Dimitris and friends

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Oι μεσημεριάτικες εκπομπές παρουσιάζουν συχνά δηλώσεις από παραθεριστές σε κοσμικούς προορισμούς: «Είμαστε στην Ψαρού και περνάμε φανταστικά!» και δώσ΄ του τα μεγάλα χαμόγελα και δώσ΄ του τα τσιφτετέλια. Με αυτό το εύχαρες πνεύμα επέστρεψαν οι διπλωματικοί εκδρομείς της Αγκυρας.

Πέρασαν φανταστικά! Δεν ξέρουμε αν χόρεψαν χορό της κοιλιάς στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών που συμφωνήθηκαν. Ηταν όμως όλοι τους πολύ ευχαριστημένοι. Πιο χαρούμενος από όλους ο επικεφαλής των εκδρομέων, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας.

Οι δηλώσεις του αποπνέουν αισιοδοξία για το μέλλον ενώ έφερε πίσω ως σουβενίρ μεγάλες συμφωνίες: εφεξής οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών θα συναντώνται μια φορά τον χρόνο, οι υπουργοί Εξωτερικών δύο φορές ετησίως και οι γενικοί γραμματείς θα είναι συνέχεια online με την απέναντι όχθη. Επιτέλους, γινήκαμε φίλοι , Ελληνες και Τούρκοι μια αγκαλιά.

Η συνάντηση του κ. Δρούτσα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου διήρκεσε δυόμισι ώρες. Δεν γνωρίζουμε επακριβώς τι ειπώθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Ολη όμως αυτή η αγαλλίαση προδίδει ανοχή από την ελληνική πλευρά. Παραδίδουμε στη φαντασία μας τις διατυπώσεις. Καθώς η αβρότητα ήταν το χαρακτηριστικό των συνομιλιών, εντελώς υποθετικά δημιουργούμε την πιθανή στιχομυθία:

«Βρε Αχμέτ, αφέντη μου, πήγα τις προάλλες να απολαύσω το ηλιοβασίλεμα στο Σούνιο και τι να δω; Μια τουρκική κορβέτα». «Αφού μπαινοβγαίνουμε έτσι άνετα, τι το θέλετε το Ναυτικό; Γιατί δεν καταργείτε τις αμυντικές δαπάνες για να χτίσετε ωδεία;» Αν ένας τέτοιος διάλογος ακούγεται ακραίος, τότε τι να πούμε για τις αληθινές δηλώσεις... Ο κ. Νταβούτογλου είπε (στ΄ αλήθεια) ότι θέλει να μειωθούν τα εξοπλιστικά έξοδα γιατί προτιμά να πετά λουλούδια από το παράθυρο. Ετσι εξηγούνται οι συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο: έχουν ως απώτερο στόχο να ράνουν τους νησιώτες με γαρδένιες.


Η φιλική στάση του κ. Δρούτσα απέναντι στους Τούρκους είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης, δεν πήγε δηλαδή έτσι τυχαία να χαριεντιστεί στην Αγκυρα. Η Ελλάδα υπερασπίζεται τη φιλία με όλους τους γείτονες, αντιγράφοντας το πολύ μοδάτο δόγμα των μηδενικών προβλημάτων. Φοριέται από τον Ομπάμα, φοριέται από τον Ερντογάν. Δεν πάει κανείς να τσακωθεί άσκοπα τη σήμερον ημέρα.

Ειδικά για τους ασθενέστερους, αυτή είναι εχέφρων στάση. Τι να κάνει δηλαδή ο αναπληρωτής Εξωτερικών, να περιφρονήσει τις αρχές του κ. Γιώργου Παπανδρέου; Να βγει και να φωνάζει «βυθίσατε το Βafra» (κατά το «βυθίσατε το Χόρα»), ή μήπως να αναζητήσει πρότυπα του 1987, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου διέταξε πολεμική κινητοποίηση επειδή το «Σισμίκ» έκανε γυροβολιές στα Δαρδανέλια; Ή μήπως, να θέσει προ των ευθυνών του το ΝΑΤΟ που εσχάτως αντιμετωπίζει την Ελλάδα σαν κουτσουλιά πάνω στην υδρόγειο;

Στο διά ταύτα. Ο κ. Δρούτσας πέτυχε τα εξής: Τα στρατά θα έχουν κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις και τα τοιαύτα. Θα οργανωθούν αμοιβαίες εθιμοτυπικές επισκέψεις μεταξύ των Σχολών Πολέμου. Θα προσπαθήσουν από κοινού να προσελκύσουν κινέζους τουρίστες. Θα αρχίσει ένα νταλαβέρι μεταξύ υπουργών Πολιτισμού. Εκεί είναι το μυστικό της επικοινωνίας: να πάνε τα μπαλέτα της Δόρας Στράτου και να έλθουν οι δερβίσηδες στον Λυκαβηττό, να μεταφραστεί η ευπώλητη Λένα Μαντά και να γίνει εισαγωγή αληθινού μπακλαβά. Θα ανακατευτούν και οι υπουργοί Περιβάλλοντος, θα ανταλλάσσουν σπόρους για εποχικά άνθη. Θα εμπλακούν και οι υπουργοί Παιδείας για να συζητήσουν πιθανώς την υποχρεωτική εκπαίδευση των κοριτσιών.

Επιπλέον προετοιμάστηκε το έδαφος για την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν, το προσεχές διάστημα. Αυτό είναι διπλωματία. Να φεύγουμε με χαμόγελο και δημιουργικό πνεύμα, όχι να μουτρώνουμε με υφαλοκρηπίδες και χαλούμια.

Λώρη Κεζα-Το Βήμα

8 σχόλια:

Ανώνυμος 10 Απριλίου 2010 στις 2:43:00 μ.μ. EEST  

Ρε μπας και του αρέσει το "οθωμανικό" και είναι μες την τρελλή χαρά το κουραμπιεδάκι;;;; Λέω. Μήπως;; Γιατί εκεί στο Πασόκ υπάρχει προϊστορία και ξέρουν και πως το τρίβουν το πιπέρι. Ρωτήστε και τον Βαλλιανάτο. Θα σας πει για τον "αγαπούλη" του.

Ανώνυμος 10 Απριλίου 2010 στις 2:53:00 μ.μ. EEST  

κοιτα χαμόγελα και χαρές..

Ανώνυμος 10 Απριλίου 2010 στις 7:30:00 μ.μ. EEST  

"[...]και οι γενικοί γραμματείς θα είναι συνέχεια online με την απέναντι όχθη."

Αντάλλαξαν msn δηλαδή??? Θα τα λένε καθημερινά on line? Ε, ρε τι άλλο θα δούμε!!!

Ανώνυμος 10 Απριλίου 2010 στις 7:30:00 μ.μ. EEST  

Το μόνο θετικό που βλέπω, από τη φωτό, είναι ότι ο Δρούτσας έχει μεγάλη παλάμη και μάλλον τον "έστιψε" στην χειραψία τον Παπαρούτογλου...

kostakoutas 10 Απριλίου 2010 στις 9:50:00 μ.μ. EEST  

Δεν ξέρω γιατι αλλα η πρωτη φωτογραφία μου προκαλεί συναισθήματα εξωφρενικής οργής...

Ανώνυμος 11 Απριλίου 2010 στις 12:43:00 π.μ. EEST  

Αφού τον πήρε τον κο. ΑΝΥΠΕΞ στο ψιλό και ο ΔΟΛ, κλάφτα Χαράλαμπε!

Ανώνυμος 13 Απριλίου 2010 στις 12:26:00 π.μ. EEST  

Αυτά συμφώνησε ο "Δημητράκης" με το...γελαστό παιδί που θέλει να πετάει "λουλούδια" - κατά δήλωση του - στους ουρανούς του Αιγαίου?

"Εξαιρούν από ασκήσεις στο Αιγαίο τις περιοχές που η Άγκυρα θεωρεί αποστρατικοποιημένες!"


http://agrupnoipolites.wordpress.com/2010/04/12/%ce%b5%ce%be%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%b9%ce%b3%ce%b1%ce%af%ce%bf-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%80/

Δεν πάμε καθόλου καλά...

Κωνσταντίνος 18 Απριλίου 2010 στις 11:23:00 π.μ. EEST  

Ελάτε Κύριοι.

Δεν βλέπετε πως έχουμε δημιουργήσει σχολή στην εξωτερική πολιτική?

Σχολή χαζοχαρούμενου χαμόγελου .

Από την Ντόρα στον Δημητράκη.

Είμαστε αξιολύπητοι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP