Διαδικτυακό φακέλωμα εκ γενετής στην Τουρκία

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Σε ένα πρωτοφανές διαδικτυακό φακέλωμα προσανατολίζεται η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα δελτία ταυτότητας των τούρκων πολιτών ενδεχομένως να αναγράφουν υποχρεωτικά, εκτός από τα στοιχεία τους, και προσωπικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) τις οποίες θα εκχωρεί το ίδιο το κράτος. Το πρόγραμμα αυτό που εκπονήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ονομάζεται Αnaposta και προβλέπει ότι καθένας από τους 74 εκατομμύρια τούρκους πολίτες θα έχει, από την ημέρα της γέννησής του, ένα δικό του e-mail με 10 gigabyte αποθηκευτικό χώρο, με αντάλλαγμα ένα διά βίου φακέλωμά του στα αρχεία του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών.

«Στο δελτίο ταυτότητας κάθε παιδιού θα αναγράφεται από την ημέρα της γέννησής του μια διεύθυνση e-mail» ανέφερε στην εφημερίδα «Μπογκούν» ο Ταϊφούν Ατσαρέρ , επικεφαλής της τουρκικής Εποπτικής Αρχής Πληροφορικής.

Η Τουρκία εξακολουθεί να υιοθετεί μια αρκετά συντηρητική πολιτική απέναντι στη χρήση του Διαδικτύου, εμποδίζοντας την πρόσβαση των πολιτών της σε ιστότοπους όπως το ΥouΤube, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κίνας, το υπουργείο Εσωτερικών της οποίας
φιλτράρει κάθε είδηση προτού αυτή «ανεβεί» στον κινεζικό κυβερνοχώρο.

Μηχανή αναζήτησης

Οπως φαίνεται, όμως, τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν στο διαδικτυακό status quo της γείτονος χώρας. Ο απώτερος στόχος της τουρκικής Εποπτικής Αρχής Πληροφορικής είναι, εντός του 2010, να δημιουργήσει τη δική της μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο, η οποία θα προσπαθήσει να συναγωνιστεί διαδικτυακούς κολοσσούς όπως το Google, το Υahoo! και η Μicrosoft και θα απευθύνεται σε μουσουλμάνους χρήστες του Διαδικτύου. «Οι μεγάλες μηχανές αναζήτησης που χρησιμοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν την έδρα τους σε ξένες χώρες και δεν καλύπτουν τις ανάγκες της Τουρκίας. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει και προβλήματα ασφάλειας» εκτίμησε ο κ. Ατζαρέρ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται στο Διαδίκτυο μια μηχανή αναζήτησης απευθυνόμενη αποκλειστικά προς τους μουσουλμάνους: πριν από περίπου έναν μήνα ανακοινώθηκε η λειτουργία της ιστοσελίδας www. imhalal. com, με έδρα την Ολλανδία.

Ενας νέος γενναίος κόσμος ανοίγεται για τις μελλοντικές γενιές των Τούρκων «κυβερνοναυτών». Ενας κόσμος όπου ο μέσος Τούρκος θα μπορεί να χρησιμοποιεί ελεύθερα το Διαδίκτυο και τις διάφορες εφαρμογές του. Αφού πρώτα όμως έχει πουλήσει την ψυχή του στον Μεγάλο Αδελφό. Με άλλα λόγια «ο Κεμάλ σε παρακολουθεί...».

ΤΟ ΒΗΜΑ

4 σχόλια:

Ανώνυμος 5 Δεκεμβρίου 2009 στις 4:43:00 μ.μ. EET  

Εμενα παντως μου θυμιζει κατι απο Χοτζα Αλβανιας του 1970-1980,αυτο το πραγμα απεναντι.Αντι να δωσει ρευμα,νερο,δρομους στη μακρινη Ανατολια,που ζει σε συνθηκες μαο-μαο,αφηνει τη μιση Τουρκια σε ληθαργο και την αλλη μιση τη φακελωνει.Μοιαζει με μια περσική σατραπεία σε νεοτερη εκδοση.Ο Λεωνιδας λειπει τωρα..!

Ανώνυμος 6 Δεκεμβρίου 2009 στις 3:34:00 π.μ. EET  

Καλόν είναι να μην είμαστε παράλογοι. Γιατί η "εκ γενετής" εκχώρηση ηλεκτρονικής διεύθυνσης αποτελεί απόπειρα φακελώματος; Πρέπει να το τεκμηριώσετε, αλλιώς κάποιος μπορεί να πει ότι γράφετε ό,τι θέλετε.

enkripto 6 Δεκεμβρίου 2009 στις 3:48:00 π.μ. EET  

γιατί οι σέρβερς ανώνυμε φίλε θα είναι του υπουργείου Εσωτερικών,γιαυτό...οι διαχεριστές της βάσης (κρατικοί υπάλληλοι) θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία ανταλάσεται μεσω τω νσυγκεκριμένων λογαριασμών.


αλλά νομίζω ότι αυτό γίνεται σαφές και στο άρθρο (της Καθημερινής), οπότε προς τι η πρεμούρα να αποδείξεις ότι "γράφουμε ότι ναναι";

Ανώνυμος 6 Δεκεμβρίου 2009 στις 12:48:00 μ.μ. EET  

Σε άλλη εφημερίδα οι δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου είχαν μία ενδιαφέρουσα συμπλήρωση, ενδεικτική του αληθινού λόγου που η Τουρκία προχωράει σε αυτή την κίνηση:
"«Οι μεγάλες μηχανές αναζήτησης που χρησιμοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν την έδρα τους σε ξένες χώρες. Δεν καλύπτουν τις ανάγκες της Τουρκίας και ορισμένες φορές δεν είναι ανοικτές στις ευαισθησίες της χώρας."

"Οι ευαισθησίες της χώρας" είναι οι ίδιες που κατά καιρούς έχουν οδηγήσει σε περιορισμούς πρόσβασης στο google, στο youtube κλπ. Οι προσπάθειες αυτές προφανώς δεν κρίθηκαν επαρκείς, οπότε θέτουν σε εφαρμογή την άλλη λύση, να αντικαταστήσουν τις προαναφερθείσες υπηρεσίες με αμιγώς τουρκικές λύσεις (οι οποίες, βεβαίως βεβαίως, θα συμβαδίζουν απόλυτα με τις "τουρκικές ευαισθησίες", όπως τις ερρμηνεύει κάθε φορά το τουρκικό καθεστώς.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP