Απεβίωσε ο ναύαρχος Νίκος Παππάς

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Απεβίωσε το πρωί σε ηλικία 83 ετών ο ναύαρχος ε.α. Νικόλαος Παππάς, μετά από μακρά ασθένεια. Ο εκλιπών υπήρξε σύβολο του αντιδικτατορικού αγώνα, καθώς ως στέλεχος του κινήματος του Ναυτικού και κυβερνήτης του θρυλικού αντιτορπιλικού "Βέλος", κατέφυγε το 1973 στην Ιταλία και κατήγγειλε τη δικτατορία, προκαλώντας παγκόσμια αίσθηση.

Όσοι τον γνώρισαν μιλούν για έναν πραγματικό ναυτικό, που "μιλούσε" στη θάλασσα και τα πλοία που κυβέρνησε, αλλά και για έναν τολμηρό αξιωματικό και φλογερό πατριώτη, που εξέφρασε με τις πράξεις του το διαχρονικό φρόνημα του Πολεμικού Ναυτικού.

Παρά την ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε ο ναύαρχος Παππάς παρέμενε ενεργός πολίτης με καίριες δημόσιες παρεμβάσεις. Μάλιστα είχε υπερασπιστεί σθεναρά το δημοκρατικό ήθος των στελεχών των ΕΔ, κατακεραυνώνοντας όσους "δημοκρατικούς" αυλοκόλακες του Γ. Παπανδρέου έπλεκαν σενάρια πραξικοπήματος το Νοέμβριο του 2011.

Τη θλίψη του για τον θάνατο του ναυάρχου Νίκου Παππά εκφράζει με συλλυπητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. «Η Ελληνική Δημοκρατία χρωστά πολλά στον Ναύαρχο Νίκο Παππά, που πρωταγωνίστησε στην "ανταρσία του Βέλους", μια μοναδική στιγμή στον αντιδικτατορικό αγώνα», αναφέρει ο κ. Παπούλιας, προσθέτοντας ότι «η νέα γενιά έχει να διδαχθεί και να εμπνευστεί παρακολουθώντας τη διαδρομή του».

Ο ναύαρχος Νίκος Παππάς «έγινε με την πρωταγωνιστική συμμετοχή του στο Κίνημα του Ναυτικού, σύμβολο των αγώνων για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας», αναφέρει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την απώλειά του.

Τονίζει ακόμη ότι «αφησε απαράμιλλες παρακαταθήκες αγώνων και προσφοράς στην Πατρίδα μας, τίμησε το Πολεμικό Ναυτικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις σε δύσκολους και σκοτεινούς καιρούς, κέρδισε, επάξια, εξέχουσα θέση στις σελίδες της νεότερης Ιστορίας μας, κέρδισε το θαυμασμό, την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη των Ελλήνων».

«Ο ναύαρχος Νίκος Παππάς και οι σύντροφοι του, έσωσαν την τιμή των Ενόπλων Δυνάμεων αγωνιζόμενοι για την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και προσθέτει:

«Ο Νίκος Παππας κράτησε ψηλά τη σημαία του Πολεμικού Ναυτικού, τη σημαία της Δημοκρατίας, τη σημαία του Έθνους. Η Ιστορία έχει γράψει το κεφάλαιο που τον αφορούσε ενώ αυτός βρισκόταν εν ζωή. Έφυγε απολαμβάνοντας την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και όλου του ελληνικού λαού».

«Ο θάνατος του Νίκου Παππά δεν σηματοδοτεί απώλεια. Σηματοδοτεί παρουσία και συνδέεται με τις πιο μεγάλες στιγμές των αγώνων για τη δημοκρατία και τότε και τώρα», επισημαίνει σε δήλωσή του ο υπεύθυνος του τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας.

«Ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς αγωνίστηκε για την ανατροπή της Χούντας βάζοντας πάνω από όλα την πατρίδα και τους αγώνες για ιδεώδη, για την δημοκρατία και την ελευθερία», σχολιάζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και εκφράζουν τη λύπη τους για τον θάνατό του.

«Με την απόφασή του να αποχωρήσει από την άσκηση του ΝΑΤΟ τον Μάιο του 1973 κατάφερε μεγάλο πλήγμα στη χούντα και έκανε πρώτο θέμα διεθνώς την ελληνική αντίσταση εναντίον της δικτατορίας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά και εκφράζει τα συλλυπητήριά της στου οικείους του.

Βιογραφικό

Ο Νικόλαος Παππάς γεννήθηκε το 1930 στην Κύμη της Εύβοιας και σπούδασε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στη Σχολή Ναυτιλίας και Κατευθύνσεως του Βρετανικού Ναυτικού και στη Σχολή Πολέμου και Αμύνης του ΝΑΤΟ Ρώμης.

Το 1963, υπηρέτησε ως υπασπιστής ΥΕΘΑ έως το 1965.

Το διάστημα 1971-1972, διετέλεσε διοικητής της Σχολής Υπαξιωματικών.

Στις 25 Μαΐου 1973, έγινε διεθνώς γνωστός, όταν για να εκδηλώσει την αντίθεσή του προς την απριλιανή δικτατορία, οδήγησε το αντιτορπιλικό «Βέλος», του οποίου ήταν κυβερνήτης, στην Ιταλία. Στη συνέχεια αποτάχθηκε από το Ναυτικό με απόφαση της δικτατορίας, η οποία του αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια.

Το 1974, μετά την πτώση της δικτατορίας, διετέλεσε διευθυντής Διοικήσεως Ναυστάθμου Σαλαμίνας για έναν χρόνο.

Το 1976, υπηρέτησε ως διευθυντής Πολεμικής Σχεδιάσεως ΓΕΝ και Ακόλουθος Αμύνης στην Μεγάλη Βρετανία έως το 1979.

Την περίοδο 1979-1980, ήταν διοικητής Ταχέων Σκαφών και από το 1980 έως το 1981, διοικητής αντιτορπιλλικών και Υπαρχηγός Ναυτικού.

Το 1981, ανέλαβε τη Διοίκηση Ναυτικής Εκπαίδευσης και το 1982, επιλέχτηκε ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, θέση στην οποία παρέμεινε ως το 1986.

Συμμετείχε ως υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Γρίβα (1989) και στην οικουμενική του Ξενοφώντα Ζολώτα (1989-1990).

Ήταν παντρεμένος με την Χαρίκλεια Παπαναστασίου με την οποία απέκτησαν δύο γιους.


Αναλυτικό βιογραφικό του ναυάρχου Ν. Παππά έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΠΝ.

69 σχόλια:

Ανώνυμος 5 Απριλίου 2013 στις 7:31:00 μ.μ. EEST  

Αιωνία του η μνήμη :(

Ανώνυμος 5 Απριλίου 2013 στις 7:37:00 μ.μ. EEST  

« Είναι καιρός να ενστερνιστείτε κι εσείς το «ουδέν μορφώνει όσο το παράδειγμα» »

Καλό σου ταξείδι, Έλληνα!

Κατόπιν της απωλείας καί όντας ήδη φτωχότεροι, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία & λοιποί πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής, έσπευσαν - καί έταιροι θα ακολουθήσουν, να κατευοδώσουν τον θανόντα αποδίδοντας τα εύσημα.

Ταυτοχρόνως, ο ηλεκτρονικός τύπος (προς ώρας & κατ'αντίληψης μου newpost.gr), δημοσιεύει από έτους επιστολη του εκλιπόντος πρός την πολιτική ηγεσία του τόπου, στηλιτεύοντας την καί καλώντας την άμεσα πρός αλλαγή πλεύσης, γινόμενοι το παράδειγμα των πολιτών.

Την επιστολή αυτή, καίτοι παρακολουθώ την επικαιρότητα επαρκώς, δεν γνώριζα πριν από σημέρα, εξ' αφορμής του γεγονότος.
Κατά συνέπεια, γράφοντας το σχόλιο δεν γνωρίζω εάν η επιστολή αυτή του Παππά είχε δημοσιευτεί πρότερα του θανάτου του.

Καί τώρα οι απορίες μου:
- Η επιστολή αυτή είχε δημοσιοποιηθεί ενωρίτερα της σήμερον;
- Εάν όχι τότε καθ' όσον η επιστολή είναι στη διάθεση των ΜΜΕ, γιατί δημοσιοποιείται μόλις τώρα, ταυτόχρονα με την αναγγελία του θανάτου του;
- Όσοι σήμερα μεγαλοστόμως κατευόδωσαν τον εκλιπόντα, τιμώντας τον καί αποδίδοντάς του εύσημα, ΔΕΝ αναγνωρίζουν τον ευατό τους στους αποδέκτες της επιστολής του αυτής;
- Θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον προτομή του Ναυάρχου Παππά; (συνειρμοί του τύπου, "μάρμαρο να γίνει", κατά το "τσιμέντο να γίνει" , επιστρέφονται στους δράστες ως προβοκατόρικες).

Με απορίες πολλές (άλλες)

Άκης Κολομβός



SZAE 5 Απριλίου 2013 στις 7:45:00 μ.μ. EEST  

-"Αναχώρηση Κυβερνήτου"

Καλό σου ταξίδι Αρχηγέ και Δάσκαλε.

Οδυσσέας 5 Απριλίου 2013 στις 7:57:00 μ.μ. EEST  

@ Άκης Κολομβός:

Η επιστολή του ναυάρχου Παππά στην οποία αναφέρεστε, είχε δημοσιευθεί στην Καθημερινή στις 22-2-2012 και αναδημοσιεύθηκε από το Εν Κρυπτώ εδώ.

Ανώνυμος 5 Απριλίου 2013 στις 8:09:00 μ.μ. EEST  

@Οδυσσέα:

Ευχαριστώ, δεν το γνώριζα. Θα παρακολουθώ το Εν Κρυπτώ συνεπέστερα.

Οι λοιποί προβληβατισμοί παραμένουν. Βοήθειες καλοδεχούμενες πανταχόθεν.

Άκης Κολομβός

Ανώνυμος 7 Απριλίου 2013 στις 12:57:00 μ.μ. EEST  

Συγνωμη αλλα θα διαφωνησω, το να αυτομολεις με πολεμικο πλοιο και πληρωμα που δεν το εχεις ρωτησει ειναι ΠΡΟΔΟΣΙΑ. Σε αλλες ''δημοκρατιες'' θα τον εβρισκαν το πρωι με μια σφαιρα φυτεμενη στο κρανιο...

Ανώνυμος 7 Απριλίου 2013 στις 2:35:00 μ.μ. EEST  

@7/3/13 ώρα 7.57 μμ
Δεν αυτομόλησε. Η αυτομόληση σημαίνει πως περνάω στο εχθρικό στρατόπεδο. Οι ιταλοί δεν ήταν αντίπαλοι μας...
Από το πλήρωμα απ 'τι έχω διαβάσει αρκετοί αξ/κοι ήταν σύμφωνοι μαζί του. Οι ναύτες δεν έχουν λόγο.... Εκεί πάντως που πήγαν ούτε αιχμάλωτους τους έπιασαν ούτε φυλακή έβαλαν κανέναν.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 7 Απριλίου 2013 στις 2:57:00 μ.μ. EEST  

Αυτομολώ σημαίνει παραδίδομαι στον εχθρό. Οι μόνοι που άξιζαν μια σφαίρα στο κρανίο από τη δημοκρατία της μεταπολίτευσης ήταν οι χουντικοί προδότες της Κύπρου. Εγέρθουτου λοιπόν και μη μας ζορίζεις. Άντε γιατί διάβαζα την ανάρτηση για το οχυρά και τη στάση των Γερμανών φίλων σου...χρυσαυγίτικα γατάκια.

Ανώνυμος 7 Απριλίου 2013 στις 5:08:00 μ.μ. EEST  

Μη μιλάτε για προδοσία στην Κύπρο μόνο απο τους χουντικούς , γιατί οι προδότες έχουν όνομα και δεν είναι χουντικοί μόνο αλλά και όνόματα όπως Καραμανλής και Μακάριος (εθνάρχες παναθεμα τους).

Ανώνυμος 7 Απριλίου 2013 στις 5:55:00 μ.μ. EEST  

@7/3/13 ώρα 7.57 μμ
Δεν αυτομόλησε. Μάθετε επιτέλους σωστά ελληνικά (αυτοαποκαλείστε και εθνικιστές)!
Και από μαρτυρίες που υπάρχουν στο ίντερνετ οι περισσότεροι αξιωματικοί και ναύτες ήταν σύμφωνοι. Μάλιστα πολλοί από αυτούς ζητωκραύγασαν όταν τους ανακοινώθηκε πως θα πάνε Ιταλία.

Ανώνυμος 7 Απριλίου 2013 στις 10:02:00 μ.μ. EEST  

Σωστά, δεν αυτομόλησε, ούτε λυποτάκτησε.
Παρέδωσε μία ολόκληρη μονάδα μάχης στους ιταλούς (αυτούς που επιτέθηκαν στην Ελλάδα στις 28.οκτ.1940, και την ενέπλεξαν σε μία τραγική πορεία 10 ετών με 800000 Έλληνες νεκρούς).
Άραγε ο Ιατρίδης, ο Μπλέσσας, ο Λάσκος και ο Χατζηκωσταντής γιατί δεν παρέδωσαν τις μονάδες τους στους ιταλούς ή τους τούρκους πριν τον πόλεμο ώστε να αντιταχθούν στην (φασιστική) δικτατορία Μεταξά.
Αλλά μάλον θα ήταν φασιστάκια και αυτά...Ελπίζω να συμφωνεί μαζί μου ο φμκ ο βαρής πατριώτης και εξολοθρευτής του ιντερνετ.
Να χαίρεστε τον ήρωα σας , εσείς και οι δημοκράτες της μεταπολίτευσης που ρημάξατε την πατρίδα μας.

Οδυσσέας 7 Απριλίου 2013 στις 11:09:00 μ.μ. EEST  

@ Ανώνυμο 10.02:
1. Ορισμός: "Αυτομολώ= προσχωρώ θεληματικά στο εχθρικό στρατόπεδο, εγκαταλείποντας το δικό μου".
Πάρε και τον ορισμό του άρθρου 39 του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα:
"Άρθρο 39 - Αυτομολία.
Στρατιωτικός που χωρίς έγγραφη άδεια ή έγγραφη διαταγή του αρχηγού του:
α) Μεταβαίνει στον εχθρό, τιμωρείται με θάνατο ή ισόβια κάθειρξη.
β) Διαβαίνει τα όρια που όρισε ο διοικητής του σε σημείο από το οποίο μπορεί να επικοινωνήσει με τον εχθρό ή εξέρχεται από οχυρή θέση ή τόπο πολιορκημένο ή αποκλεισμένο από τον εχθρό, τιμωρείται με κάθειρξη".

Και τα δύο μιλάνε για "εχθρό". Η Ιταλία το 1940 ήταν εχθρός, αλλά το 1973 ήταν σύμμαχος. Δεν υπάρχει αυτομολία σε σύμμαχη χώρα. Τι δεν καταλαβαίνεις;
2. Το "Βέλος" επέστρεψε στην Ελλάδα με άλλο πλήρωμα. Επομένως ούτε το ΠΝ ούτε η Ελλάδα στερήθηκαν οποιαδήποτε μονάδα μάχης.
3. Για να μιλάμε για προδοσία, στάση, αυτομολία κλπ., πρέπει να υπάρχει νόμιμη εξουσία. Η χούντα δεν ήταν νόμιμη εξουσία, αλλά παράνομη. Και η αντίσταση κατά παράνομης εξουσίας δεν είναι προδοσία ούτε στάση, είναι υποχρέωση του στρατιωτικού (ΣΚ 20-1, άρθρο 11 παρ. 11).
4. Βεβαίως και θα καμαρώνουμε τον Παππά, όχι μόνο για την "ανταρσία του Βέλους" αλλά και επειδή τον Ιούλιο του 1974, πριν ακόμα πέσει η χούντα, αυτός και οι αξιωματικοί του παρουσιάστηκαν οικειοθελώς για να πολεμήσουν για την πατρίδα. Την ίδια ώρα κάποιοι χουνταίοι κήρυκες του πατριωτισμού που είχαν το κουμάντο, διέταζαν υποβρύχια να γυρίσουν πίσω και ματαίωναν διαταγές απογείωσης αεροσκαφών με φωτοβολίδες... Tη μεταπολιτευτική δημοκρατία βρίστην όσο θες, αλλά δεν παρέδωσε την πατρίδα ελάττω. Η χούντα όμως το 1967 παρέλαβε μια Κύπρο με μια ελληνική μεραρχία επάνω, και το 1974 την παρέδωσε με ένα τουρκικό σώμα στρατού πάνω.
Λίγα τα λόγια λοιπόν. Οι χουντικοί δεν μπορούν να είναι τιμητές κανενός, αλλά αιώνια απολογούμενοι.

Ανώνυμος 7 Απριλίου 2013 στις 11:15:00 μ.μ. EEST  

Ναί,έχεις δίκιο!!
Το αν φταίει η Χούντα για την προδοσία στην Κύπρο, να ανοίξετε το φάκελο της Κύπρου και μετά τα ξαναλέμε.
Έχουμε χορτάσει από την σοβιετική τηλεόραση Ελλάδος ΕΡΤ 40 χρόνια που βγάζει πορίσματα για την χουντα και την τραγωδία της Κύπρου..
Να ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ να δούμε ποιος πρόδωσε την Κύπρο.

Μέχρι τότε:
Το ακελ ήταν συνεργάτης των άγγλων και των τούρκων το 1955.
Την Κύπρο την απελευθέρωσε η ΕΟΚΑ με αρχηγό τον Γρήβα Διγενή (τον φασίστα της οργάνωσης Χ κατά τους αριστερούς).
Την συμφωνία της Ζυρίχης την υπέγραψε ο Μακάριος και όχι η Χούντα.
Ο Μακάριος ζητώντας περισσότερα προνόμια ευθύνεται για την τουρκική ανταρσία του 1964 (που προετοίμασε την τουρκική εισβολή- βλέπε οργάνωση τουρκοκυπριακών θυλάκων).
Ο μακάριος ζήτησε να φύγει ο στρατός κατοχής από την Κύπρο το 1967..."να φύγουν οι καλαμαράδες", "να φύγουν οι γκόμενοι".
και ο Παπαδόπουλος την πήρε πίσω μετά από πίεση και των Αμερικάνων.
Ο Μακάριος έστειλε την επιστολή προς Γκιζίκη όπου ζητούσε ουσιαστικά να διαληθεί η Εθνική Φρουρά και προκάλεσε το πραξικόπημα.
Ο Μακάριος είχε φτιάξει το εφεδρικό σώμα εξοπλισμένο με σύνχρονο οπλισμό, την ίδια ώρα που δεν έδινε δεκάρα για την Εθνική φρουρά.
Ο Μακάριος καλούσε από τον ΟΗΕ στις 19.Ιουλίου.1974, την τουρκία και την αγγλία να επέμβουν, νομιμοποιώντας την εισβολή.
Ο Μακάριος ήταν δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος Κύπρου 14 χρόνια..ΑΧΑΧΑΧΑ!!
Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ήταν πανίσχηρες το 1974 (σε σχέση με το 1967 όπως τις άφησαν οι σάπιοι πολιτικοί)και μπορούσαν να χτυπήσουν στην Κύπρο ανα πάσα στιγμή, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν.
Ο Ιωαννίδης 2 φόρες έδωσε εντολές να χτυπήσουμε και οι εντολές του δεν εκτελέστηκαν από την τότε στρατιωτική ηγεσία (η οποία την ίδια στιγμή μιλούσε με τους αμερικάνους..εν άγνοια του Ιωαννίδη..).
Η ίδια στρατιωτική ηγεσία παρέμεινε και μετά την πτώση Ιωαννίδη και μαζί με τους δημοκράτες καραμανλή-αβέρωφ δεν στείλαν ούτε έναν Έλληνα στρατιώτη στην Κύπρο στον αττίλα 2 " η Κύπρος είναι μακράν"..΄
Ο Ιωαννίδης ως γνωστόν είναι ο μόνος που τόλμησε και έκανε εξόρυξη υδρογοναθράκων στην Ελλάδα (Πρίνος) και μετά από 4.5 μήνες τον εξαφανήσαν.
Ξαφνικά σήμερα που οι δημοκράτες χρεωκόπησαν την Ελλάδα (γιατί ο Ιωαννίδης παρέδωσε οικονομία με 8% ρυθμό ανάπτυξης και 22% του ΑΕΠ εξωτερικό χρέος!!!)όλοι μιλάν για τα πετρέλαια της Ελλάδας και τα φυσικά αέρια!!!! ΑΧΑΧΑΧΑ

Οι ιταλοί είναι σύμμαχοι μας όσο και οι τούρκοι, και έχει φανεί όλα αυτά τα χρόνια η στάση τους και στο θέμα της Βορείου Ηπείρου..

Μεγάλος ήρωας ο Παππάς με την ηρωική πράξη του!!!, αν και αυτός περίμενε τον Βασιλιά να τον κάνει Αρχηγό ΓΕΝ, τελικά τον έκανε ο παπανδρέας!!



Ανώνυμος 7 Απριλίου 2013 στις 11:26:00 μ.μ. EEST  

Ει αγελαδαρη (cowboy ελληνιστι) αυτα στο ραντσο σου! Οσο για τους χαρακτηρισμους στους επιστρεφω,ενταξει ''δημοκρατικε'' φιλε που ''σταμπαρεις'' τον κοσμο λες και προκειται για το κοπαδι σου?

Ανώνυμος 7 Απριλίου 2013 στις 11:48:00 μ.μ. EEST  

Ειχα την τυχη να τον γνωρισω τον ναυαρχο, οπως ειχα και την τυχη να εχω τον γιο του κυβερνητη. Προκειται περι εξαιρετικου ανθρωπου με Α κεφαλαιο. Ωστοσο Οδυσσεα, κακα τα ψεματα η διχοτομηση της κυπρου ηταν το ''ανταλλαγμα'' για να επανελθει η δημοκρατια στην ελλαδα.Μη ξενας ποιος ''εβαλε'' τους τουρκους στο παιχνιδι με τη συμφωνια του λονδινου, επισης μην ξενας τη σταση ορισμενων, στρατιωτικοι παντως δεν ηταν, στη τουρκοκυπριακη ανταρσια. Ναι ο αττιλας 1 εγινε επι δικτατοριας και ναι μπορουσε να αποκρουσθει, αλλο ομως ιωαννιδης που κυβερνουσε τοτε και αλλο παπαδοπουλος χουντικοι και οι 2 αλλα καμια σχεση, οπως και ο ανδρεας με τον γιωργακη, παπανδρεου και οι 2 αλλα καμια σχεση

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 8 Απριλίου 2013 στις 12:26:00 π.μ. EEST  

Ο Οδυσσέας απάντησε επαρκώς. Κατά τα άλλα δεν ταΐζουμε τα τρολ. Κοπάδι πάντως τα τρολ βρε παιδί μου, η ΧΑ ήταν ο πρώτος διδάξας αλλά βλέπω όλο και πιο συχνά και από τα άλλα κόμματα. Μόνο από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ δεν είδα. Πολλά και από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου βεβαίως βεβαίως. Κοπάδι γίνανε.

Οδυσσέας 8 Απριλίου 2013 στις 12:27:00 π.μ. EEST  

@ Ανώνυμο 11.15:
Μπλα μπλα μπλα και για την ουσία τίποτα. Απλά πράγματα:
- Κύπρος 1967: Ελληνική μεραρχία στο νησί και τα σκυλιά δεμένα.
- Κύπρος 1974: Τουρκικό σώμα στρατού στο νησί.
Το ότι ο Ιωαννίδης έδωσε εντολές να χτυπήσουμε το λες εσύ. Αλλοι λένε άλλα, για Αβράκωτους, για Μίμηδες που πιάστηκαν Κώτσοι και γίνανε Λάκηδες, κλπ. κλπ. Τέλος πάντων όποιος και να έδωσε τις εντολές και όποιος και να τις ακύρωσε, η χούντα κυβερνούσε, η χούντα έχει την ευθύνη.
Τα υπόλοιπα είναι να 'χαμε να λέγαμε.

ΑΧΕΡΩΝ 8 Απριλίου 2013 στις 1:04:00 π.μ. EEST  

@Οδυσσέα
Οἱ χουντικοί δέν δικαιοῦνται να εἶναι τιμητές,αὐτό ὅμως δέν ἀγιοποιεί αὐτομάτως την μεταπολίτευση,που ἐπί τρείς συναπτές ἑβδομάδες,24/7-17/8 1974,καί ἐνώ ὁ Ἀττίλας ἔκανε πάρτυ στην Μεγαλόνησο,ἀκολουθούσε το δόγμα "οὔτε φυσίγγι στην Κύπρο",και ὁ Καραμανλής την ἴδια ὥρα,ἀντί να πάρει ἀποφάσεις περί του πρακτέου,παρουσίαζε στους στρατιωτικούς το "Εὐρωπαϊκό του ὅραμα".
Και στο κάτω-κάτω της γραφῆς,μπορείς να μου πείς ποιόν τιμώρησε ἡ μεταπολίτευση για την προδοσία της Κύπρου;
Ὁ Μπονάνος,Ἀρχηγός Ἑνόπλων Δυνάμεων,τρομάρα μας,εἶχε πεί"Οἱ Τοῦρκοι χτυποῦν την Κύπρο,ἐμείς είμαστε Ἑλλάς",και αὐτόν τον κράτησε ἡ μεταπολίτευση στην θέση του,ὅπως και τον Ἀραπάκη μέχρι τον Νοέμβριο του ΄74,ἄν δέν κάνω λάθος.
Μπορεί να μήν γνωρίζω το παρασκήνιο,ἀλλά ἐκ των πραγμάτων συμπεραίνω ότι ἡ μεταπολίτευση θεώρησε τον Ἀττίλα ἱερή ἀγελάδα,και ἀπλῶς ἄλλαξε την πολιτική βιτρίνα,μέχρι να της δοθεί ἡ εὐκαιρία να ὑποστηρίξει το σχέδιο Ἀννάν.
Ἀπλῶς,ἄλλαξε ἡ βάρδια,ἤ ὁ Μανωλιός κατά το κοινῶς λεγόμενο,και ἔβαλε τα ρούχα ἀλλοιῶς ὡς προς το Ἑθνικό θέμα.
Το ἴδιο ἔργο περίπου βλέπουμε και σήμερα,με τον "ἀντιμνημονιακό" Σαμαρά σε ρόλο φυγαδευτή του Γ.Α.Π,και Σαύλου που ἔγινε Παύλος,που εἶδε το φῶς το ἀληθινό,και παλεύει μήν μας χαλάσει το γλυκό,δηλαδή το μνημόνιο.
Και ἐμείς,στο ἴδιο ἔργο θεατές,κομπάρσοι,χειροκροτητές...

Ανώνυμος 8 Απριλίου 2013 στις 3:18:00 π.μ. EEST  

"Την επόμενη τα πλοία ξεκινούν για την άσκηση και το ίδιο βράδυ αργά, εν πλω, ο Παππάς πληροφορείται από τον Χρήστο Λυμπέρη, τον κυβερνήτη του Α/Τ ΠΑΝΘΗΡ, τα της ματαίωσης του εγχειρήματος (εννοεί το κίνημα του Ναυτικού). Στις 23 και 24 Μαίου στο ΒΕΛΟΣ μαθαίνουν για τις συλλήψεις. Την ίδια ημέρα ο Παππάς, έχοντας καταλήξει σε απόφασή του να στραφεί κατά της χούντας χρησιμοποιώντας το πλοίο του, την ανακοινώνει στο πλήρωμά του. Οι άντρες αυτοί πανηγυρίζουν, ελάχιστοι σιωπούν! Αποχωρούν της άσκησης, καταπλέουν στο Ιταλικό λιμάνι Φιουμιτσίνο, και τριάντα ένας ζητούν πολιτικό άσυλο. Η Ιταλία ξεσηκώνεται, ο κόσμος ολόκληρος το μαθαίνει σε ελάχιστο χρόνο."

Ο αρχιπλοίαρχος Δ.Αρβανίτης που υπηρετούσε στο ΝΑΤΟ σε αναφορά του περιγράφει τις εκδηλώσεις του πληρώματος και τι διημείφθη με τον Παππά, στην προσπάθειά του να τον μεταπείσει. Ο Αρβανίτης δεν κρύβει τη διαπίστωση για το δεσμό που υπάρχει μεταξύ του Παππά και του πληρώματος. «…όταν ο Κυβερνήτης απεβιβάζετο, μεγάλος αριθμός του πληρώματος εδάκρυσεν…»

Οδυσσέας 8 Απριλίου 2013 στις 9:34:00 π.μ. EEST  

@ Αχέροντα:
Η μεταπολίτευση τιμώρησε τους πραξικοπηματίες, μεταξύ άλλων και για την Κύπρο. Τους αρχηγούς του Ιουλίου του 1974 δεν τους τιμώρησαν, αλλά δεν τους κράτησαν κιόλας: Ο Μπονάνος και ο Γαλατσάνος αντικαταστάθηκαν αμέσως (Αύγουστο '74) από τους στρατηγούς Αρμπούζη και Ντάβο, και οι Παπανικολάου - Αραπάκης τον Ιανουάριο του '75.
Από κει και πέρα, μακριά από μένα κάθε αγιοποίηση της μεταπολίτευσης. Η Ελλάδα όφειλε να πολεμήσει για την Κύπρο και μετά τη μεταπολίτευση - είτε τον Αύγουστο του '74 είτε και το 1976 που η κρίση του "Χόρα" έδωσε νέα αφορμή. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι τη δυνατότητα τοπικής νίκης στην Κύπρο τη χάσαμε τον Ιούλιο του 1974, επειδή ανακαλέσαμε υποβρύχια και αεροπλάνα στην κρίσιμη φάση της απόβασης. Άπαξ και οι Τούρκοι εδραιώθηκαν και έβγαλαν άρματα σε ικανό αριθμό, η Κύπρος ήταν στο έλεός τους. Ακόμα και τον Αύγουστο του 1974, για να ανατραπεί η κατάσταση και να εξαναγκαστεί η Τουρκία να αποχωρήσει, χρειαζόμασταν αποφασιστική νίκη στον Έβρο. Πράγμα πολύ δυσκολότερο.

Ανώνυμος 8 Απριλίου 2013 στις 10:20:00 π.μ. EEST  

Οδυσσέα τα έχεις μπερδέψει λίγο. Είναι τεράστιες οι ευθύνες του Μακαρίου στην τραγωδία της Κύπρου. Μην τα προσπερνάς μπλα-μπλα.
Το τουρκικό σώμα στρατού στην Κύπρο πήγε με τον Καραμανλή, όχι με την χούντα.
Άρα μία μεραρχία Ελληνική στην Κύπρο το 1967. Και ένα τουρκικό σώμα στρατού στην Κύπρο επί Καραμανλή.
Και παραβλέπεις πόσο γυμνές ήταν οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις το 1967, και πως ήταν το 1974.
20 μέρες ο Καραμανλής δεν μετέφερε ούτε ένα στρατιώτη, μετά και από την προτροπή Αβέρωφ-στρατιωτικής ηγεσίας. Η προδοτική στρατιωτική ηγεσία (που ήταν έκτοτε κάθε χρόνο προσκεκλημένη στο προεδρικό μέγαρο στην γιορτή για την αποκατάσταση της δημοκρατίας!!) παραγκώνισε τον Ιωαννίδη στην κρίσιμη φάση και έφερε τον Καραμανλή για να μας σώσει!!
Τον Ιωαννίδη κανείς από μας δεν μπορεί να τον κρίνει. Έναν Έλληνα στρατιώτη με 5 Χρυσά Αριστεία ανδρείας (τον πιο παρασημοφορημένο στην ιστορία του ΕΣ) που πέθανε στην φυλακή, κανείς από εμάς δεν μπορεί να τον κρίνει.
ΦΜΚ περαστικά σου. Βλέπεις το σάπιο πασοκικό κράτος (των αριστερών με τις δεξιές τσέπες) που σε ανέθρεψε καταρρέει, είναι στα τελευταία του (μαζί και οι ψευτοήρωες του). Και σου επαναλαμβάνω τις ειρωνείες σου προς τους πάντες ψευτοπατριώτη και ψευτοδημοκράτη από κοντά, όχι από το ιντερνετ.

Ανώνυμος 8 Απριλίου 2013 στις 10:31:00 π.μ. EEST  

@Οδυσσέα

Υπήρχε Ίμβρος-Τένεδος αλλά και αποβίβαση και επίθεση στην κύπρο με ότι έχουμε με ταυτόχρονη ναρκοθέτηση και οχύρωση της θράκης.

Το 74-94 η τουρκία ήταν ΧΩΜΑ.

μηδενιστής

Ανώνυμος 8 Απριλίου 2013 στις 10:31:00 π.μ. EEST  

Σε καμία περίπτωση η Κύπρος δεν ήταν καταδικασμένη μετά τον Αττίλα1. Θα μπορούσαν να επιβάλουν ναυτικό αποκλεισμό με τα υπερσύχρονα υποβρύχια (που είχε αγοράσει η χούντα) όπως κάναν οι άγγλοι το 1982 (8000 ναυτικά μίλια μακριά από το σπίτι τους).
Ένα Ελληνικό σύνταγμα πεζικού, μία μοίρα πυροβολικού και μία επιλαρχεία αρμάτων να είχε στείλει ο καραμανλής 20 μέρες δεν θα είχαν κάνει βήμα οι τούρκοι τον Άυγουστο του 1974 και θα είχαν συντριβεί.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 8 Απριλίου 2013 στις 4:23:00 μ.μ. EEST  

@Γιαλαντζί Ντερβίσηδες της ΧΑ
Παρακαλούνται τα ορφανά του Ιωαννίδη να επιστρέψουν στις τρύπες τους. Μολύνουν με την αποφορά τους τον αέρα μας. Ο τόπος ζει ακόμη και δεν παραδόθηκε στους γύπες και στα κοράκια, γόνους ταγματασφαλιτών και απριλιανών χειροκροτητών. Και θα τα βγάλει πέρα μέσα από δημοκρατικούς θεσμούς και χωρίς τη "βοήθεια" επίορκων αξιωματικών με IQ ραδικιού ή τους νεαντερτάλιους σύγχρονους θαυμαστές τους. Πήρατε θάρρος φαίνεται που τα κανάλια του συστήματος (βλέπε Σκάι και εκπομπή Τράγκα) άρχισαν να χτίζουν γέφυρες ανάμεσα στη μνημονιακή πτέρυγα και το φασισταριό της ΧΑ. Τόσο το καλύτερο για να φανεί τελικά τι καπνό φουμάρει ο καθένας. Άντε στο Μιχαλολιάκο λοβοτομημένα τρολάκια που θα συγκρίνουμε τον Νίκο Παππά με τον Ιωαννίδη, τους ήρωες με τους προδότες. Άντε εγέρθουτου στον κατά φαντασία Φύρερ και μη μας ζαλίζετε πια. Σκάσαμε από τη μπόχα.

ΑΧΕΡΩΝ 8 Απριλίου 2013 στις 5:47:00 μ.μ. EEST  

@Οδυσσέα
Ἡ ποινή του ἀξιωματικοῦ ἐπί προδοσία εἶναι θάνατος και καθαίρεση-ἀρχικῶς ἐπεβλήθη στους ἀπριλιανούς,πρίν μετατραπεί σε ἰσόβια.
Ἐπεβλήθη ὅμως για το πραξικόπημα(που θεωρήθηκε μάλιστα στιγμιαίο) και ὄχι για την προδοσία της Κύπρου.
Διόρθωσε με ἄν κάνω λάθος,ἀλλά ἀπό τους ἱουλιανούς πραξικοπηματίες δέν τιμωρήθηκε κανείς ἀπ΄ὄσα γνωρίζω.
Και αὐτό με τον Μπονάνο,που ἀντικαταστάθηκε τον Αὔγουστο,μᾶλλον σαν χαριτωμενιά μου φαίνεται,και ὄχι σαν τιμωρία,ἄν τουλάχιστον ἀποτασσόταν...
Δέν νομίζεις ότι η μεταπολίτευση παραήταν ἀβρή με τους ἱουλιανούς;
Και ὑπενθυμίζω,ἡ ἴδια αὐτή μεταπολίτευση,δέν δίσταζε να ἀποστρατεύσει ἕξη ἀντιστρατήγους για να προαχθεί ὁ Ἀντωνακόπουλος,και ἑπτά ἀντιστρατήγους για να προαχθεί ὁ Ζιαζιάς.
Τέλος,ἡ Κύπρος δεν καταδικάστηκε ἐπειδή ἀνακλήθηκαν ἅπαξ τα ὑποβρύχια και τα ἀεροπλάνα στις 22 Ἱουλίου,ἀλλά ἐπειδή τηρήθηκε εὐλαβικά ἀπό μέρους της Ἑλλάδος ἡ ἐκεχειρία,ἀπό τις 22 Ἱουλίου μέχρι να ὁλοκληρωθεί με την ἄνεσή του ὁ Ἀττίλας,ἐπί τρείς ἡμέρες με χούντα,και ἐπί τρείς ἑβδομάδες με μεταπολίτευση.

Ανώνυμος 8 Απριλίου 2013 στις 5:57:00 μ.μ. EEST  

Ο Ρόμελ είχε πει πως σε μια απόβαση η γραμμή που σκάει το κύμα είναι η τελευταία γραμμή άμυνας και πως αν δεν έχει αποκρουστεί μέσα στο πρώτο 24ωρο θεωρείται επιτυχημένη.
Κύρια ευθύνη έχει η χουντα:
α) Εδιωξε την ελληνική μεραρχία από την Κύπρο
β) Γύρισε τα υποβρύχια πίσω, λίγες ώρες πριν βάλουν στο στόχαστρο τον αποβατικό στόλο.
γ) Για 24 ώρες οι Τούρκοι κάθονταν σε μια στενή παραλία παρουσιάζοντας τον τέλειο στόχο.

Ο Καραμανλής προς τιμή του έδωσε εντολή να σταλούν ενισχύσεις και άρματα στην Κύπρο αλλά συνέχεια τον ακύρωναν ο Μπονάνος και η παρέα του. Στρατιωτική εμπειρία δεν είχε, άκουσε τους "ειδικούς".

Ανώνυμος 8 Απριλίου 2013 στις 6:40:00 μ.μ. EEST  

"Ο Καραμανλής προς τιμή του έδωσε εντολή να σταλούν ενισχύσεις και άρματα στην Κύπρο αλλά συνέχεια τον ακύρωναν ο Μπονάνος και η παρέα του. Στρατιωτική εμπειρία δεν είχε, άκουσε τους "ειδικούς". "

χαχαχαχαχα α ρε ΕΘΝΑΡΧΗ σου την φέρανε τα τσικό! χαχαχαχαχαχα

σοβαρά τώρα πιστεύεις οτι ο καραμανλής που είχε τρελάνει στη σφαλιάρα τη μισή βουλή άκουσε τους ειδικούς;;;

εθνάρχης Α' τάξεως μαζί με τον μακάριο και λοιπά "τρελά αγόρια"

μηδενιστής

Οδυσσέας 8 Απριλίου 2013 στις 8:14:00 μ.μ. EEST  

@ Ανώνυμο 10.20:
Εσύ τα έχεις μπερδέψει. Το ξαναλέω: το 1967 υπήρχε στην Κύπρο ελληνική μεραρχία, το 1974 υπήρχε στην Κύπρο τουρκικό ΣΣ. Και είναι αστείο να συζητάμε πόσους μετέφεραν μεταξύ Αττίλα Ι και Αττίλα ΙΙ. Πολλούς μετέφεραν, αλλά από τις 22 Ιουλίου το πρωί που έφεραν το δεύτερο κύμα (δύναμη "Bora") είχαν ήδη τουλάχιστον μεραρχία πάνω στο νησί (2-3 συντάγματα πεζικού και πεζοναυτών, 2 ίλες αρμάτων, μοίρα πυροβολικού, δυνάμεις αλεξιπτωτιστών κλπ.), και συνέχιζαν να αποβιβάζουν. Στις 24 Ιουλίου είχαν ήδη ενώσει το προγεφύρωμα της Κερύνειας με τον ΤΚ θύλακα βορείως Λευκωσίας και κατείχαν τη διάβαση του Πενταδάκτυλου. Όπως έγραψε και ο φίλος παραπάνω, η γραμμή άμυνας ήταν η ακτή. Το παιχνίδι χάθηκε το πρωί της 22 Ιουλίου, που οι Τούρκοι ήταν ακόμα στριμωγμένοι στην ακτή αποβάσεως. Στο Καστέλι υπήρχαν εκείνο το πρωί 20 F-84, φορτωμένα το κάθένα με 2 βόμβες των 500 λιβρών και 2 φορείς ρουκετών των 5 ιντσών, συν τα 6 πυροβόλα τους των 20 χιλιοστών. Την ακτή αποβάσεως θα την έκαναν παρανάλωμα. Στις 05.00 το πρωί με πράσινη φωτοβολίδα τροχοδρόμησαν, στις 05.15 με κόκκινη φωτοβολίδα ματαιώθηκε η αποστολή. Στο Ηράκλειο υπήρχε σμήνος 6 F-4E, έλαβαν διαταγή απογείωσης στις 11:07, που ακυρώθηκε στις 11:09. Στις 12:24 διατάχθηκε εκ νέου η απογείωση, και στις 12:26 δόθηκε οριστική ματαίωση. Μέσα σε εκείνες τις 6-7 ώρες χάσαμε την Κύπρο. Τα υπόλοιπα είναι απλώς οι τραγικές λεπτομέρειες.
Ο Καραμανλής κακώς δεν έστειλε στρατό στην Κύπρο μεταξύ Αττίλα Ι και ΙΙ, αλλά και αν τον έστελνε ήμασταν σε μειονεκτική θέση πια. Έπρεπε να νικήσουμε στον Έβρο για να τους διώξουμε από την Κύπρο.
Τον Ιωαννίδη βεβαίως και θα τον κρίνουμε: τι να τα κάνω τα αριστεία ανδρείας αν την κρίσιμη για την Κύπρο στιγμή δείλιασε ή πιάστηκε Κώτσος. Άμα τα προσόντα σου είναι μόνο για διοίκηση τάγματος, κάτσε διοικητής τάγματος μη ζητάς να διοικήσεις κράτος. Θέλει άλλες ικανότητες, και εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλοι.
Λες ότι οι ΕΔ ήταν σε κακή κατάσταση το 1967 και σε καλύτερη το 1974 - άθλια δικαιολογία για την προδοτική απόφαση του Παπαδόπουλου να αποσύρει τη μεραρχία. Θυμίζω ότι το 1964 ο Γεώργιος Παπανδρέου με ανάλογο συσχετισμό ισχύος όπως το 1967 είπε "αν η Τουρκία ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου, δε φοβόμαστε να την ακολουθήσουμε". Και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε.

@ Μηδενιστή:
"Υπήρχε Ίμβρος Τένεδος", σωστό αλλά υπήρχαν και τα δικά μας νησιά στο Αιγαίο που δεν είχαν τις σημερινές ΑΔΤΕ πάνω.
"Αποβίβαση και επίθεση στην Κύπρο με ότι είχαμε", πώς θα έφτανε εκεί ό,τι είχαμε; Διάβασε παρακάτω τι γράφω στον άλλον.
"Το 74-94 η Τουρκία ήταν χώμα", εν μέρει σωστό. Βασικά ήταν χώμα το 1976-80 λόγω του εμπάργκο. Η δική μου άποψη παραμένει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την κρίση του 1976 για να πολεμήσει την Τουρκία και να τη διώξει από την Κύπρο - όχι όμως με νίκη στην Κύπρο αλλά στον Έβρο.

@ Ανώνυμο 10.31:
"Ένα ελληνικό σύνταγμα πεζικού, μία μοίρα πυροβολικού και μία επιλαρχία αρμάτων" ήθελες να στείλει ο Καραμανλής ε; Αναρωτιέμαι πού ζείτε ορισμένοι. Πώς θα πήγαιναν βρε φωστήρα αυτές οι δυνάμεις στην Κύπρο; Θα διακτινίζονταν; Εδώ σε καιρό ειρήνης (1964) έστειλε ο Γεώργιος Παπανδρέου τη μεραρχία και τους μασκαρεύανε ως τουρίστες για να μη γίνουν αντιληπτοί, κι εσύ λες ότι θα έκανε μια αντίστοιχη δύναμη τη διαδρομή Κρήτη-Κύπρο, ουσιαστικά υπό συνθήκες πολέμου, ανενόχλητη; Οι Τούρκοι με σταυρωμένα χέρια θα την κοιτούσαν; Οι Αμερικανοί που είχαν τοποθετήσει εκεί τον Έκτο Στόλο χαζοί ήταν να την αφήσουν να περάσει;
Αυτά τα πράγματα τα φροντίζει κανείς πριν ξεκινήσει το ντράβαλο, αλλά το Μίμη τον είχε συμβουλέψει ο Αβράκωτος ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και οι Τούρκοι θα κάτσουν στα αβγά τους. Έτσι κρίνονται τύχες εθνών...

@ Αχέροντα: τα παραπάνω νομίζω απαντούν και στα δικά σου επιχειρήματα.

Ανώνυμος 8 Απριλίου 2013 στις 8:43:00 μ.μ. EEST  

Δεν χρειάζεται να απαντήσω Οδυσσέα μιας και οταν μας βρίζει ο ΦΜΚ δεν έχεις κανένα ενδοιασμό να ανεβάζεις τις βρισιές του. Όταν απαντάμε στις βρισιές του, τα σχόλια δεν ανεβαίνουν ποτέ.
Τελείως κατευθυνόμενο το εν κρυπτώ. Κρίμα..

Τα έχεις τελείως μπερδεμένα.
Για το αν μπορούσε να στείλει στρατό το 1974 η Ελλάδα στον Αττίλα 2 στην Κύπρο διάβασε το Βιβλίο του Σ.βλάσση για την απόρρητη έκθεση του ΓΕΕΦ.
Εδώ στο Β παγκόσμιο πόλεμο το Π.Ν συνόδευσε με πλήρη επιτυχεία νηοπομπές στο Αιγαίο, απέναντι στο Ιταλικο ναυτικό των 100 υποβρυχίων!! της πλήρης αεροπορικής υπεροχής και των βάσεων στα δωδεκάννησα και δεν μπορούσαμε να στείλουμε στρατό στην Κύπρο το 1974 στον Αττίλα 2!!
Την κερκόπορτα την άνοιξε ο Μακάριος.
Αυτός έστειλε την επιστολή την περιβόητη στον Γκιζίκη. Και είχε κάνει πολύ περισσότερα πριν...δεν θα τα ξαναπώ. Δεν υπάρχει και λόγος.

Οι χουντικοί ποτέ δεν καταδικάστηκαν για την Κύπρο. Για το πολυτεχνείο και την κατάλυση του συντάγματος. Πάλι τα μπερδεύεις.
Να ανοίξει ο φάκελος της Κύπρου να δούμε ποιος πρόδωσε την Κύπρο. Μέχρι τότε σοβιετική τηλεόραση Ελλάδος ΕΡΤ και ξερό ψωμί.

Manolis 8 Απριλίου 2013 στις 10:00:00 μ.μ. EEST  

Ανώνυμε 8 Απριλίου 2013 - 10:31:00 π.μ. EEST:
"Ένα Ελληνικό σύνταγμα πεζικού, μία μοίρα πυροβολικού και μία επιλαρχεία αρμάτων να είχε στείλει ο καραμανλής..." . Ασχετως με τις υπαρκτες ευθυνες Καραμανλη ΚΑΙ Αβερωφ και κυριως πως θα εφταναν αυτα στο νησι, θυμισου αυτα:
-Υπηρξε (κατα τυχη) σχεδον ενα προσθετο Ελληνικό μαχιμο σύνταγμα πεζικού: οι μολις απολυθεντες οπλιτες της ΕΛΔΥΚ , που αποβιβασε ο (επισης ηρωικος) Χανδρινος με το Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ.
-Ποσες ηδη υπαρχουσες (2 ή 3) στο νησι μοίρες πεδινου πυροβολικού καταστραφηκαν εν κινησει ή εν σταση (οχι σε μαχη) απο την εχθρικη αεροπορια λογω κακου σχεδιασμου?
-Επιλαρχία αρμάτων μαχης παρ'οτι υπηρχε στα χαρτια, δεν υπηρξε στη μαχη (τα Τ34 ηταν παλαια , χωρις ανταλλακτικα και σκορπισμενα λογω πραξικοπηματος), αλλα και να εφθαναν νεα απο Ελλαδα, ποσα θα επιβιωναν απο εχθρικα Α/Τ και αεροπορια?
Ολα τα παραπανω δεν θα εκαναν τη διαφορα. Τα υποβρυχια και τα μαχητικα ομως με την εγκαιρη επεμβαση τους, θα εφερναν αποτελεσμα.
Συμφωνω οτι η Κυπρος χαθηκε οταν το 2ο κυμα του Ντεμιρελ εφθασε ανεμποδιστο στο νησι με ενισχυσεις και κυριως αρματα. Η μαχη επρεπε να δοθει πανω στο Πεντεμιλι, τις ωρες που οι τουρκοι ηταν σαν ζαλισμενα κοτοπουλα μετα το θανατο του Καραογλανογλου (διοικητης του 1ου αποβατικου κυματος) και εως την αφιξη του 2ου. Νυκτα κατα προτιμηση.
Οδυσσεα:
Αυτο που ισως μπορουσαν να κανουν οι Καραμανλης - Αβερωφ ηταν να περιορισουν καπως την τελικη επεκταση του Αττιλα 2 , η οποια ξεπερασε και αυτα τα τουρκικα σχεδια! Οχι ομως να παρουν πισω το χαμενο εδαφος, χωρις διμετωπο πολεμο (Εβρος-Κυπρος). Ολες οι μαρτυριες λενε οτι οι τουρκοι σταματουσαν τον Αυγουστο του '74 , αμεσως μολις επεφταν σε στοιχειωδως οργανωμενη αμυνα. Σαν να ηταν προαποφασισμενα ολα...
Μηδενιστη
Δεν νομιζω να εφευγαν οι τουρκοι απο την Κυπρο, για να παρουν πισω την Ιμβρο ή την Τενεδο. Το διακυβευμα επρεπε να ηταν μεγαλυτερο (Εβρος).

Ανώνυμος 8 Απριλίου 2013 στις 10:41:00 μ.μ. EEST  

Ποτέ μου δεν κατάλαβα, γιατί στον πατριωτικό χώρο ευδοκιμούν τόσοι χουντολάτρες ;
Δεν γίνεται να είσαι πατριώτης και δημοκράτης ;
Είναι δυνατόν να δικαιολογείς την απόσυρση της Μεραρχίας στην Κύπρο απ΄τον Παπαδόπουλο, την οποία Μεραρχία είχε στείλει ο Γεώργιος Παπανδρέου ;
Είναι δυνατόν να δικαιολογείς την εγκληματική αδιαφορία του Ιωαννίδη κατά την εισβολή ;
Είναι δυνατόν να δηλώνεις πατριώτης και χουντικός ;
Η Ιστορία δεν κάνει δίκη προθέσεων, αλλά συγκεκριμένων αποφάσεων σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές.

Ανώνυμος 8 Απριλίου 2013 στις 11:34:00 μ.μ. EEST  

@Oδυσσέα

Αναφορικά με τα F-4 έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλά.Οτι εάν επενέβαιναν,ως το υπερόπλο εναέριας υπεροχής της εποχής το οποίο τότε απουσίαζε απο την ΤΗΚ,θα καθόριζαν την έκβαση υπέρ μας.Κάνω μια εικασία οτι μάλλον δε θα δρούσαν τη δεδομένη χρονική στιγμή,διότι είμαι επιφυλακτικός εάν και κατά πόσο η συγκεκριμένη μοίρα ήταν επιχειρησιακά έτοιμη,καθότι το χρονικό διάστημα απο την εκπαίδευση και την άφιξη απο τη Nellis ΑFB ήταν σύντομο σχετικά.Η απορία μου ωστόσο παραμένει,αν γνωρίζεις κάτι περισσότερο...Προσωπικά θεωρώ οτι καθοριστική υπήρξε η άρνηση αποστολής των F-84 και των υποβρυχίων.

Για όσους επιδιώκουν να ηρωοποιήσουν τον Ιωαννίδη,απαντώ οτι δεν είχε καμία απολύτως δικαιοδοσία να ανατρέψει το Μακάριο,όσα λάθη κι αν ενδεχομένως έκανε ο τελευταίος.Απλά απερίσκεπτος και ματαιόδοξος ων,τσίμπησε το δόλωμα των κομιστών των συμφερόντων των ΗΠΑ που του έταξαν ρόλο και μεγαλεία υπερ-ηγέτη.Το αποτέλεσμα αυτής του της αλαζονείας,ήταν αυτή η μαύρη σελίδα του Ελληνισμού.....Ήρωες εκείνων των ημερών και όχι μόνον ήταν άνθρωποι όπως ο Μπικάκης και ο Δινόπουλος,όχι ο Ιωαννίδης.

Μέντωρ


Ανώνυμος 9 Απριλίου 2013 στις 12:42:00 π.μ. EEST  

Ζητώ συγγνώμη,διότι η ανάρτηση αφορά τη τραγική είδηση του θανάτου ενός άλλου ήρωα με ψυχή,του Ναυάρχου Παππά,τον οποίο δε μνημόνευσα στο τέλος.Αιωνία του η μνήμη.

Μέντωρ

ΑΧΕΡΩΝ 9 Απριλίου 2013 στις 6:22:00 π.μ. EEST  

@Οδυσσέα
Οἱ δικές μους παρατηρήσεις ἀφοροῦν κυρίως την στάση της μεταπολιτεύσως προς τους ἱουλιανούς,και ἐπ΄αὐτοῦ δέν τοποθετήθηκες.
Ὅσο για την ἐκεχειρία,τις ἀκυρώσεις των αποστολῶν ἀεροσκαφῶν και ὑποβρυχίων,δέν διαφωνῶ ἐπί της οὑσίας με τις θέσεις σου,ἄν και οἱ λεπτομέρειες ἔχουν και αὐτές την σημασία τους.
Ἔτσι,για παράδειγμα,σωστά ἀναρωτιέται ὁ Μέντωρ πόση διαφορά θα ἔκαναν τα Φάντομ.
Ἠ δική μου ἐκτίμηση εἶναι ότι ἀυτό που εἶχε σημασία,ἦταν να ἐπιβεβαιωθεί ἡ δυνατότητα της Π.Α να πετάξει ὥς την Κύπρο:ἄν ἔφταναν πρώτα τα F-84,και μόνο ἡ ἄφιξη τους καθεαυτή,θα μποροῦσε να ἀποδειχθεί καταλύτης,ἴσως και ἀσχέτως ἀποτελέσματος.
Ἐάν κατόπιν,ἔχοντας συναγάγει και τα συμπεράσματα μας σχετικά με την στάση των Ἀγγλοαμερικανῶν στέλναμε και τα Φάντομ,αὐτό θα εἶχε,κατά την γνώμη μου πάντοτε,ἀκόμη περισσότερη ἀποτροπή προς τους Τούρκους ,ἐφόσον θα διεπίστωναν ότι και τα Φάντομ μας ἦσαν ἀξιόμαχα.
Πληροφοριακά,τα F-84 δέν ἔφεραν ἕξη πυροβόλα των 20χλσ,ἀλλά ἕξη πολυβόλα των 0.50΄΄,και σύμφωνα με ὅσα γνωρίζω,δέν θα ἔφεραν βόμβες,ἀλλά μόνο ρουκέτες,για λόγους ἐμβελείας.
Κοντός ψαλμός ἀλληλούϊα,τα ὑποβρύχια θα ἔπρεπε να ἔχουν ἀναχωρήσει πρίν ἀκόμη ἐκδηλωθεί το ἄφρον πραξικόπημα,ὥστε να εἶναι ἐγκαίρως στην Κύπρο για να ἀντιμετωπίσουν την -ἕστω ἐνδεχόμενη- εἰσβολή,τα δέ ἀεροσκάφη ἔπρεπε να ἀποσταλοῦν ἤδη το πρωϊ της 20ὴς Ἱουλίου.
Και τότε τα λέγαμε εἰς ἄπταιστον Γαλλικήν με τους ἐξ ἀνατολῶν...

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2013 στις 8:00:00 π.μ. EEST  

@ Μέντωρ

Σχετικά με το ετοιμοπόλεμο των F-4, έχουν δημοσιευθεί πολλές μαρτυρίες που το επιβεβαιώνουν. Μία από τις πλέον πρόσφατες είναι αυτή του Αντιπτεράρχου (Ι) ε.α Παν. Μπαλέ, το βιβλίο του οποίου "Παρακαταθήκες Αετών" (Εκδόσεις Ινφογνώμων) εξεδόθη τον Νοέμβριο 2012, και συγκεκριμένα οι σελίδες 252-282 και 320-321.
Αντιγράφω από την σελίδα 321:
"Εν συμπεράσματι, λοιπόν, με την έναρξη της κρίσεως του Κυπριακού το 1974 η ΠΑ διέθετε στην Ανδραβίδα 22* ετοιμοπόλεμα α/φη F-4E (από τα 40 που είχαν παραγγελθεί και για τις δύο μοίρες), 21 πληρώματα πλήρως ετοιμοπόλεμα στα F-4E (εκπαιδευθέντα στις ΗΠΑ και σε αμφότερους τους ρόλους) και μερικά ακόμη πληρώματα αέρος υπό εκπαίδευση στην 117ΠΜ."

* στην σελ. 264 διευκρινίζεται από παρατιθέμενη επιστολή του τότε Διοικητή ΔΑΥ Αντιπτεράρχου (Ι) ε.α. Χριστόδουλου Μέγγουλη ότι "... την πρωΐαν της 20ης Ιουλίου 1974 διαθέταμε 22 PHANTOMS, εκ των οποίων τα 21 εν ενεργεία. Το 22ο ετέθη σε υπηρεσία την 11ην ώραν της ίδιας ημέρας"

Οδυσσέας 9 Απριλίου 2013 στις 9:27:00 π.μ. EEST  

@ Ανώνυμο 8.43:
Το προηγούμενο σχόλιό σου δεν κόπηκε για όσα έγραψες προς τον ΦΚΜΚ αλλά για όσα (ξανα)έγραψες εις βάρος του ναυάρχου Παππά. Κάπου υπάρχει και ένα όριο.
Τώρα σε σχέση με το τι μπορούσε να φτάσει δια θαλάσσης, αν ο αμερικανικός 6ος Στόλος + τουρκικό ναυτικό και αεροπορία + τα αγγλικά αεροσκάφη από τις κυπριακές βάσεις συγκρίνονται με το ιταλικό ναυτικό του Β ΠΠ, αφήνω τον καθένα να το κρίνει. Και μια που πιάσαμε το θέμα, θυμίζω ότι πριν την πτώση της χούντας είχε αποπλεύσει για Κύπρο το οχηματαγωγό "Ρέθυμνο", με ελληνικό τάγμα πεζικού, δύναμη αρμάτων, και Κύπριους εθελοντές. Και αυτό πίσω γύρισε, όπως τα υποβρύχια και τα αεροπλάνα. Με εντολές της χούντας.

@ Manolis:
Συμφωνώ απολύτως.

@ Μέντωρ:
Για την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των F-4E απάντησε ο ανώνυμος φίλος παραπάνω (ο συγγραφέας του βιβλίου "Παρακαταθήκες αετών" αντιπτέραρχος ε.α. Π. Μπαλές ήταν τότε Α/Ε της 338 και επικεφαλής του δεύτερου σμήνους F-4 που μεταστάθμευσε στο Ηράκλειο το μεσημέρι της 22 Ιουλίου). Εγώ απλά προσθέτω ότι υπήρξε ατύχημα κατά τη μεταστάθμευση που έβγαλε δύο αεροσκάφη εκτός, υπήρξαν δυσκολίες στη φόρτωση του οπλισμού και άλλα θέματα που δείχνουν ότι οι μοίρες των Φάντομ δεν ήταν πλήρως ετοιμοπόλεμες και δεν περιλαμβάνονταν στα πολεμικά σχέδια (βλ. και το βιβλίο του υποπτεράρχου ε.α. Π. Μήτσαινα "Ελληνικά Φτερά στην Κύπρο" σελ. 374-392). Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δε θα πολεμούσαν. Συμφωνώ ότι κρίσιμη ήταν η μη αποστολή των υποβρυχίων και των F-84, αλλά και η εμφάνιση των F-4 στο πεδίο (που για την εποχή ήταν υπερόπλα) ίσως να κλόνιζε τους Τούρκους και σε επίπεδο ηγεσίας.

@ Αχέροντα:
Για τη μεταχείριση της τότε στρατιωτικής ηγεσίας επί μεταπολίτευσης δε διαφωνώ ότι ήταν επιεικής. Πιθανόν κρίθηκε ότι τις αποφάσεις έπαιρναν άλλοι (δηλ. ο Ιωαννίδης). Συμφωνώ σε όσα λες και ευχαριστώ και για τη διόρθωση ως προς τα πυροβόλα/πολυβόλα των F-84. Για το θέμα των βομβών και της εμβέλειας, ήταν γνωστό ότι τα F-84 δε θα γύριζαν πίσω. Τέλος για την αντίδραση Άγγλων/Αμερικανών σε αεροπορική αποστολή που υπαινίσσεσαι, η γνώμη μου είναι ότι μερικά καράβια στην ανοιχτή θάλασσα τα σταματάς, αλλά για να σταματήσεις αεροσκάφη πρέπει να τα καταρρίψεις. Το τι θα έκαναν οι Αμερικανοί μπορούμε μόνο να το εικάσουμε, αλλά τυχόν κατάρριψη ελληνικών αεροσκαφών θα ξεπερνούσε το ρόλο του "διαιτητή" ή "φράγματος" που έπαιζαν και θα διακινδύνευε την παραμονή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Ας μην ξεχνάμε ότι τα Νοράτλας πέρασαν, αν και είχαν γίνει αντιληπτά από τους Αμερικανούς.

Να κάνω και μια γενική διόρθωση: ξαναδιαβάζοντας τώρα τη σχετική βιβλιογραφία, προκύπτει ότι οι διαταγές απογείωσης στις 11:07 και 12:24 δόθηκαν στα F-84 στο Καστέλι και όχι στα F-4 στο Ηράκλειο.

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2013 στις 10:41:00 π.μ. EEST  

@φίλε Οδυσσέα

"Υπήρχε Ίμβρος Τένεδος", σωστό αλλά υπήρχαν και τα δικά μας νησιά στο Αιγαίο που δεν είχαν τις σημερινές ΑΔΤΕ πάνω."

έλα όμως που το Σύνταγμα ΠΝ ήταν στον βόλο ενώ το τουρκικό αποδεκατισμένο στην κύπρο.
μάντεψε ποιός θα έκανε απόβαση.

το 32 ΣΠΝ το 1974 μπορούσε να κάνει απόβαση και μέσα στην Σμύρνη ανεμπόδιστο. Πρακτικά στην δυτ. μ. ασία δεν υπήρχε φαντάρος για δείγμα εκτός μονάδων στρατοχωροφυλακής.

άπαντες το ήξερα και άπαντες πρόδωσαν

""Αποβίβαση και επίθεση στην Κύπρο με ότι είχαμε", πώς θα έφτανε εκεί ό,τι είχαμε; Διάβασε παρακάτω τι γράφω στον άλλον."

Θα φτάνανε όπως έφτασε ο αγγλικός στρατός στα φώκλαντ. με μαγκιά και καταρρίψεις βυθίσεις σε οτιδήποτε βρουν.
έλληνες είμαστε.

έχω ξαναγράψει οτι περίεργος απο το 74 και μετά αυτοευνουχίστηκε ο στρατός και απο @+δέρνω έγινε στρατός τελετών και παρελάσεων.

με την ίδια χουντική-μεταποπολιτευτική λόγική οι ενισχύσεις απο κρήτη και κυκλάδες δεν θα έφταναν ποτέ ακτοπλοϊκώς στον πειραιά γιατί ο ιταλικός στόλος έκοβε βόλτες στο αιγαίο το 40...
άλλο ο μεταξάς και το 40 και άλλο οι κότες του 74-87-96-και βάλε.

""Το 74-94 η Τουρκία ήταν χώμα", εν μέρει σωστό. Βασικά ήταν χώμα το 1976-80 λόγω του εμπάργκο. Η δική μου άποψη παραμένει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την κρίση του 1976 για να πολεμήσει την Τουρκία και να τη διώξει από την Κύπρο - όχι όμως με νίκη στην Κύπρο αλλά στον Έβρο."

όχι εν μέρη αλλά εν πράξη. το 91 μετα βίας μετέφεραν τις μονάδες της 1ης στρατιάς στα σύνορα με το ιράκ σε μια επιχείρηση που έχει μείνει στα χρονικά σαν την χειρότερη μετακίνηση στρατού στην ιστορία. ότι δεν είχε μείνει στον δρόμο είχε φτάσει αρμενία. φυσικά ούτε λόγος για εισβολή κάτι που θα έλεινε και το κουρδικό και τα πετρέλαια της μοσούλης.
ακόμα και το 96 ήταν χάλια αλλά υπήρχε πια μια υπολογίσιμη THK. Ναυτικό έφτιαξαν μετά τους ΟΑ του 2004...

Η ελλάδα απο το 74 μέχρι το 84 ΑΝΕΤΟΤΑΤΑ έφτανε άγκυρα. ΑΝΕΤΟΤΑΤΑ.
μας έφαγαν ο σοσιαλισμός, το πράσινο μέλλον και η "ειρήνη" της σφαλιάρας, της βαζελίνης και του ευρώ.

μηδενιστής

ΥΓ έλα και ένα γκάλοπ!!!!

ποιός ήταν ο τελευταίος ΕΛΛΗΝΑΣ πρωθυπουργός;;;;

ο πλαστήρας, ο κονδύλης ή ο κορυζής;;;;

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2013 στις 10:56:00 π.μ. EEST  

@Οδυσσέα
@Ανώνυμε 9 Απριλίου 8:00 π.μ.

Να σας ευχαριστήσω θερμά αμφότερους για τις πληροφορίες.Τη καλημέρα μου.

Μέντωρ

Manolis 9 Απριλίου 2013 στις 11:05:00 π.μ. EEST  

Αχεροντα και Μεντωρ,
Για το ετοιμοπόλεμο των F-4, έχουν δημοσιευθεί πολλές μαρτυρίες που το επιβεβαιώνουν οσο και αλλες που αμφιβαλλουν. Οι απολυτοι αριθμοι λενε καποιες αληθειες αλλα οχι ολες. Ακομη και σημερα ελπιζουμε οτι η ΠΑ υπερεχει (οριακα) της υπεραριθμης τουρκικης, λογω εκπαιδευσης και ποιοτητας ιπταμενων. Ομως ,οι "ετοιμοπολεμοι" τοτε χειριστες "εκπαιδευθέντες στις ΗΠΑ και σε αμφότερους τους ρόλους" εκπαιδευτηκαν στη Homestead AFB, νότια του Miamι της Florida που έδρευε η 31st TFW που διεθετε F-4C/D και οχι F-4E. Η κυριοτερη διαφορα μεταξυ τους ειναι η ... ανυπαρξια εσωτερικου πυροβολου στα παλαιοτερα " F-4C/ D". Θεωρω λοιπον, οτι ναι μεν υπηρχαν 21 πληρωματα Φαντομ προθυμα και εκπαιδευμενα να πετουν , ΟΧΙ ομως ετοιμοπολεμα διοτι χρειαζοταν ακομη αρκετη εξοικειωση με το πολυπλοκοτερο αεροπλανο που ειχε (και εξακολουθει να ειναι τετοιο...) ως τοτε η ΠΑ. Και αν χρειαζοταν εξοικειωση με το ενσωματωμενο πυροβολο , μηπως ειχαν εκτελεσει στη Homestead βολες Sidewinder ή Sparrow? Οχι βεβαια. Εξαλλου δεν νομιζω να υπηρχαν Sparrow διαθεσιμοι στην ΠΑ εκεινη τη στιγμη. Τελος , το ατυχημα στο Ηρακλειο που καταστραφηκε εντελως το ενα Φαντομ , με το αλλο να βγαινει εκτος εως την επομενη, δεν βοηθησε απο αποψη ηθικου. Ανεξαρτητα των ανωτερω παντως, τα υποβρυχια και α/φη που δεν πηγαν στην Κυπρο ηταν επειδη δεν διαταχθηκαν απο τη Χουντα.-

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2013 στις 1:55:00 μ.μ. EEST  

@Μανόλη

φίλε μου ξέρεις πόσους τύπους α/φ πήραν οι ισραηλινοί την δευτέρα πρωί και το απόγευμα τα πέταγαν σε επιχειρήσεις;;;
η ΠΑ αν έπαιρνε διαταγή θα πέταγε και F-4 και ότι άλλο έβρισκε.

δεν πήρε ποτε και η μεταπολίτευση τίμησε την ΠΑ και την ιστορία της κάνοντας Α/ΓΕΑ έναν απο τους πιλότους την νίκης που δεν σηκώθηκαν απο το έδαφος ποτέ.

μηδενιστής

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2013 στις 2:04:00 μ.μ. EEST  

φίλε μηδενιστή, για ΟΛΑ αυτά ΓΡΑΨΕ βιβλίο και είμαι ο πρώτος να το προωθήσω!! δηλ. κάτι hot doc και λοιπά είναι καλύτερα;;!!! όχι σε ρωτάω;;!! γράφουν οι φίλοι και ξαναγράφουν για το τότε, τι και ποιός! κουκιά μετρημένα!!
η Κύπρος ήταν "κακό σπυρί στον..." για ΟΛΟΥΣ και ΑΠΑΝΤΕΣ ήθελαν να την ξεφορτωθούν!!! Πάει και τελείωσε!!
οι μόνοι που δεν το γνώριζαν ήσαν οι Κύπριοι, οι ΗΡΩΕΣ της ΕΛΔΥΚ και ο υπόλοιπος Ελληνικος λαός!
Υπάρχουν ντοκουμέντα από αξκο της τότε ΚΥΠ στην Κύπρο (επανειλλημένα τα έχω δει στο youtube) ο οποίος αναφέρει υποκλοπές ακόμη και των συζητήσεων των τούρκων για την απόβαση!! ακόμη και για το κάθε είδος πυρομαχικού που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί!!! χώρια για τις μετακινήσεις των στρατευμάτων (ακριβώς ποιές μονάδες και με ποιούς διοικητές!!!)επισκέπτονταν τότε ο άνθρωπος τα στρατόπεδα της Κύπρου και ενώ οι τούρκοι ετοιμάζονταν και αναχωρούσαν οι δικοί μας ούτε καν επιφυλακή δεν είχαν τους στρατιώτες, οι οποίοι γύριζαν με τις σαγιονάρες μεσα στα στρατόπεδα!! ο άνθρωπος ΑΓΩΝΙΟΥΣΕ, ΜΙΛΑΓΕ όμως δεν τον άκουσαν ΠΟΤΕ!!
Συνεπώς, που να αναζητήσουμε ευθύνες και από ποιόν;;!!
Κάτι παρόμοιο δεν συμβαίνει και σήμερα, αλλά με άλλου είδους προδοσία;;!! ποιοί γνώριζαν, ποιοί απέφυγαν να μιλήσουν, ποιοί έκρυβαν ενώ γνώριζαν τις συνωμοσίες και έχουμε οδηγηθεί ως πρόβατα στο σφαγείο και στα σαγόνια του σόιμπλε;;!!
δυστυχώς η ΙΔΙΑ ιστορία επαναλαμβάνεται με το χειρότερο τρόπο!

Γιάννης

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2013 στις 2:31:00 μ.μ. EEST  

Οδυσσέα, ο ΦΜΚ κατεβάσει το επίπεδο της συζήτησης με την εμπάθεια του και την ακατάσχετη ειρωνεία του και χλευασμό (από το ιντερνετ πάντα) προς τον οποιοδήποτε έχει αντίθετη άποψη από αυτόν .
Δεν λέω ότι ο Ιωαννίδης είναι ήρωας με τις ενέργειες του στην Κύπρο, αλλά απέχει πολύ από το χαρακτηριστεί προδότης. Επεδίωξε την ένωση Ελλάδας-Κύπρου (πατριωτική πράξη) και απέτυχε. Η Κρήτη ενώθηκε με την Ελλάδα το 1912, 84 χρόνια μετά την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους και μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες ενέργειες. Οι εθνικοί στόχοι δεν πεθαίνουν ποτέ όσα χρόνια και να περάσουν.
Ο Μακάριος είναι ο κύριος υπεύθυνος για την κρίση του 1974 και την τραγωδία. Αυτός έστειλε την επιστολή προς Γκιζίκη ζητώντας ουσιαστικά την διάλυση της ΕΦ. Αν πιστεύει κανείς ότι οι τούρκοι δεν θα έκαναν επέμβαση, αν οι Έλληνες αφήναν άοπλη την Κύπρο!! Πλανάτε πλάνη οικτρά.
Επιπλέον ο Μακάριος είχε τεράστια ευθύνη στην πολύ άσχημη κατάσταση που βρέθηκε η ΕΦ από απόψεως εξοπλισμού το 1974 με την απαξίωση της (ενώ την ίδια ώρα ξόδευε αβέρτα για την προσωπική του πολιτοφυλακή – το εφεδρικό σώμα).
Ήταν γνωστή η μεγαλομανία του και αυτά πληρώνουμε.
Οδυσσέα, τα αρχαία Noratlas πέταξαν την πρώτη μέρα της εισβολής πάνω από τον αμερικάνικο στόλο νύχτα και δεν τα πείραξε κανείς. Δεν ισχύει αυτό που λες ότι όλοι περίμεναν αγγλοι-αμερικάνοι να αποκρούσουν μια Ελληνική αντεπίθεση στην Κύπρο.
Το οχηματαγωγό Ρέθυμνο είχε φτάσει 80 μίλια από την Λεμεσό χωρίς να το πειράξει κανείς και γύρισε πίσω μετά από εντολή της στρατιωτικής ηγεσίας. Της στρατιωτικής ηγεσίας της ήττας που παρακαλούσε μετά τον Καραμανλή να μην στείλει στρατό στην Κύπρο ή να μην επέμβουμε καθόλου ούτε με τα υποβρύχια ούτε με τα F-4, F-84.
Στα ημερολόγια των 4 υποβρυχίων έχουν καταστραφεί οι σελίδες που αναφέρονται στην δράση τους τον Αύγουστο του 1974..
Συμφωνώ με τα περισσότερα σχόλια των συνομιλητών. Οι δυνάμεις που υπήρχαν στο νησί φτάναν για να αποκρούσουν την εισβολή αρκεί να εφαρμοζόντουσαν τα σχέδια. Έγινε ακριβώς το αντίθετο εν μέσω προχειρότητας και αιφνιδιασμού.
Δυστυχώς η Ελληνική πλευρά αιφνιδιάστηκε και έδειξε πλήρη ατολμία (τόσο η χούντα όσο και ο καραμανλής) με κύρια ευθύνη της τότε στρατιωτικής ηγεσίας της καρπαζιάς. Αυτό μεταφράζεται από πολλούς ότι η Ελλάδα ήθελε να το παίξει το καλό παιδί του ΝΑΤΟ και να αποφύγει μία σύγκρουση με τους τούρκους, ελπίζοντας ότι οι Αμερικάνοι θα τους σταματήσουν. Διαψεύστηκε πλήρως.
Μανώλη τα F-4 είχαν 4 Sparrow το καθένα το 1974 και οί Έλληνες χειριστές είχαν κάνει βολές στην Αμερική.
Ακόμη και τα F-4 που ήταν σε ετοιμότητα να χτυπήσουν με όπλα αέρος-εδάφους φέραν από 4 Sparrow, 3 εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου και 6 όπλα αέρος εδάφους.
Βόμβες CBU από τις αμερικάνικες αποθήκες στην Σούδα απαλλοτριώθηκαν χωρίς καμία αντίρρηση από τους Αμερικάνους!! Και φορτώθηκαν στα F-4 που θα χτυπούσαν στην Κύπρο..
Για μένα σύγχρονοι ΗΡΩΕΣ του ΠΝ είναι ο Τσομάκης και ο Χανδρινός (ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟ Π.Ν) που το σύγχρονο σάπιο ελληνικό κράτος των δημοκρατών-κλεπτοκρατών τους τίμησε δεόντως γράφοντας τους στα παλαιότερα των υποδημάτων του για την θυσία και την προσφορά τους.

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2013 στις 3:49:00 μ.μ. EEST  

@Γιάννη
η χούντα ήξερε απο το 68; τουλάχιστον οτι θα γίνει απόβαση.
Αν δεν το ήξεραν τί ήθελε το Guppy έξω απο τη μερσίνα;;;;

Ο τρισμέγιστος Πλαστήρας θα είχε τις θηλιές έτοιμες έξω απο τα "ανάκτορα"
και τότε και σήμερα

μηδενιστής

Οδυσσέας 9 Απριλίου 2013 στις 4:30:00 μ.μ. EEST  

@ Ανώνυμο 2.31:
Το επίπεδο της συζήτησης το κατέβασαν πρώτοι όσοι επιτέθηκαν στον τιμώμενο από την ανάρτηση εκλιπόντα ναύαρχο Παππά, χαρακτηρίζοντάς τον ως και προδότη. Ο ΦΚΜΚ σε αυτούς απάντησε. Κανονικά έπρεπε να έχω κόψει τα πρώτα σχόλια που ήταν απολύτως ασεβή προς τον εκλιπόντα, αλλά έκρινα προτιμότερο αυτές οι απόψεις περί αυτομολίας, προδοσίας κλπ. να δημοσιευθούν και να απαντηθούν ευθέως, παρά να σέρνονται υπογείως και να δηλητηριάζουν μυαλά και ψυχές.

Συμφωνώ απολύτως σχετικά με τις ευθύνες του Μακαρίου, και προσθέτω ότι η κατάπτυστη ομιλία του στον ΟΗΕ νομιμοποίησε διεθνώς την τουρκική εισβολή. Αλλά οι ευθύνες του Μακαρίου δεν αίρουν τις ευθύνες της χούντας. Ο Παπαδόπουλος έπρεπε να κρατήσει τη μεραρχία στο νησί ασχέτως απόψεων Μακαρίου - και αν τα πράγματα έφταναν στα άκρα, ας έκαναν το πραξικόπημα με τη μεραρχία εκεί και με όλες τις ΕΔ σε επιφυλακή. Η αλληλουχία των γεγονότων (απόσυρση μεραρχίας, πραξικόπημα χωρίς πρόνοιες για απόκορυση τουρκικής εισβολής) δημιουργεί εύλογες υποψίες. Παρ' όλα αυτά εγώ δεν χαρακτήρισα τον Ιωαννίδη προδότη, γιατί ο χαρακτηρισμός είναι βαρύς χωρίς αποδείξεις (και τελευταία έχει παραγίνει εύκολος στη χρήση του). Αλλά οι ευθύνες του για την έκβαση στην Κύπρο είναι αντικειμενικές, ασχέτως των προθέσεών του.
Για τα Νοράτλας έγραψα κι εγώ ότι πέρασαν ανενόχλητα εν γνώσει μάλιστα των Αμερικανών, και γενικά πιστεύω ότι παρά τα μαχητικά που είχαν σηκώσει θα ήταν δύσκολο να εμποδίσουν ελληνικά μαχητικά που θα αψηφούσαν τις υποδείξεις τους και θα συνέχιζαν για Κύπρο. Αυτό γίνεται με κατάρριψη, και κατάρριψη θα σήμαινε απώλεια της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ. Τα καράβια από την άλλη μεριά τα σταματάς εύκολα, και το "Ρέθυμνο" που λες δεν ξέρουμε τι σήμα έλαβε και γύρισε. Το άλλο που γράφει ο μηδενιστής ότι θα περνούσαμε "με μαγκιά και καταρρίψεις βυθίσεις σε ότι βρουν" δηλαδή σε αμερικανική μοίρα με αεροπλανοφόρο δεν το σχολιάζω καν.
Τέλος, ρίχνεις το φταίξιμο στην τότε στρατιωτική ηγεσία, και για την ανάκληση του "Ρέθυμνος" και για τα υποβρύχια και τα αεροσκάφη, και για τη μη εφαρμογή των σχεδίων στην Κύπρο. Ξεχνάς όμως ότι ουσιαστικός κυβερνήτης της Ελλάδας τότε ήταν ο Ιωαννίδης. Όλες οι ενέργειες φέρουν τη σφραγίδα του, από την επιλογή της ημερομηνίας του πραξικοπήματος, την ανάκληση του Α/ΓΕΕΦ Ντενίση στην Αθήνα πριν το πραξικόπημα, μέχρι και τις οργισμένες συνομιλίες με τους Αμερικανούς ("με εξαπατήσατε" κλπ.). Άρα και η ευθύνη όλων των ενεργειών για την αποστολή ή μη δυνάμεων στην Κύπρο ήταν δική του.

ΑΧΕΡΩΝ 9 Απριλίου 2013 στις 5:44:00 μ.μ. EEST  

Νομίζω ότι το ὀχηματαγωγό που ἔφτασε στα ἀνοιχτά της Κύπρου ἦταν το "Κύδων",και ὄχι το "Ρέθυμνο".
Το "Κύδων" εἶχε ἀποπλεύσει ἀπό το Ἡράκλειο,ἐνώ το "Ρέθυμνο" ἀπό Πειραιά,και προφανῶς τo "Κύδων" πλησίασε πρώτο στην Μεγαλόνησο,μεταφέροντας και 20 ἀρματα,μᾶλλον Μ-24.
Τα Φάντομ ἔφεραν ΑΙΜ-7 Sparrow,και προβλεπόταν ἡ χρησιμοποίηση τους,ἀλλά δέν εἶχαν καλό ἱστορικό με την USAF(εὐστοχία μόλις 8% στο Βιετνάμ).
Και βεβαίως,ἔφεραν και ἀπό 4 ΑΙΜ-9 Sidewinder(γκαρέητ στην ἀργκώ της Π.Α),για κλειστές ἐμπλοκές.
Τέλος,σχετικά με το ἄν τα F-84 δέν προβλεπόταν να γυρίσουν ἀπό την Κύπρο,το 1964 ἀποδείχθηκε ότι ἡ ἐπιστροφή ἦταν ἐφικτή,ὅταν μία μικρή δύναμη πέταξε ἕως την Μεγαλόνησο χωρίς βόμβες,και μπόρεσε να ἐπιστρέψει,ὅπως ἀναφέρεται στο βιβλίο "Ἑλληνικά φτερά στην Κύπρο",του ἀντιπτεράρχου ἑ.ἀ Γεωργίου Μήτσαινα.
Το τί ἀκριβῶς προβλεπόταν για την πορεία των α/φ μετά την ἐκπλήρωση της ἀποστολής θα ἐξαρτιόταν καί ἀπό το διαθέσιμο καύσιμο,πάντως το πρώτο κύμα θα ἔφευγε χωρίς βόμβες ἀπ΄ότι ἔχω διαβάσει.

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2013 στις 5:45:00 μ.μ. EEST  

@Οδυσσέα

"Το άλλο που γράφει ο μηδενιστής ότι θα περνούσαμε "με μαγκιά και καταρρίψεις βυθίσεις σε ότι βρουν" δηλαδή σε αμερικανική μοίρα με αεροπλανοφόρο δεν το σχολιάζω καν."

http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_incident

o τολμών νικά (έτσι και αλλιώς τις ουρές απο τα F-4C τις ξέραμε απο κοντά)

Η λογική φίλε μου Οδυσσέα λέει οτι στις 28/10/40 και στις 6/4/41 έπρεπε να πούμε "μάλιστα"

Χάσαμε 700,000 κόσμο. Κερδίσαμε τα παντελόνια μας και το σύνολο + τα 12νησα της επικράτειας μας.

Στην κύπρο χάσαμε πες το 1/100 αλλά συνολικά χάσαμε το κράτος μας, το έθνος μας, τον ελληνισμό μας, την κύπρο μας και την ικανότητά μας να στεκόμαστε περήφανοι στα αδέρφια μας όπου και να βρίσκονται.

κερδίσαμε φυσικά την ασφάλεια της αθήνας, 2-3 καρέκλες και το δικαίωμα ορισμένων στις ΕΕΔ να φοράνε rayban πρωί μεσημέρι βράδυ.

μηδενιστής

ΥΓ
μπορεί να είναι βλάκες αλλά τους ζηλεύω απίστευτα. μιλάω για τους β.κορεάτες

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2013 στις 6:06:00 μ.μ. EEST  

Σχολια για το Κυπριακο του '74:
ξερει κανενας τι «ειχαν» οι απεναντι στον Εβρο; ...και τι ακομη μπορουσαν να «φερουν» απο Ασια μεριά; (πχ. Η Τουρκια το '41 ειχε 50 μεραρχιες!).
F-4: Εγω γνωριζω για πολυ λιγοτερα απο 22 στην Ελλαδα, και 21 μολις πληρωματα «ετοιμα»! Για πυρομαχικα και πυραυλους ειναι αγνωστο ποιά και ποσα ειχαν παραληφθει. Στις αποθηκες της Σουδας «σηκωσανε» μονο CBU;
Δεν στειλανε στρατο στην Κυπρο γιατι ηθελαν να κανουν «το καλο παιδι» στις ΗΠΑ ή γιατι δεν τους επερνε;

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2013 στις 6:11:00 μ.μ. EEST  

@ΑΧΕΡΩΝ
«...Το "Κύδων" εἶχε ἀποπλεύσει ἀπό το Ἡράκλειο,ἐνώ το "Ρέθυμνο" ἀπό Πειραιά,και προφανῶς τo "Κύδων" πλησίασε πρώτο στην Μεγαλόνησο,μεταφέροντας και 20 ἀρματα,μᾶλλον Μ-24...»
πηγή;

Οδυσσέας 9 Απριλίου 2013 στις 6:20:00 μ.μ. EEST  

@ Μηδενιστή:
Μη μου λες για '40 και '41 και παντελόνια και περηφάνια, σα να είχα πει ότι έπρεπε να αφήσουμε την Κύπρο αβοήθητη.
Είπα το αντίθετο. Είπα ότι έπρεπε να πολεμήσουμε για την Κύπρο, ότι κατά τη γνώμη μου έπρεπε να σταλούν τα αεροπλάνα στις 22/7 το πρωί, και ότι μετά από την ημερομηνία αυτή έπρεπε να την εξαναγκάσουμε σε αποχώρηση από την Κύπρο με νίκη σε συνολικό Ε/Τ πόλεμο.
Η διαφωνία μας λοιπόν δεν είναι στο "αν" αλλά στο "πώς". Από κει και πέρα το να λέμε ότι θα μπορούσαν να περάσουν ελληνικά πλοία βυθίζοντας τα πλοία του αμερικανικού 6ου στόλου που ήταν στην περιοχή (συμπεριλαμβανομένου αεροπλανοφόρου!) είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Το περιστατικό με το "Λίμπερτυ" που αναφέρεις είναι άσχετο, αφορά επίθεση σε μεμονωμένο, άοπλο πλοίο υποκλοπών, χωρίς συνοδεία πολεμικών.

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2013 στις 6:26:00 μ.μ. EEST  

@Manolis

Κι εγώ νομίζω οτι δεν είναι εξωπραγματικό το σενάριο να έγιναν εκπαιδευτικές βολές ΑΙΜ-9 και Μ61 κατά την εκπαίδευση των χειριστών στα Φάντομ στις ΗΠΑ.Και το λέω διότι αρχές δεκαετίας του '60 οι υποψήφιοι χειριστές-εκπαιδευτές των F-5 που μετέβησαν στην Αμερική,όταν εκπαιδεύτηκαν σε βολές Sidewinder , το ίδιο το αεροσκάφος έφερε και ειδική βόμβα-στόχο την οποία άφηνε πιο μπροστά.Όπως και έγιναν και ασκήσεις βολών(straffing) με τα πολυβόλα των 20mm του F-5.Για τους ΑΙΜ-7 δε γνωρίζω για να είμαι ειλικρινής.Συμφωνώ πάντως μαζί σου,οτι αυτά τα στοιχεία απο μόνα τους δεν κάνουν ένα πλήρωμα τόσο απαιτητικού αεροσκάφους σα το Φάντομ,ετοιμοπόλεμο....

@Ανώνυμε 2:31 μ.μ.

Δε νομίζω οτι οφείλουμε να χαρακτηρίσουμε τη πράξη του Ιωαννίδη ως ''πατριωτική κίνηση''.Τέτοιου είδους ζητήματα(επανένωση) διευθετούνται μέσω δημοκρατικών διαδικασιών όπως τα δημοψηφίσματα των πολιτών.Συμφωνώ απόλυτα με τον @Οδυσσέα,οτι τα λάθη του Μακαρίου τα οποία και αναγνωρίζω,δεν αναιρούν τις ευθύνες των πραξικοπηματιών.
Και κάτι ακόμη:Δεν παριστάνω το συνήγορο του @ΦΚΜΚ,αλλά τουλάχιστον αυτός μιλά αναγνωρίσιμα έστω και με ένα ψευδώνυμο,οι διαφωνώντες όμως με αυτόν βρίζουν ανώνυμα...

Μέντωρ

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2013 στις 7:38:00 μ.μ. EEST  

@μηδενιστή

Το περιστατικό με το Λίμπερτυ είναι εντελώς διαφορετικό.Οι Ίσραηλινοί επισήμως ποτέ δε παραδέχθηκαν οτι ήθελαν να χτυπήσουν το σκάφος και επιδόθηκαν σε ανόητες δικαιολογίες του τύπου ''νομίσαμε οτι είναι αιγυπτιακό'',ενώ υπήρξαν καταγεγραμμένες οι συνομιλίες των χειριστών των Mystere που επιβεβαίωναν τη πρόθεση του χτυπήματος.Αλλά η επιτυχία τους έγκειτο στο γεγονός οτι οι ΗΠΑ έλαβαν τα μηνύματα και δεν επεδίωξαν να έρθουν σε αντιπαράθεση με το μοναδικό τους σύμμαχο που λειτουργούσε ως ζωτικό ανάχωμα στη συνεχώς αυξανόμενη επιρροή της ΕΣΣΔ στη περιοχή ως το πολεμο του Γιομ Κιππούρ το 1973....


Μέντωρ

HBS 9 Απριλίου 2013 στις 10:01:00 μ.μ. EEST  

Λυπάμαι πολύ που λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων μου ξέφυγε το "πανηγύρι".
Κύριοι "Ανώνυμοι", είναι ΝΤΡΟΠΗ και ΞΕΦΤΙΛΑ στο άρθρο που αναφέρεται στον θάνατο ενός αξιωματικού που τίμησε τους όρκους, τα γαλόνια και τα παντελόνια του να γράφονται όσα κατάπτυστα γράφτηκαν. ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ το λοιπόν. Τελεία.
Αντάμα του, αιωνία η μνήμη και του ΑΝΤΡΑΚΛΑ Σπύρου Μουστακλή ή "Μιχαηλίδη" για πάρτη σας. Έχω βαρεθεί να διαβάζω για τον "κόκκινο γελαδάρη" εδώ μέσα. ΜΑΚΑΡΙ όλοι οι δάσκαλοι αυτού του τόπου μάγκες μου να ήταν στο ΜΙΣΟ αυτού του "γελαδάρη". Ίσως τότε να μην είχε γεμίσει τούτος ο τόπος "μοσχάρια". Στα τέτοια μου αν είναι "κόκκινος", "μπλέ" ή "μαύρος": ΠΑΤΡΙΩΤΗ σε κάνει η ΑΓΑΠΗ για τούτη τη φάρα και η επιθυμία να είναι ΛΕΥΤΕΡΗ ακόμη και μέσα στα ΛΑΘΗ της. ΠΑΤΡΙΩΤΗ σε κάνει η διατήρηση ζωντανής της ΜΝΗΜΗΣ. Κι αυτός ο λεβέντης το κάνει και με το παραπάνω με τα παιδιά των άλλων που μεγαλώνει στα χέρια του.
Όσον αφορά στους Αττίλες, δε χρειάζεται να ανοίξουν φάκελοι: ΑΝ είχαν οι "υπερπατριώτες" τα ΚΟΧΟΝΕΣ δεν μας εμπόδιζαν ούτε αμερικάνοι ούτε εγγλέζοι: Η (προδομένη και αυτοκτονική)επιχειρηση "Νίκη" ΜΙΑ ΧΑΡΑ έγινε, μια χούφτα κομμάντο σώσανε (από την πάρτη τους και ΜΟΝΟ, αρνούμενοι να υπακούσουν στις διαταγές των Αθηνών να αποχωρήσουν) το αεροδρόμιο Λευκωσίας και δώσανε γεωστρατηγική αναφορά στο νησί σήμερα, τα "Γλαύκος" και "Νηρεύς" ήταν ΚΑΤΑΦΟΡΤΑ με 13 τορπίλες το καθένα στα 45 μίλια από το νησί -και θα φτανε το αίμα ως πάνω απ' το άρβυλο αν το ξημέρωμα της 22ας, που οι Τούρκοι κουτουλούσανε και βυθίζανε ο ένας τον άλλον, είχαμε ξαμολύσει τους "κεραυνούς". Το προγεφύρωμα θα κατέρρεε χωρίς καν να χρειαστεί να αποβιβάσουμε ψυχή.
Αν μετά από όσα έχει περάσει αυτός ο τόπος και την κατάντια του που θα τη λουστούν και 3 γενιές μετά από μας, εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ τότε δεν έχουμε ΚΑΜΙΑ ΤΥΧΗ αδέρφια...

ΑΧΕΡΩΝ 9 Απριλίου 2013 στις 10:58:00 μ.μ. EEST  

@ Ἀνώνυμο 9/4 6:11 μ.μ
"ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ"τεύχος Ἱουλίου-Αὐγούστου 1991,ἄρθρο του Σάββα Βλάσση σχετικά με την τουρκική εἰσβολή,και ἀντιπτεράρχου ἑ.ἀ Γεωργίου Μήτσαινα "Ἑλληνικά φτερά στην Κύπρο",εἶναι αὐτά που θυμᾶμαι αὐτήν την στιγμή.
Ὁ τύπος των ἀρμάτων δέν διευκρινίζεται,ἀλλά στην Κρήτη τον Ἱούλιο του 1974 ὑπήρχε μόνο μία μονάδα Τ/Θ,ἡ 5η ΕΑΡ, με ἐλαφρά Μ-24 και ἴσως καταστροφείς Μ-18 οἱ ὁποίοι ἐκείνη την ἐποχή τελοῦσαν ὑπό ἀπόσυρση.
Γι΄αὐτό γράφω"μᾶλλον Μ-24".

Ανώνυμος 10 Απριλίου 2013 στις 10:11:00 π.μ. EEST  

@Οδυσσέα

Δεν διαφωνώ σε ότι λες

Διαφωνώ με το οτι είσαι διστακτικός ακόμα και σε αποστολή "αυτοκτονίας" όπως λες τον κατάπλου του στόλου και μιας ΜΠ στην κύπρο μετά τις 20 του μήνα.

Το λίμπερτυ δείχνει οτι οι ΗΠΑ κάνουν κουμάντο αλλά κάνουν υποχωρήσεις όταν δουν οτι τραβάνε πολύ το σκοινί - φυσικά και δεν θα τα βάζαμε με τον 6ο στόλο. Θα πέρναγε ο στόλος όλος και ΔΕΝ θα άνοιγε ρουθούνι αλλιώς η ΕΣΣΔ ήταν ένα τηλεφώνημα μακρυά.

Έλειπε ΤΟΤΕ και ΤΩΡΑ η αρχαία ελληνική επιθετικότητα, η έλλειψη λογικής και το πολεμικό μένος της φυλής μας.

Όπως και το 40 έτσι έτσι και το 74/96 έπρεπε να γίνει επιστράτευση και πόλεμος.

Να δώσω ένα τελευταίο παράδειγμα:

το 1980 επιτέθηκε η κίνα στο βιετνάμ. Το 2ο είχε το στρατό του στην καμπότζη και στην περιοχή είχε 2 φόλες μεραρχίες νεοσυλλέκτων και την τοπική εθνοφυλακή. η κίνα είχε να πολεμήσει απο την κορέα, μπήκε και βγήκε μετά απο 4 βδομάδες με απώλειες 60,000 ανθρώπων όσους οι αμερικάνοι σε 9 χρόνια. Δεν ξαναμπήκαν ούτε οι κινέζοι ούτε κανείς άλλος στο βιετνάμ.
οι βιετναμέζοι έχασαν στην εισβολή και αυτοί 60,000 κόσμο.
αποτελούν ένα απο τα λίγα κράτη παγκοσμίως που είναι πραγματικά ανεξάρτητα.

Δυστυχώς το 74 δεν έγινε τπτ η χούντα μπήκε φυλακή και οι άλλοι μισοί υπεύθυνοι της ήττας έγιναν στελεχάρες της κυβέρνησης και του στρατού για να ξερνάμε με τα μούτρα τους κάθε χρόνο στην γιορτή της "Δημοκρατίας" την μόνη γιορτή παγκοσμίως που γιορτάζει κάποιος ολική ήττα.


@9 Απριλίου 2013 - 6:06:00 μ.μ. EEST

100 μεραρχίες να είχαν οι τούρκοι στην 1η στρατιά σουβλάκι θα τους περνάγαμε. η απόδοση των 2 μεραρχιών τους στη κύπρο τόσο απο την δικιά μας οπτική όσο και απο τον ντεμιρέλ ήταν άθλια. αμέσως μετά ξεκίνησαν τεράστιο ανασχηματισμό και εκπαίδευση για να φτάσουν σε ένα μέτριο επίπεδο στα μέσα του 80. το 80 ο ΕΣ ΠΕΤΑΓΕ.
οσο για τα υλικά που τόσο διαλαλούν οι γενίτσαροι μέσα του 90 οι γερμανοί διαπίστωσαν οτι μόλις το 10% των αρμάτων των τούρκων ήταν επιχειρησιακό και αυτό αφού είχαν παραλάβει τα Leo1 και τα Μ60...

δεν είχαν τον πόλεμο ποτέ στο αίμα τους. όσο πολεμούσαν γενίτσαροι, αλβανοί και κούρδοι γι αυτούς κάτι έκαναν.έχει φτιαχτεί ένας μύθος που συντηρείται και εξαπλώνεται χρόνο με το χρόνο.
σκοπός είναι να φωνάζουν πήδα και να ρωτάμε πόσο ψηλά.

μηδενιστής

Ανώνυμος 10 Απριλίου 2013 στις 11:13:00 π.μ. EEST  

@ΑΧΕΡΩΝ από Ἀνώνυμος 9/4 6:11 μ.μ

Σε ευχαριστώ πολύ!

Ανώνυμος 10 Απριλίου 2013 στις 12:53:00 μ.μ. EEST  

Οδυσσέα ο Πατέρας μου το 1944 ήταν ορφανός 7 χρονών και όχι Ταγματασφαλίτης ή συνεργάτης των Γερμανών... Δεν δέχομαι από κανένα ΦΜΚ (η οποιοδήποτε ψευτοαριστερό καλοαναθρεμμένο του πασοκικού κράτους) να με χλευάζει και ειρωνεύεται συλλήβδην από το ίντερνετ. Το πιο εύκολο στην σημερινή σάπια εποχή μας είναι να το παίζεις αριστερός από το ίνετρνετ…σιγά το κατόρθωμα…ΧΑΧΑΧΑ.
Ας έχει όποιος γουστάρει τον παππά για ήρωα.
Επαναλαμβάνω για μένα ήρωας είναι ο Τσομάκης και όλοι οι αποθανόντες πλήρωμα της τορπιλακάτου Τ3. Ο Πλωτάρχης πολεμικής διαθεσιμότητας Διονύσιος Μαγέτος , μοναδικός επιζών της τορπιλακάτου Τ3.Το πλήρωμα της Τ1 πολλοί από τους οποίους τραυματίστηκαν. Ο Χαρδρινός και το πλήρωμα του αρματαγωγού Λέσβος. Όλοι αυτοί που το σάπιο νεοελληνικό (ποσοκικό-καραμανλικό) κράτος τους έγραψε κανονικά.
Κατά τα άλλα συμφωνώ μαζί σου για τις τεράστιες ευθύνες του Ιωαννίδη, αλλά για μένα κύριος υπεύθυνος για την τραγωδία του 1974 και για την μη ένωση του νησιού με την Ελλάδα είναι ο μακάριος (με την στάση του και τις πράξεις του από το 1960 και μετά).
Μέντωρ 6:26,
Σιγά την επωνυμία ΦΜΚ!!! Τα στοιχεία μου στην διάθεση του διαχειριστή του εν κρυπτώ όποτε θέλει, αν είναι να κανονιστεί συνάντηση με τον ΦΜΚ να μου τα επαναλάβει από κοντά αυτά που αραδιάζει από το ίντερνετ.
Να κάναμε και ένα δημοψήφισμα τότε αν θα χτυπούσουμε στην Κύπρο??τι λές? Να ακολουθήσουμε δημοκρατικές διαδικασίες αφού οι κύπριοι πρέπει να κάνουν δημοψήφισμα για να αποφασίσουν αν είναι Ελλάδα ή όχι?
Να σου θυμίσω ότι σε δημοψήφισμα στις αρχές του περασμένου αιώνα το 97% των Κυπρίων ήθελε ένωση με την Ελλάδα. Αυτό άλλαξε αργότερα μετά την διαβρωτική δράση των κουμουνιστών-ΑΚΕΛ ( μονίμως ενάντια σε κάθε εθνική προσπάθεια η αριστερά) και την προπαγάνδα και τρομοκρατία από το παρακράτος του μακαρίου.
Αχέρων 5.44,
Πολύ σωστά, αεροπορική παρουσία στην Κύπρο, μπορούσε να υπάρχει συνεχώς πάνω από την Μεγαλόννησο από τις 20 Ιουλίου. Είχαν γίνει ασκήσεις με F-84F με 3 εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου (αντί για 2 που φέραν συνήθως) , μία βόμβα 227 κιλών, πλήρη φόρτο πυροβόλων, 16 ρουκέτες 5 ιντσών και βοηθητικές ρουκέτες απογείωσης Jato. Καλυπτόταν πλήρως η απόσταση μέχρι την Κύπρο με επιστροφή (είχαν απογειωθεί από Κρήτη και χτύπησαν σε ένα πεδίο βολής στην Βόρεια Ελλάδα, εξομοιώνοντας την απόσταση Κρήτη-Κύπρος) . Στην Κρήτη είχαν ενεργοποιηθεί σύμφωνα με μαρτυρίες 75 F-84F τον Ιούλιο του 1974!!!! Τα στοιχεία είναι από κάποιον πιλότο F-84F που είχε μιλήσει στο HAFy
http://www.hafy.gr/show.php?id=maghafy2007a&lang=el

Ως γνωστόν, καμία αποστολή αεροπορικής υποστήριξης της Ε.Φ δεν εξετελέσθη από την χούντα ή τον καραμανλή..
Στην μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, στις 15 Αυγούστου 1974, την απουσία της Ελληνικής Αεροπορίας αντικατέστησε ένας διαβιβαστής και ένας σμήναρχος από την ομάδα επαφής της ΕΛΔΥΚ. Ο διαβιβαστής αφού έπιασε την συχνότητα των τούρκων αεροπόρων μετά πήγε στον διοικητή τάγματος. Αυτός δεν ήξερε λέξη τουρκικά και τον παρέπεμψε στον σμήναρχο της ομάδας επαφής. Αυτός είχε υπηρετήσει στην Σμύρνη σαν αεροπορικός ακόλουθος και ήξερε άπταιστα τουρκικά. Άρχισε αμέσως και έδινε συντεταγμένες στους τούρκους χειριστές. Για μία ώρα η τουρκική αεροπορία είχε λιανίσει τις ορδές του αττίλα. Μετά το μεσημέρι ξαφνικά η τουρκική αεροπορία εξαφανίστηκε από τους ουρανούς για όλο το υπόλοιπο της ημέρας!!! Ξαναεμφανίστηκε την επομένη 16.Αυγ. Από αυτούς χάσαμε…το παραπάνω είναι από το βιβλίο-μαρτυρία του στρατηγού Δελλή (διοικητή τάγματος ΕΛΔΥΚ το 1974)
http://www.biblionet.gr/book/178284/Δελλής,_Σπυρίδων/Η_αυτοθυσία_της_Ελληνικής_Δύναμης_Κύπρου_(ΕΛΔΥΚ)

Ανώνυμος 10 Απριλίου 2013 στις 12:53:00 μ.μ. EEST  

Ανώνυμος 6.06,
Ναι τον 1974 είχαμε 22 ετοιμοπόλεμα F-4E, σύμφωνα με την μαρτυρία του πτέραρχου Χ.Μέγγουλη (διοικητή ΔΑΥ το 1974). Όλη η τουρκική αεροπορία είχε αποτραβηχτεί στις ανατολικές βάσεις γιατί δεν είχε θωρακισμένα υπόστεγα (εμείς είχαμε 175 καταφύγια, η αεροπορία μας ήταν θωρακισμένη). Αν γινόταν τίποτε στον Έβρο, οι τούρκοι δεν θα είχαν αεροπορία γιατί θα την καταστρέφαμε στο έδαφος (δεν μπορούσαν να επιχειρούν από τις ανατολικές βάσεις τους λόγω εμβέλειας και θα εξαναγκαζόντουσαν να στείλουν στα δυτικά ή να μην στείλουν καθόλου).
Σύμφωνα με τον πτέραρχο Χ.Μέγγουλη Αν στις 22 Ιουλίου βυθίζαμε το μοναδικό τουρκικό αρματαγωγό είτε με τα F-4E είτε με τα F-84F, είτε με τα υποβρύχια, η απόβαση θα είχε αποτύχει. Ακόμα και μετά την αποβίβαση των αρμάτων αν επεμβαίναν τα F-4E με τις βόμβες CBU στην μοναδική οδική αρτηρία που οδηγούσε από το σημείο της απόβασης στην Κερύνεια, οι τούρκοι θα είχαν αποτύχει.
Τίποτε από αυτά δεν έγινε, αφού οι διαταγές του Ιωαννίδη δεν εκτελέστηκαν από την προδοτική στρατιωτική ηγεσία της ήττας (την ίδια που μαζί με τον αβέρωφ παρακαλούσε τον καραμανλή να μην χτυπήσει στον αττίλα 2).

Ανώνυμος 10 Απριλίου 2013 στις 11:10:00 μ.μ. EEST  

@ Μηδενιστή

"Το λίμπερτυ δείχνει οτι οι ΗΠΑ κάνουν κουμάντο αλλά κάνουν υποχωρήσεις όταν δουν οτι τραβάνε πολύ το σκοινί - φυσικά και δεν θα τα βάζαμε με τον 6ο στόλο. Θα πέρναγε ο στόλος όλος και ΔΕΝ θα άνοιγε ρουθούνι αλλιώς η ΕΣΣΔ ήταν ένα τηλεφώνημα μακρυά."

Σχετικά με την πιθανή βοήθεια από την ΕΣΣΔ, αναρωτιέμαι από που αντλείς την πεποίθηση σου ότι θα επενέβαιναν; Σύμφωνα με το βιβλίο των Ιγνατίου-Βενιζέλου, ο Κίσσινγκερ είχε επικοινωνήσει με τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας και δεν υπήρχε φόβος από τις ΗΠΑ για επέμβαση της Ρωσίας.

Ανώνυμος 10 Απριλίου 2013 στις 11:14:00 μ.μ. EEST  

ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ. ΛΑΜΠΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΟΙ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.

Ανώνυμος 11 Απριλίου 2013 στις 12:47:00 π.μ. EEST  

@Ανώνυμε 12:53 μ.μ.

Ο λόγος για τον οποίο θεωρώ πρέπον να τοποθετείται κάποιος έστω και με ένα ψευδώνυμο,όποιο κι αν είναι αυτό,είναι προκειμένου να ταυτοποιείται ο ομιλητής και να μην αποκτά ασυλία μέσω της ανωνυμίας του.Εάν εσύ είχες την ευθυκρισία να ζητήσεις το λόγο,δε συνέβη το ίδιο με άλλους,που πέταξαν απο μια ύβρι και ανώνυμα μετά λάκισαν.Με τον ΦΚΜΚ σε πολλά συμφωνώ και σε άλλα διαφωνώ,άλλωστε οι πολιτικές μας πεποιθήσεις απο ό,τι έχω καταλάβει διαφέρουν.Ούτε υιοθετώ τη πρακτική των χαρακτηρισμών εκατέρωθεν.Και αυτό γιατί φίλε μου αντιλαμβάνομαι οτι οι Έλληνες έχουμε κάνει την απαρχή ενός νέου διχασμού,εύκολα το αντιλαμβάνεται κανείς στη καθημερινότητά μας πια.Η καθημερινή απαξίωση εκτρέφει κάθε είδους ακρότητα και φανατική τοποθέτηση,Προσωπικά,στο λίγο διάστημα που παραθέτω την άποψή μου στο μπλογκ αυτό,έχω ως αρχή επ'ουδενί να μην ανεβάζω τους τόνους με το συνομιλητή μου,διότι θεωρώ οτι μια τέτοια στάση είναι αδιέξοδη(με εξαίρεση σε μια ανάρτηση πριν δυο εβδομάδες με θέμα την εκπαίδευση επιβίωσης ανθυποσμηναγών,όπου δεν πίστευα στα μάτια μου όταν διάβασα τη τοποθέτηση αναγνώστη,γνωστού για τη ψευτομαγκιά του , άτομο για αμέτρητα φάσκελα ).
Τώρα,όσον αφορά στην ερώτησή σου εάν θεωρώ οτι έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα προκειμένου να...επέμβουμε,θεωρώ οτι είναι ρητορικό το ερώτημα και συγκρίνεις ανόμοια πράγματα εντελώς.Σαφέστατα και οφείλαμε να διασώσουμε στρατιωτικά τη μοναδική ικμάδα Ελληνισμού πέραν των συνόρων μας.Το εάν όμως οι αδελφοί Κύπριοι δεν ήθελαν να ενωθούν(δε γνωρίζω αυτό που αναφέρεις περί του 97%,δεν το αμφισβητώ,αλλά και δε το υιοθετώ άκριτα) σε επίπεδο κράτους με την Ελλάδα,είναι θεμιτό και διαφέρει εντελώς απο την επίγνωση που έχουν για το ελληνικό τους DNA,το ελληνικό αίμα που τρέχει στις φλέβες τους, την αγάπη για τη μητέρα Πατρίδα,τα ελληνικά όσια και ιερά που έχουν μέσα τους.Εάν φίλε μου δεν τους έπαιρνε στο λαιμό του ο ολετήρας Χριστόφιας με τη καταστρεπτική του πολιτική,αλλά και η νυν ηγεσία(είδα επιγραμματικά σε άλλη ανάρτηση οτι εκποιούνται τα αποθέματα χρυσού),θα μιλούσαμε για μια ανθηρή εθνική τους οικονομία,οπότε ποιός ο λόγος για ένωση σε επίπεδο κράτους(ξαναλέω) με μια χώρα όπου βασιλεύει τόσα χρόνια η αρπαχτή,η αναξιοκρατία,η ρεμούλα και η μίζα και τα ελείμματα;Εάν πραγματικά τους αγαπούμε ως Συνέλληνες, οφείλαμε(δυστυχώς θα ανηφορίσουν πια το Γολγοθά τους) να υποστηρίζαμε οτιδήποτε υγιές διέθεταν και τους προήγαγε.Και αυτό ήταν μέχρι πρότινος ένα πιο υγιές κράτος απο τη δική μας φαρσοκωμωδία.Κλείνω λέγοντας οτι δεν εναπόκειτο σε κανέναν Ιωαννίδη ή Μακάριο να αποφασίζει με ατομικά κριτήρια για τη τύχη ενός ολόκληρου λαού,γι'αυτό μίλησα για δημοψηφίσματα....


Μέντωρ

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 11 Απριλίου 2013 στις 12:58:00 π.μ. EEST  

Υποθέτω ότι θα έπρεπε να τρέμω από το φόβο μου μήπως και συναντήσω τον τρομερό ανώνυμο χρυσαυγίτη (ή μήπως έχουμε την τιμή να μιλάμε, αν κρίνω από το νταηλίκι, με τον Περίανδρο Ανδρουτσόπουλο ή κάποιον κλώνο του;)και με κάνει ντα. Ίδιον βέβαια του φασισμού να καταφεύγει πάντα σε απειλές, γελοιότητες και λεονταρισμούς. Αλλά βέβαια όταν βάζεις στο ζύγι Παππά και Ιωαννίδη όλα πια είναι πιθανά. Άσε δε το άλλο, που για όλα στην Κύπρο έφταιγε ο Μακάριος (κομμουνιστής ήταν φαίνεται, μάλλον θα ήταν ο κρυφός ηγέτης του ΑΚΕΛ). Ο καημένος ο Ιωαννίδης πήγε να σώσει την Κύπρο από τον ανθέλληνα τον Μακάριο αλλά δεν πρόλαβε. Ε, έπειτα ανέλαβαν οι Τούρκοι να διαλύσουν ό,τι απόμεινε και να πάρουν και το μερίδιό τους.

Τι να πω άλλο, το '74 φαίνεται ότι τσούχτηκαν πολλοί. Ό,τι όμως και να κάνουν, όσο και να σκιστούν, εξουσία δε θα πάρουν. Και αν ονειρεύονται εκτροπές και δικτατορικά τερτίπια είναι μακρυά νυχτωμένοι, δε γυρίζει πίσω το ποτάμι.Διότι εμείς οι αριστεροί (που πάμε να κάνουμε σοβιέτ τη χώρα) ξέρουμε τον χρυσό κανόνα: τα φίδια δεν πεθαίνουν το χειμώνα. Σε χειμερία νάρκη πέφτουν και περιμένουν πότε θα ζεστάνει το (πολιτικό) κλίμα για να αρχίσουν να στριφογυρνάνε. Τώρα τελευταία βλέπω αφυπνίζονται μερικοί στη δεξιά και το βλέπουν. Λίγο αργά αλλά πάλι καλά.

ΥΓ: Αφιερωμένο με μπόλικο ξύδι: http://www.youtube.com/watch?v=orGEanaK0ZE&playnext=1&list=PL56AB64995527CBB6

Pro από Συμβασιλεύουσα 11 Απριλίου 2013 στις 8:23:00 π.μ. EEST  



Εσείς οι κολασμένοι με τα κονσερβοκούτια σας .

Εμείς οι Έλληνες με την ΣΗΜΑΙΑ μας και τον Σταυρό μας .
http://www.youtube.com/watch?v=5NxC3Cyh5Q0

Εάν δεν ξεφορτωθούμε τόσο τα Αναρχικά και Σταλινικά απομεινάρια όσο και τους Ναζιστές , δεν θα δούμε άσπρη ημέρα σαν έθνος .

Ελλάς ρε και Άγιος Ο Θεός .

Οι Ακραίοι ενθεν κακείθεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα .
Λαικισμός Συκοφαντία και τίποτα άλλο .

Ανώνυμος 11 Απριλίου 2013 στις 9:20:00 π.μ. EEST  

@10 Απριλίου 2013 - 11:10:00 μ.μ. EEST

δεν μιλάω για βοήθεια αλλά για είσοδο στο ανατολικό μπλοκ. ο εχθρός του εχθρού σου είναι φίλος σου.με το πρώτο τηλ στην μόσχα ο Κίσσινγκερ θα έσκαγε μούρη στην αθήνα. τα ίδια πάντα έκαναν και οι τούρκοι. λέγεται διπλωματία και είναι κάτι που έχουν ξεχάσει στο υπεξ.

όσο για τις "διαβεβαιώσεις" των ρώσων, πριν απο 9 μήνες είχαν στείλει το ισραήλ σχεδόν στον άλλο κόσμο, είχαν σπρώξει την ινδία σε σημείο που δεν υπάρχει πια ανατολικό πακιστάν, για να μην ξεχάσουμε το βιετνάμ που το 74 τέλειωνε με είσοδο των βορείων στην σαιγκόν.
οι 2 δεκαετίες 60-70 άνηκαν στην ΕΣΣΔ. οι αμερικάνοι ήταν θεατές και μόλις το 80 αντιστράφηκαν οι ρόλοι.
η γεωργία το 2008 έδειξε ξανά οτι κανείς δεν παίζει μαζί τους όποιον και να έχει απο πίσω.

-------------------------

Υγ είναι γελοίο να γκρινιάζετε για ομάδες όταν η εθνική τρώει 4αρες απο τα νησιά φαρόε.

μηδενιστής

Ανώνυμος 11 Απριλίου 2013 στις 12:52:00 μ.μ. EEST  

φίλε μηδενιστή, καλημέρα.
".... κανείς δεν παίζει μαζί τους όποιον και να έχει απο πίσω".
Μόνο που στην περίπτωση μας η τράπουλα είναι ΗΔΗ μοιρασμένη και δεν ιδρώνει τ΄αυτί τους (των Ρώσων εννοώ)!
Συνεπώς και η μάχη της Κύπρου χωρίς ξένη βοήθεια ήταν "από χέρι χαμένη"!
και το γράφω αυτό, διότι ήλπιζα ότι με το χρήμα που οι Ρώσοι είχαν ρίξει στην Κύπρο και με τις αλλαγές στη ΝΑ Μεσόγειο,θα φρέναραν κάθε γερμανική ή αμερικάνικη οικονομική επέμβαση, θα "έτριβαν" τα μούτρα των γερμαναράδων--είδα την κωλοφωτιά που είχε ο μπαρόζος να τρέξει στη Μόσχα--και ίσως κάτι να άλλαζε!
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, όπως και ημάς έτσι και τους Κυπρίους τους παρέπεμψαν προς τα "συλλογικά" όργανα του δντ και της ΕΕ!!
Τα ΠΑΝΤΑ έχουν μοιραστεί και ο νέος "τσάρος" πούτιν πρώτα ενδιαφέρεται να "βγάλει" από τη μέση όσους του "κολλάνε" ή του έχουν κάνει τον μάγκα (βλέπε προσφάτως την "αυτοκτονία" του Ρώσου μεγιστάνα, παλαιότερα τον θάνατο του πράκτορα κ.λπ)ή τις χώρες που ήταν παλιότερα οι γειτονιές της σοβ. ένωσης ή της ασίας όπου έχει συμφέροντα και άσε τους άλλους να κουρεύονται!!
΄
Γιάννης

Υ.Γ. έχει παίξει ποτέ η εθνική με αυτά τα νησιά;;;!!! και φάγαμε και 4αρα;!!! ή μηπως τα μπερδεύεις με την 4αρα από την γείτονα τουρκία στο καραϊσκάκη, εκεί που ο παπαφλέσσας φωνάζει "νικάμε αδέλφια" πλακώσανε οι κανονιές και δεν ξέραμε από που να φύγουμε!!άκου νησιά φαρόε! μάλλον από την ταινία "η ζωή του Πι" θα είναι!


Ανώνυμος 11 Απριλίου 2013 στις 12:54:00 μ.μ. EEST  

@Ανώνυμο 10 Απριλίου 2013 - 12:53 μ.μ.
ενδιαφεροντα στοιχεια που παρουσιαζεις
@ΑΧΕΡΩΝ και
@Ανώνυμο 10 Απριλίου 2013 - 12:53 μ.μ.
Εδω υπαρχουν επιπελον, δεν ξερω αν το ειδατε ηδη.
«WikiLeaks: Η υποστήριξη της Λιβύης στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο»
http://strategyreports.wordpress.com/2013/04/08/wikileaks-%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CF%8D%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9/

τ-κ-π

Ανώνυμος 11 Απριλίου 2013 στις 1:27:00 μ.μ. EEST  

"Τι να πω άλλο, το '74 φαίνεται ότι τσούχτηκαν πολλοί."

Δεν χρειάζεται να σχολιάσω τίποτε, μόνο ένας νεοελληνόφωνος (ψευτο) αριστερός του πασοκικού σάπιου κράτους θα μιλούσε έτσι για την τραγωδία του 1974.
Ναι όλοι οι Έλληνες ηττηθήκαμε το 1974 (μας έτσουξε). Εσύ μάλλον χάρηκες γιατί μετά ήρθε το πασοκ που σου έδωσε μια τσουγκράνα και σε χόρτασε λεφτά (από τις οικονομίες των Ελλήνων).
Άσε την Κύπρο γιατί εμείς την ελευθερώσαμε (και οι πέτρες ξέρουν ότι το ακελ συνεργαζόταν με τους άγγλους και τους τούρκους)..δικιά μας δουλειά είναι πως θα την ενώσουμε με την μητέρα πατρίδα.
Δυστυχώς το ξυδάκι πιες το εσύ μαζί με τους συντρόφους σου, τώρα που το πασοκικό κράτος που σε ανέθρεψε καταρρέει (ξηλώνεται) κάθε μέρα που περνάει και εσύ ακόμη ντρέπεσαι (!!!) να βγεις στην κοινωνία και να πεις ότι είσουν πασοκ, και έγινες μέσα σε μία μέρα ΔΗΜΑΡ!!!!ΑΧΑΧΑΧΑ!!από 30 χρόνια φανατικός πασόκος ………
Τώρα πάνε τα λεφτουδάκια ψευτοαριστερέ με τις δεξειές τσεπούλες, δεν έχει άλλα να σου δώσει το πολιτικό πτώμα που ψήφιζες 30 χρόνια….τώρα παίξτο Δημαρ (είναι της μόδας)..
Για όλα τα υπόλοιπα, τα στοιχεία μου τα έχω δώσει στον διαχειριστή του ενκρυπτω. Ανταλλάσουμε τηλέφωνα και συναντιόμαστε ότι ώρα θες και όπου θες από κοντά να μου επαναλάβεις αυτά που λές από το ιντερνέτ!!! θα χαρώ να τα πούμε από κοντά!!Περιμένω.

Manolis 11 Απριλίου 2013 στις 2:12:00 μ.μ. EEST  

Eπειδη πολλες φορες στο εν κρυπτω ανταλλαξαμε αποψεις για τον Κ. Καβαθθα και την "Πτηση" ή (ακομη και στο ποστ αυτο) επικαλεστηκαμε δημοσιευσεις τους, δυστυχως το περιοδικο ανεστειλλε την εκδοση του μεχρι νεωτερας.

Pro από Συμβασιλεύουσα 11 Απριλίου 2013 στις 5:35:00 μ.μ. EEST  

Κριμα για την Πτηση . Παλι με χρονια με καιρους............

Με τον ΦΚΜΚ , δεν ξαναασχολουμαι .
(Συριζαιος κατα δηλωση του.)

Αγγιζει τα ορια της διαστροφης η ικανοτητα του να συνδηαζει την αγαπη του για την Ορθοδοξια και την παλαια (αλλα ποτε ξεχασμενη) Ρωμανια με τα παραμορφωτικα γυαλια του υλιστικου ευδαιμονισμου της ανατολης που λεγεται κομμουνισμος μεσω των οποιων βλεπει τα τελευταια 100 ιστορικα χρονια .
Δικο του θεμα .

Αυτο που ηθελα να γραψω για τον Ναυαρχο Παππα και το κινημα του Βασιλικου Ναυτικου , το οποιο κατεληξε στην εκδιωξη του Βασιλια , ειναι Θεος σχωρες τον και αιωνια του η μνημη. Επραξε το καθηκον του . Δεν προδοσε αλλα ουτε και εκανε καποιον ηρωισμο . Απλα το καθηκον του .

Αυτη ειναι η αποψη μου .

Τωρα θελω να γραψω κατι για αριστερους και δεξιους , οι οποιοι εχουν ως ιερα δισκοποτηρα οι μεν τον εσωτερικο πολεμο του 45-49 και οι δε την δικτατορια . Αλλες ονομασιες Εμφυλιος/συμμοριτοπολεμος και Επταεττια/χουντα για οσους δεν καταλαβαν .

1. Το ΚΚΕ προσπαθησε να καταλαβει την εξουσια δια της Βιας και απετυχε παρα τις καλες ισως προθεσεις καποιων αφου πρωτα αιματοκυλισε την χωρα και κατεστρεψε οτι ειχε μεινει ορθιο. Καμια δικαιολογια δεν μπορει να αλλαξει τα γεγονοτα ουτε καν το γεγονος οτι εχουν ευθυνη (που εχουν) οι πολιτικοι που υπηρχαν τοτε.

2. Το καθεστως της 21ης Απριλιου , απετυχε εκ του αποτελεσματος , παρα τα οποια καλα μπορει να εγιναν σε θεματα αναπτυξης-οργανωσης . Το πληρωσαμε ακριβα στην Κυπρο . Καμια δικαιολογια δεν μπορει να αλλαξει τα γεγονοτα , ουτε ακομα και το γεγονος οτι εχουν ευθυνη (που εχουν μεγαλη) οι πολιτικοι που ακολουθησαν .

Αυτα ηθελα να γραψω και καληνυχτα.

Οδυσσέας 11 Απριλίου 2013 στις 5:46:00 μ.μ. EEST  

Επειδή η θεματολογία έχει ξεφύγει εντελώς και πολλά σχόλια που στέλνονται είναι εντελώς εκτός θέματος, σταματάει η δημοσίευση σχολίων στη συγκεκριμένη ανάρτηση.
Τελευταίο ανεβαίνει το σχόλιο του Pro, γιατί έχει αναφορά στο ναύαρχο Παππά.
Πολλά από τα υπόλοιπα κακώς ανέβηκαν, με δική μου ευθύνη. Θα ανέβει μία νέα ανάρτηση για το ναύαρχο Παππά, ανάλογη της τιμής του πρέπει.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP