Ψηφιστηκε η τροπολογία για την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία έξι βουλευτών, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αποσκοπεί στην επαναλειτουργία των ναυπηγείων της Ελευσίνας και στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση και παραλαβή των τριών πυραυλακάτων τύπου Super Vita (Ρ71 ΡΙΤΣΟΣ, Ρ72 ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ και Ρ73 ΒΛΑΧΑΚΟΣ) του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ναυπήγησης, με την πρώτη να παραδίδεται πιθανώς εντός του 2013.

Την τροπολογία υπέγραφαν οι Μαρίνος Ουζουνίδης (ΑΝ.ΕΛ.), Αθανάσιος Μπούρας (ΝΔ), Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ), Γιώργος Βλάχος (ΝΔ), Γεωργία Μαρτίνου (ΝΔ) και Βασίλης Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ). ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ψήφισαν λευκό. Η τροπολογία προβλέπει ότι οι διαφορές μεταξύ των πληρωμών του Πολεμικού Ναυτικού και των αξιώσεων των ναυπηγικών μονάδων που λειτουργούν στην Ελλάδα, αίρονται ύστερα από έκθεση του Σώματος Ορκωτών Λογιστών, η οποία θα βεβαιώνει την πρότερη αντιστοιχία μεταξύ πληρωμών που έχει καταβάλει το Πολεμικό Ναυτικό και το έργο που έχει εκτελεστεί από την εταιρεία σε συνδυασμό με τις δαπάνες που είναι απαραίτητες για την εκτέλεσή του.

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος, η τροπολογία δόθηκε για κατάθεση σε βουλευτές, προκειμένου να παρακαμφθεί η πλέον χρονοβόρος διαδικασία της κατάρτισης υπουργικής τροπολογίας, και να εξυπηρετηθεί έτσι ο στόχος της καταβολής δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στα ναυπηγεία της Ελευσίνας. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, έχει επιτευχθεί συμφωνία με την ανάδοχο εταιρεία, η οποία κατοχυρώνει και το θέμα των εργαζομένων.

«Ο ανάδοχος δίνει τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους. Δεν κλείνουν τα Ναυπηγεία, συνεχίζουν να εργάζονται οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι, συμφωνούμε σε νέο πρόγραμμα για τους πυραυλακάτους, δεσμεύουμε την εργοδοσία να παραδώσει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες τα πλοία χωρίς αύξηση τιμήματος. Η τροποποίηση της σύμβασης θα έρθει στη Βουλή» ανακοίνωσε ο υπουργός.

«Εκείνο που χρειάζεται τουλάχιστον κατά τη γνώμη μας, είναι η σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και επίσης η ρητή αναφορά στο κείμενο της διάταξης νόμου, ότι η προκαταβολή ή η καταβολή των πληρωμών, χορηγείται υπό τον όρο της κατά προτεραιότητα εξόφλησης οφειλών προς τους εργαζόμενους των ναυπηγικών μονάδων και με την προϋπόθεση της αποκατάστασης των εργασιακών σχέσεων με πλήρη απασχόληση των εργαζομένων» ανέφερε από το ΣΥΡΙΖΑ ο Θ. Δρίτσας.

«Το νέο πλαίσιο συμφωνίας δεν ενσωματώθηκε στην τροπολογία, γιατί δεν το επέτρεπαν οι διαδικασίες» διευκρίνισε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Είμαστε σε συνεννόηση, η κατάσταση στα ναυπηγεία δεν μπορεί να πάρει άλλες αναβολές, και πρέπει η λύση να είναι άμεση. Σε σύντομο χρόνο θα φέρουμε στη Βουλή την τροποποίηση της συμβάσεως, για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε μετά με τον Σκαραμαγκά» συμπλήρωσε.

Με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, δόθηκε η δυνατότητα να σωθούν 1000 θέσεις εργασίας και να ξεκινήσει και πάλι η δραστηριότητα της επιχείρησης μετά από 2 χρόνια, δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου. Πρόκειται για μια μεγάλη ανάσα που δίνει τη δυνατότητα να δρομολογηθούν νέοι όροι ώστε η συγκεκριμένη και άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις στην περιοχή να συντελέσουν στην ανάπτυξη, πρόσθεσε.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο, η εξέλιξη οφείλεται στην πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τη διάσωση 1.000 θέσεων εργασίας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Οι εργαζόμενοι έδωσαν τη διαβεβαίωση ότι θα καταβληθούν προσπάθειες από όλους ώστε τα ναυπηγεία να γίνουν η «ατμομηχανή της ανάπτυξης» της χώρας. Παράλληλα ευχαρίστησαν θερμά τον πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία του.
Ο γραμματέας της κυβέρνησης ευχήθηκε για συμβολικούς λόγους, όπως είπε χαρακτηριστικά, να παραδώσουν την πρώτη πυραυλάκατο μια μέρα έστω νωρίτερα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας, Θανάσης Δανούσης, δήλωσε: «Ευχαριστούμε από καρδιάς, εμείς οι 1.000 περίπου οικογένειες των εργαζομένων για την πρωτοβουλία και την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, να λύσουν το γόρδιο δεσμό με τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Μια μονάδα εξαθλιωμένη, μετά από δύο χρόνια παίρνει μπροστά και μπορεί να γίνει η ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας. Εξαρτάται και από εμάς τους εργαζόμενους να στηρίξουμε τα ναυπηγεία αλλά καλούμε και τους έλληνες εφοπλιστές να τα στηρίξουν».

www.naftemporiki.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2013 στις 11:51:00 π.μ. EEST  

ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΧΙ ,ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΑΠΕΡΓΟΥΣ..ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ,ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP