Άγκυρα: Δώστε αέριο, να αλλάξουμε στάση

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

του Κώστα Βενιζέλου

Η Τουρκία συνδέει τα όποια βήματα γίνουν από την πλευρά της στο Κυπριακό με την εμπλοκή της στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου της Κύπρου. Αυτό προκύπτει ευθέως από τα όσα ανέφερε σε δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός Ενέργεια και Φυσικών Πόρών, Τανέρ Γιλντίζ.

Άποψη, που δεν διατυπώνεται ασφαλώς για πρώτη φορά, αλλά φαίνεται ότι αποτελεί θέση πρώτης γραμμής για την Άγκυρα αυτή την περίοδο. Είναι σαφές ότι η τουρκική κυβέρνηση, επενδύει στο θέμα του φυσικού αερίου και κινείται εντόνως σε μια προσπάθεια να βάλει χέρι στον φυσικό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε μέσω των Τ/κ είτε και ευθέως.

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της Μεικτής Διϋπουργικής Ρωσο-τουρκικής Επιτροπής για Εμπορική και Οικονομική Συνεργασία, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα αυτό.

Η Άγκυρα, είπε ο Τούρκος αξιωματούχος στο ρωσικό πρακτορείο, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε βήματα ουσιαστικής προσέγγισης με την Κυπριακή Δημοκρατία, σε περίπτωση αμοιβαίας προθυμίας εκ μέρους της Λευκωσίας. Δήλωσε δε πως «εάν γίνει ένα βήμα προς την πλευρά μας, θα κάνουμε αντίστοιχα βήματα και θα προχωρήσουμε σε ακόμα πιο στενή προσέγγιση.

Εάν η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας επιτρέψει σε όλο τον λαό της Κύπρου να επωφεληθεί από την εκμετάλλευση του αερίου και του πετρελαίου, εμείς εκ μέρους μας θα κάνουμε μια ολόκληρη σειρά βημάτων προσέγγισης», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Το πρακτορείο επισημαίνει, πάντως, ότι «η Άγκυρα θεωρεί απαράδεκτες τις μονομερείς γεωλογικές έρευνες, που πραγματοποιούνται από το ελληνικό τμήμα του νησιού στην Αποκλειστική του Οικονομική Ζώνη, εκτιμώντας, ότι η έρευνα και η εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο υπό τον όρο συμμετοχής των και δύο κοινοτήτων της νήσου, ενώ παράλληλα πρέπει να μοιράζονται και τα εισοδήματα από την πώληση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».

«Μπορούμε να μελετήσουμε τα ζητήματα υλοποίησης κοινών σχεδίων. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η ένταση, που υπάρχει μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου και της ηγεσίας της Νοτίου Κύπρου», δήλωσε ο κ. Γιλντίζ, προσθέτοντας, ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν παράγοντες, που επιδεινώνουν αυτήν την ένταση».

«Ωστόσο είμαστε ικανοί να τη μειώσουμε σημαντικά και να άρουμε ένα μέρος των προβλημάτων», είπε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε προχθές ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να διαταραχθούν οι σχέσεις της με την Τουρκία. Ο Νόβακ είχε ρωτηθεί για τις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ.

«Υπάρχουν κάποια δύσκολα θέματα σε ό,τι αφορά τα ύδατα γύρω από την Κύπρο, εμείς δεν θα διακινδυνεύσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκική Δημοκρατία, αφού η συνεργασία μας μετρά χρόνια», φέρεται να δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.

Πηγή

Σχόλιο "Εν Κρυπτώ": Εκτός της τουρκικής εκβιαστικής στάσης (που δεν αποτελεί είδηση για όσους έχουν στοιχειώδη εμπειρία του τρόπου που πολιτεύεται διεθνώς η Τουρκία, το ενδιαφέρον συμπέρασμα κατά τη γνώμη μας αφορά τη ρωσική στάση. Τόσο οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού ενέργειας όσο και η πρόθυμη αναπαραγωγή της τουρκικής οπτικής και φρασεολογίας ("νότιο τμήμα του νησιού" αντί "Κυπριακή Δημοκρατία", "δύο κοινότητες" κλπ) από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, δείχνουν ότι όσοι προσβλέπουν στη Ρωσία ως προστάτιδα δύναμη είναι βαθιά, πολύ βαθιά νυχτωμένοι...

6 σχόλια:

Ανώνυμος 23 Απριλίου 2013 στις 11:33:00 μ.μ. EEST  

Οποτε δεν ειναι καθολου τυχαιο η απουσια της Ρωσιας σε τεμαχια εντος Κυπριακης ΑΟΖ καθως και τον αποκλεισμο στην κατασκευη του τερματικου σταθμου.

Οπως στρωνεις ετσι κυμασαι. Καλη συνεχεια στην Ρωσια με τις σχεσεις της με την Τουρκια. ;-)

Γεράκι 23 Απριλίου 2013 στις 11:33:00 μ.μ. EEST  

Ενδιαφέρον άρθρο για το παρελθόν της Ρωσική στάσης.

http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/other/560223

Η τουρκική πολιτική εκμεταλλεύεται τη στρατηγική της θέση και ενεργεί βάσει των εθνικών της συμφερόντων, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα εμπορικά και ενεργειακά, ρωσικά, ευρωπαϊκά και αμερικάνικα συμφέροντα ενώ εκμεταλλεύεται το θρησκευτικό δεσμό της με την ανατολή.

Πολλοί για πολύ καιρό ευελπιστούν να κάνει το μοιραίο λάθος στην ακροβασία αυτή και υπερασπίζονται οι μεν το ξανθό γένος με φανερή αντιαμερικανική-αντιευρωπαϊκή ρητορική, οι δε υπεραμύνονται του ευρωπαϊκού δεσμού με αντιαμερικανική ρητορική μισοκλείνοντας και το μάτι στο ομόθρησκο γένος, κάποιοι άλλοι αρέσκονται δε στα sir, yes sir, ενώ κάποιοι λιγότεροι έχουν μείνει στο εχθρός του εχθρού μου...

Με τέτοια σχιζοφρενική πολιτική που δεν σέβεται τον εαυτό της και οι σωτήρες των μεν, είναι εχθροί των δε, με τους μισούς να κατηγορούν τους άλλους μισούς προδότες και πουλημένους δεν είναι παράλογο για το ότι δεν έχουμε στρατηγικές συμμαχίες. Τυπικά έχουμε βεβαίως την ΕΕ που φροντίζουμε να απαξιώνουμε καθημερινά.

Ανώνυμος 24 Απριλίου 2013 στις 12:06:00 π.μ. EEST  

@εν κρυπτώ

Πάντως ο γνωστός ισότοπος συνεχίζει απτόητος.Ήδη έχει στείλει.... σπέζνατζ να σώσουν το Μητροπολίτη.Είναι πολλά τα ρούβλια απ' ό,τι φαίνεται...

Μέντωρ

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 24 Απριλίου 2013 στις 10:26:00 π.μ. EEST  

Ε, όχι και απαξιώνουμε εμείς την ΕΕ. Τρία χρόνια τώρα έχουν παρελάσει από τα διεθνή ΜΜΕ όλοι οι ηγέτες των παραγερμάνιων χωρών και μας έφτυναν, άλλοι διακριτικά και άλλοι ξεδιάντροπα. Χορτάσαμε προσβολές από γερμανικές και γερμανόφωνες εφημερίδες. Μέσα σε τρία χρόνια η χώρα που είχε από τα υψηλότερα ποσοστά υιοθέτησης της ευρωπαϊκής ιδέας οδηγήθηκε στο άλλο άκρο.Το ίδιο πια γίνεται και σε όλες τις χώρες που χτύπησε η κρίση. Οι δικές μας ευθύνες είναι γνωστές, άλλωστε αυτό μας το υπενθυμίζουν καθημερινά και αγόγγυστα Μανδραβέληδες, Πρετεντέρηδες και Σια (Ιεραπόστολοι αυτοί οι άνθρωποι, αγώνα κάνουν μαζί με την κυβέρνηση να σώσουν το έθνος). Η ΕΕ ως ευρωπαϊκή ιδέα έχει οριστικά πεθάνει. Κατά τη γνώμη μου ουδέποτε υπήρξε αλλά όταν το ισχυριζόταν κανείς αυτό τον λέγαν ορφανό του Στάλιν. Το ευρώ επίσης έχει ημερομηνία λήξης. Μένει μόνο η διατήρηση της ΕΕ στην αρχική της μορφή ως ΕΟΚ. Τίποτα παραπάνω, ίσως να είναι και πολύ. Δεν αρκεί να καταστείλεις εσύ τον εθνικισμό σου, πρέπει και οι άλλοι να κάνουν το ίδιο. Και οι άλλοι, όπως φάνηκε στην κρίση, έκαναν το αντίθετο.

Η Τουρκία είναι τεράστια, με πληθυσμό που δεν έχει σχέση ως νοοτροπία με τις αξίες του διαφωτισμού και τα κεκτημένα στην εργασία και στη ζωή των λαών της Δύσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η "παραγωγή" που ονειρεύονται διάφοροι νεοφιλελέδες υλοποιείται σε τέτοιες ακριβώς χώρες όπου τα ατομικά και εργασιακά δικαιώματα είναι εξαιρετικά ελαστικές έννοιες (Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Μαλαισία). Η Τουρκία προσπαθεί να γίνει ένα αντίγραφο σε κλίμακα της Κίνας. Και φυσικά έχει τη δυνατότητα να το πράξει λόγω των φτηνών εργατικών που έχει. Αν βάλει χέρι στα ενεργειακά κοιτάσματα της Μεσογείου - στην έκταση που το επιθυμεί - θα γίνει τοπική υπερδύναμη. Ήδη στις ΗΠΑ ανέχονται όλα τα καπρίτσια του Σουλτάνου και του στρώνουν και χαλί (δεν ξέρω βέβαια πόσο θα θα αντέξουν...) όπως στην υπόθεση με τη συγγνώμη του Ισραήλ. Δεν αξίζει να αυτομαστιγωνόμαστε, πάντα η Τουρκία θα μετράει περισσότερο στα μάτια των Δυτικών και ουδέποτε θα δεχτούν να ισχυροποιηθούμε εις βάρος της. Οι Βαλκανικοί εξάλλου ήταν μια εξαίρεση και ένας αιφνιδιασμός των Μεγάλων Δυνάμεων, χώρια που η ιδέα της διάλυσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν τότε και ως το 1920 δημοφιλής (μέχρι να βάλουν οι Αγγλογάλλοι χέρι στη Μέση Ανατολή). Η δε Ρωσία ανέκαθεν έχει τα ίδια γεωπολιτικά σχέδια εις βάρος της Τουρκίας και ψάχνει απλώς ευκαιρία να τα υλοποιήσει. Προς το παρόν βέβαια κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο, οπότε η αμοιβαία επωφελής εμπορική σχέση είναι χρήσιμος μονόδρομος. Τώρα αν κάποιοι στον τόπο μας διατηρούν μεσσιανικά οράματα με πρωταγωνιστή το ξανθό γένος, α περιμένουν λίγο ακόμη...τρία τέρμινα που λένε και οι χαρτορίχτρες

ΑΧΕΡΩΝ 24 Απριλίου 2013 στις 11:42:00 π.μ. EEST  

@Φκμκ
Συμφωνῶ γενικῶς,ἀλλά με δύο ἐπιφυλάξεις:
α) ότι με με μόνο συγκριτικό πλεονέκτημα το χαμηλό ἐργατικό κόστος,δέν γίνεσαι αὐτομάτως Κίνα.
Ὑπάρχουν και ἄλλες παράμετροι,ἐνώ και το κόστος Κίνας δέν ἔχει βρεθεί ἀκόμη κανένας να το ὑποσκελίσει.
Ἄν μάλιστα δείς στο Strategyreports,οἱ φουκαράδες οἱ Τοῦρκοι ἔπεσαν θύματα ἀντιγραφῆς ἀπό τους ξεδιάντροπους Κινέζους,συγκεκριμένα τους ἀντέγραψαν το ΕΤΟ(Ελαφρό Τεθωρακισμένο Ὄχημα)Kobra.
β)"Ἡ Ρωσσία ἀνέκαθεν ἔχει τα ἴδια γεωπολιτικά σχέδια εἰς βάρος της Τουρκίας,και ψάχνει ἀπλῶς εὐκαιρία να τα ὑλοποιήσει".
Δέν θἄπαιρνα ὄρκο.

Ανώνυμος 24 Απριλίου 2013 στις 8:31:00 μ.μ. EEST  

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΙΑ ΝΟΜΑΔΙΚΗ ΦΥΛΗ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΔΑΦΗ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΕΝΔΟΞΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΙ ΑΠΟΙΚΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ.
ΡΩΣΙΑ, ΗΠΑ ΚΑΙ Ε.Ε. ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ '22.
ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΔΙΣ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΜΕ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΠΟΣΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP