Mέτρα οικοδόμησης...εμπιστοσύνης

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Νέα ΜΟΕ παρά τις καθημερινές προκλήσεις στο Αιγαίο. Τον Μάιο στην Αθήνα ο Ερντογάν

Ολοκληρώθηκε σήμερα η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα, κατα την διάρκεια της οποίας έλαβαν χώρα συνομιλίες για την προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν αλλά και το θέμα της έντασης στο Αιγαίο. Ορισμένοι απο τους "καρπούς" των συνομιλιών ανακοινώθηκαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου κ. Δρούτσα και Νταβούτογλου στην Άγκυρα. Στην δέσμη των σχεδιαζόμενων "μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης" φυσικά δεν περιλαμβάνεται κάποια δήλωση σχετικά με τον τερματισμό της παρουσίας τουρκικών πλοίων ανοιχτά της Ραφήνας ή αποφυγή υπερπτήσεων πάνω απο κατοικημένες νήσους, αλλά γίνεται λόγος για:

1. Κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο της σύμπραξης για την ..ειρήνη (ΝΑΤΟ) με τη συμμετοχή χωρών - μελών της Σύμπραξης για την Ειρήνη, σε εκπαιδευτικά κέντρα Ελλάδας -Τουρκίας.

2. Διαλέξεις σε σπουδαστές των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από τους Αρχηγούς Επιτελείων, στο πλαίσιο της ανταλλαγής αμοιβαίων επισκέψεων.

3. Διασύνδεση, σε επίπεδο επιτελών, μιας Ελληνικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Τουρκικό Στρατηγείο Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ και μιας Τουρκικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Ελληνικό Αναπτυσσόμενο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ για εκπαιδευτικούς λόγους.

4. Οργάνωση αμοιβαίων εθιμοτυπικών επισκέψεων μεταξύ των Σχολών Πολέμου στο πλαίσιο προγραμματισμένων ταξιδιών στο εξωτερικό.

5. Διεξαγωγή κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων (ακαδημαϊκές μελέτες, σεμινάρια, συμπόσια και εκδόσεις άρθρων σε στρατιωτικά περιοδικά και επιθεωρήσεις των δύο χωρών) μεταξύ των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο των καθιερωμένων ανταλλαγών επισκέψεων μεταξύ των σπουδαστών, καθώς και μεταξύ των Σχολών Επιτελών.

Τα ευχάριστα νέα όμως δες σταματάνε εδώ..Πριν βιαστείτε να αναφωνήσετε ωσαννά! να σας ενημερώσουμε ότι αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των μυστικών συνομιλιών (όπως αναμενόταν) αλλά και η πραγματοποίηση τακτικών συναντήσεων, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, για να εξετάζεται η πορεία τους.

Συνεπαρμένος από τα ευχάριστα νέα ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας Aχμέτ Νταούτογλου δήλωσε : «Είμαστε χαρούμενοι που θα εντατικοποιηθούν οι διερευνητικές συνομιλίες, εύχομαι να είναι για το καλό όλων και χαίρομαι που η ελληνική πλευρά τοποθέτησε στη θέση αυτή έναν έμπειρο διπλωμάτη», και ανακοίνωσε από την πλευρά του τον Τούρκο επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις, πρέσβη Αχμέτ Σινιρλίογλου. Επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας τοποθετήθηκε ο πρέσβης επι τιμή Παύλος Αποστολίδης.

Στη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν τον προσεχή Μάιο (ελπίζουμε να αποφύγουμε ημερομηνίες όπως η 29η..) , η προετοιμασία της οποίας ξεκίνησε σήμερα, προγραμματίζεται να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για τη Σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στο οποίο θα μετέχουν δέκα υπουργοί από κάθε πλευρά.

Ο ΑΝΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας τόνισε ότι «με τη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας αναβαθμίζεται η συνεργασία Ελλάδας -Τουρκίας, ενώ αξιοποιείται η εμπειρία που αποκτήθηκε και έβαλε τις βάσεις για τη συνεργασία αυτή κατά την περίοδο 1999-2004». "Συνεργασία" η οποία λίγο έλειψε να χαρίσει στους Τούρκους υφαλοκρηπίδα δυτικά των Ελληνικών νήσων του Αν.Αιγαίου, να προσθέσουμε εμείς..

Μερικά από τα παλαιότερα ισταντανέ "ελληνοτουρκικής φιλίας" και εμπιστοσύνης :


7 σχόλια:

Agrupni Politis 8 Απριλίου 2010 στις 9:52:00 μ.μ. EEST  

«Είμαστε χαρούμενοι που θα εντατικοποιηθούν οι διερευνητικές συνομιλίες, εύχομαι να είναι για το καλό όλων και χαίρομαι που η ελληνική πλευρά τοποθέτησε στη θέση αυτή έναν έμπειρο διπλωμάτη»

Διαβάζοντας πίσω απ'τις λέξεις: "Πήραμε πάλι αυτό που θέλαμε. Είμαι πολύ χαρούμενος που η ελληνική διπλωματία μου έστειλε ένα τέτοιο χάπατο!!!".

Ωχ...βόηθα Παναγιά! Μιλάμε για την απόλυτη και απροκάλυπτη εθνική μειοδοσία!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΤΑΜΥΝΕΥΣ 9 Απριλίου 2010 στις 10:03:00 π.μ. EEST  

ΜΗΝ ΜΑΣ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙ Ο ΝΕΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΧΙΛΙΟΣΤΟ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΦΥΣΙΚΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2010 στις 2:11:00 μ.μ. EEST  

Η διατήρηση επαφής από μόνη της δεν είναι κακή, ιδίως όταν είναι κοινή διαπίστωση, ότι αυτή την περίοδο ιδίως, δεν μας "παίρνει" να διακόψουμε κάθε επικοινωνία.

Από εκεί και πέρα, ισχύει η ρήση Μολυβιάτη: "ο χρόνος από μόνος του είναι ουδέτερος. Θετικά λειτουργεί για όποιον τον εκμεταλλεύεται".
Συμπέρασμα: Ναι στις επαφές, εφόσον τις αντιμετωπίζουμε ως πίστωση χρόνου για να αναπληρώσουμε τα κενά μας και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

Αλλά βέβαια, ισχύει και η αμείλικτη απάντηση στα γραφόμενά μου: "Να καλύψουμε το χαμένο έδαφος στο αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεών μας σήμερα; Καλά, μα πού ζεις";

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2010 στις 3:09:00 μ.μ. EEST  

Δεν μπορεί κάποιος να κατανοήσει γιατί αυτή η βιασύνη για την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Σε επίπεδο ουσίας τα κράτη που έχουν διαφορές προβαίνουν σε μια συμφωνία που θα τηρήσουν μόνο όταν έχει γίνει πόλεμος, έχουν υπάρξει σοβαρές ανθρώπινες και υλικές απώλειες και η κοινή γνώμη, κουρασμένη και απελπισμένη δίνει το 'πράσινο φως' για συμφωνία. Στην περίπτωση της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν υπάρχει λόγος επίλυσης των διαφορών γιατί αυτό μπορεί να κοστίσει άμεσα στα ελληνικά συμφέροντα. Και εξάλλου η κυβέρνηση δεν έχει την ουσιαστική νομιμοποίηση να προβεί σε κάτι τέτοιο. Η κοινή γνώμη είναι επηρεασμένη από την κακή οικονομική κατάσταση. Θέλει μέτρα για την οικονομία. Δεν έθεσε θέμα επίλυσης των ελληνοτουρκικών.Τα περί νεο-οθωμανισμού είναι λάθος. Τη δεκαετία του ΄90 κάποιοι δημοσιογραφίσκοι και καθηγητές της Παντείου (Ηφαιστος, Πλατιάς, Γιαλουρίδης κτλ) μιλούσανε για το 'μουσουλμανικό τόξο' στα Βαλκάνια. Κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε. Απλά ο πόλεμος στη Βοσνία είχε και Μουσουλμάνους. Δηλαδή: μην τρελαίνεστε κάθε φορά που ο Νταβούτογλου θέλει να το παίξει δυνατόν παίκτης έναντι των στρατιωτικών και προστάτης των τουρκικών συμφερόντων και φιλοδοξιών. Αν φύγει ο Ερντογάν, φεύγει και ο Νταβούτογλου. Διαβάστε για τις αντιφάσεις των Τούρκων. Νομίζω ότι παίζεται ένα κλασικό παιχνίδι εντυπώσεων. Θυμάστε το 1988 (Οζάλ-Παπανδρέου και η δήλωση 'περί μη πολέμου').Ανατρέξτε στον Τύπο της εποχής να διαβάσετε τους διθύραμβούς. Ήταν έτσι στα αλήθεια? όχι βέβαια. Οι Τούρκοι συνεχίζουν να κάνουν τα δικά τους. Και οι πιλότοι της ΠΑ- που είναι ο μόνος κλάδος που μάχεται σε πραγματικές συνθήκες- κάνουν τη δουλειά τους. Τώρα αν κάποια πολύ υψηλά ιστάμενα πολιτικά στελέχη περάσανε όλοι την καριέρα τους κάπου σε μια χώρα της δυτικής Ευρώπης, και μόλις ακούνε 'παραβιάσεις' και 'παραβάσεις', τρομάζουνε, και θέλουνε συμφωνίες αυτό είναι κάτι άλλο.

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2010 στις 8:03:00 μ.μ. EEST  

Δηλαδή νεο-Οθωμανισμός δεν υπάρχει. Μάλιστα. Κεμαλισμός υπάρχει; Επεκτατική πολιτική υπάρχει; Στρατιωτική διπλωματία υπάρχει; Πόλεμος φθοράς για ανατροπή του νομικού status quo και σύρσιμό μας σε 'διαπραγματεύσεις' υπάρχει; Προσπάθεια Φινλανδοποίησης της Ελλάδος υπάρχει;

Oι Νεοισλαμιστές είναι φίλοι μας και θέλουν το καλό μας!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΤΑΜΥΝΕΥΣ 10 Απριλίου 2010 στις 11:36:00 π.μ. EEST  

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ(A.K.P) ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΣ. ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΝΑΥΠΗΓΗΣΗ ΝΕΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΑΜΦΙΒΙΑΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ.

Ανώνυμος 10 Απριλίου 2010 στις 1:51:00 μ.μ. EEST  

http://www.turkishcoalition.org/TCAletter_0323010.html http://atlasshrugs2000.typepad.com/atlas_shrugs/2010/04/another-genocide-by-islam-anniversary-of-the-greek-genocide-across-from-the-un.html http://www.terrorismawareness.org/ tesera video gia tous gnostes agglikis TALOS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP