Σε έρευνες μεταξύ Ρόδου-Μεγίστης προχωρά η Τουρκία
Σάββατο 28 Απριλίου 2012
Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αποφάσεων για την χορήγηση αδειας εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών σε περιοχές νοτίως της Ρόδου και της Μεγίστης.
Όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρας, οι αποφάσεις της Τουρκικής κυβέρνησης αντιβαίνουν στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, συμπληρώνοντας ότι το ΥΠΕΞ θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατοχύρωση και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
«Η σημερινή δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας , σειράς αποφάσεων του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, που είχαν ληφθεί στις 16 Μαρτίου 2012, περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών, μεταξύ των οποίων και σε περιοχές Νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε ο Γρ. Δελαβέκουρας.
«Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά», προσθέτει και όπως υπογραμμίζει, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου, περιοχές που αναφέρονται στις εν λόγω αποφάσεις της Αγκυρας περιλαμβάνουν και ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Tην ίδια στιγμή ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μ. Κωσταράκος μαζί με τον ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλο και τους Αρχηγούς ΓΕΝ,ΓΕΣ,ΓΕΑ και τον Διοικητή ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Γ. Σοφιανίδη επισκέπτονται τα φυλάκια σε Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και το Στρατόπεδο «Ανθστη (ΠΖ) Παλαιοκαστρίτη Ιωάννη» στη Σάμο..Το κλίμα αναμένεται θερμό..
11 σχόλια:
Εάν προχωρήσει σε τέτοιου είδους έρευνες η Τουρκία η απάντηση η δική μας θα πρέπει να είναι ανάλογη της απάντησης Παπανδρέου του 87, η προσφυγή σε διεθνείς οργανισμούς είναι παντελώς άχρηστη αποδεδειγμένα, θα πρέπει να βυθίσουμε όποιο πλοίο βγει για έρευνες και ας είναι και ο Ερντογάν επάνω
Στο Σουνιο θα κανουν γεωτρησεις σε λιγο. Μα περιμενετε απο τους προδοτες και τα κομματοσκυλα να προστατεψουν την Πατριδα? Ειστε αφελεις? Ποτε οι πολιτικοι αφησαν τις ορντινατσες τους να δαγκωσουν τον εχθρο? Λιγο γαβγιζουν στα καναλια και μετα μετην ουρα στα σκελια και τη Σημαια στον αερα του Αιγαιου. Ντροπη τους! Ντροπη μας που τους αφηνουμε τοσα χρονια να μας ξεφτιλιζουν.
Συγγνωμη για το υφος αλλα ελεος πια..
Κανονιστηκε. Οι Τουρκοι θα κανουν γεωτρησεις σε ΟΛΟ το Αιγαιο και εμεις μονο στο Ιονιο, στα δικα μας μερη δηλαδη!
Εαν η σημερινη "κυβερνηση" δεν απαντησει δυναμικα και αποφασιστικα σε μια τετοια προκληση, τοτε θα ειναι η αρχη του τελους. Θα ανοιξει περαιτερω την ορεξη των Τουρκων, θα καταστει νομικο/πολιτικο συμβαν, και θα εχουμε πλεον ανοιξει την πορτα στο Αιγαιο για την Τουρκια. Η μονη απαντηση σε τετοιου ειδους προκλησεις ειναι η παρεμποδιση ερευνων με την χρηση απειλης βιας.
Ας πούμε ότι έχουμε μια κρίση ανάλογη του 1987.
Μετά θα έχουμ και ένα νέο Νταβός και ένα νέο Mea Culpa;
Γιατί αν έχουμε κάτι αντίστοιχο τότε τι πετύχαμε; Μια ακόμα περιοχή στο οικόπεδό ΜΑΣ όπου δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον πλούτο ΜΑΣ.
Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι δεν θα έχουμε ένα νέο Νταβός;
Ακόμα όμως και στην καλύτερη περίπτωση που προχωρούμε ανενόχλητοι σε γεωτρήσεις στο οικόπεδό ΜΑΣ, ποιος νομίζεται ότι θα επικαρπωθεί τον πλούτο του Ελληνικού λαού; Εσείς και εγώ ή μήπως οι τοκογλύφοι δανειστές μας, οι τράπεζες ξένες και σε μικρότερο βαθμό ελληνικές;
Δεν εχω ακούσει ακόμα το αυτονόητο από τους ''εθνικούς μας πατέρες''.
Όποιο πλοίο εμφανιστεί να κάνει έρευνες σε Ελληνικές θάλασσες θα βυθιστεί άμεσσα,
oβουλευτης του συριζα παπαδημουλης δεν ειπαι οτι δεν χρειαζομασται τα υποβρυχεια; ε ας παει αυτος να τουςδιωξει παρεα με τους λαθρομεταναστες
ΣΤΗΝ ΣΑΜΟ ΑΚΥΡΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΥΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΙΑΣ ΜΚΟ,ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ???.ΜΕ ΤΙ ΠΡΟΣΟΝΤΑ???.ΤΑ ΙΜΙΑ???.ΗΓΕΤΕΣ ΜΕ ΠΑΠΑΡΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΤΙΝΤΙΔΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ.
Ανώνυμε 4:59,
Το ποιος θα καρπωθεί το όφελος αν εμείς κάνουμε γεωτρήσεις, εξαρτάται από εμάς, το ποιος θα καρπωθεί το όφελος ν κάνουν οι Τούρκοι όχι! Υπάρχει το παράδειγμα της Νορβηγίας και της Αϊτής, το ποιο θα ακολουθήσουμε από εμάς εξαρτάται.
Το Νταβός είναι ένα μάθημα, η αρχική αντιμετώπιση ήταν σωστή το Νταβός λάθος, αν έχουμε μάθει το μάθημά μας θα πρέπει να ξέρουμε ότι βυθίζεις το πλοίο, ορθώς και δεν επαναλαμβάνεις το διπλωματικό λάθος του Νταβός!
για να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους, την ασκηση ακυρωσε η 79 ΑΔΤΕ, ούτε το Κολωνάκι ούτε κανενας πολιτικός..
ερχονται κρίσεις βλεπετε..
Για να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Νορβηγίας και όχι όλων των άλλων χωρών που είχαν την τύχη να είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους τους οποίους όμως δεν καρπώνονται οι λαοί τους, πρέπει να έχουμε τις κρατικές και κοινωνικές δομές της Νορβηγίας, χώρα που και χωρίς το πετρέλαιο θα εξασφάλιζε πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο όπως και οι γειτονικές της Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, οι οποίες και δεν έχουν πετρέλαιο.
Τις έχουμε; ΟΧΙ φυσικά και δεν νομίζω ότι αμφιβάλλει κανείς επ' αυτού.
Τι προτείνω:
------------
_ Πρώτα πρέπει να αποκτήσουμε κοινωνική συνοχή και αυτό θα γίνει μέσω της παιδείας πρωτίστως και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
_ Στη συνέχεια πρέπει να δημιουργήσουμε μια αξιόπιστη, αξιοκρατική, οργανωμένη και παραγωγική κρατική μηχανή που δεν έχουμε. Εδώ ούτε κτηματολόγιο δεν έχουμε, η μόνη χώρα μαζί με την Αλβανία στην Ευρώπη. Για να μην πω ότι πριν λίγο καιρό, ούτε πόσοι απασχολούνταν στο δημόσιο δεν γνωρίζαμε.
_ Χρειαζόμαστε επίσης έναν ισχυρό, αξιόμαχο στρατό αποτελούμενο από επαγγελματίες αλλά και στρατευμένους πολίτες, δηλαδή όχι έναν καθαρά μισθοφορικό, αλλά ένα "εργαλείο" που θα εμπλέκει όλην την κοινωνία. Για να γίνει αυτό χρειάζονται πέρα από ισχυρή οικονομία και πολιτικές επιλογές που δεν υπάρχουν σήμερα.
_ Μέχρι να αποκτήσουμε τα παραπάνω δεν έχει νόημα να πάμε στα επόμενα. Είμαστε σε θέση άμυνας, έτοιμοι να απαντήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στις προκλήσεις των Τούρκων αν διεκδικήσουν τον πλούτο ΜΑΣ.
_ Όταν με το καλό αποκτήσουμε όσα προανέφερα, μπορούμε να κάνουμε την "επιθετική" μας κίνηση. Αυτή είναι η άσκηση των δικαιωμάτων μας.
Μην ξεχνάμε ότι το πλεονέκτημα του επιτιθέμενου είναι ότι επιλέγει:
α) πότε θα επιτεθεί
β) πού θα επιτεθεί
Τέλος, ας μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος, βλ. 1897, που παραλίγο να οδηγήσουν στη διαγραφή της Ελλάδας από τον χάρτη. Οι ομοιότητες είναι πάρα πολλές!
Υ.Γ.: Ο ανώνυμος 4:59 ή Xmale
Δημοσίευση σχολίου