Mετακομίζουν στην Πάφο όλα τα πτητικά μέσα της ΕΦ

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Του Άδωνη Παλληκαρίδη

Όλα τα πολεμικά πτητικά μέσα του στρατού μας μεταφέρονται αρχές Ιουνίου στην Αεροπορική Βάση «Αντρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Σε υψηλού επιπέδου σύσκεψη στο ΓΕΕΦ, κρίθηκε ότι οι αεροπορικές μας δυνάμεις δεν μπορούν να παραμένουν σε περιοχή όπου τα τουρκικά πυροβόλα την έχουν από καιρό στο στόχαστρο. Με τη μεταφορά των ελικοπτέρων στην Πάφο κρίθηκε ότι αναβαθμίζεται η κυπριακή άμυνα και αποκτά βάθος.

Οι κατά καιρούς αντιδράσεις δεν στάθηκαν ικανές ν’ ανακόψουν μια σωστή στρατιωτικά απόφαση, μας αναφέρθηκε από ανώτατη πηγή του Υπουργείου Άμυνας. Για τη μετακίνηση υπάρχουν ακόμη αντιδράσεις, γιατί κάποιοι, που υπηρετούν εκεί, και δη από τους πιλότους των πτητικών μέσων, θα απαιτηθεί να μετακινηθούν προς την Πάφο. Η κεντρική διοίκηση της Αεροπορίας θα παραμείνει στη Λευκωσία, ωστόσο, όλη σχεδόν η δύναμη των αεροσκαφών και ελικοπτέρων θα μεταφερθεί στην Πάφο, και μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς θα έρχεται μέχρι την Αεροπορική Βάση της Λακατάμειας.

Σε μελλοντικό στάδιο ολόκληρη η Βάση υπάρχει ενδεχόμενο να εγκαταλειφθεί και να αποδοθεί πίσω η απαλλοτριωμένη γη στους ιδιοκτήτες της, αφού αυτοί καταβάλουν τις αποζημιώσεις που έλαβαν. Το θέμα έχει και οικονομικό αντίκτυπο στα οικονομικά του κράτους, καθώς υπάρχει και χαλίτικη γη, η οποία μπορεί να τύχει άλλης αξιοποίησης.

Για τη μετακίνηση των μάχιμων μονάδων υπάρχει εσωτερική μουρμούρα κατά πόσο η πρωτεύουσα μπορεί να εγκαταλείπεται έτσι από μέσα που μπορούν να κινηθούν γρηγορότερα από οτιδήποτε άλλο διαθέτει το στράτευμα. Υπάρχουν βέβαια προς τούτο συμπληρωματικές κινήσεις που μπορούν να γίνουν ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Δηλαδή, το μεταφορικό μέρος των ελικοπτέρων και τα ελικόπτερα έρευνας διάσωσης να έχουν άλλη βάση, ή να παραμείνουν για κάποιο ακόμη χρονικό διάστημα στη Λακατάμεια.

Ο λόγος στην Επιτροπή Άμυνας
ΓΙΑ τους σχεδιασμούς είναι ενήμερη η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, που δεν φαίνεται να έδωσε και την οριστική της συγκατάθεση. Δεν αποκλείεται ο όλος σχεδιασμός που εμπίπτει στην αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς να μη γίνει αποδεκτός από τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας. Ήδη, από την πλευρά συγκυβερνώντος κόμματος προβάλλεται σθεναρή διαφορά. Υπάρχει το επιχείρημα ότι αυτό που πάει να γίνει δεν είναι σωστό, αλλά στοχεύει στη σταδιακή συρρίκνωση της δύναμης της χώρας. «Πού ακούστηκε», μας δηλώνεται ανωνύμως για ευνόητους λόγους, «να μην υπάρχουν αεροπορικά μέσα αντίδρασης κοντά στην πρωτεύουσα, η οποία θα είναι και ο πρώτος στόχος του όποιου επίδοξου επιδρομέα. Οι επιτελείς πώς θα κινηθούν για να συντονίσουν μονάδες σε έκτακτη ανάγκη;». Αυτά και πολλά άλλα λέγονται χωρίς να διαφαίνεται ότι το ΓΕΕΦ αλλάζει άποψη. Στόχος, λέγεται, είναι η Κύπρος σιγά- σιγά ν' αναπτύξει αεροπορικές δυνάμεις ικανές να ενεργούν πέρα από την τουρκική παρατήρηση. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να αναπτυχθεί και σμήνος αεροσκαφών ή φιλοξενουμένων αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, κάτι που ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει στη Λακατάμεια.

Σημερινή

3 σχόλια:

Ανώνυμος 28 Απριλίου 2010 στις 3:41:00 μ.μ. EEST  

δικηγόρος του διαβόλου
"Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να αναπτυχθεί και σμήνος αεροσκαφών ή φιλοξενουμένων αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, κάτι που ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει στη Λακατάμεια."

καλα...αυτα σε περιπτωση ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας..ξεχάστε τα..το κρατιδιάκι θα είναι κάτω απτην ομπρέλλα της Τουρκίας και "πολύ μακρυά" από την Ελλάδα.

Ανώνυμος 6 Μαΐου 2010 στις 4:06:00 μ.μ. EEST  

Πριν 2-3 χρόνια ο Αρχηγός πετούσε απο Λακατάμεια προς Πάφο και θυμάστε όλοι τι έγινε. Σκεφτείτε λοιπόν εαν επέστρεφε προς Λακατάμεια(τη βάση του δηλαδή) το τι θα γινόταν.....

ΠΑΝΤΑ κύριοι περιμένουμε να γίνει ένα κακό και μετά όλοι αναζητούμε τις αιτίες και τα γιατί.

Η Λακατάμεια κύριοι δεν είναι πλέον η καταλληλότερη τοποθεσία για αεροδρόμιο. Πόσο μαλιστά όταν πρόκειται και για στρατιωτικό!
Οι καιροί αλλάζουν εας αλλάξουν κάποιοι μυαλά και νοοτροπίες πριν να είναι πλέον αργά.

Ευχαριστώ ένας κάτοικος της
περιοχής
ο οποίος στάθηκε τυχερός πριν από 2-3 χρόνια ....

Ανώνυμος 6 Μαΐου 2010 στις 9:29:00 μ.μ. EEST  

Δεν έχεις ιδέα προφανώς του αριθμού των αεροπλάνων που πετάνε κάθε μέρα πάνω από το κεφάλι σου, γι' αυτό φοβάσαι! Δεν πειράζει, θα έχει πλάκα να σε δώ να διαμαρτύρεσαι στους Τούρκους όταν θα επιχειρούν απο Λακατάμεια, αλλά τότε θα είναι αργά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP