Παρελήφθησαν τα πυρομαχικά DM53A1 των Leopard

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον έγκυρο ιστότοπο defencepoint.gr, τα πυρομαχικά 120 χλστ. που αγοράστηκαν από τα αποθέματα του ολλανδικού Στρατού στα πλαίσια διακρατικής συμφωνίας έφθασαν ατμοπλοϊκώς στην Ελλάδα, μετά από γραφειοκρατικές εμπλοκές και καθυστερήσεις, που έφθασαν τον ένα χρόνο.

Τα συγκεκριμένα πυρομαχικά (4.200 πυρομαχικά μάχης και περίπου 2.000 βλήματα ασκήσεων)προστίθενται στα 3.000 βλήματα χημικής ενέργειας M830 HEAT-MP-T (High-Explosive Anti-Tank Multi-Purpose Tracer) που αποκτήθηκαν δωρεάν από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ και παραδόθηκαν το Μάιο του 2012, καθώς και στα εναπομείναντα από τα 5.000 βλήματα κινητικής ενέργειας DM33A2 APSFDS-T, των οποίων η προμήθεια είχε γίνει το 2005. Βέβαια τα παραληφθέντα πυρομαχικά των 120 χιλ. δεν επαρκούν για έναν πλήρη φόρτο σε όλα τα άρματα Leopard 2 του ΕΣ, ενώ με βάση απόφαση του ΚΥΣΕΑ του 2010 οι ανάγκες (κατά μάλλον συντηρητική εκτίμηση) ανέρχονται σε 42.360 βλήματα. Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό ότι αξιοποιείται επιτέλους το πλεονέκτημα της κάννης 55 διαμετρημάτων του Leopard 2 Hel με ένα πυρομαχικό υψηλών επιδόσεων.


Το πυρομαχικό DM53, παραγωγής της γερμανικής Rheinmetall, έχει σχεδιαστεί για να μεγιστοποιήσει την απόδοση βλημάτων κινητικής ενέργειας που βάλλονται από λειόκαννα πυροβόλα των 120mm όπως το L44 του Leopard 2A4 (βελτίωση 15%) ή το L55 του Leopard 2Hel (βελτίωση 30% σε κινητική ενέργεια). Έχει βάρος 21,4 κιλά, εκ των οποίων το προωθητικό γέμισμα είναι 8,9 κιλά και το βλήμα με το απορριπτόμενο κέλυφος 8,35 κιλά. Το συνολικό μήκος του διατρητικού "βέλους" είναι 74,5 εκατοστά και η ταχύτητά του είναι 1,750 m/sec (από κάννη L55) ή 1,670 m/sec. (από κάννη L44). Η ακρίβειά του έχει πιστοποιηθεί σε λιγότερο από 0.2 mil.

Υπενθυμίζεται ότι αρχές Απριλίου 2012 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) είχε αποφασίσει την προμήθεια πυρομαχικών αρμάτων των 120 χλστ. μέσω διακρατικής συμφωνίας με την Ολλανδία για την άμεση κάλυψη των εξαιρετικά πιεστικών αναγκών των μονάδων που επιχειρούν άρματα μάχης Leopard 2HEL εξοπλισμένων με πυροβόλο διαμετρήματος των 120 χλστ.

Συγκεκριμένα με τη σύμβαση αποκτήθηκαν 4.200 βλήματα μάχης κινητικής ενέργειας (APFSDS-T: Armor Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot - Tracer: διατρητικά θώρακος σταθεροποιούμενα δια πτερυγίων απορριπτόμενου κελύφους – τροχιοδεικτικά), DM53A1 παραγωγής της γερμανικής Rheinmetall και περίπου 2.000 βλήματα ασκήσεων M865 TPCSDS-T (Target Practice, Cone Stabilized, Discarding Sabot – Tracer). Το συνολικό κόστος της προμήθειας ανήλθε τελικά σε 14 εκατ. ευρώ.

Η παραλαβή των DM53A1 παρά τον μικρό τους αριθμό αποτελεί εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη αφού «απαλύνει» ένα τρομακτικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Ελληνικός Στρατός με τα πυρομαχικά αρμάτων των 120 χλστ. καθώς από το 2001 γίνονται συνεχείς προσπάθειες για την προμήθεια τους οι οποίες όμως για διάφορους λόγους ουδέποτε κατέληξαν. Με την απόκτηση των DM53A1 ο αρχικός σχεδιασμός του ΓΕΣ που οδήγησε στην υιοθέτηση του πυροβόλου των 55 διαμετρημάτων (L55), υλοποιήθηκε, έστω και αργά, αφού πλέον τα ελληνικά Leopard 2HEL μπορούν να επιτύχουν εντυπωσιακές διατρήσεις σε εξίσου εντυπωσιακά βεληνεκή (4.500+ μέτρα).

Εξίσου σημαντική είναι και η προμήθεια των εκπαιδευτικών βλημάτων που θα επιτρέψουν την πληρέστερη εκπαίδευση των πληρωμάτων των Leopard 2HEL.

Πριν τη μεταφορά τους στην Ελλάδα τα βλήματα προωθήθηκαν στην κατασκευάστρια εταιρία η οποία αφού τα επιθεώρησε τα πιστοποίησε εκ νέου προς χρήση. Τα πυρομαχικά έχουν ήδη προωθηθεί στις επιλαρχίες μέσων αρμάτων μάχης που επιχειρούν άρματα μάχης Leopard 2HEL και μετά τις πρόσφατες δοκιμαστικές βολές που είχαν πραγματοποιηθεί από την XXIII Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία τον περασμένο Ιανουάριο είναι πλήρως έτοιμα για χρήση.

68 σχόλια:

Pro από Συμβασιλεύουσα 17 Απριλίου 2013 στις 5:01:00 μ.μ. EEST  

Δηλαδη αυτην την στιγμη εχουμε 30 με 40 βληματα για καθε λεοπαρντ2?
Ειχα την αισθηση οτι διαθεταμε περισσοτερα χημικης ενεργειας .(15.000). Δεν θα επρεπε να προμηθευτουμε αμεσα καμια 30αρια χιλιαδες ωστε να μπορουν τα νεα αρματα να υποστηριξουν και πεζικο;

Δεν θελω να γκρινιαζω . Μπραβο στον Φραγκο , στην Κυβερνηση κτλ.κτλ.κτλ.

Ομως ........
Δεν θα επρεπε το μπαπορι με τα μ113 που ερχεται να μας φερει και μερικες δεκαδες χιλιαδες βληματα HEAT , δωρεα των "φιλων και συμμαχων" ; Ας ειναι και λιγο "παλαια"

Κομνηνός 17 Απριλίου 2013 στις 6:34:00 μ.μ. EEST  

Με τα συγκεκριμένα βλήματα που παραλήφθηκαν, αντιστοιχούν 35 βλήματα κατά μέσο όσο για κάθε Leopard. Αυτό είναι μια φαρσοκωμωδία και τίποτα περισσότερο. Σε περίπτωση έναρξης πολεμικών επιχειρήσεων, αυτά τα βλήματα θα τελειώσουν την πρώτη μέρα. Άντε να έχουν και μερικά για την δεύτερη (όχι μετά το μεσημέρι όμως)...

Δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερο τρόπο για να υποβαθμίσουν στα τάρταρα, την επιχειρησιακή αξία ενός πανάκριβου και αξιόλογου όπλου. Κρίμα.

Αν δεν αγοραστούν τουλάχιστον ακόμα 35-40 χιλιάδες βλήματα, δεν μπορούμε καν να μιλάμε για χρήση Leopard στο ελληνικό οπλοστάσιο. Έτσι απλά.

Ανώνυμος 17 Απριλίου 2013 στις 7:39:00 μ.μ. EEST  

Αφου λεφτα δεν υπαρχουν...
Δεν αλλαζονται οι μπαταριες υποβρυχιων τα αλλα 2 σαπιζουν και παιρνουμε και οτι σαπιο εχει η Αμερικη

Μονο τα αρματα τα αμερικανικα αξιζαν και αυτα δεν θα ρθουν

η Κυβερνηση εχει υποταχτει πληρως γιατι θελουμε την αμυνα?
αμα πει η Τροικα τα κοιτασματα για πληρωμη χρεων και να παρει και κατι η Τουρκια,νομιζετε θα πουμε οχι???

Ανώνυμος 17 Απριλίου 2013 στις 8:48:00 μ.μ. EEST  

Πώς προέκυψε αυτή η εκτίμηση από το ΚΥΣΕΑ; 40.000 βλήματα 120mm = καταστροφή 20.000 δυνητικών στόχων με τη δεύτερη βολή (ας θεωρήσουμε τη πρώτη βολή κάθε άρματος αποτυχημένη).

Ανώνυμος 17 Απριλίου 2013 στις 11:10:00 μ.μ. EEST  

@Pro
Σιγά μην μας κάνουν δώρο μερικές δεκάδες χιλιάδες βλήματα. Μας έδωσαν δωρεάν 3.000 βλήματα για να μας κάνουν (λόγω υποχρέωσης) να αγοράσουμε μελλοντικά τα δικά τους.

Pro από Συμβασιλεύουσα 18 Απριλίου 2013 στις 1:32:00 π.μ. EEST  


Αποψή μου .
40.000 βληματα για 353 αρματα , ειναι 2-3 πληρεις φορτοι . Δεν ειναι υπερβολη . Εγω θα ελεγα πως ειναι και λιγο. Αν τα dm33 πανε στα leo2A4 και τα dm53 πανε στα leo2 hel , τοτε υπαρχουν γυρω στα 24-25 αντιαρματικα βληματα για καθε αρμα . Αυτος ο αριθμος ειναι επαρκης . Αν ειχαμε και καμια 50αρια εκρηκτικα για καθε αρμα , για ελαφρα η μη θωρακισμενους στοχους και γενικα για υποστηριξη πεζικου , θα λεγα ΟΚ . Με 8 ομως εκρηκτικα βληματα ανα αρμα , δεν κανεις τιποτα . Εγω θα ελεγα πως με τα υπαρχοντα πυρομαχικα , μπορουμε να εχουμε τις επιλαρχιες μονο για αντιαρματικο αγωνα . Πολυ σωστα υπαρχουν και αρματα με πυροβολα 105 , για να αναλλαβουν την γενικη υποστηριξη . Φυσικα οταν προμηθευτουμε περισσοτερα βληματα 120μμ , δεν θα εχουν λογο υπαρξης .

Αποψη μου ειναι οτι θα μπορουσαμε να παρουμε δωρεαν ή με πολυ χαμηλη τιμη βληματα υψηλης εκρηκτικοτητας απο ΗΠΑ . Το οτι μας δινουν για να παρουν , ειναι δεδομενο και ασχετο .

Τελος αποψη μου , ειναι οτι αυτοι που καλιεργουν την απελπισια ή την υποταγη απο τα μεσα , (οποια μεσα) , οι οπαδοι εκουσια ή ακουσια του δογματος "ειναι ματαιο αφεσου" ειναι το ιδιο εχθροι μου με αυτους που παιζουν την φατμαγκιουλ και τον σουλεημαν στα κωλο-καναλα τους , αυτους που κανουν διαδηλωσεις υπερ των εχθρων μας , και αυτους που πλουτισαν υποθηκευοντας την εθνικη αμυνα (μεταξυ αλλων) . Οι τυποι αυτοι που καλιεργουν το "ειναι ματεο αφεσου" θα μπορουσαν καλιστα να πληρωνονται απο την ΜΙΤ . Τοσο χρησιμες υπηρεσιες προσφερουν στα Ορκ . Απο την αλλη φυσικα , ειναι και η απελπισια ......... αλλα αυτο δεν πρεπει να ειναι δικαιολογια. Μεγαλοι ανθρωποι ειμαστε . Πρωτα το εθνικο συμφερον και μετα η γκρινια .

Απλως η αποψη μου


Vangelis M. 18 Απριλίου 2013 στις 5:21:00 π.μ. EEST  

Επειδη νομιζω οτι ο στοχος μας αυτη την στιγμη δεν μπορει να ειναι να παμε σε πολεμο αλλα να αποφυγουμε να παμε, πιστευω οτι η διαφαινομενενη απωλεια των 400 Μ1 abraams θα ειναι σοβαρο στρατηγικο λαθος.

Αν τα 14 εκ των πυρομαχικων μπορουσαν να διατεθουν για τα Μ1 θα ηταν καλυτερο. Ο λογος η αποτροπη που ασκει στον αντιπαλο (που δεν μπορει να παραταξει αμεσα κατι αντιστοιχο σε αναλογους αριθμους) η διαθεση τετοιου αριθμου συγχρονων αρματων εστω και χωρις πυρομαχικα.

Γιατι πυρομαχικα μπορουν να σταλουν και κατα την διαρκεια μιας κρισης (αν θελουν οι συμμαχοι), αρματα νεου τυπου ομως δεν μπορουν να ενταχθουν στον στρατο σε μια κριση.

Αν μαλιστα η προμηθεια των λεο 2 δεν στοχευε στις μιζες αλλα στους Τουρκους και ειχαμε εξασφαλισει και τα αποθεματα των λεο 2 που πηραν οι Τουρκοι πιστευω οτι ακομα και σημερα δεν θα ειχαν καταφερει να απαντησουν αναλογα.

Δυστυχως η πατριδα μας οποτε την κοιταζουμε συνηθιζει να μας ποναει και μαλιστα στις μερες μας για πρωτη φορα απο το 1974 φοβαμαι οτι θα ηττηθουμε αν εμπλακουμε στρατιωτικα με την Τουρκια.

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2013 στις 11:38:00 π.μ. EEST  

@pro
Ρώτησες τους αμερικάνους αν έχουν βλήματα και σου απάντησαν πως μπορούν να μας δώσουν δωρεάν ή σε πολύ χαμηλή τιμή μερικές δεκάδες χιλιάδες κομμάτια ??
Το ρωτάω γιατί βλέπω πως γράφεις ότι φαντάζεσαι.

Για το αν 40.000 βλήματα είναι πολλά ή λίγα. Από την στιγμή που ο στρατός θέλει συγκεκριμένο αριθμό βλημάτων ότι να λέει μετά ο καθένας είναι άνευ σημασίας.

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2013 στις 12:08:00 μ.μ. EEST  

ένα άρμα με πυρομαχικά = 400 άμπραμς ανευ
ένα λεο2Α6 = μια ΕΜΑ λεο1/μ48
ένα λεο2Α4 ~ 20 λεο1/μ48

πυρομαχικά δεν έρχονται σε χρόνο dt απο το εξωτερικό. έστω οτι παραγγείλεις απο γερμανία (αν στα δώσουν) θέλεις 6-12 ώρες για την αποστολή και 6-12 ώρες για την μεταφορά και την φόρτωση.
σε 12-24 ώρες μια τουρκική ΕΜΑ με μέσο όρο τα 30 χλμ ανα ώρα φτάνει θεσσαλονίκη.

η προμήθεια ήταν σωστή.
η μη παραλαβή των Μ1 μέχρι να δούμε αν έχουμε την τσέπη να τα δουλέψουμε είναι επίσης σωστή.το χάλι των ΕΕΔ σήμερα - εκτός των πολιτικών και στρατιωτικών αποφάσεων - έχει να κάνει και με την αποδοχή και λειτουργία πανάκριβων πολλαπλασιαστών ισχύος. οι ΕΕΔ δεν απέσυραν μονάδες με υλικό του 70, κράτησαν τους πάντες και τα πάντα...προφανώς οι δυτικοευρωπαίοι ήταν μλκς και εμείς οι έξυπνοι. σήμερα σφυράμε κλέφτικα.

κάποιοι γέλαγαν όταν έλεγα πριν απο χρόνια οτι δεν αντέχαμε ούτε έπρεπε να έχουμε πάνω απο 400-500 άρματα. σήμερα έχουμε 1300, κινούνται τα μισά και βαράνε στα 2,5 χλμ λιγότερα απο 350 και αυτά για ελάχιστο χρονικό διάστημα... την ίδια στιγμή τα χρήματα που θα εκπαίδευαν κόσμο για τα 350 άρματα πήγαν σε συντήρηση και χρήση αρμάτων μηδενικής αξίας με ελάχιστα πληρώματα ανα άρμα αξίας. Με μεταφορά 41 leo2a6/4 ανα περιοχή ενδιαφέροντος δεν υπάρχει ανάγκη ούτε για τα 900 άρματα ούτε για τα δεκάδες στρατόπεδα. πάμε για πόλεμο ή ενίσχυση τοπικών συλλόγων ταξί;;;

Έχουμε ξεμείνει σε δόγμα του 50, χωρίς να καταλαβαίνουμε τί υλικό θέλουμε και πώς θα το δουλέψουμε όταν χρειαστεί. Δεν γίνεται να μιλάμε για abrams όταν έχουμε mlrs με τα πυρομαχικά παραλαβής, τα rm70 να σκουριάζουν και τον κόσμο σε Μ113... Δεν γίνεται να ζητάμε abrams όταν δεν έχουμε τομα και φορτηγα. έχετε πάρει χαμπάρι οτι δεν έχουμε φορτηγά; πού πάμε ρε μάγκες;;;;;;

πρέπει να κοπούν άμεσα όσες μονάδες δεν αποδίδουν και να πέσουμε με τα μούτρα στην αξιοποίηση των άλλων. μόνο τότε πρέπει να δούμε για έξτρα υλικό. απο τις ~20 ταξιαρχίες του ΕΣ μετα βίας φτιάχνουμε ΜΙΑ και μόνο ΜΙΑ μεραρχία για πόλεμο το 2013. αυτό πρέπει να μας προβληματίζει περισσότεροι απο οτιδήποτε αν σκεφτούμε οτι θέλουμε τουλάχιστον 5.

μηδενιστής

Pro από Συμβασιλεύουσα 18 Απριλίου 2013 στις 1:29:00 μ.μ. EEST  


Φίλε Βαγγέλη .

Διαφωνώ κάθετα με όλες τις απόψεις σου και τα συμπεράσματά σου εκτός από την άποψη ότι έπρεπε να σκουπίσουμε όλα τα Leo2 της Γερμανίας.
Μιά χαρά έτοιμοι είμαστε . Όπου θέλουν και όποτε θέλουν. Ας τολμήσουν να μετρηθούν και τα λέμε.

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2013 στις 1:38:00 μ.μ. EEST  


Mη φοβάστε ορε....

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/04/blog-post_8493.html#.UW_MBspj-jE

Ο Θεός είναι μαζί μας .

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2013 στις 3:32:00 μ.μ. EEST  

@μηδενιστή

Ας πάρουμε τα Abraams και ας τα παρκάρουμε κάπου φυλαγμένα με όλα τα παρελκόμενα τους και τα ενεργοποιούμε όταν μπορούμε ή σταδιακά που είναι και το ορθότερο ίσως.Μην τα χάσουμε και αυτά όπως άλλα πόσα κατά το παρελθόν!

Για τα φορτηγά,έχεις άδικο.Τόσα και τόσα υπάρχουν πολιτικά.Με μερικές φθηνές μετατροπές στα Steyer και στα Reo(έχουμε "τουρμπίσει" αρκετά αλλά η πεφωτισμένη ηγεσία..), μπορούν να ανεβαίνουν βουνά πιο εύκολα.Δεν είναι άμεση προτεραιότητα εκτός αν πρέπει να σωθεί η ΕΛΒΟ.

Τα υπόλοιπα τα έχουμε ξαναπεί..

Προβοκάτωρ

Pro από Συμβασιλεύουσα 18 Απριλίου 2013 στις 3:35:00 μ.μ. EEST  


Μεταξυ του αν ρωτησα τους Αμερικανους αν τους περισευουν βληματα και αν "φανταζομαι" οτι θα μπορουσαν να μας διαθεσουν , διαλεγω το "φανταζομαι" . Το ξεκαθαρισα εξαρχης οταν εγραφα "αποψη μου" .

Και οποιος σπαζεται που γραφω την "αποψη μου" η οποια ΦΥΣΙΚΑ μπορει και να ειναι λαθος , ξυδακι .
Αποψή μου .

Μια ρεαλιστικη οροφη αρματων , θα ηταν γυρω στα 700 . Θα μπορουσαμε να την εξασφαλισουμε "σκουπιζοντας" ολα τα leo2 της γερμανιας με διακρατικη συμφωνια μαζι με την αγορα των HEL . Επισης θα μπορουσαμε να εχουμε αλλα τοσα M48/leo1 ημιαποθηκευμενα σε μοναδες τυπου ριφορτζερ στα νησια και στην Ηπειρο . Για να παρω την σκυταλη απο τον μηδενιστη .

Και φυσικα τα παραπανω ειναι επισης ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ . Δεν ρωτησα κανεναν επιτελη / Στρατηγο/"ειδικο" . Τα φανταστηκα , οποτε μην αρχιζουμε παλι τα ιδια .

Φιλικα Pro

Pro από Συμβασιλεύουσα 18 Απριλίου 2013 στις 4:43:00 μ.μ. EEST  

Συμφωνω με τον προβοκατωρ . Ας τα παρουμε και ας τα αποθηκευσουμε . Με τα abrams μπορουμε να πραγματοποιησουμε μελλοντικα αυτο που δεν καναμε οταν επρεπε .
Και για τα φορτηγα συμφωνω . Φορτηγα και τζιπακια επιτασονται σε 2 ωρες. Μαζι με τους οδηγους(αν θελουμε).

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2013 στις 5:05:00 μ.μ. EEST  

@Pro από Συμβασιλεύουσα

κουβέντα να γίνεται αδερφέ. κάπως πρέπει να ξεχνιόμαστε και απο την καθημερινότητα...

@Προβοκάτωρ

φίλε μου καλώς να έρθουν και ας αποθηκευτούν. αν είναι να γίνουν ενεργά με κανα δις και να πάω σε πόλεμο με το Μ113Α1 άστο καλύτερα.
και που τα χάσαμε τα leo2 δεν τρέχει και τίποτα γιατί με 1,2 δις για τα 170 Α6 θα τα είχαμε και αυτά για παρέλαση - όπως όλα τα άλλα- και τις άλλες 363 μέρες ακούνητα. να τα πάρουμε να τα δουλεύουμε.

για τα φορτηγά τα 30ετίας ταλαιπωρημένα στάγιερ όχι μόνο δεν την βγάζουν 3μερο αλλά είναι πολύ πίσω απο άποψη ταχύτητας φόρτωσης (παλέτες-κλαρκ), αθωράκιστα (1εκ αλλοδαποί) και στερούνται οπλισμού. για την αλβανία το 40 θα ήταν άριστα. για ΔΜ το 2013 που θέλουμε να κουβαλήσουμε βουνά έχουν γεράσει.
όλο το τροχαίο υλικό μας είναι παλιό, ελάχιστης πια αξίας. δυστυχώς η λύση είναι πανάκριβη (οχήματα όπως αυτά που νοικιάσαμε στο αφγανιστάν) και θα την βγάλουμε με πολιτικά οχηματα με ότι μειονεκτήματα υπάρχουν...το στρατηγικό όπλο της ΕΣΣΔ στον ΒΠΠ δεν ηταν το Τ34 αλλά τα αμερικανικά φορτηγά των 2,5 τόννων.

μηδενιστής

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2013 στις 8:20:00 μ.μ. EEST  

@Pro
Γράφεις να σκουπίζαμε τα γερμανικά Leo-2. Οι γερμανοί δεν θα ήθελαν να μας δώσουν όλα τα Leo-2 τους για να δώσουν κάποια σε άλλες χώρες. (π.χ Πορτογαλία, Σιγκαπούρη, Χιλή, Βραζιλία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, τουρκία κ.α) Ώστε να εκτοπίσουν ανταγωνιστές τους (π.χ αμερικάνους με τα Μ-1) και πλάι στα Leo τους να πουλήσουν και άλλα όπλα. (π.χ Χιλή που μετά τα Leo-2 αγόρασε και 200+ TOMA Marder , Βραζιλία που αγόρασε προχθές 34 α/α Gepard, κ.α)

Για να πάρουμε άρματα (Μ-1 ή Leo-2) και να τα αποθηκεύσουμε για ώρα ανάγκης δεν γίνεται για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους.

@μηδενιστή
Μήπως σε λένε Γιώργο και έχεις σπουδάσει στην Αγγλία ??
Ναι, πρέπει να προχωρήσει η ΝΔΔ. Τα όποια άρματα, οχήματα, ΠΕΠ κ.α δεν σώζουν την κατάσταση όταν υπάρχουν τάγματα με 20 άτομα. Ο στρατός πρέπει να είναι στον Έβρο και στα νσηιά και όχι στο Ναύπλιο, Καλαμάτα, Τρίπολη, Κόρινθο, Σπάρτη, Μεσολόγγι, Ρέθυμνο, Άρτα κ.α για να δουλεύουν οι καφετέριες, τα μπαρ, τα σουβλατζίδικα κ.ο.κ επιχειρήσεις αυτών των πόλεων.

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2013 στις 11:19:00 μ.μ. EEST  

φίλε μου μηδενιστή ζαλιστηκα! τελικά να τα πάρουμε τα αμερικάνικα άρματα ή οχι!!! καλυτερα στις δικές μας αποθήκες ή στις αμερικάνικες ερήμους να τα "καίει" το λιοπύρι;;!!
νομίζω οι "πολιτική" ηγεσία ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΕΙ για τον ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ λόγο ότι θα χρειαστούν περισσότερα πληρώματα, που σημαίνει ΑΥΞΗΣΗ της θητείας και περισσότεροι έφεδροι ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΜΑΣ στα σύνορα!! "τρελλοί" είμαστε να τα βάλουμε με την εκλογική μας πελατεία;;!! αφού πόλεμος δεν πρόκειται να γίνει!!
ετσι όποιος δεν θέλει να φουρνίσει 10 μέρες κοσκινάει!!

Γιάννης

Pro από Συμβασιλεύουσα 18 Απριλίου 2013 στις 11:40:00 μ.μ. EEST  

Συμφωνω . Μπορουσαμε ομως να βαλουμε ορο την μη πωληση μεταχ. αρματων σε γειτονικες χωρες και να αγοραζαμε τουλαχιστον 350 ακομα . Αυτο θα μπορουσαμε να το πετυχουμε στο ιδιο συμβολαιο των leo a2hel αν θελαμε και επιμεναμε . Τι θα ελεγαν οι γερμανοι . Οχι; Σε 1.5 δις . Δεν υπαρχει.

Με τα λοιπα συμφωνω.

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2013 στις 12:10:00 π.μ. EEST  

@Γιάννης
Είναι να αποσυρθούν 400 άρματα Μ-48 και να αντικατασταθούν από 300 Μ-1. (ακόμη 100 Μ-1 θα πάνε για ανταλλακτικά) Ποια περισσότερα πληρώματα θα χρειαστούν ??
Το πρόβλημα δεν είναι τα πληρώματα αλλά το κόστος να συντηρηθούν αυτά τα άρματα. Ξέρεις...., δεν καίνε νερό και για την αγορά των πυρομαχικών τους θα χρειαστούν κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια που δεν τα έχουμε ούτε σε καρτ-ποστάλ.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 19 Απριλίου 2013 στις 1:23:00 π.μ. EEST  

Λεφτά υπάρχουν. Τόσος κόσμος φοροδιέφευγε και φοροδιαφεύγει, να τους βάλουν χέρι και θα βρεθούν τα λεφτά. Και εν τέλει όπως σωστά είχε πει και ο Φράγκος, ας χρωστάμε και ένα δυο δις παραπάνω αν είναι να κοιμόμαστε ήσυχοι. Είναι απαράδεκτο επίσης να μην έχουμε καλύψει με εγχώρια παραγωγή τα βλήματα που απαιτούνται. Ο τόπος έχει τεράστια παράδοση στην κατασκευή φυσιγγίων και βλημάτων και θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε εδώ τα αμερικάνικα με τη σχετική άδεια. Ας κόστιζαν και παραπάνω - με 300-400 M1A1 και με δεδομένο ότι μέσα σε μια δεκαπενταετία από τώρα όλα τα άρματά μας θα έχουν πυροβόλο των 120, πρέπει να υπάρχει ντόπιο βλήμα των 120. Ούτε συζήτηση για την απόκτηση των Μ1: ας έλθουν και θα τα βρούμε με καύσιμα και πυρομαχικά. Δεν υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο προσφορά 400 κάνες των 120 δωρεάν. Κι ούτε θα υπάρξει διότι υπάρχει σίγουρα θεός της Ελλάδας αλλά δεν αγαπάει τους ηλίθιους.

Vangelis M. 19 Απριλίου 2013 στις 2:16:00 π.μ. EEST  

Χαιρετω του φιλους που σχολιασαν.

Εγω πιστευω στην μεγαλη αξια του υλικου ως πολλαπλασιασιαστη στο πεδιο της μαχης. Δεν νομιζω να τιθεται ζητημα για εγνωσμενη μαχητικη αξια απο τους πολεμους στον κολπο των M1 abraams.

Οταν λεω οτι θα μπορεσουμε ισως να προμηθευτουμε καποια πυρομαχικα κατα την διαρκεια της κρισης υποθετω οτι θα υπαρξουν καποιες μερες κλιμακωσης πριν ξεκινησουν οι εχθροπραξιες.

Αλλη μια περιπτωση οπλου καταλυτη που μπηκε στον πολεμο χωρις επαρκη πυρομαχικα (συμπηρωθηκαν μετα) ήταν η περιπτωση του θωρηκτου Αβερωφ στον 1ο Βαλκανικο πολεμο. Οπως ειναι γνωστο το Αβερωφ καταναυμαχησε ουσιαστικα μονο του στην ναυμαχια της Ελλης τον Τουρκικο στολο με κυριο ατου οτι η θωρακηση του αντεχε στα πληγματα των αντιπαλων (δεχτηκε πολλα πληγματα που δεν του προξενησαν σοβαρες ζημιες).

Δεχομαι οτι η κατασταση στα εξοπλιστικα μας ειναι μπρος γκρεμος και πισω ρεμα. Το ζητημα ειναι πως με τα ανεπερκεστατα χρηματα θα πετυχουμε το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα και εγω πιστευω οτι η προμηθεια υλικου πρωτης γραμμης εστω και χωρις πυρομαχικα ειναι η καλυτερη λυση υπολογιζοντας και στην αποτροπη που ασκει η κατοχη αξιολογου υλικου. Πιστευω οτι σκοπος μας αυτην την στιγμη δεν πρεπει να ειναι να νικησουμε σε εναν πολεμο αλλα να μην εμπλακουμε σε κανεναν πολεμο (αυτο με αποτροπη οχι με υποχωρησεις).

Αποψεις μου ειναι αυτα και φυσικα δεκτες και συζητησιμες και οι διαφορετικες αποψεις ολων των αλλων φιλων....

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2013 στις 9:26:00 π.μ. EEST  

@18 Απριλίου 2013 - 8:20:00 μ.μ. EEST

με μπερδεύεις με έναν απο τους admin στο πράβντανετ.

@φίλε μου Γιάννη
θα έπαιρνες μια φεράρι ΤΩΡΑ; και να στην δώσουν τζάμπα να την έχεις στο γκαράζ, θα πλήρωνες τέλη και ασφάλεια. κάπως έτσι και με τα άμπραμς.

@19 Απριλίου 2013 - 12:10:00 π.μ. EEST

"Είναι να αποσυρθούν 400 άρματα Μ-48 και να αντικατασταθούν από 300 Μ-1.Ποια περισσότερα πληρώματα θα χρειαστούν ?? "

τα 300 μ48μ στα νησιά είναι με έφεδρους. τα αμπραμς θέλουν με το 9μηνο εποπ. 900 άτομα το ελάχιστο χ ~1000Ε το μήνα. αρκετό το κόστος.
το βλέπουν και αυτό στο ΓΕΣ

@ΦΚΜΚ

φίλε μου λεφτά υπάρχουν. δεν τα μαζεύει κανείς όμως... ο παπαντωνίου έχει 2,3εκΕ στα κρυφά; κατάσχεση! μας κοιτάνε απο την ΕΕ και γελάνε με το πόσο μλκς είμαστε.
μακάρι να έρθουν - τα περιμένω όπως το παιδάκι τον αγ βασίλη αλλά να έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα και αυτό σημαίνει διάλυση τουλάχιστον του 30% του ΕΣ.

τεχνογνωσία για πυρομαχικά των 120 θα μπορούσαμε να πάρουμε αλλά δεν έχουμε βολφράμιο ή DU τοπικά οπότε θα μας πάει ο κούκος αηδόνι.

μηδενιστής

Υγ υπάρχουν υπερπολίτιμα MLRS στην γερμανία με πλήρη φόρτο πυρομαχικών! ακούει κανείς;;;;

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2013 στις 9:40:00 π.μ. EEST  

Συμφωνώ με @ΦΚΜΚ και @Vangelis M. όσον αφορά στα Μ1Α1.Μας έδωσαν γάιδαρο και του κάναμε απο πανοραμική ακτινογραφία μέχρι υπολογιστική ακτινογραφία κωνικής δέσμης(η .Ύψιστης σημασίας η ομοιογένεια του αρματικού δυναμικού σε πυροβόλο των 120.Αυτή η χώρα εάν κάνει ορθή διαχείριση των εσόδων της πιστεύω οτι θα βρει κάλλιστα τα απαραίτητα κονδύλια υποστήριξης και συντήρησης των συγκεκριμένων αρμάτων...

Μέντωρ

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2013 στις 9:44:00 π.μ. EEST  

@μηδενιστή

Αρκετά λιγότερα θα χρειαστούν. Έγραψα, σταδιακά, τα αποθηκεύουμε για να ξεπεράσουμε τον όποιον ευρωπαϊκό σκόπελο και δουλεύουμε αθόρυβα και μεθοδικά.

Για τα παπιά, ας μην τα ξαναπούμε, και εδώ τα ίδια με τα προαναφερθέντα πρέπει να γίνουν. Τόσο χάλυβα παρκαρισμένο έχουμε, ας πιάσουν ένα μοντέλο που μας κάνει και σιγά σιγά ας το ετοιμάσουν. Για ένα ΜΤΠ στην αρχή και σιγά σιγά..υπάρχουν τρόποι.

Χρειάζεται να ανανεωθεί ο στόλος των φορτηγών αλλά αφού καλυφθούν άλλες προτεραιότητες. Κάποια συγκεκριμένα με ράουλα και άλλα συστήματα ταχείας φόρτωσης (αλλά και διαφορετικά διάταξη των καθισμάτων ώστε να βλέπου προς τα έξω οι καθήμενοι) πρέπει όντως να πάνε άμεσα στην Π.Α. και στο Π.Ν. γιατί σε κάποιες ιδιαίτερες μονάδες, έχουν ακόμη και φορτηγά Mercedes του Β’ Π.Π.

Τα υπάρχοντα φορτηγά με λίγα χρήματα και συγκεκριμένες αναβαθμίσεις, μπορούν να κρατήσουν καιρό ακόμα και να ταλαιπωρούν δυστυχώς το προσωπικό(έχω κάνει πολλές ώρες πτήσης..).

Τουλάχιστον καίριο το σχόλιο του ΦΚΜΚ και να το επεκτείνω προσθέτοντας ότι η ΠΥΡΚΑΛ έπρεπε από καιρό να έχει γίνει στρατιωτικό εργοστάσιο (και όχι το 700ΣΕ), βλέποντας πλέον στην πράξη τι γίνεται με τα συγκεκριμένα πυρομαχικά αλλά και όλα τα υπόλοιπα των Ε.Δ.

Δεν νοείται χώρα με το δικό μας «περιβάλλον» αλλά και κάθε σοβαρό κράτος να μην έχει εγχώρια και απρόσκοπτη παραγωγή συμβατικών πυρομαχικών.


Υ.Γ: Άρχισαν πάλι τα τρολ..?

Προβοκάτωρ

ΑΧΕΡΩΝ 19 Απριλίου 2013 στις 10:39:00 π.μ. EEST  

Ἔχω μία ἀπορία ὡς προς τα ὀλλανδικά DM-53A1,και συγκεκριμένα,ἀπ΄ότι εἶχα διαβάσει παλαιότερα,δέν θυμᾶμαι πού,τα βλήματα αὐτά εἶχαν μετατραπεί σε DM-63.
Ἡ μόνη διαφορά ἀνάμεσα στα δύο εἶναι το προωθητικό γέμισμα,που στο DM-63 εἶναι κἄπως ἀσθενέστερο,ἀλλά ἀπαθές στις θερμοκρασιακές διακυμάνσεις του περιβάλλοντος.
Το καθεαὐτό βλήμα LKE-II,παραμένει αὐτούσιο.
Θα ἤμουν εὐγνώμων για κάθε πληροφορία.
===================================
Ὡς προς τα Ἄμπραμς,συντάσσομαι με την ἄποψη των Pro,Προβοκάτωρος,και Φκμκ,να ἐξαφαλιστοῦν τα ἄρματα, τον δέ ἀδελφό μηδενιστή ἐγκαλῶ για κυβίσθηση.
Ὑπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι τα Ἄμπραμς θα ἀξιοποιηθοῦν σωστά,και δέν θα καταλήξουν σάν τα Λέοπαρντ-2,να χρειάζονται τα Μ-48,Μ-60,ἤ Λέοπαρντ-1Α5 για σωματοφύλακες.
Ὀφείλω ἐπίσης -για να μήν κοροϊδευόμαστε- να ὑπενθυμίσω ὅτι ἡ ὑπόθεση Ἄμπραμς δέν ξεκίνησε προ ὀλίγων μηνῶν,ἀλλά ἤδη μετράει τριετία(τουλάχιστον).
Την πρώτη φορά που διάβασα κάτι σχετικό,ἤταν στο Fox-2,τον Αὔγουστο του 2010,και μάλιστα ὁ λόγος ἦταν για 600 ἄρματα.
Χρήματα βεβαίως δέν βρέθηκαν για να ἔλθουν στην Ἑλλάδα,ἐπειδή ὑπήρχαν και ὑπάρχουν ἄλλες προτεραιότητες,ὅπως ἡ διάσωση του Ὀργανισμοῦ Μεγάρου Μουσικῆς Ἀθηνῶν,ἰδιοκτησίας Λαμπράκη,με το ποσόν των 95.000.000€(ἑννενήκοντα πέντε ἑκατομμύρια Εὐρώ).

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2013 στις 11:04:00 π.μ. EEST  

@φίλε ΑΧΕΡΩΝ

"τον δέ ἀδελφό μηδενιστή ἐγκαλῶ για κυβίσθηση.Ὑπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι τα Ἄμπραμς θα ἀξιοποιηθοῦν σωστά,και δέν θα καταλήξουν σάν τα Λέοπαρντ-2,να χρειάζονται τα Μ-48,Μ-60,ἤ Λέοπαρντ-1Α5 για σωματοφύλακες."

στο δεύτερο κολλάω και εγώ.

τελικά τί είναι καλύτερο 350 λεο2 με πυρομαχικά ή 750 λεο2/μ1 άδεια;;;

να θυμίσω - και μην βαράτε - ότι κάποτε η ΠΑ αγόρασε νέα Μ2000-5 αντί να εκσ το σύνολο και σε λίγα χρονάκια τα Μ2000Ε θα πάνε στα σκουπίδια όπως και τα ΜF1.

Τα Μ1Α1 φτιάχτηκαν μέσα του 80 και πολέμησαν το 91. Είναι 25 τουλάχιστον χρονών. Αντέχουν άλλα 15. Είναι μλκ να μην τα πάρουμε αλλά μεγαλύτερη μλκ είναι να τα πάρουμε και να τα βλέπουμε 2 φορές το χρόνο. Στην υπεράσκηση πυρπολητής δεν είδα άρματα...

μηδενιστής

Υγ φίλε Προβοκάτωρ δεν διαφωνώ σε κάτι.

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2013 στις 11:33:00 π.μ. EEST  

@ ΑΧΕΡΩΝ
για τα DM63. Ετσι ειναι!!!
Χαμηλοτερη πιεση για μεγαλυτερη διαρκειας καννη αλλα και ελαφρως χαμηλοτερες επιδοσεις εξαιτιας της μικροτερης Vo! Τα DM53 μπορεις να τα θεωρησεις σαν το «απολυτο οπλο» σημερα με εξαιρεση τα αμερικανικα silver bullet με «μυτη» DU.
τ-κ-π

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2013 στις 12:10:00 μ.μ. EEST  

@μηδενιστή

Μη πυροβολείς το Γιάννη.Τη Φερράρι ακόμη κι αν δεν έχεις τα χρήματα για βενζίνη,τέλη και ασφάλεια,σέρβις και λάστιχα,τη βάζεις στο γκαράζ,αφαιρείς τις πινακίδες ή τη κουκουλώνεις και τις παραδίδεις και όποτε βρεις τα χρήματα ξεσηκώνεις το κόσμο με τον οκτακύλινδρο ή δωδεκακύλινδρό της,αναλόγως.Κάπως έτσι είναι και με τα Άμπραμς.

Μέντωρ

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2013 στις 1:06:00 μ.μ. EEST  

@ΑΧΕΡΩΝ

''..υπήρχαν άλλες προτεραιότητες,όπως η διάσωση του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών,ιδιοκτησίας Λαμπράκη''.Πες τα Αχέροντα,αυτά εννοώ κι εγώ όταν μιλάω για ορθολογική διαχείριση.Ανέφικτες λύσεις δεν υπάρχουν,ανυπαρξία θέλησης υφίσταται απλά...

Μέντωρ

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2013 στις 1:35:00 μ.μ. EEST  

@Μέντωρ

τα 5εκ Ε για την μεταφορά πόσα DM63 είναι;

μηδενιστής

Pro από Συμβασιλεύουσα 19 Απριλίου 2013 στις 2:25:00 μ.μ. EEST  

Δεν χρειαζομαστε τοσο Dm63 οσο χρειαζομαστε τα απλα HEAT για γενικη χρηση .

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2013 στις 2:50:00 μ.μ. EEST  

@μηδενιστή

Αντιλαμβάνομαι το νόημα της ερώτησής σου και δε διαφωνώ,όχι καθολικά τουλάχιστον.Απλά εκφράζεις την άλλη οπτική που σαφώς και δε στερείται λογικής.Τα 5 εκατ.απο την άλλη αποτελούν τα αυγά που πρέπει να σπάσουμε προκειμένου να φάμε αυτή την ομελέτα που πιστεύω οτι έχει χαρακτήρα take it or leave it,ευκαιρία σαν αυτές που παρουσιάζονται σπάνια.Άλλωστε,επαναλαμβάνω κι εγώ αυτά που έγραψε ο Αχέροντας οτι κάλλιστα μπορούμε να καλύψουμε όλες τις επιχειρησιακές απαιτήσεις(επάρκεια και καταλληλότητα πυρομαχικών και αρματικό δυναμικό),εάν οι ιθύνοντες πάψουν να σκορπούν ακόμη και τώρα χρήματα σε ημέτερους και ανοησίες.Και νομίζω κι εγώ,επαναλαμβάνοντας και το Βαγγέλη πιο πάνω,οτι η περίπτωση Άμπραμς θα είναι ίσως το δείγμα της απαρχής μιας νέας νοοτροπίας του value for money,τον εχθρό της μίζας....

Μέντωρ

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2013 στις 3:31:00 μ.μ. EEST  

μηδενιστή χαιρετώ!
τελικά όσο και να μην "πολυσκαμπάζω" από εξοπλιστικά που γράφετε στο εν κρυπτώ (τύποι όπλων, αρμάτων, α/φ κ.λπ.)κάτι μου λέει ότι υπερσύγχρονο υλικό, όπως τα αμερικ. άρματα (τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα) θα θέλουν όπως και να το κάνουμε και εξειδικευμένο προσωπικό για να τα χειριστούν! και ιδού!!(όπως έλεγε κάποτε και η κα Αλίκη Νικολαΐδου στην παλιά ΥΕΝΕΔ, οι περισσότεροι βέβαια σχολιαστές του εν κρυπτώ θα ήσαν αγέννητοι ΤΟΤΕ και δεν την γνωρίζουν)γράφεις:
"300 μ48μ στα νησιά είναι με έφεδρους. τα αμπραμς θέλουν με το 9μηνο εποπ. 900 άτομα το ελάχιστο χ ~1000Ε το μήνα. αρκετό το κόστος.
το βλέπουν και αυτό στο ΓΕΣ"
ίσως όμως να βλέπουν και αυτό που έγραψα!
και βέβαια γνωρίζω ότι δεν καίνε νεράκι!! είπαμε φωστήρ περί των οπλικών συστημάτων δεν είμαι,αλλά τι καύσιμο θέλουν τα μικρά και τα μεγάλα "τουτού", ε! αυτό το γνωρίζω!
όσον αφορά στη Ferrari δεν την θέλω ούτε "ζωγραφιστή"!! (μην αρχίσω πάλι και ο φίλος Οδυσσέας μου κάνει την παρατήρηση για εκτός θέματος και θα έχει και δίκιο!)

Γιάννης

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 19 Απριλίου 2013 στις 4:50:00 μ.μ. EEST  

1. Θέλουμε τα Μ1Α1 χτες. Τελευταία φορά που υπήρξε μαζικός αριθμός αρμάτων διαθέσιμος (σε τιμή κόστους ωστόσο, όχι δωρεάν)ήταν τα Chiftain που δεν παραδόθηκαν στο Ιράν λόγω ανατροπής του Σάχη το 1979. Αλλά εδώ έχουμε κυβερνήσεις Γερμανών από τότε και προτίμησαν τα Λέοπαρντ 1. Έκτοτε δεν ξαναφάνηκε στον ορίζοντα κάνη των 120 σε καλή τιμή (Γράφω από μνήμης, αν κάνω λάθος διορθώστε με)

2. Σιγά μην έστελνα τα Μ1Α1 στα νησιά. Έβρος και Alpha Strike. Αν τα μοιράσουμε στα νησιά πάνε χαμένα, εκεί κάνουν δουλειά και τα πυροβόλα των 105, Αν συγκεντρωθούν στο μέτωπο του Έβρου...μας λείπει μόνο ο von Menstein. Σου λείπει κόσμος; ας γίνει ξανά δεκαοκτάμηνη η θητεία. Σιγά πια τα έξοδα που είχε το σπίτι, τα μισά από όσα έτρωγα φοιτητής (φραγκοδίφραγκα έτρωγα δηλαδή...). Στέλνουν τα παιδιά τους Αγγλία τρία και τέσσερα χρόνια και κλαίγονται για τον ενάμισι χρόνο θητείας. Έλληνες σου λέει μετά.. Για πυρομαχικά τα είπαμε. Λεφτά υπάρχουν. Ας ψάξουμε στους λογαριασμούς των γυναικών μόνο των υπουργών από τα τελευταία είκοσι χρόνια θα βρούμε αρκετά και όχι μόνο γα βλήματα αλλά και για Φρεμ. Αν ψάξουμε και τα ξαδέρφια, μπατζανάκια κλπ ίσαμε μια καλή αναβάθμιση των F16 την έχουμε. (Πάντως στους λογαριασμούς της γυναίκας μου σήμερα έψαξα και δε βρήκα δεκάρα...πάντα άτυχος)

Άντε γιατί πάθαμε κατάθλιψη με την τόση άμυνα. Α, και κάτι άλλο. Ο βρεγμένος βροχή δεν (πρέπει να) φοβάται. Εμείς είμαστε διαλυμένοι οικονομικά και η χρεωκοπία δε μας φοβίζει γιατί τη ζούμε. Στην Κύπρο ετοιμάζουν νέο σχέδιο Α[υ]νάν, εδώ οι γείτονες έχουν ξεσαλώσει και μας απειλούν ανοιχτά. Μέχρι και τα ποντίκια στα βόρεια και δυτικά μας σύνορα παριστάνουν τα λιοντάρια. Καιρός να γίνουμε και λίγο πιο νευρικοί και απρόβλεπτοι. Ο φρόνιμος και προβλέψιμος γίνεται συχνά αντικείμενο περιφρόνησης ενώ ο τρελλιάρης, ταπεινωμένος, άφραγκος και ζοχαδιασμένος (όλα μαζί) αντιμετωπίζεται με περισσότερο σεβασμό. Λίγη τρέλλα ρε, μας έφαγε η εσωστρέφεια και η "σωφροσύνη" και "υπευθυνότητα" των μεγάλων πολιτικών μας αρχηγών.

Οδυσσέας 19 Απριλίου 2013 στις 5:00:00 μ.μ. EEST  

Πολύ σωστό το σχόλιο περί δεκαοκτάμηνης θητείας...
Όσο για τα έξοδα του σπιτιού μάλλον διάβασες τους κλαυθμούς και οδυρμούς σε κάποιες άλλες ιστοσελίδες και φόρτωσες όπως κι εγώ...

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2013 στις 11:30:00 μ.μ. EEST  

Γιάννης: "...νομίζω οι "πολιτική" ηγεσία ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΕΙ για τον ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ λόγο ότι θα χρειαστούν περισσότερα πληρώματα, που σημαίνει ΑΥΞΗΣΗ της θητείας και περισσότεροι έφεδροι ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΜΑΣ στα σύνορα!"

ΦΚΜΚ: "...Σου λείπει κόσμος; ας γίνει ξανά δεκαοκτάμηνη η θητεία. Σιγά πια τα έξοδα που είχε το σπίτι, τα μισά από όσα έτρωγα..."

Ταύτιση απόψεων ή κοινή λογική που τουλάχιστον οι "υποψιασμένοι" Έλληνες την έχουν;; και που πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να εφαρμοστεί χωρίς να ληφθεί υπόψη το "πολιτικό" κόστος

Γιάννης


Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 19 Απριλίου 2013 στις 11:31:00 μ.μ. EEST  

Ε, ναι διάβασα κάτι παλαβά για τα "έξοδα" του στρατευμένου και φόρτωσα. Αφού φαΐ ύπνος και ρουχισμός είναι εξασφαλισμένα, τι έξοδα άλλα έχει ο στρατευμένος; Τα 150 ευρώ που θα δώσεις εφάπαξ για συμπληρώματα στο ρουχισμό κλπ; Τα τσιγάρα, τους καφέδες και τα σάντουιτς στο ΚΨΜ, άντε και καμιά ταβέρνα και τα εισιτήρια; Δεν είναι πάνω από 400, βαριά 500 ευρώ το μήνα. Το μόνο έξοδο που πρέπει σοβαρά να δει το κράτος είναι της μετακίνησης του στρατευμένου για τις άδειες που πρέπει να είναι με συμβολικό τίμημα. Δεν κοστίζει αυτό να γίνει. Καμία σχέση πάντως με τα 800άρια και 1000αρια το μήνα που τρώει ως φοιτητής με τρελά νοίκια και θέρμανση, βιβλία, γκόμενες, πηγαινέλα με "προγράμματα" στην Ευρώπη... Ίσαμε ένα γκάστρωμα έγινε η θητεία και κλαίγονται. Δε σώζεται ρε ο τόπος, αντί για Έλληνες γέμισε παρτάκηδες και μίζερους.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 19 Απριλίου 2013 στις 11:54:00 μ.μ. EEST  

http://www.onalert.gr/stories/thiteia-pws-exontwnoun-tis-ellhnikes-oikogemneies-analytika-to-kostos
Δεν αποπνέει μιζέρια, ειδικά αν ξέρεις τι ξοδεύει ο μαντράχαλος καθημερινά στον πολιτικό του βίο;
Για τις δωρεάν μετακινήσεις συμφωνώ. Για τα άλλα: Το φαΐ ποτέ δεν ήταν τόσο χάλια που να μην τρώγεται εντελώς. Εκτός και αν στο παρελθόν έτρωγες αποκλειστικά από τάπερ της μαμάς. Κάποιες φορές ήταν και καλύτερο από τη φοιτητική λέσχη που έτρωγα - και δεν είχα παράπονο. Το νερό ερχόταν με υδροφόρα στο φυλάκιο. Δεν έπαθε κανείς τίποτα ποτά. Πρόβλημα λειψυδρίας είχε το ΚΕΝ στην Κόρινθο αλλά το νερό δεν και κόστιζε πολύ. Στην έξοδο κανονίζεις πόσα θα ξοδέψεις. Αν δεν έχεις κάθεσαι μέσα και κοιμάσαι ή τη βγάζεις με ταινίες στο ΚΨΜ.
Υπνόσακο δεν απέκτησα ποτέ. Απαγορεύονταν, γινόταν έφοδοι στο λόχο. Κουβέρτα και στην άσκηση πάλι κουβέρτα βρεγμένη και πόντσο από τον ΒΠΠ. Ωτασπίδες; Πλάκα κάνουμε; Ισοθερμικά; Βάλτε μέσα στο ποσόν και τα καλσόν που θα σκίσει ο μάχιμος ρε...

Ανώνυμος 20 Απριλίου 2013 στις 8:07:00 π.μ. EEST  

Τα Μ1 οντως θα χρειαστουν. Υπολογιστε οτι τον ιουλιο του 2015 τελειωνουν οι δοκιμες και τα τεστ αποδοχης του Altay. Απο κει και περα εαν δεν υπαρξει το απροβλεπτο θα αρχισει η παραγωγη των πρωτων 250!

τ-κ-π

Ανώνυμος 20 Απριλίου 2013 στις 9:45:00 π.μ. EEST  

Kάποια πράγματα λέγονται πολύ εύκολα αλλά γίνονται πολύ δύσκολα. Δεν γίνεται ξαφνικά η θητεία από τους 9 μήνες να πάει στους 18. Για να αυξηθεί στους 18 μήνες θα πρέπει να γίνει σταδιακά και να περάσει καιρός. Για αρχή ας πάει 12μηνο και μετά βλέπουμε σιγά-σιγα για 14, 15 μήνες κ.ο.κ.

Για τα Μ-1 ως γνωστό θα αντικαταστήσουν τα Μ-48 ΜOLF. Βέβαια θα υπάρξει αναδιάταξη των αρμάτων, τα Leo-1 από τον Έβρο θα μετακινηθούν στα νησιά και την θέση τους θα πάρουν Μ-1. Από την στιγμή που τα τελευταία θα έχουν εποπ δεν τίθεται θέμα με την αύξηση της θητείας και το βόλεμα των ψηφοφόρων οπλιτών.
Για την πρόσληψη 1200+ εποπ για χειριστές αρμάτων υπάρχει θέμα με το κόστος.

Ανώνυμος 20 Απριλίου 2013 στις 10:21:00 π.μ. EEST  

Γιατί χρειάζονται σώνει και καλά ΕΠΟΠ για να χειρίζονται τα νέα άρματα;
Ο Αρματιστής έχει γράψει πολλές φορές ότι η επιλαρχία του πήγαινε πολύ καλά με κληρωτούς.
Το βασικό είναι να υπάρχει υψηλή επάνδρωση και να γίνεται καλή εκπαίδευση.
Αυτό επιτυγχάνεται με αύξηση της θητείας, όχι με προσλήψεις ΕΠΟΠ.

ΑΧΕΡΩΝ 20 Απριλίου 2013 στις 10:47:00 π.μ. EEST  

@τ-κ-π
Ἡ ἀπορία μου σχετικά με τα DM-53/DM-63 ἔχει δύο σκέλη:
α)ἐάν πρόκειται για μετασκευή σε DM-63,και ἄν αὐτή ὅντως ἔγινε περί το 2007-8,τότε ἔγινε ὁπωσδήποτε ἐπαναπιστοποίηση,και λογικά θα ἰσχύει για δέκα ἔτη,δλδ ἔως το 2017-18,ὁπότε ἡ ἐπαναπιστοποίηση που ἀναθέσαμε στην Ράϊνμεταλλ μᾶλλον,λέω μᾶλλον,περιττεύει.
β)ἐάν πρόκειται ἑν τέλει για DM-53,τότε μποροῦν να ἀξιοποιηθοῦν μόνο ἀπό τα Leo-2HEL,και ὅχι και ἀπό τα -Α4.
Ὁ λόγος εἶναι ότι ὁ στιγμιαίος παλμός ἀνακρούσεως του DM-53 εἶναι πολύ ἱσχυρός για τους ὑδραυλικούς ἀναστολείς Κ-600 του πυροβόλου L-44,και ἀπαιτεί τους ἱσχυρότερους Κ-900,που διαθέτει το μακρύκαννο L-55.
Ἀντιθέτως,το DM-63 μπορεί να ἀξιοποιηθεί καί ἀπό το L-44,σημειωτέον ότι οἱ Τοὺρκοι το προμηθεύτηκαν για τα δικά τους -Α4.
...
Για το Ἀλτάϋ ἔχεις βεβαίως δίκηο,ΘΑ μπορούσαμε να το ἐξουδετερώσουμε προκαταβολικά με τα Ἄμπραμς,ἀπλώς το να προλαβαίνουμε τίς ἐξελίξεις μᾶλλον ἀντιβαίνει στην φύση μας.
=====================================
@Μηδενιστή
Προσεγγίζεις το θέμα ἀπό την σκοπιά των "ἀρμοδίων",δλδ συμβιβάζεσαι με το γεγονός ότι τα ἔχουν κάνει για τον Γουδῆ,ἀλλά χωρίς να ἀπαιτείς ἀπό αὐτούς αὐτό που ἀπαιτῶ ἐγώ,δλδ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΙΜΌ ΤΟΥΣ,να ἀρπάξουν τίς εὐκαιρίες που παρουσιάζονται,εἴτε Ἄμπραμς εἴτε MLRS,εἴτε Μπλάκχωκ,διότι οἱ ὥρες εἶναι δυσκοίλιες,και παχειές ἀγελάδες δέν προβλέπονται στο ἐγγύς μέλλον,μόνο ἀπειλές.

Ανώνυμος 20 Απριλίου 2013 στις 4:48:00 μ.μ. EEST  

@Ανώνυμος 20/4/13 ώρα 10.21 π.μ
Σε τι άρματα ήταν ο Αρματιστής και πόσους μήνες ήταν τότε η θητεία ??
Στα πανάκριβα οπλικά συστήματα δεν γίνεται να έχεις κληρωτούς που για να τα χειρίζονται για 6-7 μήνες. Δεν θα προλάβουν καν να τα μάθουν...
Για την θητεία αποφασίστηκε πριν λίγο καιρό πως δεν θα αυξηθεί.

Pro από Συμβασιλεύουσα 20 Απριλίου 2013 στις 10:32:00 μ.μ. EEST  


Εάν θέλουμε έναν στρατό εφέδρων οι οποίοι θα ανταγωνίζονται επαγγελματικούς στρατούς σε γνώσεις και ικανότητες , θα πρέπει να αυξήσουμε την θητεία σε πάνω από 18 μήνες , την έναρξη κανονικής θητείας στα 18 χρόνια του στρατευσίμου και την υποχρεωτική επιστράτευση για 1 εβδομάδα τον χρόνο για 15-20 χρόνια.

Το παραπάνω σχήμα αν και μπορεί να παράξει πολύ μεγάλους αριθμούς πολύ αξιόμαχων στρατιωτών , δεν είναι ανέξοδο αλλά αντίθετα έχει πολύ μεγάλο κόστος . Τόσο μεγάλο , που δεν ξέρω αν τελικά μας συμφέρει να έχουμε έναν αριθμό επαγγελματιών για "ειδικά" συστήματα και "δύσκολες" ειδικότητες , συνεπικουρούμενο από κληρωτούς που υπηρετούν δωδεκάμηνο και παρουσιάζονται 4-5 φορές ακόμα κατά την διάρκεια της 20ετούς εφεδρείας τους . Αν σε αυτούς προσθέσουμε τον θεσμό του "εθελοντή εφέδρου" ο οποίος θα μπορεί να ενσωματώνεται στην μονάδα του κατά (δική του)βούληση με επιπλέον βασική προυπόθεση ο κάθε έφεδρος να παραμένει στην ίδια μονάδα για ολόκληρη την εικοσαετία , έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα .
Κλείσε και όλα τα ΚΕΝ εκτός 2-3 . Κλείσε τα άχρηστα στρατόπεδα και συμπίεσε τις μονάδες . Φτιάξε και μονάδες τύπου ριφόρτζερ με ημιαποθηκευμένο υλικό . Δώσε και την δυνατότητα στους εφέδρους να αγοράζουν τα εξτρά υλικά τους (από λίστες που ισχύουν και για τα στελέχη) και να πληρώνουν και τα πυρομαχικά τους αν θέλουν να κάνουν έξτρα από τις προβλεπόμενες βολές , και θεωρώ ότι με λιγότερο ίσως κόστος έχεις αυτό που θέλεις .

ΥΓ1 . Τα παραπάνω δεν είναι απλά Άποψή μου , είναι ένας συγκερασμός απόψεων πολλών σχολιαστών και συντελεστών του ΕΝ Κρυπτω , σε συνδηασμό με "ευχάριστες ειδήσεις" που είχα πριν από λίγο καιρό .
Εύχομαι να "οργανωθούμε"........

Θεωρώ ότι το ΓΕΕΘΑ έχει κάνει τις μελέτες του και σύντομα θα δούμε αλλαγές στα πλάισια του εφικτού .

ΥΓ.2 Ξανά , είμαι "ελαφρώς" εκτός θέματος.

Pro από Συμβασιλεύουσα 20 Απριλίου 2013 στις 10:54:00 μ.μ. EEST  


Να προσθέσω και κάτι ακόμα .
Η λύση 18+18 με εβδομαδιαίες υπηρεσίες για κάθε χρόνο (τύπου Ισραήλ), προυποθέτει αλλαγή νοοτροπίας της Ελληνικής κοινωνίας σε τέτοιον βαθμό που είναι 100% ανέφικτο , εκτός και αν μεσολαβήσει μεγάλη "εθνική καταστροφή" .
Εγώ αυτό θα ήθελα να ισχύει σήμερα , αλλά οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν.

Η άλλη λύση του ημί-επαγγελματικού ενεργού στρατού(ώς έχει σήμερα) με επιπλέον πολύ καλή οργάνωση και της άμεσης επιστράτευσης αριθμού εκπαιδευμένων "εθελοντών εφέδρων" και ημι-εκπαιδευμένων (υπολοίπου) εφέδρων κτλ , κτλ κτλ , μπορεί να γίνει αύριο .
Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση για να γίνει αποδεκτό το πολιτικό κόστος που θα προκαλέσει η αντίδραση των τοπικών συμφερόντων .
Ένα ΠΑΛΙΚΑΡΙ χρειάζεται μόνο .

(αυτό είναι άποψή μου)

Ανώνυμος 21 Απριλίου 2013 στις 2:44:00 μ.μ. EEST  

απατάσθε οικτρά αν νομίζετε ότι με την αυξηση της θητείας θα βελτιωθεί και η εκπαιδευση, εδω εποπ με 6 χρόνια υπηρεσίας και δεν ειχαν μαθει ακομα την ειδικοτητα τους.
Το προβλημα ειναι η νοοτροπία του φαινεσθαι και όχι του ειναι. Το μεγαλύτερο μελημα ειναι οι παρελάσεις και η επιθεώρηση απο τον στρατηγό (που την ξερουμε μήνες πριν), και αυξηση να γινόταν περισσότερος χαμένος χρόνος θα ήταν.

Ανώνυμος 21 Απριλίου 2013 στις 3:20:00 μ.μ. EEST  

@ ΑΧΕΡΩΝ
“…υδραυλικούς αναστολείς Κ-600 του πυροβόλου L-44,και απαιτεί τους ισχυρότερους Κ-900…”
Εγώ ξέρω ότι είχαν παλαιότερους και ενσωματώθηκαν οι Κ-600 για να μπορούν να βάλουν τα ισχυρότερα πυρομαχικά.
“…για μετασκευή σε DM-63..” Προσωπικά θεωρώ ότι είναι νέα πυρομαχικά, ίδιο «βέλος» (LKE-II), διαφορετικό γέμισμα! Οι δυο τύποι συνυπάρχουν. Όπως ανέφερα στο προηγούμενο σχόλιο μου, το πρόβλημα είναι στις πιέσεις και στην φθορά που κάνουν στους σωλήνες, με αποτέλεσμα την μικρή διάρκειας ζωής της κάνης με αποτέλεσμα την ανάγκη για συχνότερη αλλαγή της όταν βάλει πολλά DM-53 (αντιοικονομικό). Το DM-63 αποτελεί μια εξέλιξη του αρχικού DM-53 για να περιοριστεί αυτό το μειονέκτημα του τελευταίου. Τουλάχιστον αυτό έχει γίνει δημόσια γνωστό! Δεν ξέρω εάν παράλληλα με την κατασκευή νέων πυρομαχικών συνυπάρχει ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα μετασκευής των DM-53 σε DM-63 και εάν αυτό έγινε πραγματικότητα, βασικά στην Γερμανία, λόγο αποθέματος και βιομηχανικών δυνατοτήτων. Αμφιβάλω, γιατί τα DM-53 αποτελούν ότι καλύτερο έχουν από διατρητικές επιδόσεις οι Γερμανοί. Θεωρητικά τα DM-53 μπορούν να αξιοποιηθούν και από τα Leo2Α4 με μια μετασκευή. Από όσα γνωρίζω από δημόσιες πηγές, είναι αρκετό να αλλαχτούν οι υδραυλικοί αναστολείς (έμβολα αποσβεστήρες). Το πρόβλημα το έχουν και με τα DM-63. Από όσα ξέρω, σε ορισμένες παρτίδες από Leo2Α4 είχαν ήδη αλλαχτεί στην Γερμάνια από τότε που εμφανίστηκε το DM-53. Πιθανολογώ ότι τα Τουρκικά είναι ανάμεσα σε αυτά ή όταν αγοράστηκαν έγινε αυτό στα πλαίσια της αγοράς τους.
Για περισσότερα…στον κατασκευαστή!
Το Altay από όσα είναι γνωστά έχει το ίδιο μακρύκαννο L-55 πυροβόλο με τα Ελληνικά (κορεατικός κλώνος από Γερμανική Licence). Άρα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει και τα ίδια πυρομαχικά. Αναιρείται έτσι οποιοδήποτε ποιοτικό πλεονέκτημα των Leo2A6Hell σε ότι αφόρα την ισχύ πυρός. Μένει να δούμε αν θα αποκτήσει πρόσθετη θωράκιση ή όχι, την ίδια, ή εξέλιξη αυτής του Leo2Α4-NG ή τελείως διαφορετική.
@ Αρματιστή και Κλεάνθη
(εκτός θέματος) Ο “Βελισάριος” «κόβει βόλτες» σε διεθνή ιστορικά φόρουμ ψάχνοντας στοιχεία για το πυροβολικό (ελληνικό, τουρκικό) της Μικρασιάτικης εκστρατείας. Είστε σε θέση να τον βοηθήσετε;
τ-κ-π

ΑΧΕΡΩΝ 21 Απριλίου 2013 στις 5:42:00 μ.μ. EEST  

@τ-κ-π
Λοιπόν,ἐντόπισα αὐτό:http://hellenicdefence.gr/eidiseis/e2011/111115b.html
Περιληπτικά,το DM-53A1 εἶναι πρακτικώς DM-63 προερχόμενο ἀπό μετασκευή DM-53,οἱ παλαιοί ἀναστολείς ἤ ἐπανατατικές πέδες εἶναι ὅντως οἱ Κ-600,και το DM-53A1 εἶναι συμβατό με το L-44/K-600,ἀφοῦ χρησιμοποιεί το διβασικό γέμισμα του DM-63.
Ἡ δέ τροποποίηση ἔγινε το 2006-7,ἅρα και ἡ ἐπαναπιστοποίηση.
===================================
Ἀργότερα θα παραθέσω κατάλογο με τους τύπους πυροβόλων που διέθετε ἡ Ὀθωμανική αὐτοκρατορία στην διάρκεια του Α΄ΠΠ,ἄν αὐτό βοηθάει τον Βελισάριο.

Ανώνυμος 22 Απριλίου 2013 στις 9:54:00 π.μ. EEST  

@ΑΧΕΡΩΝ
"Προσεγγίζεις το θέμα ἀπό την σκοπιά των "ἀρμοδίων"

Αγαπητέ μου φίλε. Το 1996 και μετά η ελληνική πολιτεία αγόρασε οπλικά συστήματα αξίας πολλών δις ευρώ εκ των οποίων η πλειοψηφία δεν κόλλησε ποτέ επιχειρησιακά με τις ΕΕΔ ή έβλαψε σε τεράστιο βαθμό τα υπάρχοντα συστήματα, την δομή και την οργάνωση αυτών.

Ποιός πλήρωσε την νύφη; 2.
1. 0 ΕΣ που γύρισε σε επαγγελματικό για να αξιοποιήσει όλο αυτό το υλικό και σήμερα έχει κόσμο για ένα κουτσό ΣΣ και
2. Εγώ που τέλειωσα την πληρωμή της εφορίας τα χριστούγεννα, ενώ μαζεύω λεφτά τώρα για να βοηθήσω τον πατέρα που μπήκε σε διακανονισμό.

Ουδέποτε διαφώνησα με την παραλαβή υλικού. Διαφωνώ με την παραλαβή υλικού όταν αυτό δεν κάνει δεν "κολλάει" και θα συνεχίσει να καταστρέφει ότι έχει μείνει.

όπως είπα καλύτερα 350 γεμάτα ή 170 γεμάτα παρά 1200 άδεια.

το άρμα μάχης είναι οπλικό σύστημα ελάχιστα κατανοητό απο τον ΕΣ (δυστυχώς - ο ΕΣ έχει 400 άρματα στα νησιά...) και λιγότερο απο τον απλό κόσμο. έχει ειδική χρήση και αποστολή και κοστίζει ανάλογα. τα λεκλέρκ τρώνε το μισό προϋπολογισμό του γαλλικού στρατού. πόσο θα μας κοστίσει να έχουμε 750 "νέα" άρματα - τα μισά με κινητήρα ελικοπτέρου;

θα πεις ας πάει όσο να είναι γιατί το άρμα είναι το Α και το Ω ενός πολέμου κτλ.
μέγα λάθος. ο πόλεμος απο 1973 και μετά είναι αποτέλεσμα συνδυασμένων όπλων με ΤΕΡΑΣΤΙΑ διοικητική μέριμνα. αν πάρουμε άσκοπα 400 άρματα και θυσιάσουμε τα άλλα όπλα (πεζικό κυρίως) και πάμε για πόλεμο με μισά πυρομαχικά και το τροχαίο υλικό του 70 θα φάμε τα μούτρα μας. γερά μάλιστα.

τα υπάρχοντα άρματα χρειάζονται ΤΟΜΠ, χρειάζονται αυτοκινούμενα Α/Α, χρειάζονται τθ αναγνώρισης, πυροβολικό και ρουκετοβόλα 40+ χλμ, αντιαρματικά και ομάδας και βαρέα και καμιά 500 φορτηγά και τζιπ θωρακισμένα για την υποστήριξή τους. φυσικά χρειάζονται κέντρα εκπαίδευσης, αξκους και οπλίτες. φυσικά χρειάζονται μπουλντόζες μάχης, γέφυρες, ναρκαλιευτές, ασύρματους, ΜΕΑ, συνεργεία επισκευών μάχης, φαγητό και πληρώματα αλλαγής όταν κουραστούν τα πρώτα. μιλάμε για ΜΙΑ ΤΘΜ πλήρη που να πάει για πόλεμο 500 χλμ μακρυά χωρίς πρόβλημα.
μπορούμε; αλήθεια μπορούμε;

ή πάμε για τον δρόμο του ΠΝ που για 4 υ/β σταρ τρεκ πάει για διάλυση;;; σε μια 5ετία θα έχει 4 παλιές μέκο, 5 πκβ και τα 4 υ/β και θα ανταγωνίζεται το βουλγαρικό ναυτικό σε αριθμούς αν και όποτε βγαίνει απο την σαλαμίνα.

έχω ξαναπεί "πάταξον με άκουσον δε". καλά κάνουν και κοιτάνε και κόστος και τα πάντα. οι τούρκοι έκαναν 10 ΧΡΟΝΙΑ να διαλέξουν τα μτχ Leo2 μετά την αναγγελία 1000 αρμάτων, όταν τρέξαμε να πάρουμε τα καινούργια 10εκΕ το ένα χωρίς σκέψη, χωρίς μελέτη στον μισό αριθμό απο ότι θέλαμε.
να κάνουμε γρήγορες κινήσεις όχι βιαστικές.

μηδενιστής

Ανώνυμος 22 Απριλίου 2013 στις 11:15:00 π.μ. EEST  

Σχετικά με την αύξηση της θητείας.

όσο υφίσταται η σημερινή κατάσταση ούτε αύξηση θα γίνει ΟΥΤΕ έχει ΝΟΗΜΑ να γίνει.

κοιτάμε τα τελευταία χρόνια ύπαρξης του ΕΣ σε αυτή τη μορφή, και δυστυχώς πολλών άλλων δεδομένων που είχαμε - όπως σύνορα - για μερικούς χρήστες πολυθρόνας και τους υπεράκτιους λογαριασμούς αυτών

λύσεις υπάρχουν αλλά δεν γνωρίζω αν θα έχουμε χρόνο. το 1452 θα είχε νόημα η αύξηση της θητείας;;;

μηδενιστής

Ανώνυμος 22 Απριλίου 2013 στις 11:34:00 π.μ. EEST  

@ ΑΧΕΡΩΝ
Το είδα. Σ’ ευχαριστώ.
επίσημη σελίδα της Rheimentall:
http://www.rheinmetall-defence.com/en/rheinmetall_defence/systems_and_products/weapons_and_ammunition/direct_fire/large_calibre/index.php
Όπως ανέφερες και εσύ τα DM-63 και DM-53 A1 είναι το ίδιο πυρομαχικό . Η διαφορετική κωδικοποίηση οφείλεται μάλλον για να διακρίνεται το νέο από το μετασκευασμένο. Έχουν προωθητικό γέμισμα TIPS.
Αποτελεί έκπληξη η τροποποίηση των Ολλανδών του 2006. Δεν γνώριζα ότι είχαν DM-53 υπερ-δεκαετίας που να χρειάζονται το 2006 επαναπιστοποίηση. Νόμιζα ότι το DM-53 βγήκε λίγο αργότερα, προς το τέλος της δεκαετίας του ‘90. Ίσως όμως κάνω λάθος.
τ-κ-π

Ανώνυμος 22 Απριλίου 2013 στις 1:21:00 μ.μ. EEST  

Φίλτατε μηδενιστή καλημέρα και καλή βδομάδα!
"...λύσεις υπάρχουν αλλά δεν γνωρίζω αν θα έχουμε χρόνο. το 1452 θα είχε νόημα η αύξηση της θητείας;;;

δηλαδή μας έχεις "τελειωμένους";; ή γνωρίζεις "κάτι" προμηνύοντας το "μοιραίο" άρα ΑΣΤΟΧΟ, ΑΣΚΟΠΟ και ΑΤΕΛΕΣΦΟΡΟ οτιδήποτε ήθελε αγοραστεί, χρησιμοποιηθεί ή αλλάξει;!
το γράφω γιατί μιλάμε για τις γνώσεις σου και δεν μας έχεις συνηθίσει--τουλάχιστον όσο καιρό διαβάζω τα σχόλια σου, δεν γνωρίζω για παλαιότερα-- σε τέτοιου είδους προβλέψεις, να το πω;! γιατί σίγουρα όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι, δεν προκάνεις για ΤΙΠΟΤΑ!
σε παρακαλώ, γίνε περισσότερο σαφής!

Γιάννης

Ανώνυμος 22 Απριλίου 2013 στις 1:50:00 μ.μ. EEST  

@Γιάννη

άστο καλύτερα φίλε μου...δεν είμαι στα κέφια μου σήμερα

μηδενιστής

Κομνηνός 22 Απριλίου 2013 στις 3:18:00 μ.μ. EEST  

Φίλε Μηδενιστή,

Όσο και να προσπαθείς να επιχειρηματολογήσεις για να στηρίξεις τον ισοπεδωτικό αρνητισμό σου, δεν νομίζω πως το καταφέρνεις. Αυτά που λες, μάλλον τα λες απλά για να τα λες... νομίζω ότι ούτε εσύ ο ίδιος δεν τα πιστεύεις.

Σίγουρα υπάρχει πιθανότητα με 400 άρματα τελευταίας τεχνολογίας, να "φάμε τα μούτρα μας", αν δεν έχουν και αντίστοιχη υποστήριξη (σύγχρονα ΤΟΜΑ, αυτοκινούμενα ΑΑ κτλ). Αλλά η εναλλακτική είναι.... παλιάς τεχνολογίας άρματα με την ίδια ακριβώς υποστήριξη! Οπότε είναι προφανές τι είναι προτιμότερο..

Όσο για την άποψή σου ότι τα υποβρύχια 214 οδηγήσαν "σε διάλυση" το ΠΝ, νομίζω ότι δεν χρίζει καν σοβαρού σχολιασμού. Αυτό που οδήγησε και οδηγεί "σε διάλυση" το ΠΝ, είναι οι εγκληματικές πολιτικές αποφάσεις σε σχέση με την αξιοποίησή τους, και η οικονομική κρίση (που σίγουρα δεν την προκάλεσε η αγορά των υποβρυχίων). Αν πάλι πιστεύεις ότι τα 2 δις ευρώ της αγοράς των υποβρυχίων θα πήγαιναν σε άλλη ανάγκη του ΠΝ, πες το μας εδώ για να γελάσουμε όλοι μαζί παρέα με αυτά που λες...

Αν δεν αγοράζονταν τα υποβρύχια, απλώς δεν θα υπήρχαν. Η οικονομική κρίση όμως πάλι θα υπήρχε, όπως και η έλλειψη πόρων στο ΠΝ. Η διαφορά θα ήταν όμως ότι θα είχαμε ένα ΠΝ, σε μελλοντικό ρόλο "ακτοφυλακής" γύρω από την Ραφήνα...

Το ίδιο ισχύει και για τα άρματα. Αν δεν παραληφθούν για να "εξοικονομηθούν πόροι", το πιο πιθανό είναι αυτοί οι πόροι να πάνε σε τίποτα αυξημένες προσλήψεις "συμβούλων" σε κανένα υπουργείο... σίγουρα όμως δεν θα πάνε σε άλλη ανάγκη του στρατού ή των ενόπλων δυνάμεων.

Ανώνυμος 22 Απριλίου 2013 στις 4:24:00 μ.μ. EEST  

@φίλε Κομνηνέ

αυτό που λέω απο την αρχή δεν είναι να μην παραλάβουμε τα άρματα, αλλά να τα παραλάβουμε ΣΩΣΤΑ.
Θυμάσαι ο ΕΣ παλιότερα είχε αγοράσει νέα ΑΜΧ-30 και ΑΜΧ-10. Τα πρώτα αποσύρθηκαν στην 20ετία, τα δεύτερα στην 15ετία καθαρά λόγο κόστους. Αν πάρουμε τα άμπραμς σκέτα (ακούμε ήδη για 100 που θα κανιβαλιστούν) και χωρίς πυρομαχικά πόσο θα τα κρατήσουμε αλήθεια;;;

μπορεί κάποιος να φαντασιώνεται οτι θα βγουν απο την ζελατίνα τα Μ1 σε ένα πόλεμο και θα πάνε βουρ μπροστά αλλά εγώ ξέρω οτι αν τα πάρουμε χύμα θα έχουν διαθεσιμότητα 30%, σε μια ΕΜΑ με 50 άτομα με 5-6 στελέχη να τα ξέρουν καλύτερα απο το αμάξι τους και θα τρέχουμε να παρακαλάμε τους ιταλούς να μας στείλουν κανα πυρομαχικό στην ηγουμενίτσα.
μπορεί τα σαράβαλα λεο1/μ60 φίλε να μην την βγάλουν ούτε μέρα στο μέτωπο αλλά έχουν και πυρομαχικά και χαμηλό κόστος λειτουργίας, θα βγουν απο τις μονάδες με 90-95% γεμάτα και θα έχουν και έφεδρους.
ένα παπί που δουλεύει είναι καλύτερο απο μια R1 χωρίς βενζίνη, οδηγό και αέρα στα λάστιχα.

και μπορεί για σας να είναι ασήμαντο οτι αρκετοί θα πάνε στο μέτωπο με λεωνίδας και μ113 και G3 αλλά για μένα όχι. χέστηκα αν έχω Μ1 στην αποθήκη. με νοιάζει να γυρίσω σπίτι μου όρθιος και σε ένα κομμάτι.
πρέπει κάποια στιγμή να δούμε τί στρατό θέλουμε και τί χρειαζόμαστε και όχι τί μας πετάνε, τι μας πουλάνε και τί φαίνεται ωραίο.

όσο για το πν και γενικά για τις εεδ πήραμε πολύ πράγμα, που δεν είχαμε και ούτε έχουμε λεφτά να το δουλέψουμε. ότι ήρθε μετά το 96 ήρθε με τον εξής τρόπο: κάποιος άνοιξε το προσπέκτους μιας γερμανικής εταιρίας έδειξε το πιο ακριβό και ρώτησε πόσα θα πάρω.
έχεις δίκιο οτι έξτρα λεφτά δεν θα έπαιρνε το πν αλλά απο τα 2 δις για τα τ214 θα έφτιαχνε και 4 τ209 με aip και θα μένανε και ρέστα για τις μεκο. θυμάσαι τις μεκο; θα πάνε σαν τα μ2000Ε αδιάβαστα. αλήθεια τα Μ2000 τα σηκώνουν καθόλου;

οι ΕΕΔ θέλουν επανασχεδιασμό με βάση το κόστος γιατί η ακροφυλακή-συνοριαοφυλακή είναι κοντά. πολύ κοντά.
Και αν σας ακούγεται τρελό να θυμίσω την βουλγαρία το 89 με MiG-29, T-72 και ΒΜΡ-23 και το 93 που την έπαιρνε σε μια μέρα δρία προσκόπων

μηδενιστής

ΑΧΕΡΩΝ 22 Απριλίου 2013 στις 4:34:00 μ.μ. EEST  

@τ-κ-π
Ἀπ΄ὅτι θυμᾶμαι οἱ Ὀλλανδοί ἀπέκτησαν του DM-53 περί το 2000,ἀμέσως μετά την ἀναβάθμιση των Leo-2A5NL σε Leo-2A6NL,ἅρα ἡ ἐπαναπιστοποίηση ὑπήρξε συνέπεια της μετασκευῆς σε DM-53A1,και ὅχι της ἡλικίας των βλημάτων.

ΑΧΕΡΩΝ 22 Απριλίου 2013 στις 4:40:00 μ.μ. EEST  

@μηδενιστής
Για την ὥρα με κάλυψε ο Κομνηνός.
Δέν θα ἐπεκταθῶ,πίστεψε με,ἔχω και ἐγώ τις μαῦρες μου.
Πάντως,οὔτε οἱ ἀπέναντι εἶναι ἡ Τσαχάλ.
Μήν λυγίζεις.
Γενικῶς.

Ανώνυμος 22 Απριλίου 2013 στις 4:53:00 μ.μ. EEST  

@ΑΧΕΡΩΝ

φίλε μου δεν με νοιάζει ο απέναντι. με νοιάζει τί κάνω ΕΓΩ- ΕΜΕΙΣ.

έλεος αν πρέπει ο ΕΣ και οι ΕΕΔ να αλλάζουν ανάλογα με τον κάθε απέναντι. πόσο ακόμα θα ακολουθούμε την ίδια καταστροφική πολιτική και μάλιστα όχι σε ουσιαστικές αλλαγές αλλά σε διακηρύξεις;;;

πόσο ακόμα θα χορεύουν ορισμένοι πάνω απο το πτώμα του ΕΣ και σύντομα του ΠΝ;;;

δεν βλέπουν;;;;;

μηδενιστής

ΑΧΕΡΩΝ 22 Απριλίου 2013 στις 5:59:00 μ.μ. EEST  

@Μηδενιστή
Για το χάλι μας
δέν φταίνε τ΄Ἄμπραμς,
ἀλλά το κεφάλι μας.

Ὑποπτεύομαι ὅμως ότι ἡ μεταστροφή σου εἶναι ἀποτέλεσμα της ὑποσχέσως μου να μπώ στο πρώτο Ἄμπραμς που θα πετύχω,ἄς εἶσαι και ἐσύ μέσα.
Χέ,χέ.

Ανώνυμος 22 Απριλίου 2013 στις 6:35:00 μ.μ. EEST  

@μηδενιστή

Φίλε,κάπου διαβάζεις άλλα περίεργα και έχεις παραστρατήσει τελευταίως...ή βγαίνει "σύφιλη" λόγω ρουτίνας..

Μην παραβλέπετε ότι η πεφωτισμένη ηγεσία των προηγούμενων δεκαετιών άλλα ζητούσε και άλλα έπαιρνε με προκάλυψη και κάλυψη την εφεύρεση "πολιτική απόφαση".


Προβοκάτωρ

Pro από Συμβασιλεύουσα 22 Απριλίου 2013 στις 9:56:00 μ.μ. EEST  

Αδελφια .............. Ολα καλα . Ειμεθα ορθιοι .
Μην μασατε .

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 23 Απριλίου 2013 στις 12:47:00 π.μ. EEST  

Εγώ ξέρω ότι ο Έλληνας θα πολεμήσει ακόμα και αν δεν υπάρχει στην ομάδα του βαθμοφόρος άνω του δεκανέα. Αντίθετα, με όσα καταγγέλλονται για τον Τουρκικό στρατό είναι αμφίβολο ότι θα κρατήσει σε μάχη μονάδα χωρίς αξιωματικό πιο πάνω από ανθυπολοχαγό. Όλο μούρη είναι οι γείτονες αλλά δεν κοτάνε να μπουκάρουν ούτε στη Συρία που έχει διαλυθεί από τον εμφύλιο...μέχρι και αντιαεροπορικούς πυραύλους ζήτησαν για να προστατευτούν από τη "φοβερή" συριακή αεροπορία. Ρε σαν πολύ δεν τους έχουμε ανεβάσει; έχετε δει σε τι στρατόπεδα τους έχουν στοιβαγμένους στο Κουρδιστάν; ή μήπως που δεν τολμούσαν μέχρι πριν λίγο καιρό να κυκλοφορήσουν ούτε με τεθωρακισμένα στην ύπαιθρο. Για να μην αναφερθούμε σε βιασμούς, δολοφονίες, κακοποίηση των στρατευμένων και άλλα πολλά την ώρα που εδώ ανησυχούμε για μια θητεία ίσαμε γκάστρωμα και αν ο ....μάχιμος (και καλά...) θα έχει ωτασπίδες και καλοριφέρ.

Εντάξει, το δέχομαι ότι με τα Μ113 και με φορτηγά μάλλον ηλικιωμένα δεν έχουμε και φοβερές δυνατότητες μηχανοκίνησης. Είναι σίγουρο ότι χρειαζόμαστε ένα νέο ΤΟΜΠ και η μετατροπή των Μ48/Μ60 σε ΤΟΜΠ είναι σχεδόν μονόδρομος και για υπηρεσιακούς και για οικονομικούς λόγους. Θα κοστίσει η μετατροπή αλλά και πάλι πιο οικονομικά θα μας βγει από την αγορά νέου ΤΟΜΠ. Αν ξεκινήσουμε τώρα μπορεί σε μια πενταετία ή λίγο περισσότερο να έχουμε καμιά 400αρια, αρκετά για τον Έβρο σε πρώτη φάση. Όσο για φορτηγά, στην παρούσα φάση θα βολευτούμε με ό,τι υπάρχει ή παραχωρείται. Το ίδιο και με αυτοκινούμενα πυροβόλα. Δεν είναι άσχημη ιδέα πάντως η ιδέα να "υιοθετηθεί" ένα σχετικά χαμηλού κόστους Α/Κ πυροβόλο ως βάση για ανάπτυξη ενός νέου συστήματος στα μέτρα του ΕΣ. Το κόστος της έρευνας λογικά δεν θα είναι μεγάλο στο θεωρητικό μέρος της (αρχικά). Μετά βλέπουμε, οι κρίσεις δεν κρατούν αιώνια. Αρκεί να μην τελειώσει το κακό με εθνική τραγωδία, κάτι που όλοι ενδόμυχα φοβόμαστε και ξορκίζουμε.

Εγώ καταλαβαίνω και τον μηδενιστή και τον Γιάννη γιατί μπαίνω σε τάξεις με ενήλικες που είναι στην ίδια θέση: ανεργία, υποαπασχόληση, κουτσουρεμένοι μισθοί, μεροκάματα της πλάκας (αν βρεθούν), οι έχοντες στο απυρόβλητο, φόβος για το αύριο, ανασφάλεια, οργή για το χάλι, οργή για τους νάνους που κυβερνούν, οργή για τον εαυτό μας που τους ψηφίζουμε, εθνική ταπείνωση (να στηνόμαστε στον κάθε Σόιμπλε και στην κάθε Μέρκελ). Ούτε και εγώ είμαι καλά, δεν έχω όρεξη πια για τίποτα καθώς γύρω μου καταρρέουν σιγά σιγά τα πάντα και οι πολιτικοί σύμπαντες ερίζουν περί όνου σκιάς την ώρα που ο κόσμος κρεμιέται στο τσιγκέλι και τραβάει μια ατέλειωτη Μεγάλη Εβδομάδα, καρφί για σταύρωση. Πάντως ένα πράγμα ξέρω: άμα οι γείτονες τολμήσουν να απλώσουν τα κουλά τους θα γίνει της επί χρήμασι εκδιδομένης. Όλοι έχουμε κάψει τα φρένα και ψάχνουμε ποιον να... δείρουμε, για να το πω σεμνά. Και για να παραφράσουμε τον Καραΐσκάκη: " Άμα ορμήσουνε θα τους γ.....με. Άμα πεθάνουμε, θα μας κλ...νε τον π....." Τουλάχιστον θα γλυτώσουμε από τα νύχια των ναζήδων.

Ανώνυμος 23 Απριλίου 2013 στις 9:42:00 π.μ. EEST  

@ΑΧΕΡΩΝ

δεν μπαίνω σε άρμα - δεν θα ξέρω τί να κάνω. αν ποτέ πάρουμε Μ2 και είμαι στον πύργο είσαι καλοδεχούμενος μέσα. αν όχι με το Μ113 άπαντες πίσω και όσο μας βγάλει.

@Προβοκάτωρ

αδερφέ μου οι προηγούμενες ηγεσίες είπες; οι τωρινές;;; οι επόμενες;;;

@Pro

δεν μασάμε. αλλά δεν εθελοτυφλούμε κι όλας. λέει ο ΦΚΜΚ για το ΒΤΟΜΠ. το περιμένω απο το 96 σε σασί του Μ60. 96, 06, 16 πόσο θα ζήσω ακόμα; τους το σχεδιάζω εγώ ΔΩΡΕΑΝ αν είναι αυτό το πρόβλημα.
θα προλάβω να δω το ελληνικό πεζικό να μην μοιάζει με κατσαμπλιάδες;;;;

@ΦΚΜΚ

η τελευταία σου παράγραφο εκφράζει ακριβώς το τί έχει να γίνει.
ουδέποτε το αρνήθηκα και ουδέποτε θα το αρνηθώ

με στεναχωρεί αφάνταστα όμως να βλέπω τέτοιες δυνατότητες χαμένες. με στεναχωρεί να ξέρω οτι δυστυχώς και νικητές θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα στην μάχη όπως στον Β βαλκανικό: αμέτρητοι τάφοι λόγω ανικανότητας και διαφθοράς. 100 χρόνια μετά δεν έχουμε βάλει μυαλό.

"Τουλάχιστον θα γλυτώσουμε από τα νύχια των ναζήδων. "

δεν γλιτώνουμε απο δαύτους. πρώτο σε πωλήσεις το μικρό της WV και ακολουθεί αυτό της opel. η νέα CLA έχει σκιστεί στις προπωλήσεις...
του ρωμιού το γινάτι 3 μέρες κρατάει. είναι δυνατόν τόσο έξυπνος λαός να είναι τόσο χαζός;;;;;

μηδενιστής

Ανώνυμος 23 Απριλίου 2013 στις 12:55:00 μ.μ. EEST  

επιλαρχία τριτοκοσμικής χώρας

http://s39.photobucket.com/user/martin9229/media/Ejercito/Leo2Chl-6.jpg.html

μηδενιστής

Ανώνυμος 23 Απριλίου 2013 στις 1:33:00 μ.μ. EEST  

φίλε μηδενιστή,
..για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά ΠΟΛΥ...", τουτέστιν, η πλύση εγκεφάλου που ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ γίνεται με τις διαφημίσεις από τα "έγκριτα" ιδιωτ. και κρατικά κανάλια καλά κρατεί! προχθές διαφήμιζαν το νέο μοντέλο της μερσεντές!!!!!! που πας ρε καραμήτρο;;!! ο κόσμος ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ και συ μας διαφημίζεις τη χλίδα και τον πλούτο!!! σε ποιούς;;; σε μας που σκεφτόμαστε ακόμη και το εισιτήριο του λεωφορείου;;;!!
βέβαια η διαφήμιση αυτή έχει να κάνει με την ΕΛΠΙΔΑ! δηλ. περιμένετε ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ και το καλοκαιράκι με τις παχιές μύγες θα πλακώσει ο τουρισμός, που θα τρέχει το χρήμα στους δρόμους!! σωρηδόν οι κρατήσεις, ρώσοι, γερμανοί, σουηδοί κ.λπ, που ίσως ανεγερθούν και νέες τουριστικές μονάδες!!! άρα πάλι θα είμαστε ΠΛΟΥΣΙΟΙ και θα μπορούμε να αγοράσουμε ΚΑΙ μερσεντές!
επανερχόμενοι όμως στην οδυνηρή πραγματικότητα ας λάβουμε υπόψη ότι όσον αφορά στο άλλο άκρο με το μποϋκοτάζ στα γερμαν. προϊόντα είναι, λέμε για να λέμε! είτε το θέλουμε είτε όχι κατάφεραν να κυριαρχήσουν στις ευρωπ. αγορές και οι λοιποί "εταίροι" γάλλοι, άγγλοι, ιταλοί κ.λπ βλέπουν τη σκόνη τους! συνεπώς δώσε μας και ένα μικρό δίκιο, αφού εκ των πραγμάτων, αν δεν έχουμε γερμαν. αυτοκ., όλο και κάποια οικιακή ηλεκτρ. συσκευή θα έχουμε! ας όψονται οι ξεφτίλες που ρήμαξαν κάθε ελληνική παραγωγή μικρή ή μεγάλη!

είσαι καλύτερα σήμερα;; ειδικά με τη φάτσα του "σωτήρα" γαπ;;!! δεν σου θυμίζει μεγάλες ιστορικές στιγμές του τόπου αυτού!! γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;;!!

Γιάννης

Ανώνυμος 23 Απριλίου 2013 στις 2:05:00 μ.μ. EEST  

@μηδενιστή

προσδοκώ ανάστασιν..

Προβοκάτωρ

Ανώνυμος 23 Απριλίου 2013 στις 5:01:00 μ.μ. EEST  

@Προβοκάτωρ

"προσδοκώ ανάστασιν.."

Αμήν.

μηδενιστής

Ανώνυμος 30 Απριλίου 2013 στις 12:57:00 μ.μ. EEST  

συνοπτικο αρθρο:
http://www.defence-point.gr/news/?p=74656

αναφορα σε copyright για τα οσα εγραψα δεν βλεπω
:D :D

τ-κ-π

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP