Η Τουρκία συνεχίζει να μπλοκάρει τις σχέσεις του Ισραήλ με το ΝΑΤΟ

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Παρά την πρόσφατη μερική αποκατάσταση των σχέσεών της με το Ισραήλ, η Τουρκία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τη θέση της στο ΝΑΤΟ ως μέσο πίεσης κατά του εβραϊκού κράτους. Το τελευταίο επεισόδιο ήταν το τουρκικό "βέτο" στη σύγκληση της ομάδας Μεσογειακού Διαλόγου του ΝΑΤΟ, που συμπεριλαμβάνει το Ισραήλ και έξι αραβικές χώρες. Αξιοσημείωτο είναι ότι και η Αίγυπτος αρνήθηκε τη σύγκληση του γκρουπ, για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, γεγονός που υποδεικνύει σύγκλιση μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.

Σημειωτέον ότι η ομάδα "Μεσογειακού Διαλόγου" ιδρύθηκε από το ΝΑΤΟ το 2004, με σκοπό να συνεισφέρει στην περιφερειακή ασφάλεια. Εκτός από την Τουρκία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, οι άλλες συμμετέχουσες χώρες είναι το Μαρόκο, η Τυνησία, η Μαυριτανία, η Αλγερία και η Ιορδανία.

Η Τουρκία ματαίωσε τη συνάντηση παρά την πρόσφατη απολογία του Ισραήλ για τους θανάτους εννιά Τούρκκων πολιτών πριν τρία χρόνια στο "Μαβί Μαρμαρά". Η τελευταία φορά που η Τουρκία είχε μπλοκάρει συμμετοχή του Ισραήλ σε μια σύνοδο του ΝΑΤΟ ήταν στο Σικάγο το Μάιο του 2012, δηλαδή πριν την ισραηλινή απολογία για το Μαβί Μαρμαρά. Επίσης υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει μπλοκάρει το αίτημα του Ισραήλ να έχει μόνιμο γραφείο στο ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε στις 13 Απριλίου ότι η Τουρκία δεν θα αποκαταστήσει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ, αν αυτό δεν άρει τον αποκλεισμό του στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης στις 14 Απριλίου ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα επισκεφθεί τη Γάζα στα τέλη Μαϊου, δηλαδή λίγες μέρες μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ που είναι προγραμματισμένη για τις 16 Μαϊου. Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν ανέβαλε την προγραμματισμένη για αυτόν το μήνα επίσκεψή του στη Γάζα κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ, που επιδιώκουν την αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ και Τουρκίας.

Φαίνεται όμως ότι έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους...

4 σχόλια:

Ανώνυμος 17 Απριλίου 2013 στις 11:35:00 π.μ. EEST  

Μετά απο δέκα χρόνια(και πάνω)θυμήθηκε ο Ερντογάν οτι το Ισραήλ έχει αποκλείισει τη Γάζα... Σίγουρα τα τελευταία 4-5 χρόνια κάτι έχει αλλάξει πολύ στη περιοχή μας και σε κάποια φάση δεν πρέπει να μας εκπλήξει το οτι οι εξελίξεις μπορεί να μας προσπεράσουν, ή και ξαφνιάσουν!

Ανώνυμος 17 Απριλίου 2013 στις 6:35:00 μ.μ. EEST  

Κοινά Συμφέροντα Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ Διαβλέπει Καναδοεβραίος Αναλυτής

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=68934

Ανώνυμος 21 Απριλίου 2013 στις 6:53:00 π.μ. EEST  

Μια μικρη σημειωση, η Τουρκια δεν ειναι αραβικη χωρα.

Ανώνυμος 21 Απριλίου 2013 στις 10:39:00 π.μ. EEST  

Σωστή η επισήμανσή σου, αν και πρόκειται μάλλον για παρανόηση λόγω διατύπωσης του άρθρου.

Συγκεκριμένα, η φράση "που συμπεριλαμβάνει το Ισραήλ και έξι αραβικές χώρες." πρέπει να διαβαστεί ως εξής "που συμπεριλαμβάνει εκτός από την Τουρκία, το Ισραήλ και έξι αραβικές χώρες" (= η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Τυνησία, η Μαυριτανία, η Αλγερία και η Ιορδανία, όπως προκύπτει από την επόμενη παράγραφο)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP