Ανησυχίες (ΙΙΙ)

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Απ΄ότι φαίνεται μια απλή δημόσια συζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να ανάψει μεγάλες φωτιές.. Μετά από τα άρθρα-καρμπον (1,2) που δημοσιεύτηκαν στον ημερήσιο τύπο και καταφέρονται εναντίον της πιθανής απόκτησης των "σαπιοκάραβων" Ticonderoga, την σκυτάλη πήρε μερίδα του ειδικού τύπου.

Έτσι στο τρέχον τεύχος γνωστού αμυντικού περιοδικού διαβάζουμε ακόμα ένα άρθρο-καρμπόν με τίτλο "Ένα καταδρομικό της εποχής του Ψυχρού Πολέμου για το ΠΝ ή για το μουσείο του ΠΝ;" (deja-vu?) όπου όχι μόνο χρησιμοποιούνται τα ίδια αστεία επιχειρήματα αλλά βρίσκουμε αυτούσιες φράσεις, αντιγραφή λέξη προς λέξη. Είναι προφανές ότι πρόκειται για non-paper που διακινεί κάποιος εκ των ενδιαφερομένων.. Σε έτερο -σοβαρότερο πιστεύαμε- περιοδικό του χώρου, γίνεται επίθεση εναντίον των "ψευτοειδικών του διαδικτύου" (οι υποφαινόμενοι) που τόλμησαν να υποστηρίξουν ότι μπορούμε και χωρίς την αγορά καινούργιων φρεγατών αξίας πολλών δις ευρώ.

Θα συμφωνήσετε και εσείς φαντάζομαι ότι το θέμα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον..

Προφανώς για τους αλλεργικούς στον δημόσιο διάλογο διαπράξαμε ανεπίτρεπτη ύβρι. Δεν πειράζει κύριοι, συνεχίστε να εκτίθεστε εν χορώ. Θα επανέλθουμε σύντομα με μια εμπεριστατωμένη απάντηση, στα γνωστά πλαίσια του Εν Κρυπτώ.

Περισσότερα για το θέμα εδώ: Ticonderoga και ΠΝ

15 σχόλια:

Ανώνυμος 11 Απριλίου 2012 στις 6:51:00 μ.μ. EEST  

Δυστυχώς απ΄το "σοβαρότερο" έντυπο έχω απογοητευτεί και εγώ.
Άργησα αλλά τελικώς συνειδητοποίησα ότι προωθούν ανελλιπώς και συνεπώς τα προϊόντα των ναυπηγείων της Μερκελίνας.
Έχω σταματήσει εδώ και χρόνια να τους αγοράζω, και έχω μετανοιώσει κάθε € που ξόδεψα για τα περιοδικά τους.
Αυτό που γνωρίζουν να κάνουν είναι οι ιλουστρασιόν παρουσιάσεις, χωρίς αντίλογο.
Υ.Γ
Η ιστορία με τα Tico είναι εξόχως διδακτική για τους δεσμούς διαφόρων εταιρίων και αντιπροσώπων με τον (ειδικό και μη) Τύπο.

Δημήτρης 11 Απριλίου 2012 στις 6:51:00 μ.μ. EEST  

Από τότε που η ενημέρωση γιαγαντώθηκε στο διαδίκτυο αμφανίστηκαν αρκετοί που κάνουν ''ρεπορταζ'' με την μέθοδο copy paste.
Από εκεί και πέρα το όποια συμφέροντα είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων αναμενόμενα αφού οι διαφημήσεις είναι ελάχιστες.
Όποιος θέλει να ενημερώνεται καλό είναι να έχει λίγο υπομονή ώστε να ακούσει όλες τις απόψεις και να βγάζει αν μπορεί συμπεράσματα και όχι να καταπίνει την πρώτη είδηση.

Ανώνυμος 11 Απριλίου 2012 στις 7:15:00 μ.μ. EEST  

Όσο επιμένετε στη διαδικτυακή ανωνυμία (για τη διατήρηση της οποίας έχετε εκθέσει τους λόγους σας, οι οποίοι είναι λογικοί και σεβαστοί), είναι αναμενόμενο να δέχεστε ανάλογες επιθέσεις. Παρόλο που για το θέμα των πλοίων διαφωνώ μαζί σας κυρίως γιατί θεωρώ ότι υποεκτιμάτε σημαντικά το λειτουργικό τους κόστος, ο αντίλογος που εκφράζεται από τους συνήθεις υπόπτους στερείται σοβαρότητας.

Ανώνυμος 11 Απριλίου 2012 στις 9:30:00 μ.μ. EEST  

Είναι πάντως ενδιαφέρον που για πρώτη φορά συμφωνούν έντυπα του ειδικού τύπου που τα χωρίζει μίσος και κόντρα πολλών ετών.

Για εμένα το θέμα δεν είναι αν κοστίζουν ή όχι και αν είναι state of the art ή όχι. Σίγουρα και στα δύο αυτά ο αντίλογος έχει δίκιο.

Η αντιπαράθεση είναι ανάμεσα στο έχουμε άμεση ανάγκη τις δυνατότητες τους ή μπορούμε να περιμένουμε;

Αν μιλάμε για Αιγαίο μπορούμε να περιμένουμε κάτι νεότερο, αλλά αν μιλάμε για Ανατολική Μεσόγειο εκεί η ανάγκη είναι μάλλον επιτακτική.

Η απόφαση είναι σχετική με την Κύπρο και την ΑΟΖ και έπεται της τακτικής μας σε αυτά τα θέματα.

Ανώνυμος 12 Απριλίου 2012 στις 12:35:00 π.μ. EEST  

Can anyone tell me the name of the Greek defense magazine that did this ?

On a personal note , I translated articles from Turkish news sources and posted them online in english about the Operation Balyoz and a few days later , surprise the NYT publishes an article with the same
content and no source .

It's best to keep anonymity in these situations . There are too many hostile entities that would like to file lawsuits in order to silence people that write uncomfortable truths and whistleblowers in general.

Ανώνυμος 12 Απριλίου 2012 στις 12:38:00 π.μ. EEST  

Προς τι η έκπληξη;

Αρματιστής 12 Απριλίου 2012 στις 1:00:00 π.μ. EEST  

Το ζήτημα που τίθεται, έχει ως εξής:

Το ΠΝ διαθέτει 10 φρεγάτες κλάσης Kortenaer που παρέλαβε μεταχειρισμένες από την Ολλανδία και οι οποίες συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν τριάντα χρόνια επιχειρησιακής ζωής, με αποτέλεσμα η αντικατάσταση τους να είναι ζήτημα άμεσης και κρίσιμης προτεραιότητας. Αν δεν βρεθεί σύντομα κάποια ενδιάμεση λύση με τη προμήθεια (δωρεάν ή με χαμηλό τίμημα) κάποιων μεταχειρισμένων πλοίων που αποσύρουν άλλες χώρες, τότε η Ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη και μάλιστα στο μέσο μια σοβαρότατης οικονομικής κρίσης, να προβεί στη προμήθεια νέων σύγχρονων μονάδων, που ασφαλώς θα στοιχίσουν κάποια δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα χρήματα που μπορεί να διακινηθούν είναι πολλά και ως εκ τούτου κατασκευαστές, ναυπηγεία, βιομηχανίες ηλεκτρονικών πυραύλων κανονιών κλπ, έμποροι όπλων, «εθνικοί αντιπρόσωποι», λαμόγια, πολιτικοί κοπρίτες, «εθνικοί αεριτζήδες και να μη ξεχάσω και τα συνδικάτα των εργαζομένων στα ναυπηγεία, έχουν κάθε συμφέρον η Ελλάδα να μη προμηθευτεί μεταχειρισμένα πλοία, αλλά να προχωρήσει σε ναυπηγήσεις και παραγγελίες. Για όλους τους παραπάνω, είναι αδιάφορο αν υπάρχουν χρήματα στο ταμείο και αν τα προσφερόμενα μεταχειρισμένα πλοία είναι επιχειρησιακώς ικανά και ηλικίας μικρότερης από τις Kortenaer. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να πέσει χρήμα και μάλιστα μαύρο χρήμα.

Δεν είμαι ειδικός, δεν γνωρίζω αν τα Ticonderoga είναι κατάλληλα για το ΠΝ, δεν ξέρω αν το ΠΝ τα έχει ζητήσει, δεν ξέρω και δεν πολυπιστεύω ότι οι ΗΠΑ μπορεί να τα προσφέρουν (μάλλον όμως κάτι παίζεται για να σκίζονται οι σκιτζήδες), αλλά αντιλαμβάνομαι πολύ καλά ότι κάποιες μεγάλες μονάδες του ΠΝ πρέπει να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν με άλλες, οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να διαθέτουν σημαντικές δυνατότητες Α/Α άμυνας περιοχής.

Και ασφαλώς, χρήματα δεν υπάρχουν

Ανώνυμος 12 Απριλίου 2012 στις 1:04:00 π.μ. EEST  

Anonymous, can you provide a link please?

Τοξοτης 12 Απριλίου 2012 στις 7:55:00 π.μ. EEST  

The need for updated naval systems for Ellas is now. Any orders placed now will not see the fruition of the money's spent until much later...The proposed ships if indeed become part of the Navy, will augment the capability way beyond what Ellas has within a relatively short time. Cost effectiveness i.e system maintainance, attrition,fuel, personnel etc, become not only secondary but almost irrelevant issues when the nation is faced with danger of not being able to defend itself against a well armed aggressive eastern neighbor. Even 'parked' somewhere they provide a platform of offensive defence without parallel in Ellas at this time. The ONLY QUESTION should be mitigation of a knee -jerk reaction from Moscow, which can be remedied via agreement that they will not be used as part of a Ballistic Defence system.

Ανώνυμος 12 Απριλίου 2012 στις 8:54:00 π.μ. EEST  

Δεν πειράζει αφήστε τους να εκφραστούν! Καλό είναι σιγά σιγά να ξεχωρίζει η ήρα από το στάρι!…

Ανώνυμος 12 Απριλίου 2012 στις 11:41:00 π.μ. EEST  

"The seven Ticonderoga-class Aegis cruisers to be decommissioned include six ships not yet upgraded with ballistic missile defense capabilities and one ship with BMD but “in need of costly hull repairs.” The Navy has not yet identified the individual ships."

http://www.navytimes.com/news/2012/01/defense-navy-avoids-most-pentagon-cuts-012612w/

H Mόσχα δεν είναι θέμα, καθότι δεν εχουν δυνατοτητες BMS

enkripto 12 Απριλίου 2012 στις 2:52:00 μ.μ. EEST  

Oφείλουμε να πούμε πάντως ότι το μόνο έντυπο του χώρου που διατύπωσε τις αντιρρήσεις του με διάθεση ειλικρινούς διαλόγου, ήταν η Πτήση (μέσω του blog της).

Και αυτό ασφαλώς τους τιμά.

Ανώνυμος 12 Απριλίου 2012 στις 3:38:00 μ.μ. EEST  

Όλα τα περιοδικά θέλουν διαφημιστικά έσοδα. Όταν αγοράζεται κάτι μεταχειρισμένο, δεν πέφτει στην αγορά καμμία διαφήμιση. Και ως γνωστόν, μέσα από τις διαφημίσεις, γίνεται και η σχετική "στρατολόγηση" δημοσιογράφων. Έτσι, είναι φυσικό να μην πολυαγαπάνε τα μεταχειρισμένα. Ιδίως, εάν αντιπροσωπεύουν τον τάφο κάποιου προγράμματος το οποίο στις σημερινές συνθήκες δεν δύναται να υλοποιηθεί. Με μεγάλη ευκολία λοιπόν και σοβαροφάνεια, μπορούν να λένε ότι θέλουν για τα Tico και να τα θαύουν, χωρίς να μπαίνουν στον κόπο να δώσουν εναλλακτική λύση.

Ανώνυμος 12 Απριλίου 2012 στις 4:54:00 μ.μ. EEST  

FOR Τοξοτης

correct 100%

Ανώνυμος 13 Απριλίου 2012 στις 5:08:00 μ.μ. EEST  

Ανεξαρτήτως του αν συμφωνώ ή όχι με την όποια προοπτική απόκτησης των Ticonderoga από το ΠΝ, θεωρώ το άρθρο του εν λόγω αμυντικού περιοδικού επιεικώς γελοίο. Και αυτό διότι στερείται σοβαρών επιχειρημάτων, το ύφος του λόγου του παραπέμπει σε εφημερίδα χαμηλής κυκλοφορίας και εν τέλει δεν προβάλει καμία ουσιαστική ανάλυση των επιχειρησιακών ζητημάτων. Ας τους αφήσουμε λοιπόν να ονειρεύονται νεότευκτες FREMM με SCALP Naval την στιγμή που το ΠΝ δεν έχει τα κονδύλια να ναυπηγήσει ούτε ρυμουλκό....
θα συμφωνήσω με τα λεγόμενα του φίλου Αρματιστή και θα υπενθυμίσω ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης που έχουν οι προηγούμενες ηγεσίες του ΠΝ για το σημερινό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει ο Κλάδος με τις μεγάλες μονάδες επιφανείας του. Δεν είναι της παρούσης να μπω σε περισσότερες λεπομέρειες πλην της παρότρυνσης προς τους αγαπητούς αναγνώστες να ψάξουν να βρουν ποιες ευκαιρίες απόκτησης αξιόλογων μεταχειρισμένων σκαφών πήγαν χαμένες για να προωθήσουν κάποιοι τα οράματά τους για θνησιγενή μορφώματα τύπου "κορβετοφρεγάτας" στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.
υ.γ.: Για να μην παρεξηγηθώ, σε καμία περίπτωση δεν προτιμώ την απόκτηση μεταχειρισμένων σκαφών από την ναυπήγηση νέων, αλλά κάποιες φορές η καταστάσεις μου φέρνουν στο μυαλό την παροιμία "μας χαρίζανε τον γάιδαρο και τον κοιτάγαμε στα δόντια" (δεν αναφέρομαι στην περίπτωση των Ticonderoga)!

Καλή Ανάσταση σε όλους!
Γ.Μ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP