ΠΣΕΕΔ : Η νέα μείωση κόστους των ΕΔ

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Δελτίου Τύπου ΠΣΕΕΔ

Με αφορμή δημοσιεύματα του τύπου για την επερχόμενη νέα μείωση ( 15000 ΕΠΟΠ ) της μαχητικής στελέχωσης και οροφής των Ε.Δ. ο ΠΣΕΕΔ / ΣΑΚ γνωρίζει τα κάτωθι: Το 2005 τον Ιούλιο συντάξαμε για λογαριασμό του ΥΠΕΘΑ μέσω του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων Ειδική Μελέτη με θέμα: ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ «Ο Επιχειρησιακός ρόλος των Εφέδρων Αξιωματικών - Υπαξιωματικών – Οπλιτών στην ειρήνη και τον πόλεμο» με ερευνητική ομάδα τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, επικεφαλής της οποίας ήταν οι: α) Δημήτριος Δήμου Αντγος ε.α. Επίτιμος Διοικητής Στρατιάς, επιτ. Αρχηγός ΓΕΕΦ, β) Αλέξανδρος Κόντος εφ. Ταγματάρχης (ΚΔ), Πρόεδρος ΠΣΕΕΔ/ΣΑΚ, Επιχειρηματίας, γ) Εμμανουήλ Μαστοράκος εφ. Ανθυπολοχαγός (ΚΔ), Δημοσιογράφος, Ιστορικός.Στη μελέτη αυτή αποδεικνύαμε το δυσβάστακτο κόστος των 25000 περίπου ΕΠΟΠ για την Εθνική μας Οικονομία που ανέρχεται 25000χ1200 ευρώχ14 μήνες= 420.000.000 ευρώ ετησίως, πλέον εξόδων εκτός έδρας, πλέον εξόδων ειρηνευτικών αποστολών εξωτερικού, νυκτερινών αποζημιώσεων, παραμεθορίων, ιατροφαρμακευτικών εξόδων κλπ.

Για την υπερβολική αυτή δαπάνη των ΕΠΟΠ προφητικά ζητούσαμε από το 2005, οι συμπληρώσαντες 5ετία ΕΠΟΠ, να απολύονται.

Προτείναμε όμως την αύξηση της θητείας των στρατευσίμων με παροχή κινήτρων, στο ασφαλιστικό και μηνιαία αμοιβή για να μην επιβαρύνουν τις οικογένειες τους οι στρατεύσιμοι έφεδροι. Λόγοι όμως κομματικής εκμετάλλευσης των στρατευσίμων και από τα 2 κόμματα Ν.Δ. & ΠΑΣΟΚ, υπερίσχυσαν του Εθνικού Συμφέροντος.

Η χώρα μας οδηγήθηκε μεταπολιτευτικά σε πτώχευση λόγω του συνειδητά λανθασμένου μοντέλου : όλοι στο Δημόσιο, για να τους ελέγχουμε τη ψήφο κομματικά και προσωπικά, οι Υπουργοί και οι Βουλευτές μας.
Η μείωση των ΕΠΟΠ είναι οικονομικά σωστή, εάν πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τη σημερινή πτώχευση της Πατρίδας μας.
Το προτεινόμενο μοντέλο των ΕΦΟΠ τριετούς κατάταξης είναι λανθασμένο και αυτό (όπως τα προηγούμενα ΕΦΥΕΣ και ΟΒΑ ) και απευθύνεται σε απελπισμένους νέους χωρίς μέλλον και προοπτική.

Η προτεινόμενη λύση είναι : ναι στη μείωση του Επαγγελματικού Στρατού σε όλα τα επίπεδα, η χώρα μας δεν είναι πλούσια πλέον, δεν είναι ΗΠΑ, δεν είναι ΑΓΓΛΙΑ – ΓΑΛΛΙΑ, δεν είναι Υπερδύναμη. Είναι πτωχευμένη. Το Μοντέλο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε είναι το μοντέλο του ΙΣΡΑΗΛ & της ΕΛΒΕΤΙΑΣ : πολλοί και φθηνοί έφεδροι, λιγότεροι αξιωματικοί μόνιμοι, ώστε να εξασφαλίζεται μια άριστη αναλογία κόστους /οφέλους για τη Πατρίδα μας, με πλούσια λαϊκή συμμετοχή στην Άμυνα της Χώρας μας.
Η επιμήκυνση της Στρατιωτικής Θητείας είναι εθνική ανάγκη των καιρών. Η αύξηση των επιστρατευτικών ασκήσεων είναι η καλύτερη αποτρεπτική δύναμη για την επιβίωση μας ως ελεύθερο Έθνος – Κράτος. Το πρόσφατο πολεμικό σχέδιο «Βαριοπούλα» των Τούρκων Κεμαλιστών , που παρά λίγο θα κτυπούσε το κεφάλι μας με εκτιμώμενα (από τους ιδίους) αποτελέσματα τον ακρωτηριασμό της Θράκης μας αρχικά, δεν νομίζουμε να ήταν τυχαίο.
Η σκόπιμη κατάργηση των φθηνών Επιστρατευτικών Ασκήσεων Εφέδρων τα τελευταία έτη και η μεταφορά των κονδυλίων - εξόδων σε άλλους κωδικούς των Ε.Δ. αποτελεί προδοσία εκ των ΕΣΩ για την Εθνική Ασφάλειά μας. Η Πολιτική και Στρατηγική ευθύνη είναι δεδομένη διαχρονικά.
Κανένα Πολιτικό Στρατιωτικό μοντέλο που σχεδιάζεται εντός των τειχών των Επιτελείων δεν επιτυγχάνει εάν δεν υπάρξει Δημοκρατική Διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς Εφέδρους Πολίτες – Οπλίτες. Μόνο τότε Λαός και Στρατός ενωμένοι θα αποτελέσουν εγγύηση για την Ελευθερία και την Αξιοπρέπειά μας , μόνο τότε όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα πολεμήσουμε και θα θυσιαστούμε για μια καλύτερη και περήφανη Πατρίδα.

12 σχόλια:

Ανώνυμος 7 Δεκεμβρίου 2010 στις 2:45:00 μ.μ. EET  

μιλαμε για ατομα που τοσα χρονια εχουν φαει τα καλυτερα τους χρονια στην παραμεθοριο και στα νησια,εκαναν υπηρεσιες σε -12 βαθμους το βραδυ,εβγαιναν σε ασκησεις,τα μισα βραδια του μηνα κοιμουνταν μεσα στην υπηρεσια και οχι στο σπιτι τους(χωρις να τα πληρωθουν με μορφη υπερωριας η κατι τετοιο).οι περισσοτεροι εχουν οικογενειες.μικρα παιδια!πως θα τα τα'ι'σουν τωρα?μετα απο 6 χρονια μεσα στο στρατο τι δουλεια θα κανουν εξω για βρουν φαγητο για τα παιδια τους?για να μην αναφερω ποσο ψηλα θα φτασει η ανεργια...αλλα το σημαντικο ειναι τι θα κανουν οι οικογενειες αυτες?ειναι μια δουλεια που εξω τι θα κανουνε?. ενας στρατιωτικος δεν μπορει να βρει δουλεια εξω....η οικογενεια με τι θα τραφει?τα παιδια?

Unknown 7 Δεκεμβρίου 2010 στις 3:30:00 μ.μ. EET  

μαλλον καπου μπερδευονται καποιοι!!το κοστοσ των Ε.Δ. δεν επιβαρινθηκε απο τουσ εποπ αλλα απο τις ασυστολες αγορες πολεμικων οχηματων που δυστυχως ειναι και παλια και ακαταλληλα!Βεβαια αυτο γινοταν για παιρνουν καποιοι επωνυμοι τις μιζες τους!Ας αφησουν τα παιδια που δινουν ψυχη και σωμα για να ειμαστε εμεις ησυχοι και να ασχοληθουν με τα τομαρια εκεινα που βυθισαν τη χωρα μας

Ανώνυμος 7 Δεκεμβρίου 2010 στις 3:54:00 μ.μ. EET  

Όποιος αγαπά την Πατρίδα του κάνει και θυσίες. Πολλοί έδωσαν την ζωή τους στα πεδία των μαχών (ξηρά θάλασσα και αέρα) χωρίς πληρωμή (ήσαν έφεδροι οπλίτες) αφήνοντας οικογένειες ορφανές χωρίς ποτέ να παραπονεθούν και επί πλέον το θεώρησαν τιμή.(τρανταχτά παραδείγματα Μαβίλης, Τσικλητήρας Τσαβαλιάρης.) Αφήστε λοιπόν τα λόγια και τις κλάψες για χρήματα και τα λοιπά. "Όποιος θέλει να υπερασπίσει την Πατρίδα του (όπως έλεγε ο πολέμαρχος Μπότσαρης) το μόνο που χρειάζεται είναι άρματα . Τα διπλώματα (και τα χρήματα) τα αποκτά μπροστά στον εχθρό." Αλλά σήμερα;; Τί γίνεται σήμερα;;; Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ανώνυμος 7 Δεκεμβρίου 2010 στις 4:10:00 μ.μ. EET  

gia apantiste ligo apo pote i epop pernoun nixterini apozimiosi? kai pote 8a paroume ta 176€ pou kerdisame apo to dikastirio????? kai pote 8a pari o epop xorigisei???? pote 8a pliro8oume tis upiresies??? autos pou egrapse to ar8ro na mas apanrisei an mporei... kai pote i stratigi 8a papsoun na niazontai gia tis politikes tous karieres????

Ανώνυμος 7 Δεκεμβρίου 2010 στις 4:57:00 μ.μ. EET  

Όλες οι χώρες στην παρακμή τους στηρίζονται σε επαγγελματίες στρατιώτες. Θέλουν να μας πείσουν ότι η διακυβέρνηση του τόπου - συμπεριλαμβανομένης και της άμυνας - πρέπει να είναι δουλειά "κάποιων άλλων" ειδικών. Οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν παθητικοί, να υπηρετούν μόνο 9 μήνες και να ψηφίζουν σαν ζώα κάθε 4 χρόνια. Το παράδειγμα της Ελβετίας σε σύγκριση με το δικό μας χάλι δείχνει τον κατήφορο μας.

Ανώνυμος 8 Δεκεμβρίου 2010 στις 10:52:00 π.μ. EET  

ego thelo na moy eksigisoyn posoys taksiarxoys exei i ameriki kai posoys i ellada kserete???? tha sas po ego ameriki 56 ellada 53 korifeo!!!!!!!! kai valte kai tin ipolipi analogia na katevenoyme pros ta kato stoys vathmoys.......
kai thelo na moy apantisoyn oloi aytoi oi eksipni apo poy iothetithike o thesmos ton epi kai ton epop kai giati diaforopiithike stin xoramas diladi stin ameriki giati exoyn ksexoristi diikisi i ipaksiomatiki kai ksexoristi oi aksiomatikoi..... skeftite ligo!!!!! kai poli perisotero lipame poy oles oi enoples dinamis exoyn gini politiki apo toys ekathoste dikites kai anotatoys aksiomatikoys den gnorizoyn oyte ta provlimata tis monadas toys alla apo politiki distixos ta kseroyn ola....... as katalavoyme apo poy prepi na ksekinisoyn oi allages sto strateyma......

ΑΧΕΡΩΝ 8 Δεκεμβρίου 2010 στις 12:28:00 μ.μ. EET  

Δυστυχως η συζητηση δεν γινεται σε σωστη βαση.Αλλοι ''πυροβολουν''τους ΕΠΟΠ,αλλοι την κακοδιαχειριση στις αμυντικες δαπανες,αλλος αναφερει-σωστα-οτι εχουμε 53 ταξιαρχους,την στιγμη που δεν εχουμε επανδρωση σε κρισιμες μοναδες.Το γιατι ομως εχουμε φθασει εδω,δεν νομιζω οτι θιχτηκε.Λοιπον,εδω φθασαμε επειδη ολοι οι κυβερνησαντες των τριων τελευταιων δεκαετιων απαξιωσαν την θητεια,δεν περιμενατε βεβαια να το μαθετε απο μενα,αλλα ειμαι υποχρεωμενος να το τονισω,για να καταδειχθει οτι υπηρξε κατ´εξοχην ζητημα πολιτικης βουλησεως.Οπως και στο θεμα των χωρικων υδατων δεν εχει κανενας απο τους εναλλασομενους στα υπουργεια κοτζαμπασηδες τα κοτσια να επεκτεινει στα 12 μιλια,ετσι και στο θεμα της θητειας κανεις κοτζαμπασης δεν εχει τα κοτσια να επιβαλει μια θητεια που να ανταποκρινεται στις αναγκες της χωρας,αλλα και των στρατευσιμων.Πρεπει να αυξηθει η θητεια στους 18 μηνες,να παταχθει η φυγοστρατεια,αλλα και οι κληρωτοι να λαμβανουν μια ικανοποιητικη μηνιαια αποζημιωση,γιατι δεν το βρισκω καθολου λογικο αυτοι που πραγματικα υπηρετουν την πατριδα να καταδικαζονται σε στερηση,οταν αμετρητοι κηφηνες παχυνονται στην αργομισθια,με 16 μισθους και 5 επιδοματα(ξεκινειστε απο την βουλη,και καλη συνεχεια).Και,ναι,χρειαζομαστε και ΕΠΟΠ,σε ρεαλιστικωτερη ομως βαση.Τελειωνοντας,θα υπενθυμησω οτι το πολυτιμωτερο κεφαλαιο του Στρατευματος ειναι οι ανθρωποι που το αποτελουν,επειδη απλουστατα ειναι αυτοι που του δινουν ΨΥΧΗ.

Ανώνυμος 8 Δεκεμβρίου 2010 στις 8:47:00 μ.μ. EET  

ρε τι ασυναρτησίες είναι αυτές που σαβουρτάτε, αι .... ρε μυρμηγκάκια
κάτσε εκεί που γράφεις τις ασυναρτησίες σου και τουμπεκι,
αποστρατα και ασυνάρτητα γεροντάκια.

Ανώνυμος 9 Δεκεμβρίου 2010 στις 4:58:00 π.μ. EET  

Το άρθρο μια χαρά τα λέει. Οι ΕΠΥ και μετέπειτα ΕΠΟΠ προσλήφθηκαν ακριβώς για να καλύψουν τα κενά των εφέδρων με τη μειωμένη απόδοση των κλάσεων. Συνήθως με κομματικά κριτήρια, οι καταστάσεις με τα ονόματα άλλαζαν εν ριπή οφθαλμού, αυτά είναι γνωστά. Το μεγάλο λάθος είναι ότι δυστυχώς ο θεσμός δημιουργήθηκε με καθαρά ψηφοθηρικά κριτήρια χωρίς να έχει υπ όψη του να βελτιώσει την άμυνα της χώρας. Και οι περισσότεροι άλλωστε κατατάχτηκαν για λόγους επαγγελματικής αποκατάστασης. Το ήδη υπάρχον και υπόγειο κλίμα κόντρας Αξιωματικών-Υπαξιωματικών απέκτησε και άλλη μια παράμετρο. Λίγο πιο παλιά είχαμε και τους ΕΜΘ, τώρα τυς ΟΒΑ και τους ΕΦΥΕΣ και πάει λέγοντας. Μια ωραία ατμόσφαιρα δηλαδή.

Διαχείρηση ανθρώπινου δυναμικού από το ΥΕΘΑ: κάτω από τη βάση.

Μακροχρόνιος σχεδιασμός που να λαμβάνει υπ 'οψη την οικονομία της χώρας και το δημογραφικό σε σχέση με την ξεκάθαρη και υπάρχουσα απειλή: ανύπαρκτος.

Κανένας στρατιωτικός από τον απλό φαντάρο μέχρι τον Στρατηγό δεν πληρώνεται υπερωρίες. Κακώς. Αλλά αυτό ήταν γνωστό σε όσους εθελοντικά κατατάχτηκαν.

Σεισμοί, φωτιές, πλυμμήρες, χιονιάδες, ο Στρατός βγάζει πάντα το φίδι από την τρύπα.

Για την μαχητική ικανότητα, την πραγματική και όχι των παρελάσεων, κουβέντα. Εγχειρίδια του πολέμου της Κορέας, δηλώσεις για την 'ψυχή' του Έλληνα στρατιώτη και άλλα κλισέ και στερεότυπα κυριαρχούν σ ένα όλο και πιο 'δημοσιουπαλληλικό' κλίμα.

Εκπαίδευση; Ποιά εκπαίδευση; Στην σκοπομαχία; Ειδικές ικανότητες; Σε τι; Σαν dj;

Και οι εκάστοτε κ.κ. Αρχηγοί, προσπαθούν για το δικό τους συμφέρον και όχι για αυτό των υφισταμένων τους, του όπλου τους και της Πατρίδας.

Μας αρέσει δε μας αρέσει, οι έφεδροι ήταν είναι και θα είναι η βάση του Ελληνικού στρατού. Και η αναπόφευκτη λύση. Οι απέναντι δεν αστειέυονται, κάποια στιγμή θα γίνει το μπαμ. Και τότε δε θα είναι άσκηση, θα είναι πόλεμος.

Ανώνυμος 10 Δεκεμβρίου 2010 στις 9:05:00 π.μ. EET  

Οπως σε όλα τα θέματα στο Ελλαδιστάν, έτσι και στο κόστος των ΕΔ, έχουμε μπερδέψει τα πράγματα. Άλλο το λειτουργικό κόστος, που αυτό πάνε να μειώσουν, άλλο το κόστος των εξοπλισμών και άλλο το ΕΜΠΑΕ. Ρωτήστε έναν απο τους στρατηγούς του ΓΕΣ αν γνωρίζει πόσο κοστίζει το κόστος λειτουργίας μιας Μονάδας, αυτό το ποσό δηλαδή που αν δεν το διαθέσεις, η Μονάδα δεν εκπληρώνει την αποστολή της. Αν πάρετε απάντηση μου γράφετε. Και όμως αυτοί που τώρα χειρίζονται τα οικονομικά, θεωρούνται αναντικατάστατοι.

Ανώνυμος 11 Δεκεμβρίου 2010 στις 10:30:00 π.μ. EET  

καλός οι κακός τους εποπ δεν είναι σωστό να τους απολύσουν απλά να μην ξαναπάρουν άλλους τουλάχιστον τόσο μεγάλο αριθμό, και να κοιτάξουμε κάποια σημεία του ισραηλινού συστήματος να τα εφαρμόσουμε σε εμάς,
Τώρα περί θυσιών για την πατρίδα αυτοί που το λένε προσπαθούν να δώσουν θάρρος στον Εαυτό τους, να σταματήσουμε λοιπόν να καταφερόμαστε στους ΕΠΟΠ γιατί κανονικά την βαθμολογική εξέλιξη των ΕΠΟΠ έπρεπε να είχαν οι υπαξιωματικοί, αξιωματικούς έχουμε αρκετούς δεν θέλουμε άλλους.

enkripto 12 Δεκεμβρίου 2010 στις 12:37:00 π.μ. EET  

Νομίζω κάποιοι παρερμήνευσαν την φιλοξενία της σελίδας..

Σπαμάρισμα τέλος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP