Αν ο Ελ. Βενιζέλος κέρδιζε τις εκλογές…

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Toυ Λάζαρου Μαύρου

Εάν δεν έχανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920, θ’ αποφεύγαμε τη Μικρασιατική Καταστροφή; Εάν επανεκλεγόταν τότε ο θριαμβευτής της μόλις προ 3μήνου (28.7.1920) Συνθήκης των Σεβρών κι εφ’ όσον συνέχιζε ν’ αξιοποιεί τις συμμαχίες μεγάλων τότε δυνάμεων, θα επιτύγχανε άραγε την εφαρμογή της; Θα είχαμε έκτοτε, μήπως, τη Μεγάλη Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών; Με πρωτεύουσά μας την Κωνσταντινούπολη; Με τη Σμύρνη, την Ιωνία, την ανατολική Θράκη, τον Πόντο, αύτανδρες στην επικράτεια; Κι ένα κουρδικό, ένα αρμενικό κι ένα μικρό τουρκικό, κράτη, στα εδάφη της ηττημένης κατά τον Α΄ Παγκ. Πόλεμο (1914-18) Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Εάν, δηλαδή, αποτύγχανε την 1η 11.1920 η προσπάθεια των τότε βασιλοφρόνων και των κομμουνιστών ν’ ανατρέψουν τον Βενιζέλο;

Τα «εαν» και τα «εφ’ όσον» είναι, βεβαίως, μόνιμος πειρασμός όσων μελετούν την ιστορία. Δεν είναι, όμως, δουλειά των ιστορικών που εξιχνιάζουν τα ήδη τετελεσμένα γεγονότα και όσα πλείονα αίτια υπήρξαν οι συμπαραγωγοί τους. Αυτά τα πλείονα αίτια έχουν πάντα ύψιστη σημασία ως μάθημα. Επειδή «κατά το ανθρώπινον τοιούτων και παραπλησίων έσεσθαι», όπως ξυνέγραψε στο Α-22 του ο Θουκυδίδης κι αποδεικνύεται ήδη επί 25 αιώνες.
Ποιό σύνολο συντελεστών, εσωτερικών και εξωτερικών, οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή; Και πώς, άραγε, θα μπορούσε, με κάποια άλλη τότε πολιτική, να την απέφευγε ο Ελληνισμός; Με το αξιόπιστης αποτελεσματικότητας και αντικειμενικότητας νυστέρι της Θουκυδίδειας Παράδοσης, ο εκ Ζακύνθου διεθνολόγος, λέκτορας του Παν/μίου Πειραιώς, Διονύσιος Τσιριγώτης, επιχείρησε μια βαθύτατη ανατομία (α) του μικρασιατικού εγχειρήματος του Ελ. Βενιζέλου προς υλοποίηση της στρατηγικής της Μεγάλης Ιδέας του Ελληνισμού και (β) της πολιτικής των αντιβενιζελικών, μετανοεμβριανών κυβερνήσεων, που οδήγησε στην Καταστροφή. Προϊόν, το πολύ σπουδαίο βιβλίο 461 σελ. του Τσιριγώτη, με πρόλογο του Γιώργου Κοντογιώργη, από τις εκδόσεις «Ποιότητα», που κυκλοφόρησε πριν από λίγες βδομάδες, με τίτλο «Η ελληνική στρατηγική στη Μικρά Ασία 1919-1922 - Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία και Εξωτερική Πολιτική».

Χρησιμότατο και σήμερα. Όχι ως μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων, για την οποία άλλα καταλληλότερα υπάρχουν βιβλία, αλλά ως πολύτιμο, εξαντλητικά λεπτομερέστατο, ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, εκ των παθημάτων. Πολύτιμο και για τις σημερινές κρίσιμες ανάγκες της πολιτικής του Ελληνισμού. Άλλη μια βεβαίωση ότι δεν ήταν τυχαίο που ο Ελευθέριος Βενιζέλος κάθισε και μετέφρασε τον Θουκυδίδη…

Σημερινή

12 σχόλια:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΤΑΜΥΝΕΥΣ 12 Απριλίου 2010 στις 10:08:00 μ.μ. EEST  

Τα «εάν» και τα «εφ’ όσον» είναι, βεβαίως, μόνιμος πειρασμός όσων μελετούν την ιστορία. Είναι δεδομένο και αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι βασλικές κυβερνήσεις δεν είχαν ούτε την διορατικότητα αλλά ούτε τις ικανότητες του Ε.Βενιζέλου.Τα λάθη τους ήταν τόσα πολλά και τραγικά ώστε έφεραν την καταστροφή του Ελληνισμού της Μικρός Ασίας και την ταπείνωση του ένδοξου Ελληνικού Στρατού.

Ανώνυμος 12 Απριλίου 2010 στις 11:31:00 μ.μ. EEST  

Β.Κ.
Για την Ιστορία, ο Ελ. Βενιζέλος διατάχθηκε να επέμβει στρατιωτικά στην Σμύρνη από τους "συμμάχους και φίλους" (Για τον έλεγχο των πετρελαίων έγινε η δουλειά και για να ανακοπεί η πορεία των Ιταλών). Το αν είδε σε αυτήν την διαταγή ευκαιρία ή αν την ακολούθησε ως όργανο των "συμμάχων", αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το απαντήσω. Το σίγουρο όμως είναι πως το κλίμα με τους "συμμάχους" είχε αναστραφεί πολύ νωρίτερα (οι Γάλλοι θυμήθηκαν κάτι δανεικά που είχαν δώσει στον Σουλτάνο και που θα γινόντουσαν αγύριστα σε περίπτωση τουρκικής συντριβής και οι Βρετανοί μαζί με τους παραπάνω είδαν περισσότερο μέλλον με τους απέναντι-Οι Ιταλοί ήταν κόντρα από την αρχή)και τοο αποτέλεσμα των εκλογών απλά τους βόλεψε για να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο.
Και μια που προτείνατε βιβλίο, να προτείνω κι εγώ ένα: "Η αισχρά προδοσία" του Μενάνδρου Φοίβου Ακάδημου.

Ανώνυμος 13 Απριλίου 2010 στις 4:23:00 π.μ. EEST  

Ο Ελ. Βενιζέλος έχασε τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου του 1920, όχι επειδή δεν τον ψήφισε ο Λαός όπως αρέσει στην φτηνή προπαγάνδα να διαδίδει, αλλά χάριν του εν ισχύ εκλογικού νόμου εκείνης της εποχής που ειρήσθω εν παρόδω είχε "φτιάξει" η ίδια η κυβέρνηση Βενιζέλου, που αν και οι "φιλελεύθεροι" πήραν τους περισσότερους ψήφους, έχασαν τις εκλογές "προς δόξαν" του "κοινοβουλευτισμού". Όποιος θέλει μπορεί να βρει στοιχεία για τότε και θα καταλάβει το μέγεθος της κοροϊδίας που σερβίρουν ανελλιπώς στον Ελληνικό Λαό. Στο βιβλίο του Αγγελομάτη "Μικρό χρονικό μεγάλης τραγωδίας" (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 1962) θα βρει όποιος ενδιαφέρεται πολλά και "παράξενα" ντοκουμέντα του προμελετημένου εγκλήματος που οι δολοφόνοι-αυτουργοί ονομάζουν "Μικρασιατική καταστροφή".

Ανώνυμος 13 Απριλίου 2010 στις 1:22:00 μ.μ. EEST  

Για να ξεμπερδεύουμε με τον Βενιζέλο:
1. Δεν κάνεις εκλογές σε καιρούς δύσκολους. Τουςε γράφεις στα παλιά σου τα παπούτσια.
2. Όταν πέρασαν απέναντι ΕΠΡΕΠΕ να σταματήσουν στη Σμύρνη άντε και στο Αϊβαλί.
3. ΑΚΟΥΣΕ τους "συμμάχους" και φυσικά την πλήρωσε όπως ΠΑΝΤΑ ο λαουτζίκος.

Ανώνυμος 13 Απριλίου 2010 στις 2:54:00 μ.μ. EEST  

@ 13 Απριλίου 2010 1:22:00 μ.μ. GMT+0300
Χα, χα φίλε μου. Σου δίνω δίκαιο. Και ο Σημίτης το 2004 δεν έπρεπε να πάει σε πρόωρες…

Ανώνυμος 13 Απριλίου 2010 στις 8:01:00 μ.μ. EEST  

ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΝΑ ΠΑΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΘΑ ΠΗΓΕΝΕ ΣΤΟΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΟΤΑΝ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΦΕΡΕ Η ΑΛΛΑΓΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΟΜΩΣ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΝΑ ΒΡΕΙ ΜΙΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ.

Ανώνυμος 14 Απριλίου 2010 στις 9:41:00 μ.μ. EEST  

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κατά το διάστημα που ο Ελ Βενιζέλος έλειψε απο την πολιτική ζωή της χώρας, απο τις εκλογές του ΄20 εως την Μικρασιατική Καταστροφή, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να πάνε χειρότερα.
Εξ'ορισμού δηλαδή τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι είτε τα ίδια είτε καλύτερα για τον Ελληνισμό.
Βασιζόμενος όμως στα μέχρι τότε πεπραγμένα των Κυβερνήσεων Βενιζέλου,είμαι βαθύτατα πεποισμένος ότι κρίσημα λάθη δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί.Ενδεικτικά αναφέρω:
1.Αποψίλωση του στρατεύματοσ απο ικανους αξιωματικούς, με μόνο λόγο ότι ήταν Βενιζελικοί και προώθηση σε άκρως νευραρλικά πόστα (Παπούλας,Χατζηανέστης κτλ) ανθρώπων κατώτερων των περιστάσεων επειδή ήταν φίλα προσκείμενοι στον Βασιλέα
2.Μεταβολή του βασικού στρατηγικού στόχου, απο την διασφάλιση της ευρύτερης περιοχής τησ Σμύρνης + κάποιες επιπλέον περιοχές πχ Προύσσα, στο κυνηγι της Κόκκινης Μηλιάς.
3.Συνεχή διπλωμματικά λάθη που οδήγησαν στην διπλωμματική απομόνωση της χώρας πχ επαναφορά Βασιλέα Κωνσταντίνου,ο ρόλος του οποίου μέχρι και δύο χρόνια πρίν κατά τον Α Π.Π ήταν ιδιαιτέρως επιβλαβής για την Αντάντ αλλά και την Ελλάδα,αντίθετως ιδιαιτέρως επωφελής για την Γερμανία και την Βουλγαρία πχ παράδοση Αν Μακεδονίας και του Α Σ.Σ (25000 Ελληνες στρατιώτες συνελλήφθησαν αμαχητί απο τους Βουλγαρους).
4.Η πρωτοφανής άρνηση στράτευσησ στους Ελληνες Μικρασιάτες απο τον Υπ Στρατιωτικών
5.Ο εξοργιστικός νόμος λιγες μέρες μήνες πριν την καταστροφή που απαγόρευε την μετοίκηση των Ελλήνων Μικρασιατών στην κυρίως Ελλάδα
Θα μπορούσα να γράφω επι μέρες για τα λάθη που οδήγησαν στην καταστροφη,σίγουρα αν κάποια απο αυτά είχαν αποφευχθεί η καταστροφή αν δεν είχε αποτραπεί, σίγουρα θα ήταν πολύ μικρότερη.

μετα τιμής
Γ.Ν.Π

Ανώνυμος 14 Απριλίου 2010 στις 11:21:00 μ.μ. EEST  

Αντωνης
Ο,τι και να λετε εγω ξερω οτι ο Βενιζελος εβαλε φαρδια πλατια την υπογραφη του στο μεγαλυτερο εγκλημα που εχει συνταλεστει σε βαρος του ελληνισμου τα τελευταια 3000 χρονια.
Διεταξε την ανταλλαγη των ελληνων της Μ.Ασιας (1.000.000) με τους μουσουλμανους του ελληνικου κρατιδιου (500.000) συμβαλλοντας βεβαια ετσι στην ομοιογενοποιηση της πατριδας.
Υπηρετησε λοιπον τον Ελλαδισμο σφαγιαζοντας και ενταφιαζοντας ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ τον ελληνισμο και μια ιστορια αιωνων που ξεκινησε με τους Ιωνες αποικους.
Επιτελους πρεπει να καταλαβουμε οτι το αθλιο κρατιδιο στο οποιο ζουμε (αναθεμα και αν θα ειναι ελληνικο σε 50-100 χρονια) δεν ειναι τιποτα μπροστα στη ρωμηωσυνη που πρεσβευουμε η δυναμη της οποιας (οχι απαραιτητα δυναμη καταπιεσης και επιβολης) εκτεινεται στα περατα του κοσμου...
συγγνωμη για τη φλυαρια...

Ανώνυμος 26 Απριλίου 2010 στις 11:10:00 μ.μ. EEST  

Πρόκειται για ένα γρήγορα γραμμένο βιβλίο που θέλει να απαντήσει σε ερωτήματα που ο σοβαρός ιστορικός επιστήμονας ούτε κάν τα κοιτάζει. Όλες οι πηγές είναι τριτογενείς και δευτερογενείς. Δεν έχει καθόλου κοιτάξει αρχειακό υλικό για να φωτίσει τα γεγονότα.Θα πρότεινα για όσους ενδιαφέρονται να κοιτάξουν απευθείας οι ίδιοι τα απομνημονεύματα των πρωταγωνιστών του πολέμου. Αν και δεν είναι σύγχρονα με τα δραματικά γεγονότα είναι τουλάχιστον αυθεντικά.

Ανώνυμος 12 Ιουλίου 2012 στις 6:28:00 μ.μ. EEST  

Το μεγαλύτερο λάθος είναι ότι δεν μπήκαμε στην Πόλη τον Σεπτέμβριο του 22 και δεν στέιλαμε τελεσίγραφο στον Κεμάλ ότι για κάθε χριστιανό σφαγμένο στην προκυμαία της Σμύρνης θα βρίσκονται δύο μουσουλμάμνοι σφαγμένοι στον Βόσπορο.

NF 12 Ιουλίου 2012 στις 8:03:00 μ.μ. EEST  

Συμφωνω σε ενα πραγμα¨: Το Σεπτεμβριο του 1922 ζουσαν στην Ελλαδα 500,000 Τουρκοι ενω ειχαμε χιλιαδες Τουρκους στρατιωτες αιχμαλωτους απο τις επιτυχημενες επιχειρησεις του 1919-1921. Επρεπε να μηνυσουμε στον Κεμαλ τον Αυγουστο του 1922:." Κερδισες. Καλως. Αλλα αν πειραξεις τους Ελληνικους πληθυσμους υπο την Κατοχη σου, οι απο εδω δικοι σου θα παθουν ακριβως τα ιδια, ισως και χειροτερα"

ΑΧΕΡΩΝ 12 Ιουλίου 2012 στις 9:45:00 μ.μ. EEST  

Στην Ελλὰδα του νεοραγιαδισμοὺ κυρὶαρχη ιδεολογὶα εὶναι ο μικρο'ι'δεατισμὸς και η ηττοπὰθεια που αυτὸς δημιουργεὶ,αλλὰ και δημιουργεὶται απὸ αυτὴν-φαὺλος κὺκλος.
Δεν θα κουραστὼ να υποστηρὶζω ὸτι η Μικρασιατικὴ Εκστρατεὶα ΔΕΝ ὴταν καταδικασμὲνη να αποτὺχει.
Και αντιστρὸφως,σε ὸλους τους μετὰ Χριστὸν προφὴτες που θεωροὺν δεδομὲνο και αυτονὸητο ὸτι η Θεσσαλονὶκη,η Κρὴτη,τα Ιωὰννινα και η Αλεξανδροὺπολη εὶναι ελληνικὲς,αυτὸ επετεὺχθη επειδὴ οι συνθὴκες επὲτρεψαν στον μαχὸμενο Ελληνισμὸ να το επιτὺχει.
Τα πρὰγματα θα μποροὺσαν και τὸτε να εὶχαν απογητευτικὴ εξὲλιξη,το βὲβαιο εὶναι ὸτι εὰν δεν το παλεὺαμε,δεν θα το πετυχαὶναμε.
Σχετικὰ με το βιβλὶο ''Αισχρὰ προδοσὶα'',να ὲχετε υπ´ὸψιν ὸτι το ὸνομα Μενανδρος Φοὶβος Ακὰδημος εὶναι ψευδὼνυμο του Ιωὰννη Μουρατὶδη,πρὸσφυγος απὸ την Μικρὰ Ασὶα,ο οποὶος για κὰποιο λὸγο εὶναι εμπαθὴς κατὰ των Ελλὴνων της Ελληνικὴς Χερσονὴσου.
Κὰπου μὲσα στο βιβλὶο αναγρὰφεται το ὸνομα Jean de Murat(Ιωὰννης Μουρατὶδης).Επὶσης,μὸνο το ΜΙΣΟ βιβλὶο πραγματεὺεται τη Μικρασιατικὴ Εκστρατεὶα,απὸ στρατιωτικὴ ὰποψη απλο'ι'κὰ πὰντως,ενὼ το υπὸλοιπο βιβλὶο αναφὲρεται στον ὶδιο τον συγγραφὲα και κὰποια ομιχλὼδη αντικεὶμενα ιστορὶας της ανθρωπὸτητος.
Δεν το συνιστὼ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP