BMP-3: Στρατηγικό λάθος Εξοπλιστικής Πολιτικής

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Γράφει ο Βελισάριος

Η Ελληνική Δημοκρατία έχει δρομολογήσει από καιρό, και ετοιμάζεται να προβεί στην αγορά μεγάλου αριθμού Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης BMP-3. Η ενέργεια αυτή αποτελεί ουσιώδες λάθος εξοπλιστικής πολιτικής με την οποία, στο πλαίσιο ενός περιορισμένου αμυντικού προϋπολογισμού και της ασφυκτική στρατιωτικής (κι εξοπλιστικής) πίεση της Τουρκίας, δαπανάται υπερβολικά υψηλό ποσόν χωρίς να προσφέρει αντίστοιχη απόδοση στρατιωτικής ισχύς. Για το λόγο αυτό, και υπο το πρίσμα της δυσμενούς τροπής των διαπραγματεύσεων, είναι σκόπιμη η γενικότερη επανεξέταση του προγράμματος το οποίο τείνει να καταστεί το νέο γεφύρι της Άρτας του αμυντικού μας σχεδιασμού.

Η επιλογή του συγκεκριμένου τύπου έχει υποστεί σφοδρή κριτική, η οποία γενικά τείνει να επικεντρώνεται σε τρία σημεία: στο κόστος του, το οποίο υπήρξε ριζικά υψηλότερου του αρχικώς διαφημιζόμενου απο τους Ρώσους (και τους εγχώριους υποστηρικτές της αγοράς), αγγίζοντας αυτό των ακριβών δυτικών οχημάτων, στα τεχνικά του χαρακτηριστικά, τα οποία υστερούν έναντι του ανταγωνισμού σε κρίσιμους τομείς και στην μηδενική Εγχώρια Προστιθέμενη Αξία – παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις των Ρώσων . Ενώ και τα τρία σημεία είναι έγκυρα καθ'εαυτά, δεν αποδίδουν το πολύ οξύτερο πρόβλήμα που δημιουργεί η συγκεκριμένη επιλογή στον συνολικό ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό.


Για να γίνει κατανοητή η ουσία του προβλήματος, πρέπει να εξεταστεί το συνολικό πλαίσιο του σχεδιασμού από το οποίο προέκυψε η ανάγκη για προμήθεια ΤΟΜΑ και από το οποίο (θα έπρεπε να) προκύπτουν και τα κριτήρια επιλογής του.

Το πλαίσιο της απαίτησης

Η απαίτηση για την προμήθεια νέου τεθωρακισμένου οχήματος για το Μηχανοκίνητο Πεζικό διατυπώθηκε στο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε μετά το επεισόδιο των Ιμίων, με σκοπό να επαναφέρει την κλονισμένη, τότε, στρατιωτική ισορροπία, μετά την εξοπλιστική αδράνεια (και γενικότερη στρατιωτική κατάπτωση) που είχε προηγηθεί.

Μία βασική συνιστώσα του σχεδιασμού αυτού υπήρξε η προσπάθεια για την ενίσχυση του Δ' ΣΣ, και μάλιστα η προσπάθεια για την επίτευξη ενός ποιοτικού πλεονεκτήματος εκεί. Ο προφανής λόγος είναι ότι το θέατρο επιχειρήσεων της Θράκης είναι αυτό στο οποίο ο ΕΣ θεωρεί ότι μπορεί να έχει κάποιο πλεονέκτημα έναντι των τούρκων, δεδομένου ότι στο άλλο θέατρο επιχειρήσεων, αυτό του Αιγαίου, είναι καταδικασμένος να είναι σε αδύναμη – και αμυντική – θέση. Έτσι, αποφασίστηκε η αναβαθμιση του αρματικού δυναμικού των τριών τεθωρακισμένων ταξιαρχιών της Θράκης, με άρμα το οποίο έδινε σαφή υπεροχή έναντι των αντιστοίχων τουρκικών. Με την αγορά μίας μοίρας PzH2000 διατέθηκε ένα σημαντικό κονδύλιο για την υιοθέτηση ενός συστήματος που έδινε και στο Πυροβολικό ένα στοιχείο ποιοτικής υπεροχής, με την εισαγωγή μικρού – έστω – αριθμού πυροβόλων των 52 διαμετρημάτων, σε ένα συνδυασμό “hi-low mix”, με τα PzH2000 σε ρόλο πυροβολικού σώματος στρατού του Δ' ΣΣ, μαζί με την – συμπληρωματική σε αυτή – αγορά μικρού αριθμού συστήματων ανεπάνδρωτων αεροσκαφών τύπου Sperwer, της Sagem.


Aναβάθμιση των τ/θ σχηματισμών του Δ'ΣΣ : Στρατηγική επιλογή ουσίας


Με την ενίσχυση του αρματικού δυναμικού καθώς και του πυροβολικού του Δ' ΣΣ, και για να ολοκληρωθεί η ενίσχυση ενός βαρέως σχηματισμού που διεξάγει επιχειρήσεις συνδυασμένων όπλων(;), απέμενε λογικώς η ενίσχυση του τρίτου βασικού πυλώνα του σχηματισμού, αυτή του μηχανοκίνητου πεζικού του.

Η ανάγκη για την απόκτηση νέων τεθωρακισμένων οχημάτων για το πεζικό προέκυπτε, πιο συγκεκριμένα, από δύο διαφορετικούς παράγοντες:

  • Ο εξοπλισμός των τριών ΤΘ ταξιαρχιών με ένα από τα κορυφαία άρματα της δυτικής βιομηχανίας, καθιστούσε την παρουσία των M-113 εξαιρετικά προβληματική, ακόμη και μόνον για λόγους ευκινησίας. Δεδομένου ότι ήδη από τον Β' ΠΠ, και σε εντεινόμενο βαθμο μέχρι τις ημέρες μας, τα τεθωρακισμένα χρησιμοποιούνται σε μεικτά συγκροτήματα στα οποία το ΜΚ ΠΖ είναι πάντοτε βασικό συστατικό, τα τεθωρακισμένα οχήματα του ΠΖ θα πρέπει να έχουν την ίδια ευκινησία, δηλαδή την ίδια με τα άρματα δυνατότητα να κινούνται (δηλαδή: ίδια ταχύτητα σε ίδιο έδαφος). Διευκρινίζεται ότι αυτό δε σημαίνει ότι τα άρματα και τα οχήματα του ΠΖ προβαίνουν από κοινού στις ίδιες τακτικές ενέργειες, σημαίνει όμως ότι προκύπτει συχνά η ανάγκη για ταυτόχρονη μετακίνηση των οχημάτων, και άρα ανάγκη για συγκρίσιμη ευκινησία.
  • Το Μ-113, αποτελεί ένα αξιόπιστο και πολύ χρήσιμο όχημα, αλλά έχει – εκτός από την περιορισμένη ευκινησία – δύο επιπλέον βασικά μειονεκτήματα: έχει ιδιαίτερα ασθενή θωράκιση, κι ανεπαρκή ισχύ πυρός.
Τα δύο αυτά σημεία βρίσκονται στον πυρήνα των επιχειρησιακών κριτηρίων επιλογής νέου ΤΟΜΑ, γι' αυτό και χρήζουν περαιτέρω αναφοράς.


Τι είναι το ΤΟΜΑ και ποιος ο σκοπός του?

Το βασικότερο στοιχείο που πρέπει να έχει κανείς κατά νου όταν μιλά για το ρόλο του ΤΟΜΑ είναι ότι ο ρόλος υπάρξεως του τύπου αυτού είναι να παρέχει προστασία και υποστήριξη στο μεταφερόμενο πεζικό. Ο λόγος που υπάρχουν τα οχήματα αυτά είναι γιατί το μεικτό συγκρότημα (από το επίπεδο του συγκροτήματος ίλης ή λόχου μέχρι το επίπεδο Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας) έχει την ανάγκη της επιχειρησιακής δυνατότητας που δίνει σε πάμπολλες περιστάσεις και φάσεις του αγώνα το αποβιβασμένο πεζικό, που μάχεται ώς πεζικό. Είτε πρόκεται για εμπλοκή σε διακεκομμένο έδαφος, είτε πρόκειται για διάρρηξη οργανωμένης αμυντικής τοποθεσίας, είτε πρόκειται για την αμυντική οργάνωση μίας τοποθεσίας που έχει καταληφθεί, το πεζικό έχει ένα κρίσιμο ρόλο που συμπληρώνει τα άρματα μάχης και δε μπορεί να υποκατασταθεί από αυτά, καθώς μάχεται – να το επαναλάβουμε – ως πεζικό.

Ο πρώτος και κύριος ρόλος του τεθωρακισμένου οχήματος του Μ/Κ Πεζικού είναι να μεταφέρει το πεζικό με ασφάλεια σε διάφορες φάσεις του αγώνα κατά τις οποίες αυτό μετακινείται (και δε μάχεται). Οι δύο αρχετυπικές απειλές τέτοιου είδους είναι οι βολές όπλων καμπύλης τροχιάς, καθώς και τα πυρά ελαφρών όπλων κατά τη διέλευση από περιοχές όχι πλήρως ελεγχόμενες.

Ένας απο τους κύριους ρόλους του μεταφερόμενου πεζικού στα πλαίσια του τεθωρακισμένου σχηματισμού είναι η διάσπαση οργανωμένης αμυντικής τοποθεσίας : η διάρηξη της εχθρικής τοποθεσίας με την υποστήριξη των αρμάτων που παραμένουν πίσω, με κάλυψη πήγματος και βάλοντας, μαζί με τα όλα τα υπόλοιπα μέσα υποστηρίξεως, ώστε οι πεζοί να προσεγγίσουν από μία, όσο το δυνατόν κεκαλυμμένη οδό, τον ισχυρά καταστελόμενο αντίπαλο, και να αρχίσουν να “ξηλώνουν” την τοποθεσία, επιτρέποντας στα άρματα να προχωρήσουν μέσα από αυτή.

Απο τα παραπάνω συνάγεται ότι :
α) το ΤΟΜΑ δεν είναι ένα δεύτερο, μικρό άρμα
β) η απαίτηση ισχύος πυρός για το ΤΟΜΑ προκύπτει από το ρόλο του για την υποστήριξη του αποβιβασμένου πεζικού.

Αφού γίνει σαφές ότι δεν μιλάμε για ελαφρύ άρμα αλλά για ΤΟΜΑ (πράγμα δυστυχώς όχι αυτονόητο με την συνεχή πλύση εγκεφάλου που υφιστάμεθα..) επόμενο βήμα είναι η συνειδητοποίηση ότι το νέο οχημα μάχης δεν μπορεί να αξιολογείται με τα κριτήρια του άρματος μάχης μιας και δεν είναι η αποστολή του να αντιμετωπίζει σε αρματομαχίες ούτε εχθρικά άρματα μάχης, ούτε τα εχθρικά ΤΟΜΑ.Η επισήμανση οτι δεν πρόκειται για ελαφρά άρματα γίνετα σκοπίμως για ένα σημαντικό λόγό : Η επιμονή στη σύγκριση των μετωπικών θωρακίσεων οχημάτων αυτής της κατηγορίας και της αντοχής τους στα πυροβόλα των αντιπάλων ΤΟΜΑ είναι υπερτιμημένη, κι οφείλεται στην στρεβλή αντίληψη περι ελαφρού άρματος. Το πρώτο που πρέπει να κάνει ένα ΤΟΜΑ είναι να προστατεύσει το πεζικό από το εχθρικό πυροβολικό που θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο εχθρό ενός τέτοιου οχήματος σε περίπτωση ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης και το οποίο θα έχει την ευκαιρία να το προσβάλει πολύ πριν από οποιοδήποτε πυροβόλο ΤΟΜΑ. Τούτων λεχθέντων ας περάσουμε στον παράγοντα θωράκιση


Περι Θωράκισης

Η ανάγκη για θωράκιση του οχήματος που μεταφέρει τους πεζούς στρατιώτες προκύπτει από την απαίτηση να τους προστατεύει σε διάφορες φάσεις του αγώνα. Σε οχήματα ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ η θωράκιση δεν υφίσταται για αντιαρματικούς σκοπούς, κύριο μέλημα είναι η προστασία απο θραύσματα πυροβολικού . Ακολούθως, αν το ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ πρέπει να μεταφέρει με ασφάλεια το ΠΖ μέσα από τοποθεσίες που έχουν ανατραπεί αλλά όχι εκκαθαρισθεί, και μέσα από περιοχές ρευστής παρουσίας του αντιπάλου, έχει μεγάλη σημασία το αν μπορεί να αντέξει βολές από 0,50" (και όχι μόνο από πολυβόλο αλλά και από τα ραγδαία διαδιδόμενα βαρέα τυφέκια). Με άλλα λόγια, η ποιότητα της θωρακίσεως δεν έχει σημασία για την ανάθεση διαφορετικού ρόλου στο όχημα, αλλά και για την αποτελεσματικότητα του οχήματος στον ίδιο το ρόλο. Κι ένα βαρύτερα θωρακισμένο είναι πάντα πολύ προτιμότερο από ένα ελαφρύτερο. Η ιστορική εμπειρία στο θέμα αυτό είναι μακρότατη και αμείλικτη για τους νεωτερισμούς τύπου "ΕΤΟΜΑ"... Τα οχήματα, σε όλες τις συγκρούσεις απο την απαρχή του μηχανοκίνητου πολέμου συνεχώς βαραίνουν ώστε να προστατεύονται περισσότερο - κι όχι για να αλλάξουν ρόλο.


Ταχύτητα ή θώρακας;

Μία παρανόηση είναι ότι οι ανώτερες κινηματικές επιδόσεις ενός τεθωρακισμένου αντισταθμίζουν την ελλειπή προστασία που ενδεχομένως προσφέρει. Σε ότι αφορά το θέμα ευκινησίας και θωράκισης, γενικά στα τεθωρακισμένα : ενώ είναι δύο παράγοντες ανταγωνιστικοί από τεχνικής απόψεως (χοντρικά: όσο πιο προστατευμένο, άρα πιό βαρύ είναι το όχημα, τόσο πιό δυσκίνητο και αργό είναι) από επιχειρησιακή απόψεως δεν είναι συμπληρωματικοί. Δηλαδή, το ένα δεν αντισταθμίζει έλλειψη του άλλου, παρ' όλο που αυτό συχνότατα υπονοείται.

Επικρατεί συχνά ο λανθασμένος συλλογισμός ότι το πιο ευκίνητο τεθωρακισμένο μπορεί μεν να αντέξει λιγότερο ισχυρά πλήγματα, πλην όμως, επειδή είναι ταχύτερο, είναι πιο δύσκολο να βληθεί, και από αυτό αντλεί ασφάλεια. ( αντίστοιχα με τις εννοιες της ενεργητικής και της παθητικής προστασίας στα αυτοκίνητα). Ο συλλογισμός αυτός είναι και λογικά λανθασμένος και ιστορικά διεψευμένος, και ο λόγος είναι ο εξής :
η αύξηση της ταχύτητας λόγω ελαφράς θωρακίσεως δεν είναι σχεδόν ποτέ τέτοιας τάξεως ώστε να προστατεύσει ένα όχημα από εύστοχη βολή αντιαρματικού βλήματος.
Δηλαδή, αν ένα όχημα είναι πχ, κατά 15 χλμ/ώρα ταχύτερο από ένα άλλο (σεβαστή τιμή για τεθωρακισμένο), η διαφορά αυτή δεν του επιτρέπει να ξεφύγει από τη σκόπευση ενός (οποιουδήποτε) βλήματος που έχει εξαπολυθεί εναντίον του. Ούτε του επιτρέπει να προλάβει να βγεί εγκαίρως από τη ζώνη θανάτου κάποιου όπλου, αν έχει εισέλθει σε αυτήν, παρά μόνον σε οριακές περιπτώσεις που το όπλο βαλει στα όρια του βεληνεκούς του. Σκοπός της ανώτερης κινητικότητας δεν είναι η “αποφυγή εκλωβισμού” αλλά η δυνατότητα μετακίνησης υπομονάδων, μονάδων και σχηματισμών γρηγορότερα απο τον αντίπαλο, εξασφαλίζοντας έτσι πλεονέκτημα σε επίπεδο τακτικής καταστάσεως. Αλλά αυτό είναι θέμα τακτικής, δεν είναι θέμα αντιπαραθέσεως συστημάτων. Οπότε, η προστασία - όση χρειάζεται και όση επιτυγχάνεται - εξασφαλίζεται μέσω της θωρακίσεως.

Ίσραελ Τάλ : o πατέρας του Ισραηλινού δόγματος τεθωρακισμένων που οδήγησε στις νίκες του πολέμου των 6 ημερών

Πολύ χαρακτηριστική σε αυτό είναι η ισραηλινή εμπειρία και τακτική. Ήδη από το Merkava I, o πατέρας του Ισραηλινού πολέμου τεθωρακισμένων Ισραέλ Ταλ δήλωνε ότι κορυφαία προτεραιότητα είναι η προστασία του άρματος και όχι η ευκινησία. Στο σχετικό τρίπτυχο, η κατάταξη ήταν κατηγορηματική : προστασία, ισχύς πυρός, ευκινησία.


Θωράκιση και θραύσματα πυροβολικού

Μία ακόμη συχνή παρανόηση σχετικά με τα οχήματα της κατηγορίας είναι ότι εφ' όσον ένα όχημα είναι “τεθωρακισμένο”, αυτό προστατεύει, γενικώς και αορίστως, από “θραύσματα πυροβολικού”. Το γεγονός ότι η αντοχή της θωράκισης μετράται, ενδεικτικά και για συντομία, και μόνον, στην “αντοχή σε πλήγματα βολιδας του τάδε διαμετρήματος”, (δήλωση που δε σημαίνει και πολλά καθ' εαυτή) επιτείνει τη σύγχυση. Το γεγονός είναι ότι
α) κανένα ΤΟΜΑ δεν αντέχει σε άμεσο πλήγμα πυροβολικού, ακόμη και σε άμεσο πλήγμα όλμου.
β) κανένα ΤΟΜΑ δεν αντέχει, και κανένας σχηματισμός ΤΟΜΑ δε θα εκτεθεί χωρίς βαρύτατες απώλειες σε πυκνή συγκέντρωση πυρών πυροβολικού ή και όλμων
γ) η αντοχή του οχήματος στα πυρά πυροβολικού αυξάνεται με την απόσταση του οχήματος από το σημείο της εκρήξεως του βλήματος, καθώς και με την θωράκιση που διαθέτει.

Συνεπώς, η δήλωση ότι “το όχημα παρέχει προστασία από θραύσματα πυροβολικού” είναι παραπειστική και αόριστη. Όσο ισχυρότερη θωράκιση έχει, γενικώς, ένα ΤΟΜΑ, τόσο καλύτερα επιτελεί την βασική αποστολή του, την ασφαλή μεταφορά του ΠΖ. Η πρόσφατη εμπειρία των δυτικών στρατών τείνει να επισκιάσει την κρισιμότατη αυτή πτυχή της προστασίας των ΤΟΜΑ, γιατί από το Βιετνάμ μέχρι σήμερα, οι δυτικοί στρατοί – πλην του Ισραηλινού – πολέμησαν είτε εν απουσία εχθρικού πυροβολικού, είτε με συντριπτική υπεροχή έναντι του εχθρικού πυροβολικού. Δεν ισχύει το ίδιο για την ελληνική περίπτωση στη Θράκη. Στη Θράκη καμία πλευρά δεν έχει τόσο συντριπτική υπεροχή ώστε να μπορέσει να καταστείλει απολύτως τα αντίπαλα όπλα καμπύλης τροχίας, και άρα η ισχυρή προστασία από αυτά είναι κρίσιμη.

H κρίσιμη απειλή : Τουρκικό πυροβόλο Φιρτινα 155/52, μεγάλους αριθμούς των οποίων έχει προωθήσει στην Θράκη το επιτελείο της γείτονος.


Η υποστήριξη του μεταφερόμενου πεζικού

Ο δεύτερος ρόλος με τον οποίον έχει επιφορτιστεί το όχημα του πεζικού είναι η υποστήριξη των πεζών, όταν αυτοί έχουν αποβιβαστεί, η παροχή ισχύος πυρός στο συγκρότημα καθώς και η δυνατότητα αυτοάμυνας. Ο ρόλος αυτός έχει αρκετά σύνθετη και μπερδεμένη ιστορία. Στην παρούσα φάση, έχουν αποκρυσταλλωθεί τρεις ευδιάκριτες σχολές στο θέμα αυτό:

Η πρώτη είναι η σύγχρονη δυτική και ρωσική τάση, που προβλέπει τον εξοπλισμό του οχήματος με ένα ισχυρό ελαφρύ πυροβόλο των 20, 25, 30 ή 40 mm, για την παροχή πυρών υποστηρίξεως και την εμπλοκή κάθε είδους στόχων, τουλάχιστον όχι ισχυρά θωρακισμένων. Επιπλέον δυνατότητα που υπάρχει σε αυτή τη διαμόρφωση είναι η παρουσία εκτοξευτήρα πυραύλων. Οι πύραυλοι αυτοί είναι τυπικά αντιαρματικοί, στην πράξη όμως αποτελούν εξαιρετικά χρησιμο όπλο γενικής υποστηρίξεως, το οποίο μπορεί να προσβάλει όλους τους στόχους ενδιαφέροντος κατά τη φάση μιας ενέργειας. Η σχολή αυτή είναι και η πλέον διαδεδομένη, και σαν πρακτική, και σε ότι αφορά τους διαθέσιμους τύπους.

Η δεύτερη σχολή ουσιαστικά εκπροσωπείται από το BMP-3, και προβλέπει την παρουσία ενός πυροβόλου μέσου διαμετρήματος, χαμηλής πίεσης στον πυργίσκο του οχήματος, καθώς και τα συζυγές ελαφρύ πυροβόλο, προσδίδοντας σημαντικά μεγαλύτερη ισχυ πυρός στο όχημα.

Η τρίτη σχολή είναι αυτή του Ισραήλ, η οποία δεν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ισχύ πυρός του οχήματος, αλλά, σε συμφωνία με το ρόλο που αποδίδει στο όχημα για την ασφαλή μεταφορά του πεζικού μέχρι αυτό να εμπλακεί ως τέτοιο, ο οπλισμός αποτελείται από ένα ή περισσότερα πολυβόλα, με αποστολή, κυρίως, την καταστολή τυχόν σποραδικών πυρών που εκδηλώνονται εναντίον του οχήματος από σημεία που δεν αναμένονται. Η αναμενόμενη υιοθέτηση πυργίσκου με πυροβόλο των 30mm για το Namera δείχνει μία τάση και στους ισραηλινούς για μεγαλύτερη ισχύ πυρός στο ΤΟΜΑ – ποτέ όμως εις βάρος της προστασίας.

Με αυτά σαν δεδομένα, βλέπουμε ότι υπάρχουν δύο ακραίες, “αμιγείς” αντιλήψεις για τη διαμόρφωση (και το ρόλο του ΤΟΜΑ). Η ισραηλινή, η οποία θεωρεί ότι το όχημα του πεζικού έχει σαν κύρια αποστολή την ασφαλή μεταφορά των πεζών μέσα στο πεδίο της μάχης, μέχρι αυτοί να αποβιβαστούν για να εμπλακούν πεζοί, εκεί που το απαιτεί η τακτική κατάσταση. Κατά την αντίληψη αυτή, η έμφαση της διαμόρφωσης δίνεται στην θωράκιση (και την προστασία), η υποστήριξη των πεζών αναλαμβάνεται – όπως και στο αρχετυπικό γερμανικό δόγμα των τεθωρακισμένων – από τα μέσα υποστηρίξεως του πεζικού και από τα άρματα μάχης του συγκροτήματος συνδυασμένων όπλων.

Στο άλλο άκρο, υπάρχει η αντίληψη την οποία (επαν)εισήγαγε το BMP-3, και σύμφωνα με την οποία, το όχημα αποτελεί το βασικό στοιχείο υποστηρίξεως του πεζικού, περίπου σε ρόλο αντίστοιχο με αυτόν των γερμανικών πυροβόλων εφόδου των γερμανικών σχηματισμών πεζικού, των αρχών του Β' ΠΠ. Στην περίπτωση αυτή, το όχημα είναι το βασικό συστατικό του πεζικού, η ισχύς πυρός αναπτύσσεται εις βάρος της προστασίας που παρέχεται στους πεζούς, ο ρόλος του επιτάσσει την τολμηρή και επιθετική κίνησή του, ενώ οι πεζοί είναι μάλλον ένα επιπλέον ειδικό οπλικό σύστημα του οχήματος, που εξαπολύεται σε ειδικές περιπτώσεις.

Στο ενδιάμεσο των δύο αυτών αντιλήψεων βρίσκεται το δυτικό δόγμα (και τα αντίστοιχα δυτικά οχήματα) που προβλέπουν σημαντική ισχύ πυρός για το όχημα, τόσο με ένα ελαφρύ πυροβόλο, όσο και – συχνά – με την παρουσία αντιαρματικών πυράυλων οι οποίο δεν προσδίδουν μόνον (ή κυρίως) αντιαρματική ικανότητα, αλλά και την δυνατότητα υποστηρίξεως του πεζικού, μιας και στην πράξη οι πύραυλοι χρησιμοποιούνται για την προσβολή οποιοδήποτε οχυρού σημείου ή ελαφρά θωρακισμένου στόχου. Η δεύτερη επιδίωξη είναι μία ισορροπία μεταξύ ισχύος πυρός και θωράκισης, έναντι της απόλυτης προτεραιότητας που έχει η θωράκιση για τους Ισραηλινούς (εις βάρος της ισχύος πυρός) κι έναντι της απόλυτης προτεραιότητας που έχει η ισχύς πυρός έναντι της προστασίας στο BMP-3.

Και ερχόμαστε μοιραία σε μια λάθος αντίληψη η οποία έχει δημιουργηθεί:
Υπάρχει μία αρκετά διαδεδομένη τάση να αντιμετωπίζονται τα ΤΟΜΑ σαν δευτερεύοντα άρματα μάχης, τα οποία μάλιστα πρόκεται να εμπλακούν σε αρματομαχίες με τα αντίπαλα ΤΟΜΑ.
Η πιο χαρακτηριστική ένδειξη είναι οι ενδελεχείς συγκρίσεις των διατρητικών ικανότητων του κυρίου οπλισμού των οχημάτων. Η τάση αυτή είναι λανθασμένη, και το ενδεχόμενο αυτό είναι, όχι βέβαια ανύπαρκτο, αλλά δευτερεύον. Τα ΤΟΜΑ ενεργούν στα πλαίσια συγκροτημάτων συνδυασμένων όπλων, σε συνεργασία με άρματα μάχης. Δεν κινούνται μεμονωμένα, και μάλιστα σε αναζήτηση των αντιπάλων ΤΟΜΑ – αν τα συναντήσουν, είναι πολύ πιθανόν να συναντήσουν μαζί τους και εχθρικά άρματα, κι αυτή δε θα είναι σε καμία περίπτωση μια ευχάριστη συνάντηση. Σαν δευτερεύον άρμα μάχης, το ΤΟΜΑ είναι μία κακή σύλληψη: γίνεται ένα κακό άρμα μάχης, κι ένα κακό όχημα για την μεταφορά και υποστήριξη του πεζικού, κι αυτό δεν αφορά μόνον τη διαμόρφωση του οχήματος, αλλά και την τακτική χρήσης του. Το σύγχρονο πεδίο μάχης είναι γεμάτο με εξαιρετικά επικίνδυνα όπλα, και η χρήση του ΤΟΜΑ ώς πυροβόλου εφόδου επιτάσσει την μάλλον τολμηρή κίνησή του μέσα σε αυτό. Στην περίπτωση, δε, εμπλοκής συγκροτημάτων σε ανοικτό χώρο, εαν τα ΤΟΜΑ παραμείνουν στην εμπλοκή κι επιχειρήσουν να συμμετάσχουν (φορτωμένα με 7-8 επιβάτες το καθένα) θα είναι οι πρώτοι και πλέον ευάλωτοι στόχοι.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και στο δευτερεύον σενάριο της εμπλοκής των αντιπάλων ΤΟΜΑ, θα πρέπει να ληφθούν υπ όψιν τα εξής δύο σημεία:
  • Σε αντίθεση με άλλα οπλικά συστήματα, όπως μαχητικά αεροσκάφη, άρματα μάχης ή ακόμη και πυροβόλα, τα ΤΟΜΑ δεν “μονομαχούν” στο πεδίο της μάχης, κι ακόμη και μία τέτοια ενδεχόμενη μονομαχία είναι μάλλον δευτερεύουσας σημασίας για την έκβαση της μάχης και το συνολικό στρατιωτικό ισοζύγιο ισχύος
  • Η επιλογή του ΤΟΜΑ εκ μέρους της Τουρκίας έχει γίνει – σε δεμευτικό για αρκετά χρόνια ακόμη – μέγεθος και είναι δεδομένη. Πρόκειται για τα οχήματα της FNSS, ουσιαστικά για το Μ-113, με πυροβόλο GIAT-811 η Oerlikon KBA των 25mm, κι αυτό αποτελεί το συγκεκριμένο όχημα έναντι του οποίου πρέπει να γίνεται η σύγκριση οποιουδήποτε υποψηφίου οχήματος – στο βαθμό που αυτή είναι απαραίτητη. Στο σημείο αυτή πρέπει να επισημανθεί ένα σύνηθες λάθος: γίνεται συχνότατα η σύγκριση μεταξύ της διατρητικής ισχύος των πυροβόλων των υπό σύγκριση οχημάτων. Πέραν του ότι η σύγκριση αυτή είναι αρκετά πιο πολύπλοκη απ΄ότι εμφανίζεται (συνήθως δεν εμφανίζονται παρά δύο ενδεικτικές, κι όχι απαραίτητα ομοειδείς και συγκρίσιμες, τιμές διατρητικής ισχύος ενώ στην πραγματικότητα απαιτείται η σύγκριση σε μία αρκετά ευρεία περιοχή τιμών αποστάσεων), τα προς σύγκριση μεγέθη είναι οι συνδυασμοί πυροβόλου-αντιπάλου θώρακα (και αυτή, κανονικά, σε ένα φάσμα τιμών αποστάσεων). Ενδεικτικά, αν συγκριθεί το BMP-3 με το ACV-300 στον τομέα αυτό, θα πρέπει να συγκριθεί ο συνδυασμός της διατρητικότητας του πυροβόλου των 30mm του BMP-3 και της θωράκισης του AIFV έναντι του συνδυασμού της διατρητικότητας του Bushmaster και του θώρακα του του BMP-3.Η εξαιρετικά αδύναμη θωράκιση του AIFV θα καθιστά ιδιαίτερα προσεκτικούς τους τούρκους στο να εμπλακούν με το πήγμα του οχήματος αποκεκαλυμμένο, παρ΄όλο που το πυροβόλο Bushmaster είναι ισχυρότερου του ρωσικού τριανταριού.
Tουρκικό ΤΟΜΑ AIFV



Επιπλέον αυτών, πρέπει να σημειωθεί ότι η σχεδιαστκή επιλογή του BMP-3, δεν αντικατόπτριζε τη γενική αντίληψη του Ερυθρού Στρατού για το ΤΟΜΑ κατά την εποχή της διατύπωσης των προδιαγραφών του, αλλά μία ειδική απαίτηση. Επρόκειτο για ένα ΤΟΜΑ που θα εξόπλιζε μεραρχίες στα πλαίσια των Συγκροτημάτων Επιχειρησιακού Ελιγμού (Operational Maneuver Groups). Επρόκειτο για σχηματισμούς που, στα πλαίσια του Σοβιετικού δόγματος για τη “μάχη εις βάθος” (deep battle), θα αναλάμβαναν την επιχειρησιακή εκμετάλλευση του ρήγματος που θα προκαλούσαν στην ΝΑΤΟϊκή αμυντική διάταξη οι τεθωρακισμένες στρατιές που προηγούντο αυτών. Με άλλα λόγια, η διάσπαση του μετώπου θα αναλαμβάνονταν από τα τις κλασικές, βαριές μεραρχίες, εξοπλισμένες με τα BMP-2 σε ρόλο ΤΟΜΑ, ενώ οι OMG θα αναλάμβαναν τον ρόλο του “ιππικού”, αλλά σε επιχειρησιακού επιπέδου κλίμακες, αποστάσεις και μεγέθη, κι αφού οι ισχυρές αμυντικές τοποθεσίες και σχηματισμοί του ΝΑΤΟ θα είχαν διαρραγεί ή παρακαμφθεί. Καθίσταται έτσι σαφές γιατί δεν υιοθετούν πχ οι Ισραηλινοί μία τέτοια επιλογή, αφού αυτοί, ακόμη και σε συνθήκες στρατιωτικής υπεροχής έναντι των αντιπάλων τους δεν σκοπεύουν να διεξαγάγουν μάχη σε βάθος, αλλά να επικρατήσουν σε ένα πολύ πυκνό περιβάλλον πολύ έντονων απειλών (ακόμη και το 2006, η προέλαση μέχρι τον ποταμό Λιτάνι στο Νότιο Λίβανο υπήρξε εξαιρετικά αργή κι εξαιρετικά επικίνδυνη). Με άλλα λόγια, ο σχεδιασμός του BMP-3 αποτελεί την επιλογή μιας υπερδύναμης που σχεδιάζει να δώσει μια ειδική λύση σε ένα ειδικό πρόβλημά της.


Οι ελληνικές επιλογές

Με την απόφαση για να εκσυγχρονίσει το στόλο των οχημάτων του πεζικού, η Ελλάς είχε ενώπιόν της τρείς διακριτές εναλλακτικές λύσεις:
Η πρώτη λύση ήταν η επιλογή ενός τυπικού, δυτικού ΤΟΜΑ. Οι δύο βασικότερες επιλογές στην περίπτωση αυτή ήταν τα οχήματα ASCOD και CV-90. Οι δύο αυτές επιλογές παρείχαν με ένα σημαντικό κόστος το ζητούμενο αριθμό οχημάτων. Πρόκειται για τα οχήματα της τυπικής δυτικής αντίληψης, νέας κατασκευής (με ότι αυτό συνεπάγεται για διαθεσιμότητα και κόστος συντήρησης), και με ισορροπημένο συνδυασμό ισχύος πυρός – προστασίας.
Η δευτερη λύση ήταν η επιλογή του οχήματος BMP-3. Το όχημα αυτό κατατάσσεται σαν ξεχωριστή επιλογή, διότι:
  • αποτελεί εντελώς διαφορετικής επιχειρησιακής νοοτροπίας όχημα, που έπρεπε να σταθμιστεί διαφορετικά από επιχειρησιακής απόψεως, δεδεμένου ότι έχει σαφή έμφαση στην ισχύ πυρός εις βάρος της προστασίας
  • αποτελεί ρωσικό όχημα, με δύο ευδιάκριτες διαφορές νοοτροπίας: αφ' ενός αυξημένη αξιοπιστία, αφ' ετέρου κακή εργονομία και μικρή έμφαση σε θέματα επιβιωσιμότητας του μεταφερόμενου προσωπικού..
Στην επιλογή αυτή, και παρά τις αρχικές εκτιμήσεις (ή φήμες) το κόστος υπήρξε παρόμοιο με αυτό των νέων δυτικών οχημάτων.

Eκτόξευση TOW απο αμερικανικό Brandley

Η τρίτη επιλογή ήταν η προμήθεια ενός μεταχειρισμένου οχήματος από τα δύο που διετέθησαν: τα οχήματα Μ-2 Bradley από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού και οχήματα Marder 1A3 από τα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού .

Πρόκειται για παλαιότερα οχήματα, της κατηγορίας και της φιλοσοφίας των δυτικών ΤΟΜΑ, με επιδίωξη ισορροπίας μεταξύ προστασίας και ισχύος πυρός, και με ΑΤ βλήματα που ενισχύουν σημαντικά τόσο τη δυνατότητα τους να υποστηρίξουν το πεζικό, όσο και να αμυνθούν έναντι αρμάτων. Τα οχήματα αυτά ήταν διαθέσιμα στις ποσότητες που απαιτούσε ο ΕΣ, και με τίμημα ένα μικρό κλάσμα αυτού που απαιτείται για την προμήθεια ενός νέου οχήματος στην ίδια ποσότητα, ακόμη κι αν ληφθεί υπ' όψιν το κόστος κύκλου ζωής κι όχι απλώς το κόστος κτήσεως.

Πρόκειται για τρεις ευδιάκριτες επιλογές, με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά, διαφορετική νοοτροπία επιχειρησιακής χρήσης, και με τελείως διαφορετικό κόστος χρήσης. Η επιλογή του ΕΣ ώφειλε (ή οφείλει;) να σταθμίσει τις τρεις διαφορετικές αυτές επιλογές, όχι μόνον συγκρίνοντάς τις μεταξύ τους, αλλά και αξιολογωντας τις στο πλαίσιο του συνολικού του σχεδιασμού.

Οι τουρκικές εξελίξεις

Οι ελληνικοί εξοπλιστικοί σχεδιασμοί δεν άφησαν όμως τους τούρκους ασυγκίνητους. Είτε στο πλαίσιο της αντίδρασης προς τους ελληνικούς εξοπολιστικούς σχεδιασμούς που εν τω μεταξύ καθυστέρησαν, υποβαθμίστηκαν ή βάλτωσαν, είτε στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού τους, οι τούρκοι έχουν εν τω μεταξύ προβεί σε σημαντικές ενέργειες που όχι απλώς εξουδετερώνουν τις αρχικές ελληνικές κινήσεις, αλλά θέτουν νέα δεδομένα στη Θράκη.

Εκμεταλλευόμενοι την εγκληματική ολογωρία της ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, οι τούρκοι εξασφάλισαν την προμήθεια μεταχειρισμένων αρμάτων LeoII, τα οποία, αν και δεν είναι της κλάσεως των HEL γεφύρωσαν ικανοποιητικά (και οικονομικά) το χάσμα που είχε δημιουργηθεί με την εισαγωγή αρμάτων νέας γενιάς στον Έβρο. Η προτετοιμασία για την εγχώρια ανάπτυξη νέου άρματος μάχης είναι σημαντική περισσότερο σε στρατηγικό επίπεδο, παρά σε επιχειρησιακό, κι εκφεύγει του πλαισίου του παρόντος κειμένου.

Ο ρόλος του Τουρκικού πυροβολικού

Η πλέον σημαντική, όμως, τουρκική εξέλιξη είναι το μεγάλο ποιοτικό άλμα που λαμβάνει αυτή τη στιγμή χώρα στο τουρκικό πυροβολικό. Συγκεκριμένα, η σταθερή εισαγωγή πυροβόλων Firtina των 155/52 , σε συνδυασμό με την ευρεία και συστηματική εισαγωγή ανεπάνδρωτων αεροσκαφών σε όλα σχεδόν τα επίπεδα, και πάντως σε επίπεδο ταξιαρχίας, προσδίδει στο τουρκικό πυροβολικό όχι απλώς ένα κρίσιμο πλεονέκτημα έναντι του ελληνικού πυροβολικού, αλλά κι ένα νέο, δευρυμένο και κρίσιμο ρόλο στο πεδίο της μάχης. Σε αντίθεση με την μικρή ενίσχυση του ελληνικού πυροβολικού (εισαγωγή PzH2000 σε ρόλο Πυροβολικού Σώματος Στρατού), οι τούρκοι όχι μόνον θα έχουν αποφασιστικό πλεονέκτημα σε αποστολές αντιπυροβολικού σε όλο το εύρος της ζώνης επιχειρήσεων αλλά θα είναι σε θέση να επιβάλλουν απαγόρευση πεδίου μάχης (δηλαδή, την απαγόρευση της μετακίνησης ελληνικών μονάδων στο βάθος της φίλιας διάταξης, ώστε να συγκεντρωθούν εκεί που θέλει ο επικεφαλής, είτε για να ενισχύσουν την πιεζόμενη άμυνα, είτε για να εξαπολύσουν αντεπίθεση), ένας ρόλος που μέχρι τώρα επιφυλάσσεται κυρίως στην αεροπορία.

Η απειλή αυτή είναι κρίσιμη, γιατί, πέραν του προφανούς, επιχειρησιακού πλεονεκτήματος, προσδίδει στους τούρκους και στρατηγικό πλεονέκτημα διότι ενισχύει την δυνατότητα των τούρκων να εξαπολύσουν επιθετική ενέργεια στον Έβρο χωρίς να έχουν προηγουμένως εξασφαλίσει αεροπορική υπεροχή, παροξύνοντας έτσι τον στρατηγικό κίνδυνο για την Ελλάδα: αιφνιδιαστική τουρκική επίθεση που θα αποκομίσει κρίσιμα εδαφικά ωφέλη πριν προλάβει να εκδηλωθεί ελληνική αντίδραση, και πίεση της χώρας για κατάπαυση πυρός και διαπραγματεύσεις – από θέση αδυναμίας. Η δε εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με την πρακτική hi-low mix, επειδή αφορά μια κατηγορία οπλικών συστημάτων τα οποία – σε αντίθεση με τα ΤΟΜΑ – συγκρίνονται άμεσα κι ευθέως μεταξύ τους. Απαιτείται η ριζική ενίσχυση του πυροβολικού του Δ΄ ΣΣ, τόσο με πυροβόλα όσο και με μέσα επιτηρήσεως σε βάθος.


Συμπέρασμα...

Με την ενδεχόμενη αγορά του BMP:
  • δίνουμε ένα εξαιρετικά μεγάλο κονδύλιο για την αγορά ενός οπλικού συστήματος απολύτως απαραιτήτου μεν, αλλά που από τη φύση του δε θέτει απαίτηση κορυφαίων επιδόσεων
  • αγνοούμε φθηνότερες και απολύτως ικανοποιητικές λύσεις για την απαίτησή μας
  • κι αυτά, εν όψει πολύ οξύτερων απειλών και αναγκών, τις οποίες είτε αγνοούμε, είτε απλούστατα αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε, δεδομένου ότι στο πλαίσιο του περιορισμένου αμυντικού προϋπολογισμού δίνουμε τα χρήματα σε δευτερεύουσες ανάγκες.
Η προμήθεια ΤΟΜΑ δεν είναι (ή τουλάχιστον δε θα έπρεπε να είναι) μία άσκηση στη σύγκριση τεχνικών χαρακτηριστικών, αλλά ένα πρόβλημα βελτιστοποίησης της ισχύος του Δ' ΣΣ με επιχειρησιακή ανάλυση και υπό αυστηρούς οικονομικούς περιορισμούς.




Υστερόγραφο: Η ανωτέρω ανάλυση θεωρεί δεδομένη την κρίσιμη σημασία της υψηλής μαχητικής ισχύος του Δ' Σώματος Στρατού, εν όψει της τουρκικής απειλής. Κι αγνοεί ως απλές ηλιθιότητες τα εσχάτως αναφερθέντα “δεν πρέπει να περιμένουμε γενικευμένο πόλεμο ούτε και να προετοιμαζόμαστε για αυτόν"διότι “όποιος περιμένει κάτι τέτοιο τότε στην ουσία αμφισβητεί το σύνολο των διεθνών σχέσεων και συμμαχιών της χώρας αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς”

Διότι όποιος έχει τόση εμπιστοσύνη “στο σύνολο των διεθνών σχέσεων και συμμαχιών της χώρας αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς” δεν έχει παρά να αποσύρει το Δ' ΣΣ από τη Θράκη και να ενισχύσει τους ... Συνοριοφύλακες με πολυβόλα. Αξιότιμε κ ΥΕΘΑ,

“Ούλον τον κόσμον γύρισα, Πουνέντε και Λεβάντε
να 'βρω έναν φίλο μπιστικό σαν και τον απατόν μου.
Δεν ήβρα φίλον μπιστικόν, μήτε αδερφόν καλλιάν του
σαν το πουγκάκι μου αδερφό, σαν το σπαθί μου φίλο”
Το πουγκάκι μας και το σπαθί μας, κύριε Υπουργέ. Από τον Θουκυδίδη μέχρι τον Κονδύλη...

38 σχόλια:

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2009 στις 12:17:00 μ.μ. EET  

Καταρχάς συμφωνούμε για το κόστος και φυσικά για το μικρό ποσοστό συμπαραγωγής.
Διαφωνούμε όμως πλήρως σε όλα τα άλλα.
Το BMP-3 καλύπτει πλήρως τις ελληνικές ανάγκες και είναι το ΤΟΜΑ που εξυπηρετεί καλύτερα το ελληνικό δόγμα.
Όταν τα LEOPARD βρεθούν απέναντι στα υπεράριθμα τουρκικά άρματα, το BMP-3 είναι το μόνο που μπορεί να βοηθήσει σοβαρά σε αντιαρματικό ρόλο. Επομενως το ελληνικό ΤΟΜΑ πρέπει να συμπληρώνει τα άρματα και μόνο το BMP μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο.Τεράστια θα είναι και η σημασία του σε αντιαποβατικό ρόλο στα νησιά. Με τη Ρωσία δεν θα έχουμε και γκρίνιες να τα αναπτύξουμε στο Αιγαίο...
Το Ισραηλινό δόγμα δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό. Άλλο έρημος όπου χρειάζεται η θωράκιση αφού δεν καλύπτεσαι και άλλο ανάγλυφο σαν του Έβρου με υδάτινα κωλλύματα κτλ.
Το Ισραηλινό δόγμα στον πόλεμο των 6 ημερών λόγω συνθηκών πετυχε. Στη συνέχεια αποδείχθηκε πλήρως αποτυχημένο και ειδικά τα άρματα τους έπαθαν τεράστιες απώλειες χωρίς καν να εμπλακούν σε αρματομαχίες. Επομένως έχασαν ότι είχαν πετύχει λόγω ακριβώς του δόγματος τους. Θωράκιση η οποία ξεπεράστηκε και αυξημένη ευκινησία την οποία δεν είχαν. Τέλος απέναντι στον εχθρό τα BMP-3 υπερέχουν ξεκάθαρα. Αυξημένη θωράκιση μπορεί εύκολα με πρόσθετες συλλογές να εφαρμοστεί.
Τα μεταχειρισμένα που προτάθηκαν και ειδικά κάποιες εκδόσεις με πυροβόλο των 20 είναι ανέκδοτο.

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2009 στις 12:49:00 μ.μ. EET  

Λόγο μεγέθους στέλνω το σχόλιο μου σε πολλά μέρη
Μέρος Α

Διάβασα με ενδιαφέρον και προσοχή την ανάλυση σας σχετικά με τα οχήματα κατηγορίας ΤΟΜΑ και το BMP-3 ειδικότερα. Απ’ όσο μπορώ να καταλάβω θεωρήται την επιλογή ΤΟΜΑ ως κάτι δευτερεύον και μειωμένης σημασίας έναντι άλλων αναγκών. Δεν θα διαφωνήσω ότι υπάρχουν άλλες ανάγκες ίσως πιο πιεστικές που πρέπει να καλυφθούν αλλά θα επισημάνω ότι όταν ο εχθρός έχει πολλά πυροβόλα, το να αποκτήσεις και εσύ αντιστοίχως πολλά δεν αποτελεί απάντηση σε αυτά, απλώς σου δίνει και εσένα αντίστοιχες ικανότητες ως προς το πυροβολικό και τον αγώνα που διεξάγει αυτό. Δεν είναι αντίμετρο, είναι μέτρο.

Το πυροβολικό π.χ. δεν καταλαμβάνει εδάφη, απλά τα ισοπεδώνει ώστε άλλα μέσα να τα καταλάβουν πιο εύκολα. Ούτε αντιμετωπίζει ικανοποιητικά το πυροβολικό του αντιπάλου (εκτός αν θεωρούμε τους Τούρκους αρκετά χαζούς ώστε να φέρουν τα πυροβόλα τους εντός βολής των δικών μας ή εμάς τόσο ηλιθιοδώς τολμηρούς ώστε να προωθήσουμε τα δικά μας στο ποτάμι). Γενικά ο ρόλος του αντί-πυροβολικού ακούγεται πολύ αλλά στην πραγματικότητα είναι μάλλον μικρός και περιορίζεται σε πυροβόλα διαφορετικών διαμετρημάτων (ένα PzH2000 μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο απέναντι σε ένα παλαιό πυροβόλο με πολύ μικρότερο βεληνεκές αλλά όχι απέναντι σε ένα Firtina με ανάλογο βεληνεκές γιατί τότε ρισκάρει και το ίδιο)

Επίσης σχετικά με τις ικανότητες του Τουρκικού πυροβολικού καλό είναι να αναλογιζόμαστε και τις θέσεις που μπορεί αυτό να ταχθεί. Και αυτό γιατί το έδαφος της ανατολικής Θράκης δεν παρέχει ικανοποιητική κάλυψη για τάξη πυροβόλων έτσι ώστε αυτά να προσβάλουν τις θέσεις μας ανενόχλητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θεωρώ ότι στην ανάλυση σας παραβλέπεται έναν ουσιαστικό παράγοντα που έχει να κάνει με το δόγμα που θέλουν οι Ελληνικές ΕΔ στον Έβρο. Αν το δόγμα είναι αμυντικό τότε τα αμυντικά μέσα και τα πυροβόλα θέτουν το ΤΟΜΑ σε δεύτερη μοίρα, αν όμως είναι επιθετικό τότε το ΤΟΜΑ δεν είναι τόσο δευτερεύων όσο το παρουσιάζεται.

Συνεχίζεται...

enkripto 1 Δεκεμβρίου 2009 στις 12:55:00 μ.μ. EET  

Ανώνυμε φίλε

1)δεν έχει καμία δουλειά το νέο ΤΟΜΑ να χρησιμοποιείται ως ελαφρύ άρμα ή έστω αντιαρματικό. Υπάρχουν οι ΛΑΤ, να τους καταγήσουμε τότε..

υπάρχει κάποιο αντίστοιχο παράδειγμα σε ολόκληρη την υφήλιο; δεν νομίζω ότι οι νεωτερισμοί αυτοί φτουράνε πολύ σε χώρες με σοβαρούς στρατιωτικούς μηχανισμούς.Τους λόγους τους εξηγήσαμε επαρκώς παραπάνω

2)Λές ότι είναι χρήσιμο σε αντιαποβατικό ρόλο. Αν δεν κάνω λάθος υπάρχουν συστήματα τα οποία αποκτήσαμε ακριβώς ακριβώς για αυτό τον ρόλο. τελικά αυτό που εξάγεται απο την συζήτηση είναι ότι κάνει καλά όλα τα υπόλοιπα εκτός απο αυτό για το οποίο το αγοράζουμε..όπως εξηγήσαμε δεν εξυπηρετεί το δόγμα μηχ πολέμου του ΕΣ αλλά είναι κομμένο και ραμένο στα μέτρα του δογματος των OMG. Ο Έβρος και η Θράκη δεν ειναι οι αχανείς πεδιάδες της Κ.Ευρώπης την δεκαετία του ΄80..

3) το Ισραηλινό δόγμα δεν "απέτυχε" μετά τον πόλεμο των 6 ημερών..εκτός αν θεωρείς αποτυχία αυτά που έγιναν στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ αμέσως μετά..

4) αυξημένη θωράκιση με πρόσθετες συλλογές : αυξάνει το κόστος, απαιτεί νέο κινητήρα και καταπονεί το σύστημα ανάρτησεων, και πιθανότατα ακυρώνει το αμφίβιο χαρακτηριστικό. Δεν είναι ala carte αυτάτα πράγματα και κακώς τα προβάλουν έτσι κάποιοι

εν συντομία,ανώνυμε φίλε κατα την γνώμη μου προσπέρασες ολο το άρθρο και έφτασες κατευθείας στα σχόλια :)

ξέρω ότι διαφωνείς ,απλά κάνε τον κόπο να ρίξεις μια ματιά για να δείς που πατάμε και που ακριβώς διαφωνείς ώστε να διευκολυνθεί ο διάλογος

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2009 στις 12:55:00 μ.μ. EET  

Περνώντας τώρα στην ανάλυση σας για τα ΤΟΜΑ θα συμφωνήσω σχετικά με τον ρόλο τους, θα διαφωνήσω όμως στα περισσότερα από τα υπόλοιπα σημεία.

Α) Το κόστος του οχήματος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί υψηλό ούτε συγκρίσιμο με τα αντίστοιχα δυτικά. Το κόστος του προγράμματος είναι περίπου 1,5 δις μαζί με τα δάνεια και τους τόκους τους. Αυτό μας δίνει 3,3 εκ. Ευρώ για κάθε όχημα συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών (πολύ περισσότερων από κάθε άλλο ΤΟΜΑ αν λάβουμε υπόψιν και τα βλήματα των 100mm και τους μεταφερόμενους ΑΤ πυραύλους), συμπεριλαμβανομένων υποδομών, εκπαίδευσης, εξομοιωτών, ανταλλακτικών και συντήρησης/εγγύησης. Το κόστος των σύγχρονων δυτικών ΤΟΜΑ ξεκινάει από τα 4,5 εκ. και φτάνει τα 8, και αυτό χωρίς πυρομαχικά και τόκους δανείων (πιθανών και πολλά άλλα πράγματα).

Β) Η θωράκιση του BMP-3HEL θα καλύπτει τις απαιτήσεις για .50 σύμφωνα με ότι είναι μέχρι τώρα γνωστό άρα είναι επαρκής για μικρά όπλα και θραύσματα που είναι και το ζητούμενο όπως πολύ σωστά είπατε. Από την άλλη η ταχύτητα και ο όγκος δεν είναι αδιάφορα στην περίπτωση μας. Μπορεί για τους Ισραηλινούς να μετράει περισσότερο ο θώρακας αλλά αυτοί μάχονται σε ανοιχτά πεδία που δεν παρέχουν κάλυψη (έρημος, άγονες επίπεδες ζώνες χωρίς βλάστηση) και εντός κατοικημένων περιοχών. Τα δικά μας ΤΟΜΑ καλούνται να επιχειρήσουν σε τελείως διαφορετικό περιβάλλον που παρέχει πολύ καλή κάλυψη για ταχέως κινούμενα, μικρού όγκου, οχήματα και η ταχύτητα είναι πολύ σημαντική. Σε αμυντικό αγώνα από την άλλη τα οχήματα είναι πάντα καλυμμένα (το είπατε και εσείς για τα Τουρκικά IFV όταν συγκρίνατε θωρακίσεις, το ίδιο ισχύει και για τα δικά μας όμως, ακόμα και για τα M-113). Επίσης το BMP-3 είναι το μόνο που δίνει λύση στα υδάτινα κωλύματα (άλλο ένα χαρακτηριστικό που δεν έχουν οι Ισραηλινοί και είναι βασικό για εμάς).

Συνεχιζεται.

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2009 στις 12:58:00 μ.μ. EET  

Το πεδίο της μάχης είναι πολύ ευμετάβλητο και οι σχεδιασμοί έχουν την τάση να μην πηγαίνουν όπως τους περιμένουμε. Το να έχεις ένα όχημα που σου δίνει την δυνατότητα να αλλάζεις ρόλο ανάλογα με την κατάσταση ώστε να ανταπεξέλθεις στα νέα δεδομένα είναι σίγουρα πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα όπως το παρουσιάζεται. Παρέχει επίσης πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια στο μεταφερόμενο πεζικό από ένα βαρύ και δυσκίνητο θωρακισμένο όχημα που αν κάτι πάει στραβά δεν έχει άλλες λύσεις εκτός από το να αντέξει όσο αντέξει τα χτυπήματα. Και το είπατε και εσείς ότι κανένα ΤΟΜΑ δεν αντέχει σοβαρά χτυπήματα.

Είναι καλύτερο να μπορείς να εμπλέξεις ένα άρμα αν χρειαστεί από το να το βρεις μπροστά σου ξαφνικά και να μην ξέρεις από που να φύγεις.
Είναι καλύτερο να μπορείς να περάσεις ένα ποτάμι αν χρειαστεί από το να περιμένεις το μηχανικό, να εγκλωβιστείς ή να υποχωρήσεις αναγκαστικά.

Το αν θα το κάνεις είναι θέμα επιλογής, όμως το σημαντικό είναι να μπορείς να έχεις την επιλογή όταν την χρειάζεσαι. Το BMP-3 σου δίνει ακριβώς αυτό.

ΤΕΛΟΣ!!!!!!!!!

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2009 στις 12:58:00 μ.μ. EET  

Γ) Θα διαφωνήσω ότι το BMP-3 αποτελεί ακραίο παράδειγμα στο θέμα του οπλισμού. Θα έλεγα ότι στην πραγματικότητα είναι το πάντρεμα του Ισραηλινού και του δυτικού μοντέλου που παρουσιάζεται. Από την μια έχει τον οπλισμό των δυτικών ΤΟΜΑ (30mm και Α/Τ) και από την άλλη φέρει 3 όπλα για αυτοπροστασία (Ισραηλινό μοντέλο) και ένα πυροβόλο 100mm προοριζόμενο εναντίων οχυρών θέσεων και συγκεντρώσεων πεζικού. Μοιάζει να είναι το πιο ολοκληρωμένο πακέτο που μπορεί να φέρει ένα όχημα υποστήριξης και είναι πολύ ανώτερο για αυτό ακριβώς το ρόλο από κάθε άλλο ΤΟΜΑ. Το ρόλο της υποστήριξης πεζικού και όχι σαν ελαφρύ άρμα μάχης.

Δ) Παρατηρώ μια γενικότερη περιοριστική αντίληψη στα λεγόμενα σας σχετικά με το τι είναι καλό να έχει ένα ΤΟΜΑ και τον ρόλο που θα αναλάβει. Καταρχάς δεν ξέρω από που καταλήγεται στο ότι ο ΕΣ θα ακολουθήσει το μοντέλο ΕΤΟΜΑ ή θα οδηγήσει τα ΤΟΜΑ του σε αρματομαχίες ή ΤΟΜΑμαχίες. Κανένας δεν έχει ανακοινώσει κάτι τέτοιο. Το να έχεις όμως ένα όχημα που σου επιτρέπει να το κάνεις, αν το επιτρέπουν και οι συνθήκες ή ο σχεδιασμός, σίγουρα δεν είναι κακό. Το μοντέλο OMG από την άλλη είναι ένα επιθετικό μοντέλο με πολλές εφαρμογές και σε πιθανές δικές μας επιθετικές ενέργειες.
Γενικά θεωρώ ότι είναι καλύτερα να έχεις ένα όχημα που σου δίνει επιλογές (άσχετα με το αν θα τις ακολουθήσεις) από το να έχεις κάποιο που σε περιορίζει σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο. Αυτή η ευελιξία είναι που σου δίνει και το στρατηγικό ή το τακτικό πλεονέκτημα και αναγκάζει τον αντίπαλο να έχει περισσότερα αμυντικά σενάρια να καλύψει. Δεν βλέπω κάτι αρνητικό σε αυτό, μόνο θετικά.

Συνεχίζεται.

enkripto 1 Δεκεμβρίου 2009 στις 1:31:00 μ.μ. EET  

Ανώνυμε φίλε, μπορεί να διαφωνώ, αλλά μόνο και μόνο για την υπομονή και την ταχύτητα σου που έγραψες μονοκοπανιά το παραπάνω ,σε συγχαίρω!!

Θα ακολουθήσει απάντηση το συντομότερο δυνατόν

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2009 στις 3:34:00 μ.μ. EET  

an kai genika ta arthra pou postarontai sto blog auto me vriskoun sumfwno en toutois to sugkekrimeno to vlepw ek tou ponirou dedomenou tou oti polloi egxwrioi kai xsenoi promitheutes meta tin kuvernitiki allagi polemisan kai polemoun tin emilogi tou BMP-3 prowwthwntas tis dikes tous protaseis...protaseis pou patousan panw sto meiwmeno kostos alla pou stin ousia proseferan oximata pou itan gia ta paliosidera(px Bradley k Marder)...dioti as mi xsexname oti kai ta duo einai oximata toulaxiston 20+etwn kai me dedomenou oti ta nea TOMA tou ellinikou stratou provlepontai na upiretisoun toulexisto 30 xronia simainei oti an pigainame se tetoies epiloges tha eixame "nea" TOMA me athroistiki ilikia 50+ etwn....to mono TOMA pou tha axsize kaneis na asxolithei einai to PUMA, kai oxi ta CV-90 kai ASCOD, dedomenou oti den prosferoun to paramikro pleonektima....

enkripto 1 Δεκεμβρίου 2009 στις 3:50:00 μ.μ. EET  

βλέπεις να προωθούμε κάποια συγκεκριμένη επιλογή ανώνυμε φίλε;
αν ναι να μας το πείς και εμάς να το μάθουμε.

Παραπάνω γίνεται μια απαρίθμιση όλων των προτάσεων που έπεσαν στο τραπέζι και των δεδομένων που συνεπαγονται, τώρα αν κάποιοι έχουν συνηθίσει να διαβάζουν μόνο για υπερόπλα με σούπερ-κανόνια που θα μπούν στην Πόλη και δεν τους αρέσει ο αντίλογος,αυτό δεν αφορά εμάς...

Δεν διαλέγουμε αυτοκίνητο,ούτε καινούργιο gadget και κακώς αντιμετωπίζεται έτσι το θέμα. Διαλέγουμε το μέσο με το οποίο θα μετουσιώσουμε τον ελληνικό μηχανοκίνητο πόλεμο εάν και όταν χρειαστεί ,ξοδεύοντας ενάμησι δις εωρώ στην πορεία.

Αν ψάχνεις για πονηρά δημοσιεύματα να τα ψάχνεις εκεί που πέφτει το χρήμα ,στους πλασιέ δλδ,όχι στα blogs

αυτά τα λέω γιατί όπως εσύ έτσι και εγώ μερικά πράγματα τα βλέπω εκ του πονηρού..

κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι το μονοπώλειο στην γνώμη και την πληροφορία,τελείωσε..

enkripto 1 Δεκεμβρίου 2009 στις 4:18:00 μ.μ. EET  

Ανώνυμε ,απαντάω στο πρώτο απο τα σημεία που έθεσες,το οικονομικό

Α) To κόστος του οχήματος χαρακτηρίζεται και υψηλο (για το προσφερόμενο όχημα με την συγκεκριμένη διαμόρφωση που μας το δίνουν) και συγκρίσιμο με τα αντίστοχα δυτικά.

Και εξηγούμαι : καταρχήν ανώνυμε φίλε να ξέρεις ότι οι Ινδονήσιοι για 20 BMP-3 και μάλιστα την αμφίβια έκδοση –F ,πλήρωσαν 40 εκατομμύρια δολλάρια δηλαδή 2 εκατομμύρια δολλάρια το ένα, δηλαδή 1,3 εκατομμύρια Ευρώ ανά όχημα.

Εμείς που παίρνουμε 20πλάσια ποσότητα και λόγω οικομίας μεγέθους θα έπρεπε να συμπιεστεί η τιμή καλούμαστε να τα πληρώσουμε δυόμιση φορές επάνω και να πάρουμε μάλιστα οχημα με διαμόρφωση η οποία θα υπολείπεται κατα πολύ της αρχικά υποσχόμενης –Μ. Δεν αισθάνομαι ιθαγενής, όπως είμαι σίγουρος δεν αισθάνεσαι και εσύ....
http://en.rian.ru/russia/20080827/116313585.html

Να σημειωθεί εδώ ότι η Kύπρος αγόρασε 43 ΒΜΡ-3 το 1995, προς 900.000 δολλάρια το ένα, τιμή που διαμορφώθηκε από απευθείας επιλογή και όχι διαγωνισμό.

Επίσης δεν γνωρίζω απο πού αντλείς της πληροφορίες σου (ειδικά αυτό για τα δάνεια και τους τόκους) αλλά στην συζήτηση στην ΓΔΑΕΕ δεν ετέθει θέμα πακέτου πυρομαχικών ,υποδομών κλτ στο νούμερο 1,5 δις που ζητάνε οι Ρώσοι. Έγινε λόγος για «μερική συμπαραγωγή πυρομαχικών» που σημαίνει οτι τα υπόλοιπα θα χρειαστεί να τα προμηθευτούμε απο τους Ρώσους.
Απο τα δημοσιεύματα του 2006 που μιλαγαν για γραμμές παραγωγής στην Ελλάδα για σε περίπτωση αγοράς ανω των 400 οχημάτων περάσαμε σε ΕΠΑ που περιορίζεται στο..βάψιμο του οχήματος και στις επιγραφές στα ελληνικά. Τα μόνα ΑΩ πάνε στην Ιντρακόμ ,όπως έχει καταγγείλει επανειλημένα και ο Μ.Ηλιάδης μεταξύ άλλων.
http://img363.imageshack.us/img363/8638/27676094mk3.jpg
Απο τους πύργους Bakcha τα Arena και Shtora το 2007,φτάσαμε να συζητάμε αν θα βάλουμε κλιματιστικό για λόγους περικοπής του κόστους,σήμερα..

enkripto 1 Δεκεμβρίου 2009 στις 4:18:00 μ.μ. EET  

Τώρα για το κόστος των συγχρονων δυτικών ΤΟΜΑ που όπως λές «ξεκινάει από τα 4,5 εκ. και φτάνει τα 8». Ουδέν αναληθέστερο τούτου

Εντελώς ενδεικτικά : Η Ισπανία αγόρασε 212 ASCOD έναντι 707 εκ. Ευρώ το , ήτοι 3,3 εκ. Ευρώ ανά όχημα .Τον Ιούνιο του 2004, η Φινλανδία αγόρασε 45 CV9030 έναντι 120 εκ. Ευρώ, ήτοι 2,67 εκ. Ευρώ ανά όχημα.Το Δεκέμβριο του 2005, η Δανία παρήγγειλε 45 CV9035 έναντι 188 εκ. Ευρώ, ήτοι 4,1 εκ. Ευρώ ανά όχημα.Επίσης το Δεκέμβριο 2005 η Land Systems Hägglunds ανακοίνωσε ολλανδική παραγγελία για 184 CV9035, έναντι 749 εκ. Ευρώ, ήτοι 4 εκ. Ευρώ ανά όχημα.
Σε ότι αφορά το θέμα «κόστος» όπως βλέπεις τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά...

Οπότε εδώ το ζήτημα είναι πέραν των τεχνικών χαρακτηριστικών το γεγονός ότι μας υποσχέθηκαν κάτι (-Μ,συμπαραγωγή ) με μια δραχμή και τελικά μας πασάρουν κάτι άλλο (όχι –Μ, βάψιμο και καθρέφτες) με 2,5 δραχμές. Μας πιάνουν τον κώλο κατα το κοινώς λεγόμενο, χοντρά μάλιστα

(Δεν βάζω τις επιλογές των μεταχειρισμένων για να μην μας κατηγορήσει ο «υποψιασμένος ανώνυμος»..)

Λάμπρος 1 Δεκεμβρίου 2009 στις 4:31:00 μ.μ. EET  

Ο ΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 70. ΚΑΠΟΙΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΑΦΗΣΑΝ ΚΑΛΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΛΕΣ. ΩΣΤΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΤΟΜΑ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΜΕ? ΔΗΛΑΔΗ, ΑΝ ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΕΖΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ Τ/Θ ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΜΧ-10, ΒΜΡ-1, ΔΗΛΑΔΗ ΜΗΧΑΝΗ-ΠΥΡΓΟΣ-ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ, Γ Ι Α Τ Ι ΝΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣΟΥΜΕ??? ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ...ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΑΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΑΜΕ ΕΝΑ ΑΠΟΒΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΒΙΒΑΖΕ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΥΜΝΗ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΧΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ,ΑΣ ΠΟΥΜΕ, ΕΝΑ ΠΥΡΓΟ ΜΕ ΠΥΡΟΒΟΛΟ 120ΧΛΣΤ.ΘΑ ΗΤΑΝ Α Ν Τ Ι Ε Ρ Γ Ο Ν Ο Μ Ι Κ Ο! ΟΛΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΝ ΚΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΟ ΒΜΡ-3 ΕΙΝΑΙ Ο ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ,ΟΠΟΤΕ ΑΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΣΕ ΑΛΛΟ ΣΚΑΦΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΛΙΣΤΑ.ΑΝ ΠΑΛΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΑΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΤΙ ΤΟ ΒΜΡ-3 ΥΣΤΕΡΕΙ ΠΟΛΥ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟ.ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΣΥΝΘΕΤΟ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΛΘΟΥΝ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΜΕΣΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ.ΑΡΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΝΟΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΙΟΥ ΜΕΣΟΥ ΑΠΟΚΤΗΘΕΙ.ΤΕΛΟΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΤΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΛΕΟΠΑΡΝΤ 2 ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΚΕΥΗ Μ-60 ΚΑΙ ΛΕΟ-1 ΣΕ ΤΟΜΠ, Α ΛΑ ΙΣΡΑΗΛ, ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΤΥΠΟ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙΣ.

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2009 στις 4:55:00 μ.μ. EET  

Απάντηση για τιμή - Μέρος Α:

Φίλοι του "Εν Κρυπτώ", δεν είναι ο καλύτερος χώρος για να γίνει διάλογος τέτοιου εύρους αλλά θα προσπαθήσω να απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ.

Κάνετε και εσείς το συνηθισμένο λάθος να συγκρίνεται ανόμοια πράγματα σχετικά με τις τιμές.

Κάθε σύμβαση περιέχει πολλά αντικείμενα με διαφορετικό κόστος και αν δεν έχεις μπροστά σου αναλυτικά τις συμβάσεις δεν μπορείς να κρίνεις το ακριβές κόστος. Αλλαγές στον εξοπλισμό καθώς και τις υπόλοιπες υπηρεσίες μπορούν να αλλάξουν το ποσό ακόμα και κατά 100%.

π.χ. η δική μας σύμβαση περιέχει και τα πυρομαχικά πράγμα που δεν ισχύει για καμιά από τις άλλες συμβάσεις και η διεθνής πρακτική (ακόμα και για τα άλλα Ελληνικά προγράμματα) είναι να έρχονται σε ξεχωριστό πρόγραμμα. Και μέσα σε αυτά υπάρχουν χιλιάδες ΑΤ πύραυλοι.

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2009 στις 4:58:00 μ.μ. EET  

Προς ανώνυμο 12.55.00:
Το ότι η θωράκιση του ΒΜΡ-3 αντέχει σε 0.50 από πού το συνάγεις; Γιατί όλα τα δημοσιεύματα ως τώρα συμφωνούν ότι η βασική έκδοση αντέχει πλευρικά μόνο σε 7.62 και για να αντέχει σε πενηντάρι θα πρέπει να προστεθεί πρόσθετη θωράκιση (πράγμα αμφίβολο γιατί συνεπάγεται πρόσθετο κόστος, βάρος, φθορά, απώλεια αμφίβιας ικανότητας κλπ.). Που σημαίνει ότι το ΒΜΡ-3 θα είναι έρμαιο σε κάθε πλευρική βολή από τούρκικο πενηντάρι, πράγμα απαράδεκτο για το μελλοντικό ΤΟΜΑ του ΕΣ - την ώρα που ακόμα και το Λεωνίδας έχει πλευρική προστασία από πενηντάρι!!!
Και το ίδιο ισχύει και για θραύσματα πυροβολικού, όπως λέει πολύ σωστά το άρθρο. Ας το καταλάβουμε επιτέλους ότι δεν είμαστε ούτε Σοβιετικοί ούτε Άραβες, να στέλνουμε στρατιώτες ανυπεράσπιστους μέσα σε οχήματα - τσιγαρόχαρτα, να γίνουνε φλαμπέ με την πρώτη βολή του αντιπάλου. Όπως και οι Ισραηλινοί, έχουμε λίγους και πολύτιμους στρατιώτες - όχι πολλούς και αναλώσιμους. Άρα θέλουμε βαριά θωράκιση που να τους προστατεύει. Ας διδαχθούμε από τους Ισραηλινούς...

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2009 στις 5:02:00 μ.μ. EET  

Απάντηση για τιμή - Μέρος Β:

Το παράδειγμα της Κύπρου είναι άστοχο γιατί μιλάμε για σύμβαση άνω των 10 ετών που και μόνο για πληθωριστικούς λόγους έχει πολύ χαμηλότερη τιμή (δεν εξετάζουμε τον εξοπλισμό του οχήματος που και εκεί υπολείπεται χαρακτηριστικά).

Το ότι στην κουβέντα της ΓΔΑΕΕ έγινε λόγος για μερική συμπαραγωγή πυρομαχικών ΔΕΝ σημαίνει ότι όσα πάρουμε από την Ρωσία θα τα πληρώσουμε εξτρά. Σημαίνει απλώς ότι κάποια δεν θα τα φτιάξουμε αλλά θα τα πάρουμε έτοιμα και υπάρχει λόγος για αυτό.

Ο λόγος (που έχει να κάνει και με την συμπαραγωγή γενικότερα) είναι ότι το κόστος συμπαραγωγής αυξάνει το συνολικό κόστος και αυτό γιατί η Ελληνική εργατοώρα είναι πολλαπλάσια της Ρωσικής.

Μπορεί να μας ενοχλεί η χαμηλή συμπαραγωγή αλλά δεν μπορούμε να έχουμε και χαμηλό κόστος, και μεταφορά τεχνογνωσίας, και υψηλό κόστος παραγωγής.

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2009 στις 5:03:00 μ.μ. EET  

Εξαιρετικό άρθρο.
Εξετάζει το θέμα του ΤΟΜΑ σφαιρικά, και υπό το πρίσμα του επιχειρησιακού δόγματος και των ελληνικών αναγκών. Όχι όπως συνήθως που βλέπεις να συγκρίνουν τα ΤΟΜΑ λες και είναι συγκριτική δοκιμή αυτοκινήτων για τους 4 τροχούς...
Μήπως αρθρογραφούν στρατιωτικοί στο "Εν Κρυπτώ"; (εξ ου και το όνομα;) Όχι τίποτα άλλο, αλλά θα ήταν παρήγορο να ξέρουμε ότι κάποιοι αρμόδιοι τα σκέφτονται σε βάθος...

enkripto 1 Δεκεμβρίου 2009 στις 5:16:00 μ.μ. EET  

Ανώνυμε φίλε, όντως δεν βολεύει πολύ ο διάλογος στην πλατφόρμα της blogger,ίσως στο μέλλον ανεβάσουμε κάποιο είδος φόρουμ για να μπορούμε να μιλάμε πιο άνετα.

Στο διατάυτα τώρα, έχεις απόλυτο δίκιο ότι κάθε σύμβαση είναι διαφορετική , για ακριβώς αυτό τον λόγο βάλαμε μπροστά την λέξη ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ

για το θέμα της δικιάς μας σύμβασης,να σε ξαναρωτήσω απο του αντλείς τις πληροφορίες σου; Μήπως είναι απο τα ίδια μέσα που πριν απο 2 χρόνια μιλάγανε για συμπαραγωγή, για ΒΜΡ-3Μ, για πύργους Bakcha, για τιμές γύρω στο 1 εκατομύριο ευρώ,για μεταφορά τεχνογνωσίας κλτ;

Αν μπορείς διευκρίνησε το,για να τα βάλουμε κάτω ,γιατί με βάση αυτά που γνωρίζω η σύμβαση δεν περιλαμβάνει "εκατοντάδες ΑΤ"...

Είναι άξιο απορείας πάντως πως δεν την είχαν υπολογίσει αυτή την ριμάδα την φτηνη ρωσικη εργατοώρα όλοι αυτοί που τοτε γράφανε όλα τα παραπάνω.

Κατα την γνώμη μου ο μόνος λόγος που το κόστος εκτοξεύτηκε είναι ότι οι Ρώσοι αντιλαμβάνονται την αγορά σαν πολιτικό δώρο (δεν είμαι εναντίον του ανοιγματος προς τους Ρώσους να το διευκρινήσω αυτο)και προσπαθούν να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους στο μαξιμουμ

Όπως και να έχει ο σκοπός της ανάρτησης ήταν η εξέταση του επιχειρησιακού μέρους και όχι του οικονομικού και σχεδιαστικού .ίσως αποτελέσει θέμα άλλης ανάρτησης αυτό.

enkripto 1 Δεκεμβρίου 2009 στις 5:17:00 μ.μ. EET  

Ανώνυμε 5.03

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Αν απαντήσουμε όμως τι "Εν Κρυπτώ" θα είμαστε; :)

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2009 στις 5:23:00 μ.μ. EET  

Απάντηση για τιμή - Μέρος Γ:

Σχετικά με τις άλλες συμβάσεις όπως αυτές των CV-9035, αυτές δεν περιέχουν πυρομαχικά, δεν έχουν ΑΤ όπλα, δεν έχουν συστήματα διοίκησης και επικοινωνιών, δεν έχουν υποστήριξη/ανταλλακτικά και είναι μέρος μιας αρκετά μεγάλης παραγγελίας για πολλά κράτη.

Για να αντιληφθείτε το κόστος των διαφοροποιήσεων σε εξοπλισμό και υπηρεσίες αρκεί να δούμε την διαφορά τιμής των Φιλανδικών και των Ολλανδικών CV-90 με την τελευταία να είναι διπλάσια όπως αναφέρετε και εσείς.

Γενικά το να συγκρίνουμε τιμές χωρίς ολοκληρωμένη εικόνα δεν είναι ακριβές και οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα αλλά αν αφαιρέσουμε από την σύμβαση μας τα πυρομαχικά και την υποστήριξη τότε το κόστος μονάδας των BMP-3HEL είναι κάτω από τα 2 εκ. ευρώ με πολύ καλό επίπεδο εξοπλισμού πράγμα που το καθιστά πολύ φθηνότερο του ανταγωνισμού.

ΤΕΛΟΣ!!!! (ελπίζω αυτά να μπουν σε σειρά γιατί τα προηγούμενα μπήκαν με την σειρά 4-1-3-2)

enkripto 1 Δεκεμβρίου 2009 στις 5:32:00 μ.μ. EET  

Έχεις λεπτομερή στοιχεία για τις εν λόγω συμβάσεις και για την σύμβαση του ΒΜΡ-3, για να δούμε τι έχει και τι δεν έχει η καθε μία;

Γνωρίζεις εάν υπάρχει και πόσο κοστολογείται η "υποστήριξη και τα πυρομαχικά" στην σύμβαση του ΒΜΡ; Αν ναι πόσο κοστίζει; Αν όχι πώς συμπεραίνεις οτι πέφτει κάτω απο τα 2 εκ;

Νομίζω ακροβατούμε μεταξύ wishfull thinking και εντελώς -μα εντελώς- θεωρητικών σχημάτων ανώνυμε φίλε.

παρεπιπτόντως τα Ολλανδικά και τα φιλανδικα οχήματα εχουν διαφορετική διαμόρφωση,γεγονός που εξηγεί εν μέρη και την διαφορά στην τιμή.

enkripto 1 Δεκεμβρίου 2009 στις 5:45:00 μ.μ. EET  

το παρακάτω είναι ενδεικτικό της κατάστασης με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα.
http://img207.imageshack.us/img207/5362/dioi.jpg

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2009 στις 5:50:00 μ.μ. EET  

Όχι φίλοι του "Εν Κρυπτώ" οι πηγές μου δεν είναι τα γνωστά έντυπα που λέγαν πολλά κάποτε, και πολύ σωστά αναφέρετε ότι πολλοί δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις και μεγάλες προσδοκίες στην αρχή αυτού το προγράμματος, πιθανότατα και για λόγους προώθησης και συμφερόντων.

Καλό είναι να μην μένουμε στα έντυπα και τα συμφέροντα τους αλλά να κοιτάμε την ουσία.
Σίγουρα το όχημα που παίρνουμε δεν είναι το καλύτερο δυνατό BMP-3 ούτε αυτό που διαφημιζόταν από κάποιους κύκλους. Δεν είναι όμως και ένα απλό BMP-3 όπως παρουσιάζουν άλλες πηγές που και αυτές έχουν συμφέροντα για ότι λένε. Και είναι σίγουρα ότι καλύτερο έχει δει ο ΕΣ και η περιοχή γενικότερα και ότι καλύτερο μπορεί να πάρει κάποιος σε αυτά τα λεφτά.

Όσο για την θωράκιση που αναφέρει κάποιος άλλος φίλος, απ' όσο γνωρίζω το δικό μας BMP-3 θα αντέχει .50 γιατί έχει απαιτηθεί κάτι τέτοιο και παρέχετε χωρίς επιβάρυνση.

Για να κλείσουμε αυτό το θέμα, άσχετα με το τι πιστεύει ο καθένας, το όχημα το έχουμε πάρει (θα ανακοινωθεί σύντομα αυτό) οπότε οι αναλύσεις σχετικά με το αν πρέπει και τι πρέπει έχουν μόνο ιστορικό χαρακτήρα.
Καλύτερα να δούμε πως μπορούμε να το αξιοποιήσουμε καλύτερα από το να το απαξιώνουμε πριν καλά καλά το δούμε στα χέρια μας.

Όσα αρνητικά και αν του καταλογίζουμε, το όχημα έχει πολύ περισσότερα θετικά. Είναι ένα πολύ καλό εργαλείο με σωστή χρήση και μπορεί να κάνει την διαφορά αρκεί να βρεθούν αυτοί που θα έχουν την όρεξη να το πάνε παραπέρα από τα κλισέ.

enkripto 1 Δεκεμβρίου 2009 στις 6:07:00 μ.μ. EET  

Δεν είναι σε καμία περίπτωση πρόθεση μας να απαξιώσουμε κανέναν ανώνυμε φίλε,η μόνη πρόθεση μας είναι να θέσουμε κάποια πράγματα στις σωστές τους βάσεις.

Γιαυτό όπως βλέπεις επιχειρούμε να μην μπλέξουμε με mm,γωνίες,μοιρογνωμόνια,ίντσες και καρμπυρατέρ.

Το επιχειρησιακό κόμμάτι είναι αυτό που μας ενδιαφέρει,εκεί στεκόμαστε και εκεί επικεντρώνεται η κριτική μας.

Όσο για το πρόγραμμα και το πόσο αυτό έχει τελειώσει,ας μην βιαζόμαστε γιατί να θυμίσω ότι και οι Γερμανοί με το Marder κάποτε έτσι λεγανε..τελικώς έμειναν με τα μπουζί στο χέρι.

Όπως και να έχει (προφανώς διαφωνούμε) να σε ευχαριστήσω για την κουβέντα που είχαμε,ανώνυμε φίλε. Τα υπόλοιπα σημεία που έθεσες ίσως γίνουν αυτοτελές θεμα

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2009 στις 6:12:00 μ.μ. EET  

Κατά τη γνώμη μου, αν ισχύει ότι το έχουμε ήδη πάρει το όχημα όπως λέει ο φίλος (5:50:00), τότε το ΒΜΡ-3 πρέπει να πάει στα νησιά. Κι αυτό γιατί στα νησιά:
1. Είναι ιδανική η ταχύτητα και η ισχύς πυρός του για την καταστολή αεροπρογεφυρωμάτων κλπ.
2. Δεν πειράζει τόσο η αδύναμη θωράκισή του, αφού οι αποβατικές δυνάμεις εκ των πραγμάτων δε μπορούν να έχουν πολύ βαρύ οπλισμό.
3. Από πολιτική άποψη μας λύνει τα χέρια απέναντι σε "συμμάχους" κλπ.
4. Ως αμφίβιο δημιουργεί πονοκεφάλους στους απέναντι για την άμυνα της Μ. Ασίας...
Στον Έβρο αντιθέτως χρειάζεται κάτι με βαρύτερη θωράκιση.

Πάντως τη βεβαιότητα ότι θα πάρουμε τα ΒΜΡ-3 δεν τη συμμερίζομαι. Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση, βλέπω να μην αγοράζουμε ούτε βίδα...

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2009 στις 6:26:00 μ.μ. EET  

Παρακαλώ, δική μου χαρά οι καλή κουβέντα.

Και η δικιά μου πρόθεση ήταν το επιχειρησιακό κομμάτι (εκεί είναι και οι περισσότερες αναφορές μου) και όχι το οικονομικό. Απλά σε αυτό έτυχε να απαντήσετε. Θα χαρώ να δω απαντήσεις και στα υπόλοιπα.

Σχετικά με τις συμβάσεις τώρα ναι οι άλλες δεν έχουν πυρομαχικά και αυτό είναι για τον απλό λόγο ότι άλλες εταιρείες παράγουν τα πυρομαχικά και άλλες τα οχήματα.
Με τους Ρώσους και την Rosoboronexport το πράγμα δουλεύει αλλιώς.

Για το κόστος που αναφέρω, η σύμβαση μας είναι για περίπου 1,3 δις (δεν μετράμε τους τόκους δανείων) από τα οποία τα 0,3 είναι για τα πυρομαχικά. Η υποστήριξη και τα παρελκόμενα είναι χονδρικά το 25% οπότε έχουμε περίπου 750 εκ. για τα οχήματα. Κάντε την διαίρεση.

Αυτή η σύμβαση είναι τελειωμένη και 99,9% δεν αλλάζει (έχεις 0,099% να ελπίζεις αν και εκ πείρας, συνήθως η αλλαγές της τελευταίας στιγμής είναι προς το χειρότερο και έχουν να κάνουν με πολύ "λαδερά" θέματα)

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2009 στις 9:56:00 μ.μ. EET  

Για αυτούς που υποστηρίζουν ότι το ΒΜΡ-3 που μας προσφέρουν οι Ρώσοι είναι πολύ καλό, θα έλεγα ότι δεν ξέρουν την σκληρή πραγματικότητα. Ούτε οι Ρώσοι, ούτε ο ΕΣ έχει ενδιαφερθεί για να μάθει από τους Κύπριους που το χρησιμοποιούν ποιές βελτιώσεις χρειάζεται το όχημα. Και δεν μιλάμε για πρόσθετες θωρακίσεις, εξελιγμένους κινητήρες κλπ. Μιλάμε για περισσότερο ταπεινά πράγματα. Όμως το γεγονός ότι ο ΕΣ δεν έχει σκεφθεί αυτό το στοιχειώδες (να ρωτήσει τους Κύπριους) δείχνει το επίπεδο που χαρακτηρίζει τον ΕΣ και τα στελέχη του. Άστα να πάν στο διάολο.

enkripto 1 Δεκεμβρίου 2009 στις 11:40:00 μ.μ. EET  

Προς "ανεξαρτητους" προβοκάτορες

πάρτε το χαμπάρι οτι εδώ δεν μπορείτε να κάνετε ούτε moderate ούτε να κόψετε οτι σας ενοχλεί όπως κάνετε αλλού.

Για τον ένα είμαστε "ανώνυμο ύποπτο blog" όταν καταδεικνύουμε τα λάθη του,για τους άλλους είμαστε "αφελείς" και ανεπαρκείς όταν κριτικάρουμε την στάση τους στο θέμα των υ/β

Πάρτε το χαμπάρι ,εμείς δεν είμαστε υπάλληλοι σας, ούτε του ενός περιοδικού ούτε του άλλου,οπότε χαλαρώστε και μην εκτίθεστε

Τα φτηνά κολπάκια όχι εδώ γιατί δεν μασάμε

Ανώνυμος 2 Δεκεμβρίου 2009 στις 12:22:00 π.μ. EET  

Μια χαρά τα λες φίλε άσε τους γνωστούς και μη εξαιρετέους που έχουν πάρει με τόσο θέρμη την υποστήριξη της συγκεκριμένης επιλογής να εκτίθενται και εδώ ρε διάφορα φόρα.

Ανώνυμος 2 Δεκεμβρίου 2009 στις 1:55:00 π.μ. EET  

Εχουν παρει εργολαβια ΒΜΡ-3 και FREMM και τα προωθουν με γελοια
επιχειρηματα... αυτος που εγραψε για "ανωνυμο blog" δεν υπεγραψε ουτε
με ψευδωνυμο

enkripto 2 Δεκεμβρίου 2009 στις 1:56:00 π.μ. EET  

παιδιά,μια παράκληση να παραμείνουμε κόσμιοι, ας μην δίνουμε λαβές :)

Ανώνυμος 2 Δεκεμβρίου 2009 στις 3:19:00 π.μ. EET  

En Krypto, Interesting article and follow on discussion. Is it possible to include charts in these type of topics? They tend to be very informative for comparisons for example normalized costs,capability/lethality/defence offense/armor/speed/troop carry noise levels/egress ease/ other (basic water, food)/projected treat levels etc for the systems under discussion. Of course the charts are not subjective but objective and backed by data...Perhaps this is too much? Is it known if the capability includes electronic protection against EMP strike? One should plan and train for a prolonged fight and if the needs arises for only a short one, then so much the better. A rapid reaction force acting within the Hellenic 'epikratia' should be in the plans another discussion topic.

Ανώνυμος 2 Δεκεμβρίου 2009 στις 2:19:00 μ.μ. EET  

Φίλοι το "Εν Κρυπτώ" στο σχόλιο σας με τίτλο "Προς "ανεξαρτητους" προβοκάτορες" αναφέρεστε στα δικά μου σχόλια ή σε κάτι άλλο που έχασα στην πορεία;

Νόμιζα ότι η κριτική και οι διαφορετικές απόψεις είναι καλοδεχούμενες, αν για εσάς αποτελούν δείγμα "προβοκάτσιας" τότε λυπάμαι πολύ.

Ίσως να πρέπει να φτιάξετε ένα site και όχι κάποιο blog αν δεν θέλετε να ακούγονται και άλλες απόψεις εκτός από τις δικές σας.

Αν πάλι κατάλαβα λάθος, τότε καλό είναι να γίνετε πιο αναλυτικοί με το σχόλιο σας γιατί άλλο πράγμα η αντιπαράθεση με άλλα μέσα και άλλο η ανεξάρτητη και σφαιρική ανάλυση θεμάτων και η παρουσίαση της άποψης του καθενός.

Το πρώτο είναι αναμενόμενο από την στιγμή που κοντράρεται άλλους να σας κοντράρουν και αυτοί, το δεύτερο όμως έχει να κάνει με το κατά πόσο κάποιος διεκδικεί για τον εαυτό του το αλάθητο και τον τίτλο της αυθεντίας.

Φιλικά, ο ανώνυμος υποστηρικτής του BMP-3 με τα μεγάλα σχόλια.

enkripto 2 Δεκεμβρίου 2009 στις 2:33:00 μ.μ. EET  

σαφώς και ΟΧΙ! ανώνυμε φίλε, νομίζω ότι παρεμβάσεις σαν την δικιά σου φέρνουν στην επιφάνεια την ουσία του θέματος.

Τέτοιος αντίλογος δεν είναι μόνο ευπρόσδεκτος είναι και απαραίτητος .

Αναφερόμασταν σε κοινούς υβριστές οι οποίοι νομίζουν ότι θα μας φιμώσουν χρησιμοποιώντας φτηνά κολπάκια. Ύβρεις και προβοκάτσιες δεν τις δημοσιεύουμε εδώ,ας πάνε αλλού...Κακώς δεν το διεκρίνησα και ζητώ συγνώμη για την παράλειψη

enkripto 2 Δεκεμβρίου 2009 στις 2:35:00 μ.μ. EET  

εντός ολίγου θα ανέβει και η ανάρτηση που λέγαμε

Ανώνυμος 2 Δεκεμβρίου 2009 στις 2:36:00 μ.μ. EET  

κόσμιοι είμαστε φίλε μου αλλά να θέλουν να επιβάλουν την γνώμη τους οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι πάει πολύ δεν τους φτάνει που την επιβάλουν αλλού θέλουν και εδώ;

Συνέχισε φίλε και άστους ότι τσιμπάνε δείχνει ότι βρίσκεσαι σε καλό δρόμο εμείς σε στηρίζουμε κάθε μέρα με τα hits μας, να σε καλά πάντα να λες την άποψη σου.

enkripto 2 Δεκεμβρίου 2009 στις 3:02:00 μ.μ. EET  

σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

εδώ το δεύτερο κομμάτι που ασχολείται με το δόγμα συνδιασμένων όπλων και την κριτική στο παρόν κείμενο

http://www.enkripto.com/2009/12/bmp-3_02.html

Βασίλης Ζορμπάς 8 Δεκεμβρίου 2009 στις 9:16:00 μ.μ. EET  

Ευγε για το αναλυτικο αρθρο που επιτέλους ξεφευγει απο τις συγκρισεις τυπου ΑUTO-MOTO.
Είναι αλήθειά ότι πολλοί ονειρεύονταν μετα την είσοδο των HEL ότι θα μπορούσαν σχηματισμοί μας να λειτουργήσουν σαν OMG, μετά από μια γρήγορη διάσπασή του μετώπου στον Έβρο.
Δυστυχώς η ύπαρξή πολλών εφεδρειών από την μεριά των ΤΔ (και σε μεγάλο βάθος), καθώς και η σημαντική υπεροπλία σε αυτοκινούμενα 155/52, ακυρώνει την πιθανότητα τέτοιων ελιγμών.
Η ύπαρξη πολλών και ικανών μέσων εκατέρωθέν του ποταμού, μάλλον θα εκφυλίσει μια σύγκρουση σε μια μάχη τύπου Κουρσκ χωρίς ξεκάθαρο νικητή. Πάντως ΑΝ τα BMP-3 ήσαν όσο φθηνά όσο αρχικά είχε υποστηριχθεί και με τους καλούς κινητήρες και τα συστήματα κλπ κλπ θα ήταν μία συμπαθητική λύση παρόλα τα μειονεκτήματα.
Πάντως, για όποιον έχει δεν 'live' δυτικά συστήματα και το -3 (defendory), η σύγκρισή είναι εξόφθαλμη. Το όχημα αυτό (-3) ΔΕΝ ειναι φτιαγμένο για να εξυπηρετεί τους επιβάτες του. Η εικόνα της εισόδου/εξόδου, και του χώρου των πεζικάριων είναι το λιγότερο κλειστοφοβικη!
vlix1313
υ.γ. 'Ενα καλό που έχει είναι το σαφώς μικρότερο ύψος του

Ανώνυμος 29 Οκτωβρίου 2010 στις 11:52:00 π.μ. EEST  

Πρόσφατα ανακάλυψα το blog αυτό και έχω γίνει τακτικός αναγνώστης. Τολμώ να πω ότι πολλές φορές διαβάζω αναλύσεις που δεν είχα την τύχη να βρω σε διάφορα περιοδικά ανάλογου περιεχομένου.

Διάβασα με πολύ προσοχή όλο το άρθρο και τα διάφορα σχόλια. Τελικά αντέχει ή δεν αντέχει σε 50άρι το BMP-3;

Αν κρίνω πάντως με τις μέχρι τώρα επιλογές του στρατού η θωράκιση δεν ήταν το κύριο κριτήριο για την επιλογή οχημάτων τέτοιου τύπου.

Το "θρυλικό" παπάκι π.χ. αν τύχη και το πετύχει 50άρι στο πλάι θα το διαπεράσει το βλήμα και θα συνεχίσει κιόλας.

Έχω πάρει ειδικότητα Οδηγός Α/Κ πυροβόλου - ερπυστριοφόρου και έμαθα να οδηγώ ένα μετασκευασμένο "παπάκι" για τα MLRS τα οποία λειτουργούν ως ΚΔΠ. Θυμάμαι ένα απο αυτά είχε τρύπα απο 50άρι.

Απο τότε απορούσα ένα όχημα που αντιμετωπίζεται εύκολα από όπλο το οποίο και το ίδιο φέρει (εξοπλισμένα στο πύργο με 50άρι) τι νόημα έχει; Προφανώς όμως προτιμούν την ευελιξία.

Δεν ξέρω ποια είναι η σωστή επιλογή. Θωράκιση ή ευελιξία; Σίγουρα όμως σου προκαλεί τρόμο η ιδέα να μπαίνεις ως πεζικάριος, οδηγός κτλ σε ένα όχημα που έχει τόσο ασθενή θωράκιση για να πας προς τον αντίπαλο.

Δεν μπορούμε να έχουμε και τα δύο;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP