Αισιόδοξα μηνύματα από την συνάντηση Αβραμόπουλου - Πανέτα

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Διαβεβαιώσεις για την “αμέριστη βοήθεια των ΗΠΑ προς τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις” έδωσε ο Leon Panetta στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Πεντάγωνο. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του ΥΕΘΑ, οι εκπρόσωποι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας εμφανίστηκαν θετικοί για την ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων που αφορούν την δωρεάν παραχώρηση Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (Excess Defense Articles: EDA) από τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Παράλληλα με την συνάντηση Αβραμόπουλου-Panetta βρισκόταν σε εξέλιξη άλλη συνάντηση με τον Αρχηγό του Μικτού Επιτελείου Στρατηγό Martin Dempsey και τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό M. Κωσταράκο, όπου εξετάστηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας. Από τα μέχρι στιγμής γνωστά δεδομένα, τα επίσημα αιτήματα του Γενικού Επιτελείου Στρατού αφορούν την δωρεάν παραχώρηση οπλικών συστημάτων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και συγκεκριμένα 400 αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams και υποστηρικτικών οχημάτων, 224 Τεθωρακισμένων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113Α2, 110 οχημάτων αντιαρματικών βλημάτων TOW (ITV) Μ901A2, 80 Οχημάτων Ομάδας Πυρών Υποστήριξης (FIST-V) Μ981 για προωθημένους παρατηρητές πυροβολικού, 57 ερπυστριοφόρων μεταφοράς φορτίου Μ548A1, ενός αυτοκινούμενου όλμου M106A2 των 4,2in (107mm) και 3.000 πυρομαχικών αρμάτων 120mm τύπου M830 HEAT ενώ έχει εκδηλωθεί επίσης ενδιαφέρον για μεταφορικά ελικόπτερα UH-60 Black Hawk, Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) M2A2 Bradley, Τεθωρακισμένα Οχήματα Αμφίβιας Εφόδου AAV7A1, Τεθωρακισμένα Οχήματα Διοικήσεως M577, εξομοιωτές επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache και διατρητικά πυρομαχικά αρμάτων.

Μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσιγκτον, ο ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Συναντήθηκα σήμερα με τον Υπουργό Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών τον κ. Πανέτα και είχαμε μια πολύ εγκάρδια και φιλική συζήτηση για ζητήματα που αφορούν στην αμυντική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με την ευκαιρία κάναμε μια ευρύτερη επισκόπηση της κατάστασης στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και ορίσαμε με σαφήνεια το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η συνεργασία μας, τόσο διμερώς όσο και κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μου εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη συνδρομή της Ελλάδος στις επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα στη Λιβύη κι εγώ με τη σειρά μου του επεσήμανα ότι το εθνικό αμυντικό σύστημα της χώρας το οποίο παρά την οικονομική κρίση, εξακολουθεί να είναι ένα από τα ισχυρότερα και πλέον αξιόπιστα στην ευρύτερη περιοχή, θα είναι πάντοτε στην υπηρεσία της ειρήνης, της συνεργασίας, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας.

Με την ευκαιρία αναφερθήκαμε και σε άλλα σημαντικά θέματα, όπως είναι το κυπριακό, το σκοπιανό. Εξέθεσα στον κ. Πανέτα την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί.

Τέλος, επαναβεβαιώσαμε την αμοιβαία θέληση να προωθήσουμε προγράμματα αμυντικής συνεργασίας. Σημειώνω ότι ο κ. Πανέτα εκ μέρους του Πενταγώνου και του Υπουργείου Αμύνης με διαβεβαίωσε για την αμέριστη βοήθεια στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μια άλλη συνάντηση με τον κ. Dempsey, Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωσταράκο, όπου εστιάζουν στις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της πολιτικής συμφωνίας.

Αυτό ήταν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε η σημερινή συνάντηση και όπως σας είπα στην αρχή ήταν ιδιαίτερα φιλική και ιδιαίτερα εγκάρδια. Εκείνο που έχει σημασία να επισημάνουμε είναι ότι τα όσα συμβαίνουν αυτόν τον καιρό δεν έχουν αποδυναμώσει σε τίποτα το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδος. Και αυτό προκύπτει και από τα όσα συζητήσαμε, αλλά και από το γεγονός ότι με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού συντηρούμε ένα από τα πιο αξιόμαχα εθνικά αμυντικά συστήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ συζητήσατε το θέμα της ΑΟΖ και θέματα ενέργειας;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητήσαμε γενικότερα για τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή, τη συνεργασία Ελλάδος – Ισραήλ, καθώς επίσης αναλύσαμε το νέο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί, όπου κεντρική θέση βεβαίως έχει η πολιτική μας για την ενέργεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα συζητήσατε το θέμα της ΑΟΖ;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι ακριβώς. Άλλωστε δεν ήταν και δική μας δουλειά σε τελευταία ανάλυση. Αυτό είναι ένα θέμα που χειρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών. Όταν όμως αναφερόμαστε σε συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, όταν αναδεικνύουμε τη σημασία του κυπριακού ως ενός εκ των προβλημάτων που πρέπει άμεσα να λυθεί για να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον σταθερότητας στην περιοχή, γίνεται αντιληπτό ότι δεν αφήσαμε απ’ έξω και τις συνεργασίες και σε ευρύτερο πεδίο.

Πηγή

8 σχόλια:

TED 4 Απριλίου 2012 στις 11:53:00 π.μ. EEST  

Εάν δεν δω τον ΆηΒασίλη να φέρνει τα δώρα, δεν θα πιστέψω στην ύπαρξή του.

Ανώνυμος 4 Απριλίου 2012 στις 3:21:00 μ.μ. EEST  

Right on Ted!

Αυτό πιστεύω και εγώ, ζω με την ελπίδα ........!

Αν τα καταφέρει ο Τριπολιτσιώτης και φέρει τα άρματα ... θα του δώσω άφεση αμαρτιών...!


Ευμένης Καρδιανός

Alexandros 4 Απριλίου 2012 στις 3:29:00 μ.μ. EEST  

Θα συμφωνήσω με τον TED λίγη αισιοδοξία όμως δε βλάπτει, δε αντέχω να τα βλέπω όλα μαύρα

kosmopolitis 4 Απριλίου 2012 στις 4:37:00 μ.μ. EEST  

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_04/04/2012_477986
H καθημερινη τη θεωρει κλεισμενη τη συμφωνια

Nicholas 4 Απριλίου 2012 στις 8:57:00 μ.μ. EEST  

Ας ελπίσουμε και ας προσευχηθούμε είτε με αυτή τη συμφωνία ή σε ακόλουθη συμφωνία οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν στην Ελλάδα με ένα συμβολικό κόστος ή δωρεάν τα παρακάτω στρατιωτικά μέσα: 1) 21 F-16C Fighting Falcon από την Iowa Air National Guard’s 132 Fighter Wing τα οποία θα αποσυρθούν το επόμενο έτος. 2) Τέσσερα Ticonderoga class cruisers τα οποία έχει προγραμματιστεί να παροπλιστούν μέσα στο FY 2013.

Ανώνυμος 5 Απριλίου 2012 στις 12:35:00 μ.μ. EEST  

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΦΟΡΕΜΕΝΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ,

ΑΧΕΡΩΝ 5 Απριλίου 2012 στις 8:25:00 μ.μ. EEST  

@5/4/1012 12:35
Μὴν νομὶζεις ὸτι το ''Κὲνταυρος''ὴταν και τὸσο ευκαιρὶα.Προὲκυψε ως εναλλακτικὴ πρὸταση της ΕΛΒΟ ὸταν αγνοὴθηκε το ''Αλὲξανδρος'',δλδ το αυστρο'ι'σπανικὸ ASCOD.Τὸ πρὸβλημα εν προκειμὲνω εὶναι ὸτι θα ὲπρεπε να αναπτυχθεὶ εξ αρχὴς ὲνα ὸχημα,για να καλὺψει την ὶδια ουσιαστικὰ επιχειρησιακὴ απαὶτηση,ἢ μὰλλον αποστολὴ,διὸτι απαὶτηση εκ μὲρους ΓΕΣ δεν υπὴρξε(καλὰ,οὺτε για το BMP-3 υπὴρξε,αλλὰ παραγγὲλθηκε-η απαὶτηση εννοὼ),την οποὶα προοριζὸταν να καλὺψει το ASCOD.Ως εκ τοὺτου,το κὸστος ξὲφυγε θεαματικὰ,αλλὰ ευτυχὼς αρκετὰ νωρὶς ὼστε το πρὸγραμμα να βαρὲσει σιωπηλὰ...σιωπητὴριο.
Προσωπικὰ,προτιμὼ οχὴματα της σχεδιαστικὴς φιλοσοφὶας του ισραηλινοὺ Nammer,ἢ του ιορδανικοὺ Temsah,βασιζὸμενα σε πὴγμα ὰρματος,δλδ πραγματικὰ και ὸχι απλὼς θεωρητικὰ θωρακισμὲνα.

Ανώνυμος 6 Απριλίου 2012 στις 6:24:00 π.μ. EEST  

The problem with building a military vehicle in Greece is (given recent history) the price in $/vehicle will be much higher than it would be if bought COTS (Commercial off the shelf) directly from abroad.

The reason for this very high differential in price is the higher labor costs in Greece and of course corruption.

Look at the BMP-3 scam as an example of something that is many times more expensive in Greece than in Russia -- due to corruption.

If you don't tackle corruption in the central government and the parliament in general things will always be more expensive to build in Greece.

Of course, the Greek Constitution precludes prosecution of politicians who enjoy legal immunity and most if not all have foreign bank accounts where foreign defense contractors can deposit their bribes

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP