FT: Η Βόρεια Κορέα δοκιμάζει τα όρια ενός «τρελού» κόσμου*

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Αν υπάρχει κάποια πνευματική κατάσταση που θα μπορούσε να αψηφήσει τη λογική της πυρηνικής αποτροπής, αυτή είναι του Κιμ Γιονγκ-Ουν, σχολιάζει ο Gideon Rachman στους Financial Times.


Το θέμα με το MAD είναι ότι απαιτεί και οι δύο πλευρές να είναι λογικές. Από την έναρξη της πυρηνικής εποχής, το δόγμα της αμοιβαίως εξασφαλισμένης καταστροφής, ή MAD, διατήρησε την ειρήνη. Ο υπολογισμός ότι, τελικά, καμία λογική πολιτική ηγεσία δεν θα ρίσκαρε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στο ίδιο της το κράτος, έχει κάνει τον κόσμο να ξεπεράσει ορισμένες επικίνδυνες στιγμές – από την κρίση των πυραύλων της Κούβας ως την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Η πιο ανησυχητική πτυχή της σημερινής κρίσης με τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας είναι ότι το καθεστώς θα μπορούσε να είναι μία από αυτές τις σπάνιες ανωμαλίες, στις οποίες η κανονική λογική της πυρηνικής αποτροπής δεν ισχύει.

Ανά διαστήματα, κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, υπήρξε ένα υπονοούμενο ότι κάποιος πολιτικός ηγέτης θα μπορούσε να σκεφτεί το δήθεν αδιανόητο. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο Μάο Τσε Τουνγκ σόκαρε ακόμη και τους σκληρούς πρώην σταλινικούς της Σοβιετικής Ένωσης, όταν, σε ένα ταξίδι στη Μόσχα, άφησε να εννοηθεί ότι ο πυρηνικός πόλεμος μπορεί να μην είναι τόσο κακός τελικά, λέγοντας στους τρομαγμένους οικοδεσπότες του: «Αν γινόταν το χειρότερο και η μισή ανθρωπότητα έχανε τη ζωή της, η άλλη μισή θα παρέμενε. Ο ιμπεριαλισμός θα καταστρεφόταν και ολόκληρος ο κόσμος θα γινόταν σοσιαλιστικός».

Από πολλές απόψεις, η Βόρεια Κορέα έχει αναπαράγει μερικά από τα χειρότερα χαρακτηριστικά της μαοϊκής Κίνας: απομόνωση από τον έξω κόσμο, στρατόπεδα εργασίας, προσωπολατρία και προθυμία να αποδεχτεί μαζική λιμοκτονία στο εσωτερικό της. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα τρομακτικό, αν θυμηθεί κανείς ότι η πυρηνική αποτροπή υποτίθεται ότι βασίζεται στην απροθυμία αποδοχής θανάτου εκατομμυρίων συμπατριωτών της.

Υπάρχει ακόμα μια ατυχής τάση στη Δύση, να αντιμετωπίζει τη Βόρεια Κορέα ως ένα αστείο. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από ξεκαρδιστικές φωτογραφίες με Photoshop του κοντόχονδρου, νέου ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ουν. Στην πραγματικότητα, το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερο αστείο. Πρόκειται για ένα ολοκληρωτικό εφιάλτη που έχει καταστρέψει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων – και που τώρα απειλεί ανοιχτά τον έξω κόσμο με πυρηνικά όπλα.

Το να προσπαθείς να μαντέψεις τι σκέφτονται πραγματικά οι Βορειοκορεάτες είναι δύσκολο, αλλά ζωτικής σημασίας. Κατά καιρούς, έχουν υπάρξει υπονοούμενα ότι η ηγεσία μπορεί να κατανοήσει τον έξω κόσμο καλύτερα από ό,τι υποτίθεται ότι τον κατανοεί μερικές φορές. Κάποτε ρώτησα έναν ανώτερο κινέζο διπλωμάτη ο οποίος είχε συχνές επαφές με τον Κιμ Γιονγκ-Ιλ, πατέρα του σημερινού ηγέτη, αν ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας είχε καμία πραγματική γνώση για τη Δύση. «Φυσικά», απάντησε. «Περνά όλη τη νύχτα στο διαδίκτυο». Υπήρχε κάποια ελπίδα ότι ο γιος του θα ανοίξει ένα ακόμη ευρύτερο παράθυρο στον έξω κόσμο. Σίγουρα ο χρόνος του σε ελβετικό σχολείο κάποια επίδραση θα είχε…

Προς το παρόν, όμως, ο νεώτερος Κιμ καθιστά την πυρηνική στάση της Βόρειας Κορέας σε νέα και ακόμα πιο επικίνδυνα επίπεδα. Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνησή του έχει πει ότι είναι πλέον σε κατάσταση πολέμου με τη Νότια Κορέα και έχει μιλήσει για την έναρξη πυρηνικών χτυπημάτων στις ΗΠΑ.

Η απάντηση της Αμερικής και της Νότιας Κορέας έχει ληφθεί από το κλασικό εγχειρίδιο του MAD. Με την αποστολή πυρηνικών βομβαρδιστικών αεροπλάνων σε δοκιμαστική λειτουργία πάνω από τη Νότια Κορέα, οι Αμερικανοί απαντούν όπως θα συμβούλευαν οι θεωρητικοί της πυρηνικής αποτροπής: «Μην τρέμετε. Μην δείχνετε αδυναμία. Η άλλη πλευρά θα υποχωρήσει μπροστά στον κίνδυνο πυρηνικού αφανισμού». Η Σεούλ είπε επίσης ότι ο στρατός της θα πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα σε οποιαδήποτε πρόκληση, χωρίς να λάβει υπόψη τις ευρύτερες πολιτικές συνέπειες.

Ο κίνδυνος είναι ότι τέτοιες πολιτικές προϋποθέτουν έναν ορθολογικό αντίπαλο. Πράγματι, οι σημαντικότεροι εμπειρογνώμονες της Αμερικής σχετικά με τη Βόρειο Κορέα, όπως ο πρώην πρέσβης Chris Hill, συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει πραγματική πρόθεση να προκαλέσει σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Ο πραγματικός κίνδυνος, λένε, είναι αν η άπειρη ηγεσία στην Πιονγκγιάνγκ θα προκαλέσει μια σύγκρουση από ατύχημα. Ακόμα και τότε, η υπόθεση είναι ότι οποιαδήποτε ανταλλαγή πυρών είναι πιθανό να είναι σύντομη – και να σταματήσει πολύ πριν αρχίσουν τα πυρηνικά.

Αυτό είναι πιθανώς σωστό. Αλλά η ανησυχητική πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Αν υπάρχει ένα καθεστώς που θα μπορούσε οπουδήποτε να αψηφήσει την ορθή λογική της πυρηνικής αποτροπής, αυτό είναι η Βόρεια Κορέα. Αυτό υποδηλώνει ότι η τρέχουσα πολιτική της ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας – βασισμένη στην σταθερότητα και την άρνηση να ενδώσουν στον «πυρηνικό εκβιασμό» – μπορεί να χρειαστεί να σταματήσει. Το πιο σημαντικό τώρα είναι να επικεντρωθούμε στο να ηρεμήσει η τρέχουσα κατάσταση. Κάτι τέτοιο μπορεί να απαιτεί λιγότερες -και όχι περισσότερες- στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Σε μακροπρόθεσμη βάση, η καλύτερη ελπίδα για ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο πρέπει να είναι η εσωτερική αλλαγή στο Βορρά. Επειδή, έμμεσα, η Βόρεια Κορέα αλλάζει. Υπάρχει πλέον πολύ περισσότερο εμπόριο με τον έξω κόσμο από ό,τι υπήρχε πριν από μία δεκαετία. Από το 2005, οι δύο Κορέες λειτουργούν μια κοινή βιομηχανική ζώνη στο εσωτερικό του Βορρά, που απασχολεί περισσότερους από 50.000 Βορειοκορεάτες, οι οποίοι εργάζονται για τις εταιρείες από το Νότο. Το μικρό εμπόριο στα κινεζικά σύνορα ανθεί και ο χώρος για προσωπική ελευθερία και πλούτο έχει επεκταθεί λίγο, καθώς αγαθά και ειδήσεις από τον έξω κόσμο έχουν διεισδύσει στη χώρα.

Με δεδομένες αυτές τις οικονομικές αλλαγές, η τρέχουσα έμφαση της Κίνας στην ανάγκη για εμπόριο και διάλογο με τη Βόρεια Κορέα μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια αδύναμη φοροδιαφυγή, όπως παρουσιάζεται συχνά στη Δύση. Εάν η ηγεσία της Βόρειας Κορέας μπορεί να μιλήσει έξω από το πυρηνικό καταφύγιό της – και να ενθαρρυνθεί να συμμετάσχει στο εμπόριο με τον έξω κόσμο – οι προοπτικές για ειρηνική αλλαγή θα είναι εξαιρετικά αυξημένες.

Πηγή: www.antinews.gr (μετάφραση από τους Financial Times)

*Σημείωση "Εν Κρυπτώ": Στην αγγλική έκδοση του κειμένου ο τίτλος είναι "North Korea tests the limits of a MAD world". Πρόκειται για ένα έξυπνο λογοπαίγνιο που δε μπορεί να αποδοθεί στα ελληνικά, καθώς η λέξη "mad" εκτός από το συνηθισμένο νόημά της στα αγγλικό (τρελλός) είναι και το αρκτικόλεξο που προκύπτει από τη φράση "Αμοιβαίως Εξασφαλισμένη Καταστροφή" (MAD: Mutually Assured Destruction) που ήταν ο κεντρικός γνώμονας της πυρηνικής αποτρεπτικής στρατηγικής κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Δηλαδή ο τίτλος θα μπορούσε να αποδοθεί και ως "Η Βόρεια Κορέα δοκιμάζει τα όρια του κόσμου της πυρηνικής αποτροπής".
Το άρθρο πολύ σωστά αμφισβητεί, κατά πόσον ο φόβος της αμοιβαίας καταστροφής, που πράγματι λειτούργησε αποτρεπτικά μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ισχύει και στην περίπτωση της Β. Κορέας. Γενικότερα το άρθρο είναι μια ευπρόσδεκτη ψύχραιμη φωνή υπέρ της αποκλιμάκωσης, σε μια στιγμή που το θερμόμετρο στην κορεατική χερσόνησο βρίσκεται στα ύψη.

27 σχόλια:

Ανώνυμος 3 Απριλίου 2013 στις 7:05:00 μ.μ. EEST  

Α ρε προπαγανδα παει συννεφο

Β.Κορεο=κανενα πολεμο ως τωρα

Αμερικη=αμετριτοι και η μονη χωρα που εχει ριξει πυρηνικα

επισης αμα πειναει ο λαος εκει εχω απιστευτες αμφιβολιες,ας δουμε εμας σε μερικα χρονια μην γινουμε χειροτεροι

Ανώνυμος 3 Απριλίου 2013 στις 7:06:00 μ.μ. EEST  

επισης ισως η Κινα κρυβεται απο πισω η ακομα και η Ρωσια ωστε να δειξουν σε Αμερικη οτι αν κανει κατι σε Συρια η Ιραν θα ανοιξει πολλα μετωπα

Ανώνυμος 3 Απριλίου 2013 στις 8:29:00 μ.μ. EEST  

@3 Απριλίου 2013 - 7:05:00 μ.μ. EEST

Τότε να πας να ζήσεις στο "Β.Κορεο". Πονάνε τα μάτια μας βραδιάτικα.

Johnny 3 Απριλίου 2013 στις 11:21:00 μ.μ. EEST  

Θεωρώ οτι η λογική της αποκλιμάκωσης είναι λάθος. Η Β. Κορέα ειναι ένα τεράστιο Ψυχιατρικό Ίδρυμα με ανθρώπους που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου για δεκαετιές ολόκληρες. Το ότι φτάσανε στο σημείο να αναπτύξουν πυρηνική ισχύ ήταν ενα τεράστιο σφάλμα τις διεθνους κοινότητας.
Πλέον έχουμε ένα κράτος που απειλεί συνεχως (σαν μια αλλη Τουρκία) την υπαρξη γειτονικών και όχι μονο κρατών.

Θα πρέπει να δοθεί μια και οριστική λύση. Αν αυτό σημαίνει μετατροπή της χώρας σε parking lot, so be it...

Πρέπει να μπει ενα τέλος σε αυτου του είδους τα κράτη. Οι πολίτες δεν φταίνε, συνηθως δλδ... αλλά ουτε φταίνε σε τπτ και οι πολίτες αλλων χωρών.

Πολλοι φυσικά θα διαφωνήσουν... θεωρώ ομως πως σε τετοιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν ευκολες λύσεις. Μονο δύσκολες.

MAD 3 Απριλίου 2013 στις 11:45:00 μ.μ. EEST  

Μα επιτέλους για ποια πυρηνική Β. Κορέα μιλάμε; Για αυτή των δύο αμφίβολων ημιαποτυχημένων πυρηνικών δοκιμών; Ή για αυτή του 50% επιτυχία στις εκτοξεύσεις πυράυλων μεγάλου βεληνεκούς.

Έτσι τουλάχιστον έγραψαν οι "ειδήσεις". Εκτός εαν ισχύουν αλλα και δεν μας τα λένε.

Εν πάση περιπτώσει σύμφωνα μέ τα μέχρι τώρα δεδομένα η Β. Κορέα είναι αμφίβολο εαν έχει καταφέρει να βάλει πυρηνική κεφαλή και να εκτοξεύσει πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς.

Και εαν προσπαθήσει να ρίξει πυρηνικά στη Ν. Κορέα θα εξατμιστεί από τους αμερικανούς το επόμενο δευτερόλεπτο.

"Εαν" πάντα, γιατί μπορεί ο μικρός να είναι βλάκας, οι γύρω από αυτόν όμως αξιωματικοί που κάνουν κουμάντο δεν είναι ηλίθιοι να χάσουν τη ζωή τους ή τα προνόμια τους.

Ανώνυμος 3 Απριλίου 2013 στις 11:59:00 μ.μ. EEST  

Σιγουρα δεν ειναι καλα στην β.κορεα.
Ξυπνημα με σειρηνα καθε μερα δε λεει.Και ολα τα υπολοιπα βεβαια, κλαματα για τον αρχηγο κλπ,κλπ.
Κουμουνιστικο καθεστος κακου τυπου.
Αλλα εσυ που εισαι δημοκρατης,εβραιοφιλος (gideon εγραψε το αρθρο, κανα φιλαρακι του του χενρι θα ειναι) και αμερικανοφιλος, οπως ειπε και ο πιο πανω β.κορεα μηδεν πολεμους, αμερικη απο τον 2ππ και μετα, καθε βδομαδα βρισκει και μια δικαιολογια να εισβαλει καπου, αμα τελειωσουν οι σοκολατες θα κανουν εισβολη και στην ελβετια αυτοι, θα βρουν καμια δικαιολογια του τυπου "πυρηνικες σοκολατες ετοιμαζει η ελβετια....στα αρματα, στα αρματα".
Και μετα αφου πανε και "ελευθερωσουν ξανα, και αλλο ενα εθνος" θα δωσουν τον πολιτισμο τους.
ελευθερωσαν βιετναμ, ελευθερωσαν, ιρακ, αβγανισταν,λιβυη, ελευθερωνουν συρια τωρα.
Ααα και που σαι, οι συγνωμες των στρατηγων μετα απο αβγανισταν και ιρακ, οτι "μας κοροιδεψε η σια, η νσα, κλαμα κακο, δεν θελαμε εμεις να κανουμε εισβολη, ξανα κλαμα" τι ηταν αληθινο η ψεφτικο???
Η β.κορεα μπωρει να εχει τρελαμενο ηγετη, αλλα συνηθως αντιδρα μονο οταν μπουνε στα νερα τους, εδαφος κλπ.Οποτε απλα δειχνη οτι δεν προσκυναει κανεναν, οσο και αν απειλουν και οποιος τολμαει ας κανει το πρωτο μπαμ.

Ανώνυμος 4 Απριλίου 2013 στις 9:21:00 π.μ. EEST  

Μου φαίνεται ότι ο αριστερισμός ορισμένων θα τους κάνει να πουν μπράβο ακόμα και στη Βόρεια Κορέα που "αντιστέκεται" και "λέει όχι". Με τέτοιο επίγειο παράδεισο, φυσικό είναι...

Ανώνυμος 4 Απριλίου 2013 στις 9:45:00 π.μ. EEST  

οταν η αμερική ήθελε να μπουκάρει στο β βιετνάμ έκανε το κόλπο του τονκιν. αργότερα ανακάλυψε όπλα μκ στο ιρακ. νωρίτερα μπούκαρε στην γρανάδα και καλά γιατί κινδύνευαν οι φοιτητές της εκεί, στον παναμά γιατί γινόταν εμπόριο ναρκωτικών ενώ στο ιρακ την πρώτη φορά, μετά απο ένα φιάσκο στα μμε όπου η κόρη του πρέσβη του κουβέιτ έλεγε στον αμερικανικό λαό οτι πετάγανε οι φαντάροι του σαντάμ μωρά απο τα παράθυρα. στο κόσοβο ανακάλυψαν καταπίεση μειονότητας ενώ στο αφγανιστάν μπούκαραν για 1 άτομο.

οι ηπα μας δουλεύουν στα μούτρα μας

τώρα είναι ο κοντόχοντρος β.κορεάτης βλάκας; δικαίωμα του. υπάρχουν και υπήρχαν χειρότερα ζώα όπως ο καντάφι, ο λευκορώσσος, ο καζάκος, ο τσάβες και λοιποί βιαστές, ανώμαλοι, ηλίθιοι και άκρως επικίνδυνοι "ηγέτες" κρατών.

αν θέλει η αμερική να κάνει κάτι ευγενές αν κόψει απο τις συμμαχικές ΤΗΣ χώρες την κλειτοριδεκτομή, την σκλαβιά, την παιδεραστία και ας αφήσει τον υπόλοιπο πλανήτη στην ησυχία του.

σε μια δεκαετία θα είναι τόσο μπροστά τεχνολογικά η ν.κορέα που οι β κορεάτες θα παρακαλάνε.

μηδενιστής

Ανώνυμος 4 Απριλίου 2013 στις 12:27:00 μ.μ. EEST  

Το ότι το καθεστώς στην Β.Κορέα είναι απάνθρωπο και εν μέρη αγγίζει τα όρια της ψυχασθένειας, είναι νομίζω γεγονός.
Όμως γεγονός είναι και οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούν δεκαετίες τώρα οι ΗΠΑ, όταν πρόκειται να δικαιολογήσουν ή ακόμη και επιβάλλουν τις εκάστοτε στρατιωτικές τους επεμβάσεις.
Ακόμη πιο σαφές γεγονός είναι ότι όσοι στοχοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ, δεν είχαν τελικώς καμία ευκαιρία για να βρουν κάποιο ενδιάμεσο τρόπο να επιβιώσουν.
Από την στιγμή που "στοχοποιήθηκαν" από τις ΗΠΑ το τέλος ήταν προδιαγεγραμμένο, όσες και αν ήταν τελικά οι παραχωρήσεις ή αυτοσυγκράτηση που επέδειξαν ελπίζοντας σε κάποια άλλη εξέλιξη.
Τελικώς στο θέμα μας, ο Μπούλης μπορεί να είναι άλλο ένα θύμα της προπαγάνδας των ΗΠΑ, εν όψει ολικού αφανισμού του (βλ. π.χ. WMD σε Ιράκ, Λιβύη, ή ακόμη και Συρία πιό πρόσφατα), ή απλά να έχει συνειδητοποιήσει το προφανές, ότι αφού είναι που είναι χαμένος για χαμένος, τουλάχιστον ας προκαλέσει την δυνατή μεγαλύτερη δυνατή ζημιά που μπορεί σε ένα επίπεδο use it or lose it όλα για όλα.
Αν το δεύτερο είναι ψυχασθένεια ή όχι, μπορεί και να είναι (ως η τρίτη πιθανή εκδοχή), και σίγουρα από τα ΜΜΕ έτσι θα παρουσιαστεί σε εμάς τελικώς.

Ανώνυμος 4 Απριλίου 2013 στις 1:03:00 μ.μ. EEST  

@ μηδενιστή

Από αυτά που αναφέρεις ένα συμπέρασμα βγαίνει: δεν υπάρχουν καλοί και κακοί σε αυτό τον κόσμο, δεν υπάρχει λογική, δεν υπάρχει "μεγάλο σχέδιο" ούτε μεγάλη συνωμοσία, μόνο δυνάμεις που αλληλεπιδρούν και μεταλλάσσονται αδιάκοπα. Θεσμικό συναισθηματισμό επιδεικνύουν διαχρονικά μόνο οι Έλληνες, δυστυχώς για τη μοίρα του Έθνους.

Pro από Συμβασιλεύουσα 4 Απριλίου 2013 στις 3:00:00 μ.μ. EEST  

Δεν παιζει φιλε να εξελιχτουν τεχνολογικα . Με τι;;;; Με ποιον;;;; Πως;;;;; Που;;;;;

Θα ειναι για παντα τεταρτος κοσμος . Κλασικη Κινα ΜΑΟικης περιοδου . Για παντα . Ακομα και η Κινα ειχε εναν Μαο . Αυτοι εχουν τρεις στην σειρα και βλεπουμε .

Η αποψη μου , ειναι οτι προσωπικα θα προτιμουσα να ζω στις ΗΠΑ , παρα στην Βορεια Κορεα . Βασικα αν ηθελα να καταραστω καποιον , θα τον εστελνα εκει .
Επισης ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ , εχω την αισθηση οτι προκειται για πραγματικα επικινδυνους ιδεοληπτες .
Οτι και να χει κανει η Αμερικη (και εχει κανει πολλα , ακομα και εδω γκουχ-2007-2008 γκουχ) , δεν αλλαζει το γεγονος οτι η Βορειος Κορεα , ειναι ενα πολυ επικινδυνο κρατος - παρειας . Ισως το μοναδικο παγκοσμιως , και ιδιαιτερα σκληρο με τον λαο του .
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ.

Pro από Συμβασιλεύουσα 4 Απριλίου 2013 στις 3:01:00 μ.μ. EEST  

Με την προ-τελευταια παραγραφο του μηδενιστη συμφωνω.

Ανώνυμος 4 Απριλίου 2013 στις 4:24:00 μ.μ. EEST  

Πότε δοκίμασαν οι Αμερικανοί αλλαγή καθεστώτος σε μια χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα ;
Ό,τι θέλετε γράφετε ορισμένοι...

Ανώνυμος 4 Απριλίου 2013 στις 4:24:00 μ.μ. EEST  

Ο πόλεμος δε θα κρατήσει πολύ. Αρκεί να ανοιχτούν ασφαλείς διάδρομοι για να περάσουν τα C 130 που θα ρίχνουν τις κονσέρβες για τους πεινασμένους. Υπερεκτιμάτε κάποιοι τις δυνατότητες του καθεστώτος να ελέγξει τους ανθρώπους σε πόλεμο. Σε τέτοιου είδους καθεστώτα είναι μη γίνει η αρχή.Επειδή το ξέρουν θα μείνουν στους λεκτικούς τσαμπουκάδες...

TED 4 Απριλίου 2013 στις 4:28:00 μ.μ. EEST  

Φίλε Pro βιάστηκες.

Ο Μηδενιστής έγραψε ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΤΙΟ ΚΟΡΕΑ πως θα εξελιχθεί τεχνολογικά.

Johnny 4 Απριλίου 2013 στις 4:35:00 μ.μ. EEST  

δεν αντιλαμβάνομαι πλήρως το μένος σας εναντιον των ΗΠΑ. Το πρόβλημα ειναι κατα κυριο λόγο της Νοτιας Κορέας και αυτή θα κληθεί να απαντήσει, αυτή θα υποστεί τις συνέπειες μιας συρραξης.

Η ΗΠΑ έρχονται σε δευτερη μοιρα, με την εννοια οτι... ειναι φίλια χώρα με την Ν. Κορέα και θέλουν να την βοηθησουν και το σωστό πράττει ως εδώ... και απο εκει και πέρα, έχει στοχοποιηθεί απο την Βορεια Κορέα αν και μάλλον κουφια απειλή (για την ώρα), οποτε ένας λόγος της πέφτει.

Δεν ειναι θέμα ιμπεριαλιστών, δεν ειναι θέμα κουμμουνιστών... ειναι θέμα οτι καποιος απειλεί με μια χειροβομβίδα να σε τινάξει στον αερα γιατι ΕΤΣΙ ΤΟΥ ΤΗΝ ΒΑΡΕΣΕ!

Η Β. Κορέα οπως αναγράφει και το αρθρο, δεν παίζει by the book, ειναι εξαιρετικά ασταθμητος παράγοντας και κατα συνέπεια θα πρεπει να εξουδετερωθει.

Ανώνυμος 4 Απριλίου 2013 στις 5:42:00 μ.μ. EEST  

Λίγο έχει χαθεί η μπάλα. Το θέμα είναι αν χώρες όπως η Β Κορέα, το Πακιστάν, το Ιράν κλπ έχουν τις δομές που θα εμποδίσουν έναν παρανοϊκό ή φανατικό ηγέτη να ξυπνήσει ένα πρωί και να πατήσει το κουμπί για τα πυρηνικά!

Pro από Συμβασιλεύουσα 4 Απριλίου 2013 στις 8:15:00 μ.μ. EEST  

Οκ λαθος μου . Το διαβασα αναποδα .
Παντως και με το αναποδο διαφωνω. Εκτος αν γινει βιαιη αλλαγη καθεστωτος. Δεν παιζει να παρακαλανε . Θα πεθανουν ολοι απο την πεινα εκτος της ηγεσιας και παλι θα πετανε αετο.

Ανώνυμος 4 Απριλίου 2013 στις 9:47:00 μ.μ. EEST  

Προσωπικά θεωρώ πως κάτι τρέχει στο εσωτερικό της Β. Κορέας και όλα αυτές οι απειλές είναι για εσωτερική κατανάλωση. Μην ξεχνάμε τις ειδήσεις που είχαν διαρρεύσει πριν λίγους μήνες για καρατομήσεις στρατιωτικών αρχηγών και για απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της.

Ανώνυμος 4 Απριλίου 2013 στις 11:06:00 μ.μ. EEST  

Κύριοι ψυχραιμία

Εξελίσεται μια επιχειρηματολογία για την ένταση που υπάρχει στην κορεατική χερσόνησο χωρίς να αναρωτιέται κανείς πως προέκυψε αυτή η ένταση.

Η τελευταία κλιμάκωση προέκυψε -αν δεν το γνωρίζετε- μετά την υπέρπτηση αμερικάνικων βομβαρδιστικών επάνω από την Β.Κορέα.

Το καθεστώς της Πιον-Γιανγκ είναι φοβικό και απομονωμένο. Το αν αποτελεί πραγματική πυρηνική απειλή για τη Νότια Κορέα το γνωρίζουν μόνο οι πραγματικά εμπλεκόμενοι. Πέραν των πυρηνικών κεφαλών, η στρατιωτική υποδομή της χώρας είναι μουσειακή.

Με αυτά τα δύο δεδομένα δεν προκύπτει κανένας λόγος μιας τέτοιας κλιμάκωσης. Ούτε οι ΗΠΑ φοβούνται την Β.Κορέα πραγματικά, ούτε οι Βορειοκορεάτες επιθυμούν να ανοίξουν πόλεμο στα καλά καθούμενα, πόσο μάλλον όταν η φίλια Κίνα αποθαρρύνει σθεναρά.

Και εδώ είναι η λέξη κλειδί. Πίσω από αυτή την φαινομενικά αναίτια κλιμάκωση (με όρους γεωπολιτικούς και οικονομικούς) μεταξύ Β.Κορέας και Ν.Κορέας-ΗΠΑ βρίσκεται το στρατηγικό άνοιγμα των ΗΠΑ στον Ειρηνικό. Η προστριβή Κίνας και Ιαπωνίας για τις νήσους Σενκάκου είναι εικόνα από το μέλλον. Οι Αμερικάνοι μετέφεραν την ένταση στην κινέζικη αυλή. Πρόκειται για την πρακτική που εφάρμωσαν με τη Γεωργία στον Ρωσικό γεωστρατηγικό χώρο.

Είναι μια έμμεση πίεση στην Κίνα, ένα τσεκάρισμα των όρων του παιχνιδιου στην περιοχή, των δυνατοτήτων του μικρού αντιπάλου και των αντιδράσεων του μεγάλου αντιπάλου. Είναι στην πράξη μια παρέμβαση στον κινέζικο ζωτικό χώρο.

υ.γ.: @John

Hey John, why not make your home a parking lot, duuuuuudee...

Ανώνυμος 5 Απριλίου 2013 στις 3:03:00 π.μ. EEST  

http://www.informationdissemination.net/2013/04/from-pacom-playbook-to-pacoms-plan-bmd.html

Ανώνυμος 5 Απριλίου 2013 στις 10:32:00 π.μ. EEST  

@ Pro από Συμβασιλεύουσα

οι βοριοκορεάτες δεν φτουράνε μια σε φανατισμό μπροστά στο κράτος της ανατ γερμανίας. θυμάσαι πώς πηδάγανε το τοίχος για να πάνε στο δυτ βερολίνο;;;

την τεχνολογία δεν μίσησε ουδείς.

μηδενιστής

Αναδελφος 5 Απριλίου 2013 στις 1:47:00 μ.μ. EEST  

@ Aνωνυμο 4 Απριλιου 11:06:00 EEST
Νομιζω οτι η υπερπτηση των αμερικανικων αεροσκαφων που αναφερεις εγινε πανω απο την Νοτιο Κορεα και οχι την Βορειο οπως εγραψες.
@ Ανωνυμο 3 Απριλιου 7:05:00
Aν δεν κανω λαθος, τον πολεμο της Κορεας το 1950 τον ξεκινησε η Βορεια, καταλαμβανοντας σχεδον το 90% του εδαφους της Νοτιας, μεχρι την επεμβαση των δυναμεων του ΟΗΕ υπο τον Μακ Αρθουρ, με την αποβαση στην Ιντσον και την βαθμιαια ανακαταληψη ολης σχεδον της Κορεατικης χερσονησου. Κατοπιν εισηλθαν στο "παιχνιδι" οι Κινεζοι, που ανετρεψαν την κατασταση και φθασαμε στα σημερινα συνορα μεταξυ Νοτιας και Βορειας.

Ανώνυμος 5 Απριλίου 2013 στις 3:53:00 μ.μ. EEST  

μιας και συνεχίζεται η συζήτηση περί της κακιάς β. κορέας, έχετε αναλογιστεί ότι πρέπει ΠΑΝΤΑ να υπάρχει ένας ΚΑΚΟΣ;;
ισχύουν λοιπόν 2 τινά:
1)αν δεν υπάρχει τον εφευρίσκουμε (σαντάμ, καντάφι, τσάβες κ.λπ.)
και
2) αν όντως υπάρχει, τουλάχιστον για το λαό του που ψοφάει της πείνας, ΕΜΕΙΣ οι καλοί (βλέπε δυτικός πολιτισμός!) θα ΒΡΟΥΜΕ μια αιτία για να τον ξεσκεπάσουμε σε ΟΟΟΛΟ!!! τον κόσμο και να αρχίσουμε ΠΑΛΙ το ίδιο τροπάρι δηλ. οι κακοί εκτός από τον αφανισμό των δικών τους ΑΠΕΙΛΟΥΝ να αφανίσουν κι εμάς!! (βλέπε σαντάμ με το "πυρηνικό οπλοστάσιο"!!)
Ψύχωση είχαν πάθει τα αμερικανάκια! ρίχνουμε και τους πύργους! οπότε ΒΟΥΡ!!! τον παλιοκερατά, που ΤΟΛΜΑΕΙ να τα βάλει μαζί μας!
Είναι αγαπητοί η ψυχολογία του ΤΡΟΜΟΥ!! ΠΑΝΤΟΥ και ΠΑΝΤΑ ΕΧΘΡΟΣ!!!να μην ησυχάζει το πόπολο!!
να χάσει τον ύπνο του, εκτός των οικονομικών και με τη χρήση των πυρηνικών!! σου λέει με την πείνα κάτι γίνεται με την "υγιεινή διατροφή της mosanto", αλλά να τρως κομμουνιστικά πυρηνικά στο κεφάλι, αυτό ΔΕΝ ΤΡΩΓΕΤΑΙ με τίποτα!! τρέμετε λοιπόν,
ειδικά στην Ελλαδίτσα μας! φαντάζεστε να ζητήσουν και ενισχύσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, όπως στον τότε πόλεμο!
Μάλιστα, οι "εγκυρότατοι" F.T.είναι τόσο ΣΩΣΤΟΙ σ΄αυτά που γράφουν, οπότε γιατί να τα αμφισβητήσουμε;;!!
γνωρίζουμε ΠΟΛΥ καλά ότι όταν θέλουν να "θάψουν" κάποιους έχουν τον τρόπο! γιατί μη μου πείτε ότι δεν θυμόσαστε τι έγραφαν και γράφουν, όποτε το θελήσουν, και για τα δικά μας χάλια, αρκεί να τους βολέψει το "θάψιμο"!
και κάτι ακόμη.
ο "μεγάλος" ομπαμα έχει δεσμευτεί για την απόχώρηση των αμερικ. στρατευμάτων από ιράκ και αφγανιστάν. Ποιός δεν μας λέει ότι τα γεράκια του 5γώνου τον πιέζουν με την β.κορέα, γιατί έχουμε δει πόσο εφαρμόζει αυτά που λέει!!!, ώστε να στρωσουν το χαλί για την περαιτέρω παραμονή τους στις παραπάνω χώρες, τώρα που ΞΑΝΑΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ο "ελεύθερος κόσμος";;;!! είναι δυνατόν να αφήσουν στους ταλιμπάνηδες το όπιο και στους ιρακινούς το πετρέλαιο;;
όσον αφορά στο θέμα Κίνας, ας μη ξεχνάμε ότι οι κινέζοι έχουν πλημμυρίσει τις αμερικ. τράπεζες με τα λεφτουδάκια τους, γιαυτό σκίζονται οι αμερικ. για φθηνό κινέζικο νόμισμα, μιας και η παντοδυναμία του δολαρίου αποτελεί πλέον ΠΑΡΕΛΘΟΝ!! και δεν είναι τόσο χαιβάνια οι κινέζοι, ούτε κάνουν τον κινέζο, που να μην καταλάβουν ότι τους "χτυπάνε" μέσω της β. κορέας!
επαναλαμβάνω ότι είναι θέμα καθαρά ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ και για δική τους ΧΡΗΣΗ!!
Συνεπώς, λήξη συναγερμού, τουλάχιστον για τους υποψιασμένους φίλους του εν κρυπτώ, οι οποίοι απ΄όσα καθημερινώς διαβάζουμε δεν "τσιμπάνε" τόσο εύκολα!!

Γιάννης

Ανώνυμος 5 Απριλίου 2013 στις 5:10:00 μ.μ. EEST  

Τέτοια βαθυστόχαστη ανάλυση, ούτε οι αναλυτές που βρήκαν τον Μπιν Λάντεν δεν την κάνουν...

Ανώνυμος 5 Απριλίου 2013 στις 7:56:00 μ.μ. EEST  

@ Ανάδελφος

Όχι φίλε μου, αμερικάνικα αεροσκάφη εισέρχονται από Αμερική τακτικά στον εναέριο χώρο της Ν.Κορέας όπου μάλιστα έχει και βάσεις η UAF(http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Air_Force_In_South_Korea).

Εξάλλου ένα τέτοιο γεγονός δεν αφορά άμεσα μια γειτονική χώρα.

Τα αμερικάνικα βομβαρδιστικά πέταξαν πάνω από την Πιονγκ Γιανκ...
(http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=353529)

Αναδελφος 7 Απριλίου 2013 στις 12:55:00 μ.μ. EEST  

@ Ανωνυμο 5/4/2013 7:56:00 μμ EEST.
Ευχαριστω για την παραπομπη.Η εντυπωση μου αποδειχτηκε λανθασμενη, οποτε διαφοροποιειται και η συνολικη εικονα για τις εκατερωθεν ευθυνες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP