Τουρκικές ασκήσεις στο κέντρο του Αιγαίου
Τρίτη 27 Απριλίου 2010
Τη διεκδίκηση της δικαιοδοσίας Έρευνας και Διάσωσης μέχρι το μέσο του Αιγαίου επιδιώκει η Άγκυρα και με νέα NAVTEX που εξέδωσε, προαναγγέλλει τη διεξαγωγή ασκήσεων SAR στη συγκεκριμένη περιοχή από τις 29-30 Απριλίου.
Με τη NAVTEX 313/10 που εξέδωσαν οι αρμόδιες τουρκικές αρχές αναγγέλλεται η διεξαγωγή ασκήσεων Έρευνας και Διάσωσης (SAR) στο διήμερο 29 και 30 Απριλίου σε περιοχές του κεντρικού Αιγαίου τις οποίες η NAVTEX χαρακτηρίζει ως περιοχές που η δικαιοδοσία Έρευνας και διάσωσης ανήκει στην Τουρκία («Turkish SAR Areas»). Οι περιοχές αυτές καλύπτουν το γνωστό τρίγωνο μεταξύ Σκύρου, Λέσβου και Ψαρών, όπου πριν από λίγες εβδομάδες είχε υπάρξει και πάλι αμφισβήτηση της ελληνικής δικαιοδοσίας στην Έρευνα και Διάσωση, όταν είχε υπάρξει ανάγκη αναζήτησης και διάσωσης έλληνα ψαρά. Ο συνεχιζόμενος «πόλεμος» των ΝΟΤΑΜ και των ΝΑVTEX εκ μέρους της Τουρκίας επιδιώκει να κρατήσει στην επικαιρότητα το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο.
«Πόλεμος»
Η αμφισβήτηση και με έμπρακτο μάλιστα τρόπο της ελληνικής δικαιοδοσίας για Έρευνα και Διάσωση στο Αιγαίο, εντάσσεται στο πλαίσιο της πάγιας τουρκικής επιδίωξης για διεκδίκηση του επιχειρησιακού έλεγχου και πέραν του 25ου μεσημβρινού, σε μια γενικότερη αμφισβήτηση του στατους κβο στο Αιγαίο.
Οι συνεχιζόμενες αυτές αμφισβητήσεις στο Αιγαίο σε συνδυασμό με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου που ακολουθούν τον κανονικό ρυθμό τους, δημιουργούν έντονο προβληματισμό για τις προθέσεις της τουρκικής ηγεσίας ενόψει και της επίσκεψης του κ. Ερντογαν στην Αθήνα, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση παραδόξως επιθυμεί να προσδώσει... «πανηγυρικό» χαρακτήρα.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
1 σχόλια:
Μόλις διάβασα το προκλητικό κείμενο εργασίας του Νίκου Γρηγοριάδη (καθηγητή διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί)- δημοσιεύθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ. Καλοπιάνει τους Τούρκους προωθώντας την είσοδό τους στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι οι φιλοδοξίες για την εκπλήρωση της χώρας 'κεντρικής δύναμης' στην περιοχή είναι συμβατές με το να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ. Διαβάζοντας προσεκτικά τις σκέψεις του για το δόγμα Νταβούτογλου κατανοώ ότι δεν έχει λάβει υπόψη του πολλές και αξιόπιστες πηγές, ούτε έχει το σκεπτικισμό που διακρίνει τους επιστήμονες όταν προσπαθούνε να προσεγγίσουν ένα θέμα με πολύπλοκες παραμέτρους. Κατά ειρωνικό τρόπο δεν αναφέρεται ο ρόλος του στρατού στην επίλυση του κουρδικού και γενικότερα ο ρόλος του στρατού. Σίγουρα δεν τον ενδιαφέρουν λεπτά θέματα όπως η έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο, θέματα που εξελίσσονται σε 'ασύμμετρες απειλές' για εμάς. Κρίνοντας από τις εξελίξεις, έκτιμώ ότι ο Νταβούτογλου και το δόγμα του θα είναι παρελθόν μόλις φύγει από την εξουσία ο Ερντογάν. Το άνοιγμα στη Συρία και το Ιράν με έναν τουρκικό μεσολαβητικό ρόλο, έχει αποξενώσει το Ισραήλ και έχει υπερτονίσει τη μουσουλμανική ταυτότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Και υπάρχουν πολύ ισχυρότερες χώερς από την Τουρκία για να την αφήσουν να ακολουθεί ματαιόδοξες πολιτικές στην περιοχή.
Δημοσίευση σχολίου