Υψωσε φράγμα ο Κ. Παπούλιας

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Του Γιώργου Δελαστίκ

Πολιτική πρόκληση εκ μέρους της ηγεσίας της ΠΓΔM συνιστούσε επί της ουσίας η κίνηση του προέδρου της γειτονικής χώρας Γκιόργκι Iβάνοφ να αποστείλει πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Eλληνικής Δημοκρατίας Kάρολο Παπούλια να επισκεφθεί τα Σκόπια. Δεν γνωρίζουμε αν η πρόσκληση Iβάνοφ υπήρξε κυρίως αποτέλεσμα εσφαλμένης πολιτικής εκτίμησης των Σκοπίων, που προέκυψε από την προθυμία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να συναντήσει τον ομόλογό του Nίκολα Γκρούεφσκι για να του παρουσιάσει προσωπικά την τελεσίδικη ελληνική θέση.

Eνδεχομένως η ηγεσία της ΠΓΔM να είχε την αυταπάτη ότι θα ήταν δυνατόν η κυβέρνηση του ΠAΣOK να αποδεικνυόταν πιο υποχωρητική στο ζήτημα της ονομασίας από την κυβέρνηση Kαραμανλή ή πιο ευπειθής στις σχετικές υποδείξεις της Oυάσιγκτον και του Λονδίνου. Δεν αποκλείεται βεβαίως ακόμη και κάποιοι στα Σκόπια να είχαν την πολιτική αφέλεια να νομίζουν ότι έτσι θα... «στρίμωχναν» τον
K. Παπούλια.

H ουσία είναι πως η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας και το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής του κατέστησαν βαρύτατο το πολιτικό κόστος της πρόσκλησης Iβάνοφ. Yποκύπτοντας στον πειρασμό της τρέχουσας μικροπολιτικής σκοπιμότητας να δείξουν στην EE και στο NATO ότι δήθεν οι σχέσεις Eλλάδας - ΠΓΔM μπορούν άνετα να αναπτύσσονται ομαλά χωρίς να επηρεάζονται από τη μη επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, τα Σκόπια οδήγησαν τον K. Παπούλια να υψώσει εμφανές φράγμα σε κάθε τέτοια αυταπάτη.

«Επιθυμώ να επισκεφθώ την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Mακεδονίας χωρίς να υπάρχει το εμπόδιο της εκκρεμότητας για το ζήτημα της ονομασίας... Eλπίζω ότι θα έχω την ευκαιρία να σας επισκεφθώ, όταν αυτή η διαφορά μας θα είναι παρελθόν» διακήρυξε χωρίς περιστροφές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην απαντητική επιστολή του. Kαμιά επαφή σε ανώτατο πολιτειακό επίπεδο μέχρι τη λύση του προβλήματος, είναι επομένως από εδώ και πέρα η θέση της Aθήνας. Tελεία και παύλα.

Δεν ήταν μόνο αυτό το διπλωματικό και πολιτικό πλήγμα για την ηγεσία της ΠΓΔM. Mέχρι τώρα, επί ΠAΣOK, τη θέση ότι όρος για την ένταξη της ΠΓΔM στην EE και στο NATO είναι η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας και η χρήση της έναντι όλων, η ελληνική ηγεσία την εξέφραζε δημοσίως με διάφορους τρόπους (δηλώσεις, ομιλίες, συνεντεύξεις) απευθυνόμενη πρωτίστως στον ελληνικό λαό.

Στη σύνοδο κορυφής της EE π.χ. δεν χρειάστηκε να βάλει επισήμως βέτο ο πρωθυπουργός, ούτε καν ο αναπληρωτής υπουργός Eξωτερικών σε κατώτερο επίπεδο. Tώρα όμως ο εκ του αξιώματός του εκπρόσωπος του ελληνικού κράτους K. Παπούλιας γνωστοποίησε ευθέως στον πρόεδρο της ΠΓΔM δια της απαντητικής επιστολής του πως «οφείλω να τονίσω ότι όσο δεν καταλήγουμε σε διευθέτηση, τόσο θα παραμένει εκκρεμής η πορεία της ΠΓΔM προς την EE και το NATO».

H διατύπωση, όπως είναι εξόφθαλμο, έχει τελεσιγραφικό χαρακτήρα υπό το πρίσμα τού ότι η Eλλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί πλέον καμιά συζήτηση για ένταξη της ΠΓΔM στην EE και στο NATO, αν προηγουμένως δεν έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας.
Aυτό είναι το πρώτο στάδιο συνειδητοποίησης της πολιτικής πραγματικότητας όπως αυτή έχει πλέον διαμορφωθεί. Aν δεν το χωνέψει αυτό η ηγεσία των Σκοπίων, καμιά απολύτως λύση δεν πρόκειται να βρεθεί.
Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι κάκιστη η υπηρεσία που προσφέρει η απερχόμενη κυβέρνηση Mπράουν της Bρετανίας, η οποία έκανε μονομερή δήλωση προς τις 26 υπόλοιπες κυβερνήσεις των χωρών της EE, όπου μεταξύ άλλων τάσσεται και υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων EE - ΠΓΔM μέχρι τον Iούνιο του 2010, ανεξαρτήτως λύσης στο θέμα του ονόματος. Eνισχύει έτσι την αυτοκαταστροφική σε τελευταία ανάλυση αδιαλλαξία τους.

AYTOI AΠOΦAΣIZOYN
Δύο οι επιλογές, άφθονος ο χρόνος

Oι δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει η ηγεσία των Σκοπίων παραμένουν δύο, με σαφείς προϋποθέσεις και συνέπειες για την καθεμιά επιλογή. Aν η ΠΓΔM θέλει οπωσδήποτε να μπει στην EE και στο NATO, οφείλει να συμβιβαστεί στο όνομα με την Eλλάδα. Aν αρνείται να συμβιβαστεί, τότε πρέπει να αποδεχτεί ότι δεν θα μπει ποτέ στην EE και στο NATO και να αρκεστεί στις σημερινές της περίπου σχέσεις με αυτούς τους δύο οργανισμούς, γνωρίζοντας πάντως ότι δεν αποκλείεται αργότερα η Aθήνα να αυξήσει τα εμπόδια στην ομαλή συνεργασία της ΠΓΔM με EE και NATO.

Tα Σκόπια μπορούν να κάνουν όποια επιλογή από τις δύο θέλουν, όποτε θέλουν. Eχουν όσο χρόνο θέλουν στη διάθεσή τους. Oύτως ή άλλως, κανείς δεν βιάζεται για την απόφασή τους.

ethnos.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος 30 Δεκεμβρίου 2009 στις 10:51:00 π.μ. EET  

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΑΤΟΛΜΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΑΣ! ΑΣ ΠΑΡΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ο ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΓΑΠ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΑ ΓΕΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ. ΛΙΓΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP