Διαβουλεύσεις για το μηχανισμό στήριξης ξεκινά η ελληνική πλευρά : Στην Αθήνα το ΔΝΤ

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Επιστολή προς την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ζητά διαβουλεύσεις με τους εν λόγω φορείς σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως ένα βήμα προς την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, την ώρα που τα spreads έφταναν και τις 420 μονάδες βάσης. Ενδεικτικό είναι ότι η είδηση οδήγησε σε πτώση το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού στις 408 μονάδες βάσης, έχοντας νωρίτερα διευρυνθεί έως τις 435 μονάδες βάσης.

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών και η Κομισιόν διαψεύδουν, λέγοντας ότι πρόκειται για επιστολή τυπικού και τεχνικού χαρακτήρα.

Η επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου προς τον Ολι Ρεν, τον Ντομινίκ Στρος Κάν και τον Ζαν Κλοντ Τρισέ έχει τυπικό και τεχνικό χαρακτήρα και δεν συνιστά αίτημα ενεργοποίησης από την Ελλάδα του μηχανισμού στήριξης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, η επιστολή αυτή θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στις διαβουλεύσεις οι οποίες διεξάγονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, λίγο πριν την αναχώρησή του για το Ecofin, δήλωσε ότι η επιστολή που έστειλε στους κ.κ. Ο.Ρεν, Ζ.Κ.Τρισέ και Ντ.Στρος Καν, εντάσσεται στην φυσιολογική πορεία των πραγμάτων και στην πράξη σημαίνει ότι προετοιμάζει «κάτι», αποσαφηνίζοντας τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να είναι έτοιμο, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί.


Στην Αθήνα την Δευτέρα το ΔΝΤ


Σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν τονίζει: “Μετά από αίτημα των ελληνικών Αρχών αποφάσισα να στείλω τη Δευτέρα στην Αθήνα ομάδα του ΔΝΤ για να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις ελληνικές Αρχές για τις πολιτικές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για οικονομική βοήθεια από το Ταμείο, στο πλαίσιο ενός πολυετούς προγράμματος σε περίπτωση που οι Αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν τέτοια βοήθεια. ”Η ελληνική απόφαση να αναλάβει την πρωτοβουλία για ανάμειξη σε πρόγραμμα του Ταμείου συνάδει με τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι η οικονομική υποστήριξη από μέλη της ευρωζώνης πρέπει να δοθεί ταυτόχρονα με την εμπλοκή του Ταμείου και τη δική του οικονομική βοήθεια”.

in.gr, antinews.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP