Παραδόθηκε το τελευταίο Μ-60Τ Sabra

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 170 αρμάτων Μ-60 απο την Ισραηλινή ΙΜΙ.

Η τελετή που έλαβε χώρα σήμερα στο 2ο Κέντρο Συντήρησης του Τουρκικού στρατού στην Καισάρεια (ουσιαστικά ένα μεγάλο εργοστάσιο βάσης σαν το δικό μας 304 ΠΕΒ), σηματοδότησε το τέλος του προγράμματος ύψους σχεδόν 700 εκ δολαρίων, το οποίο δέχτηκε σκληρή κριτική τόσο για το πολύ μεγάλο κόστος αναβάθμισης 170 μέσων αρμάτων μάχης Μ-60Α1 όσο και για τα τεχνικά προβλήματα που προκάλεσαν σημαντικές καθυστερήσεις . Στην τελετή κατά την οποία παραδόθηκαν τα τελευταία 16 άρματα Μ-60Τ παρέστησαν ο Τούρκος ΥΠΑΜ Βεζντί Γκιονούλ, ο Ισραηλινός ομόλογος του Ούντι Σανί καθώς και εκπρόσωποι του Κολομβιανού στρατού οι οποίοι έδειξαν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αναβάθμισης.

Ο τουρκικός στρατός υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 688εκ δολαρίων με τους Ισραηλινούς στις 29 Μαρτίου 2002 για την αναβάθμιση 170 αμερικανικών αρμάτων Μ-60Α1 στο επίπεδο Sabra Mk.II, τα κυριότερα σημεία της οποίας ήταν το πυροβόλο MG253 120mm, πρόσθετη θωράκιση, σύστημα ελέγχου πυρός Knight III και ισχυρότερος κινητήρας της γερμανικής MTU. Το πρωτότυπο παραδόθηκε στους Τούρκους το 2005 για τις πρώτες δοκιμές οι οποίες και ολοκληρώθηκαν μετά από ένα χρόνο, τον Μάιο του 2006. Η αναβάθμιση των υπολοίπων αρμάτων έγινε τοπικά στην μονάδα της Καισαρειας παράλληλα με την παράδοση των κίτ αναβάθμισης από την Ισραηλινή ΙΜΙ. Μετά το πέρας των εργασιών στα πρώτα άρματα διαπιστώθηκε ένα πρόβλημα κραδασμών του κινητήρα το οποίο επηρέαζε την ακρίβεια βολών του σύστημα ελέγχου πυρός, γεγονός το οποίο προκάλεσε την διακοπή των εργασιών και την διεξαγωγή -έντονων- διαπραγματεύσεων με τους Ισραηλινούς. Σύμφωνα με τις επίσημες -και υπεραισιόδοξες..- ανακοινώσεις το πρόβλημα ξεπεράστηκε εντός εξαμήνου και οι παραδόσεις συνεχίστηκαν κανονικά.



Στις δηλώσεις που ακολούθησαν της τελετής τονίστηκε ιδιαιτέρως από τους Τούρκους επισήμους το γεγονός ότι η συμφωνία με την ΙΜΙ συμπεριέλαβε σημαντική μεταφορά τεχνογνωσίας, την οποία κατόπιν χρησιμοποίησαν τουρκικές εταιρίες την ανάπτυξη εγχώριου συστήματος ελέγχου πυρός το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την αναβάθμιση των Leo-1T χωρίς εξωτερική βοήθεια, αλλά και για την ανάπτυξη υποσυστημάτων για το πρόγραμμα Altay. Πέρα από την όποια βοήθεια προσέφερε η Ισραηλινή εμπλοκή, είναι προφανές πως η προσπάθεια να αποδοθούν κάποιες εξωπραγματικές διαστάσεις σε αυτή, χρησιμοποιείται ως άλλοθι για το εξωφρενικά υψηλό ποσό που δαπανήθηκε για την αναβάθμιση μόλις 170 αρμάτων..

Τουρκικός θώρακας : Τελευταίες εξελίξεις

2 σχόλια:

Ανώνυμος 11 Απριλίου 2010 στις 12:09:00 π.μ. EEST  

Θερμά συλληπητήρια λοιπόν στον Τούρκο φορολογούμενο που επιδότησε την τελείως ΑΧΡΗΣΤΗ και ΠΕΡΙΤΤΗ αναβάθμιση 170 απαρχαιωμένων αρμάτων Μ60 η οποία κόστισε ανά άρμα 4,2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ δολάρια, δηλαδή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από την τιμή ενός ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ άρματος μάχης GENERAL DYNAMICS LAND SYSTEMS M1A2 ABRAMS!! Άς κάνουμε και μία άλλη σύγκριση. Από τότε που ο Τουρκικός Στρατός άρχισε αυτή την τελείως άχρηστη αναβάθμιση των Μ60, επίσης αγόρασε 298 άρματα LEOPARD 2 από τα πλεονάσματα του Γερμανικού Στρατού με ένα κόστος ανά άρμα της τάξης των 0,956 εκατομ. δολαρίων αλλά με σαφή τεχνική και ποιοτική υπεροχή έναντι των αναβαθμισμένων Μ60. Συνεπώς το κάθε αναβαθμισμένο Μ60 του Τουρκικού ΣΞ κόστισε 339,33% περισσότερο από το κάθε ελαφρώς μεταχειρισμένο LEOPARD 2 που ΕΠΙΣΗΣ αγοράσθηκε από την Τουρκία. Φυσικά τέτοια προγράμματα κρύβουν μίζες τόσο γι αυτούς που προχώρησαν με την εφαρμογή τέτοιων άχρηστων προγραμμάτων, αλλά όσο και για τις εταιρείες που αναμίχθηκαν. Αλλά βέβαια ούτε ο Τουρκικός τύπος ούτε και η ίδια κυβ. Ερντογκάν δεν μπορεί να τα βέλει με τέτοιες αδικαιολόγητες σπατάλες των στρατοκρατών της Άγκυρας.

Λάμπρος Ε.Π., εν Η.Π.Α. μετανάστης
10-4-2010, τοπική ώρα 17:10, ώρα Ελλάδος 00:10, 11/4/2010

Ανώνυμος 11 Απριλίου 2010 στις 10:25:00 π.μ. EEST  

Δεν πρέπει βέβαια να υποτιμούμε και την τεχνογνωσία που αποκόμισαν από το πρόγραμμα αναβάθμισης, την οποία θα χρησιμοποιήσουν στο "τουρκικό" (στην πραγματικότητα σε συνεργασία με την Νότια Κορέα) άρμα μάχης που ετοιμάζουν.

Προφανώς, η αξία της τεχνογνωσίας είναι (πολύ) μικρότερη του ποσού που πλήρωσαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έδωσαν χρήματα για το τίποτα.

Ούτε πρέπει επίσης να παραβλέπουμε, ότι αγόρασαν ταχύτατα μεταχειρισμένα Leo2 από τη Γερμανία, μαζί με πυρομαχικά, την στιγμή που οι δυτικοί τους γείτονες πυρομαχικά ακόμα δεν έχουν πάρει.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP