Β. Μαρκεζίνης: Φοβάμαι για αδικαιολόγητες παραχωρήσεις στο Αιγαίο

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Έντονη ανησυχία για την εξωτερική πολιτική, την οποία χαρακτηρίζει μυστικοπαθή,εκφράζει ο ακαδημαϊκός B.Μαρκεζίνης σε συνέντευξή του στην Ισοτιμία.

Θεωρεί απαραίτητο να εφαρμοστεί μια νέα στρατηγική. «Συγκαταλέγομαι μεταξύ εκείνων που φοβούνται τις αδικαιολόγητες παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας συμφέροντα στον χώρο του Αιγαίου» τονίζει ο κ. Μαρκεζίνης.

Στο ερώτημα πώς φτάσαμε ως εδώ η απάντησή του προκύπτει αβίαστα: «Ο κ. Παπανδρέου, αφότου ανέλαβε την εξουσία, άργησε να εκτιμήσει την έκταση και το βάθος της οικονομικής κρίσης, ενώ παραμένει εμφανής η αδυναμία του να κάνει τους υπουργούς του να ακολουθήσουν ενιαία γραμμή.

Οι προσπάθειές του έχουν επικεντρωθεί στη μείωση του ελλείμματος και όχι στην προώθηση της ανάπτυξης. Η σημερινή έλλειψη κυβερνητικής συνοχής και η πλήρης αποδιοργάνωση του κράτους, στην οποία συνέβαλαν πολλές προηγούμενες κυβερνήσεις, επιδείνωσαν την κατάσταση».

Ως προς τα κυβερνητικά πεπραγμένα ο κ. Μαρκεζίνης καταλογίζει ευθύνες και στα Μέσα Ενημέρωσης επισημαίνοντας πως: «Ελάχιστα μέσα ενημέρωσης έχουν τονίσει επαρκώς ότι σε μεγάλο ποσοστό η μείωση των δαπανών πραγματοποιείται διά της αθέτησης των οικονομικών υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους.

Η επίλυση της κρίσης δεν συνδέεται μόνο με την εξάλειψη του ελλείμματος αλλά και με τη δομική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας και την ενεργοποίηση των κρατικών οργάνων, που βρίσκονται εδώ και καιρό σε αδράνεια. Η ανεργία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ιδίως όταν η εργασιακή νομοθεσία γίνει ακόμη πιο ευέλικτη για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

Η αναδόμηση του ελληνικού κράτους θα προέλθει και από τη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στο δημόσιο τομέα και ειδικά στις ΔΕΚΟ, αλλά και από την αλλαγή της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας. Είναι καθήκον της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει με τρόπο δίκαιο την αναγκαία μεταρρύθμιση. Επί σειρά ετών κάνουμε διαπιστώσεις για τις υπέρογκες δαπάνες στις ΔΕΚΟ, την προνομιακή μεταχείριση συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων και θεσμών, μεταξύ των οποίων και των κοινοβουλευτικών».

Ως προς τις συχνές αναφορές του σε ενδεχόμενη απεμπόληση των εθνικών μας συμφερόντων, διευκρινίζει: «Η σχέση μεταξύ οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής σήμερα δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί συνεχώς την πρώτη για να μας προετοιμάσει, όπως εκτιμώ, για μια υποχώρηση στα εξωτερικά θέματα.

Μια αποφασιστική εξωτερική πολιτική είναι εφικτή μόνον όταν έχει κανείς πίσω του μια ενωμένη χώρα, ένα οργανωμένο κράτος και ένα όραμα, όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο Κεμάλ Ατατούρκ. Η χώρα μας έχει ανάγκη ηγέτες με όραμα, με θάρρος να ασκήσουν ελληνική εξωτερική πολιτική. Διαφορετικά ο κίνδυνος η σημερινή κρίση να έχει άσχημη κατάληξη δεν είναι μόνο υπαρκτός, αλλά και ιδιαίτερα τρομακτικός».

http://www.politis-gr.com/?p=8376

9 σχόλια:

Ανώνυμος 7 Δεκεμβρίου 2010 στις 4:52:00 μ.μ. EET  

καλως τον κ μαρκεζινη ΠΟΥ εισουνα τοσα χρονια κ. καθηγητα ......................... διαβαζες ,διδασκες , ΓΙΑ ΕΚΑΝΕ΅Σ διατριβη στην ΙΠΠΟΣΥΝΗ ?

ΒΗΣΣΟΣ 7 Δεκεμβρίου 2010 στις 6:01:00 μ.μ. EET  

Ο Ανώνυμος σωστά και ορθά ερώτησε.

ΑΧΕΡΩΝ 7 Δεκεμβρίου 2010 στις 7:15:00 μ.μ. EET  

O Β.Μαρκεζινης δεν τα λεει ασχημα,αλλα εμενα με χαλαει το ''SIR'',και μαλιστα απο την ιδια εκεινη Ελισσαβετ που εστελνε στην αγχονη τους Κυπριους αγωνιστες.

Ανώνυμος 7 Δεκεμβρίου 2010 στις 7:18:00 μ.μ. EET  

Η αληθεια τσουζει ε?Οτι και να εκανε παντως ενα ειναι συγουρο...ΔΟΥΛΕΥΕ!

Ανώνυμος 7 Δεκεμβρίου 2010 στις 7:42:00 μ.μ. EET  

Δηλάδή ήταν υποχρεωμένος να ανακατευτεί με τους ανίκανους τους κλέφτες τους οσφυοκάμπτες και τα λαμόγια που μας κυβερνούσαν τόσα χρόνια; Από που κι ως που; Κι εν πάσει περιπτώσει, το όνομα του πατέρα του ακόμα και σήμερα αναφέρεται με λανθάνουσα αποδοκιμασία, φανταστείτε να τόλμαγε κάτι τέτοιο τι κράξιμο θα έτρωγε.

και για να σου φύγουν και οι αμφιβολίες που μάλλον έχεις αλλά δε τις λες, κοίταξε λίγο εδώ:


http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=226614

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=227692

Ένας άνθρωπος βρέθηκε να πει τα αυτονόητα κα μας ξυνίζει! Τελικά μας αξίζει ο Δρούτσας και η Ντόρα. Περαστικά μας!

ΑΧΕΡΩΝ 7 Δεκεμβρίου 2010 στις 10:05:00 μ.μ. EET  

@7-12 7.42
Παραπηρες φορα.Δεν επαινεσε κανεις εδω μεσα Δρουτσα και Ντορα.Επαναλαμβανω,ο Β.Μαρκεζινης δεν τα λεει ασχημα.Αλλο με χαλαει,η συνδεση του με την γηραια Αλβιονα,η σταση της οποιας εναντι της Ελλαδος και κυριως της Κυπρου ειναι εξ´ισου αρνητικη με των ΗΠΑ,αλλα εξοργιστικωτερη.Το οτι οπως και εσυ παρατηρεις,ειπε τα αυτονοητα,δεν τον κανει Μεσσια.Τωρα βεβαια ο πνιγμενος απο τα μαλλια του πιανεται,περιμενε ομως πρωτα λιγους μηνες,οι εξελιξεις στην Ελλαδα θα παρουν μορφη τσουναμι,και ισως και Β.Μαρκεζινης παρασυρθει απο αυτο.Εχουν πολλα ακομα να δουν τα ματια μας.

Ανώνυμος 8 Δεκεμβρίου 2010 στις 2:26:00 π.μ. EET  

Αχέρωντα το σχόλιο πήγαινε για τους δυό προλαλήσαντες και όχι τόσο για σένα. Μιας και μου έκανες την τιμή ν' ασχοληθείς με το σχόλιό μου ας σου εξηγήσω τι εννοώ. Ο Μαρκεζίνης κουβαλά ένα όνομα το οποίο εν πολλοίς του απαγόρεψε ουσιαστικά ν' ασχοληθεί με την πολιτική σε μια χώρα που ο νεποτισμός θεωρείται φυσιολογικός. Λέει λοιπόν τα αυτονόητα. Το παράδοξο είναι ότι οι απόψεις του προβάλλονται και αυτό έχει κάνει πολύ κόσμο να βλέπει συνωμοσίες για να τον φέρουν ώς "σωτήρα" που προωθεί το "σύστημα". Ο ίδιος το διέψευσε πρόσφατα παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη:

«Ο λόγος που ανησυχώ, είπε, είναι επειδή βλέπω ότι ορισμένα δημοσιογραφικά συμφέροντα προωθούν σήμερα τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. Αυτή όμως δεν θα είναι οικουμενική κυβέρνηση αλλά "συγκατοίκηση των ασυμβίβαστων"... Υπό το πρόσχημα του κοινού συμφέροντος, αυτοί που μας έφεραν στη σημερινή κρίση θα συνεργαστούν με αυτούς που την επιδείνωσαν. Και για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, όλα αυτά θα γίνουν μόνο και μόνο για να αναστηθούν πολιτικά αυτοί που αξίζουν την πλήρη αποδοκιμασία του λαού. Μόνο και μόνο για να μην εφαρμοστούν νέες ιδέες, όπως απαιτεί η εποχή μας, αλλά ιδέες που επί χρόνια μας επέβαλλαν, μέσω κάποιων πρόθυμων πολιτικών μας, οι Αμερικανοί φίλοι μας...».

Εξέφρασε, επίσης, την αγωνία του ότι σύντομα μπορεί να γίνουν μείζονες εθνικές παραχωρήσεις-ωραιοποιημένες, όπως είπε, ασφαλώς από ευφυείς πλην όμως οπορτουνιστές δημοσιογράφους

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=227692


Τώρα αν τα γυρίσει και όλο αυτό είναι μια σκηνοθεσία, φυσικά και δεν αποκλείεται αλλά σίγουρα θα είναι κωλοτούμπα πρώτου μεγέθους. Και το πιθανότερο θα ήταν να μην είναι τόσο αναλυτικός στην παράγραφο που παρέθεσα γιατί έτσι εκτίθεται περισσότερο απο ότι "χρειάζεται".

Και για να το πάμε και αντίστροφα, ποιόν εξυπηρετεί να μην ακούγονται τα αυτονόητα, αν όχι τους κάθε ΥΠΕΞ τύπου Δρούτσα και Μπακογιάννη και τους yesmen/yeswomen μανδαρίνους που τους ακολουθούν; Ποιός οφελείται; Οι ίδιοι που τώρα ξεβολεύονται!


ΥΓ1 Το περί φόρας το εκλαμβάνω ως χιούμορ :)

ΥΓ2 Σχετικά με τον τίτλο ευγενείας, απαγορεύεται από το Ελληνικό Σύνταγμα, συνεπώς δεν με απασχολεί. Και οι Γάλλοι και οι Ρώσσοι πάντως το '22 δε φέρθηκαν και πολύ τίμια, οπότε και τις Λεγεώνες της Τιμής και τα Βραβεία Λένιν τα κατατάσσω στην ίδια μοίρα. Ο μόνος που γνωρίζω να επέστρεψε μετάλλιο στην Βασίλισσα ήταν ο Παύλος Ιωαννίδης, το King's Medal for Courage (ΚΜC), μακάρι να υπάρχουν κι άλλοι.

ΑΧΕΡΩΝ 8 Δεκεμβρίου 2010 στις 10:42:00 π.μ. EET  

@8-12 2.26
Ευχαριστω για τις διευκρινησεις.Δεν ειχα υπ´οψιν την συγκεκριμενη τοποθετηση του Β.Μαρκεζινη.Μιας και ανεφερες παντως και τον Μικη Θεωδορακη,εχω να πω οτι ειναι ωραιος ο Μικης,αλλα αν δεν ηταν και Ιπεκτσης,θα ηταν πολυ ωραιοτερος.

Ανώνυμος 8 Δεκεμβρίου 2010 στις 7:00:00 μ.μ. EET  

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ και ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΓΣΕΙΣ............?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP