Δωρεάν παραχώρηση 60 ε/π Blackhawk στον Ελληνικό Στρατό

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Σύμφωνα με τον ιστότοπο helenicdefence.gr, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποδέχθηκε παλαιότερο αίτημα του Γενικού Επιτελείου Στρατού για δωρεάν παραχώρηση 60 μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60 Blackhawk. Το θέμα προφανώς συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Λ.Πανέτα, ο οποίος έδωσε και το πράσινο φως για την παραχώρηση των ελικοπτέρων.

Η πρωτοβουλία για την κατάθεση επίσημου αιτήματος (LoR) για παραχώρηση UH-60 ανήκει στον πρώην Α/ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκο, ο οποίος είχε διερευνήσει από το 2010 τις δυνατότητες κάλυψης πάγιων αναγκών του ΕΣ με την παραχώρηση δωρεάν υλικού από τα αμερικανικά πλεονάσματα. Αναγνωρίζοντας και επίσημα πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για άμεση κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών, η παρούσα στρατιωτική ηγεσία συνεχίζει την πολιτική του πρώην Αρχηγού. Όπως δήλωσε σχετικά ο Α/ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκος κάνοντας χρήση του twitter :"Νομίζω ότι η Ελλάδα μ’ αυτή τη ΔΩΡΕΑΝ βοήθεια αμυντικού υλικού θα καλύψει σημαντικές ανάγκες του Εθνικού Αμυντικού Συστήματος της, σε μια εποχή που οι δαπάνες για νέους εξοπλισμούς και προμήθεια αμυντικού υλικού είναι πρακτικά αδύνατο να πραγματοποιηθούν."

Η άφιξη των 60 Blackhawk θα επιτρέψει την πλήρη αντικατάσταση των παρωχημένων UH-1 σχεδόν σε αναλογία 1:1, εκτοξεύοντας τις ικανότητες αεροκίνησης του ΕΣ, ο οποίος στηρίζεται ουσιαστικά σε 15 CH-47DG/SD Chinook και δευτερευόντως σε περίπου 80 UH-1/ΑΒ-205. Tα BlackHawk σε υπηρεσία με τον Αμερικανικό Στρατό αριθμούν σε 751 -Α, 967 της παλαιότερης έκδοσης -L και 165 νεότερα UH-60M. Υπενθυμίζουμε ότι το 2008, ο Ε.Σ "συγκρότησε" στην Κρήτη μία δεύτερη αερομεταφερόμενη ταξιαρχία πεζικού, στα πρότυπα της 71ης που εδρεύει στη Νέα Σάντα Κιλκίς μετονομάζοντας την 5η ΤΑΞΠΖ σε 5η Α/Μ ΤΑΞΠΖ. Ο προφανής στόχος είναι η ταχύτατη μεταφορά της 5ης σε όλο το νότιο θέατρο των επιχειρήσεων (βλέπε Δωδεκάνησα), στόχος ο οποίος παραμένει ευγενής πόθος μέχρι την ένταξη ικανού αριθμού σύγχρονων μεταφορικών ελικοπτέρων στις τάξεις του Ε.Σ. Ειρήσθω εν παρόδω, έκαστο UH-60 είναι ικανό να μεταφέρει μια πλήρως εξοπλισμένη ομάδα πεζικού των 11 ατόμων.

Πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή, θετικά αντιμετωπίζεται από την αμερικανική πλευρά το αίτημα για δωρεάν παραχώρηση τεθωρακισμένων οχημάτων αμφίβιας εφόδου AAV7A1, καθώς και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης πεζικού Bradley, αμφότερα διατυπωμένα στο ανωτέρω LoR. Άξια προσοχής είναι η πληροφορία ότι προετοιμάζεται και η παραχώρηση μεγάλων ποσοτήτων ειδών ατομικού εξοπλισμού μαχητών, τα οποία βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Λέτε να δούμε επιτέλους σύγχρονες εξαρτήσεις για τον Έλληνα στρατιώτη, έστω και δια της τεθλασμένης οδού;

24 σχόλια:

Ανώνυμος 17 Απριλίου 2012 στις 6:59:00 μ.μ. EEST  

Αυτα που διαβαζω ειναι παρα πολυ καλα νεα! Τοσο καλα που μου φαινονται απιστευτα!
Αλλα στο μυαλο σου ερχεται κι ενα μεγαλο γιατι! Γιατι οι αμερικανοι μας παραχωρούν μεσα σε 2 μολις χρονια τοσο πολυ στρατιωτικό υλικό που το μεγεθος του συγκρίνεται ανετα με τον στρατο πολλων ευρωπαικων χωρων. ΓΙΑΤΙ? Για το αεριο και τα πετρέλαια? Για την ΑΟΖ? Μηπως μας προετοιμάζουν για πολεμο και φοβούνται μηπως ηττηθούμε? Γιατι?

Ευστάθιος Παλαιολόγος 17 Απριλίου 2012 στις 8:31:00 μ.μ. EEST  

Εγώ φοβάμαι όλη αυτή η δημοσιότητα να μην έχει το αποτέλεσμα του "τυχαίο, δε νομίζω" δημοσίευμα της εδώ εφημερίδας "Πολίτης" όταν η κυβέρνηση Παπαδόπουλου παράγγειλε από την Κίνα μεγάλο αριθμό Α/Κ πυροβόλων PLZ-45. Τότε η δμοσιότητα ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε αντιδράσεις εκ μέρους της Τουρκίας και άρνηση της Κίνας να παραδώσει τα όπλα

Ανώνυμος 17 Απριλίου 2012 στις 9:14:00 μ.μ. EEST  

Η σημερινή οικονομική συγκυρία είναι πρωτοφανής ευκαιρία για τις ΗΠΑ για να δέσουν την Ελλάδα στο άρμα τους ακόμα περισσότερο και να την χρησιμοποιήσουν με ποικίλους τρόπους μεταξύ των οποίων και ως δούρειο ίππο για την άλωση της Ε.Ε.

Οι αμερικανικές εταιρίες είχαν στο χέρι του την Π.Α.
Τώρα πατούν πόδι και στη Α.Σ. και στο αρματικό δυναμικό του Σ.Ξ.
Το μόνο που μένει είναι να μας δώσουν μερικά πλοία ώστε να αλώσουν και το Π.Ν.
Έτσι, σε λίγα χρόνια θα εξαρτόμαστε πλήρως από τις ΗΠΑ για ανταλλακτικά, αναβαθμίσεις, υποστήριξη.
Άντε μετά να σηκώσεις κεφάλι όταν θα σου ζητήσουν μετά από κάποια χρόνια να εξαργυρώσουν τις επιταγές του σήμερα.

Και εμείς τι πρέπει να κάνουμε;
Έτσι όπως έχει η κατάσταση δεν έχουμε και πολλές επιλογές.
Παίρνουμε ό,τι μας δίνουν και λέμε και ευχαριστώ.
Προσπαθούμε να κρατήσουμε ό,τι έχουμε σήμερα γαβγίζοντας δυνατά και επιδεικνύοντας τα νέα μας κοφτερά δόντια.
Παράλληλα, εργαζόμαστε ώστε τουλάχιστον τα βασικά να μπορούμε να τα παράγουμε μόνοι μας και να έχουμε μια στοιχειώδη ανεξαρτησία.
Δεν ξεχνούμε τους "φίλους" μας και όταν έρθει η ώρα τους ανταμείβουμε κατάλληλα ώστε να δείξουμε ότι δεν είμαστε αγνώμονες.

Έτσι κι αλλιώς οι Ευρωπαίοι νταβατζήδες μας επέδειξαν ένας ναρκισσισμό και μια υπεροψία που μας έστρεψε στους παλιούς νταβατζήδες.
Όχι ότι ποτέ τους είχαμε ξεχάσει!

Οι Αμερικάνοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε φιλόδοξοι σαν τους γείτονες Τούρκους και δεν ονειρευόμαστε αυτοκρατίες. Το μόνο που θέλουμε είναι να περνούμε καλά και να έχουμε την ησυχία μας.
Ο δε τρόπος ζωής μας έχει γίνει καθαρά υλιστικός και η πολιτιστική μας άλωση πλήρης.

Ανώνυμος 17 Απριλίου 2012 στις 9:16:00 μ.μ. EEST  

Ολο και κάποιος θα βρεθεί να πεί οτι είναι μουσειακό υλικό και θα μας κοστίσει πανάκριβα...

Ανώνυμος 17 Απριλίου 2012 στις 9:27:00 μ.μ. EEST  

Εν κρυπτω κανε μια δημοσιευση για προμηθεια 18 μεταχειρισμενων πυροβολων Μ119 απο τις ΗΠΑ για να αντικατασταθουν επιτελους τα Μ56 της αερομεταφερομενης ταξιαρχιας και απο την στιγμη που σχεδιαζεται η δημιουργια δευτερης αερομεταφερομενης ταξιαρχιας ας προμηθευτουμε τα διπλασια (36)!

Το blackhawk μπορει να μεταφερει ενα τετοιο πυροβολο μαζι με το πληρωμα και τα πυρομαχικα του!Για την αερομεταφορα σε μια διαδρομη ολοκληρης της 71 Α/Μ ΤΑΞ χρειαζονται 18 ελικοπτερα μονο για τα πυροβολα!

Οποτε τα blackhawk πρεπει να διατεθουν για την 71 Α/Μ ΤΑΞ!
Τα NH90 δεν επαρκουν για την μεταφορα της σε μια διαδρομη μαζι με ολα της τα οπλα!

Αρματιστής 17 Απριλίου 2012 στις 11:32:00 μ.μ. EEST  

@ Ανώνυμος 17 Απριλίου 2012 9:14:00 μ.μ.

Φαίνεται ότι δεν γνωρίζεις ότι το σύνολο των πτητικών μέσων της Αεροπορίας Στρατού, το μισό και πλέον του αρματικού δυναμικού, το μεγαλύτερο μέρος του πυροβολικού μάχης, το μείζον των Α/Α συστημάτων, το 90% των διαφόρων ερπυστριοφόρων καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των διαφόρων συστημάτων του ΣΞ, προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Αν το σκεφθείς λίγο, θα αντιληφθείς ότι η βασική πηγή εξοπλισμού του Στρατού, ήταν πάντοτε οι ΗΠΑ.

Η άλλη πηγή, είναι η Γερμανία. Και η υπόψη πηγή, βαρύνεται κατά βάση με τις μεγάλες μίζες.

Ακόμη πολλές από τις Επιλαρχίες που έχουν εξοπλιστεί με τα άρματα ΛΕΟΠΑΡΝΤ 2, διαθέτουν ακόμη ως επιχειρησιακό άρμα, τα Μ60... επειδή αυτά διαθέτουν βλήματα...

Και ακόμη:
Τα Μ48 μολονότι άγουν την 6η δεκαετία της ζωής τους, συνεχίζουν να αποτελούν το 30% του αρματικού δυναμικού, ενώ έχουν αποσυρθεί:

α)Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 τα ΑΜΧ 30 που προμηθευτήκαμε τη δεκαετία του 1970.

β) Στις αρχές της δεκαετίας του 2010 τα LEO 1GR, που είχαμε προμηθευτεί το 1980

Ανώνυμος 17 Απριλίου 2012 στις 11:32:00 μ.μ. EEST  

Γιατί μας δίνουν μεταχειρισμένο υλικό; Γιατί πάντα έτσι έκαναν, εκτός της περιόδου 1981-1987.

Μην ψάχνετε να βρείτε συνομωσίες σε κάτι τόσο συνηθισμένο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για 2 ντουζίνες χώρες.

Ο Φράγκος τελικά ήταν από τους καλύτερους Αρχηγούς, μπράβο του!

renos 17 Απριλίου 2012 στις 11:41:00 μ.μ. EEST  

Παιδιά και πάλι συγχαρητηρια για την ποιοτητα της ιστοσελιδας. Μονο μια επισημανση...στην Κρητη εκτος απο τη 1η ΜΑΛ στο Μαλεμε Χανιων, κανανε οχι ταξιαρχια, αλλα ενα κουτσουρεμενο Α/Μ Ταγμα και οχι ταξιαρχια στο Ρεθυμνο...Γνωμη μου οτι πρεπει να μετεγκατασταθει στα Χανια για κοινη εκπαιδευση με 1η ΜΑΛ και να ιδρυθει στην Κρητη ΤΑΞΑΣ ακριβως για αυτους τους λογους, αν θελουν να κανουν σωστες και αμεσες αερομεταφορες...Παντως κανουν πολυ καλη εκπαιδευση πλεον στο 547 Α/Μ ΤΠ...

bob 18 Απριλίου 2012 στις 12:38:00 π.μ. EEST  

<>

αυτο νομιζω πως ειναι αρκετα σημαντικο για να το ξεχασουμε, νομιζω πως ειναι καιρος για αναβαθμιση και καλυτερη προστασια του οπλιτη (αν τα συνδυασουν και με καλυτερη εκπαιδευση...)

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 1:13:00 π.μ. EEST  

Με αφορμή το σχόλιο του φίλου Renoυ
Δεν αμφιβάλω για το αξιόμαχο της
1ης ΜΑΛ ή του 547ου Α/Μ ΤΠ, αλλά τι νόημα έχει να διατηρείς τέτοιες μονάδες στην Κρήτη όταν τα μέσα που θα τις μεταφέρουν βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά;;; Αποτελεί "ταχεία αντίδραση" το να απογειωθούν, για παράδειγμα, ε/π από την Πάχη Μεγάρων ή C-130 από την Ελευσίνα, να μεταβούν στη Κρήτη για να παραλάβουν μέσα και προσωπικό και μετά να μεταβούν σε κάποιο νησί του Αιγαίου ή στην Κύπρο;;;;* Επειδή βλέπω λίγο δύσκολο το να μετασταθμεύσουν μόνιμα ε/π ή μεταγωγικά α/φη στην Κρήτη, γιατί δεν καταργείτε η 5η Ταξιαρχία και το 547 Α/Μ Τάγμα να υπαχθεί στην 71η και να μετεγκατασταθεί στην ηπειρωτική χώρα, κάπου κοντά στα μέσα εκείνα τα οποία θα το μεταφέρουν όπου χρειαστεί;;; Το ίδιο ισχύει και με την 1η ΜΑΛ....

*Αντίστοιχη παράδοξη κατάσταση υφίσταται και με τους Πεζοναύτες, με την 32η ΤΑΞΠΝ στον Βόλο και τα αποβατικά στην Σαλαμίνα! Και μετά θέλουμε να μιλάμε για πραγματικά "ταχεία αντίδραση" και για εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος....Να 'ναι καλά τα συμφέροντα!

Γ.Μ.

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 4:25:00 π.μ. EEST  

Να δειτε που η παραχωρηση των Ε/Π (αν γινει) θα σκαλωσει στο "ανυπερβλητο" προβλημα του κοστους της μεταφορας τους στην Ελλαδα. Μαλλον καλυτερα να αγορασουμε 40 νεα ΝΗ 90 που θα μας τα στειλουν χωρις ξεχωριστη χρεωση!

Γενικα πρεπει να ειμαστε αντιθετοι στην δωρεαν παραχωρηση αμυντικου υλικου γιατι:
1) δεν εχει μιζες.
2) θα πρεπει να αγορασουμε και ανταλακτικα και οτι αλλο χρειαζεται ενω οπως ξερουμε για τα καινουρια δεν χρειαζονται ουτε ανταλλακτικα, ουτε πυρομαχικα, ουτε καυσιμα γιατι δεν βγαινουν πλεον στις παρελασεις.
3) αντι να προσφερουμε μελλοντικες εκδουλευσεις στις χωρες που μας παραχωρουν το υλικο (και ποιος ξερει οτι δεν θα μας ζητησουν να κανουμε αεραποβαση στην Β. Κορεα στα μεσα καλοκαιριου λιγο πριν σαλπαρουμε για την Μυκονο;), καλυτερο ειναι να προσφερουμε γενναιοδωρες χρηματοδοτησεις στις πολεμικες βιομηχανιες τους και να καθαριζουμε.
4. Τελος να ειστε σιγουροι οτι θα μας ζητησουν να εκμεταλλευτουν τα πετρελαια μας οι εταιρειες τους και θα δυσαρεστηθουν οι φιλοι μας οι Τουρκοι που επιμενουν και συμφωνουμε οτι τους ανηκουν κατα 50% τουλαχιστον!

Λοιπον κοφτε τις απαραδεκτες σκεψεις και σοβαρευτειτε επιτελους!

Nicholas 18 Απριλίου 2012 στις 6:12:00 π.μ. EEST  

Η απάντηση ως προς το γιατί οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει σε μια δωρεάν μεταφορά τόσων μεγάλων ποσοτήτων εξοπλισμού στην Ελλάδα έχει τρία μέρη. Πρώτον, η Ελλάδα συμμετέχει και έχουν συμμετάσχει σε υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποστολές του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, το Αφγανιστάν και στη Λιβύη. Επιπλέον, η ναυτική βάση της Σούδας παρέχει πολύτιμη υποστήριξη του αμερικανικού 6ου Στόλου και η Ελλάδα συμμετέχει στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ με μια battery of anti-aircraft/anti-missile Patriot. Δεύτερον, ανοίγει μια επιπλέον ευκαιρία για τις αμερικανικές εταιρείες άμυνας να υποβάλουν προσφορές για την προμήθεια των βλημάτων τεθωρακισμένων, αντιαρματικών πυραύλων και άλλα πυρομαχικά καθώς και εξαγορές ανταλλακτικών. Τέλος, ενισχύει ακόμη περισσότερο τις ήδη πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Απλά βάζοντας το, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν στο παρελθόν και εξακολουθούν να είναι στην ίδια πλευρά σε πολλά διεθνή θέματα.

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 8:47:00 π.μ. EEST  

Μπορεί να μας τα δίνουν ως αντάλλαγμα για την συμμετοχή μας στην αντιπυραυλική ασπίδα.

Νεκταριος 18 Απριλίου 2012 στις 3:52:00 μ.μ. EEST  

Το βασικο ερωτημα που πρεπει να θεσουμε ειναι πια εκδοση θα παραλαβουμε. Αν ειναι να παρουμε το UH-60Α δεν κανουμε τιποτα ενα σκαλι παραπανω απο τα HUEY ειναι χωρις προηγμενα συστηματα ναυτιλιας,συστημα αυτοπροστασιας και υπολογισμου στοιχειων πτησης. Το καλυτερο ειναι να παραλαβουμε την εκδοση UH-60L και το ιδανικοτερο την εκδοση UH-60M block 1 απο αναβαθμιση των -L που ειναι ομοια με τα Aegean Hawk του πολεμικου μας ναυτικου και ετσι δεν θα επιβαρυνθουμε με το κοστος αναπτυξης βασης υποστηριξης ενω και οι κινητηρες ειναι ομοιοι με αυτων των E/EΠ APACHE.

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 5:26:00 μ.μ. EEST  

Φίλε Νεκτάριε,
Θα σε απογοητεύσω αλλά ια UH-60L πολύ δύσκολο (αλλά όχι απίθανο) το βλέπω. Τα UH-60M ξέχνα τα! Άλλωστε και οι Αμερικανοί τώρα τα παραλαμβάνουν οπότε ενδεχόμενο να μας τα παραχωρήσουν δεν υφίσταται. Συνεπώς το πιθανότερο (εάν φυσικά ισχύει η είδηση και προχωρήσει και από την πλευρά μας το όλο θέμα) είναι να πρόκειται για UH-60A, τουλάχιστον η πλειοψηφία τους. Διευκρινίζω ότι όλα αυτά αποτελούν υποθέσεις και λογικές θεωρήσεις καθώς δεν έχω κάποια επιπλέον πληροφόρηση.
Πάντως τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά καθώς τα μεταφορικά ε/π γενικά, αποτελούν συστήματα υποστήριξης μάχης και όχι διεξαγωγής οπότε αυτό που μετράει είναι να υπάρχουν σε ικανούς αριθμούς και να είναι αξιόπιστα και ασφαλή. Η τεχνολογική υπεροχή είναι φυσικά ευκταία αλλά έχει δευτερεύουσα σημασία. Ας μη παρασυρθούμε σε συγκρίσεις τύπου "UH-60A vs NH-90" ή "ελληνικά vs τουρκικά Black Hawk", γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει και πολύ νόημα.... Ας ελπίσουμε μόνο να επιβεβαιωθεί η εξέλιξη.
Φιλικά,
Γ.Μ.

CTT 18 Απριλίου 2012 στις 10:04:00 μ.μ. EEST  

Αναρωτιέμαι, αν ευοδωθεί η προμήθεια των UH-60, στο όλο πακέτο θα συμπεριλαμβάνονται και συλλογές μεταφοράς εξωτερικών φορτίων ESSS?

SZAE 18 Απριλίου 2012 στις 10:23:00 μ.μ. EEST  

Μια βασική παράμετρος στην εκχώρηση μεταχειρησμένου υλικού είναι η γραμμή υποστήριξης και ενδεχομενως αναβάθμισης που θα χρειαστούν από την μαμά εταιρία.


Απλά πράγμστα.

Οποια εκδοση και εαν δοθεί θα ειναι συγκριτικά καλυτερη απο τα υφιστάμενα uh-1 του Ε.Σ.

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2012 στις 10:52:00 μ.μ. EEST  

Σε πλήματα ΑΑΑ εμπιστεύομαι το μεταλλικό UH-60Α παρά το σύνθετο ΝΗ-90ΤΤΗ. Ο λόγος; Η γρήγορη επισκευή στο πεδίο της μάχης του 1ου, ενώ το 2ο πρέπει να πάει Μέγαρα αν όχι Γαλλία (εν μέσω πολέμου τώρα..). Αλλά τι ξέρω εγώ μπροστά στον τιτανοτεράστιο Γιάννο που μας τα φόρτωσε.

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2012 στις 8:39:00 π.μ. EEST  

Το γεγονός ότι ζητήθηκαν είδη ατομικού εξοπλισμού μαχητών, αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα ότι επιτέλους η ηγεσία κατάλαβε, ότι ο εξοπλισμός του Ελληνα στρατιώτη σήμερα είναι τελείως παρωχημένος και αναποτελεσματικός, δηλαδή ΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ.

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2012 στις 8:43:00 π.μ. EEST  

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΡΕΥΣΙΜΩΝ ΑΝΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΟΝ ΑΤΟΜΙΚΟ ΤΟΥς ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ Π.Χ ΓΙΛΕΚΟ ΜΑΧΗΣ,ΑΤΟΜΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ,ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ,ΜΑΧΑΙΡΗ ΜΑΧΗΣ,ΣΑΚΚΙΔΙΟ ΜΑΧΗΣ,ΓΑΝΤΙΑ, ΑΡΒΥΛΑ Κ.Λ.Π
ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΗΜΑΤΑ ΑΣ ΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΜΟΙΟΤΥΠΙΑ.

ΣΕΛΕΥΚΟΣ

Ηλίας 19 Απριλίου 2012 στις 12:47:00 μ.μ. EEST  

"..παραχώρηση μεγάλων ποσοτήτων ειδών ατομικού εξοπλισμού μαχητών..για τον Έλληνα στρατιώτη.."
Ρε παιδιά, συγνωμη κιολας μιας και είμαι άσχετος, τι ειδους υλικο & για ποιον Ελληνα στρατιωτη μιλάμε? Οι μονιμοι (και μάχιμοι) τα αγοραζουν μονοι τους, ο θεος να τους δινει υπομονη. Εμεις, οι λοιποι εφεδροι σκοποαγγαρειομαχοι, θα υπαρξει ενα προγραμμα οπλισμου και εστω σποραδικης εκπαιδευσης καποτε? Ουτε εκπαιδευση στη θητεια, ουτε μετα, ουτε οπλα, ουτε υλικο. Αντε, στολη, αρβυλα, εξαρτησεις αντε απο το υστερημα μας να αγοραζουμε σιγα σιγα. Και μετα τι, θα αντιμετωπισουμε τον οποιο εχθρο με τα συνολακια μας ή με τα κυνηγετικα? Θα μπορουσαν αραγε ιστοσελιδες οπως το "Εν Κρυπτώ" και αλλες και οποιοι αλλοι μπορουν να πιπιλησουν τα αυτια των ανευθυνων'. Μακαρι οι εκλογες να αλλαξουν το σκηνικο και να αλλαξουν πραγματα στο Στρατο.

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2012 στις 1:58:00 μ.μ. EEST  

ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ-ΕΦΕΔΡΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ, ΔΙΟΤΙ ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΜΑΧΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ (ΟΧΙ ΟΠΛΙΣΜΟ) ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΙΑ ΜΗ ΑΞΙΟΜΑΧΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΤΟΥ Ε.Σ.

ΟΠΛΙΤΗΣ 21 Απριλίου 2012 στις 12:57:00 μ.μ. EEST  

Συμφωνώ με την άποψη ότι πρέπει να ''σαρώσουμε'' οτιδήποτε μας δίνεται και μας είναι χρήσιμο και στις μεγαλύτερες δυνατόν ποσότητες.
Όπως ειπώθηκε το αμερικάνικο υλικό είναι εξόχως ανθεκτικό και απλό στη εκμάθηση και συντήρηση.όσο για τα είδη ατομικού εξοπλισμού, συμφωνώ για τη προμήθεια, μήπως ξεφύγουμε από τη τραγική εικόνα που εμφανίζει το σύνολο των Όπλων πλην Κααταδρομών.'Ομως επιβάλλεται οι Διευθύνσεις να μελετήσουν ενδελεχώς το θέμα του ατομικού εξοπλισμού που πρέπει να φέρει ο οπλίτης και άμεσα να δοθούν παραγγελίες σε ελληνικές εταιρίες.Αλήθεια εκείνο το 700 ΣΕΕ τι παράγει πέρα από άχρηστα άρβυλα, άθλιες στολές ασκήσεων και στολές ''εξόδου'' σαν σακιά.

Ηλίας 21 Απριλίου 2012 στις 3:18:00 μ.μ. EEST  

Ιδού τι παράγει:
h**p://www.army.gr/default.php?pname=700SE_DYP&la=1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP