Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

To μεγάλο κατάντημα της χώρας : Πολλοί πρέσβεις μας στο εξωτερικό, μην μπορώντας να καταπιούν την εντολή για μη διοργάνωση εκδηλώσεων για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, δεν άντεξαν και προσφέροντας τα ποτά ή τους μεζέδες έβαλαν μπροστά διαφόρους συλλόγους και οργανώσεις για να κάνουν τις δεξιώσεις στις διάφορες χώρες και πρωτεύουσες. Επρόκειτο για μια εθνικά επιζήμια απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και κυρίως προσβλητική για όλους μας, αλλά και για τους ομογενείς σε όλο τον κόσμο. Ποιον σεβασμό εμπνέει πια μια χώρα που προτιμά να γιορτάσει τη Eurovision παρά την εθνική της εορτή;

Θα μάθατε ότι μέσα στον γενικότερο χαμό ανακοινώθηκε μια επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στη Λευκωσία στις 12 Απριλίου. Χωρίς να θέλουμε να είμαστε πάντοτε καχύποπτοι, η επίσκεψη «μυρίζει». Δεν είναι μόνο ότι ο κ. Χριστόφιας ελπίζει στη στήριξη του Γ. Παπανδρέου για την υποχρέωση που φαίνεται ότι έχει αναλάβει στην έκδοση ανακοινωθέντος από κοινού με τον κ. Ταλάτ, που θα πάρει τη μορφή Ενδιάμεσης Συμφωνίας και θα δένει χειροπόδαρα την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Χωρίς να βάζουμε και τα δύο χέρια στη φωτιά, κάποιο πουλάκι «κελάηδησε» λέγοντας ότι ο κ. Παπανδρέου θα βρει κι έναν τρόπο να προσφέρει προεκλογική στήριξη στον κ. Ταλάτ στις «εκλογές» που γίνονται λίγο μετά, στις 18 Απριλίου... Οι κακές οι γλώσσες μάλιστα λένε ότι αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος που σπεύδει στην Κύπρο. Το είχε υποσχεθεί εξάλλου και στον κ. Ομπάμα...Τώρα τι να πει κανείς στον κ. Ταλάτ; Απλώς του θυμίζουμε ποιο ήταν το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα όταν ο κ. Παπανδρέου στήριξε το «Ναι»!

Διαβάσαμε με ενδιαφέρον την είδηση ότι το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης, το μεγαλύτερο της Τουρκίας σχεδιάζει να κάνει το ετήσιο συνέδριό του στην... Κομοτηνή. Θα ήταν πολύ ευχάριστη η είδηση εφόσον βεβαίως ακούγαμε ότι, για παράδειγμα, οι τούρκοι επιχειρηματίες επέλεξαν την Κέρκυρα ή τη Σαντορίνη για το συνέδριό τους, αλλά όπως και να το δει κανείς, μάλλον δεν είναι «αγαθές» οι προθέσεις τους στην επιλογή της Κομοτηνής. Βλέπετε, δεν είναι μυστικές οι προσπάθειες και για οικονομική διείσδυση στην περιοχή, καθώς η οικονομική ενσωμάτωση μπορεί πιο εύκολα να στρώσει τον δρόμο και σε άλλες εξελίξεις. Και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι ουδείς δείχνει να ενοχλείται.

Στην Αλβανία είχαμε την επικύρωση από τη Βουλή, ύστερα από πολλές παλινωδίες, της συμφωνίας για τα δύο νεκροταφεία όπου θα συγκεντρωθούν και θα ταφούν τα οστά των ελλήνων πεσόντων στο Αλβανικό Έπος. Πάλι καλά, καθώς τα Τίρανα είχαν αποσπάσει ήδη αρκετά ανταλλάγματα (από στρατιωτική βοήθεια μέχρι την παραχώρηση του στρατιωτικού νοσοκομείου που είχε χρηματοδοτήσει η Ελλάδα στο Αργυρόκαστρο) και η επικύρωση της συμφωνίας κόντευε να ξεχασθεί.

Μιας και αναφερθήκαμε στην Αλβανία, ένα ακόμη ανησυχητικό φαινόμενο επαναλήφθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς είχαμε και πάλι διαδηλώσεις έξω από την ελληνική πρεσβεία. Οργανωτές οι συνήθεις «ύποπτοι», διάφορες οργανώσεις Τσάμηδων, που σας θυμίζουμε ότι είναι και κυβερνητικοί εταίροι του κ. Μπερίσα. Το θέμα των «Τσάμηδων» παγίως το χρησιμοποιούν όλες οι αλβανικές κυβερνήσεις όταν θέλουν να πυροδοτούν εντάσεις με την Ελλάδα, προκειμένου να αποσπάσουν κάποια ανταλλάγματα. Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσει κάποιος στον κ. Μπερίσα ότι τέτοια παιγνίδια θα έχουν κόστος και στις διμερείς σχέσεις;

Πάντως ο πρόεδρος της Ομόνοιας Β. Μπολάνος και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Β. Ντούλες, επισκέφθηκαν την αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα. Θα μου πείτε, τι δουλειά έχουν με τους Αμερικανούς; Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι απλώς πήγαν εκεί για να εξηγήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα και η επίσκεψη δεν θα χρησιμοποιηθεί ως «εφόδιο» έναντι της άλλης οργάνωσης που αποφάσισαν να συστήσουν στον χώρο της μειονότητας στελέχη που παραγκωνίσθηκαν από τη νυν ηγεσία του ΚΕΑΔ και της Ομόνοιας.

Οι διπλωματικοί πάντως διαβάζουν βερεσέ τα διάφορα δημοσιεύματα για τις υποτιθέμενες «μάχες» που έδωσαν ο υπουργός και πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο αναπληρωτής υπουργός για να «σώσουν» την αποζημίωση αλλοδαπής. Ο κ.Δρούτσας πάντως σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι, αφού είχε φορτώσει τους διπλωμάτες με μύρια όσα παραμύθια περί προσπαθειών που θα γίνουν, δήλωσε ότι «δεν θα γίνουν εξαιρέσεις για κανέναν». Άντε να του εξηγήσεις τώρα ότι δεν πρόκειται για εξαίρεση όταν μιλάμε για αποζημίωση που και με αποφάσεις των δικαστηρίων δεν υπόκειται σε φορολογία.
Θα έχει έχει πολύ ενδιαφέρον από δω και πέρα πάντως η εξυπηρέτηση που θα επιφυλάσσουν στον κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και σε άλλους υπουργούς και πολιτικούς οι ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό. Όσες φυσικά δεν εγκαταλειφθούν από το προσωπικό τους.

Όπως ορθά παρατηρεί γνωστός διπλωμάτης, στο εξωτερικό θα παραμείνουν τρεις κατηγορίες διπλωματών: οι γόνοι πλούσιων οικογενειών, αυτοί που θα τιμωρηθούν με την παραμονή τους στο εξωτερικό καθώς αυτό θα σημαίνει την οικονομική εξόντωσή τους, και κάποιοι «χρήσιμοι» των οποίων τη φορολογική επιβάρυνση θα μπορούσε να καλύψει η «προϊστάμενη αρχή». Βλέπετε, ακόμη τα μυστικά κονδύλια δεν ελέγχονται από κανέναν, οπότε μπορούν να τα διαθέτουν όπως θέλουν…

Στην αρχή είχαν ακουστεί υπερβολικά όλα αυτά, αλλά τώρα που το ξανασκέφτομαι μάλλον δεν έχουν και πολύ άδικο οι έλληνες διπλωμάτες του εξωτερικού. Με την οικονομική τους εξόντωση ανοίγει ο δρόμος για να διαπρέψουν στην εξωτερική πολιτική και οι εξωθεσμικοί παράγοντες που τώρα κινούνται στο παρασκήνιο. Αλήθεια, ο Άλεξ Ρόντος πού κινείται τώρα;

Απο την στήλη της εφημερίδας "Το Παρόν"

1 σχόλια:

Ανώνυμος 11 Απριλίου 2010 στις 4:39:00 π.μ. EEST  

Ισως τελικα η ευρωπαικη ενωση θα επρεπε απλως να μας διωξει. Ετσι αυτοι θα γλιτωσουν απο ενα βαρος , το ευρω θα υποχωρησει για το καλο της γερμανιας, και εμεις, θα συνεχισουμε να κανουμε αυτο που κανουμε τοσα χρονια, το οποιο δε ξερω πως λεγεται. Εντος και εκτος ευρωπαικης ενωσης , το μονο σιγουρο ειναι οτι θα περασουμε δυσκολα. Επι τη ευκαιρια θα ηθελα να θεσω και ενα ερωτημα στο "εν κρυπτω". Υπαρχουν πληροφοριες οτι η κυβερνηση θελει να μας πεθανει? Η στοιχειωδης κοινωνικη πολιτικη λεει οτι απολυτως αναγκαια αγαθα τα εξασφαλιζεις στο λαο . Δηλ φαγητο, νερο και ρευμα τα κρατας σε τετοιες τιμες ωστε να ειναι για ολους. Μηπως θελουν να γυρισουμε στις εποχες που εκαναν μπανιο μια φορα την εβδομαδα , που πεθαιναν απο το κρυο, που κοιμοντουσαν μολις νυχτωνε γιατι δεν ειχαν ρευμα , και που τρωγαν μερα παρα μερα? Ειπαμε να αυξηθουν οι φοροι για να βοηθησουν το κρατος αλλα οχι και τα ακρως απαραιτητα. Η ΔΕΗ τελικα εχει το μονοπωλιο για να ειναι παροχη στον πολιτη η για να τον ξεζουμιζει? Το ξερουν οτι μεγαλο ποσοστο των Ελληνων χρησιμοποιει ρευμα για θερμανση, γιατι δεν εχει τη δυνατοτητα να πληρωσει για αλλαγη εγκαταστασης?
Οσο για την ΕΥΔΑΠ ακομα πληρωνουμε τα προστιμα της ελλειψης νερου που ειχαμε δε θυμαμαι πλεον πριν ποσα χρονια. Αρκετα σας κουρασα . Κουραγιο και αντε να δουμε τι αλλο θα ακουσουν τα αφτακια μας

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP