Ελληνικό σύστημα παθητικού εντοπισμού στόχων;

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Δημοσιεύουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την τοποθέτηση του αναπληρωτή ΥΕΘΑ κ.Ραγκούση σε ερώτηση του βουλευτή Σ.Γαληνού με θέμα την κατασκευή και ανάπτυξη Ελληνικού συστήματος παθητικού εντοπισμού στόχων απο Ελληνικά χέρια :

Η εξέταση κατασκευής/ανάπτυξης συστήματος CCIAS προέκυψε από τη συνεργασία του ΓΕΕΘΑ με πενταμελή επιστημονική ομάδα καθηγητών/ερευνητών με την επωνυμία «Ομάδα Θεσσαλονίκης» και επικεφαλής τον Dr κ. Κωνσταντινίδη Αθανάσιο, χωρίς την εμπλοκή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η αρχική παρουσίαση του συστήματος έλαβε χώρα το έτος 2006, ενώ στις 15 Οκτ. 2009 πραγματοποιήθηκε πιο πρόσφατη παρουσίαση και επί της ουσίας απετέλεσε μια συνολική ενημέρωση για το πρόγραμμα ανάπτυξης του συστήματος Παθητικού Εντοπισμού Στόχων που κυμάνθηκε σε αρκετά γενικό επίπεδο.

Το Σύστημα Παθητικού Εντοπισμού Στόχων είναι σε γενικές γραμμές και με βάση την αρχή λειτουργίας του, όπως παρουσιάστηκε, ένα σύστημα Radar άμεσης και έμμεσης παθητικής λήψης με σκοπό να παρέχει αποκάλυψη και εντοπισμό ιπταμένων στόχων καθώς και στόχων επιφανείας. Τα συστήματα αυτής της κατηγορίας και κυρίως αυτά που χρησιμοποιούν την έμμεση παθητική λήψη είναι ευρύτερα γνωστά με τον όρο «Παθητικά Radar» (“Passive Radar”).

Το θέμα εξετάστηκε από το ΣΑΓΕ στην 19η συνεδρίασή του (26-05-2010). Στην εν λόγω συνεδρίαση το ΣΑΓΕ δεν ενέκρινε το προτεινόμενο σύστημα ως «άκρως απαραίτητο και κατεπείγον», αλλά αναγνώρισε αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός συστήματος παθητικού εντοπισμού στόχων, χωρίς όμως να κυρωθεί από τον κ. ΥΕΘΑ και σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που διέπει τις γνωματεύσεις του Συμβουλίου, αυτό δεν αποτελεί απόφαση και κατ’ επέκταση έγκριση του ΣΑΓΕ.

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι η εμπειρία από ανάλογα ερευνητικά προγράμματα του παρελθόντος καθώς και η εμπειρία από το Ερευνητικό Πρόγραμμα του οργανισμού έρευνας – τεχνολογίας RTO (Research and Technology Organization) του ΝΑΤΟ, με αντικείμενο “Deployable multi-band passive/ active radar for air defence”, έχει δείξει ότι η ανάπτυξη των συστημάτων αυτών, παρότι οι βασικές αρχές λειτουργίας τους είναι γνωστές από δεκαετίες, είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και δαπανηρή, ενώ τα αποτελέσματά τους είναι αμφίβολα και τις περισσότερες φορές οι προδιαγραφές τους υπολείπονται σημαντικά των αναμενόμενων.

Ο εν λόγω τεχνολογικός τομέας εξακολουθεί να εξετάζεται στον RTO και παρακολουθείται επισταμένως από κατάλληλο προσωπικό, διευκρινίζοντας ότι, η τεχνολογία ελέγχου της ανακλαστικότητας ενός στόχου σε ό,τι αφορά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αποτελεί κρίσιμη τεχνολογική περιοχή, καθόσον καθιστά δυσχερέστερη την αποκάλυψη του μέσου με απόκρυψή του από τα συμβατικά RADAR και κατ’ επέκταση συνδέεται με την επιβιωσιμότητα των οπλικών συστημάτων.

Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με τις διαδικασίες της Εθνικής Αμυντικής Σχεδίασης, η ΠΑ με σκοπό τη συστηματική πρόβλεψη ανάπτυξής της, μέσω του καθορισμού των αναγκαίων μέσων, καθώς και της κάλλιστης διαχείρισης των πόρων, ιεράρχησε τις απαιτήσεις της αποβλέποντας στα ακόλουθα:

(1) Επιχειρησιακή αξιοποίηση των ήδη διατεθειμένων Οπλικών Συστημάτων (Ο/Σ), κυρίως με περαιτέρω βελτίωση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, καθώς και με επανεξέταση της επιχειρησιακής σχεδίασης.

(2) Επαύξηση διαθεσιμότητας των κυρίων Ο/Σ στο μέγιστο δυνατό ποσοστό.

(3) Συμπλήρωση των απολύτως κρίσιμων ελλείψεων σε υλικά, μέσα και πυρομαχικά.

(4) Απόκτηση των απολύτως αναγκαίων νέων Ο/Σ και μέσων που προορίζονται να αντικαταστήσουν τα ήδη υπάρχοντα, των οποίων η διατήρηση κρίνεται ασύμφορη οικονομικά και επιχειρησιακά.΄

Την παρούσα χρονική περίοδο επανεξετάζεται η νέα Δομή Δυνάμεων των ΕΔ 2012-2025 και παρά το γεγονός ότι στα κριτήρια για τις προτεραιότητες της ΠΑ συμπεριλαμβάνεται η σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, το θέμα του CCIAS ήδη εξετάζεται σύμφωνα με τις διαδικασίες του υπό κατάρτιση νέου Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού (ΕΑΣ) και του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.


Ερώτηση 6763/15-3-2012 της Βουλής των Ελλήνων

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, από το 2006 επιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει υποβάλλει αίτηση στον Ελληνικό Στρατό, για να συμμετάσχει σε ερευνητικό πρόγραμμα για την κατασκευή και ανάπτυξη συστήματος CCIAS.

Η πρώτη παρουσίαση του συστήματος έγινε το 2006 ενώπιον 60 επιτελών του Υπουργείου και αποκόμισε διθυραμβικό σχόλια.

Έκτοτε ακολούθησαν παρουσιάσεις σε όλους τους κλάδους και στις 15/4/2010, μετά από διάφορες καθυστερήσεις, το Συμβούλιο Αρχηγών σε συνεδρίασή του εγκρίνει το προτεινόμενο σύστημα ως «άκρως απαραίτητο και κατεπείγον».

Όμως μετά την παρέλευση δύο ετών από την έγκριση του Συμβουλίου Αρχηγών, καμία περαιτέρω εξέλιξη δεν υπάρχει στο θέμα και μάλιστα τη στιγμή που ξένες χώρες έχουν ενδιαφερθεί να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα.

Επειδή το δημοσίευμα δεν έχει διαψευσθεί, ερωτάται ο κ. Υπουργός

Είναι μέσα στις προθέσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα;

Ο Βουλευτής

Σπύρος Γαληνός

13 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 8 Απριλίου 2012 στις 9:58:00 μ.μ. EEST  

Για να το βγὰζουνε στην φὸρα,μὰλλον πὰει για θὰψιμο το πρὰγμα.

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2012 στις 1:06:00 π.μ. EEST  

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΚΟΥΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΣΤΟΧΩΝ. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΤΟ ΗΞΕΡΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΑ Η ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΕΘΑ. ΕΡΩΤΩ ΠΟΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΗΤΑΝ Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ , ΠΟΙΟΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ, ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ. ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ F-35 . AΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ RADAR AESA . ΑΣΤΟΧΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΟΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΗΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΙΝΗΣ ΟΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΘΗΚΕ ΚΑΠΟΙΟ ΕΡΓΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ Η ΤΕΧΝΟΛΙΓΙΑ ΕΙΧΕ ΒΓΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΣΠΑΤΑΛΗΘΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ.Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΙ ΡΟΛΟ ΒΑΡΑΕΙ.

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2012 στις 4:30:00 π.μ. EEST  

Το ξερω οτι δεν ειναι το ιδιο πραγμα αλλα γιατι απλα δεν αγοραζουμε/παιρνουμε με license το iron dome?

ΑΧΕΡΩΝ 9 Απριλίου 2012 στις 8:22:00 π.μ. EEST  

@9/4/2012
Εξὴγησὲ μου ἂν θὲλεις γιατὶ θεωρεὶς ὰστοχο το σχὸλιο.Εγὼ το στηρὶζω στην πεὶρα που ὲχω αποκομὶσει απὸ ὰλλες τὲτοιες κινὴσεις,αρχὶζοντας απὸ το διαφορικὸ χωρὶς γρανὰζια,στην δεκαετὶα του´80.
Ερωτὰς ο πολιτικὸς που ὲκανε την ερὼτηση τι ρὸλο βαρὰει.Πολὺ καλὴ ερὼτηση,αλλὰ δεν ὲχω απὰντηση,ὲχω ὸμως να προσθὲσω μὶα ερὼτηση:ο Ραγκοὺσης τι ρὸλο βαρὰει;
Δὲν σου κρὺβω ὸτι εὶμαι πὰρα,μα πὰρα πολὺ καχὺποπτος ὲναντι πὰντων.

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2012 στις 11:00:00 π.μ. EEST  

Ήμαρτον.

Ό,τι διατυπώνεται στην απάντηση, από την αρχή μέχρι το τέλος, εξηγούν γιατί δε μπορούμε να φτιάξουμε ούτε κουταλάκια μάχης.

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2012 στις 2:37:00 μ.μ. EEST  

ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ "ΑΡΤΕΜΙΣ"
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ ΟΛΗ ΕΚΕΙΝΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ;;;
ΓΙΑΝΝΗΣ

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2012 στις 3:34:00 μ.μ. EEST  

Θεωρώ άστοχο το σχόλιο, διότι δεν υπάρχει απάντηση στο προσδοκόμενο όφελος. Προσωπικά έχω στηρίξει μελέτες πανεπιστημίων όπως της Κομοτηνής Της Πάτρας του ΕΜΠ όμως στο δρόμο κάπου όλοι χάνονται. Δεν με έχουν πείσει ότι θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εκτιμώ ότι η εμπλοκή των Ελληνικών Πανεπιστημίων θα έδινε πάρα πολλα όχι μόνο στον τομέα της άμυνας αλλά στο σύνολο της λειτουργίας του κράτους και της Βιομηχανίας. Ωστόσο η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια και η αδιαφάνεια διαχείρισης δεν διαφέρει σε τίποτα από την υπάρχουσα τραγική κατάσταση του κράτους, Το ότι κανείς ακαδημαϊκός η κανένα πανεπιστήμιο δεν έχει κάνει μελέτη που να βοηθήσει το μέλλον της χώρας τα λέει όλα. Δεν είμαι καχύποπτος , είμαι προβληματισμένος για την κατάσταση της χώρας όπου ο κάθε τομέας έχει και μέρος της ευθύνης. Πολύ περισσότερο οι πανεπιστημιακοί διότι λειτουργούν ατομικά και όχι ομαδικά. Αυτό είναι μέρος της εμπειρίας μου.

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2012 στις 4:48:00 μ.μ. EEST  

Με την περίπτωση του "Αρτεμις" δεν έγινε απολύτως τίποτα! Σε όλες τις προσπάθεις διασύνδεσεις/ολοκλήρωσεις του συστήματος απέτυχαν παταγωδώς. Όσα απάρτια του συστήματος κατασκευάστηκαν παρέμειναν αναξιοποίητα από τις ένοπλες δυνάεμις πέραν της αγοράς 60 μεμονομένων μονάδων βολής χωρίς αξιόλογο σκοπευτικό και ουσιαστικά χωρίς ικανότητα νυχτερινής βολής. Τελικά όσες από αυτές είχε παραλάβει ο ΕΣ αποσύρθηκαν άδοξα (άγνωστο αν τελικά κατέληξαν στην ΠΑ ή/και στο ΠΝ) καθώς ακόμη και κάποιες στοιχειώδεις προτάσεις για στοιχειώδη αξιοποίησή τους με προσθήκη νέου σκοπευτικού, πυρομαχικών AHEAD, και ίσως εκτοξευτών Stinger, δεν τελεσφόρησαν. Προσφάτως δε, κάποιοι ανέπτυξαν φημολογία περί ενδιαφέροντος για εξαγωγική προώθηση του συστήματος στην Ινδία, λες και εκεί δεν μπορούν να αναπτύξουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα α/α πυροβολικού και περιμένουν από εμάς να τους προσφέρουμε ένα αποτυχημένο σύστημα που στηρίζεται σε τεχνολογία 35 ετών....Συμπερασματικώς, το όλο αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή τόσο από εμπορικής όσο και από τεχνικής και επιχειρησιακής απόψεως.
Γ.Μ.

ΑΧΕΡΩΝ 9 Απριλίου 2012 στις 5:44:00 μ.μ. EEST  

@9/4/2012 3:34
Για να ξεκαθαρὶσω την δικὴ μου οπτικὴ,επειδὴ ὶσως δεν κατὰλαβες τὶ εννοὼ,πρὲπει να διευκρινὴσω ὸτι δεν μιλὰω για το προσδοκὼμενο αποτὲλεσμα,αφοὺ δεν ὲχω καμμὶα ενημὲρωση επι του θὲματος,οὺτε και την εξειδὶκευση για να καταλὰβω,αλλὰ συνὴθως τὲτοιες αναφορὲς στη βουλὴ ὲχουν κατὰ κανὸνα χαρακτὴρα επικηδεὶου λὸγου.Το ὶδιο εὶχε συμβεὶ πολὺ πρὸσφατα με την επερὼτηση/απὰντηση σχετικὰ με τον παρεμβολὲα Ε-292.
Ελπὶζω να ὲγινα κατανοητὸς.
Για τα υπὸλοιπα που καυτηριὰζεις,δὲν με βρὶσκεις σε καμμὶα περὶπτωση αντὶθετο.

Ανώνυμος 10 Απριλίου 2012 στις 10:35:00 π.μ. EEST  

Αγαπητέ φίλε Γ.Μ., ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση.
Θλίβομαι βαθύτατα διότι πιστεύω ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!, αλλά μάλλον άλλοι είναι οι λόγοι της μη αξιοποίησης τόσο του ανθρώπινου δυναμικού (φωτισμένα μυαλά! γιατί δεν είναι δυνατόν να μας λένε ότι στο εξωτερικό ΕΛΛΗΝΕΣ σχεδίασαν ή έφτιαξαν τμήματα του α/φ stealth ή να διαπρέπουν σε άλλα ερευνητικά θέματα)και εν Ελλάδι όλες οι προσπαθειες να καταλήγουν σε παταγώδεις αποτυχίες.
Σας ευχαριστώ και πάλι και εύχομαι σε σάς και στους λοιπούς φίλους του εν κρυπτώ, ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!
ΓΙΑΝΝΗΣ

Ανώνυμος 10 Απριλίου 2012 στις 2:55:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ Γιάννη συμφωνώ με το σχόλιό σου και ελπίζω να σε κάλυψε η αναφορά μου στο
"Άρτεμις-30".
Καλό Πάσχα και σε εσένα.
Καλή Ανάσταση σε όλους και καλά μυαλά σε όσους καθορίζουν το μέλλον αυτού του τόπου.
Γ.Μ.

Ανώνυμος 12 Απριλίου 2012 στις 11:51:00 μ.μ. EEST  

Εν κρυπτω και παλι συγχαρητηρια γιατι τολματε και αναδεικνυεται θεματα που εχουν θαφτει ! Το ζητημα θαφτηκε μαλλον μετα απο ισχυρη εξωτερικη παρεμβαση ! Οι κυριοι επιστημονες που ξεκινησαν το θεμα θα μπορουσαν να φερουν σημαντικα αποτελεσματα και για αυτο το θεμα δεν προχωρησε ! Καλα θα ηταν να συνεχιζεται να το αναφερεται το θεμα !!!! Η Ελλαδα εχει αυτη την στιγμη ενα μεγαλο δυκτιο κεραιων κινητης τηλεφωνιας στο Αιγαιο αλλα ερχεται και η ψηφιακη τηλεοραση ! Οσοι ασχολουνται ξερουν οτι αυτα τα δυο αποτελουν ισχυρα πλεονεκτηματα για την αναπτυξη ενος παθητικου συστηματος εντοπισμου "αορατων" στοχων ! Συνεχιστε την καλη δουλεια!!!!!!!!!!

Ανώνυμος 22 Ιουλίου 2012 στις 1:15:00 π.μ. EEST  

Δεν κατανοώ τις επιφυλάξεις σας.
Η μοναδική τεχνολογία που αποκαλύπτει και παρακολουθεί στόχους L.O -V.L.O είναι πράγματι τα passive radar (ESM-PCL).
Εκεί η "ψυχή" είναι το λογισμικό και οι Έλληνες είναι πολύ δυνατοί εκεί.
Δεν υπάρχει άλλη άμυνα για το F-35 και τα UAVs.
Και κάτι άλλο.... Οι "τύποι" κάνανε επίδειξη.
Για να αγοράσουμε δε, μόνο μία τριάδα παρόμοιου συστήματος θέλουλε 60.000.000 ευρώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP