Σε φάση υλοποίησης πέρασε η αγορά 41 Τ-80 απο την ΕΦ

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού "Δούρειος Ίππος", η προμήθεια μιας επιλαρχίας ρωσικών αρμάτων μάχης Τ-80U από την Κυπριακή Εθνική Φρουρά πέρασε πλέον σε φάση υλοποίησης ,καθώς καταβλήθηκε η προκαταβολή προς την ρωσική πλευρά, σηματοδοτώντας την έναρξη της τελικής φάσης του προγράμματος. Με την αγορά των Τ-80 το ΓΕΕΦ θα μπορέσει να διευρύνει το ποιοτικό πλεονέκτημα της αιχμής των Κυπριακών τεθωρακισμένων (ΧΧ ΤΘ Ταξιαρχία) έναντι της ποσοτικής (440+ Μ-48) υπεροχής των κατοχικών δυνάμεων.

Η προμήθεια αφορά μεταχειρισμένα άρματα από τα αποθέματα του Ρωσικού Στρατού τα οποία επιθεωρήθηκαν από κλιμάκιο της ΕΦ και βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Αφού υποστούν τις κατάλληλες τροποποιήσεις για να έρθουν στο ίδιο επίπεδο με τα Τ-80 που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία,θα αρχίσουν οι παραδόσεις οι οποίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν εντός 18 μηνών,μέχρι το τέλος του 2010. Η σύμβαση αξίας 110 εκ. ευρώ περιλαμβάνει option για ακόμη 41 άρματα του τύπου. Μετά από αυτή την εξέλιξη η δύναμη της ΧΧ ΤΘ Ταξιαρχίας αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά εντός συντόμου χρονικού διαστήματος , διαθέτοντας 2 Επιλαρχίες αρμάτων Τ-80U.

11 σχόλια:

Ανώνυμος 19 Δεκεμβρίου 2009 στις 6:39:00 μ.μ. EET  

Τα ρωσικά τεθωρακισμένα στην κυπριακή περίπτωση θεωρούνται ποιοτικά ανωτέρα των τουρκικών αλλά στην ελληνική περίπτωση, θεωρούνται επικίνδυνα. Ενδιαφέρον.

Ανώνυμος 19 Δεκεμβρίου 2009 στις 7:09:00 μ.μ. EET  

Μπράβο! Πολύ ευχάριστο!

Και αυτό με την option πολύ ελπιδοφόρο.

Μακάρι βέβαια να βρεθεί μια σωστή λύση γρήγορα αλλά η κίνηση αυτή ήταν παραπάνω από αναγκαία.

Πιστεύεις "Εν Κρυπτώ" ότι με αφορμή τα 82 T-80 η Τουρκία θα εισάγει νέο τύπο άρματος στο νησί;

Φωκίων

Ανώνυμος 19 Δεκεμβρίου 2009 στις 9:09:00 μ.μ. EET  

ΤΙ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ;;ΔΕ ΘΑ...ΕΝΩΘΟΥΝ ΣΕ...ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΤΕΛΟΣΠΑΝΤΩΝ, ΜΕ ΤΑ...ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΩΜΕΝΑ, ΕΝΑΛΛΑΣΟΝΤΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΚΛΠ, ΚΛΠ...ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ..ΜΗΠΩΣ ''ΖΟΡΙΖΕΤΑΙ'' ΚΑΠΩΣ Ο Κ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ;;...ΛΕΩ ΕΓΩ ΤΩΡΑ...

Ανώνυμος 19 Δεκεμβρίου 2009 στις 10:49:00 μ.μ. EET  

Παιδια δε παιζει...καποιος φουρνος γκρεμιστηκε.Αντε ακομα και αυτο που θα επρεπε να θεωρειται δεδομενο το θεωρουμε υπερβαση πλεον.



Δημητρης

enkripto 20 Δεκεμβρίου 2009 στις 10:24:00 π.μ. EET  

@Φωκίωνα, κατα καιρούς ακούγεται ότι η Τουρκία θα μεταφέρει αριθμό των αναβαθμισμένων Sabra στο νησι, προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει

@Ανώνυμε 6.39

Ποιο "ρωσικό τεθωρακισμένο" σαν το Τ-80 του θέματος μας, θεωρείται επικίνδυνο στην Ελλάδα;;;

Ανώνυμος 20 Δεκεμβρίου 2009 στις 12:38:00 μ.μ. EET  

Μην κάνετε κύριοι τους χαζούς.

ange-ta 20 Δεκεμβρίου 2009 στις 4:19:00 μ.μ. EET  

επι τέλους ένα καλό νέο!!!!

enkripto 20 Δεκεμβρίου 2009 στις 5:43:00 μ.μ. EET  

Ανώνυμε, τον χαζό τον κάνεις εσύ μπερδεύοντας τις βούρτσες με τις μπατανόβουρτσες..

η αλήθεια για το θέμα στο οποίο αναφέρεσαι πονάει πολλούς φαίνεται.

Ανώνυμος 20 Δεκεμβρίου 2009 στις 8:18:00 μ.μ. EET  

Αφου ειδαν οτι ο αφοπλισμος ειναι βλακεια εως προδοσια θα φερουν τα αρματα οχι γιατι ξαφνικα αγαπησαν την ..εθνικιστικη εθνοφρουρα αλλα ειναι η ωρα να παρουν και αυτοι μιζες....να δυναμωσουμε το εγατικο κομμα βρε εδελφε!!!

Ανώνυμος 20 Δεκεμβρίου 2009 στις 10:15:00 μ.μ. EET  

δεν αγοραζουν και κανενα sukhoi

Χιουτεκούτλης

Ανώνυμος 8 Μαΐου 2011 στις 2:35:00 μ.μ. EEST  

τα ρωσικά άρματα Τ-80U απλώς στις δίμηνες εξαντλητικές επιχειρησιακές δοκιμές του Λιτοχώρου για το ελληνικό άρμα το 1998 αξιολογήθηκαν χαμηλά σε σχέση με τον ανταγωνισμό. σύμφωνα με επιχειρησιακά και μηχανικά κριτήρια στην κατάταξη ήταν
LEO-2 με 78.3 βαθμούς
Μ1Α2 Abrams 72,95
Leclerc 71.92
Challenger 2E 69.89
T-80U 59.2
T-84 56.3
οι λόγοι οι οποίοι οδήγησαν σ αυτήν την βαθμολόγηση ήταν και οι εξής

το Τ-80U υστερούσε στις θερμικές κάμερες καθώς χρησιμοποιούσε πρώτης γενιάς buran-pa ενώ ήδη υπήρχαν οι δεύτερης γενιάς Ophelios και υπό ανάπτυξη οι τρίτης γενιάς

δεν υπήρχε διαθέσιμο σύστημα διοίκησης και ελέγχου σαν το ηνίοχος και μόνο μελλοντικά θα υπήρχε δυνατότητα τοποθέτησης του με επιπλέον κόστος το οποίο δεν μπορούσε τότε να διευκρινιστεί.

παρότι ο στροβιλοκινητήρας UTD-1250 φαινόταν να έχει λύσει τα προηγούμενα προβλήματα μέσου χρόνου μεταξύ βλαβών MTBF του προηγούμενου μοντέλου του Τ-80 UTD-1000 και απέδιδε μεγάλη ισχύ από μικρό βάρος, τα κύριο μειονέκτημα ήταν η μεγάλη κατανάλωση του και με δεξαμενές 1700L είχε μόνο 350χμ αυτονομία ενώ οι diesel εξασφάλιζαν αυτονομία 500χμ. αυτό σήμαινε ότι ο Ε.Σ. θα έπρεπε να εφοδιαστεί με πλήθος βυτιοφόρων για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε πολεμική περίοδο και αυξημένο κόστος κατά την ειρηνική περίοδο σε καύσιμα. επίσης οι τεχνικοί χρειάζονταν ειδική εκπαίδευση σε σχέση με τους diesel οι οποίοι είναι ευρέως διαδεδομένοι. ένας από τους κύριους λόγους το ότι σταμάτησε η παραγωγή στην Ρωσία το Τ-80 και επικεντρώθηκαν στο Τ-90(βελτιωμένο Τ-72) ήταν ο στροβιλοκινητήρας.

οι δυνατότητες προσβολής σε μεγάλες αποστάσεις 4-6χμ εξαντλούνταν μόνο στα βλήματα 9Μ119 και οι δυνατότητες του ΣΕΠ για βλήματα APFSDS ήταν περιορισμένες, το LEO-2HEL διαθέτει ΣΕΠ με δυνατότητα βολής στα 6χμ και σύστημα μέτρησης υψομετρικών διαφορών σε ορεινά μέρη για μεγαλύτερη ακρίβεια.

το Τ-80 δεν διαθέτει ειδικό διαμέρισμα προστασίας των βλημάτων, με ειδικές θυρίδες εκτόνωσης της έκρηξης σε περίπτωση πλήγματος, όπως τα άλλα άρματα στα οποία το πλήρωμα έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες επιβίωσης αλλά και το άρμα μπορεί να επισκευαστεί. σε αντίθεση το Τ-80 που έχει την ίδια διάταξη με το Τ-72 τα πυρομαχικά του και κυρίως τα προωθητικά, τα οποία είναι πολύ εύφλεκτα είναι εκτεθειμένα και ένα πλήγμα θα τα ανατινάξει τινάζοντας τον πύργο από το σκάφος σκοτώνοντας όλο το πλήρωμα όπως συνέβηκε πολλές φορές στον πόλεμο του κόλπου το 1991.

φυσικά το Τ-80U είχε και πλεονεκτήματα όπως οι Α/Τ πύραυλοι και οι δυνατότητα βολής βλημάτων HE για την αντιμετώπιση πεζικού εξοπλισμένων με Α/Τ όπλα και το αυτόματο σύστημα γέμισης το οποίο εξοικονομεί 1 μέλος λιγότερο καθώς και το σύστημα αντιμέτρων shtora.

τώρα γιατί το Τ-80 είναι το καλύτερο άρμα γα την εθνική φρουρά?

η απάντηση είναι πολιτική, οι ΗΠΑ δεν πωλούν όπλα στην Κύπρο με το αιτιολογητικό ότι δεν βοηθά την επίλυση του κυπριακού και έχουν πιέσει τις περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ να μην πωλούν όπλα. οιΑγγλοι είναι επίσης αρνητικά διατιθέμενοι στην ενίσχυση της Ε.Φ. οι Γάλλοι μετά απο πιέσεις της Τουρκίας να μην πωλήσει επιπλέον όπλα και άρματα ΑΜΧ-30Β2 ή Leclerc με το δέλεαρ να αγοράσουν γαλλικά όπλα, οι ίδιες πιέσεις και στους Κινέζους για τα Α/Κ πυροβόλα που ήθελε η Ε.Φ. έτσι η μόνη χώρα η οποία απέμενε πρόθυμη να πουλήσει σύγχρονα άρματα ήταν η Ρωσία και τα πιο σύγχρονα τότε ήταν τα Τ-80U και προαιρετικά εκδόσεις Τ-72S ή BV.

Πέτρος Κ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP