Τουρκία και Δίκαιο της θάλασσας : Χαρά στην… απομόνωση!

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Toυ Λάζαρου Μαύρου

Τ Η Ν ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ «απομόνωσή» της, μόνη αυτή έναντι 152 κρατών, επιλέγει η Τουρκία. Προκειμένου να υπερασπίσει τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα. Όπως η ίδια τα αντιλαμβάνεται. Και προκειμένου, κυρίως, να διατηρήσει αλώβητο τον επεκτατισμό της, σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου στο θαλάσσιο, υποθαλάσσιο και εναέριο χώρο. Οι εφημερίδες έγραφαν χθες, για «απομόνωση της Τουρκίας». Απέφυγαν όμως να εξιχνιάσουν γιατί η Άγκυρα, τόλμησε, μόνη της, στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ της 4.12.09, να ψηφίζει εναντίον του Δικαίου της Θαλάσσης (Δ.τ.Θ.). Και, κυρίως, αν αυτή η «απομόνωση», βλάπτει ή ωφελεί τα τουρκικά συμφέροντα. Ιδίως όταν:

(α) Αρνούμενη, ΜΟΝΗ η Τουρκία, να ψηφίσει, διαλαλεί και στις 152 άλλες χώρες ότι ΔΕΝ τη δεσμεύει το Δ.τ.Θ.

(β) Απαιτεί να κατανοήσουν ΟΛΑ τα κράτη την «ιδιαιτερότητά» της και, προπάντων, να γίνει ΣΕΒΑΣΤΗ η «μοναδικότητά» της.

(γ) Διαλαλεί προς όλους εξαρχής ότι, για τους «κανόνες δικαίου» που η ίδια η Τουρκία δεν έβαλε την υπογραφή της, σε ΟΥΔΕΝΑ αναγνωρίζει δικαίωμα να την κατηγορήσει, τώρα ή στο μέλλον, ότι τους παραβιάζει. Και, βεβαίως:

(δ) Επιβάλλει στους φόβω υποτασσομένους στην τουρκική πολιτική στρατιωτικής ΙΣΧΥΟΣ, σε Αθήνα και Λευκωσία, τούς δικούς της όρους, σε όσα αφορούν το Αιγαίο, την Κύπρο και τις θαλάσσιες Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) της Ελλάδος αφ’ ενός και της Κυπριακής Δημοκρατίας αφ’ ετέρου.

Τ Ρ Ε Φ Ε Ι κανείς την παραμικρή υποψία ή ψευδαίσθηση ότι, αυτή η «απομόνωση» της Τουρκίας, θα επισύρει εναντίον της έστω και την απειροελάχιστη κύρωση από την περιλάλητη… Διεθνή Κοινότητα των ομογνωμούντων 152 κρατών; Πάντως, τα μόνα δύο θιγόμενα, από τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Δ.τ.Θ., κράτη, δηλαδή η Ελλάς και η Κύπρος, μόνο να την… γλείφουν γονυπετώς και να την εξευμενίζουν διαρκώς, την έμαθαν!

Προσφέροντάς της… «γενναιόδωρες προσφορές»! Σαν εκείνες του κ. Σημίτη το 1997 προς Ντεμιρέλ, στη Μαδρίτη. Όπου, 1η φορά η Αθήνα, υπό την «αιγίδα» της κ. Ματλίν Ολμπράιτ, Υπ.Εξ. των ΗΠΑ, αναγνώρισε «ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο»! Ή, σαν εκείνες τις «γενναιοδωρίες» του κ. Χριστόφια, που τής προσέφερε 23 Μαΐου 2008 και «Συνεταιρισμό Δύο Συνιστώντων Στέιτς» στην Κύπρο! Διότι, η Άγκυρα ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ γνωρίζει το Ε-89 από τον Μηλίων Διάλογο του Θουκυδίδη: «Το επιχείρημα του Δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού». Αλλιώτικα: «Ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του» (μτφρ. Ελ. Βενιζέλου).

2 σχόλια:

Ανώνυμος 24 Δεκεμβρίου 2009 στις 9:38:00 π.μ. EET  

Δυστυχώς όσο ισχυροποιεί και εδραιώνει την θέση της η Τουρκία ως περιφερειακή υπερδύναμη, τόσο θα αποτελεί η Ελλάδα σάκο του μποξ.

Ανώνυμος 24 Δεκεμβρίου 2009 στις 1:16:00 μ.μ. EET  

Η εξέλιξη είναι θετική. Πρέπει να την εκμεταλλευτούμε πολιτικά και στις διεθνείς σχέσεις μας.
Εάν είχαμε ομοψυχία και οικονομική ισχύ σαν χώρα θα ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία να επεκτείνουμε άμεσα τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ν.μ όπως άλλωστε ορίζει το Δ τ Θ και να κατακεραυνώσουμε την Τουρκία σε περίπτωση που θα αντιδράσει.
Δυστυχώς στη περίπτωση μας ισχύει το θεώρημα του Θουκυδίδη.
Μ.Μ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP