Τουρκικές ασκήσεις στο κέντρο του Αιγαίου

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Τη διεκδίκηση της δικαιοδοσίας Έρευνας και Διάσωσης μέχρι το μέσο του Αιγαίου επιδιώκει η Άγκυρα και με νέα NAVTEX που εξέδωσε, προαναγγέλλει τη διεξαγωγή ασκήσεων SAR στη συγκεκριμένη περιοχή από τις 29-30 Απριλίου.

Με τη NAVTEX 313/10 που εξέδωσαν οι αρμόδιες τουρκικές αρχές αναγγέλλεται η διεξαγωγή ασκήσεων Έρευνας και Διάσωσης (SAR) στο διήμερο 29 και 30 Απριλίου σε περιοχές του κεντρικού Αιγαίου τις οποίες η NAVTEX χαρακτηρίζει ως περιοχές που η δικαιοδοσία Έρευνας και διάσωσης ανήκει στην Τουρκία («Turkish SAR Areas»). Οι περιοχές αυτές καλύπτουν το γνωστό τρίγωνο μεταξύ Σκύρου, Λέσβου και Ψαρών, όπου πριν από λίγες εβδομάδες είχε υπάρξει και πάλι αμφισβήτηση της ελληνικής δικαιοδοσίας στην Έρευνα και Διάσωση, όταν είχε υπάρξει ανάγκη αναζήτησης και διάσωσης έλληνα ψαρά. Ο συνεχιζόμενος «πόλεμος» των ΝΟΤΑΜ και των ΝΑVTEX εκ μέρους της Τουρκίας επιδιώκει να κρατήσει στην επικαιρότητα το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο.

«Πόλεμος»

Η αμφισβήτηση και με έμπρακτο μάλιστα τρόπο της ελληνικής δικαιοδοσίας για Έρευνα και Διάσωση στο Αιγαίο, εντάσσεται στο πλαίσιο της πάγιας τουρκικής επιδίωξης για διεκδίκηση του επιχειρησιακού έλεγχου και πέραν του 25ου μεσημβρινού, σε μια γενικότερη αμφισβήτηση του στατους κβο στο Αιγαίο.

Οι συνεχιζόμενες αυτές αμφισβητήσεις στο Αιγαίο σε συνδυασμό με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου που ακολουθούν τον κανονικό ρυθμό τους, δημιουργούν έντονο προβληματισμό για τις προθέσεις της τουρκικής ηγεσίας ενόψει και της επίσκεψης του κ. Ερντογαν στην Αθήνα, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση παραδόξως επιθυμεί να προσδώσει... «πανηγυρικό» χαρακτήρα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

1 σχόλια:

Ανώνυμος 28 Απριλίου 2010 στις 11:08:00 π.μ. EEST  

Μόλις διάβασα το προκλητικό κείμενο εργασίας του Νίκου Γρηγοριάδη (καθηγητή διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί)- δημοσιεύθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ. Καλοπιάνει τους Τούρκους προωθώντας την είσοδό τους στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι οι φιλοδοξίες για την εκπλήρωση της χώρας 'κεντρικής δύναμης' στην περιοχή είναι συμβατές με το να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ. Διαβάζοντας προσεκτικά τις σκέψεις του για το δόγμα Νταβούτογλου κατανοώ ότι δεν έχει λάβει υπόψη του πολλές και αξιόπιστες πηγές, ούτε έχει το σκεπτικισμό που διακρίνει τους επιστήμονες όταν προσπαθούνε να προσεγγίσουν ένα θέμα με πολύπλοκες παραμέτρους. Κατά ειρωνικό τρόπο δεν αναφέρεται ο ρόλος του στρατού στην επίλυση του κουρδικού και γενικότερα ο ρόλος του στρατού. Σίγουρα δεν τον ενδιαφέρουν λεπτά θέματα όπως η έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο, θέματα που εξελίσσονται σε 'ασύμμετρες απειλές' για εμάς. Κρίνοντας από τις εξελίξεις, έκτιμώ ότι ο Νταβούτογλου και το δόγμα του θα είναι παρελθόν μόλις φύγει από την εξουσία ο Ερντογάν. Το άνοιγμα στη Συρία και το Ιράν με έναν τουρκικό μεσολαβητικό ρόλο, έχει αποξενώσει το Ισραήλ και έχει υπερτονίσει τη μουσουλμανική ταυτότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Και υπάρχουν πολύ ισχυρότερες χώερς από την Τουρκία για να την αφήσουν να ακολουθεί ματαιόδοξες πολιτικές στην περιοχή.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP