Προς νέα πολιτική κρίση βαίνει η Τουρκία

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Με μια απόφαση η οποία μπορεί να πυροδοτήσει σοβαρή πολιτική κρίση, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έθεσε αργά χθες το βράδυ εκτός νόμου το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DΤΡ). Οι δικαστές επικαλέστηκαν τη διασύνδεση την οποία έχει, κατά το σκεπτικό της απόφασης, το εν λόγω κόμμα με το «τρομοκρατικό» Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ).

Το 11μελές δικαστήριο συμπαρατάχτηκε με τον εισαγγελέα ΑμπντουρχαμάνΓιαλτσινκάγια, ο οποίος κατηγόρησε το DΤΡ για «αποσχιστικές τάσεις» και για «υποστήριξη τρομοκρατών». Αποφάσισε να στερήσει τα πολιτικά δικαιώματα σε 37 επιφανή στελέχη του κόμματος, ανάμεσά τους και στον ηγέτη του, τον μετριοπαθή κούρδο πολιτικό Αχμέτ Τουρκ. Αν
η απόφαση εφαρμοστεί, οι «37» δεν θα μπορούν να έχουν οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα για την επόμενη πενταετία.

« Ως κόμμα δεν αποστασιοποιήθηκαν από τη βία. Ενα κόμμα που συνδέεται με τρομοκράτες πρέπει να διαλυθεί » δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Χασίμ Κιλίτς.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η απόφαση είναι ένα πλήγμα του τουρκικού «βαθέος κράτους» στους Κούρδους, αλλά με στόχο να πληγεί ταυτόχρονα και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το ισλαμιστικών καταβολών κόμμα του οποίου, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), οι ίδιοι δικαστές είχαν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να θέσουν εκτός νόμου το 2008. Αφορμή στάθηκε το δειλό «άνοιγμα προς τους Κούρδους» το οποίο επιχειρεί εδώ και λίγο καιρό ο κ. Ερντογάν, με το να επιτρέπει τη χρήση της κουρδικής γλώσσας σε πανεπιστήμια και στα επισκεπτήρια που δέχονται οι κούρδοι φυλακισμένοι.

Αν η προσπάθεια να τεθεί εκτός νόμου το DΤΡ επιτύχει, θα πρόκειται για την πρώτη εδώ και χρόνια νίκη των καθεστωτικών κεμαλιστών στην Τουρκία. «Η είδηση του κλεισίματος πιθανόν είναι να βλάψει βραχυπρόθεσμα το πολιτικό τοπίο της Τουρκίας. Οι συνέπειες θα φανούν και στην οικονομία» δήλωσε ο αναλυτής Εχμέτ Ιλγκέν. Πράγματι χθες, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημείωσε αισθητή πτώση.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη προειδοποιήσει ότι μια τέτοια δικαστική απόφαση θα παραβιάσει τα δικαιώματα των Κούρδων και θα υψώσει εμπόδια στον δρόμο προς την ένταξη της Τουρκίας στη Γηραιά Ηπειρο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρώτη αντίδραση του ίδιου του κ. Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε κατ΄ αρχάς την «καθεστωτική» άποψη την οποία έχει υιοθετήσει, ότι δηλαδή τα πολιτικά κόμματα δεν πρέπει να κηρύσσονται παράνομα εκτός και αν στηρίζουν την τρομοκρατία. « Κανένα κόμμα δεν θα πρέπει έστω να υπαινίσσεται ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές ενέργειες, πόσω μάλλον να τις στηρίζει ανοικτά », είπε ο τούρκος πρωθυπουργός.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_2267.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP