Νέα Δομή στο Στράτευμα

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Toυ Ανδρέα Κούτρα

Ριζικές αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις επιφέρει η νέα δομή που παρουσιάζεται σήμερα προς έγκριση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επικυρωθεί από το ΚΥΣΕΑ για άμεση εφαρμογή. Η νέα δομή προβλέπει το κλείσιμο πολλών σχηματισμών με σημαντικότερους το Α’ και Β΄Σώμα Στρατού αλλά σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η οροφή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, τη μείωση των ανωτάτων αξιωματικών σε ποσοστό 20%, ενώ εξοικονομείται ποσό ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου η δομή διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων μειώνεται κατά 40%-45%, ενώ η δομή δυνάμεων περιορίζεται κατά 20%-25%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περίπου 45-50 στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, κυρίως την ηπειρωτική, να κλείνουν οριστικά. Να σημειωθεί πως η ποσοτική μείωση της δομής διοίκησης και της δομής δυνάμεων δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση μείωση προσωπικού. Από τους σημαντικότερους σχηματισμούς που καταργούνται είναι το Α’ Σώμα Στρατού και το Β’ Σώμα Στρατού. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν βέβαια ως σχηματισμοί μικρότερου όμως επιπέδου. Ο επιτελικός έλεγχος που ασκούσε το Β’ Σώμα Στρατού περνά στην 1η Στρατιά, όπως και η σημαντική 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.

Ενδεικτικά παραδείγματα της νέας δομής δυνάμεων, που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όχι στο Κοινοβούλιο αλλά στην αίθουσα του ΚΥΣΕΑ στο ισόγειο του Πενταγώνου, προκειμένου να αναλυθεί λεπτομερώς από την πολιτική ηγεσία (κ.κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Καράμπελας και Δημήτρης Ελευσινιώτης) και τη στρατιωτική ηγεσία (όλοι οι αρχηγοί των Επιτελείων) στους βουλευτές όλο το σχέδιο με χάρτες και στοιχεία είναι η κατάργηση μίας ταξιαρχίας υποστήριξης και η μετάπτωση δύο ακόμη σε συντάγματα. Η Μεραρχία της Τρίπολης παύει να υφίσταται και μετατρέπεται σε διοίκηση για τα κέντρα εκπαιδεύσεως των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι ειδικές δυνάμεις και των τριών κλάδων τίθενται υπό ενιαία διοίκηση και αποτελούν τη δύναμη ταχείας αντίδρασης.

Οσον αφορά στην Πολεμική Αεροπορία περιορίζονται κατά περίπου 50% τα συγκροτήματα και κατά 17% οι σχηματισμοί με 4 αεροπορικά αποσπάσματα να κλείνουν (Αγρίνιο, Σαντορίνη, Τυμπάκι, Ιωάννινα), ενώ ορισμένες σμηναρχίες μεταπίπτουν σε αεροπορικά αποσπάσματα. Πρόκειται για αποφάσεις που έχουν ληφθεί εδώ και πολλούς μήνες αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη. Παρόμοια είναι και τα στοιχεία για το Πολεμικό Ναυτικό με το «μαχαίρι» να πέφτει κυρίως στις Μοίρες. Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ανέφεραν πως οι αλλαγές στην Αεροπορία και το Ναυτικό είναι περιορισμένες, καθώς οι μονάδες δεν είναι τόσες πολλές όσες για το Στρατό Ξηράς. «Οι εποχές που κάθε χωριό και ένα στρατόπεδο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί», τόνισε στον «Ε.Τ.» πηγή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να συντηρείται πλέον ένα Στράτευμα με διάσπαρτες μονάδες αρκετές εκ των οποίων δεν εξυπηρετούσαν τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ σπαταλούνταν τεράστια κονδύλια για τη συντήρησή τους και απασχολείτο προσωπικό χωρίς επί της ουσίας αντικείμενο». Το μήνυμα αυτό στόχευε και προς τους βουλευτές, τους πολιτικούς, τους τοπικούς άρχοντες και ιεράρχες που ζητούσαν και ζητούν ακόμη να παραμείνει ανοιχτό το στρατόπεδο στην περιοχή τους, πιστεύοντας πως τονώνεται η τοπική αγορά. Κάτι τέτοιο πάντως δεν ισχύει μετά τη μείωση της θητείας στους 9 μήνες. Αλλες πηγές ανέφεραν επίσης πως τα στρατόπεδα που θα κλείσουν δεν πρόκειται να χαριστούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή σε άλλους φορείς, αλλά θα αξιοποιηθούν προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων και του προσωπικού τους.

Η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων έχει την έγκριση και του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, αφού όπως ενημερώθηκε θα εξοικονομηθούν εφάπαξ περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και το ετήσιο όφελος θα είναι υψηλό λόγο της εξοικονόμησης λειτουργικών δαπανών. Υπολογίζεται περί τα 6 εκατομμύρια το χρόνο. Σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται το όφελος από την κατάργηση κατά 20% των θέσεων των ανώτατων αξιωματικών (από το βαθμό του ταξίαρχου και αντίστοιχα και άνω). Σήμερα οι ανώτατοι αξιωματικοί αριθμούν περί τους 320 (οι θεσμοθετημένες θέσεις είναι 327) και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και εκτιμάται πως θα μειωθούν στις 262. Υπήρχαν εισηγήσεις για ακόμη μεγαλύτερη μείωση (στο 30%) των ανώτατων αξιωματικών αλλά επειδή θα δημιουργούνταν προβλήματα διοίκησης ιδίως στο Πολεμικό Ναυτικό περιορίστηκε στο 20%. Σημειώνεται πως η Ελλάδα είχε περίπου όσους στρατηγούς έχουν και οι ΗΠΑ.

Η νέα δομή δυνάμεων δεν επηρεάζει τις οροφές προσωπικού, οι οποίες παραμένουν ως έχουν και στους τρεις κλάδους παρά τις πληροφορίες που τις ήθελαν να μειώνονται. Πάντως, ανεξάρτητα των οροφών, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων βαίνει συνεχώς μειούμενο τόσο λόγω του δημογραφικού προβλήματος (τα επόμενα χρόνια οι κληρωτοί θα είναι έως και 10.000 λιγότεροι) όσο και λόγω της αναστολής προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών και της μείωσης που επέβαλε η τρόικα κατά συνολικά 55% τα τελευταία χρόνια των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές. Παρά το γεγονός ότι η νέα δομή έχει εγκριθεί από στο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, σήμερα αναμένεται η έγκρισή τους από τη Βουλή και εντός των επόμενων ημερών από το ΚΥΣΕΑ, αρκετοί είναι αυτοί που κρατούν μικρό καλάθι ως προς την τελική εφαρμογή της. Κι αυτό γιατί αρκετές αναδιοργανώσεις έχουν ανακοινωθεί αλλά εν τέλει δεν υλοποιήθηκαν επί του πρακτέου με το στόχο τελικά να παραμένει ανέφικτος. Πάντως η ηγεσία θέλει να την εφαρμόσει το συντομότερο προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια και στις μεταθέσεις του προσωπικού. Επισημαίνεται τέλος πως η νυν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ξεκίνησε τη νέα δομή με την απόφαση κλεισίματος 13 Κέντρων Εκπαίδευσης, όπως επίσης και τη μετεγκατάσταση των στρατολογικών γραφείων ή και μονάδων σε ιδιόκτητους χώρους στέγασης. 

www.e-typos.com

51 σχόλια:

Ανώνυμος 25 Απριλίου 2013 στις 1:52:00 μ.μ. EEST  

"Ριζικές αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις"

http://www.youtube.com/watch?v=ePTAfC3-An8

μηδενιστής

HBS 25 Απριλίου 2013 στις 4:08:00 μ.μ. EEST  

Το ότι πρόκειται για ριζικές αλλαγές δεν χωράει αμφιβολία -για την ακρίβεια πρόκειται για χοντρό ψαλίδι. Μια πρώτη ανάγνωση είναι πως το δόγμα Βενιζέλου επικρατεί: η ΔΔΕΕ αναβαθμίζεται δραματικά υπο(αντι)καθιστώντας το πεζικό. Για να κρίνουμε το (όποιο) επιχειρησιακό αποτέλεσμα που αυτές θα επιφέρουν θα πρέπει να περιμένουμε να μάθουμε τις λεπτομέρειες.
Αύριο θα παρουσιαστεί το αναθεωρημένο εξοπλιστικό πρόγραμμα 17 σημείων μέσα στο οποίο διαρρέεται πως περιλαμβάνονται περιορισμένος ΕΜΖ των Meko200HN, εκσυγχρονισμός των F-16 blk50/52+ και προμήθεια Spice 1000/2000.

Ανώνυμος 25 Απριλίου 2013 στις 4:48:00 μ.μ. EEST  

@HBS

"για την ακρίβεια πρόκειται για χοντρό ψαλίδι."

τι ψαλίδι ρε αδερφέ; ψαλιδάκι για τα νύχια

μηδενιστής

Υγ και μάλιστα με στρογγυλή μύτη: ιδού και η ΨΑΛΙΔΑ: http://www.pharmacy2go.gr/c/suskeues-peripoieses-morou-261/mam-97/1624-primamma-palidaki_0-menon

HBS 25 Απριλίου 2013 στις 5:45:00 μ.μ. EEST  

χαχαχα μου λειψες

Όλα έχουν να κάνουν με το τι περιμένει κανείς -περίμενα κάτι επιδερμικό οπότε αυτές οι αλλαγές μου φαίνονται κάτι πολύ παραπάνω. Περίμενες κάτι βαθύτερο;
Τους βρίζαμε ότι εξυπηρετούν ταξιτζήδες και σουβλατζήδες, κλείνουν 50 στρατόπεδα. Λέγαμε ότι έχουν όσους στρατηγούς έχει μια υπερδύναμη, καταργούν (αρχικά) το 20% των θέσεων των ανώτατων αξιωματικών. Να γίνουν όλα αυτά και στην πράξη και το ξανασυζητάμε...

Ανώνυμος 25 Απριλίου 2013 στις 7:44:00 μ.μ. EEST  

Από τον "κόκκινο" Πάνο τί να περιμένεις.
Ότι του σέρβιραν οι απέξω βγήκε να πουλήσει.
Δεν είναι απλά ανίκανοι είναι επικίνδυνοι.

Pro από Συμβασιλεύουσα 25 Απριλίου 2013 στις 8:00:00 μ.μ. EEST  

Αλλη μια καλη ειδηση .
Θεωρω οτι αυτο ειναι η πρωτη φαση του Στρατοκαλικρατη .
Επομενη κινηση η θεσπιση του θεσμου του "εθελοντη εφεδρου" και η αυξηση της θητειας (12μηνο??????-εφικτο αλλα .......) .
Η δευτερη φαση θα πρεπει να ακολουθησει μετα απο 3-5 χρονια προφανως μονο για τον Στρατο ξηρας . (Ετσι θα ηθελα τουλαχιστον)

Υγ1. Προχθες ζητουσα ενα ΠΑΛΙΚΑΡΙ που να μπορει να σηκωσει το βαρος του κοστους . Μπραβο .
Υγ2. " Να γίνουν όλα αυτά και στην πράξη και το ξανασυζητάμε" το αυτο.

Ανώνυμος 26 Απριλίου 2013 στις 7:26:00 π.μ. EEST  

Αν δεν γινουν αποσυρσεις μη cost effective μοναδων (μ-48,bmp1,ab205/206/uh-1h,f-4,s-148,type 701) $ δεν προκειται να εξοικονομηθουν. Επισης πρεπει να γινει μια σοβαρη μελετη για το κοστος ενος εππαγγελματικου (δημοσιουπαλλιλικου θα πω εγω)στρατου
(εποπ) σε σχεση με ενος στρατου κληρωτων στα προτυπα της ελβετιας ή της κυπρου

Ανώνυμος 26 Απριλίου 2013 στις 9:55:00 π.μ. EEST  

@HBS φίλε μου
είχαμε πριν λίγα χρόνια 1600 στρατόπεδα, έπεσαν στα 1200 και μετά στα 900. κλείσαμε 50.πώς τα κλείσαμε; μα καταργώντας μια απο τις μονάδες σε πόλεις που έχουν ΔΥΟ φυσικά. πχ ακριτική Λαμία: έφυγε η ΜΕΡΥΠ, έμεινε σχολή. γαμώ τα κλεισίματα δηλαδή!

πάμε ένα ένα όπως τα βλέπω στον φίλο strategy:

"1. Τη διάλυση του Α΄ Σώματος Στρατού στην Κοζάνη...Καστοριά."

οι κοζανίτες διατήρησαν το στρατόπεδο, το έχασε η καστοριά. σέρρες, γιάννενα κράτησαν τα νοίκια.
επιχειρησιακά δεν άλλαξε τπτ αφού η 24 ανεπίσημα άνηκε στην 2η Μ/Κ ΜΠ, ενώ οι μονάδες που έμειναν συνεχίζουν με τον ίδιο κόσμο αλλάζοντας μόνο τίτλο.

"2. Τη διάλυση του Στρατηγείου του Β΄Σώματος Στρατού στη Βέροια."

το μόνο ΣΣ στο κόσμο που ήταν ΔΤΑ χωρίς να έχει αυτές τις δυνατότητες. οι μονάδες διατηρούνται μαζί με τον κόσμο που πάνε στην διπλανή λάρισα.

"3. Τη συγκρότηση της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (έχει ήδη υλοποιηθεί)."

άργησε 30 σχεδόν χρόνια

"4. Την αναδιοργάνωση της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ), Στρατηγείου επιπέδου Σώματος Στρατού"

Ο πιο παρωχημένος οργανισμός του ΕΣ και ο κύριος λόγος που θα χάναμε πόλεμο έκανε μια ελαφρά μεταρρύθμιση. πήγε απο την παλιο- στην νεολιθική εποχή.

"5. Τη συγκρότηση Διοίκησης Δόγματος, Εκπαίδευσης και Επιθεώρησης ... το 586ΤΠ στα Γρεβενά."

Δεν άλλαξε τπτ ΑΠΟΛΥΤΩΣ. Ζήτω η καλαμάτα.

Για πν και πα τί να πω... RAF/RN στον ΒΠΠ.

"Τέλος, ο αριθμός των ανωτάτων αξιωματικών ...σε βάθος τριετίας."

262 εμείς με τους 100,000 και 350 οι τούρκοι με τους 800,000...

Καμία αλλαγή ουσίας!

ούτε διακλαδική διοίκηση διοικητικής μέριμνας
ούτε διακλαδική διοίκηση εκπαίδευσης
ούτε αλλαγή του θεσμού της θητείας και της εφεδρείας
ούτε αλλαγή στο δόγμα
ούτε μεταφορά των ε/π και α/α στην πα.
ούτε διακλαδικό μχ κατασκευών
ούτε διακλαδικό σώμα ΔΒ, πληροφορικής, στρατονομίας κτλ
φτιάχτηκε σώμα ανθυπασπιστών; όχι.
φτιάχτηκε ROTC; όχι.
έγιναν κοινές σχολές σε μια βάση; όχι
μπήκαν οι ΔΕΕ σε μια μονάδα μαζί με τα πλοία ή τα ε/π μεταφοράς; όχι

νυχοκόπτης αδερφέ. @@@@ νυχοκόπτης. και φυσικά στις εφημερίδες 2 μέρες πριν μην χάσουν τον ύπνο τους οι σουβλατζίδες.

μηδενιστής

Ανώνυμος 26 Απριλίου 2013 στις 10:51:00 π.μ. EEST  

διακλαδική δομή ΕΔ

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fe/Structure_idf.png

μηδενιστής

Ανώνυμος 26 Απριλίου 2013 στις 11:27:00 π.μ. EEST  

ΑΣΧΕΤΟ στο δημοσίευμα, όμως ΕΠΙΚΑΙΡΟ!
Σαν αύριο 27 Απριλίου 1941 οι γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα!
Τουλάχιστον το εν κρυπτώ να κάνει ένα αφιέρωμα και ΟΛΟΙ να ακούσουμε τα τελευταία λόγια του Κων/νου Σταυρόπουλου από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών!
ΕΛΛΗΝΕΣ!!! είναι ΕΘΝΙΚΗ και ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ στους κατοχικούς καιρούς που ΞΑΝΑβιώνουμε!

Γιάννης

Ανώνυμος 26 Απριλίου 2013 στις 11:57:00 π.μ. EEST  

Μερικές ερωτήσεις σε όσους δυσανασχετουν με το κλεισιμο σχημ,ατισμων και την μειωση των ανώτατων αξιωματικων.

Δεν είμαι ειδικός, απλός πολίτης είμαι.

Ειναι μόνο δική μου εντύπωση ότι υπάρχουν σχηματισμοι με μονη πραγματική αρμοδιότητα την συμμετοχη του Στρατηγου σε δεξιώσεις?

Είναι λαθος το ότι η υπερπληθώρα ανώτατων αξιωματικων ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ το κύρος και την εξουσία τους;

Είναι λαθος ΄το ότι έχουμε ΥΠΕΡΠΛΗΘΩΡΑ στρατηγων σε σχεση με το στρατευμα; Συγκριτικα πάντα με άλλες Ενοπλες δυνάμεις;

ΕΛΕΟΣ, συμμαζευτούμε επιτέλους

ΟΧΙ δεν έχω καμια σχεση με τους κυβερνώντες και τα κομματα τους. Καμία όμως.

Ανώνυμος 26 Απριλίου 2013 στις 12:48:00 μ.μ. EEST  

"Επομενη κινηση η θεσπιση του θεσμου του "εθελοντη εφεδρου""

Μην είσαι τόσο αισιόδοξος, καθώς όσοι γνωρίζουν την νοοτροπία εντός ΓΕΕΘΑ...

Δυστυχώς η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ πιστεύει ότι δεν χρειάζεται έφεδρους πάνω από τα 35, και ότι ο υπάρχον ενεργός στρατός επαρκεί για τις αμυντικές μας ανάγκες.
Οποιαδήποτε μελλοντική αλλαγή σε θέματα εφεδρείας σε αυτό το πλαίσιο θα είναι.

Ανώνυμος 26 Απριλίου 2013 στις 1:14:00 μ.μ. EEST  

Το καλό θα ήταν να υπήρχε το συμπλήρωμα Α' Μέρος και στο Β' ή και Γ΄ να ακολουθούσε η ουσιαστική αναδιοργάνωση.

Αλλά αφού κάτι έγινε με την ΔΜ γιατί στο διάολο δεν συγχωνεύτηκε το ΣΥΠ με ΣΕΜ και ΣΤΧ;;;;

Και φυσικά τις διακλαδικές διαφόρων "υπηρεσιών" και δνσεων αλλά και κάτι με ελάχιστο κόστος όπως η δημιουργία Διακλαδικής Δκσεως ή Σώματος Έρευνας Πληροφορικής με την πρόσληψη μερικών δεκάδων νέων Ελλήνων επιστημόνων(και όχι των υπαρχόντων στελεχών..) που θα αποδώσουν άμεσα τα μέγιστα!!

Υ.Γ: Τα υπόλοιπα τα αναφέρει ο Μηδενιστής αλλά και αρκετά άλλα που μπορούν να γίνουν με ελάχιστο κόστος και μεγάλη απόδοση..

Προβοκάτωρ

Ανώνυμος 26 Απριλίου 2013 στις 1:31:00 μ.μ. EEST  

Αν καταργούνταν το διοικητικό απολίθωμα που λέγεται Στρατιά, θα εξοικονομούσαμε κι άλλα χρήματα και θέσεις ανωτάτων. Βέβαια δεν είναι δημοφιλής αυτή η άποψη εδώ, αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Tyler Durden 26 Απριλίου 2013 στις 1:58:00 μ.μ. EEST  

ΤΟ ΑΡΡΩΣΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 300 ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΑΞΚΟΙ. ΕΙΝΑΙ ΟΙ 5000 ΑΝΩΤΕΡΟΙ. ΦΑΣ ΠΙΕΙΣ, ΣΧΗΣ ΘΑ ΓΕΝΕΙΣ. ΚΑΛΑ ΑΝΧΗΣ ΓΙΝΕΣΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΓΗ. ΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΣΤΕΝΕΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΣΩΛΗΝΑ ΜΗΚΟΥΣ 35 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΣΧΗ ΚΑΙ ΑΝΧΗ. ΟΙ 300 ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΛΙΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝΠΑΡΑΛΟΓΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ.

Manolis 26 Απριλίου 2013 στις 2:45:00 μ.μ. EEST  

Γιάννη 26 Απριλίου 2013 - 11:27:00 π.μ. EEST
Λαθος κανεις , τελευταια φορα μπηκαν στις 23 Aπριλίου 2010, εκανε ποστ το ενκρυπτω και δεν εχω καμμια ορεξη να ξανακουσω τον ΓΑΠ στο διάγγελμα του από την Ελληνικη Ραδιοφωνια και Τηλεοραση στο Καστελόριζο...

Ανώνυμος 26 Απριλίου 2013 στις 3:44:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ Μανώλη, αναφέρομαι στο ΄41 για να ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ τα λόγια του εκφωνητή,όταν έλεγε: ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΛΑ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ και ΟΧΙ στον ξεφτίλα γαπ!!
ΔΥΣΤΥΧΩΣ τα ΣΗΜΕΡΙΝΑ τσιράκια των βρυξελλών ούτε που θέλουν ν΄ακούσουν τέτοια διαγγέλματα, αλλά προτιμούν το "καλό κουραΐο" του μαλ..ρεν! επιπλέον αμφιβάλλω αν κανένα "έγκριτο" και με ευαισθησία!!! στην σωστη ενημέρωση τηλεοπτ. καναλι (κυρίως τα ιδιωτ.) ανεφερθεί στο γεγονός και στα λόγια του Σταυρόπουλου!
προς το παρόν βλέπουμε μίκρη πτώση στο ρυθμό αύξησης της ανεργίας!!! κάτι είναι κι αυτό, τι λέτε;;!!!

Γιάννης

Ανώνυμος 26 Απριλίου 2013 στις 4:06:00 μ.μ. EEST  

Θα συμφωνήσω σε πολλά με τους προηγούμενους σχολιαστές, όμως βασικά θα ήθελα να σημειώσω
1) Καμία βελτίωση δεν επιφέρει η συγκεκριμένη αναδιοργάνωση, καθώς ουσιαστικά καταργούνται μόνο κάτι μονάδες φαντάσματα του Α Σώματος στρατού και κάποιες διοικήσεις. Επομένως το πρόβλημα της υποεπάνδρωσης των μονάδων θα συνεχιστεί να υφίσταται.
2) Κλείνουν 50 στρατόπεδα, άρα θα κλείσουν και 50 σουβλατζίδικα και 50 πιτσαρίες = +100 μικροεπιχειρήσεις στις 100άδες 1000άδες που έχουν κλίσει τα τελευταία 3 χρόνια. Μικρό το πολιτικό κόστος. Αντίθετα η αύξηση της θητείας και η υποχρεωτική στράτευση στα 18, ενέχει πολιτικό κόστος για τους (βρομερούς) πολιτικούς (για το οποίο προσωπικά αμφιβάλω, κανείς νέος δεν πρόκειται να αλλάξει κώμα από την μείωση ή την αύξηση της στρατιωτικής του θητείας) και ουδείς λόγος για το συγκεκριμένο θέμα (μην πάθουν και τίποτε τα παιδάκια μας που έλεγε και ο τέως πιτσαριόζος νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας…τρομάρα μας).
3) Καταργείται το Β σώμα στρατού που ήταν στρατηγείο ταχείας αντίδρασης με τεράστια εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα, και που διοικείτο από τον υπαριθμόν 1 αξιωματικό των Ειδικών δυνάμεων με τεράστιο χρόνο (εκτός συναγωνισμού) διοικήσεως σε μονάδες ειδικών δυνάμεων.
4) Δεν καταργείται η 71 αερομεταφερόμενη ταξιαρχία η οποία είναι μονάδα ανέκδοτο. Την στιγμή που δεν έχουμε ελικόπτερα αρκετά για την υποστήριξη των εδικών δυνάμεων, έχουμε και μία ακόμη ταξιαρχία!! Με τον χαρακτηρισμό αερομεταφερόμενη!! Να διαλυθεί και τα στελέχη-στρατιώτες της να ενισχύσουν την επάνδρωση των υπόλοιπων μονάδων ειδικών δυνάμεων-πεζικού.

Επιγραμματικά το μόνο που έπρεπε να γίνει ήταν διάλυση της 71ης «αερομεταφερόμενης» ταξιαρχίας, και αύξηση της θητείας σε 12 αρχικά και 15 μήνες αργότερα, με υποχρεωτική στράτευση στα 18-21 και αυστηρότερη νομοθεσία για τους ανυπότακτους και γιωτάδες. Επίσης το σύνολο των ταγμάτων μεταφορικών ελικοπτέρων της ΑΣ να περάσει υπό την διοίκηση της 1ης Μεραρχίας (ειδικές δυνάμεις).
Τέλος και το σημαντικότερο στην Ελληνική περίπτωση, Οργάνωση και Εκπαίδευση της Εφεδρείας.
Τίποτε από τα παραπάνω δεν έγινε.
Ο ΕΣ που θα έπρεπε ακόμη και με την νέα δομή να έχει οροφή τουλάχιστον 115-120.000 αξιωματικών και στρατιωτών. Παραμένει με 80000, δηλαδή 65-70% επάνδρωση των μονάδων στην καλύτερη.
Θα χρειαστεί τουλάχιστον 48 ώρες προειδοποίηση για να ολοκληρώσει την επιστράτευση του, να κινηθεί και να πάρει διάταξη μάχης με έναν αχταρμά υπερκαιδευμένων στελεχών, φιλότιμων στρατιωτών, αδιάφορων στρατιωτών, φιλότιμων ανεκπαίδευτων εφέδρων, αδιάφορων γκρινιάζοντων ανεκπαίδευτων εφέδρων και 30άρηδων-40άρηδων εποπ ποικίλης διάθεσης.
Ακόμη και έτσι προσωπικά διατηρώ την αισιοδοξία ότι ο Ε.Σ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον οποιοδήποτε αντίπαλο στην περιοχή (ακόμη και τον τεράστιο τουρκικό στρατό, που έχει και αυτός τα δικά του προβλήματα και αδυναμίες) αλλά αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για αυτήν την αρρωστημένη κατάσταση που διαιωνίζεται από τους προδότες ανίκανους πολιτικούς και κάποιους ψευτοβολεμένους ανώτατους στρατιωτικούς.

Ανώνυμος 26 Απριλίου 2013 στις 4:17:00 μ.μ. EEST  

Το Υγειονομικό γιατί έμεινε αλώβητο;
Θα ενωποιηθεί ποτέ;
Είναι δυνατόν να έχουμε τρία διαφορετικά Υγειονομικά;...

HBS 26 Απριλίου 2013 στις 7:09:00 μ.μ. EEST  

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ρε αδέρφια

Ζούμε στην Ελλάδα και ΟΛΟΙ ξέρουμε ΤΙ σημαίνει αυτό όσον αφορά στη λήψη και το εύρος αποφάσεων. Αν περιμέναμε πως η αυτή αναδιάρθρωση επρόκειτο να οδηγήσει σε κάτι επαναστατικό τότε ζούμε σε μια ΟΥΤΟΠΙΑ.
Ας δούμε τι σκατά ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ βγαίνει από αυτή τη μαμημένη αναδιοργάνωση που (ως εύρος) είχαμε ΧΡΟΝΙΑ να δούμε;
1. Αναδιοργανώνεται η Διοικητική Μέριμνα γιατί χωρίς αυτήν (και με το χάλι που υπήρχε) δεν υπάρχει πραγματική δυνατότητα πολεμικής κινητοποίησης. Απλό και αυταπόδεικτο, ΑΛΛΑ μέχρι σήμερα ΔΕΝ είχε γίνει γίνει πράμα. Η Μεραρχία Υποστηρίξεως (ΜΕΡΥΠ) μεταφέρεται από την Λαμία στην Θεσσαλονίκη και καταργούνται τρεις Ταξιαρχίες Υποστηρίξεως. Σε αντικατάσταση θα δημιουργηθούν Κέντρα Εφοδιασμού (ΚΕΦ), ένα Νοτίου Ελλάδος (ΚΕΦΝΕ) που θα έχει την ευθύνη όλων των μονάδων της ηπειρωτικής χώρας (εκτός αυτών στην Μακεδονία-Θράκη) και των μονάδων της ΑΣΔΕΝ και ένα Βορείου Ελλάδας (ΚΕΦΒΕ) για τις μονάδες των σχηματισμών Μακεδονίας & Θράκης.
2. Από τη στιγμή που το δόγμα Βενιζέλου έχει επικρατήσει (κακώς, αλλά επικράτησε), η απελευθέρωση των τριών ειδικών ταξιαρχιών από το βραχνά του Β' ΣΣ είναι εξίσου σημαντική.
3. Εξίσου σημαντική είναι και η ύπαρξη συμπαγούς και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ πλέον στρατηγικής εφεδρείας (2η Μηχανοκίνητη Μεραρχία μετά την απορρόφηση της XXIV ΤΘΤ) η οποία μπορεί να κινητοποιηθεί άμεσα χρησιμοποιώντας κατάλληλους οδικούς άξονες. Πλέον ΥΠΑΡΧΕΙ στρατηγική εφεδρεία η οποία όταν σφίξουν τα γάλατα είναι ΕΦΙΚΤΟ να μεταφερθεί οπουδήποτε ΑΜΕΣΑ (κυρίως) μέσω της Εγνατίας.
4. Συμφωνούμε όλοι πως η πρώτη Στρατιά θα έπρεπε αναβαθμιστεί σοβαρά. Εν προκειμένω, λέω εγώ, πάλι καλά που διατηρήθηκε με την ελπίδα της ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ εκτός αν θέλουμε το ΓΕΣ να διοικεί όλες τις επιχειρησιακές δυνάμεις...
Καταλαβαίνω πως το εύρος και η ποιότητα της αναδιάρθρωσης δεν είναι αυτά που θα κάνουν άμεσα τον ΕΣ σύγχρονο και αποτελεσματικό. Είναι όμως ένα πρώτο (μισό; ένα τέταρτο; πείτε το όπως αγαπάτε)βήμα πάνω στο οποίο μπορούμε να στηριχτούμε ώστε μελλοντικά, οι επόμενες αναδιαρθρώσεις, να δημιουργήσουν κάτι στέρεο...

Αρματιστής 26 Απριλίου 2013 στις 7:13:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητοί φίλοι

Διαβάζω τα σχόλια σας αναφορικά με τη Νέα Δομή Δυνάμεων που εξαγγέλθηκε, και μολονότι σέβομαι απόλυτα τους προβληματισμούς σας και το ενδιαφέρον σας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν μπορώ να μη χαμογελάσω. Όχι βεβαίως ειρωνικά. Αλλά από λύπη. Όχι για αυτά που γράφετε -άλλωστε και εγώ από αυτό το χώρο είχα γράψει τις δικές μου απόψεις για το ζήτημα της δομής δυνάμεων- αλλά για το ότι αδυνατούμε σήμερα -όλοι μας- να αντιληφθούμε το πραγματικό πρόβλημα του στρατού και ας μου επιτραπεί να μιλήσω μόνο για το χώρο που γνωρίζω.

Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι αν στα οργανογράμματα φύγουν κάποια κουτάκια και αν κάποιες γραμμές που δείχνουν τις διοικητικές επιχειρησιακές ή τακτικές υπαγωγές θα είναι συνεχόμενες ή διακεκομμένες. Ούτε αν οι ανώτατοι θα μειωθούν κατά 20%. Άλλωστε της νύκτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά. Αύριο και κυριολεκτώ όταν λέγω αύριο, μπορούμε να ξυπνήσουμε με 15 αντιστράτηγους 10 μεραρχίες και 30 μήνες θητεία. Πόσες και πόσες φορές δεν έγινε αυτό στο παρελθόν;

Το πρόβλημα είναι αν το οικοδόμημα του στρατού σήμερα είναι ανθεκτικό. Βεβαίως έχουμε 1300 τανκς, 700 πυροβόλα, 2500 ΤΟΜΠ, ΠΕΠ, πολλά και σύγχρονα αντιαρματικά, καλά ηλεκτρονικά, κατευθυνόμενα βλήματα, ικανοποιητικού επιπέδου σχολές και σχολεία, μορφωμένο προσωπικό πολλές μονάδες όλων των τύπων, και πολλά άλλα σημαντικά. Είναι όμως αρκετά; Πιστεύω πως ναι και βεβαίως μπορούν να γίνουν πολλές βελτιώσεις εφόσον υπάρχει όραμα και πάθος.

Αν όμως θεωρούσα το στρατό ως ένα οικοδόμημα, θα έβλεπα όλα αυτά που προανέφερα, σαν τις ατσάλινες βέργες διαφόρων «Φ» που συνθέτουν τα υποστυλώματα τις δοκούς και τα διάφορα τοιχία και απαρτίζουν το φέροντα σκελετό του κτιρίου. Βεβαίως σε καμιά περίπτωση αυτές οι βέργες δεν μπορούν να θεωρηθούν «φέρον σκελετός». Χρειάζεται χαλίκι και άμμος για να γίνει το μπετό. Σκεφτείτε εσείς τι μπορεί να είναι το χαλίκι και η άμμος. Αλλά και πάλι με αυτά τα υλικά «φέροντα σκελετό» δεν έχουμε ακόμη.

Χρειάζεται τσιμέντο και νερό για να ενώσει το αμμοχάλικο και να το μετατρέψει σε μπετό και πέτρες ή πλίθοι για να κτιστούν οι τοίχοι. Και κυρίως χρειάζονται τσέρκια, γερά τσέρκια, συνεχόμενα πυκνά τσέρκια, για να δέσουν τις ατσάλινες βέργες σε ένα ενιαίο και άκαμπτο σύνολο. Και σε ένα στράτευμα που θέλει να λέγεται ικανό και αξιόμαχο, τα τσέρκια και το τσιμέντο, δεν μπορεί παρά να είναι:

Η δικαιοσύνη
Η αξιοκρατία
Η ισονομία και η ισοπολιτεία
Το ενδιαφέρον για το στρατιώτη. Και ως στρατιώτες η πολιτεία, θα πρέπει να βλέπει του κληρωτούς τους μόνιμους και τους έφεδρους

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αρματιστής 26 Απριλίου 2013 στις 7:19:00 μ.μ. EEST  

ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Αλλά ακόμη και όλα αυτά αν υφίστανται, δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι έχουμε ικανό στράτευμα. Ένα οικοδόμημα θα πρέπει να αποπνέει δύναμη και αέρα. Όταν το βλέπεις θα πρέπει να το σέβεσαι για την αισθητική του και τη δύναμή του. Ένα μεγάλο οικοδόμημα θα πρέπει να εμπνέει σεβασμό. Θα πρέπει να είναι ένα κτίριο με ζωή που μιλά σε αυτόν που στέκεται απέναντι.

Και εγώ θεωρώ ότι το οικοδόμημα που λέγεται στρατός πρέπει να μιλά, να εμπνέει και να είναι σεβαστό. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει ο στρατός να έχει πάνω από όλα ηθικό. Αυτός είναι ο αέρας του οικοδομήματος στρατός. Και το ηθικό σε καμιά περίπτωση δεν είναι λόγια. Είναι εύκολο να υποστηρίζεις με λόγια ότι ένα στράτευμα έχει ηθικό. Καλό είναι όμως να θυμόμαστε ότι τα λόγια, μπορεί να είναι και του αέρα.

Θα θυμηθώ λίγο την ιστορία. Όταν ο Χατζανέστης ανέλαβε αρχιστράτηγος, μετέβη για επιθεώρηση στο μέτωπο. Εκεί οι Μέραρχοί του παρουσίασαν τους καλύτερους στρατιώτες τους οποίους μάλιστα φρόντισαν να τους παρουσιάσουν καλοντυμένους, και δήλωσαν όλοι ανεξαιρέτως ότι το μέτωπο είναι ακλόνητο, το ηθικό βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και σε περίπτωση που οι Τούρκοι επιτεθούν θα φάνε το κεφάλι τους. Ο Χατζανέστης πήγε στην Αθήνα και είπε στη κυβέρνηση ότι οι στρατιώτες είχαν αγέρωχο παράστημα.

Όμως οι στρατιώτες υπηρετούσαν 10 χρόνια, το φαγητό ήταν κακό, άδειες δεν έπαιρναν, ούτε αυτοί ούτε οι οικογένειές τους έπαιρναν μισθό και επιδόματα, πολλοί ήταν ξεβράκωτοι, οι αξιωματικοί ήταν απλήρωτοι επί πολλούς μήνες και οι οικογένειές τους πίσω πένονταν, 7.000 που είχαν πάρει άδεια δεν επέστρεψαν με τις πλάτες βεβαίως των αιώνιων βολευτών, οι λιποτάκτες ήταν 18.000 και οι ανυπότακτοι 14.000, οι υπηρεσίες εσωτερικού ευδοκιμούσαν από υπερπληθώρα προσωπικού και οι μονάδες υπέφεραν από έλλειψη προσωπικού.

Και βεβαίως τα αποτελέσματα τα γνωρίζουμε όλοι μας. Η άλλοτε περήφανη Μικρασιατική στρατιά, μετατράπηκε σε ένα στρατό φυγάδων.

Είναι βέβαιο όμως ότι εκείνοι οι ισχυροί και αμαθέστατοι πολιτικοί που έχουν την ευθύνη των ΕΔ, δεν γνωρίζουν ιστορία, αλλά ούτε και στρατό.

ΚΛΕΑΝΘΗΣ 26 Απριλίου 2013 στις 8:24:00 μ.μ. EEST  

Oργάνωση, οργάνωση, οργάνωση…..
Χαρτιά, χαρτιά, χαρτομάνι….
Έγγραφα αντί πυρομαχικών και μαχητών.

Manolis 27 Απριλίου 2013 στις 9:50:00 π.μ. EEST  

Αρματιστη,
Συμφωνω γενικως με αυτα που γραφεις. Το σταρτευμα δεν μπορει να ειναι απαστραπτον, ενω η κοινωνια πτωχευει. Μια παρατηρηση, επειδη συνηθιζουμε να τα ριχνουμε ολα στους πολιτικους: Εαν οι Μέραρχοι ΞΕΓΕΛΑΣΑΝ το Χατζανεστη ή ο (οπωσδηποτε όχι πρωταρης) αρχιστρατηγος αφεθηκε να ΞΕΓΕΛΑΣΤΕΙ απο αυτους , δεν μπορει να φταιει ο τοτε πολιτικος αρχων Κωνσταντινος πχ. Υπαρχουν και ευθυνες των επαγγελματιων - οπως και σημερα. Καποιοι εχουν πει οτι οι ανωτατοι αξιωματικοι δεν μπορουν να αντιταχθουν στηνν πολιτικη ηγεσια και γι΄αυτο δεν προχωρανε αλλαγες - και αυτο ειναι εως ενα σημειο σωστο. Εαν ομως πηγαιναν εμπιστευτικα στον ΥΠΑΜ μια μερα 200-300-500 (δεν ξερω ποσοι ειναι) επιστολες παραιτησης των ανωτατων αξ/κων εως βαθμου ταγματαρχη πχ. τι θα εκανε? Θα τις αποδεχοταν ολες και θα εβαζε λοχαγους επικεφαλεις ΓΕΣ κλπ?

Αρματιστής 27 Απριλίου 2013 στις 12:13:00 μ.μ. EEST  

@ Μανώλης

Κατά αρχή:

1. Οι πολιτικοί άρχοντες πρέπει να έχουν γνώση, κρίση, επάρκεια, ικανότητες.
2. Να επιλέγουν τη στρατιωτική ηγεσία σύμφωνα με αξιοκρατικά κριτήρια και όχι κομματικά
3. Να τηρούν τους νόμους που οι ίδιοι ψηφίζουν
4. Να μη κρύβονται πίσω από τα παντελόνια των στρατηγών.
5. Να μη πετάνε το μπαλάκι της ευθύνης στους στρατιωτικούς, διότι η άμυνα της χώρας είναι κατά βάση πολιτικό ζήτημα
6. Να μη κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.
7. Να μην είναι αδιάφοροι και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους
8. Να ταράζουν τα λιμνάζοντα ύδατα
9. Να μη θέλουν να το παίζουν στρατηγοί

Αυτό που γράφεις για τις παραιτήσεις, ο στρατιωτικός νόμος το ονομάζει ΣΤΑΣΗ. Δεν πιστεύω λοιπόν ότι οι Έλληνες θέλουν να έχουν ένα σώμα αξιωματικών σε ΣΤΑΣΗ.

Ο κάθε αξιωματικός μπορεί να παραιτηθεί χωρίς να αναφέρει τους λόγους που το ζητάει. Παραιτήσεις όμως ύστερα από συνεννόηση ονομάζεται στάση.

Παραιτούνται πάρα πολλοί. Για τους λόγους που ο κάθε ένας έχει. Αλλά αυτό διευκολύνει την υπηρεσία. Εξοικονομεί χρήματα.

Και βεβαίως σε μια πτωχευμένη χώρα, τα μόνιμα στελέχη των ΕΔ δεν μπορούν να μείνουν στο απυρόβλητο. Υπάρχει ένα αλλά όμως: "Μέτρον άριστον".

Όσο για την νέα δομή δυνάμεων.
Τρίχες κατσαρές...

Κλείνουμε σώματα στρατού, που αποτελούν "έργα υποδομής" και κρατάμε τα ΚΕΝ. Κάθε πόλη και ένα ΚΕΝ. Κλείσαμε το Β' ΣΣ και κρατήσαμε τη Μεραρχία της Τρίπολης. Δεν θα λέγεται βεβαίως μεραρχία, αλλά διοίκηση των Κέντρων εκπαιδεύσεως όλης της Ελλάδας. Και επειδή κάποια μεγάλα κέντρα εκπαιδεύσεως έχουν διοικητή ταξίαρχο, ο δκτής της Τρίπολης θα είναι υποστράτηγος. Παρ' όλο που και εγώ από εκείνη τη περιοχή κατάγομαι, αδυνατώ να αντιληφθώ την ισχύ των παραγόντων της Αρκαδίας. Αλλά και όλων των άλλων νομών.
Τι άλλο μπορώ να πω;;;
Όταν οι κρατούντες δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η καρδιά της Ελλάδας θα έπρεπε να ταρακουνιέται στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου.

Ένα κέντρο εκπαιδεύσεως θα πρέπει να υπάρχει μόνο, για τη παροχή ειδικής εκπαίδευσης σε στελέχη (ΕΠΟΠ). Και αυτό μπορεί να είναι το στρατόπεδο του ΚΕΤΘ, όπου το κάθε όπλο θα έχει τη δική του υποδομή.

Τα ΚΕΝ θα πρέπει να κλείσουν αμέσως και η εκπαίδευση νεοσυλλέκτου θα πρέπει να γίνεται στις μονάδες, ή σε μια μονάδα κάθε σχηματισμού των πρόσω, η οποία μονάδα θα έχει και επιχειρησιακή αποστολή. Πχ: Η Ταξιαρχία της Κομοτηνής, θα μπορούσε να ήταν ένα ΚΕΝ τριών ταγμάτων. Τα στελέχη της και η μόνιμη δύναμη κληρωτών της θα χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων και συγχρόνως τα ίδια αυτά στελέχη θα "στελεχώσουν" τη Ταξιαρχία στην επιχειρησιακή της αποστολή. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει για ένα Σύνταγμα ή τάγμα των εμπρός σχηματισμών επιπέδου Μεραρχίας ή Ταξιαρχίας αντίστοιχα.

Και ένα Σ.Σ., το Α' ή το Β', θα έπρεπε να διασωθεί. Κανένας δεν ξέρει...

ΑΧΕΡΩΝ 27 Απριλίου 2013 στις 1:35:00 μ.μ. EEST  

@Manolis
Βεβαίως και ἀναπόφευκτα ὁ κακός εαὐτός μιᾶς κοινωνίας θα διαχυθεί στό Στράτευμα,ἀλλά το τελευταίο θα πρέπει να εἶναι ὁ πνεύμων ἐκείνος ἤθους και ἰδεαλισμοῦ που που θα ἐμπνέει και θα παραδειγματίζει,ὅταν ἡ κοινωνία χωλαίνει.
Ἠ Ἑλλάς δέν εἶναι αὐτοκρατορία,ὅπου το Στράτευμα θεωρείται ἐργαλείο της κεντρικῆς έξουσίας,(ἐξακολουθεί να) εἶναι ἑθνικό κράτος,και το Στράτευμα (ὀφείλει να) εἶναι,ἄν ὅχι το ὑγειέστερο,ὁπωσδήποτε το ζωτικώτερο τμήμα του Ἕθνους.
Προσυπογράφω μέχρι τελείας το σχόλιο του Ἀρματιστή,ἴσως ἐπειδή εἶμαι ρομαντικός.
Προσυπογράφω ἐπίσης,και πάλι μέχρι τελείας το σχόλιο του Κλεάνθη,ἴσως ἐπειδή εἶμαι πραγματιστής.
Ἄφησα για το τέλος αὐτό που και ἐσύ ἄφησες για το τέλος, και που ἔχει ἀπασχόλήσει και ἑμένα και πολλούς ἀκόμη,αὐτό με τις 200-300-500 ἐμπιστευτικές παραιτήσεις (γιατί ὅχι δημόσιες και με τυμπανοκρουσίες; ἀφοὺ οἱ ''ἐπάνω'' εἶναι προφανῶς ἀναίσθητοι)...
Μήπως κάτι τέτοιο θα ἦταν ἡ πανηγυρική ἐπιβεβαίωση ότι ὁ πρώτος ἐχθρός εἶναι τελικά ἣ ἴδια ἡ πολιτική ἠγεσία;

Ανώνυμος 27 Απριλίου 2013 στις 4:09:00 μ.μ. EEST  

Νομιζω οτι θα μπορουσαν να γινουν πολλα ! Αλλα ηταν ενα βημα προς την σωστη κατευθυνση ! Οταν κατι ειναι σωστο ειναι σωστο οταν κατι ειναι λαθος ειναι λαθος ! Θα πρεπει αυτα που αποφασιστηκαν να γινουν και μετα να ακολουθησουν και αλλα βηματα !

Εδω η αναλυση απο DEFENCEPOINT ,

http://www.defence-point.gr/news/?p=74493

KOBA

Ανώνυμος 28 Απριλίου 2013 στις 3:21:00 μ.μ. EEST  

Είπαμε..το ορθόν θα ήταν "Νέα Δομή στο Στράτευμα - Μέρος Α'" κ.ο.κ

Προβοκάτωρ

oikologia-gea 28 Απριλίου 2013 στις 6:11:00 μ.μ. EEST  

Ευχαριστώ τον ΑΡΜΑΤΙΣΤΗ για τις "ζουμερές" κρίσεις του, οι οποίες έδωσαν σε μένα ένα έναυσμα θεώρησης των γεγονότων.

Εύχομαι ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ τόσο στον ΑΡΜΑΤΙΣΤΗ όσο και σε ΟΛΟΥΣ τους φίλους του Ιστολογίου και της Πατρίδας.

Ευμένης Καρδιανός

Ανώνυμος 29 Απριλίου 2013 στις 9:27:00 π.μ. EEST  

"Αυτό που γράφεις για τις παραιτήσεις, ο στρατιωτικός νόμος το ονομάζει ΣΤΑΣΗ. Δεν πιστεύω λοιπόν ότι οι Έλληνες θέλουν να έχουν ένα σώμα αξιωματικών σε ΣΤΑΣΗ."

Οι έλληνες θέλουν σώμα αξκων. ΑΞΚΩΝ.

Ανθρώπων που θα τους φέρουν πίσω σπίτι τους αν γίνει πόλεμος.

Αχυράνθρωπους με στολές δεν ζήτησε κανείς.

"Μήπως κάτι τέτοιο θα ἦταν ἡ πανηγυρική ἐπιβεβαίωση ότι ὁ πρώτος ἐχθρός εἶναι τελικά ἣ ἴδια ἡ πολιτική ἠγεσία;"

Ο εχθρός ήταν και είναι οι στρατιωτικοί αρχικά και μετά οι πολιτικοί.

όσην ώρα κράζουν άπαντες τους πολιτικούς ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ αξκοι και υπξκοι για μια νέα θέση στην "νέα δομή".
τέτοιο ρουφιανιλίκι και τσατσιλίκι είχε να δει ο στρατός απο την υπογραφή του τσωλάκογλου στους γερμανούς.
δεν μπορείτε να διανοηθείτε τί γίνετε σε χαλκίδα, κοζάνη κτλ αυτή τη στιγμή.... ακούω πράγματα και ντρέπομαι που είμαι έλληνας.

μηδενιστής

Manolis 29 Απριλίου 2013 στις 10:53:00 π.μ. EEST  

Αρματιστη , ΑΧΕΡΩΝ
Δεν διαφωνουμε. Εγραψα για 500 ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΕΣ επιστολες παραιτησης
για συγκεκριμενο λογο, ακριβως για να μην θεωρηθει σταση κατα του πολιτευματος. Απ'οτι λεει ο Αρματιστης ακομη και αυτο θεωρηται σταση και τωρα που το σκεπτομαι δεν εχει αδικο, οταν πχ. ο κ. Μπεγλιτης δεν χρειαστηκε τιποτε απολυτως για να υπονοησει "σταση" ανωτατων αξιωματικων το 2011. Επι της ουσιας του ποστ, ως μη επαγγελματιας , θα αναφερω μονο τη μικρη μου εμπειρια: ηδη το 1989, στη μοιρα (=ταγμα) αλεξιπτωτιστων που υπηρετησα, οταν στην αναφορα μετριομασταν πανω απο 200 συνολικα εντος στρατοπεδου, πρεπει ο διοικητης να ηταν πολυ ευχαριστημενος. Κανονικα επρεπε καθε λοχος μονος του να εχει 150-200 ατομα... Και δεν μιλαμε για μοναδα-φαντασμα, αλλα για την κατ'εξοχην δυναμη ταχειας επεμβασης της εποχης... Αρα τα προβληματα που τωρα προσπαθουν να μπαλωσουν , σερνονται αμειλικτα τουλαχιστον 20-30 χρονια.

ΑΧΕΡΩΝ 29 Απριλίου 2013 στις 12:02:00 μ.μ. EEST  

@Mηδενιστή
''Ο εχθρός ήταν και είναι οι στρατιωτικοί αρχικά και μετά οι πολιτικοί.''
Ὁ ἐχθρός εἶναι οἱ ἔνστολοι που ΔΕΝ εἶναι πρώτα στρατιώτες,που θεωροῦν το Στράτευμα προῖκα τους,και το παζαρεύουν με τους πολιτικάντηδες,εἶτε ἔναντι προσωπικῶν ὠφελειῶν εἶτε λόγω ὁποιωνδήποτε ἀγκυλώσεων.
Ὅπως ἔχω ξαναγράψει σε ἄλλη εὐκαιρία,ὁ Στρατιωτικός Ὅρκος (με κεφαλαῖο),προβλέπει και την θυσία ζωὴς ὑπέρ Πατρίδος.
Κατ΄ἐπέκταση,την θυσία γαλονιῶν ὑπέρ του ὀφέλους της ὑπηρεσίας.
Δέν νομίζω ότι διαφωνοῦμε.

Αρματιστής 29 Απριλίου 2013 στις 1:36:00 μ.μ. EEST  

@ Μηδενιστής

Φίλε Μηδενιστή. Κατέβα από το άλογο. Δημοκρατία έχουμε και όχι στρατοκρατία. Τι θέλεις; Να επιστρέψουμε στην εποχή της "πρώτης δημοκρατίας" όπου ο κάθε λεβέντης έκανε και από ένα κίνημα; Διότι οι ομαδικές παραιτήσεις αξιωματικών, είναι στάση. Δηλαδή κίνημα;

Τώρα. Όταν μπορέσεις να καταλάβεις ότι σε μια δημοκρατία το όλο πακέτο που περιλαμβάνεται στον όρο "Ένοπλες Δυνάμεις", είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτικό, μπορούμε να συζητήσουμε. Και το επίπεδο, ή η ποιότητα των αξιωματικών, είναι ζήτημα πολιτικό. Το επίπεδο των αξιωματικών, αντανακλά το όραμα που έχει η πολιτεία για τις ένοπλες δυνάμεις.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται, είναι αν η πολιτεία έχει όραμα για τις ένοπλες δυνάμεις. Όχι λόγια. Όραμα που μετουσιώνεται σε έργα. Και επειδή είχα γράψει κάτι σχετικό με το ηθικό, αυτό δεν αποκτάται επειδή ο Παναγιωτόπουλος κάθε λίγο και λιγάκι, παίρνει εκείνο το σοβαρό ύφος και προσπαθεί να μας πείσει ότι οι ΕΔ διαθέτουν υψηλό ηθικό. Τα λόγια και μάλιστα όταν επαναλαμβάνονται υπέρ το δέον, τα ακούω σαν εξορκισμό.

Δεν θα υποστηρίξω ότι οι αξιωματικοί δεν έχουν ευθύνες. Και βεβαίως έχουν. Αλλά το ρυθμό το δίνει η πολιτεία. Και το τι πολιτεία έχουμε, είναι πρωτίστως ευθύνη των πολιτών.

Όταν λοιπόν η πολιτεία διατηρεί μια μονάδα ή μια υπηρεσία στα μετόπισθεν των μετόπισθεν, είναι επόμενο και λογικό ότι θα γίνεται σφαγή προκειμένου αυτοί που κατάγονται από την περιοχή να μπορέσουν να υπηρετήσουν στο τόπο τους.

Και κάτι ακόμη για τους αξιωματικούς και μόνιμους υπαξιωματικούς των ΕΔ. Ήταν πάντοτε οι μόνοι λειτουργοί του δημοσίου που είχαν εισέλθει στο δημόσιο με αξιοκρατικά κριτήρια. Δεν έχει μπει κανένας μόνιμος από το παράθυρο. Και όπως πολυ καλά γνωρίζεις, ακόμη και σήμερα που υπάρχει το ΑΣΕΠ, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο δημόσιο έχουν μπει από το παράθυρο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 100.000 συμβασιούχοι, που αναμένουν διορισμό. Και επιπλέον, τα μόνιομα στελέχη των ΕΔ είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι υπάλληλοι του δημοσίου.
Ο ανθυπολοχαγός, παίρνει χαμηλότερο βασικό και χρονοεπίδομα από έναν ΥΕ με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας. Και βεβαίως όσο αφορά τις συνθήκες εργασίας, δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης.

Ανώνυμος 29 Απριλίου 2013 στις 10:15:00 μ.μ. EEST  

@Αρματιστή

Η ΣΣΕ εντάχθηκε στο θεσμό των πανελληνίων εξετάσεων το 1983 ενώ η ΣΜΥ το 1993.Πριν από αυτές τις ημερομηνίες, λίγο πολύ είναι γνωστός ο τρόπος εισαγωγής. Για να μην ευλογούμε τα γένια μας μόνο.

Γιατί θα θεωρηθεί στάση αν παραιτηθούν διαδοχικά έστω αρχηγοί και υπαρχηγοί των επιτελείων; Και οι επόμενοι, μετά από λίγο καιρό εάν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά. Αφού αιτιολογήσουν όμως όλοι την πράξη τους.

Και μπορεί να γίνει και εκτός των συνηθισμένων πρακτικών(αγορές, μίζες, μαγείρεμα προαγωγών-μεταθέσεων, εγκληματικές παραλείψεις και πράξεις, κ.ο.κ).

Θέληση και "στομάχια" δεν υπάρχουν...

Προβοκάτωρ

Ανώνυμος 30 Απριλίου 2013 στις 9:34:00 π.μ. EEST  

@Αρματιστή

φίλε μου λογικό να κοιτάς τον κλάδο σου αλλά τον κοιτάς με τα δικά σου μάτια. τα δικά σου! έκλεψες καύσιμα ποτέ; κοιμήθηκες κατά τη διάρκεια άσκησης; πώς θα δεις τον μέσο όρο και πώς τον κατώτατο;;; κοιτάς τον αφρό!
φυσικά και οι στρατιωτικοί είναι καλύτεροι την υπολοίπων δημ. υπαλλήλων. εννοείται. αλλά δεν παύουν να είναι 99% υπεύθυνοι για μένα για το στρατό και η πολιτεία για το 1%.

ο ανθλγός των 900Ε μαθαίνει στον τφ να βαράει. είναι ο σαμαράς απο πίσω; όχι. πόσοι τφ βαράνε στα 400 μέτρα μαύρο; όσοι και οι ανθλγοί με συνείδηση. ελάχιστοι.

κάθεται ο ΑΓΕΕΘΑ με 120,000 κόσμο απο κάτω και δέχεται τηλ απο παπά για το ΚΕΤΧ. δέχεται. την καταλαβαίνεις την λέξη δέχεται;;; είναι στάση να πεις στον παπά πατρών να να πάει να @@@; τί θα γίνει;;;; θα του κοπεί η σύνταξη ή δεν θα γίνει επίτιμος;;;;

είπες οτι στην στρατοκρατία οι λεβέντες έκαναν στάση. που είναι οι σημερινοί λεβέντες; να πουν ρε φίλε την άποψή τους δυναμικά.
ο ένας περίμενε πριν γίνει πόλεμος έξω απο κάτι γραφεία, ο άλλος απολύθηκε γιατί θίχτηκαν οι τούρκοι που έβαλε κόσμο σε νησίδες, ο άλλος θίχτηκε γιατί και καλά έκανε στάση, και σχεδόν όλοι έγραψαν βιβλίο και την είπαν και καλά στην πολιτεία... κλάφτα χαράλαμπε. αυτοί είναι οι λεβέντες;

τέλος οι πολίτες μπορεί να είναι βλάκες. οι αξκοι δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια. είναι ΚΑΘΗΚΟΝ τους να φυλάνε τους πολίτες όπως τα παιδιά τους. πού είναι το καθήκον;

απο την μία πονάω για τον στρατό και απο την άλλη γελάω χαιρέκακα με τη σύνταξη των 900 ευρώ. τους αξίζει 100%.

μηδενιστής

Αρματιστής 30 Απριλίου 2013 στις 12:28:00 μ.μ. EEST  

@ Προβοκάτωρ

Έχεις δίκιο μόνο όσο αφορά τις ημερομηνίες.

Θα σου μιλήσω με βάση την εμπειρία μου και για αυτά που γνωρίζω.
Από τους 200 περίπου της τάξης μου, περίπου 75, αποχώρησαν μέχρι την ορκομωσία μας ως πρωτοετών. Αιτία το καψόνι και το σκληρό πρόγραμμα. Όλοι τους βέβαια είχαν πετύχει και σε κάποια σχολή ΑΕΙ. Ο αριθμός συμπληρώθηκε ανάλογα με το ρυθμό αποχώρησης, με επιλαχόντες. Γνωρίζω περίπου 100 συμμαθητές μου που είχαν πετύχει και σε σχολές ΑΕΙ και προτίμησαν τη ΣΣΕ. Μεταξύ αυτών και ο γράφων που μολονότι είχε πετύχει σε αξιόλογη πανεπιστημιακή σχολή που εγγυάτο άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, προτίμησε τη ΣΣΕ. Υπόψη ότι η σειρά επιτυχίας μου στη ΣΣΕ ήταν στη πρώτη δεκάδα. Ο πατέρας μου ήταν ένας απλός εργάτης για να έχει τις δυνατότητες για να με βάλει από το παράθυρο. Ο αρχηγός της τάξης μου -και αρχηγός στο 2ο 3ο και 4ο έτος- ήταν επιλαχών που είχε πετύχει και σε ΑΕΙ.

Τι θέλω να πω με τα παραπάνω. Παρ' όλο που οι εξετάσεις για τις Στρ σχολές διεξάγονταν με μέριμνα των Επιτελείων, πιστεύω ότι υπήρχε αμεροληψία και αξιοκρατία στην εισαγωγή. Για να είμαι σωστός όμως, θέλω να πω πως υπήρχαν κάποιες υποψίες για μερικούς -καμιά δεκαριά- για το αν πέτυχαν με το σπαθί τους.

Θα δώσω ακόμη ένα παράδειγμα. Έχω υπόψη μου γιο αντιστρατήγου ε.ε. δκτού του Γ' ΣΣ, που ο γιος του έδινε εξετάσεις για τη στρατιωτική ιατρική και δεν πέρασε. Πέρασε τον επόμενο χρόνο.

Αρματιστής 30 Απριλίου 2013 στις 1:44:00 μ.μ. EEST  

@ Μηδενιστής

Όταν μια συζήτηση γίνεται με όρους χαιρεκακίας θα πρέπει αυτομάτως να διακόπτεται. Όμως εγώ θα αντιπαρέλθω τη χαιρεκακία σου, επειδή η συζήτηση δεν γίνεται μεταξύ μας, αλλά συμμετέχουν –έστω σιωπηρά- στο διάλογο και άλλοι.

Για τη ταμπακιέρα δεν μίλησες. Και η ταμπακιέρα αφορά το αν ο στρατός είναι ζήτημα πολιτικό ή στρατιωτικό. Εγώ πιστεύω ότι είναι ζήτημα πολιτικό και μόνο. Αν η πολιτεία θελήσει η χώρα να αποκτήσει αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις, μπορεί να το κάνει. Τέλος.

Επειδή συνεχώς περιστρέφεις στη συζήτηση στα ζητήματα εκπαίδευσης και συνεχώς σε απασχολεί ο τυφεκιοφόρος, θα σου πω τα ακόλουθα, αν και τα έχω επαναλάβει.

Πριν 100 χρόνια ο στρατός μέτραγε τουφέκια, πολυβόλα, βομβιδοβόλα, πυροβόλα, σπάθες, μουλάρια, άλογα έλξεως και κέλητες. Από τότε έχει τρέξει πολύ νερό στο αυλάκι και ο τυφεκιοφόρος είναι η τελευταία τρύπα του ζουρνά. Για αυτό σου γράφω να προσγειωθείς στη πραγματικότητα.

Η εκπαίδευση σήμερα και μάλιστα η επιχειρησιακή εκπαίδευση, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, μεταξύ των οποίων, η επάνδρωση και οι διαθέσιμες πιστώσεις αποτελούν τους κυρίαρχους παράγοντες. Η εκπαίδευση πχ των πληρωμάτων των αρμάτων, δεν είναι να βάλεις τους στρατιώτες να κάνουν βαρελάκια, το βάδισμα της γάτας και να σκάβουν ορύγματα (συγνώμη – ήθελα να πω ταμπούρια). Τα άρματα και γενικά τα μ/κ, τα Α/Τ, τα Α/Κ πυροβόλα κλπ, θα πρέπει να κινηθούν και να κάνουν βολές. Και όλα αυτά έχουν κόστος. Καύσιμα, βλάβες, συντήρηση, βλήματα και ενδεχομένως ατυχήματα (δεν ξέρω αν είσαι απ’ αυτούς που υποστήριζαν ότι μπορούμε να στέλνουμε ελαφρά η καρδία τους γιους στις μανάδες τους μέσα σε μια κάσα;). Και αυτό το κόστος το έχει και η απλή εκπαίδευση του πληρώματος ή της ομάδας. Ακόμη και αν κάνεις βολή αρμάτων με συσκευές υποδιαμετρήματος. Η συντήρηση της εκπαίδευσης απαιτεί εξομοιωτές που στοιχίζουν. Αλλά εκπαίδευση χωρίς βολές πραγματικών βλημάτων δεν γίνεται. Κάποτε πηγαίναμε στα πεδία βολής της Ξάνθης του Λιτοχώρου και του Πολυκάστρου και ρίχναμε 1500 βλήματα 90 χιλ. Υπήρχε όμως ο «κόκκινος μπαμπούλας» και τα βλήματα μας τα έδινε δωρεάν η Αμερική. Σήμερα ένα εκπαιδευτικό βλήμα 120 χιλ κάνει 3.000 ευρόπουλα. Πόσα θα πρέπει να ρίξει ένα πλήρωμα;
Μίλησα όμως και για επάνδρωση. Μια άσκηση Ίλης να κάνεις, ακόμη και με Ίλη των 10 αρμάτων, ακόμη και με τριμελή πληρώματα, θα χρειαστείς να κινητοποιήσεις τουλάχιστο 100 άτομα. Δεν έχω το χρόνο να σου αναλύσω που θα χρησιμοποιηθούν, αλλά τόσα είναι. Αν θέλεις να κάνεις ΤΑΜΣ Ίλης με πυρά, θα χρειαστείς 150 και πλέον άτομα. Αν θελήσεις να στα αναλύσω, θα σου πω ότι μόνο για να εξασφαλίσεις το χώρο της άσκησης, θα χρειαστείς 40 άτομα. Πόσες μονάδες έχουν επάνδρωση για τέτοιες δραστηριότητες;;; Χώρια που χρειάζεσαι μερικά βυτιοφόρα. Των 5.000 λίτρων. Και βλήματα και σφαίρες βεβαίως. Και πριν φθάσεις στις ασκήσεις Ίλης, θα πρέπει να έχεις διεξαγάγει εκπαίδευση πληρώματος στο χειρισμό των αρμάτων, βολές υποδιαμετρήματος και ελαττωμένης απόστασης, ασκήσεις ομάδας και ουλαμού και πολλά άλλα. Αυτά θέλουν χρήμα, χρόνο θητείας, επάνδρωση. Και υπόψη η μονάδα έχει την απαιτητική καθημερινότητά της. Και τα ίδια ισχύουν ασφαλώς για το μ/κ πεζικό, το ΠΒ, της αεροπορία Στρατού κλπ. Χρήμα και άνδρες.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αρματιστής 30 Απριλίου 2013 στις 1:49:00 μ.μ. EEST  

ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Και βεβαίως για να κάνεις εκπαίδευση, θα πρέπει να διαθέτεις εκπαιδευτές, αξκούς και δκτές με κέφι ηθικό φαντασία και όραμα. Αν αυτά βεβαίως μπορείς να τα καταλάβεις.

Αν τώρα ήμασταν στο 1920, θα χρειαζόμασταν σφαίρες και νομή (νομή = σανό +κριθάρι)… Και όταν τα ζα ήταν ανήσυχα, διέτασσε ο αρχιμουλαράς το σαλπιγκτή: «βάρα νομή». Και ησύχαζαν τα μουλάρια. (Ειρήσθω εν παρόδω, ότι σήμερα το «βαράτε νομή», ακούγεται καθημερινά από πολλές σάλπιγγες).

Αυτά αγαπητέ φίλε μηδενιστή -που μας έχεις πρήξει με το τ/φ- αποτελούν σήμερα την ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη διεξαγωγή επιχειρησιακής εκπαίδευσης και κάποιος θα πρέπει να τα εξασφαλίσει. Κάποιος πρέπει να τα δώσει. Και αυτή είναι η πολιτεία. Η πολιτεία θα δώσει τα μέσα και το προσωπικό. Η πολιτεία θα λάβει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου οι μονάδες να διαθέτουν επάνδρωση για να μπορούν να διεξάγουν επιχειρησιακή εκπαίδευση και να διαθέτουν υψηλού επιπέδου επιχειρησιακή ετοιμότητα. Όχι ο ανθυπολοχαγός.

Τώρα αν εσύ γελάς χαιρέκακα για τη σύνταξη των 900 ευρώ, να είσαι βέβαιος ότι δεν γελά καθόλου ο εν ενεργεία αξιωματικός, μόνιμος υπαξιωματικός και ΕΠΟΠ, επειδή αφ’ ενός και αυτός παίρνει μισθό ανάλογο με το συνταξιούχο και αφ’ ετέρου επειδή βλέπει το μέλλον που του επιφυλάσσει η πολιτεία την οποία υπηρετεί. Και επιπλέον ο ε.ε. δεν γελά, επειδή ούτε μπορεί να διαμαρτυρηθεί, ούτε να κάνει πορεία, ούτε να συνδικαλιστεί, ούτε να απεργήσει, ούτε να κλείσει διακόπτη.

Και όταν κάποιος γελά χαιρέκακα μηδενιστή, καλό είναι να στήσει αυτί να ακούσει τη καμπάνα.

Σε προσωπικό επίπεδο, εγώ δεν διανοούμαι να γελάσω χαιρέκακα επειδή σε κάποιον, στον οποιοδήποτε πολίτη, του κόβουν το μισθό του, ή τον απολύουν. Για κάθε ευρώ που χάνεται από την αγορά, γίνονται φτωχότεροι όλοι οι Έλληνες.

Σχετικά τώρα με τα ζητήματα των ευθυνών της πολιτείας για το στρατό αναφορικά με αυτά που έχω θίξει, μεταξύ των οποίων τα αφορώντα τα ζητήματα διοικήσεως και του ηθικού, θα σε παραπέμψω να διαβάσεις -αν όχι να μελετήσεις- το τόμο της ΔΙΣ για τη Μικρασιατική Εκστρατεία με τίτλο «Τα προ της Τουρκικής Επιθέσεως Γεγονότα», σελίδες 263-277. Πιστεύω ότι θα γίνεις σοφότερος. Αν δεν τον έχεις, σε προτρέπω να πας στο ΤΥΕΣ του ΓΕΣ και να τον προμηθευτείς έναντι πολύ μικρού τιμήματος (2-3 ευρώ). Μπορείς να πας κάθε Τετάρτη.

oikologia-gea 30 Απριλίου 2013 στις 3:52:00 μ.μ. EEST  

ΠΡΟΣ
Αξιότιμο ΑΡΜΑΤΙΣΤΗ

Οικογενειακοί μας φίλοι στην Θεσσαλονίκη ήσαν οι Βορειοηπειρωτική οικογένεια Βίμπλη. Ο αδελφός του Στρατηγού Βίμπλη, Υπαρχηγού του ΓΕΣ, δεν είχε παιδιά και για τον λόγο αυτόν με υπεραγαπούσε και μου έκανε σπουδαία δώρα, όπως ένα αεροπλάνο που το θυμάμαι ακόμη!

Ο γιός του Στρατηγού ήθελε να γίνει αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού. Ο πατέρας του ο Στρατηγός ΔΕΝ ήθελε να γίνει Αξιωματικός ο γιός του, αλλά Πολιτικός Μηχανικός του ΕΜΠ.

Ο γιός του πέτυχε τόσο στο ΕΜΠ, όσο και στην Σχολή Ευελπίδων. Επέμεινε για να μείνει στην Σχολή Έκεί, όπως ενθυμούμαι, κάποιος αρχαιότερος τον χτύπησε με μια ζώνη και παρ' ολίγο να του βγάλει το μάτι - Καψόνια. Αυτός, παρ' όλα ταύτα, προτίμησε να μείνει στην Σχολή και να γίνει Αξιωματικός.

Δεν γνωρίζω την λοιπή του σταδιοδρομία.

Το 1963, στην Σχολή Μηχανικού, ο τότε Λοχαγός Μηχανικού κύριος Τσάπαλος, μας διηγήθηκε ότι κατόπιν εντολής αρχαιοτέρου πήδηξε από το παράθυρο του 1ου (?) ή 2ου ( δεν θυμάμαι!) Ορόφου του κτηρίου της Τάξης του και, όπως και Βασιλεύς Παύλος είχε σε παρόμια περίπτωση σπάσει το πόδι του, έσπασε και αυτός το πόδι του.

Την ίσια εποχή, ο τότε Λοχαγός Μηχανικού κύριος Κασιμάτης Επόπτης Ασφαλείας, κάνωντας πλάκα, μας βελτίωσε σωματικά ως εξής: Μας έβαλε να κάνομε κάψεις γονάτων ... με πολύ αργό ρυθμό, σταματώντας περίπου στο μέσον της κάμψης!

Την άλλη μέρα, περπατούσαμε όλοι ... σαν κάου-μπόϋδες ....!

Συγκρινόμενα δηλαδή αυτά τα καψόνια, με την αστεία σωματική βελτίωση που δεχόμασταν εμείς οι ΥΕΑΜ, ήσαν σαν ανοιξιάτικοι περίπατοι ..... για πολύ λεπτοκαμωμένες δεσποινίδες .....!!!

Ευμένης Καρδιανός

Υ.Γ. Να σκεφθήτε ότι στον πολύ δυνατό Όμιλο Τζούντο που ήμουν μέλος στην πρώτη ομάδα του την λεγόμενη Kampfmanschaft, Πρώτο Κίου - Καφέ Ζώνη, κάναμε σε κάθε προπόνηση περίπου 300 με 350 κάμψεις γονάτων, ανάλογα με το αριθμό των προπονουμένων. Μόνο έτσι μπορεί κανείς .... να εκτιμήσει την πλάκα του Λοχαγού! Αν εγώ βγήκα Νοκ Αουτ καταλαβαίνετε τι έπαθαν οι άλλοι συμμαθηταί μου .......

Ανώνυμος 30 Απριλίου 2013 στις 4:43:00 μ.μ. EEST  

@Αρματιστής

"μπλα μπλα μπλα άρματα ρε! μπλα μπλα κωλοτζιτζίκια κτλ"

αγαπητέ μου ΦΙΛΕ:
1. 4 είναι τα μάχιμα όπλα. ΤΘ που θέλει βλήματα και καύσιμα, ΠΒ που θέλει βλήματα και καύσιμα, ΜΧ που θέλει οχήματα και εκρηκτικά και ΠΖ που θέλει κόσμο, όπλα και πυρομαχικά. κανένα μόνο του δεν επιβιώνει, κανένα μόνο του δεν κερδίζει πόλεμο

αν νομίζεις οτι ένα Leo2A6 είναι μόνο του το μέλλον με ένα Carl Gustav σου αλλάζω τη γνώμη (παράδειγμα εδώ http://www.youtube.com/watch?v=_sb2xo7yF40 με ένα γιδοβοσκό και ένα πυρομαχικό των 30,000Ε.)

2. Αν ο ΕΣ δεν έχει λεφτά για εκπαίδευση - γιατί θέληση ΔΕΝ έχει - ας ΑΛΛΑΞΕΙ το δόγμα δηλαδή ας κλείσει όλες τις μονάδες που δεν είναι 100%. Καθώς βασιζόμαστε στην επιστράτευση και το 70% είναι εφεδρικό -που αυτή τη στιγμή δεν κάνει ούτε για μπαλωθιές -σε γάμο ο ΕΣ μπορεί να προσανατολίσει το σύνολο της φιλοσοφίας του εκεί.
Αν ο κόσμος βγει απο το 9μηνο με ΧΑΡΑ και όχι με το "ΡΕ @@@ έχασα 9-12-17 μήνες" ο ψηφοφόρος θα δώσει και χρήμα και υποστήριξη. Με γόπινγκ λεφτά γιοκ, Με παρελάσεις γιοκ. Με πατάτα 4 μηνες γιοκ. με όπλο μόνο για βάζο γιοκ.

3. Φυσικά και γελάω χαιρέκακα. Πόσοι είναι; 20 αντιστράτηγοι και ~άλλοι 100 ταξίαρχοι και υποστράτηγο ανα δίχρονο βγαίνουν σε σύνταξη; 120 ανώτατοι; 120 Χ 2χίλιαρα για ποιό λόγο;;;; για ποιόν; για τη κύπρο; για τα ίμια; για την οργάνωση; την εκπαίδευση; τον νεοτερισμό; για ποιό λόγο; που είναι το έργο που παρέδωσαν;;;;;
900ρι και πολύ είναι.(θυμάμαι τις τρύπες με bic στον στόχο και σκέφτομαι ότι και το 900ρι πολύ είναι.)

σου ξαναπα μην κοιτάς την πάρτη σου. ο στρατός ΒΡΩΜΑΕΙ. μέχρι να πέσει σαπούνισμα η σύνταξη και ο μισθός θα πέφτει και δεν θα μιλάει κανείς απο τους έξω.

"«Τα προ της Τουρκικής Επιθέσεως Γεγονότα», σελίδες 263-277." δεν το έχω και σε ευχαριστώ θα του ρίξω μια ματιά.
προτείνω το http://www.amazon.com/The-Fourth-Star-Generals-Struggle/dp/B0085S7JDK. εξαίρετο βιβλίο για το πως άλλαξε ο αμερικανικός στρατός μετά το βιετνάμ απο τα μάτια 4 ηγετών του. αν το βρίσκεις ακριβό στο στέλνω ηλεκτρονικά.

και για να μην με βρίζεις όλο το πάσχα δες συντάξεις πχ ναυτικών. μάγειρας (40 βαθμούς χειμώνα καλοκαίρι, 7 μήνες το χρόνο, 16 ώρες τη μέρα, + σκ, αργίες, άνεργος ανα πάσα ώρα, σύνταξη με 28 έτη εν πλω) παίρνει κοντά στο χιλιάρικο για 2 άτομα αφού κάποιος έπρεπε να προσέχει τα παιδιά. αυτός τί να πει;;;;

μηδενιστής - καταστροφέας συντάξεων τριάστερων.

Ανώνυμος 30 Απριλίου 2013 στις 6:24:00 μ.μ. EEST  

@Αρματιστή

Και εγώ γράφω πάντοτε με βάση την εμπειρία μου και για αυτά που γνωρίζω.

Σε συγχαίρω για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις σου.

Οι πατεράδες των περισσοτέρων ήταν εργάτες(κυριολεκτικά και μεταφορικά) συμπεριλαμβανομένου και εμού.

Και μετά το 1983, για καμιά 20αρια χρόνια, έγιναν αρκετές προτροπές..

Το πρόβλημα με τους ιθαγενείς του Ελλαδιστάν είναι ότι αδυνατούν να πουν τα πράγματα με το όνομα τους πολλώ δε μάλλον να αντιμετωπίσουν τα κακώς κείμενα διότι κάτι τέτοιο απαιτεί πρώτα προσωπική συμμετοχή και προσαρμογή.

Όπως γνωρίζεις, το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαιτέρως εμφανές και υπαρκτό στις Ε.Ε.Δ., το οποίο φυσικά ελλοχεύει άμεσο κίνδυνο για αυτές αλλά και για το Έθνος-Κράτος.

Με το να παραιτηθούν αυτοί που σου ανέφερα έστω για λόγους διαφωνίας με επιλογές του κάθε ανίκανου κομματόσκυλου Υπ.Αμ., οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο πολλά "θέματα", δεν στοιχειοθετεί το πειθαρχικό παράπτωμα της στάσης, διότι δεν αμφισβητεί την εξουσία του ΥΠ.Αμ. ούτε διεκδικεί τη θέση του.

Εν πάση περιπτώσει παρατήσεις μπορούν να μετατραπούν και σε αιτήσεις συνταξιοδότησης...

Η πολιτεία δεν μπορεί και δεν είναι ικανή να κάνει τίποτε σε σχέση με τις Ε.Ε.Δ γιατί εκτός από τη διαχρονική ανικανότητα, ανεπάρκεια, ξεφτίλα και εγκληματική στάση της έναντι των πολιτών της πρέπει να της υποδείξει η στρατιωτική ηγεσία τί, πως και πότε πρέπει να γίνει...

Η δε στρατιωτική ηγεσία..θέρετρα ηγόραζε, μεταθέσεις, σχολεία, μερίσματα..και εξακολουθεί..

Προβοκάτωρ

Αρματιστής 30 Απριλίου 2013 στις 6:50:00 μ.μ. EEST  

@ μηδενιστής - καταστροφέας συντάξεων τριάστερων

1. Αν ψάξεις καλά αυτά που έγραψα, δεν έχω γράψει τίποτε απολύτως για συντάξεις.
2. Μίλησα για το ηθικό.
3. Οι όποιες συγκρίσεις αφορούν τους στρατιωτικούς, μπορούν να γίνουν μόνο μέσα στο χώρο του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η σύγκριση του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, είναι άλλο κεφάλαιο.
4. Το αν οι αξιωματικοί αποστρατεύονται νωρίς, τα παράπονά σου στο Μπεγλίτη, το Παναγιωτόπουλο και τα άλλα παιδιά.
5. Συμφωνώ ότι οι ανώτατοι είναι πολλοί. Έχω γράψει επ' αυτού. Έχω ακόμη γράψει ότι οι αξιωματικοί θα πρέπει να μένουν περισσότερα χρόνια από τα 35 στην υπηρεσία.
6. Παρ' όλα τα όσα κυκλοφορούν, οι μόνιμοι του στρατού, στο σύνολο του δημόσιου τομέα, είναι οι μόνοι που συμπληρώνουν 35ετία.

Manolis 1 Μαΐου 2013 στις 4:45:00 μ.μ. EEST  

Αρματιστη , Μηδενιστη , ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ και μην τρωγομαστε.
Επειδη τα βαλαμε με το Στρατο ξηρας, και ο μηδενιστης εχει λυσσαξει με τους πεζους τριαστερους κλπ , θελω να θεσω το εξης θεμα:
Η Π.Α. ειναι μακραν (και απο το Ναυτικο μαλλον, τολμω να πω) ο πιο επαγγελματικος κλαδος των ΕΔ και αυτος ειναι ο λογος για εμενα , που κατορθωνει να δειξει τα δοντια της σε εχθρους και φιλους , ηδη απο τον καιρο της ειρηνης. Το αν θα καταρριψει κανεναν κοκκινο μπουφο ή χοντρο που "αμεριμνος" θα παραβιαζει τον Ελληνικο ΕΧ , ΔΕΝ εξαρταται απο τους πιλοτους ή τους αξιωματικους τους. Εχει ριξει η ΠΑ ενα (τουλαχιστον!) τετοιο πτηνο και τι εγινε? Απλα σταματησαν οι απεναντι για ενα διαστημα. Αρα η πολιτεια ειναι αυτη που βαζει τους κανονες (εμπλοκης κλπ).
Για να μη μιλησουμε για το παραλογο "6 μιλια συνορα σε θαλασσα - 10 μιλια στον αερα". Οι αξιωματικοι θα το λυσουν αυτο ή οι διαφοροι γονοι "πολιτικων" οικογενειων που για να κρατηθουν στην εξουσια τοσα χρονια ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΟΛΟ? (Εχετε δει στην ταινια BRAVEHART με τον Μελ Γκίμπσον, τι του κανανε οι δικες του τετοιες οικογενειες?)

"τέλος οι πολίτες μπορεί να είναι βλάκες. οι αξκοι δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια. είναι ΚΑΘΗΚΟΝ τους να φυλάνε τους πολίτες όπως τα παιδιά τους. πού είναι το καθήκον;"
Μηδενιστη ,
περιγραφεις εν ετει 2013 το μοντελο του αειμνηστου Κεμαλ Αττατουρκ !?!?
Χρεωκοπησε , οπως φαινεται ΚΑΙ στην τουρκια πλεον (στην πραγματικοτητα οι "στρατιωτικοι σοφοι" θεματοφυλακες αντικατασταθηκαν απο "ισλαμιστες σοφους"). Δεν το περιμενα απο εσενα. Το χαρτι αυτο καηκε ολοσχερως απο τη γνωστη ανοιξιατικη χουντα, και οι επιπτωσεις του ακομη ταλανιζουν τη χωρα και τη σχεση της με τις ΕΔ.
Αρματιστη
Ναι , εχεις δικιο (και ετσι πρεπει να ειναι στην αστικη δημοκρατια), η εκλεγμενη κυβερνηση κραταει το ντεφι και ολοι χορευουν, βαραει "νομη" και ολοι (σχεδον) ηρεμουν...
Ομως , οσο υπερβολικος και χαιρεκακος κλπ να ειναι ο (μεγαλουτσικος , κατα δηλωση του) μηδενιστης, δεν μπορει να μην εχει δικιο στο οτι κατι πρεπει να γινει!
Με καποιο τροπο να δειξουν και οι στρατ. ηγητορες οτι δεν παει αλλο! Και αν ο τροπος δεν ειναι αυτος που περιεγραψα με τις (αρχικα ανεπισημες) παραιτησεις , τοτε πρεπει να ειναι Η ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ και η συνεχης προσπαθεια να ειναι πιο ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ αυτοι. Παιρνει ο Πάπας ο ιδιος τον Α/ΓΕΣ για ρουσφετι? "Χαλασε το τηλεφωνο κ. Πάπα και δεν σας ακουω, γεια ΚΑΙ ΚΑΛΟ -ΟΡΘΟΔΟΞΟ- ΠΑΣΧΑ! Παιρνει ο πατρινος βουλευτης για μεταθεσουλα? ΑΜΕΣΩΣ μεταθεση ο εκλεκτος του ΣΤΗΝ ΠΙΝΕΖΑ! Ηρθε στο ΓΕΣ ο αντιπροσωπος που δεν ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΕΙ ΑΛΛΟ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΟ 120'' ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ - ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΨΙΛΟΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ? Αποκλεισε τον απο ολους τους υπολοιπους διαγωνισμους για τυπικους λογους. Θελει το πολ. μουσειο 3.000.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ? Μεταθεσε τους ολους εκει, στο μουσειο του Ρουπελ να παρουν καθαρο αερα οι τσεπες τους. Μειωνονται οι μισθοι των στρατιωτικων ? Φυσικα , αφου τα παιρνουν , μεταξυ αλλων ανάξιων του δημοσιου , και οι ...ΕΠΙΤΗΔΕΣ αγαμες και άεργες θυγατερες τους(και με τεκνα δικα τους , και με γαμους ενιοτε σε εξωτικες χωρες...) ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ...

Ετσι ειναι , η ελευθερια δε θελει μονο αρετη και τολμη αλλα και προσωπικο αναστημα και στομαχι και κυριως, ΚΟΧΟΝΕΣ.
Στη χωρα μας και σε ολους τους φιλους Εν Κρυπτω (πού "κρυφτηκατε" τις τελευταιες μερες?) ευχομαι ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Ανώνυμος 1 Μαΐου 2013 στις 6:42:00 μ.μ. EEST  

@Αρματιστή

(και μηδενιστή)

Καλησπέρα.Σχετικά με το θέμα του χρόνου αποστρατείας των στελεχών των ΕΔ,εικάζω οτι οφείλεται στον συνυπολογισμό των ετών φοίτησης στις σχολές ως έτη υπηρεσίας.Θεωρώ οτι υφίσταται λογική σε αυτό το σκεπτικό,διότι ο μέλλων αξ/κός-υπαξ/κός απο το πρώτο ήδη έτος θέτει εαυτόν στην υπηρεσία των ΕΔ με δυνατότητα άμεσης προσφοράς και μαχητικής ικανότητας σε περίπτωση π.χ. πολεμικής σύρραξης(χειρισμός όπλου,κάποια στοιχειώδης πρώτη εκπαίδευση).Το ίδιο συμβαίνει λόγου χάριν και με τους σπουδαστές των σχολών της ΕΛ.ΑΣ όπου ειδικά τους θερινούς μήνες βλέπει κανείς δόκιμους να αναλαμβάνουν χρέη συντονισμού κυκλοφορίας,πεζές περιπολίες,κτλ.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα ζητήματα,νομίζω οτι αξιόλογη είναι η τελευταία άποψη του Μανώλη.Σκέψεις και προτάσεις στο πλαίσιο των πολιτειακών θεσμών και των κανόνων λειτουργίας του στρατεύματος.

Καλή Ανάσταση,
Μέντωρ

ΑΧΕΡΩΝ 1 Μαΐου 2013 στις 6:46:00 μ.μ. EEST  

@Μanolis
''Στη χωρα μας και σε ολους τους φιλους Εν Κρυπτω (πού "κρυφτηκατε" τις τελευταιες μερες?) ευχομαι ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.''
Δέν κρυφτήκαμε,φίλε μου,καλυφθήκαμε,ἐπειδή ''βρέχει''ἀδέσποτες.
Ἀνταποδίδω την εὐχή.

Αρματιστής 1 Μαΐου 2013 στις 7:10:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ Μανώλη

Έχεις δίκιο σε όλα. Πρόσεξε όμως. Το "δόντι" μπορεί να κοπεί μόνο από ψηλά. Δηλαδή: Δεν μπορεί ο αρχηγός να προσυπογράφει όλα τα "κοινωνικά αιτήματα" του υπουργού και τελικά να μη κάνει και αυτός τα δικά του. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο.

Και σαφώς είμαι υπέρ της απόφασης που λήφθηκε για κατάργηση του προνομίου οι "άγαμες" θυγατέρες να παίρνουν τη σύνταξη του μπαμπά. Αν θέλεις όμως ψάξτο. Ισχύει για όλο το δημόσιο τομέα και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Απλώς ακούγεται καλύτερα το "οι άγαμες θυγατέρες των στρατηγών". Και βολεύει

Pro από Συμβασιλεύουσα 1 Μαΐου 2013 στις 11:29:00 μ.μ. EEST  


Καλή Ανάσταση αδέλφια .

(Μέντωρ με πολύ αγάπη)

Οδυσσέας 3 Μαΐου 2013 στις 12:42:00 π.μ. EEST  

@ Manolis:
"Κρυφτήκαμε" λόγω σύμπτωσης πολλαπλών υποχρεώσεων και απουσιών... Ελπίζω μετά το Πάσχα να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς.

Καλή Ανάσταση σε όλους.

Ανώνυμος 3 Μαΐου 2013 στις 12:51:00 π.μ. EEST  

@Pro απο Συμβασιλεύουσα

Καλή Ανάσταση καλέ μου φίλε,με πολλές και καλές ευχές για εσένα και τους δικούς σου ανθρώπους!
Όπως και σε όλους τους ''εν κρυπτώ'' φίλους....!

Μέντωρ

ΚΛΕΑΝΘΗΣ 3 Μαΐου 2013 στις 1:07:00 μ.μ. EEST  

Καλή Ανάσταση σε όλους τους φίλους.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 4 Μαΐου 2013 στις 3:01:00 π.μ. EEST  

Καλή Ανάσταση σε όλους και προπάντων στον τόπο μας. Είπα να ευχηθώ και καλή επ-ανάσταση κατά τα αριστερά ειωθότα αλλά ας προτιμήσουμε την Ανάσταση του Κυρίου που την έχουμε σίγουρη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP