πολυ πιο δραματικες περιστασεις.

Ανώνυμος 5 Δεκεμβρίου 2010 στις 3:09:00 μ.μ. EET  

Βάρδα μην υπογράψουν καμμιά συμφωνία για τα πετρέλαια με τους απέναντι γιατί μάυρο φίδι που τπυς έφαγε!

Νίκος 5 Δεκεμβρίου 2010 στις 6:31:00 μ.μ. EET  

εγώ πάντως εικάζω ότι έχουν ήδη υπογράψει και θα τις εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας",

ΑΧΕΡΩΝ 5 Δεκεμβρίου 2010 στις 10:38:00 μ.μ. EET  

Nικο
Ειπες κατι πολυ σοβαρο,που θα πρεπει να μας απασχολησει ολους,και να μας βασανισει θα ελεγα.Αυτη η ιστορια με τα μνημονια και τις τρο'ικες μπορει να ανοιξε απο τον Γ.Α.Π,αλλα δεν θα κλεισει με την-με οποιονδηποτε τροπο-αποχωρηση του.Εχουμε εισελθει σε διαδρομη ολισθηρη,οφιοειδη και ιοβολο,και ακομη δεν εχουμε παρει ουτε την πρωτη στροφη.Το χειροτερο σεναριο θα ειναι μια σκυταλοδρομια εθνικης εκποιησεως,απο κυβερνηση σε κυβερνηση,με τη χρηση διαφορετικων προσωπειων για να θολωνουν τα νερα.Εξ αλλου και ο δικομματισμος,οπως τον βιωσαμε εως τωρα,μια τετοια μορφη σκυταλοδρομιας ηταν,τουλαχιστον ως προς τα εθνικα θεματα.Οι οποιες διαφοροποιησεις επιχειρηθηκαν ηταν επι μερους,και απεδειξαν δυο τινα:οτι τα περιθωρια ηταν ασφυκτικα,και οτι οι διαφοροποιησεις τιμωρηθηκαν.Σημερα πολυ φοβαμαι οτι τα πραγματα ειναι ακομη ασφυκτικωτερα.Αν παρατηρησες,και ο Σαμαρας που κατι πηγε να ψελισει στην αρχη,εχει αρχισει την καθαρευουσα.
Κουραγιο.

Ανώνυμος 5 Δεκεμβρίου 2010 στις 10:45:00 μ.μ. EET  

@Αχέρωντα

Σε ποιο ακριβώς θέμα αρχισε την καθαρεύουσα ο Σαμαράς;

ΑΧΕΡΩΝ 5 Δεκεμβρίου 2010 στις 10:53:00 μ.μ. EET  

@5/12 10.45
Στα περι συναινεσεως.

Ανώνυμος 5 Δεκεμβρίου 2010 στις 11:57:00 μ.μ. EET  

Αχέρωντα ρωτάω για έναν απλό λόγο :

Tα καθεστωτικά ΜΜΕ προσπαθούν μετα πολλών κόπων και βασάνων να παρουσιάσουν έναν Σαμαρά που συναινεί στην πολιτική του Μνημονίου, κλείνει το μάτι δλδ, ασκώντας κάθε δυνατή πίεση προς αυτή την κατεύθυνση για να μοιραστεί το βάρος η κυβέρνηση ΓΑΠ. Ψαχνουν συνενόχους πριν το ναυάγιο.

Ο Σαμαράς έκανε απολύτως ξεκάθαρο πολλάκις (τελευταία φορά πριν λιγες μέρες) ότι "συναίνεση στο ναυάγιο δεν δίνει"

http://www.antinews.gr/?p=73349

Και μάλιστα έγιναν παραπάνω απο μια δηλώσεις επι του θέματος, ακριβώς γιατί κάποια μέσα όπως η Καθημερινή εξακολουθούν να παρουσιάζουν το άσπρο-μαύρο.

Και λογικά να το πάρεις, θα έπρεπε να είναι πολιτικά τυφλός κάποιος για να αυτοκτονήσει κατ'αυτο τον τρόπο την στιγμή που η μέχρι τώρα στάση του τον δικαίωσε απόλυτα. Και αν μη τι αλλο, τους τελευταίους 12 μήνες δεν μας έδωσε τετοια δείγματα ο Σαμαράς, κάθε άλλο θα έλεγα

Νίκος 6 Δεκεμβρίου 2010 στις 12:10:00 μ.μ. EET  

Αχέροντα συμφωνώ. Πως το είπε ο Τσώρτσιλ; Δεν είναι το τέλος. Δεν είναι καν η αρχή του τέλους. Είναι όμως το τέλος της αρχής Υπάρχει πολύς Γολγοθάς ακόμα και ο ΓΑΠ σχετικά σύντομα θα μας αδειάσει τη γωνιά για να αναλάβουν οι "αντικαταστάτες". Καημένη Ελλαδίτσα ούτε μισό πανωφόρι δεν θα της αφήσουνε.

ΑΧΕΡΩΝ 6 Δεκεμβρίου 2010 στις 12:26:00 μ.μ. EET  

@5/12 11.57
Ο Σαμαρας δεν πρεπει να ειδωθει ως ατομο μονο,που μπορει να εχει την οποια γνωμη.Ειναι αρχηγος κομματος,και το κομμα δεν ειναι μονο ο αρχηγος.Δεν ξερω αν διαβασες την τοποθετηση του Αβραμοπουλου προσφατα.Επειδη μαλιστα συνηθιζεται καποιοι να αναλαμβανουν ρολο ''δευτερης φωνης''στα κομματα,προκειμενου να προκαλουν αντιπερισπασμους,ειμαι,και δικαιολογημενα πιστευω,καχυποπτος.Αυτη μου η καχυποψια ενισχυθηκε απο την πολυ χλιαρη σταση του Σαμαρα κατα τις αυτοδιοικητικες εκλογες προσφατα,οταν επισκεπτομενος την Αλεξανδρουπολη δεν εκανε καμμια νυξη για το τουρκικο προξενειο.Η πολιτικη κατασταση στην χωρα μας δεν ειναι τετοια που να επιτρεπει πλεον πολλες ''ευγενειες'',και θα περιμενα πιο στιβαρες κινησεις για να μπορεσω να βγαλω ''στιγμα''.

Ανώνυμος 8 Δεκεμβρίου 2010 στις 12:57:00 μ.μ. EET  

Μεταφραστε και διαβαστε, εχει ενδιαφερον:

http://www.ilsole24ore.com/art/economia/2010-12-06/2011-odissea-senza-euro-181854.shtml?uuid=AYURQdpC

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP