Βγάζουν φωτιές για τη συγνώμη του Νετανιάχου στον Ερντογάν

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Σε αντίθεση με τους Ελληνες αναλυτές, που αμέσως μετά τη συγνώμη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον πρωθυπουργό της Τουρκίας ισχυρίστηκαν ότι η Αγκυρα και το Τελ Αβίβ «τα βρήκαν όπως παλιά», οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι. Και πως μπορεί να είναι, όταν ο Ταγίπ Ερτογάν δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο την πολιτική του έναντι του εβραϊκού κράτους.

Ο Μάϊκλ Ρούμπιν του American Enterprise Institute, ο οποίος την εποχή των καλών σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ βρέθηκε απέναντί στην Ελλάδα και την Κύπρο ως πιστός θιασώτης του εβραϊσμού, βγάζει φωτιές για τη συγνώμη, και δεν είναι ο μόνος αναλυτής που απαιτεί την απολογία του Τούρκου πρωθυπουργών και αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης για όσα κατά καιρούς ισχυρίστηκαν. Οσα ινστιτούτα και «δεξαμενές σκέψης» ελέγχονται από το Εβραϊκό Λόμπι και αποτελούν την πλειοψηφία στην Ουάσιγκτον, έχουν εντείνει την κριτική τους προς τον κ. Ερτογάν στις «κλειστές συνεδριάσεις», όπου τα πάντα λέγονται χωρίς να δημοσιοποιούνται.

Τα δημοσιεύματα στην Ελλάδα, που είναι πιστη αντιγραφή των τουρκικών εφημερίδων, δεν περιέχουν ίχνος αλήθειας για τις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις και έχουν παραποιηθεί ακόμα και δηλώσεις αξιωματούχων από το Ισραήλ, τους οποίους φέρουν να έχουν αποφασίσει ήδη την κατασκευή αγωγού στην Τουρκία απ’ όπου θα περνά το ισραηλινό φυσικό αέριο. Πρόκειται για βλακώδη ψεύδη, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Οι προβλέψεις για το φυσικό αέριο του Ισραήλ είναι ότι θα καλύπτει τις ανάγκες της χώρας και ότι θα μπορούσε να προμηθεύσει και μία δεύτερη χώρα με πληθυσμό γύρω στα 40 εκατομμύρια πολίτες. Εάν η Τουρκία αποφασίσει να καλύψει μέρος των αναγκών της αγοράζοντας φυσικό αέριο από το Ισραηλ, ουδείς μπορεί να της το απαγορεύσει. Αλλά δεν δικαιολογείται κατασκευή αγωγού. Με τα σημερινά δεδομένα, λοιπόν, το Ισραήλ αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας, πόσο μάλλον της Ευρώπης. Αρα, όλα τα σενάρια καταρρίπτονται με βάση αυτό το δεδομένο.

Η ομαλοποίηση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων είναι μία εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία. Στο Τελ Αβίβ συντηρούν την αισιοδοξία επειδή γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την τέχνη της διπλωματίας, παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα διατηρεί και σήμερα την πολιτική του χάσματος από το εβραϊκό κράτος. Ομως οι αναλυτές στην Ουάσιγκτον δεν μπορούν να φανταστούν καν τη σκηνή μίας συνάντησης μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Τόσο ο κ. Ερτογάν, όσο και ο κ. Νετανιάχου είναι δύο ισχυροί χαρακτήρες με εμμονές και επιμονές. Οταν εκφράζεται για το Ισραήλ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας χρησιμοποιεί τη γλώσσα και το ύφος του «τουρκικού πεζοδρομίου» και στοχεύει να ικανοποιήσει το τουρκικό ακροατήριο. Ολίγον τον ενδιαφέρει ο πρόεδρος Ομπάμα. Εκστομίζει ότι ακριβώς νοιώθει και επιθυμεί και σε ότι αφορά το Ισραήλ δεν φέρεται διπλωματικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου έχει εθνικιστικό παρελθόν, όπως και ο κ. Ερτογάν, και η οικογένεια του έχει προσφέρει νεκρούς για την ασφάλεια του Ισραήλ. Είναι αντι-ισλαμιστής, στον ίδιο βαθμό με τον αντισιωνισμό του κ. Ερτογάν. Βεβαίως, και οι δύο νοιάζονται για τα στρατηγικά συμφέροντα των χωρών τους. Οπως και να αναλύσει κανείς αυτά τα συμφέροντα, το συμπέρασμα είναι ότι βρίσκονται σε πορεία βίαιης σύγκρουσης.

Το τελευταίο διάστημα το Εβραϊκό Λόμπι διοργανώνει στην Ουάσιγκτον ενημερώσεις για διπλωμάτες, δημοσιογράφους, αναλυτές και παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Είναι τυχαίο ότι σε κάθε ευκαιρία υπογραμμίζουν ότι δεν εμπιστεύονται τους Τούρκους; Είναι τυχαίο ότι τονίζουν πως η συνεργασία του Ισραήλ με τη Λευκωσία και την Αθήνα εξυπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντα του Ισραήλ;


Πηγή


5 σχόλια:

Ανώνυμος 22 Απριλίου 2013 στις 9:22:00 μ.μ. EEST  

Μακάρι να είναι έτσι τα πράγματα. Είναι όμως;

Κομνηνός 22 Απριλίου 2013 στις 10:01:00 μ.μ. EEST  

Ο μόνος λόγος που το Ισραήλ αποφάσισε να ζητήσει συγνώμη από τον Ερντογάν, είναι το επερχόμενο χτύπημα στο Ιράν.

Προσωπικά και εγώ δεν πιστεύω ότι υπήρξε κάποιου είδους μυστική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας - Ισραήλ, για βοήθεια ή "μη-αντίδραση" σε περίπτωση χτυπήματος στο Ιραν.

Απλά το μέγεθος το Ιράν είναι πολύ μεγάλο, ώστε το Ισραήλ να αναλάβει αναμετρηθεί στρατιωτικά/πολιτικά μαζί του και να έχει και ένα δεύτερο μέτωπο αντιπαλοτητας με την έτερη μεγάλη χώρα της περιοχής (Τουρκία). Οπότε αποφάσισε αυτοβούλως να κάνει βήματα προσέγγισης με την Τουρκία. Χωρίς ανταπόκριση όπως αρχικά φαίνεται.

Αν υπάρξει πραγματικά ανταπόκριση ή όχι βέβαια, θα φανεί μόνο στην περίπτωση χτυπήματος στο Ιράν...

Ανώνυμος 23 Απριλίου 2013 στις 8:34:00 π.μ. EEST  

Εδώ έχουμε φτάσει το ίδιο το ΑΠΕ να γράφει για "Αιχμηρή απάντηση της Άγκυρας στον Τζ. Κέρι" για το θέμα της Γάζας λες και είναι το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ANADOLU. Και τα υπόλοιπα μμε απλώς το αναπαράγουν! http://goo.gl/XvzON

Pro από Συμβασιλεύουσα 23 Απριλίου 2013 στις 9:09:00 π.μ. EEST  


Προσωπικα θεωρώ ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να μπει σε πολεμικές περιπέτειες με το ΙΡΑΝ . Αυτό που βλέπω , είναι ότι έχει αρχίσει ενδοισλαμικό τζιχάντ , και ότι το πιθανότερο είναι να σφαχτούν οι Σουνίτες (Αραβική άνοιξη-Μουσουλμανική αδελφότητα ,Σαουδική Αραβία , Εμιράτα , Τουρκία και ΣΙΑ ) με τους Σιίτες-Αλαουίτες και λοιπούς(ΙΡΑΝ , Συρια , μέρος του ΙΡΑΚ .
Η φάκα στήθηκε , η βλακεία και τα ανθρώπινα πάθη υπάρχουν , η φύση τους είναι βίαιη και η κουλτούρα τους ιδανική .

ΤΖΙΧΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΝΤ .

Ανώνυμος 25 Απριλίου 2013 στις 9:03:00 μ.μ. EEST  

Ο Ερντογάν για να μπορεί να στέλνει στη φυλακή στρατιωτικούς (δλδ το "Βαθύ Κράτος") ... μάλλον θα έχει πολύ γερές πλάτες! Τελικά τι είναι ο κουμπάρος μας Ρετζέπ Ταγίπ... ντονμές ή κρυπτοχριστιανός Μαυροθαλασσίτης;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP