Καταδρομικά Ticonderoga για το ΠΝ; (ΙΙΙ)

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Επανερχόμαστε στην πρόταση του "Εν Κρυπτώ" να επιδιώξει το ΠΝ την απόκτηση δύο από τα αποσυρόμενα καταδρομικά Ticonderoga του USN, που εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις από διάφορα έντυπα. Αν και η αρχική πρόθεση ήταν να απαντήσουμε μόνο στο σοβαρότερο από αυτά, τελικά μια που μπήκαμε στη διαδικασία δεν θα θέλαμε να αφήσουμε αναπάντητες και ορισμένες αστειότητες που διαβάσαμε προσφάτως.

Α. Οι αστείες ενστάσεις

Ας ξεκινήσουμε με μια γενική παρατήρηση: τα τρία άρθρα (Αυριανή, Ισοτιμία και "Πράβδα") που καλούν την Πολιτεία "να μην πέσει στην παγίδα των αμερικανικών σαπιοκάραβων" είναι πανομοιότυπα, με ελάχιστες μόνο φραστικές αλλαγές, ως φύλλο συκής. Επειδή δεν πιστεύουμε στις συμπτώσεις, το μόνο σχόλιο που θα ταίριαζε είναι "εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν"... Αλλά ας δούμε μερικά σημεία τους:

1. Η πρώτη ένσταση που διατυπώνεται κατά της απόκτησης των Ticonderoga είναι ότι πρόκειται για "ξεπερασμένα πλοία του Ψυχρού Πολέμου" (τίτλος άρθρου "Πράβδα": "Ένα καταδρομικό της εποχής του Ψυχρού Πολέμου για το ΠΝ ή για το μουσείο του ΠΝ;"). "Πιασάρικη" η ένσταση, αλλά πέρα για πέρα ψευδής: Τα συγκεκριμένα πλοία που θα αποσυρθούν to 2013 (CG-63 Cowpens, CG-68 Anzio, CG-69 Vicksburg, CG-73 Port Royal) τέθηκαν όλα τους σε υπηρεσία μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου! (έτη 1991, 1992, 1992, 1994 αντιστοίχως) Εννοείται ότι είναι νεώτερα από όλα τα υπηρετούντα πλοία του ΠΝ, πλην των Φ/Γ Σπέτσαι, Ψαρά, Σαλαμίς, αλλά και αυτές μάλλον τις ξεπερνούν τεχνολογικά λόγω των αναβαθμίσεων που τους έγιναν. Τα συγκεκριμένα πλοία αποσύρονται λόγω περικοπών, ενώ τα υπόλοιπα πλοία της κλάσης θα συνεχίσουν να υπηρετούν ως πυρήνες των συνοδευτικών στολίσκων των αεροπλανοφόρων μέχρι το 2030. Και κάποιοι δεν ντρέπονται να γράφουν, ότι τα πλοία που θα προστατεύουν ως το 2030 τις πολυτιμότερες για το USN ναυτικές μονάδες, τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, "δεν κάνουν" για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, παρά μόνο για το μουσείο!

2. Ανάλογης σοβαρότητας είναι και το επιχείρημα ότι τα συγκεκριμένα καταδρομικά λόγω μεγέθους "δε θα μπορούν να εισέλθουν στα λιμάνια των νησιών": γιατί να εισέλθουν τα πλοία σε μικρά νησιωτικά λιμάνια; Δε μιλάμε για τακτικές χρήσης πυραυλακάτων, με αγκίστρωση σε νησιά κλπ. Γράψαμε και στο αρχικό μας άρθρο ότι η σκοπιμότητα απόκτησης των Ticonderoga θα ήταν η Α/Α άμυνα περιοχής και η άσκηση διοίκησης / ελέγχου για την υποστήριξη της Κύπρου και τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής της Αν. Μεσογείου, ικανότητες που χάθηκαν για το ΠΝ με την απόσυρση των Α/Τ κλάσης Κίμων. Σε αυτή την περιοχή προορίζονται να δράσουν τέτοια σκάφη, και εκεί οι επιδόσεις του ραντάρ SPY-1 και του συστήματος Aegis είναι καθοριστικές. Τώρα αν κάποιοι θέλουν φρεγάτες "να επιχειρούν σε παράκτιο περιβάλλον κοντά στις θέσεις του εχθρού", ας ξανακοιτάξουν τα παλιότερα άρθρα τους που έγραφαν ότι "χρειαζόμαστε τις FREMM για να φυλάξουμε τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου" και ας αποφασίσουν... Όσο για το επιχείρημα της δυσκολίας ..μανούβρας ανάμεσα στα νησιά, ειλικρινά μας ξεπερνάει - μάλλον όποιος το έγραψε δεν έχει δει ποτέ του θάλασσα και καράβι.

3. Συγκρίνουν επίσης το (πράγματι πολυάριθμο) πλήρωμα που απαιτούν τα Ticonderoga με κάποιες "φρεγάτες νέας γενιάς που απαιτούν πλήρωμα εκατό περίπου ατόμων". Προφανώς φωτογραφίζονται οι γαλλικές FREMM, που στη λιτή γαλλική έκδοση έχουν πλήρωμα 108 ατόμων (ενώ π.χ. για την ιταλική έκδοση προβλέπονται 146 άτομα). Όμως οι συγκεκριμένες φρεγάτες δεν είναι εξειδικευμένα πλοία Α/Α ρόλου, δεν προσφέρουν τις ικανότητες αεράμυνας των Ticonderoga και άρα δεν είναι ευθέως συγκρίσιμες μαζί τους. Σύγχρονα πλοία με ικανότητες αεράμυνας/ελέγχου/διοίκησης συγκρίσιμες των Ticonderoga είναι π.χ. οι εξειδικευμένες Α/Α φρεγάτες των κλάσεων De Zeven Provincien και Sachsen (F124), του ολλανδικού και γερμανικού ναυτικού αντίστοιχα (που πάντως διαθέτουν περίπου τη μισή ισχύ πυρός από άποψη μεταφερόμενων βλημάτων), για τις οποίες προβλέπεται πλήρωμα 230 περίπου ατόμων. Άρα οι σύγχρονες φρεγάτες που πράγματι είναι συγκρίσιμες με τα Ticonderoga απαιτούν τα 2/3 του πληρώματός τους, και όχι το 1/4, όπως διατείνονται οι "ανησυχούντες".
Αλλά, θα ρωτούσε κανείς, δεν είναι σοβαρή έστω και αυτή η διαφορά; Σαφώς είναι. Αλλά ας βρει κάποιος τα Χ δις Ευρώ που κοστίζουν οι φρεγάτες αυτές, κι εμείς αποσύρουμε αμέσως την ιδέα απόκτησης των Ticonderoga...

4. Στο ζήτημα της οικονομίας καυσίμων θα αναφερθούμε αναλυτικά παρακάτω, αλλά για την ώρα ας σημειωθεί το εξής: η ύπαρξη τεσσάρων αεριοστροβίλων LM2500 σε ένα πλοίο δε σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται όλοι. Και οι φρεγάτες Standard έχουν 4 αεριοστροβίλους αλλά αυτοί χρησιμοποιούνται αναλόγως των αναγκών (για οικονομική ταχύτητα χρησιμοποιούνται οι μικρότερης ιπποδύναμης Tyne, ενώ για μέγιστη ταχύτητα ενεργοποιούνται και οι μεγάλης ιπποδύναμης Olympus). Επομένως η ύπαρξη τεσσάρων αεριοστροβίλων από μόνη της δε σημαίνει υψηλή κατανάλωση.

Β. Οι σοβαρές ενστάσεις

Ταυτόχρονα με τις παραπάνω αστειότητες άλλων εντύπων, η συνήθως σοβαρή "Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία" στο τρέχον τεύχος της συνέχισε και εμπλούτισε τα σχόλια του αδελφού ιστοτόπου της hellenicdefence.gr στο αρχικό μας άρθρο, όχι με πρόσθετα στοιχεία αλλά με αισθητή πλέον δόση ειρωνείας. Δεν ξέρουμε αν προβληματίζονται καθόλου που ταυτίζονται με την "Πράβδα" και την "Αυριανή", αλλά επειδή φαίνεται ότι η διάθεση ειλικρινούς διαλόγου που δείξαμε παρεξηγήθηκε, ας βάλουμε ορισμένα πράγματα στη θέση τους:

1. Το συγκεκριμένο περιοδικό είναι ασφαλώς σοβαρότερο από εντυπωσιοθηρικά έντυπα και ιστοσελίδες του χώρου. Αλλά αφού οι αρχικές αβρότητες περί "καλοπροαίρετων" εξετράπησαν σε ειρωνείες περί "ειδικών του Διαδικτύου" και μάλιστα σε επίπεδο editorial, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: Ειδικοί στα στρατιωτικά είναι οι στρατιωτικοί - τελεία. Ο βαθμός εξειδίκευσης όλων των υπολοίπων (δημοσιογράφων συμπεριλαμβανομένων) συνίσταται στo βαθμό ενασχόλησής τους με το εκάστοτε θέμα, που είναι κάθε φορά αποδεικτέος. Σε ό,τι μας αφορά, στο "Εν Κρυπτώ" γράφουν και ειδικοί και μη, αλλά συγκεκριμένα ο γράφων έχει ρητώς αποποιηθεί την ιδιότητα του ειδικού - οπότε τα περί "ειδικών του Διαδικτύου" είναι γροθιά στο κενό. Επιπλέον, το άρθρο περί απόκτησης των Ticonderoga δεν αμφισβητήθηκε σε επίπεδο ειδικών γνώσεων, αλλά σε ένα ζήτημα γενικό και κατανοητό στον καθένα: την αποδοχή ή μη της "πραγματικότητας" των δραστικών περικοπών στις λειτουργικές δαπάνες του ΠΝ. Αλλά σε αυτό το (κατά βάση πολιτικό) θέμα δικαιούται να έχει άποψη κάθε φορολογούμενος πολίτης.

2. Μας μέμφονται λοιπόν ως "εκτός πραγματικότητας" επειδή δεν αποδεχόμαστε τις επιβληθείσες περικοπές των δαπανών του Στόλου, που είναι κουτσουρεμένες κατά 42% και βαίνουν προς περαιτέρω μείωση. Η αναντίρρητη αποδοχή μνημονιακών πολιτικών δεν είναι άσχετη με προσωπικές πολιτικές προτιμήσεις, και τέτοιες δικαιούται ο καθένας να έχει - όχι όμως και να τις εμφανίζει ως μονόδρομο. Η λογική ΤΙΝΑ (There Is No Alternative) ήταν ένα προπαγανδιστικό τέχνασμα της Μ. Θάτσερ για να δικαιολογήσει τη δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών - αλλά στην πραγματικότητα, στην πολιτική υπάρχει πάντα εναλλακτική λύση. Οι περικοπές στον Α ή Β τομέα είναι πολιτικές επιλογές, και όχι αναπόφευκτα φυσικά φαινόμενα, όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι οπαδοί των Μνημονίων. Αφήνοντας κατά μέρος τη συνολική συζήτηση για τις καταστροφικές επιπτώσεις των Μνημονίων στην οικονομία, θα πούμε εντελώς ενδεικτικά ότι το ποσό των 110 εκ. Ευρώ που αναγκάστηκε να περικόψει το ΠΝ από τις λειτουργικές δαπάνες του στόλου το 2011 (150 εκ. Ευρώ έναντι 260 εκ. το 2010) ισούται με τις υπερβάσεις των αμοιβών των ιδιωτών συμβούλων διαχείρισης του ΕΣΠΑ για την ίδια χρονιά! (τελική δαπάνη αμοιβών 302,85 εκ. Ευρώ έναντι προϋπολογισμού 193,79 εκ. Ευρώ, υπέρβαση 109,06 εκ. Ευρώ.Και αυτό, για δουλειά που κανονικά θα έπρεπε να κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες... Εναλλακτικά, τα 110 εκ. Ευρώ που περικόπηκαν από τις δαπάνες του ΠΝ θα μπορούσαν να βρεθούν από το κόστος νέων υπηρεσιών, θέσεων συμβούλων κλπ. που συστήθηκαν στη διετία 2010-2011 (32 εκ. Ευρώ), και από την υπέρβαση στα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών (αγαπημένο "παιχνίδι" του ΓΑΠ...) την ίδια διετία, δηλαδή 76 εκ. Ευρώ (συνολικά 128 εκ. Ευρώ αντί προϋπολογισμού 52 εκ. για τη διετία)... Επίσης εναλλακτικά, το ίδιο περίπου ποσό αντιστοιχεί στο άθροισμα της κρατικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων για την ίδια διετία (102,8 εκ. Ευρώ).
Να μη μιλήσουμε για το κόστος μισθοδοσίας των 120 πρωθυπουργικών συμβούλων επί ΓΑΠ, τα ταξίδια του πρωθυπουργικού αδελφού με το πρωθυπουργικό τζετ κλπ...

Επομένως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περικοπής δαπανών σε άλλους τομείς, και η περικοπή των κονδυλίων του ΠΝ δεν είναι νόμος της φύσης, αλλά πολιτική επιλογή. Τα αρμόδια στελέχη του ΠΝ δεν μπορούν να κάνουν άλλο από το να τη σεβαστούν, και να προσπαθήσουν φιλότιμα να τετραγωνίσουν τον κύκλο. Όλοι οι υπόλοιποι όμως, όχι μόνο δεν οφείλουμε να σεβαστούμε τέτοιες επιλογές και να μπούμε στη λογική τους, αλλά πρέπει και να τις καταγγείλουμε δημόσια. Σε μια εποχή που στην Ανατολική Μεσόγειο πιθανότατα διακυβεύεται η μελλοντική γεωπολιτική θέση, αλλά και η ευμάρεια του Ελληνισμού, όποιος περικόπτει τα κονδύλια του Ναυτικού αντί για τους μισθούς των συμβούλων, δεν υπακούει σε νόμο της φύσης - κάνει πολιτική επιλογή και μάλιστα εις βάρος του εθνικού συμφέροντος. Και όποιος υποστηρίζει τέτοιας έκτασης περικοπές δαπανών, ας μας πει σε τι είδους Ένοπλες Δυνάμεις οδηγούν μεσοπρόθεσμα. Και αν αυτές επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τις απειλές και την επερχόμενη γεωπολιτική πρόκληση, καλώς. Αν όμως δεν επαρκούν, ας ξανασκεφτεί μήπως εκείνος, και όχι εμείς, είναι εκτός πραγματικότητας - γεωπολιτικής πραγματικότητας...

3. Όποιος "ειδικός" απορρίπτει αφ' υψηλού τις ιδέες των "μη ειδικών" για την ανανέωση του στόλου του ΠΝ, καλό θα ήταν να αντιπροτείνει και εναλλακτική λύση. Τι ακριβώς προτείνει το συγκεκριμένο περιοδικό για το πρόβλημα της γήρανσης του στόλου του ΠΝ; Τη ναυπήγηση νέων γερμανικών ή γαλλικών φρεγατών κόστους πολλών δις Ευρώ; Με ποια κονδύλια; Την αναμονή μέχρι το 2020 ή και παραπέρα μέχρι να παραγγελθεί νέο υλικό; Ένα ΠΝ - φάντασμα με συνεχή μείωση της προβλεπόμενης "δομής δυνάμεων" στα πλοία που θα παραμένουν ενεργά; Δηλαδή να μείνει τελικά ο στόλος με ελάχιστες φρεγάτες επειδή το απαιτεί η τρόικα; Αν αυτή είναι η πρόταση, ας διατυπωθεί καθαρά.

4. Περί κόστους χρήσης, παραδοχών και ομολογιών: Στο αρχικό μας κείμενο ισχυριστήκαμε ότι το κόστος χρήσης ενός Ticonderoga από το ΠΝ θα ισούτο με το κόστος χρήσης 2 φρεγατών κλάσης Standard, και ότι συνεπώς 2 καταδρομικά θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις 4 μη εκσυγχρονισμένες Standard του ΠΝ χωρίς να αυξηθεί το συνολικό λειτουργικό κόστος. Στην αρχική του απάντηση το hellenicdefence.gr ισχυρίστηκε ότι το λειτουργικό κόστος 2 Ticonderoga ισούται με αυτό του συνόλου των φρεγατών του Στόλου, δηλαδή το κόστος ενός καταδρομικού με το κόστος επτά φρεγατών. Στη συνέχεια από νέα στοιχεία που παρέθεσε, προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ότι η αναλογία κόστους προσεγγίζει το 1:3. Κατόπιν αυτού εμείς παραδεχθήκαμε δημοσίως το (μικρό) λάθος στον υπολογισμό μας. Το hellenicdefence.gr και το "αδελφό" περιοδικό του αναγνώρισαν το δικό τους (πολλαπλάσιο) λάθος; Ή μήπως το έκαναν "γαργάρα" στη συνέχεια του διαλόγου; Μάλλον το δεύτερο. Ας αφήσουν λοιπόν τις ειρωνικές αναφορές σε "ειδικούς του Διαδικτύου" - γιατί εμείς, ειδικοί ή μη, τουλάχιστον είμαστε ειλικρινείς και σοβαροί. Εκείνοι, αν και "ειδικοί", έπεσαν έξω σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, και δεν είχαν καν την παρρησία να το παραδεχθούν - όπως θα περιμέναμε από σοβαρούς επαγγελματίες.

5. Ακόμη και η αναλογία 1:3 που καλόπιστα δεχθήκαμε ελέγχεται ως υπερβολική, όπως έδειξε ο φίλος Αρματιστής με ένα εύστοχο σχόλιο στη δεύτερη ανάρτησή μας, που παραθέτουμε αυτούσιο:

1) Κόστος Προσωπικού:
ΗΠΑ: $25 εκατ, ή 18,8 εκατ. ευρώ, ή για πλήρωμα 400 ανδρών: 47.000 ευρώ ετησίως / μέλος πληρώματος (Μ.Ο.)

• Αναμφίβολα, τα πληρώματα του Ελληνικού ΠΝ, λαμβάνουν πολύ λιγότερα από τα μισά. Πιστεύω ότι ο (Μ.Ο.) του ετήσιου μισθολογικού κόστους στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων, θα είναι κάπου στα 15.000 ευρώ ετησίως. Ειδικά σήμερα, όταν ένας λοχαγός λαμβάνει το χρόνο στο χέρι 17.000 ευρώ ετησίως περίπου. Για την οικονομία του λόγου, θα δεχθώ 20.000 ευρώ ετήσια ανά μέλος πληρώματος Χ 400 άτομα = 8 εκατ ευρώ.
• Σε περίπτωση όμως που μας παραχωρούνταν τα καταδρομικά, μπορεί η Ελλάδα να τα λειτουργήσει με 400 άτομα μόνιμο πλήρωμα; Πιστεύω σε καμιά περίπτωση. Θα έπρεπε να αποδεχθούμε ότι ένα μέρος του πληρώματος, ειδικά αυτό που θα ήταν για τις δευτερεύουσες εργασίες, θα προερχόταν από κληρωτούς. Πόσοι θα ήταν οι κληρωτοί, δεν μπορώ να πω. Πιστεύω όμως, ότι θα μπορούσαν να αποτελούν το 1/3 του πληρώματος. Έτσι νομίζω. Προσωπικά, έχω εμπιστοσύνη στους κληρωτούς. Πάντοτε είχα.
• Αν η παραπάνω σκέψη είναι ορθή, τότε θα πρέπει να υπολογίσουμε ως κόστος προσωπικού τα 2/3 των 8 εκατ ευρώ.
• Κόστος προσωπικού: 5,3 εκατ ευρώ

2) Κόστος καυσίμων λιπαντικών:

• $9,2 εκατ. ή 6,9 εκατ ευρώ για 3.000 ώρες πλεύσης στις ΗΠΑ
• Για 2.500 ώρες για το ΠΝ (αν και αμφιβάλω ότι οι φρεγάτες του ΠΝ) βρίσκονται σε 100 μέρες συνεχούς πλεύσης, διότι δεν διαθέτουμε ωκεάνιο ναυτικό και δεν συνοδεύουμε αεροπλανοφόρα που βρίσκονται διαρκώς σε πλου), το κόστος ανέρχεται σε 5,75 εκατ ευρώ

3) Κόστος συντήρησης
Για 2.500 ώρες κατ’ αναλογία, το κόστος αυτό θα υπολογιστεί σε 8,5 εκατ ευρώ

4) Κόστος εκσυγχρονισμού:
2,2 εκατ ευρώ (το ποσό για αυτό δεν μπορεί να υπολογιστεί σε ετήσια βάση. Το ποσό που αναφέρεται, είναι αυτό που διατέθηκε το έτος 2010 και δεν μπορεί να αναχθεί σε ετήσια βάση. Ένας εκσυγχρονισμός, θα στοιχίσει πολλά)

5) Λοιπά κόστη:
Αναφέρεται για το Αμερικάνικο ναυτικό ένα κόστος 9 εκατ δολαρίων ετησίως, ή 6,8 εκατ ευρώ, για δαπάνες εφοδίων, αντικατάστασης πυρομαχικών, αναλώσιμων εκπαίδευσης κλπ. Βεβαίως και αυτό το ποσό, θα πρέπει να υπολογιστεί για το ΠΝ στη βάση των 2.500 ωρών πλεύσης. Άρα για το ΠΝ θα πρέπει να υπολογιστεί σε 5,6 ευρώ, αν και αυτό θα πρέπει να θεωρείται υπερβολικό, μια και η χώρα μας, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ακολουθεί τα πρότυπα των ΗΠΑ.

Έστω και με βάση τους παραπάνω υπερβολικούς κατά τη γνώμη μου υπολογισμούς, (που βεβαίως στηρίζονται στα αναφερόμενα στο hellenicdefence.gr αναφορικά με το κόστος χρήσης των καταδρομικών στις ΗΠΑ με τις παγκόσμιες και ωκεάνιες υποχρεώσεις), το κόστος των Ticonderoga στο ΠΝ, θα ανέρχεται σε: 5,3 + 5,75 + 8,5 + 2,2 + 5,6 = 27,35 εκατ ευρώ. Δηλαδή 2,5 φορές το κόστος μιας ΥΔΡΑΣ.

Πιστεύω ότι αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να διαθέσουν τα εν λόγω πλοία και το ΠΝ θεωρεί τη λύση των Ticonderoga χρήσιμη επιχειρησιακά για τις Ελληνικές ανάγκες, τότε θα μελετήσει πλήρως και αναλυτικά το ζήτημα του κόστους χρήσης των υπόψη μονάδων και πιστεύω ότι το «φαινόμενο ετήσιο κόστος χρήσης» των 27 εκατ ευρώ, θα συμπιεστεί ακόμη περισσότερο.

Εμείς προσθέτουμε εντελώς ενδεικτικά για τον περαιτέρω περιορισμό του κόστους χρήσης, ότι το ετήσιο κονδύλιο εκσυγχρονισμού των 2,2 εκ. Ευρώ στο USN θα μπορούσε να περικοπεί εντελώς εν ανάγκη, και επιπλέον ότι θα μπορούσαν να περικοπούν οι μη αναγκαίοι πλόες. Π.χ. θα ήταν παράλογο να στέλνονται καταδρομικά τέτοιου μεγέθους σε εβδομαδιαία υπηρεσία "σκοπούντος" πλοίου. Θα μπορούσαν λοιπόν να "βγαίνουν" μόνο σε ασκήσεις, και να προκύψει έτσι σημαντική εξοικονόμηση.


6. Τελευταίο, αλλά όχι έλασσον: Υπήρχε κάποτε ένα αμυντικό περιοδικό, που (μετά την πρωτοπόρα "Πτήση") έθεσε τα πρότυπα στο χώρο και παρά τις διαφημίσεις που φιλοξενούσε δεν έδινε την εντύπωση "τελάλη" οπλικών συστημάτων, αλλά αμερόληπτου κριτή. Μιλάμε για την παλιά "Στρατηγική", την εποχή που τη διεύθυνε ο μακαρίτης Γ. Χριστογιαννάκης (1994-2006).

Σε εκείνο το περιοδικό λοιπόν, ο νυν διευθυντής του περιοδικού που μας μέμφεται είχε γράψει τουλάχιστον δύο άρθρα (τεύχος 52 Αντιτορπιλικά Kidd για το ΠΝ - Αίσθηση υπεροχής για την επόμενη δεκαετία (1)/ τεύχος 53 Αντιτορπιλικά Kidd για το ΠΝ - Moναδική επιλογή για μεσοπρόθεσμη ναυτική κυριαρχία (2) )., εντοπίζοντας (ορθώς) την ανάγκη διατήρησης της ικανότητας Α/Α άμυνας περιοχής που είχαν προσφέρει στο ΠΝ τα Α/Τ κλάσης Adams και υποστηρίζοντας (ορθώς) την απόκτηση των αμερικανικών αντιτορπιλικών κλάσης Kidd.

Παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα:


"Τα 4 αντιτορπιλλικά κλάσης ADAMS προσέφεραν στο ΠΝ πολύτιμες επιχειρησιακές ικανότητες AAW περιοχής και σχετική εμπειρία, αλλά είναι καιρός να αντικατασταθούν από σύγχρονα πλοία. Η αναμενόμενη απόκτηση των αντιτορπιλλικών κλάσης ΚIDD βρίσκεται σε απόλυτο συγχρονισμό με την απαίτηση αυτή και θα αναβαθμίσει θεαματικά τις επιχειρησιακές ικανότητες του ΠΝ".

"Αξίζει επίσης να επισημανθεί η συγκριτικά περιορισμένη επιβάρυνση του συνολικού φόρτου συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης του ΠΝ απο τα αντιτορπιλικά κλάσης Kidd, εφόσον οι αεριοστρόβιλοι LM2500, τα βλήματα Χαρπούν, τα πυροβόλα Μκ45, τα Phalanx, τα συστήματα EW τύπου SLQ-32(V)2 και Mk36 mod2 βρίσκονται ήδη σε χρήση, σε διαφορετικές μάλιστα εκδόσεις.

"Oυσιαστικά τα αντιτορπιλικά κλάσης Kidd είναι η μοναδική σύντομη οδός προς τις προηγμένες ικανότητες ΑΑW περιοχής, με το χαμηλότερο κόστος"



"Τα εγκατεστημένα συστήματα SPG-62 περιορίζουν αποκλειστικά τον αριθμό στόχων σε τερματικη φαση εμπλοκής ταυτόχρονα. Τα καταδρομικά κλάσης Ticonderoga και τα αντιτορπιλικά κλάσης Α.Burke διαθέτουν αντίστοιχα 4 και 3 συστήματα ελέγχου βολής βλημάτων Μκ99 , με ισάριθμα SPG-62. Κατα τις διαθέσιμες ανεπίσημες περιγραφές τα καταδρομικά κλάσης Ticonderoga μπορούν να ελέγχουν ταυτόχρονα 4 βλήματα"




"Η αναφορά στα συστήματα Aegis και TFC-AAW και τα αντίστοιχα ραντάρ τους δεν είναι τυχαία. Τα συστήματα αυτά αποτελούν τις εναλλακτικές επιλογές για το ΠΝ εφόσον δεν αποκτηθούν τα αντιτορπιλικά κλάσης KIDD"

"Η εναλλακτική επιλογή θα ήταν η δρομολόγηση ενός προγράμματος ναυπήγησης πλοίων εξοπλισμένων με σύστημα Aegis ή TFC-AAW. Υπολογίζοντας τις χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης και επιλογής, η παράδοση του αρχικού πλοίου θα απαιτούσε 5 με 7 έτη."

"Συνοψίζοντας, η αποκτηση των αντιτορπιλικων κλασης Kidd αποτελει επιτυχημενη επιλογη, εφοσον εξασφαλιζει άμεσα και για την επομενη δεκαετια την επιχειρησιακη υπεροχη του ΠΝ, με συγκριτικα χαμηλό κόστος"



Αν κάποια από τα παραπάνω επιχειρήματα σας φαίνονται γνώριμα, δεν κάνετε λάθος... ισχύουν για τα Ticonderoga και τα επικαλεστήκαμε κι εμείς! Αφού λοιπόν οι συντάκτες του εν λόγω περιοδικού θέλουν να ασχοληθούν με το θέμα σε επόμενο άρθρο και μάλιστα με τίτλο "Τρελές ιδέες για την ελληνική άμυνα 2" και υπότιτλο "Ticonderoga για το ΠΝ" τους προτρέπουμε να καταπιαστούν πρώτα με τις ανωτέρω εκτενέστατες αναλύσεις. Προηγούνται χρονικά εκείνοι οι "τρελοί" ημών...

Και ας κάνουν τον κόπο να μας εξηγήσουν το εξής παράδοξο: Γιατί, ενώ υποστήριζαν την απόκτηση των σαφώς υποδεέστερων Kidd, απορρίπτουν σήμερα την απόκτηση των Ticonderoga, πλοίων με περίπου ίδιο μέγεθος και πλήρωμα, ίδιο προωστήριο σκεύος, ίδιο γενικό οπλισμό, αλλά θεαματικά αποτελεσματικότερο ραντάρ και οπλικό σύστημα αεράμυνας;

Λόγω οικονομίας; Αν ναί τι αντιπροτείνουν, "ισχυρό ΠΝ" με 3 φρεγάτες;
Λόγω προτίμησης σε ναυπήγηση νέων μονάδων; Αν ναι με τι κονδύλια;

Είπαμε κύριοι, μας αρέσει ο πολιτισμένος δημόσιος διάλογος - αλλά μη μας περνάτε και για βλάκες. Και μνήμη έχουμε, και κρίση έχουμε. Και επιπλέον, έχουμε αρχείο...

96 σχόλια:

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 6:12:00 μ.μ. EEST  

Game, set and match!

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 6:20:00 μ.μ. EEST  

σαν πολλά ''αν'' και ''βγάζουμε'' δεν έχει το άρθρο ??
Και εκτός αυτού πρέπει να δούμε πρώτα τι Downgrade κανουν οι Αμερικάνοι .
Τα 120 κελιά ποιος θα τα γεμίσει δεν μας είπατε !!! Οι κληρωτοί μάλλον .

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 6:50:00 μ.μ. EEST  

Μπράβο παιδιά! Σωστός διάλογος κι ας πουλάνε ειρωνίες οι διάφοροι αντιπρόσωποι, ειδικοί κτλ. Η λάσπη που πετάνε είναι ο νεοελληνικός άθλιος τρόπος για δήθεν διάλογο. Ας κάνουν τις προτάσεις τους επιτέλους.

Δυστυχώς ο κ. Χριστογιαννάκης δεν είναι μαζί μας και ακόμα πιο δυστυχώς, ελάχιστοι ακολουθούν το παράδειγμα της δημοσιογραφίας του.

Η Πράβντα δείχνει ότι η γελοιότητα δεν έχει πάτο. Δε ξέρει πιο κόμμα να υποστηρίξει τώρα στις εκλογές, με αυτά που γράφει. Όπου φυσάει ο άνεμος. Στα στρατιωτικά θέματα είναι άθλιοι αντιγραφείς άλλης ιστοσελίδας αμυντικών ειδήσεων. Θα έπρεπε να ντρέπονται στην Πράβντα και θα έπρεπε να ντρέπονται και πολλοί στο κόμμα που τους ανέδειξε.

Και πάλι μπράβο σας.

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 7:01:00 μ.μ. EEST  

Ωραια τεκμηριωση και καλη απαντηση.Αναμενω την απαντηση της ΕΑ&Τ.

Αλασκας

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 7:03:00 μ.μ. EEST  

Ρεαλιστικά με την απόκτηση 2 Τico μπορούμε να μπούμε στο παιχνίδι της Μέσης Ανατολής πιο δυναμικά. Οι μεν ΗΠΑ μπορεί να μας βοηθήσουν στην αναβάθμίση τους με αντάλλαγμα τη συμμετοχή των πλοίων στην αντιπυραυλική ασπίδα. Το δε Ισραήλ θα έρθει "πιο κοντά" καθότι δε θα το χάλαγε μια εξτρά ασπίδα στη Μεσόγειο. Οι μόνοι που ξυνίζουν είναι η Τουρκία και οι Ευρωπαίοι/Ρώσσοι (μετά των μιζο-αντιπροσώπων τους). Πρέπει να μας ενδιαφέρει; Όχι, στην παρούσα δημοσιονομική φάση.

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 7:38:00 μ.μ. EEST  

Χαχαχα μεγάλη υπόθεση ένα καλό αρχείο...

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 7:48:00 μ.μ. EEST  

Πολύ σωστά τα γράφετε αλλά μην ασχολείστε τόσο πολύ με το κόστος επειδή το επικαλούνται οι άλλοι. Δηλαδή και αν το καταδρομικό έχει κόστος τριπλάσιο και όχι διπλάσιο από τη φρεγάτα τι σημασία έχει; η διαφορά είναι συνολικά 20 εκατομύρια ευρώ.
Σημασία έχει το πλήρωμα, γιατί δε μας περισεύει κόσμος. Και νομίζω ότι στα πληρώματα η αναλογία είναι 2 προς 1.

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 7:54:00 μ.μ. EEST  

^^ Πληρώματα υπάρχουν. Εντός της 5-ετίας τρείς, ίσως και τέσσερις Standard θα φύγουν.

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 7:55:00 μ.μ. EEST  

Παιδιά, αν θέλετε και την άποψη κάποιου που παρακολουθεί τον αμυντικό τύπο κάπου 25 χρόνια, δίνεται πολύ βάση στο θέμα.

Όπως και εσείς, έτσι και οι περισσότεροι συντάκτες δεν είναι ειδικοί και γράφουν με βάση πολλές φορές ακόμα και τα γούστα τους.

Αντιθέτως (πιστεύω) με εσάς, όλα τα έντυπα έχουν και έξοδα, και χρηματοδότες και έτσι οι απόψεις τους έχουν και άλλες προεκτάσεις.

Όποτε το να προσπαθείς να αποδείξεις ότι το Pravdanet, ή το EADSnews, ή η Deutsche welle defence πριν από αυτό έχουν δίκιο ή άδικο πάνω σε κάποιο θέμα είναι μάλλον άδικος κόπος.

Θα κάνω όμως μια παρατήρηση άσχετη με το θέμα αλλά νομίζω σημαντική.

Όλοι τρώγεστε μεταξύ σας, όλοι μαζί τα χώνετε στην Pravda αλλά η Pravda είναι η μόνη που δεν έχει πει κακό λόγο για κανένα.

Οπότε άσχετα με την ποιότητα, στο ήθος σας βάζει όλων τα γυαλιά.

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 8:07:00 μ.μ. EEST  

Aσφαλώς αστειεύεσαι..εκείνοι δεν ήταν που ανακάλυψαν "υποχείρια της ΜΙΤ" όταν τους γινόταν κριτική απο το μπλογκ;

τότε που αναπαρήγαγαν ακρίτως ότι τους σέρβιρε το κάθε 15χρονο τουρκακι; βλεπε MILGEM, για να θυμηθείς.

Οδυσσέας 18 Απριλίου 2012 στις 8:07:00 μ.μ. EEST  

Ναι... η "Πράβδα" έχει επιλέξει να μην αναφέρει τους άλλους - ιδίως όταν τους αντιγράφει!
Δεν το λες ακριβώς ήθος αυτό...

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 8:15:00 μ.μ. EEST  

Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό Μια ματιά στις διαφημίσεις του περιοδικού θα λύσει τις απορίες για την τοποθέτηση του, και όχι τόσο για τις απόψειςτου(καλοδεχούμενες εαν είναι τεκμηριωμένες) όσο η σφοδρότητα της επίθεσης και η προσπάθεια απαξίωσης όχι της αντίθετης γνώμης αλλά όσους την εκφέρουν.Ο καιρός για τον έντυπο τύπο είναι δύσκολος και πρέπει να ικανοποιούμε τους "πελάτες" για να μην μας φύγουν.
Για το θέμα μας τώρα πιστεύω ότι καλη η συζήτηση για τα οικονομικά αλλά θα πρέπει να εξετάζεται και η επιχειρησιακή ανάγκη απόκτησης ενός τέτοιου οπλικού συστήματος. Εαν αποφασίσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τα δικαιόματά μας να ενισχύσουμε την ασφάλεια της χώρας και να βοηθήσουμε στην ασφάλεια των αδελφων Κυπρίων θα είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να πετύχουμε το στόχο μας.
Εάν όμως αποφασίσουμε να στρουθοκαμιλίσουμε όπως πάντα και να αφήσουμε άλλους Δανειστές "φίλους", "συμμάχους", διεθνή δικαστήρια να λύσουν τα θεματά μας καλύτερα να αράξουμε στα κυβικά μας . Να μην τους έχουμε και την υποχρέωση

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 8:18:00 μ.μ. EEST  

Τι λες βρε 7.55; Έχουν τέτοιο ήθος που στα "άρθρα" τους δεν υπάρχει δυνατότητα σχολίων. Ακόμα και εφημερίδες υψηλής κυκλοφορίας το κάνουν.

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 8:39:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ ανώνυμε 8:07 κάτι μου θυμίζει αυτό που λες για την ΜΙΤ, αλλά δεν θυμάμαι να ανέφερε συγκεκριμένο μπλόγκ ούτε κάποιο έντυπο.

Υπάρχουν πολλά ανάλογα μπλόγκ και τα περισσότερα θέματα που βγαίνουν εδώ, αναπαράγονται και αλλού (ή προέρχονται από αλλού). Αλλά αφού λες ότι εσείς κάνατε πρώτα κριτική ε, δικαιολογείται μια κάποια άμυνα ίσως.

Όσο για αυτό που αναφέρει ο Οδυσσέας, θα καταλάβαινα το σχόλιο αν π.χ. το "εν κρυπτώ" κέρδιζε κάτι από τις ειδήσεις που βγάζει.

Αν το κέρδος είναι η πληροφόρηση τότε η αναπαραγωγή της είδησης είναι μάλλον καλό πράγμα παρά κακό.

Θα συμφωνήσω ότι δεοντολογικά είναι ορθό να αναγράφεις την πηγή αλλά δοκιμάσατε να τους ενοχλήσετε για αυτό με ευγενικό τρόπο πριν αρχίσετε να τους τα χώνετε; Μπορεί αρχικά να το έκαναν κατά λάθος.

Εν κατακλείδι, αυτό που θέλω να πω, και αυτό που με ενοχλεί, είναι ότι σε έναν χώρο καθαρά πατριωτικό είναι άσχημο να ακμάζει ο διχασμός και η γκρίνια για τόσο μικρά πράγματα.

Το ποιος έχει δίκιο ή φταίει είναι δευτερεύον κατά την άποψη μου.

Για αυτό και η αναφορά μου, επειδή έχω βαρεθεί να βλέπω τα ίδια και τα ίδια χρόνια τώρα. Τόσα πολλά χρόνια που κανείς δεν ξέρει πια ποιος φταίει και ποιος άρχισε.

Έτσι αντί να ασχολούμαστε με το θέμα, ασχολούμαστε με το ποιος έχει μεγαλύτερα, αρχεία.

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 8:44:00 μ.μ. EEST  

Τα περιοδικα εχουν προσβαση σε "κλειστα" φορουμ του εξωτερικου και απο εκει περνουν θεματολογια και αναλυσεις.

Αλασκας.

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 9:05:00 μ.μ. EEST  

Λοιπόν αγαπούλα για να τελιώνουμε, δώσε διεύθυνση να φέρω το παμπερ γιατι δε θα μου χαλάσετε τη πιάτσα

Νεκταριος 18 Απριλίου 2012 στις 9:11:00 μ.μ. EEST  

Απ`οσο ειμαι σε θεση να κρινω διαβαζωντας το περιοδικο ΕΑ&Τ απο το πρωτο τευχος η "προταση τους" ειναι πρωτα να αναβαθμισθουν οι φρεγατες ΜΕΚΟ και μετα να αντικατασταθουν οι 4 STANDART με κορβετες οπως οι ελληνικης σχεδιασης ALS CLASS 100. TΟΝΙΖΩ οτι αυτη ειναι η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ και τιποτε αλλο με βαση αυτα που ΔΙΑΒΑΖΩ. Επισης η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ για φρεγατες AAW περιοχης ειναι οτι αν δεν βαλουν το χερι στην τσεπη και οι ΚΥΠΡΙΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ δεν προκειται να αγορασουμε γιατι ειναι πανακριβες και απ`οτι εχω καταλαβει δεν τρελαινεται το ναυτικο μας.

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 9:13:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητο Εν Κρυπτω δεν περνανε εσας για βλακες αλλα τον κοσμο που τους διαβαζει!

Ενας νοήμων άνθρωπος που δεν ανήκει στον χώρο αλλα και που ασχολείται έστω κι ελάχιστα με την ελληνική άμυνα, καταλαβαίνει πολύ καλα τι παιχνίδι παίζεται.
Τα ιδια λενε και για τα Μ1Α1, τα ιδια θα λενε και αύριο για τα Μ2Α2, τα ιδια θα λενε και όταν ερθει η στιγμή να αγοράσουμε νέο αεροσκάφος, ακομη και διάφορες σελίδες που ασχολούνται μονο με την αεροπορία (και καλα) τα ιδια κάνουν! Δυστυχώς στον χορο των συμφερόντων τα τελευταια χρονια μπηκε και ο αμυντικός τυπος!Πριν 3 χρονια ολοι ελεγαν να κοιτάξουμε να σουλουπώσουμε την αμυνα μας και να δουμε τι μπορουμε να παρουμε σε μεταχειρισμένο, να σαρώσουμε την αγορα φώναζαν, αλλα τωρα εχουμε στήσει πρωτάθλημα της κωλοτουμπας! Κανεις δεν κοιτάζει το συμφέρον του τοπου αλλα της τσέπης του.

Είναι κριμα.

Exocet4 18 Απριλίου 2012 στις 9:36:00 μ.μ. EEST  

Αξίζουν πολλά μπράβο σε όλα τα παιδιά του Εν Κρυπτό για το επίπεδο, τις γνώσεις, το ύφος και ήθος του blog… Οι απαντήσεις του Εν Κρυπτό είναι αποστομωτικές για όλους αυτούς που δεν θέλουν τα Ticonderoga στο ΠΝ και γενικότερα για αυτούς που προσπαθούν να μας πείσουν με αστείες δικαιολογίες πως κάθε μεταχειρισμένο πλοίο, τεθωρακισμένο, ελικόπτερο κτλ είναι εξ αρχής πεταμένα λεφτά…

Ας μας θυμίσουν όλοι αυτοί τι έλεγαν ή καλύτερα τι έγραφαν στις αρχές τις δεκαετίας του 90 όταν μέσα σε περίπου 5 χρόνια οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έλαβαν εκατοντάδες μεταχειρισμένα άρματα, τεθωρακισμένα, αεροσκάφη, πλοία κτλ. Μερικά από αυτά ήταν:

Στο ΠΝ: C.F.Adams, Knox, Type 148

Στο ΕΣ: Μ-60 Α1/3, Μ-113, BMP-1, RM-70, SA-8

Στην ΠΑ: A-7E, F-4E, NF-5

Από όλο αυτό το υλικό κάποια ήταν αναγκαία και σε πολύ καλή κατάσταση ενώ κάποια άλλα όχι. Κανένα πάντως δεν ήταν καινούργιο ή state of the art. Το ερώτημα είναι πόσα περισσότερα κονδύλια θα είχαμε ξοδέψει, εδώ και τόσα χρόνια, αν αντί όλου αυτού του μεταχειρισμένου υλικού αγοράζαμε καινούργια ώστε να καλύψουμε έστω τις βασικές μας ανάγκες και πόσο μειωμένες θα ήταν οι δυνατότητες των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων χωρίς όλο αυτό το υλικό…

Υ.Γ. Από την στιγμή που έφυγε ο μεγάλος Γ.Ν. Χριστογιαννάκης το κενό είναι μεγάλο στο χώρο του αμυντικού τύπου… δυστυχώς

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 9:40:00 μ.μ. EEST  

Το βασικό επιχείρημα των "οπλάδων" είναι ότι ...για το καλό του Π.Ν. (της Π.Α. ή του Σ.Ξ.) και της χώρας θα πρέπει να γίνει αυτό...
Όχι για την τσέπη τους αλλά για το καλό μας. Ο νοών νοείτω για το "οπλάδες".

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 9:42:00 μ.μ. EEST  

Η πλάκα Οδυσσέα είναι πως ούτε οι άλλοι αναφέρουν ποιον αντιγράφουν.Αλλα στην Ελλαδα ειναι τρεντυ να εκμεταλευεσαι τη δουλεια καποιου αλλου,να την παρουσιαζεις σαν δικη σου και να κερδιζεις απο διαφημισεις του γοογλε ή κανοντας προμο του περιοδικου σου.

Τοξοτης 18 Απριλίου 2012 στις 9:44:00 μ.μ. EEST  

Well done.

As far as 'experts'. There are experts and there are 'experts' There have been cases of what is called 'baptismal by fire' i.e one becomes an expert of a system within a very short amount of time because of conditions.

We are accustomed in the industry to always present the military with alternative options and not just cry out 'the king is naked'.

The reasons why the Ticonderoga will fit nicely in the Navy have been outlined in an ealier posting. 2015 may also be pushing it...the earlier the better.
Three would be better than two war gaming in the back room will show why.

Aside from everything else the technology gained by the Navy will be of value for the long term, and jobs for the Ships yards and defence companies may happen sooner than later.

It is not necessary for ALL vertical launchers to be filled at all times. A 75% capacity or so would also do just fine...At say 85% probalbility kill ratio of aircraft with two systems sixty or so enemy aircraft wil be shot down in the beggining of any conflict. With three systems ninety or so could be shot down.

The hours estimated are valid for the most part- a spike in hrs will occur in period of war.

Warmest Regards

Τοξοτης

SZAE 18 Απριλίου 2012 στις 10:12:00 μ.μ. EEST  

Στο ΠΝ υπάρχει η τάση για προμήθεα κορβετών μόλις αυτό θα καταστει οικονομικά εφικτό.

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 10:47:00 μ.μ. EEST  

Κάτι άλλο που πρέπει να επισημανθεί είναι η τεχνογνωσία που θα αποκτήσει το ΠΝ: σε θέματα αεράμυνας περιοχής, αντιβαλλιστικής προστασίας, συνοδείας αεροπλανοφόρων, επισκευές/αναβαθμίσεις στα ναυπηγεία μας, επιχειρήσεις σε Ατλαντικό, Ειρηνικό, επάνδρωσης σκαφών τέτοιου μεγέθους, κοκ. Κοινώς blue water navy δυνατότητες. Είναι προτιμότερο λοιπόν κάτι τέτοιο παρά 4 αρχαίες φρεγατούλες ή 4 πανάκριβες "μοντέρνες/ευρωπαϊκές" κορβετοφρεγάτες.

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 11:04:00 μ.μ. EEST  

Fremm και πάλι Fremm . Εναλλακτικά αν δεν σας αρέσουν για κάποιο λόγο οι Fremm , ΜΕΚΟ ή LCS .

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 11:14:00 μ.μ. EEST  

@11:04

H FREEM/FREDA είναι 400 εκατ. ευρώ έκαστη και ειδικά η γαλλική δεν έχει κάν σοβαρό οπλισμό, κάνει όμως για γιώτ! Βασικά αντικαταστάτη των Adams ψάχνουμε λόγω AOZ όχι καϊκι για τις αστακομακαρονάδες.

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 11:26:00 μ.μ. EEST  

σχετικά με το επιχείρημα της Αυριανής και των άλλων φωστήρων ότι τα Tico δεν θα μπορούν να "πιασουν" στα λιμάνια των μικρών νησιών, να θυμίσω ότι είναι σχεδόν ιδιου μηκους και βυθισματος με τα Blue Star που ταξιδευουν καθημερινά σε όλο το Αιγαίο..

Εκείνα πως πιανουν ρε;

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 11:47:00 μ.μ. EEST  

Ρεαλιστικά η οροφή των 14 φρεγατών θα γίνει 10+1 θέλουμε δε θέλουμε, διοτι οι 4 Κοrtnaer που δεν πήραν αναβάθμιση βαίνουν προς απόσυρση σε λίγα χρόνια. Ενώ η μια θα καλύπτει το κενό του Άρης.

Για μένα θα είναι προτιμότερο λόγω κακών δημοσιονομικών το ΠΝ να μειώσεί περισσότερο τις οροφές, σε 8: 4 ΜΕΚΟ, 2 Κortneaer (ΕΛΛΗ & ΛΗΜΝΟΣ) και 2 Τico. Λίγα πλοία αλλά ικανά! Kαι με ορίζοντα μελλοντικής αντικατάστασης των ΕΛΛΗ/ΛΗΜΝΟΣ από 2 ακόμη μεταχειρισμένα AB.

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2012 στις 12:11:00 π.μ. EEST  

@11:14
Οι Fremm HN ετσι όπως τις ζήτησε το ΠΝ είναι πολύ πολύ καλύτερες σε όπλα από FREMM/FREDA .Διάβασε τις προδιαγραφές της και θα δεις.
Αν πάλι δεν σου αρέσουν οι Fremm πάνε στις ΜΕΚΟ που έχουν διπλό ρανταρ.Αν και αυτό δεν σου αρέσει πάρε αμερικάνικες LCS . To θεμα ειναι να μεταφέρουμε τεχνογνωσία στα Ελληνικά Ναυπηγεία , να γίνουν επενδύσεις στην άμυνα όπως κανουν άλλα σοβαρά κρατοι , και το ΠΝ να αποκτήσει σκαφη ικανότατα,σύγχρονα σχεδιαστικά με ορίζοντα παρα πολλών ετών. Όχι διάμεσες και πυροσβεστικές λύσεις . Και μην ξεχνάτε όπως υπάρχουν Γερμανοι, Γαλλοι ,Αγλλοι,Ρωσσοι οπλαδες υπάρχουν και Αμερικάνοι . Και τώρα τρίβουν τα χέρια τους . Προσοχή λοιπόν .

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2012 στις 12:18:00 π.μ. EEST  

ωραία όλα αυτά φίλε μου, αλλα δεν μας είπες που θα βρείς λεφτά για να ξεκινήσεις πρόγραμμα ναυπήγησης..

ο Α/ΓΕΕΘΑ είπε το πολύ απλό σχολιάζοντας μια άλλη δωρεαν παραχώρηση, αυτη των Μ1: Νομίζω ότι η Ελλάδα μ’ αυτή τη ΔΩΡΕΑΝ βοήθεια αμυντικού υλικού θα καλύψει σημαντικές ανάγκες του Εθνικού Αμυντικού Συστήματος της, σε μια εποχή που οι δαπάνες για νέους εξοπλισμούς και προμήθεια αμυντικού υλικού είναι πρακτικά αδύνατο να πραγματοποιηθούν."

γνώμη μου είναι ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν τριβει τα χέρια του κανένας Αμερικανός οπλας, καθοτι γίνεται λογος μονο για παραχώρηση. Αντιθέτως ΤΡΑΒΑΝΕ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΟΥΣ οι "ευρωπαιοι συμμαχοι" και οι τοπικοι κολαουζοι τους, όπως φανερώνει και η προσφατη πρεμουρα με τα non-paper να δινουν και να παιρνουν..

και όλα αυτά χωρις καν το ΠΝ να εχει εκδηλωσει την παραμικρή πρόθεση να παει προς τα εκει. Μονο και μόνο απο τον διαλογο σε αυτο το μπλογκ.

Φαντασου ποσος κρυος ιδρώτας τους έκοψε.

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2012 στις 12:36:00 π.μ. EEST  

Οι Fremm HN πέθαναν εδώ και χρόνια. Ήταν εξοργιστικά, αν όχι "αποικιακά", πανάκριβες (άνω των 500 εκατ. ευρώ έκαστη, δηλ. κοντά στην τιμή των αντιτορπιλλικών Horizonte!!) και υφίσταντο/υφίστανται μόνο ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ (όπως και οι FREDA)...

Το ΠΝ δεν έχει λεφτά για ευρω-φρεγατο-αντιτορπιλλικά ή κορβετο-φρεγατούλες. Ούτε χρόνο για τις κλασσικές υπερβάσεις κόστους και 10ετείς καθυστερήσεις πρωτότυπων συστημάτων (βλέπε U214).

Tα ελληνικά ναυπηγεία δεν χρειάζοναι τεχνογνωσία για το σκαρί φρεγατων, την έχουν ήδη! Ούτε πρέπει να βασίζονται σε κρατικά συμβόλαια 2-3 μονάδων. Χρειάζονται υγιείς παραγγελλιες για εμπορικά, πετρελαιοφόρα, γκαζάδικα, κλπ (δηλ. συμβόλαια από εφοπλιστές) και δευτερευόντως συμβόλαια για OPVs και πλοία υποστήριξης για το ΠΝ και το ΛΣ.

Η αγορά θα γεμίσει Τico και ΑΒ. Θέλουμε λοιπόν ΟΠΛΑ που υπάρχουν επιχειρούν ήδη και όχι πανάκριβα, ανεπαρκή, σχεδιαστικά πυροτεχνήματα (τύπου FREMM, ALS, κοκ.).

Αρματιστής 19 Απριλίου 2012 στις 12:40:00 π.μ. EEST  

Αγαπητέ Οδυσσέα καλησπέρα

Όπως πάντα, σοβαρός και εύστοχος. Και με μεγάλη μνήμη.

Την εποχή που τα Κιντ ήταν στο προσκήνιο του ειδικού τύπου, από επαφές που είχα εκείνη τη περίοδο με στελέχη του Ναυτικού, γνώριζα ότι το ζήτημα έπαιζε δυνατά και το ΠΝ επιθυμούσε να παραλάβει τα πλοία. Στη συνέχεια όμως έβαλε πόδι η φρεγατοκορβέτα (τι ιδέα και αυτή) και τελικά η υπόθεση των Κιντ έκλεισε.

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2012 στις 12:44:00 π.μ. EEST  

@12:18
καλά να πάθουν . Να τους κόψει πολλής κρύος ιδρώτας για τις μπινιες που έκαναν.

Αλλά πρέπει κάπου να ξέρουμε που είναι τα όρια του συμφέροντος και του ''τζαμπα'' .

Οι αρχηγοί είπαν και πρόσφατα στην βουλή ότι θελουμε τις Fremm και τις χρειαζόμαστε. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του.

Καλά τα TICO δεν λέω αλλά μη χάσουμε το στόχο.Εκτός από τα θετικά έχει και αρνητικά ,όχι μόνο σαν πλοίο αλλά και ως προμήθεια.Όπως και το τζαμπα επιδέχεται πολλών εκατομμυρίων έννοιες .

Μπουρνακης Βαγγελης 19 Απριλίου 2012 στις 12:51:00 π.μ. EEST  

παπαρολογοι και διαφορα πληρωμενα μουτρα υπαρχουν στον χωρο της στρατιωτικης δημοσιογραφιας.
για αυτο και πρεπει να τους διαβαζουμε ολους για να ανακαλυπτουμε την αληθεια μεσα και πισω απο τις λεξεις τους.αν και δυσκολο ετσι πρεπει να γινει.
τα τικο και τα καθε δωρεαν παραχωρουμενα τα θεωρω ευπροσδεκτα τωρα που μας καταντησαν ρεστους και μπατιρημενους.δεν ειναι παντα ευπροσδεκτα ομως γιατι παλαιοτερα στο βωμο της δωρεαν παραχωρησης πολλα εθνικα προγραμματα εμειναν πισω τοτε λοιπον μας κοστισαν πολυ ακριβα τα δωρεαν.
το ζουμι ειναι γιατι τωρα και γιατι τοσα.
τι ανταλαγμα θα ζητησουν?κατα ποσο θα μπορουμε να τα χρησιμοποιουμε κατα βουληση και οχι κατ εντολη???
δυστηχως ο χριστογιαννακης αφησε μεγαλο κενο.

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2012 στις 12:53:00 π.μ. EEST  

18 Απριλίου 2012 11:04:00 μ.μ Ανωνυμος
Η FREMM/FREDA ειναι μια μετρια φρεγατα αεραμυνας χωρις ρανταρ αεραμυνας με κοστος 750 εκ. ευρω!!!!!!!!! Τα TICOTEROGA εχουν AEGIS με AESA και SM2 πανω , τα λογια ειναι περιττα !!!!! Δυστυχως οπως εχω ξαναπει οι Η.Π.Α ειναι υπευθυνες για την οικονομικη μας καταντια , εφοσον η "κορυφαια" ηγεσια Καραμαν αποφασισε να τις αγνοηση και να σπασει την ζωνη ανασχεσης συμετεχοντας στην δημιουργια του SOUTH STREAM ! Η πολιτικη και στρατιγικη επιλογη αυτη καθ αυτη δεν ξερω αν ειναι σωστη αλλα ο τροπος που προσπαθησε η τοτε κυβερνηση να την υλοποιηση ηταν τουλαχιστον ερασιτεχνικη! Πας να σπασεις μια πολιτικη των Η.Π.Α που εχει σχεση με την ενεργειακη εξαρτηση της Ευρωπης απο την Ρωσσια ?? Πρεπει να το κανεις με πολυ "τροπο" ,εξυπνα και ρωτας και ξανα ρωτας και προσπαθεις να κερδισουν ολοι ( αν γινεται )!!!! Οι Η.Π.Α. το ειχα διατυμπανησει σε ολους , μονο οι ηλιθιοι δεν καταλαβαν οτι θα υπαρξουν επιπτωσεις!!!!!!!! Αυτο που θυμαμαι ειναι μονο η δηλωση του STATE DEPARTMENT , οχτω κουβεντες ειπαν και εμενα μου χτυπησαν καμπανες ! ΑΥΤΗ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ τελεια και παυλα ! Τα αναφερω αυτα για να μην μπερδευομαστε ! Πλεον ο ενεργιακος διαδρομος Ισραηλ - Κυπρος - Ελλαδα ανατελει και αυτο ειναι ΥΠΕΡ προς τα συμφεροντα των Η.Π.Α. (δυστυχως η ευτυχως) ! Η μονη χωρα στην περιοχη που διαθετει την εμπειρια , το προσωπικο και την ναυτοσυνη για να δημιουργησει ισχυρο ναυτικο ειναι η Ελλαδα ! Ουτε το Ισραηλ μπορει αλλα ουτε καν η Τουρκια (ελειψη ναυτοσυνης) !
Δυστυχως η κριση (αμεριακανοικος δαχτυλος οπως ειπα ποιο πανω) μας εφερε εκει που ηθελαν και πλεον αν θελουμε να παραδωσουμε την χωρα ολοκληρη στην επομενη γενια πρεπει να παρουμε ολα οσα μας δινουν και κυριως αν δεν μας δινουν τα TICOTEROGA να τα διεκδηκησουμε !!!Νομιζω πως θα μας τα δωσουν !

ΕΝΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ
" Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ "

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2012 στις 12:55:00 π.μ. EEST  

Δείτε το Post του @12:36
Πόσο διαφορετικά θα μπορούσε να μιλήσει ένας αμερικανος οπλας......

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2012 στις 1:03:00 π.μ. EEST  

@12.55 Πλακα θα΄χει να το δούμε και αυτό

Αλλά μην ανησυχείς, οι κάθε λογής οπλάδες δεν "δουλευουν" γράφωντας σχόλια νυχτιατικα σε αμυντικά μπλογκ, παιζουν με πληρωμένες καταχωρήσεις, μπολικες διαφημίσεις και -κυριως- πολιτικό πρεσινγκ..

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2012 στις 1:07:00 π.μ. EEST  

Για την αγορά FREMM θα χρειαστούν κάποια δις ευρώ που δεν θα βρεθούν. Επομένως οι FREMM δεν θα αγοραστούν.

12:36 19 Απριλίου 2012 στις 1:13:00 π.μ. EEST  

@12:36

Με συγχωρείς αλλά με τέτοια σχόλια δεν προσφέρεις κάτι ουσιασικό στο διάλογο. Ίσα-ίσα που έπεσα έξω στις υπερβάσεις των FREMM-HN. Τις είχα στα 500-600 εκατ. έκαστη και ως φαίνεται η τιμή τους ήταν 750 εκατ. έκαστη.. ευκαιρία δηλαδή.

Οι Γάλλοι για να καταλάβεις σχεδιάζουν να εισάγουν τις FREDA σε υπηρεσία σε 8 χρόνια από τωρα (2020).

Μέχρι τότε το USN θα έχει βγάλει στο σφυρί κάθε λογής, επιχειρησιακότατο και φθηνό πλοίο.

Burgos 19 Απριλίου 2012 στις 2:04:00 π.μ. EEST  

Από την στιγμή που για τις FREMΜ χρειάζεσαι 750 εκ. συν τις μίζες αλλά και καμια 20αρια χρόνια να τις ναυπηγήσεις (βλέπε υποβρύχια στον Σκαραμαγκά) ας πάρουμε τα ΤΙΚΟ να κάνουμε προσωρινά την δουλειά μας... κι ας χρειαστεί να θυσιάσουμε την μιση δύναμη των επαγγελματιών του ΠΝ σε 2 μόνο πλοία. Επίσης μην μείνουμε στα 2 ΤΙΚΟ ας πάρουμε και άλλα 2 για ανταλλακτικά γιατί σε αντίθετη περίπτωση η αμερικάνοι φίλοι μας θα τα πουλήσουν στην 2πλασια τιμή + 5-6 πλατφόρμες πετρελάιου στην ΝΑ Μεσόγειο για ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ Η.Π.Α. και να έχει ο βλαχοαμερικάνος στο Τέξας φτηνή γκας (gas) - βενζίνη

Burgos 19 Απριλίου 2012 στις 2:06:00 π.μ. EEST  

@ 18 Απριλίου 2012 10:47:00 μ.μ. EEST
αυτό το "blue water navy" θα το έχω υπόψη μου μόλις ναυπηγήσουμε το πρώτο μας αεροπλανοφόρο για να το βάλουμε να εκτελεί περιπολίες στον Ινδικό Ωκεανό ...

Burgos 19 Απριλίου 2012 στις 2:13:00 π.μ. EEST  

...κάτι που δεν ελέχθη όμως.... που είναι το "ξανθό γένος"; Που είναι ο Πούτιν; Γιατι δε μας χαριζει 5-6 καταδρομικά του στόλου της Μαύρης Θάλλασας αφού ενδιαφέρεται τοοοοσο για τον south stream? Μήπως το σκηνικό της αντιπαράθεσης παιχτεί τελικά στον Β. Παγωμένο Ωκεανό που λένε ότι διαθέτει το 23% των αποθεμάτων πετρελαίου γιαυτο κ δεν ασχολείται μαζί μας πια...; Γιατι τόση η αγωνια να δεθούμε χειροποδαρα (όχι οτι δεν έχουμε ήδη δεθεί) στο άρμα της PAX AMERICANA ;

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2012 στις 2:17:00 π.μ. EEST  

Κοσμοσφήρ και ξερό ψωμί..αντε και είναι περασμένη η ώρα

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2012 στις 2:24:00 π.μ. EEST  

@mike

Ωραίο το ισοπεδωτικό ύφος, αλλά... Μιλούσα για τεχνογνωσία και με τα Tico το ΠΝ πιθανώς αποκτά "τεχνογνωσία blue water" και θα μπορεί άνετα να λαμβάνει μέρος σε αποστολές συνοδείας CVN/LHD του USN, σε ασκήσεις και όχι μόνο. Μη ξεχνάμε ότι η παρουσία των Αμερικανών στη Μεσόγειο είναι τεράστια και τα μελλοντικά οφέλη πολλά.

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2012 στις 2:57:00 π.μ. EEST  

Καλό θα ήταν όποιος θέλει να πει την γνώμη του να την πει τεκμηριωμένα και χωρίς να “κανιβαλίζει”. Αν πάλι θέλει να κουρελιάσει την άποψη των άλλων, ας το κάνει αλλά με επιχειρήματα.

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2012 στις 3:32:00 π.μ. EEST  

Όσοι δυσανασχετούν περί των υποτιθέμενων υψηλών απαιτήσεων επάδρωσης και ότι το μισό επαγγελματικό προσωπικό του Ναυτικού θα αναλωθεί σε 2 πλοία, κλπ. Με συγχωρείτε αλλά μιλάμε για την αντικατάσταση των 4 Kortenaer από 2 Ticonderoga, όχι συμπλήρωση. Μιλάμε για 400+400 ενδιαιτήσεις. Οι 800οι που υπηρετούν στις 4, μη αναβαθμισμένες S θα πάνε στα καταδρομικά, σιγά το δύσκολο!

Επίσης θά 'ταν καλό και μερικοί κληρωτοί να προστεθούν, εφόσον αυξηθεί η θητεία (12 ή 14 μήνες απλά δεν αρκούν στο ΠΝ). Ναυτικός λαός είμαστε, δεν είναι δύσκολο να βρεθουν μερικοί ναυτικοί το χρόνο.

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2012 στις 3:59:00 π.μ. EEST  

ΜΕ 4 AEGIS ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ Η ΜΙΣΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ.ΜΕ 2 ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΝΟΙΑΙΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ,ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ Ν.Α ΜΕΣΟΓΕΙΟ (ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΖΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΡΗΤΗ-ΚΥΠΡΟΣ-ΙΣΡΑΗΛ) ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ (ΑΕΡΟΤΑΝΚΕΡ,Υ/Β Κ/ΒΛ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΩΣ),ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΗΝ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΡΙΑ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΑΙΚΤΗ.ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΑΔΙΕΞΟΔΗΣ ΕΥΡΩΛΑΓΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ.ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΑΜΠΑ Σ'ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΖΩΗ.ΟΜΩΣ ΑΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ¨ΔΩΡΕΕΣ¨ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΤΗΝ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΙΣΩΣ ΜΑΣ ΔΕΙΞΟΥΝ ΚΙ ΕΝΑ ΑΜΥΔΡΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΝΕΛ.ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΝ ΝΑ ΤΕΙΝΕΙ ΧΕΙΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ,ΕΣΤΩ ΚΑΙ Μ'ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ?

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2012 στις 5:31:00 π.μ. EEST  

Αχαχαχαχα! Παιδια αυτο το επιχειρημα οτι δεν θα μπορουν να περασουν αναμεσα απο Ελληνικα νησια τοοοοοσο μεγαλα πλοια το διαβασα και εγω!

Ειναι ενα μονιμο θα ελεγα "επιχειρημα". Καθε φορα που υπαρχει το ενδιαφερον για πλοιο μεγαλυτερου μεγεθους σε σχεση με εκεινη την στιγμη δεδομενα μεγεθων του ΠΝ. Τοτε τιθεται η ενσταση οτι τα πλοια αυτου του τυπου δεν θα χωρουν στο Αιγαιο.

Προφανως δεν θα γνωριζουν οτι καποια οχηματαγωγα πλοια που εκτελουν δρομολογια στα νησια μας ειναι μεγαλυτερα σε μηκος, πλατος, και εκτοπισμα απο τα καταδρομικα Τικο.

Ισως αυτοι οι "ειδικοι" θα προτειναν ως καταλληλοτερο τυπο πλοιου για το το Αιγαιο τις ιστοσανιδες (Windserf) που ειναι πολυ ευελικτες κρυβονται σχεδον παντου, επισης μπορεις να τις παιρνεις στον ωμο και να τις αποθηκαευεις στο γκαραζ σου!

Να μια ακομα πιο καλη λυση συμφωνη με τα (μαγαλα) μυαλα αυτων των αναλυτων. Τα τηλεκατευθυνομενα παιδικα καραβακια που μπαινουν και στην μπανιερα μας, αλλα μαλλον δεν θα εχουν την γνωση της υπαρξης τους ωστε να μας τα προτεινουν!

Αν σκεφτουμε οτι αυτοι μεσα απο τα αρθρα τους επιχειρουν να ειναι διαμορφωτες κοινης γνωμης τοτε ενα εχω να πω... Ρε δεν παμε καθολου καλααααααααααα!!!

Nicholas 19 Απριλίου 2012 στις 8:06:00 π.μ. EEST  

Γνωρίζω ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει μια πληθώρα εμπειρογνωμόνων και ότι ορισμένες από τις λειτουργικές απαιτήσεις του είναι απόρρητες πληροφορίες. Υπάρχει ένας τομέας που δεν έχει αναλυθεί επαρκώς σε κατά τα άλλα πολύ προσεγμένο, ενημερωτικό και διορατικό άρθρο σας. Μερικά από τα πιο σημαντικά ερωτήματα είναι: ποια είναι η συνολική επένδυση που απαιτείται για να οπλιστεί πλήρως ένα Ticonderoga class cruiser; που θα βρεθούν τα χρήματα; Δεδομένου ότι η ακριβής αναλογία των SM-2 και ESSM πυραύλων, ο τύπος πυραύλων SM-2 που απαιτείται , (Block?), o συνολικός αριθμός των αντιαεροπορικών και ανθυποβρυχιακών πυραύλων που απαιτούνται, είναι άγνωστοι, μια κατά προσέγγιση εκτίμηση μπορεί να παρασχεθεί. Θα μπορούσε πιθανότατα να κυμαίνεται από $100 έως $150 εκατομμύρια ανά cruiser. Δεδομένης της περιορισμένης γνώσης μου και της έλλειψης εμπειρίας σχετικά με το θέμα, για να χρηματοδοτήσει την απόκτηση αυτή, το ΠΝ θα μπορούσε να διερευνήσει ορισμένες από τις ακόλουθες επιλογές:

1) Nα διατηρήσουν έναν αριθμό μη εκσυγχρονισμένων φρεγατών κλάσης Standard,U-209/1100 τύπου υποβρύχια και La Combattante ΙΙ FACS ως πηγές για ανταλλακτικά.

2) Nα πωλήσουν ένα αριθμό φρεγατών κλάσης Standard σε άλλο ναυτικό μέσα από ένα hot transfer. Ή να τα πουλήσει στα ΗΑΕ, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως πηγές για ανταλλακτικά για δύο φρεγάτες Kortanaer(Standard) που έχουν αγοράσει από την Ολλανδία.

3) Nα πωλήσουν ένα αριθμό παροπλισμένων La Combattante ΙΙ FACs σε άλλο ναυτικό.

4) Nα πωλήσουν ένα αριθμό υποβρυχίων τύπου U-209/1100 καθώς περισσότερα U-214 τύπου υποβρύχια θα τεθούν σε υπηρεσία στα επόμενα δύο χρόνια. Αν είναι κοντά στο τέλος της επιχειρησιακής ζωής τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγές ανταλλακτικών για τα Ναυτικά της Αργεντινής και του Περού και άλλων ναυτικών δυνάμεων.

5) Ορισμένα κονδύλια που διατίθονται από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ΠΝ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να οπλιστεί ένας αριθμός Ticonderoga class cruisers.

6) Για να μειωθεί το κόστος του οπλισμού τους, μια ανάλυση κόστους-οφέλους και μια ανάλυση σκοπιμότητας θα πρέπει να διεξαχθούν για την αξιολόγηση της ακόλουθης ενσωμάτωσης. Σε συνεργασία με την Raytheon, το ΠΝ θα μπορούσε να διερευνήσει την ενσωμάτωση των αποθηκευμένων πυραύλων type SM-1MR από παροπλισμένα / βυθισμένα αντιτορπιλικά CF Adams, και πυραύλων type RIM-7M Sparrow από τις παροπλισμένες μη εκσυγχρονισμένες φρεγάτες κλάσης Standard στο σύστημα ελέγχου πυρός και το MK 41 VLS των Tico.

συνέχεια

Nicholas 19 Απριλίου 2012 στις 8:11:00 π.μ. EEST  

Συνέχεια

7) Σε περίπτωση που το ΠΝ έχει μόνο τα απαραίτητα κεφάλαια για να οπλίσει πλήρως ένα Tico η ακόλουθη ενδιάμεση λύση προτείνεται. Το δεύτερο και το τρίτο σκάφος θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως anti-ship/anti-missile defense assets για την προστασία της ναυτικής βάσης Σαλαμίνας και της ναυτικής βάσης Σούδας . Το δεύτερο και το τρίτο Tico θα έχουν το απαραίτητο πλήρωμα για να λειτουργούν μόνο τα αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά οπλικά συστημάτα τους, όπως το ραντάρ AN/SPY1 Α/Β, air search ραντάρ AN/SPS-49, fire control ραντάρ AN/SPG-62, MK 41 VLS με ESSMs και SM-2s, Phalanx CIWSs, κλπ. Το κόστος απόκτησης ενός αριθμού πυραύλων type ESSMs και SM-2 θα πρέπει να είναι εντός του προϋπολογισμού άμυνας του ΠΝ. Tα όπλα και τα συστήματα των καταδρομικών θα μπορούσαν να συμπληρώσουν και να αυξήσουν τις υφιστάμενες δυνατότητες των short, medium and long range πυραυλικών συστήματων που προστατεύουν τις ναυτικές βάσεις από αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Παράλληλα, ένας αριθμός ναυτών και αξιωματικών θα μπορούσαν να εκπαιδευθούν στην λειτουργία όλου του λοιπού εξοπλισμού/συστήματων τα καταδρομικά είναι εξοπλισμένα /οπλισμένα. Όταν οι οικονομικές συνθήκες επιτρέψουν την επαρκή χρηματοδότηση των επιχειρησιακών αναγκών και τον εξοπλισμό τους, τότε το δεύτερο και το τρίτο Tico θα μπορούσαν να καταστούν πλήρως επιχειρησιακά. Ομοίως, αν το ΠΝ έχει αρκετά κεφάλαια για δύο Tico, το τρίτο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσο στοιχείο αεράμυνας για την προστασία είτε της Σαλαμίνας ή της ναυτικής βάσης της Σούδας. To τέταρτo Tico θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πηγή για ανταλλακτικά για τα υπόλοιπα τρία Tico.

Πιστεύω ακράδαντα ότι οι εμπειρογνώμονες του ΠΝ, οι σχολιαστές και ο συγγραφέας του άρθρου σε αυτή την ιστοσελίδα, θα αναπτύξουν μια ακόμα μεγαλύτερη λίστα επιλογών για να χρηματοδοτηθεί η πιθανή εξαγορά των TICO class cruisers.

Alexandros 19 Απριλίου 2012 στις 12:51:00 μ.μ. EEST  

Πολλοί γραφουν Ticonderoga η FREMM η ο,τι άλλο τέλος πάντων, η ταπεινή άποψη η δικη μου είναι λίγο διαφορετική, αναβάθμιση ΜΕΚΟ, Ticonderoga και λίγο αργότερα καινούριες φρεγάτες, λίγο αργότερα εννοώντας γύρω στο 16 -17 ώστε να αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε λίγο μετά το 20 οποτε τα οικονομικά θα πρέπει να είναι καλύτερα, δηλαδή τα TICO απλώς θα αντικαταστήσουν μέρος από τις Kortenaer και οι υπόλοιπες θα πρέπει να αντικατασταθούν από καινούριο πλοίο. Η ανάπτυξη Ελληνικής Κορβέτας είναι άλλο και μεγάλο θέμα επίσης και εξαρτάται από τον σχεδιασμό του Ναυτικού, αλλα και από την εξαγωγική δυνατότητα και θα έπρεπε να γίνει σε συνεργασία με κάποια άλλη χωρα.

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2012 στις 2:13:00 μ.μ. EEST  

ΠΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ
ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ!!

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2012 στις 2:49:00 μ.μ. EEST  

ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΓΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 12.51. ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΘΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ MEKO ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΡΙΩΝ TICONDEROGA,(ΕΝΑ ΠΗΓΗ ΑΝΤΑΛΑΚΤΙΚΩΝ) KAI ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΑΥΠΗΓΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΕΠΑΛΑΙΩΜΕΝΩΝ KORTENAER.MHN ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ OI ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ 'S'EINAI ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ TOYΡΚΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ PERRY ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ FREMM HN ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ (ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΩΣ ΠΛΟΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘ/ΝΤΩΝ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ Α/Α) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΣΛΟΓΚΑΝ Η ΛΕΞΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!! ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΚΑΤΑΝΟΜΑΣΤΑ ΟΤΙ ΤΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΑ ΔΕΝ ΣΤΡΙΒΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ!!ΤΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΑ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ.ΜΕΣΟΓΕΙΟ. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ!!

./ΕΛ

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2012 στις 2:56:00 μ.μ. EEST  

ton esxises ton eidiko tou eidikou typou

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2012 στις 4:07:00 μ.μ. EEST  

Νικόλα + Αλέξανδρε: +1

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2012 στις 5:31:00 μ.μ. EEST  

Υπάρχει απάντηση στο

http://hellenicdefence.gr/eidiseis/eidiseis.html

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2012 στις 6:37:00 μ.μ. EEST  

Οσο αφορα τα εξοπλιστικα μου ερχεται στο μυαλο η παροιμια "Οποιος λυπαται το καρφι χανει και το πεταλο."

Δεν γνωριζω αν υπαρχει ουσιαστικη προθεση να παραχωρηθουν τα καταδρομικα και αν η αποκτηση τους συμφερει, αλλα ειναι γεγονος οτι για την Ελλαδα υπαρχει μια ευνοϊκη συγκυρια οσον αφορα την ανατολικη μεσογειο.

Η Ελλαδα θα πρεπει να σπευσει να την εκμεταλλευτει γιατι στις διεθνεις σχεσεις και στην ιστορια τιποτα δεν μενει στασιμο. Πιανοτατα αυριο να μην υπαρχει η εχθροτητα του Ισραηλ και η επιφυλακτικοτητα των ΗΠΑ απεναντι στην Τουρκια.

Πρεπει να εκμεταλλευτουμε την συγκυρια το ταχυτερο δυνατο αποκτωντας οπλικα συστηματα που θα κανουν την Τουρκια να σκεφτει δυο και τρεις φορες πιθανες δυναμκες αντιδρασεις της στην ανακυρυξη Ελληνικης ΑΟΖ.

Το πολιτικο συστημα προσπαθει αγωνιωδως να σωσει τις καρεκλες του και τα προνομια του. Τιποτα αλλο δεν φαινεται να το ενδιαφερει. Ας μαυρισουμε ολους οσους εχουν εκλεγει και μην ανησυχειτε χειροτερους δεν μπορουμε να αναδειξουμε...

Αν η Ελληνικη πολιτικη δεν ενεργησει μαζι με την Κυπρο για την νομικη εξασφαλιση της κυριαρχιας στην Αν. Μεσογειο μεσω της ΑΟΖ θα νιωθουμε για αλλη μια φορα οτι ως εθνος ανηκουμε σε αυτους που εβλεπαν τα τρενα να περνουν και να φευγουν.

Σε αυτο το πλαισιο τα καταδρομικα μας ειναι αναγκαια ΤΩΡΑ!

Οδυσσέας 19 Απριλίου 2012 στις 6:48:00 μ.μ. EEST  

@ 2.56:
Ας μη μπαίνουμε σε γηπεδικές λογικές.

Και με την ευκαιρία μια παρατήρηση και σε άλλους φίλους σχολιαστές:
Το συγκεκριμένο περιοδικό, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι πολύ σοβαρότερο από άλλα του χώρου, και καλό είναι να μην τους τσουβαλιάζουμε όλους. Ήμουν λίγο οξύς επειδή μας ειρωνεύτηκαν, αλλά το σημερινό τους σχόλιο στη νέα μας ανάρτηση είναι αξιοπρεπέστατο, και προαναγγέλλει αναλυτικό άρθρο επί της ουσίας - θα το περιμένουμε. Ο διάλογος με στοιχεία είναι πάντα εποικοδομητικός για όλους. Δεν είναι ανάγκη να βλέπουμε την άλλη πλευρά ως "αντίπαλο" που πρέπει να τον "σκίσουμε".

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2012 στις 9:16:00 μ.μ. EEST  

πολύ σωστός ο Οδυσσέας, ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

Ειρήσθω εν παρόδω στο συγκεκριμένο περιοδικό γράφουν και καταξιωμένοι αρθρογράφοι όπως ο Θανάσης Γραμματικός, ο οποίος μάλιστα είναι και σχολιαστής στο Εν Κρυπτώ

http://www.enkripto.com/2011/09/blog-post_8776.html#comment-3719146357861981686

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2012 στις 9:24:00 μ.μ. EEST  

ΑΝ οι Τουρκοι επερναν τα τικο, εμεις τι θα λεγαμε; οτι ειναι μεγαλα, ακριβα και ειναι παλια;

Η ζωη ειναι γεματη επιλογες και διλημματα.Η προχωρας και το αντιμετωπιζεις η μενεις με την απορεια.

Το προβλημα μας ειναι οτι δεν υπαρχει προγραμματισμος.

Αλασκας

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2012 στις 9:45:00 μ.μ. EEST  

διαβασα μέχρι εκεί που αναφέρεις για τους κληρωτούς, ποιες ειναι οι δευτερευουσες εργασίες; και αυτές ειναι το 1/3;

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2012 στις 10:20:00 μ.μ. EEST  

λέω και γώ, δεν θα πλακώσει κανένας απο τους αναπηρους του σπαρτακου;

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2012 στις 10:54:00 μ.μ. EEST  

@9:24:00 μ.μ

Και αν οι τουρκοι πάρουν το εντερπρισε τώρα που αποσύρετε ,τι θα λέγαμε ? Εεεε ?

Και αν οι τουρκοι πάρουν ΑΒ ,τι θα λέγαμε ? Εεεε ?

Όταν υπάρχει εξοπλιστική πολιτική με στόχους και προγραμματισμό , τέτοια ''διλήμματα'' είναι εκτός θέματος .

Burgos 19 Απριλίου 2012 στις 11:02:00 μ.μ. EEST  

@19 Απριλίου 2012 3:32:00 π.μ. EEST
δε κατάλαβες το σκεπτικό μου. αξίζει να δαπανήσεις 400 παλικάρια σε ένα μόνο σκαρι όσο ΙΣΧΥΡΟ κι αν ειναι?

επειδη κατηγορείς ότι "κανιβαλίζω" σε προηγούμενη ανάρτηση μου έχω δηλώσει πως δεν είμαι ειδικός αλλά μέσα απο τα ερωτηματα μου και τις απορίες μου προσπαθώ να βγάλω το σωστό... οπότε μη κατηγορείς πως είμαι αρνητικός γιατι μέχρι τώρα έχω παραδεχτεί αρκετά για τα Τικο παρά τις αρχικές μου ενστάσεις - αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν έχω κι άλλες απορίες - δεν ειναι κακό να παιζεις το συνήγορο του διαβόλου για να λυσεις τις απορίες σου, ούτε περιμένω τον Αβραμόπουλο ή τον οποιαδηποτε μελλοντικό Υπ. Άμυνας και ΚΥΣΕΑ να επηρεαστεί από αυτές.
Εδώ είμαστε για να κάνουμε εναν εποικοδομητικό διάλογο... νομίζω αλλιώς το μπλογκ να γίνει πριβε μόνο για όσουσ γνωρίζουν.

Και κάτι που δεν απαντήθηκε... Το "ξανθό γένος" γιατί δε μας κάνει αντίστοιχες ενναλακτικές προτάσεις και προσκολούμαστε στο μπλοκ ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ που αύριο την άλλη μας πουλάνε κ γυρίζουν στον Τούρκο για να ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ?

Burgos 19 Απριλίου 2012 στις 11:12:00 μ.μ. EEST  

δλδ για να καταλάβω την "τεχνογνωσία blue water" οι αμερικάνοι θα μας πασάρουν 2 TICO για να συνοδεύουν τα αεροπλανοφόρα τους στους ωκεανούς σε ασκήσεις κτλπ και το κόστος (πετραίλαια, μισθοί κτλπ) θα το επιβαρύνθουν οι έλληνες φορολογούμενοι που θα στέλνουν 400 πρωτοκλασάτους, όταν το ΠΝ ανακάλεσε την φρεγάτα που εκτελούσε περιπολίες για τους πειρατές λόγω περιορισμού των δαπανων;
Μάλλον εισαι ρομαντικός, τέτοια η προνοητικότητα των αμερικάνων σπάει κόκκαλα, εδώ δεν αφήνουν τους Βρετανούς και τα τσιράκια τους στο ΝΑΤΟ (Τούρκους, Γάλλους κτλπ) σε τέτοιες αποστολές και θα τις αναθέσουν στο ΠΝ για να μην επιβαρύνονται οι αμερικανοι φορολογούμενοι και θα το πασάρουν στους ελληνες? σορρυ μαν ....

Ανώνυμος 20 Απριλίου 2012 στις 12:51:00 π.μ. EEST  

@mike

Αξίζει να δαπανήσουμε 400 σε ένα Tico παρά 400 σε 2 μάλλον γυμνά Kortenaer με το 1 Phalanx. Πολεμικό πλοίο είναι και δη καταδρομικό. Δηλαδή τα Jason φορτωμένα 400 πεζοαύτες + πόσο πλήρωμα τι θα κάνουν; θα μείνουν Σαλαμίνα επειδή "είναι πολύς ο κόσμος";

Η τεχνογνωσία blue water δε συνεπάγεται απόσπαση σε carrier group. Σημαίνει συνάσκηση και αν στο μέλλον χρειαστεί συμμετοχή σε επιχειρήσεις επάξια και όχι με κορβετούλες.

Μόλις προχθές το ινδικό ναυτικό μετά αντιτορπιλλικά του συνασκείτο με το carrier battler group του USN στον Ινδικό.

Αν τώρα γίνει το βήμα και αποκτήσουμε τέτοιες δυνατότητες, οι άλλοι θα το σκεφτούν να το γυρίσουν στα μεμέτια. Πρέπει τώρα να γίνουν κινήσεις, πριν είναι αργά.

Burgos 20 Απριλίου 2012 στις 1:09:00 π.μ. EEST  

και κάτι που δίαβασα στον Νικόλα, για την χρησιμοποιήση των υπόλοιπων ΤΙΚΟ για Α/Α προστασία των ναυστάθμων... δλδ θες να υποστηρίξεις πως τώρα οι ναύσταθμοι είναι "γυμνοί" από Α/Α προστασία, δεν έχουν ούτε ένα ρανταρ να τους προσατεύει και περιμένουμε τον Θείο Σαμ να μας πασάρει τα ΤΙΚΟ και να τα έχουμε δεμενα στον Ναύσταθμο για να μας προσφέρουν Α/Α; και γιατι δε ξηλώνουμε τα aegis κατευθείαν (αν μας τα δώσουν μαζί με τα πλοία) και να τα τοποθετήσουμε π.χ. στο όρος Αιγάλεω, στο Καβούρι και απέναντι από τον Αργοσαρωνικό στην Αργολίδα; Η μήπως η ΝΑΤΟΙΚΗ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ βάση της Σούδας στερείται Α/Α και περιμενει το ΤΙΚΟ γιαυτην την δουλεια.... Συμφωνω μονο για την ΝΑ Μεσόγειο όσον αφορά το θεμα του ΕΑΔ αν υπάρχει ακόμα και αν μπορει να αναστηθει....

Νοστράδαμος 20 Απριλίου 2012 στις 3:47:00 π.μ. EEST  

Ό,τι μας δίνουν πρέπει να το παίρνουμε. Αν όχι μέσα στο 2012 αλλά σίγουρα μέσα στο 2013 θα χρεοκοπήσουμε.

Δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο οι τούρκοι να χάσουν την ευκαιρία για επίθεση μετά από χρεοκοπία μας.

Τα μετωπα των ΗΠΑ με Ιραν και Συρία θα έχουν μέχρι τότε διευθετηθεί οπότε θα έχουν και το τυπικό "ΟΚ" από τους αμερικανούς.

Το ότι μας τα δίνουν οι αμερικάνοι δεν είναι τυχαίο. Τους ενδιαφέρει η "ισορροπία" στην περιοχή. Δεν είναι μακροπρόθεσμη λύση, αλλά σίγουρα θα βοηθήσει όταν γίνει το μπαμ μέσα στα επόμενα το πολύ δύο έτη.

Ανώνυμος 20 Απριλίου 2012 στις 7:48:00 π.μ. EEST  

@Mike Burgos
Ναι αξίζει με το παραπάνω να έχουμε 400 άτομα σε ένα Τικοντερόγκα. Δεν θα τους δαπανήσουμε με την κακή έννοια του όρου.
Με αυτά τα 2 πλοία μπορούμε να επικρατήσουμε στο Αιγαίο. Τα πληρώματα τους θα είναι από κάποιες φρεγάτες S που θα αποσυρθούν.
Για την φρεγάτα στην Σομαλία το πλήρωμα της πληρώνεται περισσότερα λεφτά, (έτσι γίνεται σε αποστολές εξωτερικού) και το πλοίο κάνει περισσότερα μίλια, δεν είναι το ίδιο με ένα πλοίο που πλέει στο Αιγαίο.

Alexandros 20 Απριλίου 2012 στις 11:59:00 π.μ. EEST  

Κυρίως προς Νοστράδαμο.

Οι Αμερικανοι δε μας δίνουν τα όπλα έτσι ώστε να δώσουν ok στους Τούρκους να μας επιτεθούν όταν διευθετηθούν τα θέματα στο Iran και στη Syria, μας τα δίνουν αφενός γιατί όλες οι Μουσουλμανικές χώρες εξοπλίζονται σαν αστακοί και αφετέρου γιατί δεν είναι σίγουροι ποια θέση θα κατέχουν οι Τούρκοι στο μέλλον, πιθανότατα να μην χρειάζονται κανένα "ok" για να επιτεθούν, άλλωστε ένα τέτοιο "ok" πιθανόν θα ήταν και το τελειωτικό χτύπημα στη συμμαχία, οι Τούρκοι όμως δε θα καίγονται και πολύ για τη συμμαχία αν δεν υπάρχει Assad και έχουν εγκαθιδρύσει παντού μουσουλμανικές κυβερνήσεις. Δεν είναι το ίδιο με την Κύπρο, όπου όντως δόθηκε "ok", η Κύπρος δεν ανηκε στο ΝΑΤΟ. Η ουσία είναι πάντως πως και οι Αμερικανοι και οι Ευρωπαίοι την έχουν χάσει την μπάλα προ πολλού στην περιοχή, το Israel δρα ανεξάρτητα και το ίδιο έχει αρχίσει να κάνει και η Τουρκια.

Ανώνυμος 20 Απριλίου 2012 στις 1:50:00 μ.μ. EEST  

http://goo.gl/nPXF5

Ανώνυμος 20 Απριλίου 2012 στις 3:39:00 μ.μ. EEST  

Οπως εχει ηδη αναφερθει, το κοστος αποκτησης βληματων Ε/Α δεν ειναι ασημαντο. 122 κελιά για καθε πλοιο πρεπει να «γεμισουν». Ακομη και τα μισα να ειναι, παλι πολλα! Οι FREMM/FREDA απο αυτη την πλευρα ειναι «φτηνοτερες»!
Σχετικα με τις FREMM/FREDA ενα concept οπως μαλλον θα ειναι:
http://img560.imageshack.us/img560/6537/fredadubv26c.png
Απο την αλλη για 10 χρονια απο τοτε που «φυγαν» τα Α/Τ Κιμον το Π.Ν. συνεχισε χωρισ κανενα πλοιο AAW. Μονο οι ΜΕΚΟ δεχτηκαν τους ESSM που σε συγκριση με τους παλαιοτερους RIM-7 των υπολοιπων φρεγατων, προσφερουν μεγαλυτερη εμβελεια. Αν οντος η AAW ηταν και ειναι κατι τι οντως απαραιτητο, γιατι τοτε δεν προσπαθησαν παση θυσια να την διατηρησουν; Λυσεις διαφορες υπηρχαν και υπαρχουν. Μεχρι και μετασκευη Κορτεναερ για αυτο το ρολο ειχαν σκεφθει!

Nicholas 20 Απριλίου 2012 στις 5:05:00 μ.μ. EEST  

@ Mike Burgos

Φοβάμαι ότι έχεις παρεξηγήσει τα σχόλιά μου σχετικά με την προσωρινή χρησιμοποίηση ενός αριθμού Tico ως ενδιάμεσα στοιχεία αεράμυνας για την προστασία είτε της ναυτικής βάσης Σαλαμίνας ή της ναυτικής βάσης Σούδας ή και των δύο. Θα ήταν ενδιάμεσες ενέργειες λόγω της έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης για την πλήρη επάνδρωση και εξοπλισμό των TICO class cruisers. Έγραψα ότι “ Tα όπλα και τα συστήματα των καταδρομικών θα μπορούσαν να συμπληρώσουν και να αυξήσουν τις υφιστάμενες δυνατότητες των short, medium and long range πυραυλικών συστήματων που προστατεύουν τις ναυτικές βάσεις από αεροπορικούς βομβαρδισμούς”. Επίσης σχολίασα ότι “ Όταν οι οικονομικές συνθήκες επιτρέψουν την επαρκή χρηματοδότηση των επιχειρησιακών αναγκών και τον εξοπλισμό τους, τότε το δεύτερο και το τρίτο Tico θα μπορούσαν να καταστούν πλήρως επιχειρησιακά ”.

Ανώνυμος 20 Απριλίου 2012 στις 6:03:00 μ.μ. EEST  

Στο τελος μαζευτηκαν παλι τα κορακια και προσπαθουν να καταστρεψουν την συζητηση !

Ανώνυμος 20 Απριλίου 2012 στις 6:18:00 μ.μ. EEST  

"το κοστος αποκτησης βληματων Ε/Α δεν ειναι ασημαντο. 122 κελιά για καθε πλοιο πρεπει να «γεμισουν». Ακομη και τα μισα να ειναι, παλι πολλα!"
---------------------

Ο SM-2 βρίσκεται υπό αντικατάσταση απ' τον SM-6 στο USN. Οπότε όταν αποδεσμευτούν τα Tico (2013) χτυπαμε 150 SM-2MR και άλλα 50 SM-2ER απ' τις αποθήκες τους (125 εκατ. δολλάρια), αλλά τους σκάμε και 180 εκατ. δολλάρια για 50 ολοκαίνουργια SM-6 κλείνοντάς τους το μάτι για terminal ΒΜD στη Μεσόγειο και ΑΩ τα ανταλλακτικά και υποστήριξη.

> SM-6: 3.6 εκατ. $(2011)
> SM-2MR Block II, Block III, Block IIIB: περί το 0.5 εκατ. $
> SM-2ER Block IV: περί το 1.0 εκατ. $
http://tinyurl.com/c7mc5q6

Άρα το κόστος 250 SM-2/SM-6 δε θα ξεπεράσει τα 230 εκατ. ευρώ.

Σκεφτείτε μονο τι κόστη θα σωθούν αν φύγουν οι 4 παλαιές S ή τι θα πληρώναμε για τις 3 FREEM AAW/ΗΝ.

Nicholas 20 Απριλίου 2012 στις 10:22:00 μ.μ. EEST  

Ας κάνουμε τις εξής υποθέσεις:

1) Το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει από το Ναυτικό των ΗΠΑ 2-4 Ticonderoga class cruisers με hot ship transfer. 2) Τα πλοία θα μεταφερθούν στο ΠΝ με συμβολικό ή με μηδενικό κόστος. 3) Eυαίσθητος ηλεκτρονικός εξοπλισμός και αισθητήρες δεν θα αφαιρεθούν πριν από τη μεταβίβαση των πλοίων στο ΠΝ.

Θα είναι σχεδόν απίθανο ότι το Ναυτικό των ΗΠΑ θα δώσει τους πυραύλους SM-2 και ESSM στο ΠΝ δωρεάν. Το κόστος απόκτησης επαρκών ποσοτήτων για τους δύο πυραύλους θα μπορούσε να φτάσει σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Για παράδειγμα, στις 8 Σεπτεμβρίου 2009 η εταιρεία Raytheon απονεμήθηκε σύμβαση 151 εκατομμύρια δολάρια από το US Navy NATO Sea Sparrow Program Office να παράγει 186 ΕSSMs με μια επιλογή για 210 εκατομμύρια δολάρια για να παραγάγουν μια πρόσθετη ποσότητα 255 πυραύλων. Η συμφωνία θα παράσχει επίσης στο NSPO ναυτικό μέλος της κοινοπραξίας ανταλλακτικά και containers πυραύλων.

Το κόστος των πυραύλων SM-2 εξαρτάται από το Block το Πολεμικό Ναυτικό θα αποφασίσει τελικά να αποκτήσει. Την 1 Νοεμβρίου του 2010 ή Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας των ΗΠΑ κοινοποιήσε το Κογκρέσο για πιθανή πώληση 13 SM-2 Block IIIB Tactical Standard πυραύλων και συναφούς εξοπλισμού στην Ιαπωνία. Mε την FMS συμφωνία των $ 33m η Ιαπωνία θα παραλάβει επίσης 13 AN/DKT-71A τηλέμετρα, κιτ μετατροπής, containers, ανταλλακτικά και εξαρτήματα επισκευής, εξοπλισμό υποστήριξης, και άλλη συναφή υλικοτεχνική υποστήριξη.

Από τα παραδείγματα που αναφέρονται παραπάνω, το μέσο κόστος ενός πυραύλου ESSM με τα ανταλλακτικά και container είναι 811.000 δολάρια. Το μέσο κόστος ενός SM-2 Block IIIB με AN/DKT-71A τηλέμετρα, κιτ μετατροπής, containers, ανταλλακτικά και εξαρτήματα επισκευής, εξοπλισμό υποστήριξης, και άλλη συναφή υλικοτεχνική υποστήριξη είναι $ 2.53 million. Αν το ΠΝ αποφασίσει να εξοπλίσει ένα καταδρομικό Tico με 48 επιφανείας-αέρος χρησιμοποιώντας μια αναλογία ESSM με SM-2 Block IIIB 2 : 1, τότε το κόστος θα είναι:

32 ESSMs x $811,000 + 16 SM-2s Block IIIB x $2,530,000 = $25.95 million + $40.48 million = $ 66.43 million.

Εάν η αναλογία ESSM με SM-2 Block IIIB είναι 1:1, τότε το κόστος θα είναι:

24 x $0.811 million + 24x $2.53 million = $ 19.46 million + $ 60.72 million = $80.18 million.

Εάν συμπεριληφθεί στο κόστος η απόκτηση επαρκούς αριθμού ανθυποβρυχιακών πυραύλων RUM-139-VL ASROC, επαρκείς ποσότητες βλημάτων 5" για τα δύο Mk 45 Mod 2 5" / 54 cal ελαφριά πυροβόλα, ένας αριθμός Μark 36 SRBOCs ( Super Rapid Blooming Offboard Chaff), τότε το συνολικό κόστος ανά Tico, κατά πάσα πιθανότητα θα φτάσει ακόμη και να υπερβεί τα $ 100 εκατομμύρια.

Ανώνυμος 20 Απριλίου 2012 στις 10:56:00 μ.μ. EEST  

Αν υπονοείς ότι θα πάρουμε TICO και θα βαλουμε πάνω < από τους μισούς πυραύλους από ότι χωράει τότε συγνώμη φίλε μου ,έχουμε χάσει τα ''αυγος και σκαλης'' .

Ανώνυμος 20 Απριλίου 2012 στις 11:11:00 μ.μ. EEST  

@Νικόλα

Μπράβο γιατί έβαλες στην εξίσωση κόστη ESSM και VL ASCROC.

Alexandros 20 Απριλίου 2012 στις 11:52:00 μ.μ. EEST  

Πάντως επειδή κόπτονται πολλοί για τα χρήματα που ξοδεύονται στην Άμυνα, τώρα τελευταία βέβαια, που πουλάει το θέμα, εγώ απλώς να αναφέρω μια είδηση, η οποία μάλλον πέρασε στα ψιλά, η κυβέρνηση της χρεοκοπημένης Ελλάδος είναι έτοιμη να δωρίσει, γιατί περί δώρου πρόκειται δεν είναι δάνειο, 40 δις ευρώ στο τραπεζικό σύστημα, εν μια νυκτί, συν τα 25 που είχε δωρίσει η κυβέρνηση Καραμανλή και δεν ξέρω αν είχε δώσει και ο Παπανδρέου, εκεί δεν βλέπω να κόπτεται κανένας, όπως δεν βλέπω να κόπτεται κανείς για τις ρεμούλες στο ΥΠΕΧΩΔΕ, μπρος στις οποίες τα εξοπλιστικά είναι χαρτζιλίκι, γίνεται όμως ιστορία για το αν έχουμε 10 εκατομμύρια ευρώ, που σίγα μην είναι τόσα, για να φέρουμε τα Abrams και καθόμαστε και διαβάζουμε ότι τα Ticonderoga θα σφηνώνουν ανάμεσα στο Καστελόριζο και τη Ρόδο.
Καλώς ξεσκέπασαν τον Άκη, αλλά θα σας γράψω την άποψή μου όταν ολοκληρωθεί το θέμα μετά τις εκλογές, επίσης, αυτό δε σημαίνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να πάψουν να εξοπλίζονται, ούτε πως αυτά τα σκάνδαλα αποκλειστικά ευθύνονται για την κατάντια της οικονομίας, ας αρχίσουν να ψάχνουν και σε κανένα άλλο υπουργείο και ας συνεχίσουν και τη δουλειά στο Υπουργείο Άμυνας φυσικά.

Nicholas 20 Απριλίου 2012 στις 11:52:00 μ.μ. EEST  

@ Ανώνυμος 20 Απριλίου 2012 10:56:00 μ.μ. EEST

H εκτίμηση του κόστους που παρουσιάστηκε παραπάνω είναι για σκοπούς επίδειξης και δεν αντιπροσωπεύει τις πραγματικές επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΠΝ για AAW (Αντιαεροπορικό Πόλεμο) και ASW (Aνθυποβρυχιακό Πόλεμο). Μόνο οι αξιωματικοί του Π.Ν. και οι εμπειρογνώμονες του γνωρίζουν αυτές τις απαιτήσεις. Oι ακριβείς αναλογίες των πυραύλων ESSM με SM-2 Block IIIB ή Block IV και με RUM-139-VL ASROC είναι απόρρητες πληροφορίες.

Νοστράδαμος 21 Απριλίου 2012 στις 12:48:00 π.μ. EEST  

@Αλέξανδρο
Δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει, ούτε και ότι θα χάσουν ποτέ ολοκληρωτικά τον έλεγχο στην περιοχή.

Αντιγράφω τι είπε ο Luttwak σε συνέντευξή του σε ερώτηση του ισραηλινού περιοδικού Tablet:

Ερώτηση:
What do you make of the Obama Administration’s increasingly close diplomatic
alliance with Turkey? There seems to be this effort to build up the Turks as an
alternative hegemon to Iran in the region, even as Recep Tayyip Erdogan, the
Turkish prime minister, is trying his best to create an Islamic one-party state.


Απάντηση:
Hillary Clinton and her staff are not fools. Therefore, they must know that the Turkish foreign
minister is a fool. I know him personally. The man is an idiot. Hillary Clinton and her advisers are
not idiots. No advantage would be served for the United States to recognize where Erdogan is
really going. It’s much better to pretend that he’s a member of NATO and North Atlantic Alliance
and all the rest of it.

Ανώνυμος 21 Απριλίου 2012 στις 5:36:00 π.μ. EEST  

Good evening from the metherlands.

Maybe the HN should wait a few more months.I expevt more massive defence cuts in italy,spain and even france.Maybe also the metherlands.All of these may cut their AAW fleet into the half.Maybe we will see some better offers for frigates like the LCF or other AAW ships like the spanish ones.

I have the feeling that we will see a lot more of opportunities durong the naxt 12-24 months.As I said.Almost all nations in europe will face massive defence cuts.

Spiros

ΑΧΕΡΩΝ 21 Απριλίου 2012 στις 9:02:00 π.μ. EEST  

@Spiros
You are wright,but you just can´t compare the supply of Excessive Defence Articles from the U.S arsenal with purchase of european surplus equipment.

Alexandros 21 Απριλίου 2012 στις 1:41:00 μ.μ. EEST  

Ταπεινή μου άποψη Νοστράδαμε, αν κάποιος πιστεύει στα αλήθεια πως ο Νταβούτογλου είναι ηλίθιος έχει σοβαρό πρόβλημα. Βεβαίως και οι Αμερικάνοι δεν έχουν χάσει απολύτως τον έλεγχο της περιοχής, όμως οι δυο κυριότεροι παίκτες παίρνουν δικές τους πρωτοβουλίες, Ισραήλ: Ξεκίνησε αυτοβούλως τη συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλάδα και συνεχίζει με Βουλγαρία και Ρουμανία, οι Αμερικάνοι δεν ήξεραν τίποτα ήρθαν προ τετελεσμένων γεγονότων, Τουρκία: Προσποιούμενοι εξυπηρέτηση των Αμερικανών κατέληξαν σε συμφωνία με την Κίνα για πυρηνικό αντιδραστήρα, προσπαθούν να βοηθήσουν σε όλες τις χώρες της Αραβικής άνοιξης τα μουσουλμανικά κόμματα και τώρα οι Αμερικάνοι προσπαθούν να αντιδράσουν, τουλάχιστον στην Αίγυπτο!

Ανώνυμος 21 Απριλίου 2012 στις 3:48:00 μ.μ. EEST  

Το θέμα περί πρότασης για εξέταση παραχώρησης των αποσυρόμενων καταδρομικών αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη διαφορά του να ασχολείται κανείς από μεράκι κι από αγνό ενδιαφέρον, από εκείνους που το κάνουν από επάγγελμα. Φαίνεται μια μερίδα τους να πιστεύει ότι η επαγγελματική ενασχόληση αυτόματα τους δίνει το αλάθητο και την ανωτερότητα γνώσεων.Οι άξιοι δημοσιογράφοι αποτελούν πλέον τις σπάνιες εξαιρέσεις του αμυντικού τύπου.

Διαβάζοντας όμως όλα τα σχετικά άρθρα και σχόλια σχετικά με την πρόταση αυτή θλίβομαι πραγματικά. Ένα ιστολόγιο που δεν συνδέεται από ότι φαίνεται με κάποιο περιοδικό εκφράζει μια άποψη δομημένη και το ίδιο δομημένα ανταπαντά στις επικρίσεις αλλά και στις ειρωνείες που δέχεται οι οποίες παρατηρώ ότι εκτός των αστείων ενστάσεων και της κωλοτούμπας δεν απαντούν επί της ουσίας αλλά διαφημίζουν το επόμενο άρθρο που θα κληθούμε να αγοράσουμε για να μάθουμε ...τι;

Πιστεύουν οι περισσότεροι ότι διαθέτουν την αποκλειστικότητα των εξειδικευμένων γνώσεων και ξεχνούν το πόσες φορές μας έχουν φλομώσει σε ανακρίβειες και άρθρα-αναδημοσιεύσεις από ιστολόγια και ξένο τύπο. Πόσες φορές οι "αποκλειστικές πηγές" δεν είναι το google ή ακόμα χειρότερα η φαντασία τους; Πόσες φορές δεν μας έχουν φλομώσει σε άρθρα-διαφημίσεις κάποιου οπλικού συστήματος; Πόσο χαζούς κι ανίδεους περνάνε όλους εμάς τους πελάτες τους με τις τόσες πατάτες που γράφουν συχνά-πυκνά αλλά και με την όχι συμπτωματική στοχευμένη προτίμηση συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων; Μήπως όλοι εμείς που τους αγοράζουμε δεν ήμαστε οι πραγματικοί πελάτες κι ως εκ τούτου μπαίνουμε σε δεύτερη μοίρα αφού δεν μας έχουν ανάγκη; Έχουν καλύτερους πελάτες προφανώς κι άλλες προτεραιότητες.

Θα είχε ίσως ενδιαφέρον να είχαμε την ευκαιρία να σχολιάζουμε τέτοια άρθρα και πρακτικές σε κάποια στήλη αν και προφανώς δικαιολογημένα θα το θεωρούσατε ως πηγή μπελάδων. Είναι πολλά τα συμφέροντα και το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι ασχολούνται καθαρά από χόμπι δεν εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από αυτά.

Δεν είστε περιοδικό για να εκφράσω την γνώμη μου με την αγορά του ή μη, έτσι λέω ένα μπράβο σε σας και όλους τους σχολιαστές.

Nicholas 21 Απριλίου 2012 στις 6:06:00 μ.μ. EEST  

@ Spiros


Our European partners and close friends have occasionally transferred some of their old, and less capable surplus military equipment to Greece free of charge. For some of their modernized, capable and valuable assets such as the Leo 2A4, the Leo 2A6, the F-16 AM/BM MLU fighter jets and the PZH -2000 howitzers they’re selling them for a lot of money. While the Americans, our NATO partners and close friends, are about to transfer to Greece a large number of modern and capable military equipment such as the M1A1 Abrams tank and the UH-60A/L helicopter free of charge.

I seriously doubt that some of the European nations you mentioned will cut the number of their AAW (Anti Aircraft Warfare) warships in half. The decommissioned Ticonderoga class cruisers, if the Americans decide to transfer them to Greece free of charge and not scrap them, represent a unique opportunity for the Hellenic Navy to greatly enhance it’s AAW(Anti Aircraft Warfare), ASW(Anti Submarine Warfare), ASuW( Anti Surface Ship Warfare) and PDSW(Precision Deep Strike Warfare) capabilities.

Νοστράδαμος 22 Απριλίου 2012 στις 12:03:00 π.μ. EEST  

@Alexandros
Δεν ξέρω τι είναι ο Νταβούτογλου, εκτός του ότι ακόμα δεν έχει επιτύχει στην πράξη και πολλά πράγματα.

Για τον Luttwak πάντως ξέρω ότι είναι από τα μεγαλύτερα μυαλά στην στρατηγική παγκοσμίως. Δεν συνηθίζει δηλαδή να λέει και πολλές βλακείες, εκτός του ότι η άποψή του εκφράζει την άποψη συγκεκριμένων think tanks και κέντρων αποφάσεων των ΗΠΑ.

Ανώνυμος 22 Απριλίου 2012 στις 6:46:00 μ.μ. EEST  

@Hi Nicholas

Correct me if I am wrong but as far as I remember at least one of our firt two ELLI-class frigates was built for the dutch navy and ended up with our HN.

This time the defence cuts and the financial crisis is very severe.It is the biggest crisis for europe (and the USA) since 1929.I strongly belive that all the european countries which do not face the same threats as we do will cut their defence spending much beyond everything they did in the past.Read the news today and you will see that the netherlands is going to have very serious financial woes.The spanish gouvernment will also face a financial catastrophe within the next months.Same with italy who just returned into the recession.

One last comment.Do we know the opnion of our HN?Have we heard anything from any respnsible about this issue?First of all our HN has to do the LOR as the army did with the M1A1,ITVs,Blackhawks etc

At the end I would like to say that you guys are the only blog I trust for defence issues.Obviously all "regular" greek amyna media is corrupt to the bone.

Keep on the good work.

Spiros

Nicholas 22 Απριλίου 2012 στις 10:33:00 μ.μ. EEST  

Hey Spiros, how r u doing?

As far as I know, the first two Kortenaer (Standard) class frigates, Elli and Limnos, were built by a Dutch shipyard specifically for the needs of the HN, and sold to Greece in the early 1980s. Another eight Kortenaer class frigates decommissioned by the Dutch Navy were also sold to Greece in the late 1990s and early 2000s for roughly $40 million each . Their Goalkeeper CIWSs anti-missile protection systems were removed prior to the transfer of the ships to the HN.

The only reliable information we have so far is that the US Navy is tentatively planning to decommission seven Ticonderoga class cruisers early in FY 2013 & FY 2014 and then scrap them all. Officially, the HN has shown no interest in the procurement of a number of decommissioned TICO class cruisers. I believe that the process involves three steps. Firstly, to establish the need for a particular military asset. Secondly to send a LOR to the proper authorities inquiring among others the asset/s availability, condition, quantities needed, procurement cost, e.t.c. Lastly, to conduct a cost benefit analysis. As far as I know, the HN has pretty much established the urgent need for AAW frigates or destroyers. The question remains if the HN has all the necessary information to conduct a cost benefit analysis. I’m just repeating the statement the US Secretary of Defense Mr. Leon Panetta recently made to his Greek counterpart Mr. Dimitris Avramopoulos, " Ask whatever you need".

I would be pleasantly surprised if one of the European nations you mentioned above decides to offer a number of their surplus AAW frigates to Greece at a low cost or free of charge.

Ανώνυμος 22 Απριλίου 2012 στις 11:49:00 μ.μ. EEST  

I highly doubt any European nation, with the current political climate in the eurozone will offer us a few destroyers just like that (free, etc.). Germany won't allow it.

Ανώνυμος 23 Απριλίου 2012 στις 1:31:00 π.μ. EEST  

@Nicholas

Thank you I am doing fine here in north europe.I hope you guys do fine too.

You could be right about the germans and their influence on our defence matters.We all see the bloodhound-gang going wild in the M1A1 issue.

But I guess (I am definetly not sure about that) that our HN will not show interest for the Ticos.And my doubts are easily to explain:

The Ticos have been designed to work within a battle carrier group for blue water operations.These battle groups have suffered heavily during littoral navy-exercises in the north see from diesel-submarines and low fyling TASMO.

We could use the Ticos ofcourse to protect our (and the cypriot) AOZ in the south aegean and eastern med but then again:We dont have the means to protect these ships like the USN is able to within as a part of the battle group.Our HAF can serve our defence system with air dominance over the aegean till crete and maybe kastelorizo but I doubt if ths is the case in the 500km between crete and cyprus.To make this more clear:The USN has three "defend-zones" for her carrier groups.The first 200 miles way from the group with CAP and submarines.The second with SM-2 and the last one with ESSM/Phalanx/RAM.

I guess that our HN would ask for the Ticos immidiatly if the US would also give us the SM-2 missiles "for free" or for low cost but then again we need so many sailors,technicians,infrastructure for such huge ships...I honestly would like to wait for a statement from our navy to conclude to an opinion.

What I could imagine is that we may get these ships within the ABM-defence umbrella of the nato.With SM-6.But then again I doubt if we could use these ships for our AOZ in a way we all expect.

Greetings,

Spiros

ΑΧΕΡΩΝ 23 Απριλίου 2012 στις 6:53:00 π.μ. EEST  

We may not forget that Hellas is stil commited to the FREMM,at least literally,thanks to the political genius of Luis XIV the second(as ridiculusly it sounds to say XIV the second,the truth is even more ridiculus),or the tired,or the fugitive,or Budha,or K.K.
Perhaps it could cause some political complication to formulate a LOR for ships of this category.
In similar manner,the commitment to the BMP-3,has lead the Ε.Σ to ignore offers for second hand AIFVs,costraining itself to the M-113.
About our Standar class frigates,the Limnos had been bouhgt while already being built for the Dutch Navy.

Nicholas 23 Απριλίου 2012 στις 7:08:00 μ.μ. EEST  

Hey Spiros

I strongly believe that in order to protect our most sensitive sites and most valuable military assets, it’s imperative to have a multi-layer anti-aircraft & anti-missile & anti-submarine defense architecture. As you already mentioned, the US Navy’s CSG(Carrier Strike Group) operations are based on that model. To me, the term blue-water navy not only means the ability to operate in the deep waters of oceans but also to have the capacity to control and to protect wide areas. CSGs have improved and continue to improve their anti-submarine warfare capabilities against conventional submarines. I would remind you that the USN actually leased a Swedish Gotland class diesel-electric AIP submarine, the HMS Gotland from March 2005 until July 2007. During that period of time, CSGs conducted extensive anti-submarine warfare exercises with the participation of the HMS Gotland. Gotland class AIP (Air Independent Propulsion) subs have many innovative features designed to give them very low acoustic signatures and to remain submerged for weeks without using their diesel engines. The combination of an integrated sonar sensor suite, advanced weapons systems and stealth features makes a Gotland class sub a very formidable opponent.

The HN could integrate the extensive AAW& ASW& ASuW capabilities of the Ticonderoga class cruisers into the existing capabilities of it’s warships. Furthermore, land based anti-aircraft/anti-missile batteries in close coordination with the HAF and the weapons systems of the Tico cruisers, could create an intertwined, overlapping three-tier defense system.

I agree with you if the HN decides to procure Tico class cruisers that there would be added costs because there’s a need for new infrastructure, logistics, spare parts, new weapons, crew training, additional operational expenditures, e.t.c. That’s why the HN needs to conduct a cost benefit analysis.

Even if the HN determines that the benefits of procuring Tico class cruisers outweigh the costs, it would be an uphill battle because billions of euros are at stake. The special interests represented by middle men, national representatives, domestic and foreign defense companies, their mass media representatives of misinformation, shipyard unions, corrupt politicians, and others won’t give up easily. They got a lot of money, power and influence.

I hope that because of the economic hardships Greece is facing right now, all available options would be explored and our limited financial resources would be used wisely and in the most cost-effective way.

Ανώνυμος 23 Απριλίου 2012 στις 10:43:00 μ.μ. EEST  

@Nicholas

I agree with you 100%.And I believe that now the time has come for our responsibles in the armed forces "to speak".

Since we cant spend billions anymore for weapons we maybe need we have to depend on the armed forces to get the really crucial and vital weapon systems and to speak and to put pressure on the politicians ,media and also on the military staff which obviously helps the corrupt politicians to play their game.If the army says that they dont want the BMP-3 no pravda-net will open their mouth and dare to speak.

Therefore I think that these "new ways of communication" like the twitter comments from our responsibles are not a bad idea.When Kostarakos says publically that "we need the M1A1" our politicians cant play their games so easily as they did in the past when nobody from the HN,Army of HAF said a word.

If we need these Ticos and if we can handle them economically and with reasonable cost for our infrastructure some guys from the HN should make this clear.

Spiros

Nicholas 24 Απριλίου 2012 στις 7:45:00 μ.μ. EEST  

@ Spiros

The acquisition process of military equipment and weapons systems should be fair, transparent and should rely on criteria based technical and economic evaluations. I believe that the no bid contract process of the past is ending. The ASC (Armed Services Committee) of the Greek Parliament is now deciding on the appropriation of funds for all branches of the HAF (Hellenic Armed Forces).

The weapon systems and equipment should not only be evaluated theoretically but also (if possible) during extensive trials taken place in Greece. The officers and experts of the HAF who’re conducting the technical evaluations should not only rate each proposal but also state their preference in front of a closed session of the armed services committee. The economic evaluations should be based on life-cycle costs modeling, maximizing the percentage of offsets and minimizing the procurement cost of weapons systems.

When it comes to the procurement of used equipment and weapons systems the decision should be based among others on life-cycle costs, procurement cost, standardization, capabilities, ability to be linked with other systems, serviceability, maintainability and interoperability for joint operations.

Ανώνυμος 26 Απριλίου 2012 στις 3:42:00 π.μ. EEST  

Ένα απ' τα πιο επιτυχημένα άρθρα που έχω διαβάσει στον ελληνικό αμυντικό τύπο μέχρι τώρα. Μπραβο στο ΕΚ !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP