Απόδοση ιθαγένειας σε σλαβομακεδόνες προσεχώς

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Στα σκαριά έχει καταπώς φαίνεται η Κυβέρνηση σχέδιο εκ νέου χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας σε όλους όσους την στερήθηκαν μετά τον εμφύλιο. Το "καταπώς φαίνεται πάει στην Υφυπουργό Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη η οποία σε επιστολή της στον επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμπαργκε διαβεβαιώνει ότι: οι αρχές έχουν έτοιμο σχέδιο για την επαναχορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε όλους όσους την έχασαν και άρχισε ήδη να εξετάζεται μια πληθώρα αιτήσεων που έχουν υποβληθεί απο τους ενδιαφερόμενους.

Πρόκειται για όσους στερήθηκαν την ελληνική ιθαγένεια μετά τον εμφύλιο στην Ελλάδα κατοικούν χρόνια τώρα στα Σκόπια και έχουν προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου ζητώντας μαζί με την ελληνική ιθαγένεια και τις περιουσίες που κατασχέθηκαν τότε.Το θέμα είναι ότι η φάμπρικα θα ανοίξει με το μεγάλο θέμα της διεκδίκησης περιουσιών...

Δημοσίευμα της εφημερίδας Το Ποντίκι 21/4/2010

Και για να θυμηθούμε μερικές παλαιότερες αναρτήσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου για το θέμα, το οποίο αποτι φαίνεται θα επανέρθει σύντομα στο προσκήνιο :

Λοβέρδος: το ΠΑΣΟΚ θα επιτρέψει την επάνοδο "Σλαβομακεδόνων" προσφύγων (2/9/2009)
Τελικά ο Γιωργάκης μαζεύει γύρω του (και προωθεί...) όλους τους εκλεκτούς πατριώτες... Μετά τη γνωστή τοποθέτηση του συμβούλου του Γρηγόρη Βαλλιανάτου υπέρ μακεδονικής μειονότητας, "καθαρών Μακεδόνων" κλπ., να σου τώρα κι ο Ανδρέας Λοβέρδος (υφυπουργός Εξωτερικών επί Γιωργάκη ΥΠΕΞ, για να μην ξεχνιόμαστε) να στρώνε....(περισσότερα)


Πρώτο θέμα η "υπόσχεση" Λοβέρδου στα Σκόπια..
(6/9/2009)
Πρώτο θέμα είναι εδώ και μερικές μέρες οι εξωφρενικές δηλώσεις Λοβέρδου στους Σκοπιανούς τηλεοπτικούς σταθμούς ,οι οποίοι σε πανηγυρικό ύφος σημειώνουν ότι το κόμμα του οποίου ηγείται ο Γ.Παπανδρέου συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.. (περισσότερα)


Ο Ανδρέας Λοβέρδος και οι Αυτονομιστές (9/9/2009)
Τουλάχιστον ατυχείς και στερούμενες ιστορικής τεκμηριώσεως μπορούν να χαρακτηρισθούν οι δηλώσεις του κ. Ανδρέα Λοβέρδου, βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, περί ελεύθερης επανόδου στην Ελλάδα των μεταλλαγμένων Σκοπιανών (πρώην Ελλήνων) αυτονομιστών και προπαγανδιστών. Οι δηλώσεις..



Απάντηση Παγκόσμιων Παμμακεδονικών οργανώσεων στον Λοβέρδο (22/9/2009) Προς κ. Ανδρέα Λοβέρδο,Βουλευτή Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος,Απόλλωνος 6, 10557, Αθήνα
Αξιότιμε κύριε Βουλευτά, Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία του Ελληνισμού του Εξωτερικού για τις ατυχείς και στερούμενες ιστορικής τεκμηρίωσης δηλώσεις σας στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχωρήσατε στον Τάκη Μίχα στην..


Προς εγκατάσταση σλαβομακεδονικής μειονότητας στη Μακεδονία; (26/9/2009) Απροσδόκητα δύο πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις έθεσαν θέμα "επαναπατρισμού" των Σλαβομακεδόνων φυγάδων της περιόδου 1941-1949[2]. Συγκεχυμένα κάπως, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος, σαφέστερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης αφήνουν να εννοηθεί ότι μέσα στο καλοκαίρι θα..

11 σχόλια:

Ανώνυμος 22 Απριλίου 2010 στις 12:21:00 μ.μ. EEST  

Βρέ την Ντόρκα το'πε και το'κάνε.

Akritas 22 Απριλίου 2010 στις 1:45:00 μ.μ. EEST  

Δεν μου δημιουργεί καθόλου εντύπωση,
από τις 6-10-2009 το έχω πει,
2 ημέρες μετά από την νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές,
δες σχετικό λινκ εδώ και ο καθένας μπορεί να διαβάσει στο που διαψεύστηκα.

enkripto 22 Απριλίου 2010 στις 2:00:00 μ.μ. EEST  

δυστυχώς χτύπησες κέντρο Ακρίτα..

KE 23 Απριλίου 2010 στις 5:44:00 π.μ. EEST  

Όπως το φανταζόμουνα η απάντηση της Τζάκρη αφορούσε τις περιπτώσεις του άρθρου 19 και δε λέει τίποτα το καινούργιο από τα γνωστά: Όσοι έχασαν την υπηκοότητα τους μπορούν να κάνουν αίτηση για να την ανακτήσουν (δεν αποδίδεται αυτόματα όπως ζητά ο Δημητράς και τα φιλαράκια του - ECRI κλπ.).

https://wcd.coe.int/com.instranet.InstraServlet?command=com.instranet.CmdBlobGet&InstranetImage=1538650&SecMode=1&DocId=1565486&Usage=2

Τη δεκαετία του '50 το άρθρο 19 εφαρμόστηκε και σε Σλαβομακεδόνες οικονομικούς μετανάστες αλλά σύντομα έπαψε να εφαρμόζεται γιατί απουσία αποσχιστικής δράσης θεωρούνται Έλληνες το Γένος κι αυτοί (βλ. και δηλώσεις Παπαθεμελή για το θέμα).

Καλό είναι να υπάρξει διορθωτικό post - γιατί αλλιώς θα γίνει σαν την ιστορία του Γιάννη με το λύκο και όταν πραγματικά υπάρξει σοβαρός λόγος να κράξετε κανείς δε θα δίνει σημασία.

enkripto 23 Απριλίου 2010 στις 9:47:00 π.μ. EEST  

@ΚΕ

εδώ το γράμμα στο οποίο απαντάει η υφυπουργός

https://wcd.coe.int/com.instranet.InstraServlet?command=com.instranet.CmdBlobGet&InstranetImage=1538638&SecMode=1&DocId=1565476&Usage=2

Η επίμαχη ερώτηση στην οποία απαντά η υφυπουργός γίνεται επάνω στο άρθρο 19 συνεπώς η απαντηση θα περιστρεφεται γυρω απο αυτό (το άρθρο 19 καταργήθηκε το 1998)

Όμως η είδηση στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι αυτή (δλδ ότι εξετάζει αιτήσεις ατόμων που θελουν να παρουν πισω την ιθαγένεια, αυτό γινόταν και πρίν) , αλλά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με την κυρία Τζακρη "has also been working to the direction of facilitating the process of persons wishing to reapply for citisenship based on the former article 19"

κατα την γνώμη μου αυτή η μικρή λεπτομέρεια είναι το ζουμί της υπόθεσης...

πώς "θα διευκολύνει την διαδικασία" , με ποιο τρόπο; μήπως αναφέρεται στην περιβόητη υποσχεση Λοβέρδου; λέμε τώρα..

ΥΓ χαίρομαι ιδιαιτέρως γιατι βλέπω ότι υπάρχει κόσμος που παρακολουθεί στενά το θεμα..

enkripto 23 Απριλίου 2010 στις 9:52:00 π.μ. EEST  

το επιμαχο κομματι-ερώτηση του Hammarberg

Moreover, I would welcome further information on the restoration of Greek nationality for those
persons who lost it on the basis of former Article 19 of the Greek Nationality Code. As mentioned
in our meeting, these include stateless persons living in Greece and abroad. I would be grateful
for any updated information you could provide on the number of former Greek citizens presently
living as stateless persons in Greece and abroad, the extent to which they have been able to
have their citizenship restored and any measures envisaged to facilitate the process of
restoration of their Greek nationality.

ΚΕ 23 Απριλίου 2010 στις 8:15:00 μ.μ. EEST  

Μα οι αντάρτες και τα παιδιά του παιδομαζώματος δεν έχασαν την υπηκοότητα τους λόγω του άρθρου 19! Οι διευκολύνσεις έχουν σχέση με τα θύματα του άρθρου 19 - ακόμα και τόσα χρόνια μετά την κατάργηση του υπάρχουν ακόμα ανιθαγενείς στη Θράκη γιατί οι διαδικασίες ανάκτησης καθυστερούν - γι'αυτό και οι διαμαρτυρίες από το ΣτΕ. Τα έχω γράψει πιο εκτενώς στου Ακρίτα (2η μου απάντηση - σε κάποια φάση θα φανεί).

Να παραπονεθείτε με το δίκιο σας για τις τότε δηλώσεις Λοβέρδου αλλά όχι για το συγκεκριμένο. Αδικείτε τη σοβαρότητα και την εγγυρότητα σας.

enkripto 24 Απριλίου 2010 στις 7:54:00 μ.μ. EEST  

μα δεν ισχυρίστηκε κάποιος ότι την εχασαν με το άρθρο 19

κατα την γνωμη σου δεν τίθεται θέμα με την αποστροφή περι "διευκόλυνσης της διαδικασίας"; (ειδικα υπο το πρίσμα των δηλώσεων Λοβέρδου)

πιστεύω είναι ξεκάθαρα τα πράγματα

ΚΕ 26 Απριλίου 2010 στις 7:13:00 μ.μ. EEST  

Αφού είσαι έξυπνος άνθρωπος γιατί επιμένεις;

Ρωτάει ο επίτροπος για τα θύματα του άρθρου 19 που ακόμα να πάρουν την υπηκοότητα πίσω (εντός της Ελλάδος ανιθαγενείς και εκτός της Ελλάδος αγνώστου άλλης υπηκοότητας). Το ρωτάει γιατί ενώ υπάρχει διαδικασία ανάκτησης (μετά από αίτηση) οι αρχές κωλυσιεργούν και ακόμα υπάρχουν ανιθαγενείς (που απαγορεύεται από διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει και επικυρώσει η Ελλάδα).

Του απαντάει λοιπόν η Τζάκρη πως (α) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση (ενώ οι πιέσεις από Δημητρά κλπ. που είναι και οι κύριοι πληροφοριοδότες του Hammarberg είναι για αυτόματη επιστροφή της ιθαγένειας χωρίς αίτηση - κοινώς δεν τους κάνουν την χάρη) και (β) πως όσοι έχουν κάνει αίτηση θα διευκολυνθούν ώστε να την ανακτήσουν γρήγορα (κοινώς - υπονοεί πως θα σταματήσει η κυβέρνηση όσους μέσα στο γραφειοκρατικό μηχανισμό τρενάρουν αυτές τις υποθέσεις από το να συνεχίσουν την κωλυσιεργία).

ΤΙΠΟΤΑ δεν αφορά περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στο άρθρο 19. Η επιμονή σας να ανακαλύπτετε είδηση εκεί που δεν υπάρχει δε συνάδει με τη σοβαρότητα του blog σας. Το ξαναλέω: Βρίστε το Λοβέρδο όσο θέλετε για τη ψηφοθηρική του δήλωση αλλά μην κατασκευάζετε ανεμόμυλους.

Η όλη ιστορία ξεκίνησε από το τίποτα και τώρα έχει γίνει είδηση και στις δύο πλευρές των συνόρων. Με τόση φασαρία που κάνουμε πλέον - χωρίς λόγο - δε θα μου έκανε εντύπωση την επόμενη φορά ο Χάμαρμπεργκ να εισακούσει τις εκθέσεις του ECRI κλπ. και να θέσει απευθείας θέμα Σλαβομακεδόνων πολιτικών προσφύγων στην κυβέρνηση και τότε είναι που θα έχουμε βγάλει τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια!

Ανώνυμος 28 Απριλίου 2010 στις 3:26:00 μ.μ. EEST  

καλα δεν εχετε τιποτα αλλο να κανετε εκει στην Ιπποκράτους;

enkripto 28 Απριλίου 2010 στις 4:09:00 μ.μ. EEST  

χρωστάω μια απάντηση στον φίλο ΚΕ

καταρχήν ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σχετικά με την σοβαρότητα του blog

Στην συγκεκριμένη περίπτωση νομίζω ότι χάνεις την ουσία και επικεντρώνεσαι σε δευτερεύουσας σημασίας λεπτομέρειες. Όντως η κουβέντα γίνεται για όσους εμπίπτουν στο πρώην άρθρο 19 και δεν γίνεται ρητή αναφορά σε αλλαγές όπως αυτές που είχε εξαγγείλει ο Λοβέρδος. Και; Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα δύο δεν συνδέονται.

Μιλάμε για πολιτική. Ο πολιτικός χρόνος και η γενικότερη συγκυρία έχει και αυτή την σημασία της.

θέλεις να μας πείσεις σώνει και καλά, ότι πρόκειται για μια ασημαντότητα η δήλωση Τζακρή (δεν αφήνεις καν ένα ερωτηματικό), όταν θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια εισαγωγική διάταξη για να βολιδοσκοπήσει πιθανές αντιδράσεις στις δραστικότερες αλλαγές που επιδιώκει η παρούσα κυβέρνηση.

Εσύ "διαβάζεις" στην δήλωση Τζακρή "ασήμαντες γραφειοκρατικές διευκολύνσεις", εγώ διαβάζω άλλα πράγματα. Πράγματα τα οποία αποτι φαίνεται αντιλαμβάνονται και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι εδώ και μερικές μέρες πανηγυρίζουν στα σκοπιανά ΜΜΕ.

Οπότε πιστεύω θα μου επιτρέψεις να διατηρήσω και εγώ την άποψη μου, ασχέτως αν την θεωρείς ασόβαρη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP