ΥΠΕΞ: η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Σαφή απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, σε δήλωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά την οποία οι πολεμικές αποζημιώσεις "δεν αποτελούν πλέον θέμα". Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου, ανέφερε τα εξής:

«Για το θέμα αυτό, οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές. Ισχύουν στο ακέραιο, όσα δήλωσε πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών στη Βουλή των Ελλήνων.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, στη συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου, σχετικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου, ανέφερε ότι το θέμα παραμένει ανοικτό και πρόσθεσε ότι:
.


.Η εκκρεμότητα των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου υφίσταται και διατηρούμε πάντα το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό του θέματος, ώστε να έχει τη δέουσα και προσφορότερη κατάληξη για τη χώρα μας. Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα αυτό μπορεί και πρέπει να συζητηθεί ξανά, με τη δέουσα τεκμηρίωση που θα ενισχύσει την ισχύ των επιχειρημάτων μας, στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού και της εμπιστοσύνης που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας»
.

Υπενθυμίζουμε ότι η σχετική δήλωση του γερμανικού υπουργίου Εξωτερικών προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε ως εξής:

«Η Γερμανία αναγνωρίζει την ευθύνη της για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και λυπάται βαθύτατα για την οδύνη των θυμάτων. Αυτό ισχύει και για τη γερμανική κατοχή της Ελλάδας. Η Γερμανία κατέβαλε από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του 1946 για τη Διασυμμαχική Υπηρεσία Αποζημιώσεων των Παρισίων, αποζημιώσεις και για την Ελλάδα και στήριξε τη χώρα έμπρακτα στην ανοικοδόμησή της.

Εξήντα πέντε χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου και έπειτα από δεκαετίες ειρηνικής, γεμάτης εμπιστοσύνη συνεργασίας της Γερμανίας με την Ελλάδα και στενής σχέσης μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το ερώτημα των αποζημιώσεων από τη σκοπιά της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης δεν αποτελεί πλέον θέμα»
.

13 σχόλια:

Ανώνυμος 2 Απριλίου 2012 στις 7:16:00 μ.μ. EEST  

Η Γερμανία έκοψε για άλλη μια φορά το βήχα στην Ελλαδίτσα. Αλλά η Γερμανία είναι σοβαρή χώρα. Αφού τα κάναμε μούσκεμα, ανακαλύψαμε ότι δεν τους χρωστάμε αλλά μας χρωστάνε. Τυπική ελληνική λογική.

Αρματιστής 2 Απριλίου 2012 στις 8:34:00 μ.μ. EEST  

«Για το θέμα αυτό, οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές. Ισχύουν στο ακέραιο, όσα δήλωσε πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών στη Βουλή των Ελλήνων.»!!!

Ήμουν νιος και γέρασα! Η παραπάνω δήλωση του ΥΠΕΞ δεν μου λέει απολύτως τίποτε. Δεν πείθει κανένα. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Η δήλωση έγινε προς τη βουλή και προς δημοσιογράφους και αποτελεί επανάληψη άλλων παρόμοιων. Λυπάμαι! Θλίβομαι!

Το ερώτημα είναι αν ο κύριος Δήμας, ή ο κάθε κύριος ΥΠΕΞ, μπορεί να υποβάλλει τη παραπάνω δήλωση (υπό τύπο ρηματικής διακοίνωσης), προς το Βερολίνο, ως απάντηση στις ιταμές και ανιστόρητες δηλώσεις του Γερμανικού ΥΠΕΞ. Διότι οι θέσεις και απαιτήσεις των κρατών προς άλλα κράτη, υποβάλλονται με επίσημες ρηματικές διακοινώσεις.

Ακόμη τίθεται το ερώτημα αν η Ελληνική κυβέρνηση και κυρίως η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, είναι αποφασισμένη να ανακινήσει το υπόψη ζήτημα, θέτοντας επί τάπητος το όλο θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων, καθώς και αυτό του κατοχικού δανείου που αποτέλεσε τη βασική αιτία της μεγάλης πείνας της κατοχής και του θανατικού που κτύπησε τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων.

Και ένα πρώτο βήμα, θα ήταν η δέσμευση των «κομμάτων εξουσίας» (αμφιβάλω πολύ αν είναι κόμματα εξουσίας πλέον) να αναλάβουν σαφώς καθορισμένες ενέργειες προς αυτή τη κατεύθυνση. Θα μπορούσαν τουλάχιστο να δεσμευθούν ότι:

• Θα συγκροτήσουν μια ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να υπολογίσει τις Ελληνικές διεκδικήσεις έναντι της Γερμανίας. Διότι αποζημιώσεις χωρίς να είναι σαφώς και επίσημα καθορισμένες, δεν μπορούν να ζητηθούν.

• Θα απαιτήσουν την άμεση επιστροφή των πολιτιστικών θησαυρών που εκλάπησαν από τα κατοχικά στρατεύματα.

ΑΧΕΡΩΝ 3 Απριλίου 2012 στις 1:40:00 π.μ. EEST  

Συμφωνὼ με τις επισημὰνσεις του Αρματιστὴ,εὶναι τελεὶως διαφορετικὸ πρὰγμα να απευθὺνεσαι στον ζημιὼσαντα
ρητὼς και επὶ της ουσὶας,απὸ το να μουρμουρὶζεις για εσωτερικὴ κατανὰλωση.

Γιάννης_Άλιμος 3 Απριλίου 2012 στις 10:15:00 π.μ. EEST  

Ουδέποτε παραιτήθηκε, αλλά και ουδέποτε τις απαίτησε... Γειά σου Ελληνική Κυβέρνηση και συ Υπουργείο μας των Εξωτερικών!

Ανώνυμος 3 Απριλίου 2012 στις 11:12:00 μ.μ. EEST  

έχουνε πέσει τόσες μίζες απο τις γερμανικές εταιρίες που αν ανοιξουν το στόμα τους οι δικοί μας πάνε φυλακή για πολλά χρόνια, γιαυτο δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να προχωρήσει το θέμα των αποζημιώσεων.

Ανώνυμος 6 Απριλίου 2012 στις 8:14:00 μ.μ. EEST  

Όταν η Ελλάδα έχει πάρει επί 40 χρόνια αμύθητα ποσά από κοινοτικές επιδοτήσεις, τα οποία είτε ξεκοκκάλισαν ημέτεροι και διάφορες κοινωνικές ομάδες (αγρότες κλπ), είτε δεν ήμαστε καν ικανοί να απορροφήσουμε, δε νομίζετε ότι αποτελεί θράσος και αχαριστία να αναμασάμε το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων μετά από 80 χρόνια; Όταν οι ξένοι έδιναν λεφτά για να φτιαχτούν δρόμοι και να μη σκοτώνεται ο κόσμος ή για να προστατευτεί η αρχαιολογική μας κληρονομιά, όταν προσπαθούσαν να επιβάλουν το σεβασμό του περιβάλλοντος της δικής μας χώρας, πού ήταν η εθνική μας υπερηφάνεια που θα μας υποχρέωνε να τα σεβόμαστε; Δεν κοιτάμε να διορθώσουμε λίγο τα χάλια μας;

ΑΧΕΡΩΝ 6 Απριλίου 2012 στις 8:39:00 μ.μ. EEST  

@6-4-2012 8:14
Τα αμὺθητα ποσὰ που αναφὲρεις,ξὲρεις σε πὸσο επὶ τοις εκατὸ των οφειλομὲνων αποζημιὼσεων ανὲρχονται;

Ανώνυμος 6 Απριλίου 2012 στις 9:34:00 μ.μ. EEST  

@Αχέροντα

Όχι, δεν γνωρίζω, εσύ γνωρίζεις ή έχεις υπολογίσει πόσο είναι; Ή πετάς απλώς μια κουβέντα; Αυτά τα "ολίγα" που μας έδιναν τόσα χρόνια είδαμε που πήγαν.

ΑΧΕΡΩΝ 6 Απριλίου 2012 στις 9:54:00 μ.μ. EEST  

@6-4-2012 8.39
Κὰποιος Ζακ Ντελπλὰ,Γὰλλος οικονομολὸγος,τα ανεβὰζει σε 500(ολογρὰφως:πεντακὸσια)δὶς €.
Κὰποιος ὰλλος,Γερμανὸς αυτὸς,ο Ὰλμπρεχτ Ριτσλ,δεν ὲδωσε ακριβὲς νοὺμερο,αλλὰ σε συνὲντευξη στο Spiegel on line,εὶπε το εξὴς χαρακτηριστικὸ:οι Ὲλληνες μποροὺν να μας γδὺσουν.
Ελπὶζω να σε διαφὼτησα.
Και ἂν σε στενοχὼρησα,συμπὰθα με.

ΑΧΕΡΩΝ 6 Απριλίου 2012 στις 10:13:00 μ.μ. EEST  

@ 6/4/2012 9:34
Διὸρθωση:
Ο Ὰλμπρεχτ Ρὶτσλ εὶναι ιστορικὸς της οικονομὶας.

Ανώνυμος 6 Απριλίου 2012 στις 10:13:00 μ.μ. EEST  

Δε με στενοχώρησες. Απλά, η πολλή κουβέντα για δις και τρις ευρώ μου θυμίζει την ιστορία με τα 40 ομόλογα που έβγαλε ο Τριανταφυλλόπουλος. Κάθε φορά που ζοριζόμαστε, θυμόμαστε ότι όλοι μας χρωστάνε. Να μας βάλουν στο θρόνο της υφηλίου και να μας καμαρώνουν τότε, αφού κι εμείς αποδεικνύουμε πόσο εξαιρετικοί είμαστε και πόσο καλά φροντίζουμε τα του οίκου μας.

ΑΧΕΡΩΝ 6 Απριλίου 2012 στις 11:05:00 μ.μ. EEST  

@6/4/2012 10:13
Μα και οι Εβραὶοι αυτὸ ακριβὼς κὰνουν,και οι Γερμανοὶ τους τα ακουμπὰνε αδιαμαρτὺρητα.
Η μὸνη διαφορὰ εὶναι ὸτι οι Εβραὶοι με το χρὴμα οικοδομοὺν παγκὸσμια αυτοκρατορὶα,ενὼ εμεὶς το κὰνουμε life style,Cayenne,ζαριὲς,και αυθαὶρετα με υδατοσυλλὲκτες.

Ανώνυμος 14 Απριλίου 2012 στις 11:03:00 π.μ. EEST  

Για οσους δεν ξερουν, εχω να γραψω οτι αμφοτεροι Καραμανλης ο πρεσβυτερος και Παπανδρεου Ανδρεας ειχαν δηλωσει ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ οτι δεν θα κανουν το παραμικρο για το θεμα των αποζημιωσεων. Μάλιστα το θεωρουσαν τελειωμένο ζητημα δια παντος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP