100 επιπλέον M1A1, Hummer και ελικόπτερα;

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Της Δωρας Aντωνιου

Η αποστροφή του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Λίο Πανέτα, προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, «ζητήστε μας ό,τι σας χρειάζεται», στη μεταξύ τους συνάντηση, την περασμένη Τρίτη, στην Ουάσιγκτον, άνοιξε σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ώστε να επωφεληθούν από το πρόγραμμα ανανέωσης εξοπλισμών των αμερικανικών Ε.Δ.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, τα 400 άρματα Abrams, τα οποία είχαν προσφέρει αρχικά οι ΗΠΑ, ήδη αυξάνονται σε 500. Σε αυτά προστίθενται 700 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τύπου Μ113, σημαντικός αριθμός οχημάτων τύπου Hummer, ενώ το πρόγραμμα πρόκειται να επεκταθεί και να συμπεριλάβει ειδικού τύπου οχήματα για συγκεκριμένες αποστολές, αλλά και εναέρια μέσα, με τις πρώτες συνεννοήσεις να αφορούν ελικόπτερα Απάτσι. Οι τελικές συνεννοήσεις θα γίνουν ανάμεσα στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και τον αρχηγό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, Μάρτιν Ντέμπσεϊ, οι οποίοι εγκαινίασαν απευθείας τηλεφωνική γραμμή, ενώ ήδη συγκροτούνται οι επιτροπές που θα μεταβούν στις ΗΠΑ προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο προς παραχώρηση εξοπλισμός. Το σημαντικό για την Αθήνα είναι ότι κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο του υψηλού κόστους μεταφοράς, το οποίο θα καλυφθεί με προσφορές ομογενών και επιχειρηματιών.

Ιδιαίτερα σημαντική διαπίστωση από την επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου είναι ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να θεωρεί την Ελλάδα σημαντικό σύμμαχο στην περιοχή, σε μια περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων και παρατεταμένης αναταραχής. Οι εξελίξεις του τελευταίου χρόνου, με επίκεντρο την επονομαζόμενη Αραβική Ανοιξη, ήρθαν να προστεθούν σε μια σειρά από παράγοντες που καθιστούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο εξαιρετικά σημαντική για την αμερικανική πλευρά: γεωπολιτικά, παραμένει κομβικό σημείο για την ενέργεια και τις μεταφορές. Είναι, επίσης, σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ, καθώς γειτνιάζει με το ανοιχτό μέτωπο του Αφγανιστάν, με το Ιράκ, όπου η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, με την περιοχή ανάπτυξης της διεθνούς επιχείρησης για την καταπολέμηση της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας και, βεβαίως με τα σημεία όπου προγραμματίζεται να αναπτυχθεί η πρώτη φάση της αντιπυραυλικής ασπίδας για το Ιράν. Επιπλέον, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο καταγράφονται μερικές από τις πλέον εντυπωσιακές εξελίξεις, διεθνώς, στον τομέα εντοπισμού νέων ενεργειακών αποθεμάτων.

Ολα αυτά τα δεδομένα, θεωρούν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, διαμορφώνουν το πλαίσιο για σημαντική εμβάθυνση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ο κ. Αβραμόπουλος, στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λίο Πανέτα, άκουσε τις ευχαριστίες της αμερικανικής πλευράς για τη συμβολή της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της κρίσης στη Λιβύη. Από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, παρά τη δοκιμασία της οικονομικής κρίσης, παραμένουν η πλέον αξιόπιστη στρατιωτική μηχανή στην περιοχή και μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στο πλαίσιο επιχειρήσεων για την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Η διαβεβαίωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία τη δεδομένη χρονική στιγμή, που ο κίνδυνος ανάφλεξης στη Συρία είναι πολύ μεγάλος.

Η αντιπυραυλική ασπίδα

Για το σχέδιο της αντιπυραυλικής ασπίδας, για το οποίο η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει ελληνική συνδρομή, η Αθήνα, λόγω της σημασίας του ζητήματος, μεταφέρει την οριστικοποίηση των αποφάσεών της για μετά τις εκλογές, μήνυμα το οποίο μετέφερε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στον ομόλογό του.

Ο κ. Πανέτα επιβεβαίωσε το μεγάλο ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για την προσέγγιση Ελλάδας – Ισραήλ και συζήτησε με τον κ. Αβραμόπουλο το θέμα, αλλά και την κρίση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ. Η αμερικανική πλευρά ενθαρρύνει τη συνεργασία με το Ισραήλ, καθώς εκτιμά ότι είναι σημαντικός σταθεροποιητικός παράγοντας για την περιοχή.

www.kathimerini.gr

41 σχόλια:

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2012 στις 7:48:00 μ.μ. EEST  

Απατσι????!!!!

ΑΧΕΡΩΝ 9 Απριλίου 2012 στις 7:53:00 μ.μ. EEST  

Την πρὼτη φορὰ που διὰβασα για Ὰμπραμς,στο Fox 2,o λὸγος ὴταν για 600 ὰρματα.Απὸ στὲλεχος Τ/Θ,ὰκουσα ὸτι υπὰρχει χὼρος για ὲως 730 Ὰμπραμς,εὰν αποσυρθοὺν ὸλα τα Μ48/Μ60 που ακὸμη υπηρετοὺν,και θελὴσουμε να εξαντλὴσουμε την οροφὴ CFE(λὲμε τὼρα).

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2012 στις 8:45:00 μ.μ. EEST  

Ο Λεον Πανετα καταγεται απο το (πριν λιγα χρονια)ελληνοφωνο χωριο της Καλαβριας "Σιδερινο" που βρισκετα μεταζυ των επισης ελληνοφωνων πολεων, Επιζεφυριοι Λοκροι, Ιεραξ ( Γερατσε) και Γυαλος του Βουα. Ειναι 100% Ελληνας στην καταγωγη, καθολικος μεν, αλλα ποιος λεει οτι οι ορθοδοξοι ειναι περισσοτερο Ελληνες απο αυτον. βεβαια δεν ειναι αυτος ο λογος του φιλελληνισμου του. Εδω παιζουν και τα συμφεροντα!

enkripto 9 Απριλίου 2012 στις 8:48:00 μ.μ. EEST  

Ποιου φιλλεληνισμού του ρε παιδιά, θα τρελαθούμε τελείως;;

Τα συμφέροντα της χώρας του εξυπηρετεί ο άνθρωπος, αμερικανός είναι

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2012 στις 11:28:00 μ.μ. EEST  

ΚΛΑΙΝΕ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΕΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ. ΚΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ. ΑΝ Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΧΕ ΕΝΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΣ ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ. ΓΙΑΤΙ ΌΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ; ΤΟ ΕΧΕΙ ΨΑΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ; OXI, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΥΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΠΑΧΤΕΣ . ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΒΑΘΕΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΗ ΓΗ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΖΑΝ ΜΕ ΜΟΛΥΒΔΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΡΑΞΟΥΝ ΤΗ ΠΥΛΗ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΟΙ ΤΑΤΑΡΟΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝ. Η ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΦΥΛΟΥΣΕ Ο ΚΕΡΒΕΡΟΣ. ΕΜΑΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΠΑΧΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ.

Ανώνυμος 10 Απριλίου 2012 στις 1:34:00 π.μ. EEST  

Είποε ποτέ ο Πανέτα πως είναι φιλέλληνας ??

Ανώνυμος 10 Απριλίου 2012 στις 2:24:00 π.μ. EEST  

Αν όντως ισχύουν τα παραπάνω και φυσικά εάν προχωρήσει σε φάση υλοποίησης η όλη σκέψη, τότε μιλάμε για πολύ ευχάριστη εξέλιξη. Όμως, πριν ενθουσιαστούμε για τα εκατοντάδες Abrams, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η παραχώρησή τους επιχειρησιακώς δεν θα έχει καμία αξία εάν δεν φροντίσουμε να αποκτήσουμε κατάλληλα πυρομαχικά σε επαρκείς ποσότητες. Αντιθέτως, αν δεν γίνει αυτό (και δυστυχώς δεν έχω ακούσει κάτι χειροπιαστό για το συγκεκριμένο ζήτημα) η όλη υπόθεση θα έχει τραγικές συνέπειες. Συγκεκριμένα, οι μονάδες που θα παραλάβουν τα "νέα" άρματα θα αναγκαστούν να διατηρήσουν και τα παλαιά που χρησιμοποιούν πυρομαχικά των 105mm, όπως συμβαίνει έως τώρα στις μονάδες που διαθέτουν Leopard-2 (αλλά σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα). Έτσι το κόστος λειτουργίας των μονάδων αυτών θα εκτοξευτεί στα ύψη (διπλές ανάγκες συντήρησης, εκπαίδευσης, υποδομών κτλ.) ενώ και το επίπεδο της εκπαίδευσης και της συντήρησης θα πέσει (είναι ευνόητο πως το προσωπικό θα πρέπει να "μοιράσει" τον χρόνο εκπαίδευσης/συντήρησης σε δύο αντί για έναν τύπο άρματος, με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για την εξοικείωση του με το υλικό αλλά και για την ταχύτητα της αξιοποίησης των νέων αποκτημάτων). Παράλληλα, ο σχεδιασμός για αναδιοργάνωση των μονάδων δεν θα καταστεί εφικτός αφού οι παλαιοί τύποι αρμάτων δεν θα μπορέσουν να αποσυρθούν ενώ ταυτόχρονα το κόστος χρήσης τους θα αυξάνεται γεωμετρικά όσο αυξάνεται και η παλαιότητά τους. Ελπίζω λοιπόν, αυτή τη φορά να φροντίσουμε έτσι ώστε το όποιο -καλοδεχούμενο- κύριο υλικό αποκτηθεί να συνοδεύται και από τα μέσα εκείνα που θα εξασφαλίσουν την πλήρη και άμεση επιχειρησιακή αξιοποίησή του εάν δεν θέλουμε να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Στόχος μου δεν είναι ούτε να κινδυνολογήσω ούτε να απαξιώσω την όποια προσπάθεια καταβάλεται, αλλά να προσπαθήσω να μετριάσω τον άκριτο ενθουσιασμό θέτωντας κάποιους ρεαλιστικούς προβληματισμούς.
Φιλικά πάντα,
Γ.Μ.

ΟΠΛΙΤΗΣ 10 Απριλίου 2012 στις 8:10:00 π.μ. EEST  

Ελπίζω σε μία ευχάριστη κατάληξη της όλης προσπάθειας.Είναι επιτακτική όμως η ανάγκη φυσικά της προμήθειας των πυρομαχικών για τους λόγους που ήδη έχουν αναφερθεί, όπως και η άμεση άυξηση του προσωπικού των Μονάδων, που υποφέρουν από την έλλειψη αυτού.Καλό το υλικό αλλά τι είμαι σε θέση να πετύχω όταν σε ΟΥΜΑ επανδρώνω το ένα τέταρτο αυτής.

Αρματιστής 10 Απριλίου 2012 στις 9:58:00 π.μ. EEST  

@ Γ.Μ.

Το σχόλιο σου είναι απόλυτα εύστοχο και θέτει το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις.

Το πρόβλημα το έζησα σαν διοικητής Επιλαρχίας κατά τη παραλαβή των Μ60Α3, επί ένα και πλέον χρόνο. Η μονάδα μου διέθετε 57 Μ48Α5 και παρέλαβε και 41 Μ60Α3 .

Βεβαίως τότε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από την ύπαρξη για σημαντικό χρόνο δύο τύπων αρμάτων, είχαν συγκεκριμένο χρόνο επίλυσης. Θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η παραλαβή των Μ60Α3, να συντηρηθούν τα υπόψη άρματα, να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση του προσωπικού στα νέα άρματα και να εκτελεστούν βολές και να παραληφθούν οι νέοι αυξημένοι φόρτοι βλημάτων. Με την ολοκλήρωση των παραπάνω η Επιλαρχία ανέφερε ετοιμότητα στο νέο άρμα και παρέδιδε τα Μ48Α5 σε άλλες Επιλαρχίες, που διέθεταν Μ47.

Τότε μαζί με τα Μ60Α3 παρελήφθησαν και μεγάλες ποσότητες βλημάτων 105 χιλ από τα Αμερικανικά αποθέματα στη Γερμανία.

Εγώ πιστεύω ότι οι Αμερικάνοι θα παραδώσουν μαζί με τα άρματα τα Μ1Α1 και βλήματα 120 χιλ, ανταλλακτικά, τεχνογνωσία και βιβλιογραφία. Το ερώτημα που τίθεται όμως, είναι αν οι δικοί μας θα τα ζητήσουν... Μήπως κάποιοι θελήσουν να κάνουν παιχνίδι με περίεργες ιδέες για "συμπαραγωγές βλημάτων 120 χιλ στην Ελλάδα", με το έωλο "επιχείρημα" ότι τα βλήματα που μας δίνουν οι Αμερικάνοι δεν έχουν "μεγάλο υπόλοιπο χρόνου ζωής";;;!!!... Λέω τώρα εγώ ο υποψιασμένος...

Πιστεύω, ότι ανάλογα παιχνίδια πρέπει να παίχτηκαν και με τα LEO 2... Δεν μπορεί οι Γερμανοί να μείωσαν ριζικά το αρματικό δυναμικό τους και να μη μείωσαν ριζικά και τα αποθέματα βλημάτων. Δηλαδή δεν μπορεί να μη είχαν διαθέσιμα βλήματα 120 χιλ, που θα μπορούσαν να μας τα παραχωρήσουν σε χαμηλές τιμές... Οι δικοί μας όμως, ήθελαν να προμηθευτούν το τελευταίο τύπο βλήματος 120 χιλ που κυκλοφορούσε στην αγορά…. και συμπαραγωγή. Δηλαδή ... μίζες και μαύρο χρήμα. Πιστεύω να θυμάσαι τις δηλώσεις των «υπευθύνων»…. «Η Ελλάδα θα προμηθεύεται πλέον μόνο σύγχρονο εργοστασιακό υλικό»… Νομίζω ότι η δήλωση ήταν του Μειμαράκη.

Τα Μ1Α1 θα πρέπει να έρθουν. Είμαι θερμός υποστηρικτής του Αμερικάνικου υλικού. Είναι υλικό που δοκιμάζεται εξαντλητικά πριν βγει στη παραγωγή, υλικό με πραγματικές στρατιωτικές προδιαγραφές, κατάλληλο για πολύ σκληρή χρήση, εύκολο στην εκμάθηση και τη συντήρηση. Και ασφαλώς, είναι υλικό για το οποίο μπορείς να βρεις πολλές πηγές ανταλλακτικών. Και οπωσδήποτε υλικό που έχει δοκιμαστεί σε πολέμους. Από τη στιγμή που βγήκα από τη σχολή ΤΘ, υπηρέτησα συνεχώς σε Επιλαρχίες που διέθεταν Αμερικάνικα άρματα (Μ48, Μ47, Μ48Α5, Μ60Α3). Και οι διαθεσιμότητες ήταν πάντα περί το 96-98%.

Όμως, Μ1Α1 χωρίς βλήματα, είναι ένα μη διαχειρίσιμο πρόβλημα.

Ανώνυμος 10 Απριλίου 2012 στις 10:50:00 π.μ. EEST  

Αγαπητοί φίλοι, τα πράγματα είναι πιο απλά! Βλέπουν οι Αμερικάνοι τις "μαγκιές" της Τουρκίας,ιδιαίτερα τώρα που τα χάλασε με το Ισραήλ, βλέπουν την αστάθεια στη Μ. Ανατολή, ειδικά με τη Συρία, όπου περιμένουν την εναλλακτική κάθοδο των Ρώσων στη Μεσόγειο, (δεν είναι τυχαίο που ο Πούτιν ζητάει απεγνωσμένα επίσκεψη στο Αγιο Όρος, δεν το κάνει και τόσο για τη ψυχή του!!όσο για να πιάσει "πόρτα για το χειμώνα" και ξέρει πολύ καλά σαν καλός πράκτορας, από που να ξεκινήσει!!!-άλλωστε είναι τυχαίο που οι δικοί μας πολιτικάντηδες "κατουρήθηκαν πάνω τους" με τις επισκέψεις που θέλει να κάνει, αφού τα είχαν βρεί με ΕΕ και ΝΑΤΟ;;; βλέπουν ότι η Ελλάδα ΠΟΤΕ δεν δημιούργησε προβλήματα στη γύρω περιοχή, βλέπουν ότι το Ισραήλ έχει ανάγκη (ναι έχει ανάγκη)στηρίγματα στη γύρω περιοχή και γιαυτό μας λένε τώρα "ζητήστε ο,τι θέλετε"!!!
Μακάρι να το εκμεταλλευτούμε όσο καλύτερα μπορούμε!!
Δυστυχώς ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν ζεί πια και άλλος δεν υπάρχει!!
ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΩΡΙΝΟ!!! Μπρρ!!
ΓΙΑΝΝΗΣ

E.A.V. 10 Απριλίου 2012 στις 11:43:00 π.μ. EEST  

Είναι φανερό ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να μας στηρίξουν στις δύσκολες στιγμές που περνάμε.

Μια πρόταση ακόμα για υλικό θα ήταν 6-8 P-3C για έλεγχο Αιγαίου & Αν.Μεσογείου (ΑΟΖ ένεκεν).

Ωστόσο, προσωπικά από τα λεγόμενα κρατάω το "ζουμί": οι ΗΠΑ επιθυμούν να διατηρήσουν ισχυρά πατήματα στην Μεσόγειο. Και για τις ίδιες, για να στηρίξουν την παρουσία τους στην Ευρώπη και την Β.Αφρική αλλά και για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην Μέση Ανατολή ισχυροποιώντας (μέσω ημών) τη θέση του Ισραήλ.
Τα περί φιλελληνισμού των κρατικών αξιωματούχων εκάστωτε ισχυρής χώρας τα ακούω βερεσέ.
Φιλίες μεταξύ κρατών ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ! Μόνο συμφέροντα!

Και εδώ τίθεται το ερώτημα: ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ; Γιατί να μην το εκμεταλευτούμε; Με σύνεση, προσοχή και θάρρος, να συνδέσουμε τα δικά μας "εθνικά" συμφέροντα (η λέξη σε εισαγωγικά διότι τείνει να ξεχαστεί από το λεξιλογιό μας) με τα αντίστοιχα των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Σαν Ιστορικός διαπιστώνω ότι όποτε κάναμε κάτι τέτοιο μόνο κέρδος είχαμε. Έτσι απελευθερώσαμε εδάφη μας, έτσι δικαιωθήκαμε σε διενέξεις μας (δεν αρκεί να έχεις δίκιο για να δικαιωθείς σε δικαστήρια Διεθνούς Δικαίου) και έτσι αποκτήσαμε κύρος στον διεθνή πολιτικό στίβο.
Τα κράτη σέβονται την ισχύ κι όχι το "ένδοξο παρελθόν".
Ας αφήσουμε κατά μέρος τους αντι-Αμερικανικούς παροξυσμούς της εποχής των λουλουδιών αλλά και τις φιλοαμερικανικές κορώνες και να δούμε την κατάσταση ως έχει. Οι ΗΠΑ μας βοηθούν όσο τους επιτρέπουν τα συμφέροντά τους, ας το εκμεταλευτούμε.

Ανώνυμος 10 Απριλίου 2012 στις 12:37:00 μ.μ. EEST  

Φίλε Γιάννη θα συμφωνήσω μαζί σου. Νομίζω πως είπες με απλά λόγια τι παίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Burgos 10 Απριλίου 2012 στις 1:19:00 μ.μ. EEST  

...ότι ξέμεινε απο τον Πόλεμο στο Ιράκ δηλαδη... καλα έκανε τελίκά ο ΓΑΠ και υποστήριξε το ΝΑΤΟ στον πόλεμο εναντίον του Καντάφι.

Ανώνυμος 10 Απριλίου 2012 στις 1:29:00 μ.μ. EEST  

Αν και στη συγκεκριμένη συγκυρία η παραλαβή του ανωτέρω εξοπλισμού εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας, μου κάνει εντύπωση πώς ορισμένοι θεωρούν ότι η χώρα μας αναβαθμίζει το ρόλο της. Η Αμερική υποστηρίζει τα συμφέροντά της και την ασφάλεια του Ισραήλ, όπως έκανε πάντα. Δηλαδή τι διαφορετικό συνέβαινε εδώ και τόσες δεκαετίες; Σε λίγο θα βγάλουμε και τον Ομπάμα Έλληνα. Ηρεμήστε και μην μασάτε σε θεωρίες συνωμοσίας, είτε θετικές είτε αρνητικές.

Μanolis 10 Απριλίου 2012 στις 1:47:00 μ.μ. EEST  

Σωστος ο Αρματιστής : ''Το ερώτημα που τίθεται όμως, είναι αν οι δικοί μας θα τα ζητήσουν (τα βληματα)... '' . Ποσο ανεδαφικο ειναι , καποιος ευσυνειδητος υψηλοβαθμος στρατιωτικος να ''προκαλεσει'' μια αμερικανικη δημοσια δηλωση για δωρεάν παραχωρηση βληματων 120 χιλ. ? Και ποσο δυσκολο θα ηταν να αρνηθει οποιοσδηποτε πολιτικος τετοια προσφορα? Παντως και τα 3.000 Μ830 που αναμενονται νομιζω οτι ειχαν καποιο κοστος... Παντως απο οποια πλευρα και αν το δουμε , οι ευμεγεθεις , λογω θεσης και γειτονα, Ενοπλες Δυναμεις μας , δεν θα μπορουσαν διαχρονικα να συντηρησουν τετοια μεγεθη, χωρις δωρεαν παραχωρησεις ΚΑΘΕ φυσεως υλικου - κυριως απο Αμερικανικής πλευρας (και Γερμανικης , δευτερευοντως). Παντως καποτε πρεπει να τεθουν και "υπερκλαδικά" ερωτηματα του τυπου: μηπως αντι για 700-800 συγχρονα αρματα με πυροβολο 120 χιλ., με μειωμενα πυρομαχικα, ειναι προτιμοτερη η διατηρηση πχ των μισων, ή και λιγοτερων , πληρως εξοπλισμενων και με εκπαιδευμενα πληρωματα, αλλα ΚΑΙ 1-2 παραπανω μοιρων συγχρονων αεροσκαφων για την προστασια τους?

Ανώνυμος 10 Απριλίου 2012 στις 1:53:00 μ.μ. EEST  

Σέβομαι απεριόριστα όλους όσους μπαίνουν στον κόπο να θυσιάσουν λίγα λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο της ζωής τους και γράφουν ένα σχόλιο ιγια το τόσο σοβαρό θέμα.

Οι Αμερικάνοι ξέρουν πολύ καλύτερα από τον καθένα μας την λέξη business.
Εάν στηρίζεται σε μια καλή και αξιόπιστη συμφωνία , τότε θα έχει να κερδίσει και η Ελλάδα. Εάν η συμφωνία , το τίμημα όλης της καλής πράξης του θέματος , είναι απλά για να πούμε ένα ακόμη yes sir , τότε θα πρέπει να ανησυχούμε. Θα ήθελα να μάθω περισσότερες πληροφορίες για την συμφωνία και για το πως εμείς ανταποκριθήκαμε στις καλές πράξεις των συμμάχων μας.
Κατά τα λοιπά, πιστεύω και εγώ στην αξία του Αμερικάνικου υλικού.Θα προτιμούσα να είναι όμως και πιο σύγχρονο, έστω και με κάποιο κόστος, αξίζει και αντέχει στο χρόνο.
Με εκτίμηση προς όλους.

+Παπαλοχίας ο εσχατος
ΚΑΛΗ ΕΠ-ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Ανώνυμος 10 Απριλίου 2012 στις 2:01:00 μ.μ. EEST  

Φίλε Αρματιστή ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Θα ήθελα απλά να συμπληρώσω στο ίδιο πνεύμα ότι και η περίπτωση του να αποκτήσουμε Apache (προφανώς της έκδοσης AH-64A) από τα αμερικανικά αποθέματα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό. Βεβαίως τα συγκεκριμένα ε/π είναι χρήσιμα και καλοδεχούμενα (εάν πράγματι υφίσταται πιθανότητα να αποκτηθούν δωρεάν κάτι για το οποίο διατηρώ αρκετές αμφιβολίες) με την προυπόθεση ότι θα υπάρξουν ΣΎΝΤΟΜΑ τα κονδύλια ώστε αυτά να αναβαθμιστούν στο επίπεδο "D". Σε διαφορετική περίπτωση το μόνο που θα καταφέρει ο ΕΣ θα είναι να αυξήσει τον αριθμό των ε/π που θα χρειάζονται άμεση αναβάθμισει αλλιώς θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο πλήρους απαξίωσης εντός της επόμενης πενταετίας (το πολύ...).
Ο λόγος είναι ότι σε λίγο καιρό θα είμαστε η μοναδική χώρα* που θα χρησιμοποιεί την έκδοση AH-64A/A+ η οποία θα πάψει να υποστηρίζεται τόσο από τον κατασκευαστή όσο και από τον κύριο χρήστη του συστήματος (Αμερικανικός Στρατός).
Επειδή, λοιπόν φοβάμαι ότι κονδύλια δεν υπάρχουν για την αναβάθμιση ούτε των υπαρχόντων AH-64A+ -πόσο μάλλον και πρόσθετων-, καλό θα ήταν να κοιτάξουμε τι θα κάνουμε με αυτά και να εκμεταλευτούμε τα αμερικανικά αποθέματα για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους (απόκτηση εξομοιωτή πτήσεων, πυρομαχικών, ανταλλακτικών, αναλωσίμων κ.ά). Επίσης να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να διοχετευθούν κονδύλια FMS στο πρόγραμμα αναβάθμισής τους στο επίπεδο των AH-64DHA και στην απόκτηση της έκδοσης AGM-114L του Hellfire, η οποία θα επιτρέψει την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων τους.
Αν και μόνον αν εκπληρωθούν τα παραπάνω η απόκτηση πρόσθετων Apache θα είναι συμφέρουσα, αλλιώς το μόνο που θα προσφέρει θα είναι μια πρόσκαιρη αύξηση του αριθμού των υπαρχόντων μέσων που σε λίγα χρόνια όμως θα μετατραπεί σε ακόμη μεγαλύτερο αδιέξοδο.
Να διευκρινίσω ότι ο τομέας του αεροπορικού υλικού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και σε καμία περίπτωση η διατήρηση και αξιοποίηση ενός παλαιού και μη υποστηριζόμενου τύπου ελικοπτέρου ή αεροσκάφους δεν μπορεί να συγκριθεί με διατήρηση ενός π.χ. παλαιού τύπου ΤΟΜΠ ή πυροβόλου.

*Η μόνη άλλη χώρα που θα διαθέτει την έκδοση "A" και μετά το 2014 θα είναι το Ισραήλ, το οποίο όμως αποτελεί πολύ διαφορετική περίπτωση καθώς έχει δημιουργήσει εγχώρια γραμμή υποστήριξης του τύπου.

Γ.Μ.

Caspian 10 Απριλίου 2012 στις 2:44:00 μ.μ. EEST  

Το χρονικό παράθυρο για την αναβάθμιση των ΑΗ-64Α έχει κλείσει σύμφωνα με δημοσιεύματα από διάφορους χώρους.
Όσο για την ίδια την παραχώρηση, το AH-64 είναι όπλο απαραίτητο για τις παρούσες επιχειρησιακές απαιτήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και για τον λόγο αυτό, θεωρώ προσωπικά απίθανη αποδέσμευση του όπλου αυτού.

Ανώνυμος 10 Απριλίου 2012 στις 4:10:00 μ.μ. EEST  

Φίλε Caspian συμφωνώ με το σχόλιό σου. Άλλωστε και εγώ πιο πάνω έγραψα ότι αμφιβάλω για το κατά πόσον η είδηση για την παραχώρηση των Apache ισχύει. Στην περίπτωση πάντως που όντως ισχύει ο αριθμός των υπό παραχώρηση ε/π θα είναι σίγουρα μικρός και πιθανότατα θα αφορά απλώς "αναπλήρωση των απωλειών" των τελευταίων ετών. Συνεπώς δεν νομίζω ότι οι αμερικανοί δεν θα μπορούσαν να μας παραχωρήσουν 3-4 μη εκσυγχρονισμένα AH-64A. Επιμένω πάντως πως η "είδηση" πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη επιφύλαξη.
Και μια διευκρίνηση: το παράθυρο εκσυγχρονισμού δεν έχει κλείσει ακόμη. Προφανώς οι πηγές σου έκαναν λόγο για την προσφορά του πακέτου αναβάθμισης στην έκδοση AH-64D Block-II το οποίο θα πάψει να προσφέρεται το 2013 (αρχικά προβλέπετο αυτό να γίνει το 2012 αλλά πήρε μια μικρή παράταση καθώς ο Αμερικανικός Στρατός αντιμετώπιζε πρόβλημα χρηματοδότησης του αντίστοιχου προγράμματός του για τα Οικονομικά Έτη 2011 και 2012). Από το 2013 και μετά φυσικά και θα συνεχίζει να προσφέρεται πρόγραμμα αναβάθμισης αλλά αυτό θα αφορά αποκλειστικά την νεώτερη (και κατά πολύ ακροβότερη) έκδοση Block III. Υπενθυμίζω ότι τα ελληνικά AH-64DHA ανήκουν στο Block II, συνεπώς τυχόν αναβάθμιση των AH-64A+ στο μεταγενέστερο επίπεδο, πέραν της οικονομικής επιβάρυνσης, και πάλι δεν θα προσφέρει την πολυπόθητη ομοιογένεια. Προφανώς φιλέ Caspian και εσύ αυτό εννοούσες με την φράση σου το "το παράθυρο για την αναβάθμιση των AH-64A έχει κλείσει"...
Πάντως όλα αυτά μικρή σημασία έχουν καθώς δεν φαίνεται να υπάρχουν χρήματα ούτε για τη μία ούτε για την άλλη αναβάθμιση. Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι η μόνη λύση είναι, έως ότου βρεθούν τα σχετικά κονδύλια, να μεριμνήσουν για την διατήρηση του αξιόμαχου του υπάρχοντος στόλου εκμεταλευόμενοι τα διαθέσιμα αμερικανικά αποθέματα ανταλλακτικών και αναλωσίμων.
Φιλικά,
Γ.Μ.

Ανώνυμος 10 Απριλίου 2012 στις 5:51:00 μ.μ. EEST  

τι ανταλλάγματα θέλουν οι αμερικάνοι τελικά; στρατιωτική συνδρομή σε περιπτωση που μας το ζητησουν, θα ενταχθει η ελλάδα στην αντιπυραυλική ασπίδα, τι άλλο;

Ανώνυμος 10 Απριλίου 2012 στις 9:50:00 μ.μ. EEST  

Οι Αμερικάνοι δεν ζητούν τίποτε περισσότερο από μας. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι είμαστε "δεμένοι" στο άρμα τους. Απλώς κάνουν ΑΚΟΜΗ μια φορά φανερά τις προθέσεις και διαθέσεις τους! δηλ. η γύρω περιοχή είναι ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ χωράφι και ξέρουν να "αναγνωρίζουν" τους φίλους τους. Στους δε "δύσκολους" καιρούς τους θυμούνται!! και τους κάνουν και "δωράκια", για να βλέπουν οι γύρω τι χάνουν και πόσο καλοί είναι (οι Αμερικάνοι) όταν θέλουν!και γιατί όχι να προσέχουν τις κακές συναναστροφές!!

Ανώνυμος 10 Απριλίου 2012 στις 10:50:00 μ.μ. EEST  

Σημερα ο Αβραμης κατι ειπε για συμπαραγωγη Μ2 !!!!!!!!! Αυτο που καταλαβα εγω ειναι οτι οι αμερικανοι του ανεφεραν τα 400 Μ2 που ειναι στην ερημο και χριαζονται ανακατασκευη ! Αν γινει στον βολο στο εργοστασιο του στρατου εχει καλως!!!!

Υ.Σ. ο Αβραμης πρεπει να εχει χαζεψει απο τις πολλες τσιχλες και δεν καταλαβε μαλλον τι του ειπαν οι αμερικανοι!

Ανώνυμος 11 Απριλίου 2012 στις 12:52:00 π.μ. EEST  

@10 Απριλίου 2012 9:50:00 μ.μ. EEST

δεν νομίζω, μέχρι τώρα η συμμετοχή μας στο Αφγανιστάν και στο Ιρακ ήταν η μινιμουμ δυνατή, σε περιπτωση που επιτεθούν στο Ιραν ή στη Β. Κορέα πιστεύω ότι θα ζητήσουν πιο ουσιαστική συνδρομή.

Caspian 12 Απριλίου 2012 στις 2:25:00 μ.μ. EEST  

@ Γ.Μ
Πράγματι είναι έτσι όπως τα λες αναφορικά με τα AΗ-64.

Σχετικά με το ελικόπτερο αυτό, μία "άσχετη" ερώτηση στην οποία αν και έψαξα, δεν μπόρεσα να βρω ξεκάθαρη απάντηση: γνωρίζεις κατά πόσον η εικόνα του ραντάρ Longbow μπορεί να μεταδοθεί εκτός από τα ελικόπτερα της έκδοσης -D (χωρίς το ραντάρ) και στα ελικόπτερα της έκδοσης -Α;

Nicholas 12 Απριλίου 2012 στις 5:01:00 μ.μ. EEST  

@ Caspian 10 Απριλίου 2012 2:44:00 μ.μ. EEST & Ανώνυμος 10 Απριλίου 2012 4:10:00 μ.μ. EEST

Gentlemen

It’s undisputable that the AH-64D’s Block II & Block III have more capabilities, increased protection from ground fire and more firepower than the AH-64A’s. It’s also a fact that upgrading the AH-64A’s to the AH-64D Block II or III will cost $25-35 million per helicopter. Of course Boeing will stop supporting older Apache models, they want to upgrade them to the D model and get billions of dollars from countries such as the US, Greece, UAE, Saudi Arabia and others. Due to budgetary constraints Greece is facing right now, a low cost or at no cost acquisition of a number of surplus AH-64A’s from the US Army could be a cost effective option. A number of these attack helicopters could be used by the Greek Army to replace helicopters lost due to accidents as well as become sources for spare parts. Israel decided not to proceed with the upgrade of their Apaches and they managed though purchases of spare parts from England and their own ingenuity to keep their fleet operational. Why not us?

The USAF has decided to retire five squadrons of A-10A’s & likely C’s in the next couple of years, numbering more than 110 aircraft . The potential low cost acquisition of 3-4 squadrons of A-10’s by the HAF in conjunction with 32+ AH-64A’s & D’s will significantly increase the CAS(Close Air Support) capabilities of the Greek Armed Forces. A number of A-10’s could be used as sources for spare parts. The interest exhibited by the HAF to acquire surplus A-10’s could be the result of a positive cost benefit analysis. It’s no accident that the USAF has decided that hundreds of A-10’s will receive SLEP (Service Life extension program) upgrades with more than 200 receiving new wings. The service life of the re-winged aircraft is estimated to be extended to 2040.
The Warthog is a battle proven aircraft design with an exceptionally rugged airframe, carrying heavy payloads, delivering devastating firepower and been capable of escorting and supporting search and rescue helicopters. In the event that there’s a problem with the A-10 been able to fire large depleted uranium armor-piercing shells from it’s GAU-8/A Avenger Gatling type cannon, it’s still worthwhile to pursue that option. Even without the cannon the A-10 is a formidable CAS aircraft, carrying two air-to-air missiles for self-protection, AGM-65 Maverick missiles, rockets and bombs.

Ανώνυμος 12 Απριλίου 2012 στις 8:45:00 μ.μ. EEST  

My friend Nicholas
I agree that the A-10 is a capable and combat proven aircraft but I afraid that the greek financial problems will not permit HAF to receive any new type of aircraft.
At the moment we don't have the money even to buy spares for the current fleet, so I think that a new type will be unafordable for our logistic support system.
About Apaches, as I've said before I agree with you in the point that the US surplus may be the best (and also the last) chance to replace cheeply the helicopters lost due to accidents but my fear is about the ability to support the old "A" model at the near future, when Boeing close the supporting lines for them. So what can we do then if we had 19 or some more AH-64A in our fleet with a not managable cost to support them?
Sorry for my bad English...
Γ.Μ.

Nicholas 13 Απριλίου 2012 στις 5:34:00 π.μ. EEST  

Dear Γ.Μ.

It depends on the number of surplus AH-64A’s the Greek Army will acquire from the US Army. For the sake of argument, if we get 3 AH-64A’s to replace helicopters lost due to accidents and a number of Apaches to be used as sources of spare parts it might be a cost effective solution. If you add the existing stock of spare parts it might allow the Greek Army to continuous support 22 AH-64A’s over the next 15-20 years. Let’s say that some users of AH-64A’s decide to upgrade their helicopters to the D Block II configuration. Who’s to say that 10-15 years from now Boeing Co. won’t stop supporting Block II Apaches in order to force users of that type to upgrade their helicopters to the Block III configuration.

As I mentioned in my previous comment, the interest exhibited by the HAF to acquire surplus A-10 A’s & C’s should be based only on the positive results of a conducted cost benefit analysis. Reducing the number of types of aircraft the HAF presently uses should be an urgent priority. If a low cost acquisition by the HAF of 21 F-16C’s from the US ANG(Air National Guard) and another 19 F-16AM/BM MLU(Mid Life Upgrade) from the Dutch Air force proceeds, then things might change. These 40 F-16’s could receive additional SLEP(Service Life Extension Program) upgrades extending their operational life by another 15-20 years. Under that scenario, the HAF’s all remaining A-7 Corsairs would be withdrawn from service. A low cost acquisition of two fully operational squadrons of A-10’s and the use of a third squadron for spare parts might be a desirable scenario. The two squadrons of A-10’s could receive SLEP upgrades to extend their operational life by 15-20 years. The introduction of the A-10 with SLEP upgrades would allow the HAF to withdraw from service 35 F-4E AUP. Weapons used by both the A-7 E/H Corsair and F-4E AUP such as the AGM-65 Maverick, AIM-9M Sidewinder, AIM-120 AMRAAM, and IRIS-T missiles, rockets, both guided and unguided bombs could be used to fully arm 40 F-16’s and 44 A-10’s. Therefore, the acquisition of two squadrons of A-10’s is desirable if and only if the following conditions are met. 1) There’s a positive cost benefit analysis, 2) Adequate supplies of A-10 spare parts are acquired, 3) An inspection of retired A-10’s by HAF’s officers is completed, leading to a selection of two squadrons which are then going to receive SLEP upgrades, 4) 21 F-16C’s and 19 F-16 AM/BM MLU with SLEP upgrades become fully operational, 5)Withdrawal from service of all the A-7E/H Corsair and the F-4E AUP Phantom. I firmly believe that if there is a will there is a way.

HAVE A HAPPY EASTER !!!!!

Ανώνυμος 13 Απριλίου 2012 στις 12:53:00 μ.μ. EEST  

Greece dont want a single role plane. So the A-10 has not place in the H.A.F inventory. If second hand planes is going to be procure must be F-16C/D or M-2000-5.

Ανώνυμος 13 Απριλίου 2012 στις 5:47:00 μ.μ. EEST  

Dear Nicholas,
Your opinion about Apaches is absolutely correct. My problem is about the cost of keep the ΑΗ-64Αs in service when all the other operators will have only the AH-64D Block-II/III models. I am not sure that the US Army will give so many AH-64As that allow as to use a number of those for spares for so many years (15-20) as you said.
About the A-10s I don't think that this type of aircraft could ever be the priority for HAF. When we bought the A-7s the needs were very different. So I agree with the "Ανώνυμος 12:53:00" who said that the only type of second-hand fighter that HAF may be procure is the F-16C/D (not even the very different F-16AM/BM) and/or the Mirage 2000(-9). We need multi-role fighters and not a so "special" aircraft like A-10 with no air-to-air capabilities (the same problem with the A-7).

Anaway,thank you very much for this dialogue!
Have a nice Easter,
Γ.Μ.

Nicholas 14 Απριλίου 2012 στις 10:08:00 π.μ. EEST  

Dear Γ.Μ.

I appreciate your comments, but please allow me to add two more paragraphs. During the war in Vietnam the US felt that there was no need to have a specialized ground attack aircraft. Their high ground attack aircraft losses in that war prompted them to develop the A-10 Warhog. Before the first Gulf war the USAF was planning to replace the A-10 with a close air support version of the F-16 Fighting Falcon. Since then, A-10’s have been extensively used during the first Gulf war in 1991, during the NATO air campaigns in Bosnia Herzegovina in 1994–95 and during the Operation Allied Force in Kosovo in 1999, still flying CAS missions since the war in Afghanistan started in 2001, during the Operation Iraqi Freedom in 2003 and during the Operation Odyssey Dawn in Libya in 2011. Their missions had devastating effects on Iraqi, Bosnian Serb and Libyan armored vehicles and artillery. Their performance was proven so successful that the USAF with fifth generation stealthy fighter jets such as the F-22 Raptor and the F-35 Lightning II decided to go ahead with the following upgrade. More than 200 second generation A-10’s are going to be re-winged and their service life extended to 2040. It might be an unfair comparison, but let’s compare the CAS (Close Air Support) capabilities of the high-tech $50 million AH-64D Block II with the relative low tech and inexpensive A-10 C. The Warhog is vastly superior to the Apache in speed, payload, ferry range, weapons range, firepower, survivability and crew protection. The Apache can take off and land almost anywhere, it can hover while hiding behind trees, buildings, hills "popping up" just enough to use it’s (rotor mast-mounted) radar or other sensors and then engage the target. The A-10 doesn’t have such capabilities.

I agree with you that reducing the number of fighter jets the HAF operates to two or the most to three is highly desirable. It’s really premature to say that procuring Mirage 2000-9’s and/or Mirage 2000-5’s from the UAE and/or Qatar respectively is/are the best option/s the HAF has. That’s because it’s presently unknown when the aircraft would become available, what exactly would be in the final package and what it will be their total life-cycle cost. I can only say that when these fighter jets become available the HAF should compare their capabilities and overall cost with the capabilities and the overall cost of all other available options at the time. I hope that you’re right that the HAF doesn’t want or need a specialized ground attack aircraft like the A-10. I’d like to thank you for the informative exchange of ideas we had.

Ανώνυμος 14 Απριλίου 2012 στις 1:15:00 μ.μ. EEST  

Dear Nicholas
At first I want to thank you for your comments.
I totaly agree with you about Mirage 2000-9s from UAE (that's the reason that I've refered firstly to F-16C/Ds). The only only reason which made me refering them is the quantity (60-63 planes) and the chance to include them in a bigger financial/investment agreement between Greece and UAE.
About Mirage 2000-5s from Qatar now. I don't think that there are a good option for HAF because of the their differences from our Mirage 2000-5 Mk.IIs (radar RDY instead of RDY2, very different cocpit, "semi-digital" ICMS Mk.2 instead of "full-digital" ICMS Mk.3 now capability for weapons such as SCALP-EG or Exocet, etc.).
Finally, about the A-10, I agree with your opinion that a mix of AH-64s and A-10s may be a perfect combination for CAS missions. But I'm afraid that USAF/US Army are the only force which can manage the supporting and operational cost for that. Also, USAF always had air-superiority before A-10s begin their missions (Iraq,Bosnia,Kosovo,Aganishtan,Iraq again etc.*). I think that in a few days (or a few hours) war between Greece and Turkey, having full air superiority (which allow to use the capabilities of an aircraft like the A-10) is a dream for both sides.

*Are you sure about the point that USAF use A-10s in Libya??? I haven't heard about that before...

I want to thank you again for these exchange of healthy opinions and I hope that I've not made you tired with my horrible English...
Γ.Μ.

Ανώνυμος 14 Απριλίου 2012 στις 5:47:00 μ.μ. EEST  

Nicholas your opinion about the A10 is right , it is a very yousefull arcraft ! But the HAF must first of all win the battle of the Agean and have compleat air superiority over the islands and south eastern Mediteranean ( Cyprus ) ! I agree with you that that A10 is an aircraft unbetable in it s role but i dont think that anyone will think to "enter" greece from Evros river with all this M1 and LEO2 waiting for him !

Nicholas 14 Απριλίου 2012 στις 10:37:00 μ.μ. EEST  

Dear Γ.Μ.

In March of 2011, six A-10s were deployed as part of the US operation Odyssey Dawn and for about 15 days participated in attacks on Libyan ground forces there. Following the transfer of Command & Control from the US to NATO, the A-10’s were used as reserve military assets.

Ανώνυμος 15 Απριλίου 2012 στις 9:47:00 π.μ. EEST  

Τheir is no any interest fot the A-10. Will not be procure !!

Ανώνυμος 15 Απριλίου 2012 στις 6:23:00 μ.μ. EEST  

Dear Nicholas thank you very much fir this information.
Γ.Μ.

ΑΧΕΡΩΝ 16 Απριλίου 2012 στις 6:54:00 π.μ. EEST  

Dear Nicholas,ΓΜ,and other commentators
After all the interesting comments,remains a single,but very important thing that hasn´t been said
yet:regardless of the priorities of the Hellenic Armed Forces,Hellas can not dictate any choice to the U.S.
Τhings could,i repeat, could be very different in a couple of years from now,but at this very moment,the situation reminds much of that one of 1947,when U.S took over Hellas from the Brittish.The U.S will provide what they consider worth providing,and Hellas will just have to take it,or leave it.
Diplomatic and political simplifications like''tell us what you need an we will provide''must be read between the lines.
Και το αυτὸ,Ελληνιστὶ:
Αγαπητὲ Nicholas,ΓΜ και λοιποι σχολιαστὲς
Μετὰ απὸ ὸλα τα ενδιαφὲροντα σχὸλια,υπὰρχει κὰτι σημαντικὸ που δεν ὲχει ακὸμη ειπωθεὶ:ανεξαρτὴτως των προτεραιοτὴτων των Ελληνικὼν Ενὸπλων Δυνὰμεων,δὲν ὲχει η Ελλὰς την δυνατὸτητα να επιβὰλλει επιλογὲς στις Η.Π.Α.
Τα πρὰγματα θα μποροὺσαν,επαναλαμβὰνω,θα μποροὺσαν,να εὶναι πολὺ διαφορετικὰ σε ὲνα -δὺο χρὸνια απὸ σὴμερα,αλλὰ αυτὴν την συγκεκριμμὲνη στιγμὴ,η κατὰσταση θυμὶζει αυτὴν του 1947,ὸταν οι Η.Π.Α ανὲλαβαν την Ελλὰδα απὸ την Βρεττανὶα.Οι Η.Π.Α θα προμηθεὺσουν ὸτι κρὶνουν πρὸσφορο,και η Ελλὰς θα ὲχει την επιλογὴ να το πὰρει,ἢ να το αφὴσει.Πολιτικοδιπλωματικὲς υπεραπλουστεὺσεις του τὺπου''πεὶτε μας τὶ χρειὰζεστε,και εμεὶς θα το παρὰσχουμε'',πρὲπει να διαβὰζονται ανὰμεσα στις γραμμὲς.

Ανώνυμος 16 Απριλίου 2012 στις 4:14:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ Αχέρωντα,
Κατ' αρχάς, Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά σε σένα και σε όλους τους αξιότιμους αναγνώστες.

Οι παρατηρήσεις σου με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Ανέκαθεν αντιμετώπιζα με σκεπτικισμό φράσεις όπως η φημολογούμενη "ζητήστε μας ό,τι σας χρειάζεται". Όπως θα κατάλαβες ο διάλογος με τον φίλτατo Nicholas είχε θεωρητικό χαρακτήρα και αφορούσε πιο επιχειρησιακής/τεχνικής υφής τομείς.
Από την άλλη πλευρά κανείς ρεαλιστής δεν πιστεύει ότι η χώρα μας έχει την δυνατότητα να "επιβάλει επιλογές" στις ΗΠΑ. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να εξετάσει προσεκτικά όλες τις επιλογές που της προσφέρονται και να επιλέξει τις καλύτερες και πιο συμφέρουσες. Δυστυχώς, ως χώρα, δεν έχουμε πολλά περιθώρια να απαγκιστρωθούμε από τους ισχυρούς και να ακολουθήσουμε ανεξάρτητη πολιτική. Η παρούσα οικονομική συγκυρία μειώνει ακόμη περισσότερο τα περιθώρια αυτά.
Συνεπώς, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να μετριάσουμε τα αρνητικά και να εκμεταλευτούμε τα όποια θετικά αυτής της κατάστασης. Πάντα όμως να παραμένουμε προσγειωμένοι και να μην υιοθετούμε άκριτα τις όποιες επιλογές παρουσιάζονται. Ελπίζω να μην κατηγορηθώ για ηττοπάθεια...

Με εκτίμηση,
Γ.Μ.

ΑΧΕΡΩΝ 17 Απριλίου 2012 στις 9:00:00 π.μ. EEST  

Φιλε ΓΜ
Και απὸ μὲνα χρὸνια πολλὰ σε εσὲνα,και στο αγαπητὸ μας ιστολὸγιο,συντελεστὲς και αναγνὼστες-σχολιαστὲς,και κυρὶως,καλὴ Ανὰσταση στην Πατρὶδα.
Δεν πρὸκειται να σε κατηγορὴσω γιὰ ηττοπὰθεια,ὰλλωστε φρονὼ ὸτι εὶναι προτιμὼτερο να εὶναι κανεὶς σὼφρων και πραγματιστὴς ὸσο οι συνθὴκες το επιβὰλλουν,αλλὰ και τολμηρὸς ὸταν οι συνθὴκες το επιτρὲπουν.
Κὰποιες φορὲς,εμεὶς οι σχολιαστὲς ολισθαὶνουμε στο να αντιμετωπὶζουμε σενὰρια ως υπουργοὶ αμὺνης που ὸμως απεχθὰνονται το αντικεὶμενο,ὸπως ΟΛΟΙ οι της τελευταὶας εξαετὶας,θεωρὼντας περὶπου ως θὲσφατο ὸτι δεν περισσεὺουν πὸροι για την Ὰμυνα,την στιγμὴ που θα μποροὺσαν να διατὶθενται πολλαπλὰσιοι.Πιστεὺω ὸτι εὶναι θὲμα πολιτικὴς βουλὴσεως να εξοικονομηθοὺν πὸροι,απλὼς στην Ελλὰδα δεν ασκεὶ κανεὶς πὶεση στοὺς πολιτικοὺς προς αυτὴν την κατεὺθυνση.
Ειδικὰ ὸμως σχετικὰ με την πρὸσφατη αμερικανικὴ γενναιοδωρὶα,δεν βρὶσκω γιατὶ θα πρὲπει να αυτοπεριοριζὸμαστε ως προς την ποικιλὶα που τὶθεται στην διὰθεσὴ μας,ἂν η ποικιλὶα αυτὴ συνοδεὺεται και απὸ μιὰς κὰποιας μορφὴς οικονομικὴ διευκὸλυνση για την απὸκτηση ὸλων των απαραιτὴτων αγαθὼν που θα επιτρὲψουν την αξοποὶηση του οποιουδὴποτε υλικοὺ προθυμοποιοὺνται οι Αμερικανοὶ να παραχωρὴσουν,π.χ Α-10.
Οὺτως ἢ ὰλλως,φὸβος χρεωκοπὶας,πλὲον δεν υπὰρχει,αυτὴ εὶναι γεγονὸς.
Τὶ ὲχουμε σε μὶα τὲτοια περὶπτωση να χὰσουμε;

Ανώνυμος 17 Απριλίου 2012 στις 1:03:00 μ.μ. EEST  

Αγπητέ Αχέρωντα
Έχεις απόλυτο δίκιο ως προς το πρέπει να επιδεικνύουμε τόλμη και φαντασία στην εκμετάλλευση των όποιων ευκαιριών μας παρουσιάζονται για απόκτηση μεταχειρισμένου υλικού.
Όμως αυτό απέχει κατα πολύ από το να σπεύδουμε (δεν αναφέρομαι προσωπικά σε κανέναν) να υιοθετούμε άκριτα την όποιαδήποτε πρόταση. Δεν θέλω να αναφερθώ διεξοδικά σε τύπους, μοντέλα και επιδόσεις. Απλώς να επισημάνω ότι χρειάζεται ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και κατανόηση των πραγματικών μας αναγκών. Αλλιώς, ο υπέρμετρος ενθουσιασμός μπορεί να μας οδηγήσει σε επιλογές που μεσοπρόθεσμα θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από ό,τι λύσουν.
Κανείς ρεαλιστής δεν έχασε πότε τίποτα. Αν αυτή ήταν η νοοτροπία μας ως χώρα κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, ίσως σήμερα να μη βρισκόμασταν στη δυσάρεστη θέση που βρισκόμαστε.

Πάντοτε φιλικά,
Γ.Μ.

ΑΧΕΡΩΝ 17 Απριλίου 2012 στις 9:16:00 μ.μ. EEST  

Φὶλε ΓΜ
Αφοὺ ανὲφερες την ανὰγκη ιεραρχὴσεως των προτεραιοτὴτων,ἂς θυμηθοὺμε στο σημεὶο αυτὸ την διακλαδικὸτητα,ἢ,ἂν αυτὸ εὶναι πολὺ,τουλὰχιστον την διακλαδικὴ συνεννὸηση.

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 12:51:00 π.μ. EEST  

Σωστότατος φίλε Αχέρωντα!!! Ενδεικτικό της κατάστασης στην Ελλάδα είναι ότι μόλις πρόσφατα συζητήθηκε το ενδεχόμενο τα στρατιωτικά νοσοκομεία των τριών Κλάδων να προβαίνουν σε κοινές προμήθειες νοσοκομειακού υλικού την στιγμή που σε άλλες χώρες συστήνονται έως και Διακλαδικές Διοικήσεις για την κοινή διαχείρηση των ελικοπτέρων όλων των Κλάδων. Στη δική μας περίπτωση απέχουμε έτη φωτός από κάτι τέτοιο αλλά θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά απλούστερα πράγματα στον τομέα τησ διακλαδικότητας. Για παράδειγμα: είναι τόσο δύσκολο το υγειονομικό προσωπικό και των τριών Κλάδων να συγχωνευθεί σε ένα κοινό διακλαδικό Σώμα;;;
Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν πολλά. Ανοιχτά μυαλά και όρεξη για ευθεία σύγκρουση με κάποια φέουδα δεν υπάρχουν....
Γ.Μ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP