Αποθέματα χρυσού πουλά η Κύπρος

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κύπρος συμφώνησε να πωλήσει αποθέματα χρυσού για να εξασφαλίσει περίπου 400 εκατ. ευρώ ώστε να καλύψει μέρος της δικής της συνεισφοράς στη δανειακή σύμβαση που έχει συνάψει με τους διεθνείς πιστωτές.

Στο δημοσίευμα του Reuters αναφέρονται τα αποθέματα χρυσού που θα πωληθούν ως "πλεονάζοντα", αλλά αναρωτιέται κανείς πόσο "πλεονάζει" στην Κύπρο ο χρυσός, τη στιγμή που τα περισσότερα κράτη αυξάνουν σταθερά τα αποθέματά τους λόγω της γεωπολιτικής και νομισματικής αστάθειας που επικρατεί. Και πόσο "περιττά" μπορούν να είναι τα αποθέματα χρυσού για μια χώρα που δεν αποκλείεται να χρειαστεί μεθαύριο να εκδώσει δικό της νόμισμα - για να μη μιλήσουμε καν για πιθανά προβλήματα με την Τουρκία.

Σημειωτέον ότι σε τρέχουσες τιμές 400 εκ. Ευρώ σε χρυσό αντιστοιχούν σε 10,36 τόνους μετάλλου, ενώ τα συνολικά αποθέματα χρυσού της Κύπρου ανέρχονταν σε 13,9 τόνους στο τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council).

Στο κείμενο διατυπώνεται επίσης η εκτίμηση ότι η Κύπρος θα εξασφαλίσει περίπου 10,6 δισ. ευρώ από τη διαδικασία εκκαθάρισης της Λαϊκής Τράπεζας και την επιβολή φορολόγησης σε μετόχους, ομολογιούχους και αποταμιευτές με ανασφάλιστες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου. Η Κομισιόν προβλέπει επίσης ότι η Κύπρος θα εξασφαλίσει επιπλέον 600 εκατ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια από την αύξηση του φόρου επί του τζίρου των επιχειρήσεων και επί των κερδών των χρηματοοικονομικών τοποθετήσεων. Βέβαια την ακρίβεια τέτοιων εκτιμήσεων την ξέρουμε πολύ καλά στην Ελλάδα... Και είναι απορίας άξιο πώς αναμένονται αυξημένα φορολογικά έσοδα από μια οικονομία ρημαγμένη, και μάλιστα ακριβώς από τον χρηματοπιστωτικό τομέα της που υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα.

Επί του συνόλου των κυπριακών χρηματοδοτικών αναγκών των 23 δισ. ευρώ μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2013 και του πρώτου τριμήνου του 2016, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας προβλέπεται να δώσει εννέα δισ. ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ένα δισ. ευρώ και η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση να εξασφαλίσει από την πλευρά της τα 13 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο που προετοίμασε η Επιτροπή.

Ακόμη το έγγραφο αναφέρει ότι η οικονομία της Κύπρου θα συρρικνωθεί φέτος κατά 8,7% και θα συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2014 ώσπου να επανέλθει σε οριακή ανάπτυξη (+1,1%) το 2015.

Την ίδια ώρα το χρέος - κατά τις προβλέψεις του εγγράφου — θα φτάσει στο 126% του ΑΕΠ, πριν μειωθεί στο 104% το 2020. Φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου θα είναι στο 6% του ΑΕΠ, το 2014 αναμένεται να φτάσει στο 7,9%, το 2015 στο 5,7% και το 2016 το 2,5%.
(Ανανέωση:)
Σχολιάζοντας το ζήτημα, η Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αλίκη Στυλιανού δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η πώληση του χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου «αφορά αποκλειστικά θέμα του Διοικητικού της Συμβουλίου».

«Τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί, δεν έχει συζητηθεί και ούτε συζητείται αυτή τη στιγμή», τόνισε η κ. Στυλιανού, κληθείσα να σχολιάσει ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με την οποία η Κύπρος σχεδιάζει να πωλήσει αποθέματα χρυσού αξίας 400 εκ. ευρώ.

Με στοιχεία από ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική, Φιλελεύθερο

11 σχόλια:

Ανώνυμος 11 Απριλίου 2013 στις 9:46:00 π.μ. EEST  

Οι Ρωσοι δηλαδη τι χειροτερα ζηταγανε?
να κανουν βαση και να παρουν 20% των υδρογονανθρακων...ακουγεται σκληρο και ειναι αλλα η Γερμανια θα παρει το 100% και ακομα η Κυπρος θα χρωστα

σε λιγο ερχεται κουρεμα καταθεσεων σε Ελλαδα απο 0Ευρω...
αμα δεν χυθει αιμα δεν αλλαζει τιποτα

Nikos 11 Απριλίου 2013 στις 11:12:00 π.μ. EEST  

Το ερώτημα είναι έβγαλαν οι άρχοντες εδώ στην Ελλάδα κάποιο συμπέρασμα από αυτή την (νέα) Κυπριακή τραγωδία ή είναι σαν να μην έγινε ποτέ… γιατί βλέποντας την απίστευτη δυστοκία να διώξουμε μια χούφτα επίορκους ή τις δηλώσεις Τσίπρα στον Παπαχελά νομίζω ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα

AegeanHawk 11 Απριλίου 2013 στις 11:34:00 π.μ. EEST  

" Η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) διαψεύδει πληροφορίες ότι η Κύπρος σχεδιάζει να πωλήσει αποθέματα χρυσού, αξίας 400 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μέρους της διάσωσης της οικονομίας της.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού, δήλωσε ότι μια τέτοια απόφαση εναπόκειται αποκλειστικά στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας. Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, δεν συζητήθηκε, ούτε συζητείται αυτή την στιγμή, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα στο χρηματο-πιστωτικό κομμάτι του μνημονίου.

Το Ρόιτερ είχε μεταδώσει ότι η πιθανότητα πώλησης αποθεμάτων χρυσού περιγράφεται σε προσχέδιο αξιολόγησης της χρηματοδότησης των αναγκών της Κύπρου, το οποίο καταρτίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναφέρει ακόμα, ότι η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα, υπό πίεση, λόγω της συγκεκριμένης φημολογίας. "

Οδυσσέας 11 Απριλίου 2013 στις 12:27:00 μ.μ. EEST  

@ Aegean Hawk:
Ευχαριστώ για την πληροφορία, αλλά το ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου "διαψεύδει" την πληροφορία είναι σχόλιο του δημοσιεύματος που αντέγραψες και όχι δήλωση της Στυλιανού.
Οι διαφορές στη διατύπωση έχουν τη σημασία τους.
Η δήλωση της εκπροσώπου όπως αποδίδεται από το ΚΥΠΕ και τα κυπριακά ΜΜΕ (πχ εδώ και εδώ) είναι η εξής:
"Η πώληση του χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου «αφορά αποκλειστικά θέμα του Διοικητικού της Συμβουλίου», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού. «Τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί, δεν έχει συζητηθεί και ούτε συζητείται αυτή τη στιγμή», τόνισε η κ. Στυλιανού, κληθείσα να σχολιάσει ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με την οποία η Κύπρος σχεδιάζει να πωλήσει αποθέματα χρυσού αξίας 400 εκ. ευρώ".
Δεν πρόκειται λοιπόν ακριβώς για διάψευση. Μας λέει ποια είναι η αρμόδια αρχή και μας λέει ότι δεν το έχουν συζητήσει. Δεν το αποκλείει για το μέλλον. Πάντως θα προσθέσω το σχόλιό της στην ανάρτηση χάριν πληρότητας.

Αρματιστής 11 Απριλίου 2013 στις 12:59:00 μ.μ. EEST  

Πάντοτε είχα μια απορία:

Αναφερόμαστε συχνά στα αποθέματα χρυσού ενός κράτος. Τελικά σε ποιον ανήκουν; Στο κράτος; Ή στην ιδιωτική κεντρική τράπεζα; Νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό. Και βεβαίως αναφέρομαι στα Ελληνικά αποθέματα χρυσού.

Οδυσσέας 12 Απριλίου 2013 στις 12:16:00 μ.μ. EEST  

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών μιλώντας χες βράδυ στη Wall Street Journal, "σχολίασε πως οι πωλήσεις χρυσού αποτελούν μια επιλογή, καθώς και ότι αυτός ο χρυσός ανήκει στην κυπριακή δημοκρατία αλλά διαχειρίζεται από την κεντρική τράπεζα και μπορεί να πουληθεί με βάση μιας απόφασης του διοικητικού της συμβουλίου. "Η πώληση αποτελεί μια επιλογή, εντός του πλαισίου της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας, η οποία έχει καταγραφεί και εξετάζεται", τόνισε".
(Πηγή: http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1772468)
Αυτό απαντάει νομίζω και στο ερώτημα του Αρματιστή, αλλά και στις αμφισβητήσεις για την εγκυρότητα της είδησης. Το πιθανότερο είναι ότι η κυπριακή κυβέρνηση αποδέχεται την πώληση, ενώ η Κεντρική Τράπεζα διαφωνεί, και κάπου εκεί προκύπτουν οι διαφορετικές δηλώσεις. Ως προς την έκβαση της διαμάχης μάλλον δεν υπάρχει αμφιβολία...

strategy 12 Απριλίου 2013 στις 12:21:00 μ.μ. EEST  

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον Μάρτιο του 2013 τα διαθέσιμα σε χρυσό ήταν 133,2 τόνοι (σχεδόν 4,7 εκατ. ουγγιές) συνολικής αξίας περίπου 7 δισ. ευρώ. Το ποσό των 7 δισ. αντιστοιχεί μόλις στο 2% του δημοσίου χρέους.

Από τα 4,7 εκατ. ουγγιές που διαθέτει η ΤτΕ, τα 3,6 εκατ. είναι χρυσοί ράβδοι και 163.000 ουγγιές σε χρυσές λίρες. Υπάρχουν ακόμα περίπου 1 εκατ. ουγγιές που είναι η συμμετοχή της Ελλάδος σε χρυσό προς το ΔΝΤ. Το 55% του αποθέματος του χρυσού φυλάσσεται στο θησαυροφυλάκιο της ΤτΕ και το υπόλοιπο 45% σε κεντρικές τράπεζες του εξωτερικού και συγκεκριμένα στην Τράπεζα της Αγγλίας, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Την τελευταία φορά που η Ελλάδα πούλησε χρυσό από τα αποθέματά της ήταν το 2003. Τότε πουλήθηκαν περίπου 20 τόνοι. Η ποσότητα που πουλήθηκε προήλθε από την αναβάθμιση σε ράβδους διεθνών προδιαγραφών μη εμπορεύσιμου χρυσού και χρυσών νομισμάτων, τα οποία είχε αγοράσει η ΤτΕ από ιδιώτες. Το προϊόν της πώλησης επανεπενδύθηκε αμέσως σε κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_12/04/2013_517096

Ανώνυμος 12 Απριλίου 2013 στις 3:17:00 μ.μ. EEST  

".....Το προϊόν της πώλησης επανεπενδύθηκε αμέσως σε κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης".

μετά τα λογιστικά "μαγειρέματα" για την "ισχυρή" ελληνική οικονομία και την είσοδο της χώρας στο ευρώ (σημίτης και σια)απεδείχθη η γύμνια της πραγματικής οικονομίας μας! και από τότε άρχισε η ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ!!
Τότε είχε δημιουργηθεί σάλος, η "κυβέρνηση" επέμενε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα με το σκεπτικό ότι είχαμε περίσσευμα χρυσού!! και ΟΛΕΣ οι χώρες έτσι κάνουν!! για να αρχίσουν τα όργανα για τα καλά από το 2004, όταν οι ξένοι προειδοποιόυσαν τον αλογοσκούφη ότι η οικονομία "παει κατά διαόλου" αλλά εκείνος και οι λοιποί σφυριζαν αδιάφορα!! τους ενδιέφερε περισσότερο το πδ164/2004 του πάκη, για να συνεχιστεί η καταστροφή και όταν ο αλογο..ξεκουμπίστηκε άρχισε να μας λέει ότι έβλεπε την επερχόμενη καταστροφή, αλλά ΔΕΝ μπορούσε να κάνει ΤΙΠΟΤΑ! καθηγητές οικονομικών και όχι μπακάληδες!
Αυτά περί χρυσού!!

Γιάννης

Pro από Συμβασιλεύουσα 12 Απριλίου 2013 στις 3:27:00 μ.μ. EEST  

Παλι καλα . Αυτο το χρυσαφι , μπορει να μας βοηθησει σε διακρατικες εμπορικες συμφωνιες σε περιπτωση "στραβης" . Θα προτιμουσα παντως να επαναπατριστει το 75-80% για μεγαλυτερη ασφαλεια . Το υπολοιπο μοιρασμενο σε τραπεζες του εξωτερικου μπορει να χρησιμεψει οπως εγραψα πιο πανω.

Nikos 15 Απριλίου 2013 στις 5:10:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ αρματιστη,
Καλή η ερώτηση σου. Ο χρυσός ανήκει στο κράτος αλλά έχει εκχωρηθεί στη Τράπεζα της Ελλάδος. Η τελευταία δεν είναι ιδιωτική εταιρία παρότι έχει ιδιώτες μέτοχους. Αυτό οφείλεται στο μοναδικό καταστατικό και την ειδική νομοθεσία βάση της οποίας λειτούργει. Η διοίκηση της ΤτΕ διορίζεται από τη κυβέρνηση (αλλά δεν παύεται από αυτή πλην εξαιρετικών καταστάσεων) και το δημόσιο έχει προτεραιότητα στη διανομή των κερδών. Με απλά λόγια, αν κάποια στιγμή χρειαστεί, η ΤτΕ μπορεί να πουλήσει μέρος του χρυσού (σε σκληρό νόμισμα) και να μεταφέρει το έσοδο στη κυβέρνηση. Με την ευκαιρία να πω ότι σύμφωνα με το καταστατικό μόνο έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα να ασκήσουν δικαιώματα ψήφου στη γενική συνέλευση της ΤτΕ. Τώρα, γιατί ένας πολιτικός αρχηγός λέει κάθε τόσο ότι η ΤτΕ ελέγχεται από τον Ροκφέλερ αυτό είναι θέμα που δεν μπορώ να απαντήσω καθώς άπτεται συγκριμένου κλάδου της ιατρικής που ασχολιέται με τη ψυχική υγεία.

Ανώνυμος 15 Απριλίου 2013 στις 6:02:00 μ.μ. EEST  

το λένε με το παρακάτω σκεπτικό.
Η διοίκηση της ΤτΕ διορίζεται απο την Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση διορίζεται απο τον Ροκφελερ, οπότε
ο Ροκφέλερ ελέγχει την Ττε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP