Τερματικό για υγροποιημένο φυσικό αέριο στο Βασιλικό της Λεμεσού σχεδιάζει η Noble

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Κρίσιμη ενίσχυση της κυπριακής θέσης για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου προσφέρει η παρουσίαση των σχεδίων της εταιρείας Noble για την κατασκευή τερματικού υγροποιημένου αερίου «LNG 17» στην περιοχή Βασιλικού, λίγο έξω από τη Λεμεσό.

Η Noble, που ήδη κάνει γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, παρουσίασε τα σχέδια της σε παγκόσμιο διεθνές φόρουμ στο Τέξας, στο οποίο παίρνουν μέρος εταιρείες κολοσσοί, όπως η Gazprom, η Bp, η Shell και άλλοι.
Η Noble παρουσίασε τους σχεδιασμούς της μέσα από ένα 7σελιδο έγγραφο, το οποίο αποκαλύπτει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Οι σχεδιασμοί γενικά προβλέπουν συμμετοχή στο τερματικό στο Βασιλικό, σύνδεση του κυπριακού οικοπέδου 12 «Αφροδίτη» με αγωγό, σύνδεση του Λεβιάθαν του Ισραήλ με το ίδιο τερματικό και εξαγωγές κυρίως στις αγορές της Ασίας.

Όπως αναφέρει η Noble, εκτός της δυνατότητας πωλήσεων στην Ευρώπη, ένα τερματικό LNG στην ανατολική μεσόγειο θα παρέχει μια εναλλακτική πηγή εφοδιασμού για τους αγοραστές στην Ασία και την 'Απω Ανατολή, καθώς το τερματικό θα βρίσκεται στη στρατηγική θέση κοντά στη διώρυγα του Σουέζ.

Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα ότι τα τερματικά εξαγωγών LNG της Αιγύπτου έχουν ήδη αποδείξει την ανταγωνιστικότητα με δυνατότητα παράδοσης φορτίου σε σημεία πώλησης στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό.

Αποκάλυψαν επίσης, για πρώτη φορά, μελέτη για το κόστος μεταφοράς του φυσικού αεριού από το Βασιλικό στις κύριες αγορές της Ασίας. Μέσα από αυτή τη μελέτη αποδεικνύεται ότι το κόστος μεταφοράς δεν ξεπερνά τα 2 δολάρια ανά μίλι BTU έναντι 2 μέχρι 4 από άλλες περιοχές παραγωγής LNG.

Οι επικεφαλής της Noble τόνισαν πως «με την ανακάλυψη των 5-8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών στο κυπριακό τεμάχιο 12, αφενός καλύπτονται οι εγχώριες ανάγκες για μεγάλο χρονικό διάστημα και αφετέρου υπάρχει δυνατότητα για μια γραμμή παραγωγής LNG της τάξης των 5 εκατομμυρίων τόνων το χρόνο». Σύμφωνα με την εταιρεία, ακόμα κι αν το κοίτασμα Αφροδίτη είναι η τελευταία ανακάλυψη στη Λεβαντίνη, η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει σε τερματικό υγροποίησης, μεταφέροντας στο τερματικό μέσω υποθαλάσσιων αγωγών το φυσικό αέριο αφού τύχει επεξεργασίας.

Μελέτη που έγινε για λογαριασμό της Noble, δείχνει πως το τερματικό μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον τρεις γραμμές υγροποίησης, με δύο κατ' αρχήν δεξαμενές αποθήκευσης και μία προβλήτα που θα μπορεί να φιλοξενήσει δύο αγκυροβόλια LNG.
Από τεχνικής άποψης το έργο μπορεί να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά, επισημαίνουν οι ειδικοί της Noble.

Πηγή: ΑΠΕ

2 σχόλια:

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2013 στις 7:19:00 μ.μ. EEST  

Ποιός κρατάει τους Τουρκαλάδες τώρα, μετά απο αυτή την εξέλιξη... (Απο την ευρύτερη περιοχή μας ήταν λένε οι βομβιστές της Βοστώνης-Τσετσένοι..)

Ανώνυμος 21 Απριλίου 2013 στις 1:02:00 μ.μ. EEST  

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΟΜΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΑΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ. ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ "ΠΑΙΞΕΙ" ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΙΣΡΑΗΛ - Ε.Ε. ΠΛΕΟΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP