ΔΝΤ : Μέτρα σοκ

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Στην έδρα του ΔΝΤ μεταβαίνει εκτάκτως ο υπουργός Μ.Παπακωνσταντίνου μετά από πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Με άγριες διαθέσεις οι διαπραγματευτές του Ταμείου στην Αθήνα: Εμμένουν σε νέα μείωση μισθών και απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά και σε κατάργηση της κρατικής εγγύησης στις συντάξεις μέχρι το τέλος του 2012


Με απαράβατους σκληρούς όρους στις βαλίτσες τους, που προκαλούν έντονους πονοκεφάλους» στην κυβέρνηση αναμένεται να φτάσουν στις 21/4 (ανήμερα της επετείου εγκαθίδρυσης της Χούντας...) οι διαπραγματευτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για να συζητήσουν με την κυβέρνηση, από κοινού με την ομάδα διαπραγματευτών της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το πακέτο μέτρων που θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η Αθήνα μέχρι το τέλος του 2012, για να προχωρήσουν οι εκταμιεύσεις των δανείων.

Από τη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή στη Μαδρίτη έγινε σαφές ότι οι Ευρωπαίοι παίρνουν πλέον τον δεύτερο ρόλο στη διαπραγμάτευση με την Αθήνα για το πακέτο διάσωσης, αφήνοντας στο ΔΝΤ τη… βρώμικη δουλειά της επιβολής μέτρων, που εκφράζονται φόβοι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι μπορεί να δημιουργήσουν στην Ελλάδα συνθήκες κοινωνικής έκρηξης και πολιτικής αποσταθεροποίησης. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, υποχρεώθηκε να στείλει την Πέμπτη την κρίσιμη επιστολή, με την οποία αρχίζει η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, ζητώντας την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ για τα πρόσθετα μέτρα του πολυετούς οικονομικού προγράμματος, που θα πρέπει να επιβληθούν ως προϋπόθεση για την εκταμίευση διεθνών δανείων.


Μέτρα σοκ


Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, με… παρατηρητές τους εκπροσώπους της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η σκληρή συνταγή αποπληθωρισμού, στην οποία δημόσια αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, θα κωδικοποιηθεί στους εκπροσώπους της κυβέρνησης ως εξής:

• Το Πρόγραμμα Σταθερότητας που ήδη εφαρμόζεται είναι επαρκές για το 2010, αλλά θα πρέπει να συμφωνηθούν από τώρα τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2011 και το 2012, ώστε να υπάρξει συμφωνία τριετούς διάρκειας με το ΔΝΤ.

• Απαράβατος όρος για τη συμφωνία ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάργηση της κρατικής εγγύησης στις συντάξεις μέσα στα χρονικά όρια της τριετούς συμφωνίας. Η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει ότι από το 2018 το κράτος θα εγγυάται μόνο για τη βασική/προνοιακή σύνταξη των 360 ευρώ, αφήνοντας ανοικτό το πεδίο για άγριο «πετσόκομμα» όλων των συντάξεων που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος.

• Όμως, οι εκπρόσωποι του Ταμείου θέλουν η κατάργηση αυτής της κρατικής εγγύησης, που αποτελεί τον καταλύτη για την πλήρη μετάβαση σε κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα με κάθετη μείωση των μελλοντικών υποχρεώσεων του κράτους, να έχει τεθεί σε εφαρμογή μέσα στα χρονικά όρια του τριετούς προγράμματος, ώστε να μην έχει το παραμικρό περιθώριο μια ελληνική κυβέρνηση ως το 2018 να αλλάξει κάτι στον ασφαλιστικό νόμο Λοβέρδου.

• Απαράβατος όρος, επίσης, για τους διαπραγματευτές του Ταμείου θα είναι και η μεγάλη επιπλέον μείωση των μισθολογικών δαπανών του Δημοσίου, αλλά και της απασχόλησης στο Δημόσιο. «Βαριά» μέτρα, όπως η καθιέρωση 12 μισθών για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, με πλήρη κατάργηση επιδομάτων αδείας και δώρων, αλλά και η κατάργηση θέσεων εργασίας στους Οργανισμούς που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν με άλλους, θα βρεθούν στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων.

• Για τον ιδιωτικό τομέα, θα επανέλθει στο προσκήνιο η παλαιότερη ευρωπαϊκή πρόταση για νομοθετική κατάργηση δώρων και επιδομάτων αδείας, αλλά και οι προτάσεις για κατάργηση των ορίων απολύσεων και μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης.

Πληροφορίες από το Παρόν



1 σχόλια:

Ανώνυμος 20 Απριλίου 2010 στις 3:20:00 μ.μ. EEST  

παντως το θέμα της τρομοκρατίας το "παίζουν" αριστοτεχνικά για να παραμείνει το αγγούρι του ΔΝΤ μακρυά απο την προσοχή του κόσμου..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP