Ενδείξεις υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

«Ευκρινείς και ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων» προκύπτουν, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, από τις πρώτες απεικονίσεις των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ενημερωτική σύσκεψη υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελο Λιβιεράτο, με τα στελέχη της Δ/νσης Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ, για την πορεία, το χρονοδιάγραμμα και τα επιμέρους στάδια υλοποίησης του προγράμματος επεξεργασίας και ερμηνείας των γεωφυσικών δεδομένων που συνέλεξε το ερευνητικό σκάφος "Nordic Explorer" της εταιρίας PGS στη θαλάσσια περιοχή όπου πραγματοποιήθηκαν οι έρευνες.

Υπενθυμίζεται ότι η συλλογή των δεδομένων ολοκληρώθηκε την 25η Φεβρουαρίου 2013 και ήδη γίνει το 30% της πρώτης φάσης επεξεργασίας επιλεγμένων γραμμών (fast track), που θεωρούνται ως αντιπροσωπευτικές της περιοχής που διερευνήθηκε.

Οι δύο γεωεπιστήμονες - στελέχη της Διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής που είχαν μεταβεί στο Λονδίνο για μετεκπαίδευση, στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Νορβηγική εταιρεία PGS, παρουσίασαν στον Υπουργό και τα μέλη της Ομάδας Υδρογονανθράκων που έχει συσταθεί, τα πρώτα παραδείγματα των μετρήσεων, από τα οποία προκύπτει το ενδιαφέρον στις γεωλογικές δομ

Στόχος τόσο του Δημοσίου όσο και της PGS παραμένει να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση θαλάσσιων "οικοπέδων" για έρευνα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Από την ίδια σύσκεψη προκύπτει ότι οι συμβάσεις για τη παραχώρηση των τριών περιοχών (Ιωάννινα, Πατραικός Κόλπος και Κατάκολο) που είχαν προκηρυχθεί το 2011, αναμένεται να υπογραφούν σύντομα, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες που έχουν επιλεγεί θα ολοκληρωθούν στα τέλη Μαΐου.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και την εργασία των επιστημονικών στελεχών του Υπουργείου και της αρμόδιας Επιτροπής, δήλωσε ότι «οι ρυθμοί του έργου σχετικά με την αναζήτηση Υδρογονανθράκων στον θαλάσσιο και ηπειρωτικό χώρο της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης, συνεχίζονται απρόσκοπτα και μεθοδικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, με εμπιστοσύνη στους στόχους και τις δυνατότητές μας».

Πηγή Enet.gr

Σημ. Εν κρυπτώ: στο θέμα θα επανέλθουμε σύντομα.

7 σχόλια:

Vangelis M. 6 Απριλίου 2013 στις 10:02:00 π.μ. EEST  

Τα πραγματικα πετρελαια, ο πραγματικος πλουτος βρισκεται στα μυαλα μας. Αν οι συμπεριφορες μας δεν αλλαξουν και δεν ωριμασουμε πολιτικα σαν συνολο οσος ορυκτος πλουτος και να βρεθει στην χωρα μας εμεις θα παραμεινουμε μια χωρα καθυστερημενων και φτωχων ιθαγενων.

Αν δεν λυσουμε το προβλημα της διαχειρισης των δημοσιων οικονομικων υποθεσεων που απο το 1822 μεχρι σημερα γινεται κατα κανονα με γνωμονα τα συμφεροντα ατομων ή μειοψηφιων, το συνολο και η χωρα δεν θα δουν ωφελειες εφοσον επιβεβαιωθει η υπαρξη αξιολογων κοιτασματων υδρογονανθρακων.

Ανώνυμος 6 Απριλίου 2013 στις 1:04:00 μ.μ. EEST  

@ Vangelis M.

Προσυπογράφω το σχόλιό σου. Τα κοιτάσματα υπάρχουν και είναι αναμφίβολα και μεγάλα και καλής ποιότητας. Το ζήτημα είναι ποιος θα τα διαχειριστεί. Αν τα διαχειριστούν οι σημερινοί διεφθαρμένοι κυβερνώντες, απλώς κάποιοι θα γίνουν πλουσιότεροι.

Η χώρα θα ωφεληθεί από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την όποια κακοδιαχείρισή των.

Είναι όντως ένα θέμα προς προβληματισμό.

Ανώνυμος 6 Απριλίου 2013 στις 2:21:00 μ.μ. EEST  

@Vangelis M.

Αγαπητέ φίλε Βαγγέλη καλησπέρα,

Οπωσδήποτε θα συμφωνήσω μαζί σου,όσον αφορά στην αναγκαία αξιακή βάση που επιβάλλεται να υιοθετεί μια κοινωνία,προκειμένου να εξελίσσεται και να προάγεται.Και είναι φυσικά δεδομένο,οτι μόνο μέσω αυτού του πλαισίου μπορούν να αναδειχθούν οι άξιοι ηγέτες που θα διέπονται απο αισθήματα συλλογικότητας και πατριωτισμό,καθότι θα αντανακλούν τις επιταγές και τη ποιότητα της κοινωνίας που τους αναδεικνύει.
Ωστόσο,οφείλω να επισημάνω και τη μοναδική μου ένσταση στα γραφόμενά σου,αναφορικά με το χρόνο εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων,εάν και όταν αποδειχθεί οτι είναι αξιόλογα όπως ορθά επισημαίνεις.Βαγγέλη ειλικρινά πολύ φοβάμαι οτι δεν υπάρχει υπέρ μας πολυτέλεια χρόνου.Προσωπικά διαπιστώνω οτι στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται συμμαχίες που μόνο ως ανίερες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και εις βάρος της χώρας μας,δεδομένης και της αδύναμης θέσης στην οποία βρισκόμαστε.
Πιστεύω οτι είναι επιβεβλημένο να πέσει το βάρος στην ανάπτυξη στρατιωτικής ισχύος,αλλά παράλληλα και των κατάλληλων διπλωματικών σχέσεων και συμφωνιών με τις καθιερωμένες και ενδιαφερόμενες δυνάμεις. Θεωρώ απο τη πλευρά μου πως το ενεργειακό ζήτημα είναι το μόνο το οποίο είναι εις θέση να λειτουργήσει ως οικονομική δικλείδα ασφαλείας ,έστω και με τη μακροπρόθεσμη ανταποδοτικότητά του.Δυστυχώς οι κυβερνήσεις όλων αυτών των ετών(και νομίζω συμφωνούμε και η αφροσύνη ενός μεγάλου μέρους ημών που τους εξέλεγε κοντόφθαλμα) φρόντισαν να φορτώσουν στις πλάτες τις χώρας μας ένα υπέρογκο χρέος το οποίο δε νομίζω οτι με οποιαδήποτε άλλη μορφή οικονομικής συμφωνίας μπορεί να τεθεί έστω και υπο μερικό έλεγχο,σίγουρα πάντως όχι με τις τωρινές αλχημείες του Υπουργείου Οικονομικών.
Το ιδεατό θα ήταν να προηγηθεί η αναμόρφωση της αυτοκαταστροφικής μας νοοτροπίας,αλλά πολύ φοβάμαι οτι θα πρέπει να συμβαδίσει ταυτόχρονα με την άμεση έναρξη διερευνητικών διαδικασιών και των κατάλληλων συμφωνιών που θα αποδώσουν στο μέγιστο δυνατό στη χώρα μας,αλλά και τη κατάλληλη στρατιωτική προετοιμασία σε επίπεδο εκπαίδευσης και εξοπλισμών.Το διακύβευμα είναι μεγάλο....


Φιλικά,
Μέντωρ

Ανώνυμος 7 Απριλίου 2013 στις 12:55:00 μ.μ. EEST  

Μα υπαρχουν πετρελαια στην ελλαδα? Αφου ο ΓΑΠ μας διαβεβαιωνε οτι αυτα ειναι παραμυθια!

Vangelis M. 7 Απριλίου 2013 στις 7:42:00 μ.μ. EEST  

Ολοι μιλανε για εκμεταλλευση υδρογονανθρακων αλλα πως θα γινει σε ποσταξεις περα απο τα 6 μιλια απο τις ακτες; Αφου δεν εχουμε ορισει υφαλοκριπιδα ουτε ΑΟΖ.

Τι θα λεμε; πληρωστε δικαιωματα εξορυξης στο Ελληνικο κρατος για περιοχες που δεν εχουμε κατοχυρωσει ως δικες μας;

ΑΧΕΡΩΝ 7 Απριλίου 2013 στις 11:57:00 μ.μ. EEST  

@Vangelis M.
Αὐτή ἡ ἀδιαφορία για τα 12 Ν.Μ μέ ὑποψιάζει ότι ἀπλῶς βαράμε τενεκέ περί ΑΟΖ για να κάνουμε θόρυβο,και αὐτό μόνο για ἐσωτερική κατανάλωση,ὥστε να πιάνεται ὁ ἀπελπισμένος Ἕλληνας ἀπό κάποια τρελλή ἐλπίδα,μέχρι να περάσουμε το σημείο χωρίς ἐπιστροφή.

Ανώνυμος 8 Απριλίου 2013 στις 1:12:00 π.μ. EEST  

@Vangelis M.

Αγαπητέ Βαγγέλη,επέτρεψέ μου.Ένα τέτοιο ακανθώδες ζήτημα όπως η οριοθέτηση της ΑΟΖ που αποτελεί απαραίτητη προ'υ'πόθεση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων απο τη πλευρά μας,νομίζω οτι είναι εφικτή,εφόσον υπάρχει η κατάλληλη διάθεση απο τη πλευρά της ελληνικής ηγεσίας να καταδείξει στις παραδοσιακές δυνάμεις οτι αρκετά απο τα συμφέροντά τους εξασφαλίζονται απο την υποστήριξη των δικαίων της ελληνικής πλευράς.Κάπως έτσι έχει δείξει η Ιστορία οτι δίδεται το πράσινο φως για την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.Εφόσον βέβαια υπάρχει η αδιαφορία,λέξη την οποία ορθά χρησιμοποιεί ο @ΑΧΕΡΩΝ,σαφώς και θα βαλτώνουμε στο συγκεκριμένο ζήτημα,μετατρέποντάς το σε μια κουβέντα φιλολογικού ενδιαφέροντος και ενός γραφικού ζητήματος προς παρηγοριά και εσωτερική κατανάλωση...

Μέντωρ





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP