Σκληρά παζάρια για το ΤΟΜΑ

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Με μια λιτή, σε άκρως διπλωματική γλώσσα διατυπωμένη, ανακοίνωση κοινοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των συναντήσεων του ΥΕΘΑ Ευάγγελου Βενιζέλου στη Μόσχα, τη Μ. Τρίτη, 30 Μαρτίου. Επί λέξει η ανακοίνωση ανέφερε: «Τα ζητήματα που αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα συζητήθηκαν διεξοδικά στη συνάντηση που είχε ο κ. Βενιζέλος με τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας κ. Μ. Ντιμίτριεφ.

Συγκεκριμένα: Συμφωνήθηκαν λύσεις σε διάφορα εκκρεμούντα θέματα και ως προς το ζήτημα των TOMA, λαμβανομένου υπόψη και του συνολικού πλαισίου που έχει εκ των πραγμάτων δημιουργηθεί για την Ελλάδα αλλά και για όλες τις χώρες του κόσμου στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Τέθηκαν οι βάσεις μιας νέας προσέγγισης, η οποία θα επιτρέψει μια επωφελέστερη αμυντική και αναπτυξιακή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Συμφωνήθηκε ένα νέο διαδικαστικό πλαίσιο το οποίο θα αξιοποιηθεί στο επόμενο διάστημα, κατά το οποίο θα πραγματοποιηθεί και ανταποδοτική επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας στην Αθήνα αλλά και νεότερη επίσκεψη του κ. Ντιμιτρίεφ και των αρμοδίων της ρωσικής πλευράς».

Ασυμφωνία


Τι κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά; Η σχεδόν πλήρης ασυμφωνία, καθώς οι απόψεις των δύο πλευρών δεν συνέπεσαν πουθενά. Από ελληνικής πλευράς ζητήθηκε ο έλεγχος-επιθεώρηση μερών του αντιαεροπορικού συστήματος S-300, όπως κι ενός αριθμού βλημάτων, προκειμένου να είναι δυνατή η πραγματοποίηση βολής. Συζητήθηκαν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, χωρίς να υπάρξει τελική συμφωνία.

Η αιτία δεν ήταν άλλη από την εμμονή των Ρώσων στην άμεση εξόφληση των όποιων παραγγελιών ανταλλακτικών απαιτηθούν να γίνουν! Το ίδιο ζητήθηκε και για τα ανταλλακτικά των αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς TOR M-1, αλλά και για τα αερόστρωμνα Zubr του Ναυτικού.

Για τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) ΒΜΡ3, η διάσταση των απόψεων πήρε τη μορφή χάσματος. Ως γνωστόν η κυβέρνηση της ΝΔ είχε αποφασίσει, χωρίς να υπάρχει σχετική εισήγηση (ζητήθηκε μετά την εξαγγελία της προμήθειας), να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την προμήθεια 420 ΒΜΡ-3.

Από την αρχή το κόστος ήταν αφύσικα υψηλό (1,288 δισ. ευρώ) και η ελληνική συμμετοχή στο κατασκευαστικό έργο ελάχιστη. Στις αρχές του χρόνου οι Ρώσοι υπέβαλαν προσφορά, με μεγαλύτερη ελληνική συμμετοχή, για 400 ΤΟΜΑ ΒΜΡ3Μ, 20 οχήματα διοίκησης ΒΜΡ-3Κ και 30 οχήματα περισυλλογής BREM-L, με συνολικό κόστος 1,993 δισ. ευρώ! Ταυτόχρονα εξέφραζαν αμφιβολίες για την ικανότητα της ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ΑΕ) να συμμετάσχει στη διαδικασία της παραγωγής.

Το πιο εξωφρενικό όμως ήταν το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της παραγγελίας, σύμφωνα με το οποίο το τελευταίο όχημα θα παραδινόταν ύστερα από εφτά χρόνια. Τις τελευταίες ημέρες του 2009 η γερμανική Rheinmetall υπέβαλε, μέσω ΕΛΒΟ, πρόταση για προμήθεια 422 TOMA Marder 1A3, μεταχειρισμένων βεβαίως αλλά ανακατασκευασμένων, σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και με εγγύηση καλής λειτουργίας 12 μηνών.

Η έναρξη των παραδόσεων μπορεί να γίνει σε εφτά μήνες από την ενεργοποίηση της σύμβασης και στη συνέχεια να παραδίδονται 15 οχήματα το μήνα. Έτσι μέσα σε δυόμισι χρόνια ο Στρατός θα έχει πλήρως καλύψει τις άμεσες ανάγκες του σε ΤΟΜΑ. Η πρόταση έχει κόστος 200 εκατ. ευρώ, που μπορούν να γίνουν 230 εφόσον συμπεριληφθούν πυρομαχικά, κάποια πρόσθετα εξαρτήματα, τρία εκπαιδευτικά οχήματα και επέκταση της εγγύησης για άλλους 12 μήνες. Βασικός όρος της πρότασης είναι ότι όλες οι εργασίες θα γίνουν στην ΕΛΒΟ.

Ανακατεύουν την τράπουλα οι Αμερικανοί για τα τεθωρακισμένα Bradley

Ενώ εξετάζοναν αυτές οι δύο προτάσεις στο ΥΕΘΑ, το Μάρτιο, από το ΓΕΣ «θύμισαν» μια τρίτη περίπτωση. Αυτή του αμερικανικού ΤΟΜΑ M2 Bradley. Το 2004 είχε προταθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ η προμήθεια 230 Μ2Α1 Bradley, με διακρατική συμφωνία. Τα ΤΟΜΑ αυτά ήσαν βεβαίως μεταχειρισμένα αλλά θα παραδίδονταν στον Ελληνικό Στρατό πλήρως επιχειρησιακά και, εφόσον αυτό ήταν επιθυμητό, εκσυγχρονισμένα και αναβαθμισμένα. Για κάθε περίπτωση είχε δοθεί και διαφορετική τιμή. Για παράδειγμα εφόσον είχε επιλεγεί η αναβάθμιση-εκσυγχρονισμός στο επίπεδο Μ2Α3, που χρησιμοποιεί σήμερα ο αμερικανικός στρατός, το κόστος ήταν 1,5 εκατ. δολάρια ανά όχημα.

Όλες οι εργασίες θα γίνονταν σε εργοστάσια στις ΗΠΑ. Η πρόταση αυτή δεν είχε απασχολήσει τότε το ΥΕΘΑ και δεν είχε καν απαντηθεί. Το περασμένο καλοκαίρι, όταν κλιμάκιο αξιωματικών του Στρατού βρέθηκε στις ΗΠΑ, είδε κάποια από τα Bradley που είχαν προταθεί παλαιότερα και διαπίστωσε ότι βρίσκονταν σε καλή κατάσταση.

Αυτό που έχει αρχίσει να εξετάζεται είναι οι διαθέσεις των ΗΠΑ να κάνουν μιαν αντίστοιχη του 2004 προσφορά, στην οποία βεβαίως να εμπεριέχεται και ελληνική βιομηχανική συμμετοχή στην αναβάθμιση-εκσυγχρονισμό. Αυτό δεν είναι καθόλου απίθανο καθώς μια συμμετοχή π.χ. της BAE Systems, της εταιρείας που σήμερα παράγει τα Bradley, στο μετοχικό σχήμα της ΕΛΒΟ, θα της έδινε ένα γερό έρεισμα στο χώρο της ΝΑ. Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Ισοτιμία

Σχετικό άρθρο :

BMP-3: Στρατηγικό λάθος Εξοπλιστικής Πολιτικής

12 σχόλια:

Ανώνυμος 10 Απριλίου 2010 στις 11:01:00 μ.μ. EEST  

Άραγε όλα αυτά υπάρχουν πραγματικά ή είναι θεωρίες στο μυαλό των συντακτών; 25 χρόνια παρακολουθώ τον αμυντικό τύπο και έχω βαρεθεί τις υποθέσεις εργασίας .
Υπάρχουν στο πλάνο του υπουργείου;

Πάντως με αυτό διαφωνώ .
"Αυτό δεν είναι καθόλου απίθανο καθώς μια συμμετοχή π.χ. της BAE Systems, της εταιρείας που σήμερα παράγει τα Bradley, στο μετοχικό σχήμα της ΕΛΒΟ, θα της έδινε ένα γερό έρεισμα στο χώρο της ΝΑ. Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής."

Η απόλυτη ανακρίβεια . Υπάρχει πουθενά η ΕΛΒΟ σε επίπεδο κύκλου εργασιών στις προαναφερθείσες γεωγραφικές περιοχές ; Για να γίνει κάποιος μέτοχος Ελληνικής κρατικής βιομηχανίας , πρέπει να ξοδέψει το κράτος πολλά χρήματα σε εξυγειάνσεις , και πάλι λόγω της ανυπαρξίας των εταιρειών αυτών από την αγορά δεν το βλέπω να γίνεται .

Φυσικά δεν χρειάζεται να πωληθεί μέρος του μετοχικού κεφαλάίου της ΕΛΒΟ για να αναλάβει αυτή υποκατασκευαστικό-εκσυγχρονιστικό έργο .

Από την άλλη μεριά , μπορεί να αποχωρήσει ΤΩΡΑ η Ελληνική κυβέρνηση από την συμφωνία των BMP-3; Tι αποτελέσματα θα είχε μια τέτοια κίνηση σε διμερές επίπεδο ;


Pro από Συμβασιλεύουσα .

Ανώνυμος 10 Απριλίου 2010 στις 11:07:00 μ.μ. EEST  

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι Αμερικανοί είχαν προτείνει το Bradley και μάλιστα την κορυφαία του έκδοση το 2004, με κόστος πάρα πολύ ανταγωνιστικό κόστος ανά μονάδα κι εμείς επιλέξαμε το Marder1A3, το οποίο είναι κατώτερο από κάθε άποψη, ως ενδιάμεση λύση!!!

enkripto 11 Απριλίου 2010 στις 12:22:00 π.μ. EEST  

Pro, δεν πρέπει να υποτιμάμε το γεγονός ότι η ΕΛΒΟ βρίσκεται στην εκλογική περιφέρεια του υπουργού..αυτό απο μόνο του αποτελεί εξαιρετικό "κίνητρο", πέρα απο τις προφάσεις που δίνει η οικονομική στενότητα για την απομάκρυνση απο την ρωσική λύση..

αν συνυπολογίσεις στα παραπάνω και τις υπερατλαντικές συμπάθειες του Μαξίμου τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων ( η διατύπωση περι οικονομικής στενότητας είναι ενδεικτική..) δεν αποτελούν έκπληξη

αν και εφόσον πάμε προς απομάκρυνση απο την ρωσική λύση, φυσικά και δεν θα πεί κάποιος στην Μόσχα "ξέρετε δεν θα ψωνίσουμε"..το πιθανότερο είναι να μεταφερθεί το όλο θέμα στις ελληνικές καλένδες με συζητήσεις επι συζητήσεων μέχρι που θα "σβήσει" απο μόνο του (σε αυτό είμαστε εξαιρετικά καλοί -να΄ναι καλά η ηγεσία της ΓΔΑΕΕ)

Στο μεταξύ οι "πιεστικές ανάγκες" θα κάνουν μια ενδιάμεση λύση με μεταχειρισμένα πιο ευπεπτη (και πιο συμφέρουσα πολιτικά για τον υπουργό)

Αυτά παθαίνει κάποιος όταν αντιμετωπίζει τα εξοπλιστικά προγράμματα ως δωράκια που μπορείς να μοιράζεις δεξιά και αριστερά αδιαφορώντας για τις συνέπειες στον αμυντικό μηχανισμό που λέγεται ΕΣ.Ούτε προγραμματισμός, ούτε μελέτη, ούτε τίποτα.

γράφαμε πριν απο πολύ πολύ καιρό :

Η Ρωσική εταιρία δεν έχει κανένα λόγο να κάνει παραχωρήσεις στο θέμα της συμπαραγωγής καθότι θεωρεί ότι "έχει δέσει τον γάιδαρο της".Θα προτείναμε διαφορετική προσέγγιση στους Ρώσους διαπραγματευτές και αυτό γιατι ας μην ξεχνάμε στην περίπτωση των Γερμανικών Μάρντερ η αρχική συμφωνία δεν είχε ευτυχή κατάληξη.Ο γάιδαρος τσίνισε..

http://www.enkripto.com/2009/04/3.html

ίσως αποδειχτεί προφητικό το παραπάνω απόσπασμα.
Για την ΕΛΒΟ έχεις δίκιο, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να πείς ότι εχει έντονη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή..

Ανώνυμος 11 Απριλίου 2010 στις 2:54:00 π.μ. EEST  

Φρονώ ότι είναι σωστή η τοποθέτησή σου . Το μόνο που μένει να απαντηθεί , είναι αν όντως υπάρχει θέμα Bradley και Marder .
Τα προσφέρουν ΣΗΜΕΡΑ ; Τα θεωρεί η ηγεσία του υπουργείου υποψήφια για το νέο ΤΟΜΑ ;

Pro από Συμβασιλεύουσα

Ανώνυμος 11 Απριλίου 2010 στις 10:56:00 π.μ. EEST  

Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο καθίσταται ασύμφορη κάθε πιθανή συμφωνία συμπαραγωγής του BMP-3 από την ΕΛΒΟ , είναι η διαφορά των μισθών του προσωπικού στην Ελλάδα σε σχέση με την Ρωσία , καθώς και η τρομερή δυνατότητα της Ρωσικής βιομηχανίας στην μαζική παραγωγή .
Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι για κάθε μέρος του άρματος που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα , το κόστος θα ανεβαίνει γεωμετρικά , ίσως και να πολλαπλασιαστεί , ανεβάζοντας το κόστος μονάδας .

Pro

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΤΑΜΥΝΕΥΣ 11 Απριλίου 2010 στις 11:44:00 π.μ. EEST  

ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟ "ΤΟΜΑ" ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ.

Ανώνυμος 11 Απριλίου 2010 στις 3:51:00 μ.μ. EEST  

ΑΜΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟΜΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ, ΕΓΩ ΘΑ ΓΙΝΩ ΠΟΥΣΤΗΣ...!!

Π. ΔΑΒΙΛΑΣ 11 Απριλίου 2010 στις 7:07:00 μ.μ. EEST  

ΕΛΠΙΖΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΑΠΑΝΟΥΣΑΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 1,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΑΝΕΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΥΠΟ ΣΕ 2 ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΝΑ ΔΑΠΑΝΗΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟΥ ΕΣΤΩ ΥΛΙΚΟΥ ΑΡΜΑΤΩΝ ΤΟΜΑ Α/Κ ΠΥΡΟΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΕΞΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ Π.Χ ΤΩΝ LEO 2 A4, M109 A1,A2 Κ.Τ.Λ. ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΕ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΝ Ε.Σ.

Ανώνυμος 12 Απριλίου 2010 στις 11:25:00 π.μ. EEST  

Νομίζω ότι η υπερβολή έχει και τα όριά της.
Οχι και 2 δις ρε παιδιά τα άρματα.
Που τα βρήκατε αυτά?
Η συμφωνία ήταν στα 1,2 και μαζί με πυρομαχικά,ανταλλακτικά κ.α θα έφτανε μετά βίας το 1,5 δις.
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πήραμε φθηνά.
Απεναντίας.
Το πραγματικό κόστος απόκτησης είναι 20% χαμηλότερο ανα κομμάτι.
Απλά πληρώσαμε την πολιτική στήριξη σε Κυπριακό,Αιγαίο,Σκοπιανό κτλ.
Αυτό το ίδιο ΄που πληρώνουμε και για τους "συμμάχους μας" χωρίς όμως να μας το δίνουν.

Ο Βενιζέλος καλά θα κάνει να βγάλει απ το μυαλό του σκέψεις κοροϊδίας του Πούτιν.
Ο συγκερκιμένος δεν σηκώνει τέτοια από κανένα και το έχει αποδείξει.

Τυχόν ακύρωση με εμπαιγμούς σημαίνει πλήρης επιδείνωση σε ό,α τα επίπεδα των Ελληνορωσικών σχέσεων.

Υπάρχει όμως μια ντρίπλα που μπορούμε να κάνουμε και παράλληλα να μην επέλθει η ρήξη.

Ακύρωση της προμήθειας ΤΟΜΑ και μετακύληση του budget για αγορά S-400 , PANTSIR-S1 , ISKANDER & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ZUBR ,TORM1 ΚΤΛ!!!

ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΜΑΣ ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΡΕΜΑΣΟΥΜΕ!!!

Ανώνυμος 12 Απριλίου 2010 στις 2:52:00 μ.μ. EEST  

Το αρθρο της ισοτιμιας ειναι ελλιπες, προχειρο, ανακριβες και γενικως στου καραγκιοζη τον γάμο

Ανώνυμος 12 Απριλίου 2010 στις 11:38:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ ανώνυμε 11.25 π.μ. Σωστές οί σκέψεις καί οί προτάσεις σου. Γιά τίς προμήθειες ρώσσικων συστημάτων.Όμως αγαπητέ άν δέν κατάλαβες εδώ συμβαίνουν δύο πράγματα : 1.Όπως μάς υπαγόρευσαν οί έμμισθοι ''σοφοί'' τού Ελιαμέπ [κός Μάζης κ.τ.λ] υπερασπιστές τών Αμερικανικών συμφερόντων ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΟΡΙΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. 2. Σύμφωνα μέ τά συμφέροντα τών κύκλων αυτών ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΑΥΑΓΗΣΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΡΩΣΣΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ. ΚΑΙ ΟΣΑ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΘΟΥΝ ΩΣ ΑΧΡΗΣΤΑ!!!! 3. 3 .Επιθυμούν νά μάς φορτώνουν τά μεταχειρισμένα τους σαπάκια σέ υψηλές τιμές όπως τόν παλιό καλό καιρό. 4. Καί μέ προβληματικά οπλικά συστήματα νά μάς έχουν φιλανδοποιήσει τήν κρίσιμη στιγμή καί μέσω τών Τούρκων νά πάρουν σέ κάποιο τραπέζι διαπραγματεύσεων μέ αντάλλαγμα ''διαρκή '' ειρήνη τό ΑΙΓΑΙΟ ΜΑΣ ΠΑΝΟΣ

Ανώνυμος 13 Απριλίου 2010 στις 10:54:00 π.μ. EEST  

Πανος
Συμφωνώ 100% μαζί σου.

Οι εγχώριοι διαχρονικοί προδότες δεν σταματούν να υπονομεύουν τα εθνικά μας συμφέροντα.

Δυστυχώς ο Καραμανλής έχασε ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ να συμπράξει μια ισχυρή στρατιωτικη-τεχνική συνεργασία με την Ρωσία η οποιά πολιτικά και επιχειρησιακά θα μας εξασφάλιζε εθνική κυριαρχία για τα επόμενα 30 χρόνια!!!!!

430 ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΤΟΜΑ+ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ+ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ+ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΤΛ ΚΑΝΕΝΑΣ "ΣΥΜΜΑΧΟΣ" ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΜΕ 1,5-1,6 ΔΙΣ

ΞΥΠΝΑΤΕ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP