Κρίση στις Πολεμικές Μοίρες από την… αξιοκρατία Βενιζέλου

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Μείζον θέμα έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους της Πολεμικής Αεροπορίας εξαιτίας της υποβολής παραιτήσεως από τον Διοικητή Πολεμικής Μοίρας που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Αναχαίτισης. Αιτία η μεθοδευμένη προώθηση με καθαρώς κομματικά και όχι επιχειρησιακά – αξιοκρατικά κριτήρια «κομματικού εκλεκτού» της κυβέρνησης.

Ο Μοίραρχος υπέβαλλε την παραίτησή του όταν έγινε αντιληπτή η προώθηση υποψηφίου αντικαταστάτη του στο προσεχές καλοκαίρι, παρόλο που ο ίδιος συμπληρώνει μόλις 1 έτος στην Διοίκηση της συγκεκριμένης επίλεκτης μονάδας. Πρόκειται για υψηλού επιπέδου αξιωματικό, παραδεκτό από τους συναδέλφους του, ο οποίος προ μηνών πέρασε με άριστα την επιχειρησιακή αξιολόγηση στην οποία υποβλήθηκε η Μοίρα του από το ΝΑΤΟ. Επιπλέον, στο διάστημα της Διοίκησής του, η Μοίρα κατάφερε να βγει επιχειρησιακή σε ιδιαίτερης σημασίας όπλα, ολοκληρώνοντας με απόλυτη επιτυχία μία εργώδη προσπάθεια που αναβάθμισε έτι περαιτέρω την ελληνική Αναχαίτιση.
Αντί άλλης ανταμοιβής, η ηγεσία έκρινε σκόπιμο, πέρα από κάθε γνωστή πρακτική, να προωθήσει την αντικατάστασή του… Για λόγους ευθιξίας και στοιχειώδους αξιοπρέπειας, ο Μοίραρχος υπέβαλλε την παραίτησή του.

Στο σημείο αυτό δεν μπορεί κανείς παρά να ανατρέξει στις τυπικές διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, περί «αξιοκρατίας» κ.λπ. που παίζουν σαν κασέτα δίχως κανένα πραγματικό περιεχόμενο από τον εκάστοτε πολιτικό προϊστάμενο των Ενόπλων Δυνάμεων. Πέραν των όσων ο κ. Βενιζέλος διακήρυξε στην Βουλή, στην διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, στην πρώτη κιόλας συνέντευξη που παραχώρησε στην Μεσογείων, υπερασπίσθηκε με σθένος το αίσθημα «αξιοκρατίας» που διακατέχει, τάχα, τους κυβερνώντες. Έτσι λοιπόν, στις 4 Νοεμβρίου 2009, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκτάκτων κρίσεων και την επαναφορά αποστράτων, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«… εμείς θέλουμε να αξιοποιούμε τον επαγγελματισμό και τις ικανότητες όλου του στελεχικού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτά που εξαγγείλαμε στη Βουλή για την αξιοκρατία, τη νομιμότητα, τη διαφάνεια, τον σεβασμό της προσωπικότητας, τα εννοούμε και τα κάνουμε πράξη. Βεβαίως θέλουμε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ανταπόκριση. Όλοι αξιολογούμεθα κάθε μέρα, και εμείς αξιολογούμεθα εντέλει από τον ελληνικό λαό και έχουμε την εντολή του να αξιολογούμε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλά αυτό γίνεται πάντοτε με σοβαρότητα, ψυχραιμία, διαφάνεια και με απόλυτο σεβασμό στη νομιμότητα. Πρέπει να νοιώθουν όλοι ήρεμοι, ήσυχοι, ασφαλείς, αλλά όχι ανεξέλεγκτοι».

Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με τον νόμο περί ιεραρχίας και προαγωγών, σχετικά με το «φαινόμενο» της πρόωρης αποχώρησης στελεχών από τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ. Βενιζέλος είχε δηλώσει: «Δεν νοείται άνθρωποι στους οποίους έχει επενδύσει το κράτος χρήμα και χρόνο να φεύγουν, λόγω προαγωγής νεοτέρου τους, στην ακμή της ηλικίας τους, τη στιγμή που πρέπει να αποδώσουν».

Έπειτα από αυτά, ερωτάται ο κ. υπουργός:

• Πόσο «ήρεμα, ήσυχα και ασφαλή» πρέπει να αισθάνονται τα στελέχη όταν βλέπουν τέτοιες μικροκομματικές νοοτροπίες να επηρεάζουν την λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, όχι σε επίπεδο ηγεσίας αλλά ακόμη και στο χαμηλότερο επίπεδο της Διοικήσεως Μονάδων;
• Πόση αξιοκρατία περιέχει η περίπτωση πρόωρης (ταπεινωτικής) αντικαταστάσεως ενός καθόλα επιτυχημένου αξιωματικού;
• Πώς διασφάλισε στην συγκεκριμένη περίπτωση η ηγεσία, την επένδυση σε χρήμα και χρόνο που έκανε η πατρίδα στον συγκεκριμένο αξιωματικό, τον οποίο εξωθεί σε παραίτηση;
• Να υποθέσουμε ότι δεν πρόκειται για την μόνη αλλά μία μόνο από τις πολλές ανάλογες περιπτώσεις που θα δούμε στις επικείμενες αλλαγές Διοικήσεων Μονάδων το προσεχές καλοκαίρι;
• Τέλος, για την ιστορία (απλώς) ο αντικαταστάτης στην συγκεκριμένη περίπτωση, διαθέτει τα τυπικά προσόντα;
Ακούτε κ. Βενιζέλε και κ. Μπεγλίτη;

37 σχόλια:

Ανώνυμος 14 Απριλίου 2010 στις 12:01:00 π.μ. EEST  

Έ μάλλον δε θα έστειλε résumé στο web!

Ανώνυμος 14 Απριλίου 2010 στις 12:10:00 π.μ. EEST  

Θύμα του "νέου δόγματος" που επιχειρεί να εφαρμόσει στο Αιγαίο ο ΓΑΠ και η παρέα του είναι ο Μοίραρχος! Γιατί είναι αδύνατον να πείσεις έναν άνθρωπο που μια ολόκληρη ζωή αναχαιτίζει τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο, να δεχθεί αντ'αυτού τη "διακριτική" παρακολούθηση των εισβολέων και τη συνδιαχείριση του μισού Αρχιπελάγους που έχει ήδη συμφωνήσει η... κυβέρνηση με τους "απέναντι". Άλλωστε ο ΓΑΠ - κατά δήλωση του - "πιστεύει πως δεν τον ενοχλεί η απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων αν είναι να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια απαλλαγμένοι από κακόβουλες κινήσεις των γειτόνων μας"! Το δήλωσε κατά την επίσκεψη του στην ελληνική πρεσβεία του Καναδά, 1999 όντας Υπ. Εξωτερικών τότε! Και τα είδαμε τα χαϊρια του! Αυτός ήταν που αναγνώρισε το ίδιο έτος στη Μαδρίτη, την ύπαρξη για πρώτη στην ιστορία μας φορά "Γκρίζων Ζωνών στο Αιγαίο!Όπως βλέπετε το "έργο" του συνεχίζεται... Κι αυτός - αν είναι ποτέ δυνατόν - έχει την τύχη της πατρίδας μας στα χέρια του!

Ο Θεός να βάλει το χέρι του γιατί αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι!

Ανώνυμος 14 Απριλίου 2010 στις 5:55:00 π.μ. EEST  

Από τους αισώπειους λεονταρισμούς του Μπεγλίτη, στο "δεν έχουμε (ξαφνικά και όλως τυχαίως βρε παιδί μου) ανταλλακτικά. Προφανώς ετοιμάζουν νέα "Ίμια" και Αξιωματικοί Πατριώτες είναι εμπόδιο. Θυμηθείτε τον αλήστου μνήμης "ναύαρχο" εκείνου του φιάσκου. Έτσι είχε επιστρέψει και αυτός τότε. Μέ "αξιοκρατικά" (λέγεμε κομματόσκυλο)...κριτήρια. Και έκτοτε αποκτήσαμε "γκρίζες ζώνες". (Όχι του καράτε αλλά του πασοκικού "βαράτε"). Τώρα ούτε ο θεός μας σώζει. Βλέπεις βαρέθηκε και αυτός να ασχολείται με άχρηστα ανθρωπάκια που τα περιμένουν όλα απ' αυτόν, καθήμενα κοπροσκυληδόν επί του καναπέως.

Ανώνυμος 14 Απριλίου 2010 στις 8:51:00 π.μ. EEST  

Αυτή η πράσινη "αξιοκρατία" θα μας φάει

THESEIS MAHIS 14 Απριλίου 2010 στις 8:56:00 π.μ. EEST  

Λόγος λιτός και βαρύνουσας σημασίας από τον Α'ΓΕΕΘΑ πριν ένα χρόνο.
"Σενάρια επεξεργαζόμαστε πολλά. Αλλά δεν υπάρχει ούτε ένα σενάριο, ούτε ένα παίγνιο που σε ενδεχόμενο προσβολής, μικρής ή μεγάλης κλίμακας, ελληνικών εδαφών και ελληνικών δυνάμεων από την Τουρκία να μην απαντήσουμε άμεσα με τον ίδιο τρόπο ή και σε μεγαλύτερη έκταση. Οι διαδικασίες είναι αυτόματες και δεν τίθεται θέμα έγκρισης της δράσης από την πολιτική ηγεσία. Αυτό είναι αυτονόητο και προβλεπόμενο. Άλλωστε δεν πιστεύω ότι υπάρχει ελληνική πολιτική ηγεσία που να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μετά την κατάληψη ελληνικού εδάφους και μάλιστα κατοικημένου".
31.3.2009

Που να φανταστούμε καλέ μου φίλε ότι τα σενάρια περιλάμβαναν και το δόσιμο στα χαρτιά, μετά από διαπραγμάτευση εφ' όλης της ύλης. Λέγαμε ότι μπορεί να πέσει και καμιά τουφεκιά. Έτσι για την τιμή των όπλων. Για να πούν πάλι ότι "δεν αξίζει να χυθεί αίμα για δυό παλιόννησα" και "πετάχτε τη στη θάλασσα και πείτε ότι την πήρε το κύμα". Και με την απειλή κλιμάκωσης να κάτσουν στο τραπέζι.

Αλλά δόσιμο στα χαρτιά δεν το είχαμε σε κανένα σενάριο...
Digon

Ανώνυμος 14 Απριλίου 2010 στις 9:33:00 π.μ. EEST  

Μην ειστε τοσο απολυτοι! .Ειστε σιγουροι οτι η παραιτηση εχει σχεση με την ευθιξια; Η τα κεκτημενα κατεχωρημενα συνταξηδιωτικα δικαιωματα και απλα θελει να την παρουσιασει σαν ηρωικη εξοδο.Αφορμες και αιτιες μπορεις να βρεις αν θες.Τα παραγματα δεν ειναι παντα ασπρο μαυρο.

Ανώνυμος 14 Απριλίου 2010 στις 12:12:00 μ.μ. EEST  

Όχι. Τα πράγματα δεν είναι πάντα άσπρο - μαύρο αλλά όλοι γνωρίζουν πως γίνονται οι κρίσεις στο στράτευμα! Λες η "πράσινη διάφανεια" ν' άλλαξε τα δεδομένα;

Ανώνυμος 14 Απριλίου 2010 στις 1:55:00 μ.μ. EEST  

Μήπως είναι ο μοίραρχος της 335;; Αν ναί τότε ζήτω που καήκαμε!!!!

Ανώνυμος 14 Απριλίου 2010 στις 3:22:00 μ.μ. EEST  

Γιατί αν είναι από οποιαδήποτε άλλη Μοίρα, είναι μικρότερο το κακό; Εδώ πάντως μιλάνε για την "αιχμή" της Αναχαίτισης. Ε ρε γλέντια που θα κάνουν οι μογγόλοι

Ανώνυμος 14 Απριλίου 2010 στις 3:40:00 μ.μ. EEST  

Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα.

Άπό τον Γαλάζιο οσφυοκάμπτη Α/ΓΕΝ στον πρασινοφρουρό Μοίραρχο.

Μια ζωή τα ίδια καραγκιοζιλίκια.

Ανώνυμος 14 Απριλίου 2010 στις 3:44:00 μ.μ. EEST  

Μήπως και οι δύο "πρωταγωνιστές" κινούνται στον ίδιο πολιτικό (πράσινο)χώρο ; Μήπως ο παραιτηθείς απλά ήθελε να πάει το καλοκαίρι στο εξωτερικό και δεν εισακούστηκε ; Μήπως η Μοίρα είναι η xxx ; Μήπως όλα αυτά που γράφονται περί αναξιοκρατίας, στη συγκεκριμένη περίπτωση και μόνο, είναι μπούρδες ; Μήπως ;

enkripto 14 Απριλίου 2010 στις 3:51:00 μ.μ. EEST  

ας υποθέσουμε για μια στιγμή ότι έχεις δίκιο. ξέρεις πολλούς διοικητές που παραιτήθηκαν πριν κλείσουν έτος επειδή.. "δεν τους αφησανε να πάνε στο εξωτερικό";

δικαιολογίες για την κομματική άλωση κρίσιμων μονάδων έχουν εφευρεθεί κατα καιρούς πολλές, τουλάχιστον ας γίνεται χρήση των πιο αληθοφανών..

Ανώνυμος 14 Απριλίου 2010 στις 3:52:00 μ.μ. EEST  

Της χχχ είναι...

Ανώνυμος 14 Απριλίου 2010 στις 4:04:00 μ.μ. EEST  

Ασφαλώς και κατά καιρούς υπάρχει "κομματική άλωση" (και από τους "πράσινους" και από τους "γαλάζιους"-μην το ξεχνάς)σε καίριες θέσεις. Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αυτό που γράφω. Και φυσικά δεν είναι επιχείρημα, φίλε "εν κρυπτώ", το αν "πολλοί διοικήτές" δεν παραιτήθηκαν στο παρελθόν για τέτοιους λόγους...

enkripto 14 Απριλίου 2010 στις 4:15:00 μ.μ. EEST  

επειδή αντιλαμβάνομαι ότι σε ενόχλησαν οι "πράσινες" αναφορές,σαφώς και δεν είναι προνόμιο μόνο της τωρινής κυβέρνησης τέτοιες μεθοδοι(βλέπε παλαιότερες αναρτησεις)..

εμάς δεν μας απασχολεί ούτε το blame game, ούτε τα πρασινογαλαζιοκόκκινα μαλιοτραβήγματα.

Μας ενδιαφέρει όμως το γεγονός ότι αυτές οι πρακτικές προκαλούν προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία κρίσιμων μονάδων για την εθνική ασφάλεια. Και θα μου επιτρέψεις να αμφιβάλλω κατα πόσο είναι "όπως τα γράφεις" ανώνυμε φίλε..Δεν το βγάλαμε απο το κεφάλι μας..

ΥΓ επιχειρήματα που υποστηρίζουν τον κομματικό χαρακτήρα της παρέμβασης μπορείς να βρείς αρκετα την ανάρτηση. Αποτι κατάλαβα το μοναδικό αντεπειχήρημα μέχρι στιγμής είναι τα περι "εξόδου στο εξωτερικό"..

Ανώνυμος 14 Απριλίου 2010 στις 4:42:00 μ.μ. EEST  

Νομίζω ότι λέμε ουσιαστικά το ίδιο πράγμα. Δύο (ας πούμε) "πράσινοι" τσακώνονται για μια θέση. Προφανώς ο ένας είναι λίγο πιο... "πράσινος" από τον άλλον και κερδίζει. Αυτός που χάνει "τα παίρνει στο κρανίο" γιατί είναι και αυτός "πράσινος" ! Αν ήταν "γαλάζιος" θα τό παιρνε απόφαση πιο εύκολα.
Είναι απλό και μάλλον συμφωνούμε. Υπάρχει κομματική παρέμβαση-δεν είπα το αντίθετο-ωστόσο η διαμάχη είναι για το ποιος είναι περισσότερο "πράσινος"...
Υπάρχουν φράξιες και φράξιες, τόσο σε "γαλάζιους" όσο και σε "πράσινους".

enkripto 14 Απριλίου 2010 στις 4:59:00 μ.μ. EEST  

όπως είπε και ο Deng Xiaoping, "δεν με νοιάζει αν η γάτα είναι μαύρη ή άσπρη, αρκεί να πιάνει τα ποντίκια"..

και εν προκειμένω, η συγκεκριμένη απόφαση δείχνει -δυστυχώς- ότι δεν ελήφθει με αυτά τα κριτήρια.

Την καλημέρα μου ανώνυμε φίλε :)

Ανώνυμος 14 Απριλίου 2010 στις 7:02:00 μ.μ. EEST  

Νομίζω ότι κάποιοι από τους φίλους υπερπλουστεύουν και ισοπεδώνουν το θέμα. Το "μυστικό" της ανάρτησης, νομίζω ότι βρίσκεται στην τελευταία ερώτηση: εάν δηλαδή ο αντικαταστάτης έχει τα τυπικά προσόντα.
Το θέμα δεν είναι αν υπάρχει καυγάς μεταξύ δύο "πράσινων΄" ή μεταξύ ενός "πράσινου" κι ενός "γαλάζιου". Οπότε φίλοι μην εκτρέπετε - σκοτώνετε την βάση του προβληματισμού που πρέπει να υπάρχει από μια τέτοια εξέλιξη. Ο μεγάλος χαμένος είναι η Πολεμική Αεροπορία

Ανώνυμος 14 Απριλίου 2010 στις 8:03:00 μ.μ. EEST  

Το ποιον και η αξία του ανδρός, για όσους από μας έχουμε την τύχη και τιμή να γνωρίζουμε τον εν λόγω Αξκο, είναι αδιαμφισβήτητη, σε μια εποχή που τα πρότυπα σπανίζουν.
Για όσους όμως δεν γνωρίζουν, και η κρίση φανεί υποκειμενική, η απλή λογική λέει ότι όταν είσαι πρώτος στην τότε ΣΚΕΑ (νυν ΣΔΙΕΠ), όταν είσαι πρώτος στο ΣΟΤ με Α/Φ μια γενιά πίσω από τους συμμαχητές σου, που επί σειρά ετών μονοπωλούσαν την πρωτιά με ΝΜΑ, όταν είσαι πρώτος μεταξύ των αεροπόρων στην ΑΔΙΣΠΟ, σημαίνει ΚΑΤΙ. Αν μη τι άλλο, ότι αγαπάς την δουλειά σου.

Ανώνυμος 14 Απριλίου 2010 στις 8:56:00 μ.μ. EEST  

O μεγάλος χαμένος σε αυτή την υπόθεση είναι η Π.Α. Ανάγκασε σε παραίτηση ένα από τα πιο αξιόλογα στελέχη της. Όσοι τον έχουμε γνωρίσει αλλά και πετάξει μαζί του μόνο κολακευτικά σχόλια έχουμε για το ήθος του αλλά και την επαγγελματική του κατάρτιση.
Και προλαβαίνοντας κάποια πικρόχολα σχόλια, σας πληροφορώ ότι για να αναγκαστεί να φύγει αυτός ο άνθρωπος που έχει την Αεροπορία και την Πατρίδα πιο ψηλά απ όσο μπορείτε να φανταστείτε, έφτασε πραγματικά στα όρια αξιοπρέπειάς του...

Ανώνυμος 15 Απριλίου 2010 στις 10:34:00 π.μ. EEST  

Παραιτήθηκε πριν ανακοινωθούν οι τοποθετήσεις εξωτερικού... και 1,5 μήνα πριν συμπληρώσει έτος διοικησης, και μόλις 5 μήνες πριν συμπληρώσει τα 26 χρόνια υπηρεσίας που θα του απέδιδαν οικονομικά συνταξιοδοτικά οφέλη. Και για την ιστορία... από όσο ξέρω μέχρι τώρα... κανείς από την ηγεσία δεν πήρε ούτε ένα τηλέφωνο να τον ρωτήσει... "τι έγινε"; Έίδε κάποιο "όραμα" ξαφνικά ο Μοίραρχος; Γιατί όλοι απλά ήξεραν!!!Πάντως έστω και έτσι... αυτό που ήθελαν να κάνουν... δεν τους πέρασε.. Μπράβο του...!!! Υπάρχει στις μέρες μας ακόμη.. έστω και σε λίγους... φιλότιμο, αξιοπρέπεια, γενναιότητα και περηφάνεια...

Ανώνυμος 15 Απριλίου 2010 στις 2:07:00 μ.μ. EEST  

Όσοι είχαμε τιμή και την τύχη να συναντήσουμε τον εν λόγω αξιωματικό στην καριέρα μας όχι μόνο δεν έχουμε κάτι κακό να πούμε αλλά είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ένα πρότυπο αξιωματικού, ιπταμένου και πάνω απ'όλα ανθρώπου!!! Δεν νοιάστηκε ποτέ για προσωπικά οφέλη παρά μόνο για την αξιοπρέπεια του, την οποία όταν ένιωσε ότι ήθελαν να του τη στερήσουν απλώς δεν το άντεξε. Όπως λέει και ο ίδιος υπάρχουν οι άριστοι και οι αρεστοί. Δυστυχώς για όλους μας η πολιτική ηγεσία προτιμά τους δεύτερους.

Ανώνυμος 15 Απριλίου 2010 στις 4:51:00 μ.μ. EEST  

Οι λογοι για τους οποιους μπορεις να νιωθεις πλεον ελληνικη υπερηφανια ειναι μονο η ιστορια κ τετοιου βελινεκους ανθρωποι κ ιπταμενοι!Το σαπιο κ υποκινουμενο ομως συστημα κανει οτι μπορει για σβησει καθε τετοιου ειδους προτυπα κ παραδειγματα Ηθους,Δυναμης κ Αξιοπρεπειας.Ολα γινονται για το διχως ελεος συμφερον κ αν καποιος τολμησει κ βγει απ το κοπαδι τον πετροβολουμε,κ ας ηταν αξιος κ καθ ολα εντιμος.ΓΙΑΤΙ? Γιατι ετσι τους βολευει,γιατι ετσι ΄πρεπει΄,γιατι ετσι μας εμαθαν καποιοι ελεινοι κ θρασυδειλοι τυποι.Τελος αυτο που θα ηθελα να πω ειναι οτι ο χαρακτηρας μας,ειναι η μοιρα μας! Υπαρχουν μαχητες της ζωης,ειτε το θελουν ειτε οχι!

Mithridates 15 Απριλίου 2010 στις 10:11:00 μ.μ. EEST  

όταν είσαι πρώτος στο ΣΟΤ με Α/Φ μια γενιά πίσω από τους συμμαχητές σου


Ανώνυμε 8:03:00 μ.μ., όχι απλώς μια γενιά πίσω αλλά άλλου ρόλου α/φος!!! Τί να πει κανεις τώρα για τον κο Μοίραρχο, ΧΕΡΑΣ με ΔΚΤΗΣ Μοίρας με μαχητικό 3ης + γενιάς, ΗΓΕΤΗΣ και ΑΕΡΟΠΟΡΟΣ!!!

Τί κάνει η ηγεσία του ΥΕΘΑ; Ενδιαφέρεται καθόλου; Υπάρχει καθόλου φιλότιμο;

Ανώνυμος 16 Απριλίου 2010 στις 12:09:00 π.μ. EEST  

Οταν προ τριετίας προωθούνταν γαλάζιοι αντισμήναρχοι της Β4 σε επιλεγμένες θέσεις, δεν παρατηρήθηκε τόση ευθιξία,ούτε μνημονεύτηκαν οι αντίστιχοι άξιοι Αξιωματικοί Επιχειρήσεων και διοικητές σμηνών,πατριώτες και αυτοί...,που παραιτήθηκαν λόγω μεταθέσεων, ενώ ήταν εμφανές ότι είχε δρομολογηθεί η αντικατάστασή τους και ο εκτοπισμός τους.Μήπως ξεβολευόμαστε και δε μας αρέσει; Γνωρίζει κανείς ένα Μοίραρχο της Π.Α που παραμονές της επιλογής του δεν τηλεφώνησε σε πολιτικό γραφείο ή σε ανώτατο στέλεχος της Π.Α ζητώντας τη θέση;Χαλαρώστε γιατί αναντικατάστατοι πατριώτες υπάρχουν πολλοί στα νεκροταφεία...

Mithridates 16 Απριλίου 2010 στις 1:34:00 π.μ. EEST  

Το μπλογκ δεν υπήρχε τότε, η αντίδραση θα ήταν ακριβώς η ίδια αγαπητέ φίλε. Νομίζεις ότι το κίνητρο είναι πολιτικό/κομματικό; Σαφέστατα και δεν είναι. Μπορείς να ανατρέξεις στο αρχείο του ιστολογίου όπου η κατάσταση επί υπουργίας Μεϊμαράκη έχει στηλιτευθεί με συγκεκριμένα παραδείγματα, κάνε κλικ π.χ. εδώ

http://www.enkripto.com/2009/07/h.html

και θα το διαπιστώσεις και μόνος σου.

Αυτό που προέχει είναι η Άμυνα της χώρας και να υπάρχουν ικανά στελέχη στις κατάλληλες θέσεις ανεξαρτήτως πεποιθήσεων.

Και τα κακώς κείμενα θα κατακρίνονται από το "Εν κρυπτώ" ανεξαρτήτως πολιτικής/κομματικής προέλευσης.

Ανώνυμος 16 Απριλίου 2010 στις 8:03:00 π.μ. EEST  

Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι σε σοβαρές αεροπορίες για να γίνεις ΜΟΙΡΑΡΧΟΣ πρέπει να έχεις όχι απλώς πολύ καλό σετ μπαλάκια αλλά να ξεχωρίζεις πραγματικά κι έναντι των συναδέλφων σου. Δεν ξέρω τα ήθη κι έθιμα της ΠΑ στην διαδικασία της επιλογής Μοιράρχων αλλά στην προκειμένη περίπτωση ο συγκεκριμένος ΜΟΙΡΑΡΧΟΣ φαίνεται ότι ανήκε σε αυτή την κατηγορία. Είναι κρίμα λοιπόν που το υπέρτατο κριτήριο στην ΠΑ φαίνεται να είναι η κομματική ταυτότητα. Καλά ανώτεροι δεν υπάρχουν για να αντιδράσουν; Οι Αρχηγοί τί κάνουν όταν βλέπουν τέτοιες αδικίες εις βάρος αξιωματικών και της υπηρεσίας;
Βγάζουμε μόνοι τα ματάκια μας. Πάψτε ρε να βλέπετε τα πάντα με κομματικά γυαλιά.

Ανώνυμος 16 Απριλίου 2010 στις 12:18:00 μ.μ. EEST  

Ανώνυμε 16 Απριλίου 2010 12:09:00 π.μ. GMT+0300,
να σου υπενθυμίσω πως υποδέχτηκε το blog την έλευση του κ. Βενιζέλου στο Υπουργείο Αμύνης:
"Η τοποθέτηση του κυρίου Βενιζέλου αποτελεί ανακούφιση για δύο βασικούς λόγους:
Κατ’αρχάς, γιατί τερματίζει την εφιαλτική διοίκηση του Υπουργείου Αμύνης από την τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς και τη συνακόλουθη διοίκησης της ΓΔΑΕΕ από τον απερίγραπτο κ. Βασιλάκο. Ανάμεσα στις – ιστορικά ανεπαρκείς – πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Αμύνης, το δίδυμο αυτό μπορεί εύκολα να διεκδικήσει μία από τις κορυφαίες επιδόσεις ανεπάρκειας. Η – ούτως ή άλλως κλονισμένη – αμυντική ισχύς της χώρας εδέχθη κατά την υπουργία Μεϊμαράκη επιπρόσθετα ισχυρά πλήγματα, όχι απλώς τακτικού αλλά ιστορικού και στρατηγικού χαρακτήρα. Η περαιτέρω μείωση της στρατιωτικής θητείας – χωρίς προγραμματισμό, πέραν του κρισίμου χρονικού ορίου που δίνει κάποια σκοπιμότητα στη θητεία καθ’ εαυτή, με μόνο λόγο τη χυδαία ψηφοθηρία – η δραματική καθυστέρηση ή
και εμπλοκή στην προμήθεια κρίσιμου στρατιωτικού υλικού, καθώς και η προσχηματική άρνηση και ο συνολικώς γελοίος χειρισμός της υπόθεσης των υποβρυχίων αποτελούν μόνον τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία. Τα λιγότερο εμφανή, και ακόμη πιο σημαντικά υπήρξαν η συνεχής κατάρευση του ηθικού, της επιχειρησιακής ικανότητας και του μαχητικού πνεύματος των ΕΔ."

http://www.enkripto.com/2009/10/blog-post_1476.html

Αγαπητέ φίλε, εκτός από το κόμμα υπάρχει κι η Πατρίδα.

Ανώνυμος 16 Απριλίου 2010 στις 11:01:00 μ.μ. EEST  

Πολύ ισοπεδωτικό το σχόλιο για τα τηλέφωνα των Μοιράρχων προ των κρίσεων στους βουλευτές. Τόσο χάλια είμαστε; Να πεις ότι η ΠΑ έχει καμια πεντακοσαριά Μοιράρχους. Προσωπικά, αν και δεν είμαι του χώρου, δεν δίνω δεκάρα για την επιλογή της ηγεσίας. Αλλά επειδή τον πόλεμο θα τον κάνουν οι Μοίραρχοι, αυτοί και οι χειριστές τους θα πολεμήσουν και θα τα δώσουν όλα, θα ήθελα γαμώτο σε αυτές τις λίγες θέσεις να επικρατεί η λογική, η σοβαρότητα και πάνω απ' όλα η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ.

Ανώνυμος 17 Απριλίου 2010 στις 8:26:00 μ.μ. EEST  

Διάβασα με πολύ προσοχή το άρθρο και με επίσης πολύ προσοχή τα σχόλια και πραγματικά συνθλίβομαι γιατί αυτό δυστυχώς δε συνέβη μόνο εκεί. Ανάλογο περιστατικό ¨νυχτερινών διώξεων¨ έγινε τις τελευταίες μέρες σε άκρως νευραλγική υπηρεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με μόνο λόγο και αιτία την κόντρα των "πράσινων" συνδικαλιστών.
Η διοίκηση επέλεξε να βάλει στο περιθώριο τους νυν "πράσινους" συνδικαλιστές και να φέρει στο προσκήνειο τους νέους επίσης "πράσινους" συνδικαλιστές.
Αποτέλεσμα να αντικαθιστούν επιχειρησιακά στελέχη χωρίς λόγο και αιτία. Τα αποτελέσματα αυτού θα φανούν σε λίγο καιρό, αλλά θα είναι μάλλον αργά για τη χωρα...

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2010 στις 2:09:00 π.μ. EEST  

Άφεριμ!

Ανώνυμος 21 Απριλίου 2010 στις 6:54:00 μ.μ. EEST  

Ωραία όλα αυτά τα σχόλια για τον "ηρωϊκό" Μοίραρχο.
Αλλά γιατί δεν γράφει κανείς ότι ήταν δύο χρόνια στο εξωτερικό και με το που γύρισε έγινε Μοίραρχος στην Χ , αντί για τον ΑΕ που είχε τόσα χρόνια στη Μοίρα και ήταν λογικά η σειρά του να γίνει Μοίραρχος ;
Τώρα ήθελε πάλι να πάει έξω. Επιχειρησιακά προφανώς και ήταν άξιος αλλά μόνον αυτό δεν ποιεί ήθος...

Ανώνυμος 21 Απριλίου 2010 στις 9:07:00 μ.μ. EEST  

Δεν το γραφουμε γιατι απλά ειναι ανακριβή τα όσα λες. Πήγε για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, την εποχή που έδινες εξετάσεις και χωρίς να πάρει τη θέση κανενός άλλου υποψήφιου. Όταν γύρισε, όχι με ένα που ήθελε η Π.Α... αλλά με δυο μεταπτυχιακά (με άριστα), τοποθετήθηκε στη Σχολή Ικάρων ως Επόπτης Ακαδημαικής Εκπαίδευσης των Ιπταμένων. Μετά δύο χρόνια πήγε στην ΑΔΙΣΠΟ για ένα ακόμη χρόνο όπου αποφοίτησε πρώτος. Και εν συνεχεία τοποθετηθηκε στην θέση του ΑΕ της χ ΄Μοίρας για δύο χρόνια, όπου συνέχισε και ως Μοίραρχος. Όσο για του λόγου το αληθές ρωτήστε κάποιους από τους 800 Ικάρους εκέίνης της εποχής για να σας πούνε ποιος ήταν ο Επόπτης τους, ρωτήστε τους τότε εκπαιδευτές στην ΑΔΙΣΠΟ και συμμαθητές του, ρωτήστε κάποιους που τότε έπαιρναν τις αποφάσεις για τους ΑΕ και Μοιράρχους και είναι ακόμη εν ενεργεία.. και τέλος ρωτήστε απλά την ίδια του την -χ όπως αποκαλείτε- Μοίρα του... Πρέπει να έχει 16-17 χρόνια σε Πολεμική Μοίρα... Εσύ..; Πόσα έχεις που τον κρίνεις; .... Αιδώς Αργείοι...

Ανώνυμος 22 Απριλίου 2010 στις 7:30:00 μ.μ. EEST  

Αν έχω καταλάβει καλά για ποιον μιλάμε θα ήθελα να προσθέσω λίγα πράγματα όχι για τον αξιωματικό αλλά για τον «επιστήμονα» που γνώρισα. Είναι ο άνθρωπος που έφερε αέρα ανανέωσης σε μια σχολή που ακόμα λειτουργούσε με πρακτικές των 80ς. Η εργασία του για την αναβάθμιση των στρατιωτικών σχολών αξιολογήθηκε από ομάδα επιστημόνων και ανήκει πλέον στην οικογένεια των επιστημονικών δημοσιευμάτων της Σχολής Ευελπίδων. Σε ότι αφορά δε τις σπουδές στο εξωτερικό, το περίγραμμα της διπλωματικής του εργασίας δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της NASA, Scientific & Aerospace Reports. Μια εργασία που είναι ακόμα και σήμερα επίκαιρή σχετικά την Ευρωπαϊκή Αμυντική Πολιτική. Σε ότι αφορά το ήθος του, είδα έναν άνθρωπο που βαδίζει με το δόγμα της αξίας και αυτό το δόγμα δεν έχει χρώμα…

Ανώνυμος 24 Απριλίου 2010 στις 10:09:00 μ.μ. EEST  

Το θέμα είναι οτι η ΠΑ έχασε έναν εξαίρετο αξιωματικό και πάνω απο ολα καλό άνθρωπο.Εγώ είμαι τυχερός που σε γνώρισα.Να είσαι πάντα καλά Μοίραρχε.


Μου είπες να μην παραιτηθώ για να είμαστε μαζί και έφυγες πρώτος εσυ.

ανωνυμος 5 Μαΐου 2010 στις 12:32:00 π.μ. EEST  

o μοιραρχος ηταν σπανιος ανθρωπος.ειμαι περιφανος που συνεργαστικα μαζι του.ειχε πολλα να δωσει ακομα.

υ.γ κανεις καλος δε χανετε.καπου θα τον δουμε να διαπρεπει...παλι

Ανώνυμος 25 Σεπτεμβρίου 2010 στις 4:18:00 μ.μ. EEST  

δυστηχως ετσι λειτουργει η ελλαδαρα μας αλλα να δουμε ο υπουργος μας που μιλαει για αξιοκρατια ποιον θα κανει αρχηγο στην αεροπορια γιατι ακουγονται πολλα και πολλα στελεχη περιμενουν να το δουνε αυτο το ποιος θα γινει γιατι ολοι ξερουν κανονικα ποιος πρεπει να γινει και μιλαμε παντα αξιοκρατικα ποιος πρεπει να γινει για να δουμε κυριε υπουργε περιμενουμε να δουμε ποσο αξιοκρατια θα υπαρχει

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP